Keresés

Részletes keresés

gergo9 Creative Commons License 2004.06.15 0 0 993
Helló Viricsi!

Őszíntén kösz a hozzászólást, de akkor kezdjük az elején….
Wind12-nek teljesen igaza van az R22-vel kapcsolatban. Milyen szerelő az aki a „túlnyomott” gázt – és most nem túlzok 3-4 másodpercig erőteljesen engedi a levegőbe.

A karbantartásomról annyit, hogy amikor kijöttek megkértek, hogy járassam egy kicsit a gépet. Én akkor lóbáltam a kezem a beltéri előtt, hogy szubjektíve is viszonyítani tudjak, majd a karbantartás után remélt hőmérséklet csökkenéshez, ugyanis akkor már cipelték fel a gázpalackot. Mivel szerintük tölteni kellett, amit meg is tettek, majd poénkodtak egy sort, hogy hű de forró a visszakör (nem esküszöm, talán 180 fok) Mindezt azok után, hogy az egy évvel ezelőtti telepítésnél nem is mértek semmit! csak kézzel fogdosták a kültéri csonkját, hogy jó hideg.

Mivel ezen kívül semmi mást nem tettek a karbantartásnál (Ja de! Kimosták a kis hálót a beltériben ami igen „komoly” munka :). A vége az lett, hogy kb.28 fokos kinti hőmérsékletnél átlag 5 fokot csökkent a befújt levegőm hőmérséklete, a tavalyihoz képest(dig.hőm)
Az már csak hab a tortán, hogy a cinikus és degradáló viselkedésük és még számtalan emberi gyarlóságuk miatt sem vagyok megelégedve összességében a munkájukkal.

Különben ja jól emlékszem a karbantartás idején olyan 23-25 fok lehetett, amikor egy héttel később póbáltam akkor már melegebb volt, olyan 28. Tudom, hogy a túltöltött rendszer sem jó, de szumma-szummárum most lényegesen kevésbé hatékony, mint tavaly volt, aminek az eredménye az lesz, hogy több járatás, efektive „kopás” és villanyszámla. Most azon gondolkodom, hogy kihívok egy másik csapatot ellenőriztetni.

Tudom most „síródélutánt” tartok, de mindenki tanuljon a hibámból. Volt egy jó csapat aki a távoli szomszédomnál szerelt (én felügyeltem) tudtam, hogy jók, de az egyik haverom ajánlotta ezeket a „kontárokat”(nála nem szereltek, csak ismerte az ürgét) és én mindössze 10 000Ft árkülönbözet miatt választottam őket.(Járt utat a járatlanért el ne hagyd!) Most többszörösen szívok…

wind12 Creative Commons License 2004.06.15 0 0 992
viricsi

Az a cég, amelyik R22-vel töltött készüléket forgalomba hoz április 30 után, az semmibe vesz jónéhány szabályt és rendeletet. Elég régen tudunk arról, hogy ettől az időponttól be lesz tiltva az R22-es hűtőközeg, és egyáltalán nem etikus dolog, hogy az extraprofit érdekében beraktároztak ezekből, és mivel mégse tudták eladni a határidőig, most megpróbálják kiszórni.
Azt gondolom, hogy a laikus felhasználó szemében ez igenis a teljes klímás szakma presztizsét rontja. Lehet, hogy jobb volt egy picivel az a hűtőközeg, mint az újak, de az vitathatatlan, hogy a környezetünk megér annyit, hogy a technológia fejlesztésével ezt áthidaljuk, és ne használjunk erősen szennyező anyagokat.

Előzmény: viricsi (991)
viricsi Creative Commons License 2004.06.15 0 0 991
Üdvözlettel midenkinek!

Ha megengeditek beleokoskodnék a klímaügyi topicba szakbarbárként,több íráshoz is csatlakozva.

1.Az R22-es gázzal töltött reverzibilis (hűtő-fűtő)gépekeket 2004.április 30.ig lehetett forgalomba hozni.
Miért rontaná a klímások presztizsét az R22-es gázzal forgalmazott készülék? A laikus felhasználó úgy sem tudja miről szól a történet,a szakember meg tudja hogy az R22 sokkal üzembiztosabb mint pl.a 407C
A klímások presztizsét a tróger munka minősége rontja.

2.gergo9nek:az "oppá bocsi túlnyomtuk" bizony valós probléma,ha a külső hőmérséklet alacsonyabb a szokásos működési hőmérsékletnél a töltéskor akkor bizony a rendszer túl van"nyomva"és a magasabb lesz az elpárolgási hőmérséklet,vagyis kevésbé lesz hideg a kifújt levegő.
A garanciád pedig garanciális feltételektől függ.

3.foldimogyoronak:Ha szakember ment ki a gázmentes klímához,akkor a szivárgást nitrogén feltöltéssel kereste,ha nem,akkor megint kapott az ózonpajzs.

4.hollónak:Én is alvállalkozója vagyok többek közt a Flag Kft.-nek is.Ha megengeded klímás barátunk egy kicsit"csúsztatott".A Flag még az ő általa közvetített címekért sem kér áfával együtt 5.000 forintot.A garanciális javításokért az alvállalkozónak a szerződésükben rögzitett munkadíjat plusz kiszállási költséget fizet.Mint olvashatod,nem kevés kókler dolgozik a pályán.Ha a telepítésből adódik a meghibásodás,szerinted nem a telepítőnek kell a felelőséget vállalnia.
Lehet hogy újat mondok neked,de minden termék árába be van építve a garancia is.Azt nem"csak úgy"adják,hanem megfizettetik a termék vásárlójával.

5.Mobil klímákról:gondolkodjatok-egy egycsöves mobil klíma honnan szívja a kifújt meleg levegőt? Igen a klimatizált helységből!Tehát a lehűtött levegőnket elszívja,aminek a helyére máshonnan ismét hűtetlen levegő kerül.Esetleg ha nincs légpótlás vákumra(depresszióra szívja a helységet.Ez tehát egy rakat sz.rt sem ér.

6.Padlásra telepített gépekről:Ha a padlástér kellően tágas és jól szellőző akkor semmi baj a telepítéssel.Ha viszont szűk és meleg,akkor jaj a kompresszornak.Nem fogja tudni leadni a helységből fölvett és saját maga által termelt hőt és ezért előbb-utóbb leég.

Nem okoskodni,hanem néhány gondolatot szerettem volna megosztani veletek.

Üdvözlettel:viricsi

Előzmény: scratch (988)
wind12 Creative Commons License 2004.06.14 0 0 989
Quad

Az engedélyeztetés igen nehézkes dolog, mi már próbáltuk végigjárni, de őszintén megmondom, nem egyszerű. Alaphangon negyvenezer forint, de ez változhat, inkább felfelé, mint lefelé. Erre rakódik az építész munkadíja, valamint az ügyintézés díja. Nem hiszem, hogy 60-70 ezer alatt meg lehetne úszni. A vízóra és villanyóra ügyintézés díja ehhez képest bakfitty.

Természetesen van olyan klímaberendezés, ami friss levegőt tud hozzákeverni a befúvott, kezelt levegőhöz. Nagy légkezelőknél szabályozható módon oldják ezt meg.

A napokban szereltünk Zuglóban egy légcsatornázható split klímát, és itt is kiviteleztük, hogy a kezelt (hűtött vagy fűtött) levegőhöz egyhatodrészt a kültérből beszívott friss levegőt keverünk. Ez nem rontja jelentősen a hűtés hatásfokát, viszont állandóan juttat friss levegőt a helyiségekbe, és mivel így kevesebb szellőztetésre van szükség, közvetve visszanyerjük az elveszett hűtési energiát.

Az, hogy R22-vel működő készüléket értékesítenek a mai napig, az galádság, és nagyon szomorú. Ez tényleg a klímások presztizsét rontja.

A padlásra telepített kültéri egységgel vannak fenntartásaim, nagyon megnövekedhet a hőmérséklet, ezáltal a nyomás is. Meg kell nézni a gyártó által megadott üzemelési hőmérsékleti tartományokat, és be is kell tartani.

A Pannonklíma lelkes szerelői nevében köszönöm a dícséreteket, igyekszünk, a tőlünk telhetőt megtesszük, de természetesen hibákat mi is követünk el.

Előzmény: quad (983)
scratch Creative Commons License 2004.06.14 0 0 988
Megvolt ma a kötelező ellenörzés, olcsón megúsztam 3750Ft -ot kértek számlástól.
Kitisztították a szűrőket, meg befújták baktérium ölővel.
A kültérit is kitiszították.
Megmérték, hogy hány fokos levegőt fúj ki.
Aztán kérdeztem ezt az olaj savasságot, de azt mondták tökéletesen működik, felesleges szétszedni, mert akkor kerülhet bele levegő ami káros. :/
scratch Creative Commons License 2004.06.14 0 0 987
quad,

attól függ melyik házfalon van a kültéri, ha a saját udvarod fele, nem kell semmit engedélyeztetni.
Nekem pl. a szomszéd fele van, de nem mer szólni érte, mert tudja akkor kivágatom a 1000éves tölgyfáit, amik meg én hozzám lógnak át. :)

Előzmény: quad (983)
pemga78 Creative Commons License 2004.06.14 0 0 986
Halihó!

Nálunk pár hete szereltek PannonKlímások, Lakes-t. Teljesen korrekt munkát végeztek, és a klímával is elégedett vagyok :). Absz hangtalan (nekem 20dBa a lelki határ :), erre elég kényes vagyok), kényelmes, hatékony, még jól is néz ki. A szerelés is teljesen korrekt volt: végigszenvedték a házgyári vasbetont - ami azért nem volt semmi - mindezt úgy, hogy utánuk semmi kosz nem maradt. Ügyeltek a vizuális élményre és az egyéni kérésekre is :). Ha mások is így dolgoznának... :D.

Üdv,
Pemga

Előzmény: Bumbula2 (985)
Bumbula2 Creative Commons License 2004.06.14 0 0 985
Sziasztok!

Na sikerült felszereltetni a Pannonklimatech-esekkel a spitklímát. Nagyon meg vagyok velük elégedve, mindenkinek ajánlom őket, aki nem akar szivni a kontárokkal:
- igért időpontban érkeztek
- felszerelten jöttek (profi gépek)
- odafigyeltek, mit hova kérek
- kábelcsatornába helyezték az összeköttetést
- figyeltek a bútorokra, padlóra, falakra; nem barmoltak össze semmit
- vákuumoztak
- és takarítottak...

Szóval profi munkát végeztek, még egyszer ajánlom őket mindenkinek!
Ja és köszönöm!

quad Creative Commons License 2004.06.14 0 0 984
Kinek van tapasztalata a padláson elhelyezett "kültéri" egységgel kapcsolatban?
Birják ezt a gépek?
Esetleg nagyobb teljesítményű kell?
quad Creative Commons License 2004.06.14 0 0 983
Sajnos egyre inkább csalódom a "profi" klímásokban.

Az egész akkor kezdődött amikor egy szellőzéstechnikai szaküzletben arról akartak meggyőzni a "szakemberek" hogy nem létezik olyan klíma - még "ablak" kivitelben sem - ami friss levegőt tud beszívni az utcáról. És ezt még komoly szakmai szempontokkal is megalapozták. Az sem győzte meg őket, hogy elmondtam, nálam évek óta üzemel egy ilyen ablakklíma.

A második ok a már említett Népszabadság melléklet. Ebből kiderül, hogy ma Magyarországon gyakorlatilag minden klíma felszereléséhez építési engedély kell. Szerintem a magára valamit adó klímásoknak kötelessége lenne erre felhívni a megrendelő figyelmét, sőt akár elintézhetnék az engedélyezést is (természetesen nem ingyen) Pl: vízóra felszerelésénél is a szerelő intézi az engedélyezést.

Egyébként itt is felhívnám a figyelmet az engedélykötelezettségre. Az ugyan kevésbé valószinű, hogy az önkormányzat kimenjen ellenőrizni, de elég egy "jóakaratú" vagy irígy szomszéd, ak feldobja az emberet és máris jöhet a leszerelés. (a fennmaradási engedély 390 ezer forint!!! - legalább is Újpesten ezt mondták.) Az már csak hab a tortán, hogy az építési engedélyhez kamarai tagággal rendelkező építész által készített tervrajz kell (vajon mennyiért fog ceruzát egy ilyen építész?) és az engedélyezési eljárás 60 nap. Magyarul , aki eddig még nem kért engedélyt, annak csak augusztusban lehet legális klímája!

A harmadik ok, amiért berágtam a profikra, hogy egy újpesti, bemutatóteremmel rendelkező, nem is olcsó cégnél lazán eladtak és felszereltek volna egy R-22-vel működő klímát, anélkül, hogy megemlítették volna, hogy ezt már nem lehet.

k2laci Creative Commons License 2004.06.14 0 0 982
Igen, emlékszem ezekre az ablakventillátorokra, jómagam is betettem otthonra 1-et anno. Ez tünik jó megoldásnak ha nem túl hangos, mivel a Pana split klima mellé még egy ablakklimát is betenni az már nem volna bölcs dolog :-).
Előzmény: Archibald Tuttle (979)
gergo9 Creative Commons License 2004.06.13 0 0 981
Sajna a 39.999. az nettó!
mindig az fránya kis csillag felette...:-)
Előzmény: scratch (980)
scratch Creative Commons License 2004.06.13 0 0 980
nomorehate,

az alja? A Daikin a csúcs! :) Az alja a Dimarson féle 39 000Ft -osnál kezdődik. :)

Előzmény: nomorehate (971)
Archibald Tuttle Creative Commons License 2004.06.13 0 0 979
De van. Ablakventillátornak hívják és kb. 15 évvel ezelőtt minden hazai áruházban láthattál ilyet. Sima műanyag vagy fém keret, benne egy csőventillátor ami egy kézzel vagy légárammal záró bukóablakkal van letakarva. Biztos ma is be lehet szerezni. Másik megoldás, hogy a jobb minőségű ablakklímák (bár manapság már egyre kevesebb ilyen van) átkapcsolhatóak egy karral, hogy kintről vagy bentről szívják a hűtendő levegőt. Biztos ma is be lehet szerezni. (amúgy akad még 1-2 előnyük az ablakklímáknak a splittel szemben, még akkor is, ha mára már nagyon kiszorították ezeket a piacról)
Előzmény: k2laci (976)
holló Creative Commons License 2004.06.13 0 0 978
Szerintem a mobil klímák gégecsöve nem azért van, hogy azon kintről beszívja a friss levegőt, majd az abból kivont meleget visszafújja.
Egyszerűen a cső arra alkalmas, hogy a készülékbe beszívott szobalevegőben lévő hőmennyiséget a kivonás után a szobán kívülre vezesse.
Ugyan van olyan klíma, amelyik a kinti levegőt is be tudja vinni a szobába, de annak valóban két csöve kell, hogy legyen... friss levegős.
Mobil klíma tulajdonosok legjobb, ha erősen szigetelik a gégecsövet, mert nyilván ennek a fűtő hatása csökkenti a készülék hatásfokát.
Előzmény: foldimogyoro (938)
holló Creative Commons License 2004.06.13 0 0 977
Akkor csak egy hőcserélő segíthet, a legegyszerűbb, ha két gépjármű hűtőt összekötsz egy szivattyúval, és két ventillátorral mozgatod a levegőt. Szerintem 20ezer forintból megépíthető.
Előzmény: k2laci (976)
k2laci Creative Commons License 2004.06.13 0 0 976
Nemrég volt az az eszmefuttatás, hogy a szobák falai akkor is fütik a helyiséget, ha kinn jóval hidegebb van (meg is beszéltük, hogy miért).
Nálam pl. ma éjszaka is ez volt, így azért kellett járatni a klimát 22C-fok beállitva, hogy ne legyen benn 26-27C-fok miközben kinn volt 16C-fok.
Kérdésem: nincs valami egyszerű megoldás arra, hogy a kinti levegőt valahogy benyomtatni valami ventillátorral ?!
Az ablaknyitás nem jó, mert alig jön be valami (a zajon kivül:-).
wind12 Creative Commons License 2004.06.13 0 0 975
Archibald

Köszönjük az értő hozzászólást. Végre valaki, aki nem csak véleményt mond, hanem logikusan, és tudásanyagra támaszkodva meg is indokolja azt.
Az ionizálással kapcsolatban úgy tudom, hogy egy kisebb split árába kerülne egy olyan szabályzó, ami a feszültséget azon a kritikus 7500 V-on tudná hosszú távon és megbízhatóan tartani. Én is kétlem, hogy ilyet építenének egy 40.000 forintos léghűtőbe. Az pedig, hogy nyáron még párát termeljünk a lakásunkba, az elég érdekes. A napokban az csapadékos időjárás miatt, és a 30 fok-hoz közeli hőmérséklet miatt egyébként is nagyon magas a levegő relatív páratartalma. Aki a splitklímáját használja, az biztosan tapasztalta is, hogy szinte ömlik a kondenzvíz belőle, a megszokott csepegés helyett. Szóval az a "természetes levegőhűtő" az egy nagy kamu, jó lenne, ha minél kevesebb embert sikerülne átverniük vele.

Nomorehate

Százezer forint magasságában már találsz olyan 2,6-os gépet, ami minőségben is megfelelő.

Fisher, Panasonic, Toyo, Acson, hogy csak néhány márkát említsek, azok közül, melyekkel nem nagyon nyúlhatsz mellé, és ebben az árkategőriában vannak.

Előzmény: Archibald Tuttle (974)
Archibald Tuttle Creative Commons License 2004.06.13 0 0 974
Aki a sima párásítónak léghűtő nevet ad és így, lakáshűtésre árulja az SZVSZ egyéb aljasságra is képes. :-(

A klíma a levegő energiatartalmát csökkenti. Ez egyrészt a levegő nedvességtartalmának, másrészt a hőmérsékletének csökkentését jelenti. Ha növeled a levegő páratartalmát, akkor zárt szoba esetén, mivel belső energiája nem változik, a hőmérséklete valóban csökkenni fog annak arányával, amennyi párát magába szív. Ez egy 45mmm körüli helység esetén (60% alap pára mellett, kb. 80%-ra tudja feltornászni) jelenthet, olyan 0.5-2 C-ot. Nyolcat semmikép.
Az emberi hőérzet viszont a hőmérsékleten kívül függ a levegő mozgásátől és a nedvességtartamától. Ha mozog (ventillátor) és száraz (légúti inger) hűvösebbnek érezzük az adott hőmérsékletű levegőt.

Ez a "csoda készülék" telíti párával a levegőt, amitől kényelmetlenebbé, nehezebbé válik a légzés, nem használ a szívnek sem, és a szubjektív hőérzet is romlik. Cserébe hűl a szoba, mondjuk 2 C-ot. Abszolút nem éri meg.

Az ionizáló a másik oldal. Az ionizáló (a klímákban is) úgy működik, hogy 7500 V-ot, kis áramerősség mellett egy pálca vezető (rendszerint tű) végére kapcsol, mely feszültség hatására, negatív O2 ionok keletkeznek. Ezeket az ionokat fújja le a ventillátor a tűhegyről és teríti a szobában. Egyes (meg nem erősített) kutatások szerint a negatív oxigén ionok kedvező hatással vannak az emberi szervezetre, közérzetre, stb... Igen ám, de 7900-8000 volt körül már O2- ionok helyett O3, azaz ózon keletkezik, mely viszont bizonyítottan káros az emberi szervezetre.
Vill. mérnök révén jómagam nem hiszem, hogy azon az elektródán valami precíziós szerkezet folyamatosan kontrollálja a feszültséget. Láttam már belülről 1-2 ionizátort, általában a legegyszerűbb feszszorzók, melyek stabilitása erősen hagy kívánni valót maga után. Döntsd el, hogy a kétes hasznú O2- ionokért cserébe megéri -e, hogy potenciális ozongyár van a szobádban. Nekem nem.

Előzmény: csurtus (973)
csurtus Creative Commons License 2004.06.12 0 0 973
Sziasztok,

egy kicsit ki fogok lógni a sorból, mert itt csupa klímaszakember és klíma-felhasználó beszélget, én meg egy mezei léghűtő-párásító-ionizáló szerkentyűvel kapcsolatosan érdeklődnék.

Azaz:

36 ezerért láttam egy ilyen gépet a BricoStore-ban. Ez gyakorlatilag egy komplex ventillátor, amelynek van víztartálya és mindenféle alprogramok segítségével egyrészt fújja a levegőt, másrészt párologtatja a vizet.

A víztartályába jégakkut is lehet tenni, és ( legalábbis a felhasználói kézikönyv szerint ) állítólag 4 órán keresztül a környezeténél 8 fokkal hűvösebbet csinál. Jégakku nélkül, csak vízzel a hűtést folyamatosan 4-5 fokkal biztosítja, plusz anionokat bocsájt ki a levegőbe.

Összefoglalva: mi a véleményetek a fenti szerkezetről? Érdemes ilyet venni? Van valakinek tapasztalata hasonlóval?

A gépet mindössze egy 45 köbméteres hálószobában akarom használni, és kizárólag este-éjszaka, elalvás előtt-alatt ( az emeleti szinten qrva meleg bír ám lenni május és szeptember között... ).

Meghallgattam működés közben, nagyon-nagyon halk, csak a víz időnkénti kotyogása furcsa, de gondolom, hozzá lehet szokni. Ja, a teljes kimenő teljesítménye mindössze 60 W.


foldimogyoro Creative Commons License 2004.06.12 0 0 972
mobil klíma hangos, nem lehet mellette aludni, az enyém még a tv hallgatásában is zavar, annyira hangos.

Ha jót akarsz magadnak, elfelejted a mobilt, és split-et tetetsz fel.

Előzmény: nomorehate (971)
nomorehate Creative Commons License 2004.06.12 0 0 971
Koszi szepen, ezert fordultam ide.Egyebkent 167 nel nincs olcsobban valami jo?Vagy ez mar nagyon az alja?Es mi a helyzet a mobil klimakkal?
wind12 Creative Commons License 2004.06.12 0 0 970
Nomorehate

Azért nem kell megijedni, ennél lényegesen olcsóbban is meg tudod oldani annak a kis helyiségnek a hűtését. Van még sok jó minőségű készülék, amelyek sok évig megbízhatóan működnek.
Kis utánnajárással, és jó sok vélemény meghallgatása után biztosan ki fogod tudni választani a megfelelő klímát.

Előzmény: nomorehate (966)
wind12 Creative Commons License 2004.06.12 0 0 969
Nomorehate

Azért nem kell megijedni, ennél lényegesen olcsóbban is meg tudod oldani annak a kis helyiségnek a hűtését. Van még sok jó minőségű készülék, amelyek sok évig megbízhatóan működnek.
Kis utánnajárással, és jó sok vélemény meghallgatása után biztosan ki fogod tudni választani a megfelelő klímát.

Előzmény: nomorehate (966)
.BlackDog Creative Commons License 2004.06.12 0 0 968
> Szeretnek erdeklodni, hogy 1+2 fel szobas panel lakasba, ahol lehet hogy csak 1 sarok szobat kellene huteni, ami kb 5 nm.Oda milyen klimat javasoltok?

Erre nem lehet így jót mondani. Tudni kell a pontos hőterhelés. 2,5 kw alatt semmiképp.

Típust is szeretnél tudni?

Amit én adnék neked 2,5 kw hűtésigényre:

Daikin FTKS25C-RKS25C / nettó 167.000 Ft

Amit tud (a teljesség igénye nélkül):

hűtés: 1,3 - 3,0 kW
áramfelvétel: 0,3 - 0,98 kW
hűtőközeg: R-410a

- inverter
- infrás távirányító
- 20m telepítési távolság
- mozgásérzékeló
- csendes, házonkívüli, éjszakai stb... üzemmód

hirtelen ennyi. szeretnél még tudni róla valamit?

Előzmény: nomorehate (966)
.BlackDog Creative Commons License 2004.06.12 0 0 967
> Nem volt nitrogénezés, se vákuumozás (mire is kell pontosan?).

- Nitrogénezés:
Tömörségi próba.

- Vákuum:
A hűtőrendszer számára valamennyi idegen gőz- és gázféleség lehetőleg minél tökéletesebb eltávolítása.

Ezeket aztán a rendszer méretétől és feladatától függően jól meglehet bonyolítani.

Nos, én a helyedben és itt is nyugodtan közzé tenném ezeknek a "szakembereknek" a nevet.

Az ilyenek miatt is rossz híre van manapság a klímásoknak. :-(

Előzmény: mirage1900 (965)
nomorehate Creative Commons License 2004.06.12 0 0 966
Udv!

Szeretnek erdeklodni, hogy 1+2 fel szobas panel lakasba, ahol lehet hogy csak 1 sarok szobat kellene huteni, ami kb 5 nm.Oda milyen klimat javasoltok?Egesznap suti a szobat a nap, este meg nem lehet megmaradni olyan rohadt meleg van.Szoval valami hatasos megoldas kene.A redony egesznap levan huzva, de a panelt attol fuggetlenul egesznap suti a nap, este meg szepen kiadja magabol a meleget.

mirage1900 Creative Commons License 2004.06.12 0 0 965
.BlackDog,Korci_PÉCS:

>Ez még megérthető. Általában az ilyen gyártók nem szabvány csöveket használnak és a >szerelőknek nincs hozzá szerszámuk.

Azóta ezt nézem a klímáknál, de még seholsem láttam olyat, hogy nem vágták méretre.

>Ez nem igazán értem :-) Ha egy cső már
>szigetelve van akkor miért kellene ráhúzni még
>egy szigetelést. Igaz, ha tunám, hogy milyen
>gépről van szó erről is többet tudnék mondani.

ORION 2,6 kW / R-407C; a csövön van egy szivacs, és azt mindenhol rászorítják egy vastagabb szigetelőszalaggal (gondolom, hogy jobban ellenálljon az időjárás viszontagságainak /UV sugárzás, eső/).

>Ez már baj. Főleg, ha un. "no name" klímát
>vettél. Manapság a gyártók a kültéri egységet
>úgy szerelik, hogy a kondi ventillátort és a
>kompresszort is ellátták regzés csillapítá>ssal.

Azt nem tudom, hogy a belsejében hogy oldotta meg a gyártó, szerintem simán rá van csavarozva.

>SÚLYOS HIBA! A vákuum nem a tömörség vizsgálatot
>szolgálja, de kihagyása végzetes károkat
>kokozhat a rendszerben. Tömörség vizsgálatra
>min. nitrogént kell használni. Bár a
>nyomáspróbát mi is mellőzzük, ha a rendszerben
>nem volt forrasztás. (ebből még nem hibánk :-) )
>viszon a vákuum elengedhetetlen.

Nem volt nitrogénezés, se vákuumozás (mire is kell pontosan?). A gyári hosszt használták fel, nem peremeztek, valószínű ezért nem volt nyomáspróba. Én láttam a szemközti házban ugyanilyen klímát igényesen megszerelve: forrasztva, méretre szabva, nyomáspróbázva, vákuumozva, purhabbal tömített lyukkal, gumi rezgéscsillapítóval.

>Vákuum nélkül valószínüleg csak egy darabig működik!
>Feltöltötték??? A készüléknek nem volt gyári töltete?

Miután összeszerelték a kültéri gyeségben lévő gyári töltettel beüzemelték. (Ha jól láttam akkor csak egyszerüen kinyitották a szelepet.)

Tanulság:

Addig ne fizesd ki a szerelést, amíg nem vagy 100%-osan elégedett a munkával!!!

Amúgy az eset Szekszárdon történt, ha valaki esetleg a környéken szereltet akkor kérdezzen, mert privátban megmondom a "szakemberek" nevét!!!

boomerhu Creative Commons License 2004.06.11 0 0 962
Hello!

Én is olvastam a cikket a mai Népszabadságban, és örömmel olvastam, hogy néhány nagy cég mellett a nálam klímát telepítő Pannon-klímatech Kft-ről is említést tett az írás. Én nagyon meg voltam elégedve a munkájukkal, és a hozzáállásukkal.

hello

holló Creative Commons License 2004.06.11 0 0 961
Na nem tudom ki hogy van vele, de ma igen nagyot csalódtam, azt olvastam a népszabiban, hogy Olaszországban ingyen szerelik, telepítik a klímákat. Éppen összefutottam egy klímással, s ez is szóbakerült a hazai 40-50ezer Ft-os telepítési díjak kaopcsán, amikor ellenérvként azt hozta fel, hogy nálunk a márkaszerviz az alvállalkozójától, helyből elkér 5000 Ft regisztrációs díjat. Neki már csak 35 marad, amiből garantálnia kell, hogy 2 évig biztosítja a teljeskörű garancia munkadíját, mert ugye a márkaszerviz csak az alkatrészt adja... Hitetlenkedtem, mire kivágta: "ha nem hiszem keressem meg a FLAG RT-t" ők javítják a JÁMA KFT cuccait, pl. VESTEL Klímákat. Na emberek vegyünk klímát, aztán fizessük meg a garanciát külön?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!