Keresés

Részletes keresés

Hacsek Creative Commons License 2000.02.24 0 0 3875
Juci, te mennyivel vagy lemaradva Arabellához képest?
Előzmény: juci (3872)
Hacsek Creative Commons License 2000.02.24 0 0 3874
Nem, second, nem vagyok debreceni.
Ennek persze ellentmondani láccik, hogy a múlt szombat éjszakán csak 4 kocsmát jártunk végig a cívis városban, de pl. előtte vagy 7-8 éve nem jártam ott. Hogy pontosan mit kerestem ott, ez nem public. :))))
Előzmény: second (3869)
oregmedve Creative Commons License 2000.02.24 0 0 3873
Lenne néhány kérdésem is tisztelettel:

Gondolkodom rajta, hogy családom biztonsága érdekében be kellene szereltetni tűzjelzőt és/vagy riasztóberendezést. Főleg a tűzjelző lenne fontos. Aki már látott ilyet élőben, hogy kell ennek nekifogni, mik a követelmények-következmények, és milyen anyagi konzekvenciái vannak? Ezt most kellene megcsinálni, mielőtt a burkolók és a festő elkezd dolgozni.

Előre is köszönettel,
öregmedve

juci Creative Commons License 2000.02.24 0 0 3872

Erősen el kell gondolkoznom rajta, miben is áll az én lenyűgöző szaktudásom...

A találkozó ötletét támogatom, főleg, hogy jön a tavasz! Szerintem Arabella már nem nagyon lesz egyben, mire ez összejön, ezért merek egy laza természetjárást javasolni esetleg, netán Csobánka környékén. De ha még időben leszünk, Arabella választhat helyszínt!

sec, én is azt mondon, hogy lyó az a közös elszívó, csak ne csináljon mindenki saját ventillátort hozzá!

oregmedve Creative Commons License 2000.02.24 0 0 3871
Korrupcióról egy-két szócska:
A gáztervet megcsinálta a tervező, a papiron realizálva a cirkó és gáztűzhely pontos tipusát. Kérdeztem ugyan, hogy mi lesz, ha nem ilyet veszünk, azt mondta, hogy ugyan már, ez nem lesz probléma. Gázszerelés megtörténik, persze nem olyan cirkót és gáztűzhelyet vettünk. A gázszerelő azt mondja, hogy gond lesz, nem olyan a cirkó, mint a papiron, át kell iratni a terven. Mondom neki, ötezer elég lesz? Azt mondja, igen. Jön a gázmeós, ránéz a szerelésre, ennyi az egész (egy cirkó és tűzhely)? Mondom igen. Van egy ablak a tűzhely mellett, aszongya, ez nyitható? Mondom, nyitható legyen? Vállat vont, és elment.
Következő felvonás: gázóra. Szerelő beszereli, fizetés, a medve nem ad málnaszörprevalót. Erre a szerelő elkezd járkálni, és aszongya, hopp, ez az ablak a MEO szerint nem nyitható, a valóságban viszont mégis, mi legyen most? Mondom, az asztalos holnap jön, és becsavarozza (hogyne, a drága új ablakot, a fene vigye el őket). Szerelő hümmög, a medve csak nem ad pénzt, csak nem ad, egyszercsak aszongya na jó, viszlát.

Magyarország, 2000.

second Creative Commons License 2000.02.24 0 0 3870
a tipográfiát javítva:

gorilka,
ha annak a 12, 86 m2-es helyiségnek volna 1,3 m2 ablaka, még oda is elhelyezhető volna a kazán.
Ha már megvan ez a gigantikus átszellőztető nyílás, akkor csak jó, de tényleg nem kell ilyen nagy.
A kéményre vonatkozóan annyit tudok mondani, hogy a tetőgerinc fölé kell vinni (ha jól emlékszem) egy méterrel a kéményt, és akkor már OK a dolog, praktice mindegy, hogy hol van a tetőablak. Egy azért fontos, a kémény ne döfje át az ablakot, mert elveszi a fényt. :)))

Sec

p.s.:
Hacsek,
a pertuban benn vagyok, mert ahhoz jár mondjuk egy konyak! :) (Már csak ezért is, mert a Debreceni korzót olvasgatva rádöbbentem, hogy földik lehetünk.)

A fél km tégla méret szemléletes, de csak éltéglafalban. :))))

Előzmény: gorilka (3867)
second Creative Commons License 2000.02.24 0 0 3869
gorilka,
ha annak a 12, 86 m2-es helyiségnek volna 1,3 m2 ablaka, még oda is elhelyezhető volna a kazán.
Ha már megvan ez a gigantikus átszellőztető nyílás, akkor csak jó, de tényleg nem kell ilyen nagy.
A kéményre vonatkozóan annyit tudok mondani, hogy a tetőgerinc fölé kell vinni (ha jól emlékszem) egy méterrel a kéményt, és akkor már OK a dolog, praktice mindegy, hogy hol van a tetőablak. Egy azért fontos, a kémény ne döfje át az ablakot, mert elveszi a fényt. :)))

Sec

p.s.:
Hacsek,
a pertuban benn vagyok, mert ahhoz jár mondjuk egy konyak! :) (Már csak ezért is, mert a Debreceni korzót olvasgatva rádöbbentem, hogy földik lehetünk.)

A fél km tégla méret szemléletes, de csak éltéglafalban. :))))

Hacsek Creative Commons License 2000.02.24 0 0 3868
Gorilka!
Nem akarok beleszólni second kolléga témájába, de a 150cm2/25cm= 6cm,tehát szó sincs egész falnyi szélességről. A szokásos nyílás kb. fél kisméretű téglányi, azaz 12cm*13cm=156cm2

Second!
Nem beszéltünk ugyan erről, de én is ezt a gyakorlatot követem, hogy itt a topicban nincs tiszteletdíj.
Köszönöm és nagyon jó vagy! Felajánlanám a pertut, ha már nem tegeződnénk :))))

De most már tényleg időszerű lenne egy téglaköri találkozó. Más topicok már 500 hozzászólás körül összejönnek!

gorilka Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3867
Kedves Sec.!
A kazán 40KW-os. A nagyobb helyiségnek van 3.96nm ablaka. A belmagasság 2.9m. A fal ahol a két helyiség találkozik 3m hosszú.
Ha jól értelmezem a válaszodat, akkor a teljes falszélességben 25 cm magas átszellőztető rács elég kell hogy legyen.
A másik kérdés ami még fölmerült, hogy ennek a kazánnak a kéménye milyen messze legyen minimum a tetőn elhelyezett szellőztető ablakoktól?
Előre is köszönöm a választ.
Azért van ilyen sok kérdésünk, mert az építész még mindig nem tudott összehozni minket egy épületgépésszel, akit meg mi találtunk belezavarodott annak levezetésébe, hogy a fűtésnél melyik szobába kell rakni a termosztátot (a leghidegebbe?, a legmelegebbe?, ahol a legmelegebbet akarjuk?).
Még egyszer köszönöm:
gorilka
Előzmény: second (3866)
second Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3866
gorilka!

Kicsit utánaszámoltam, és szinte tuti, hogy be lehet tenni a kazánt a 12,86 m2-es helyiségbe. De:
1. legalább 150 cm2 nyílásnak kell lennie az átszelőztetésre
2. a másik helyiségnek legalább 1,3 m2 ablakfelületének kell lennie

(feltételeztem, hogy van kb. 3 m belmagasság, és családiházas méretben kell gondolkodni, amikor a kzánteljesítményről van szó.)

Sec.

Előzmény: gorilka (3832)
second Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3865
Ezt nem igazán tudtam beemelni... nyílván ők is bírnak lenyűgöző szaktudással valamely területen... nem természetes, hogy mindenki ért a saját szakmájához?

Sec.

p.s.: azért a worship workshopt folytatódhat nyugodtan! :)))))

Előzmény: Hacsek (3862)
second Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3864
Oszkaar,

"Megmutatom, ha nem túl magas a díjazás. "
A díjazásom megfizethetetlen: hálásnak kell lenni, ha tudok segíteni a "megnézéssel". De csakit, csakmost, csakönöknek! :))))
Elevélben egyeztessünk, ha komolyan gondoltad (second@index.hu)! Azonban, ha amúgy is fogadsz gépésztervezőt, akkor őt érdemes "kizsákmányolni". :)

Sec.

Előzmény: oszkaar (3834)
second Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3863
A padlófűtés műanyag csöveinél általában követelményként jelenik meg, hogy a cső anyaga oxigéndiffúzió-álló legyen. A redszerbe kerülő oxigén korrodálja a berendezés vas részeit, ami a szokásos bajokon kívűl ún. vörösiszap képződéshez is vezet(het), ezek a keletkező oxidok a rendszerbe kerülveszép lassan eltömhetik a padófűtéskis belső átmérőjű csöveit. Ha nem is szünik meg az áramlás (nem tömődik el a teljes keresztmetszet), de mindenképpen a tömegáram , ezzel a teljesítmény csökkenéséhez vezet. Az egyik padlófűtési rendszerekben érintett magyar cég kiadványából való az alábbi példa: a hagyományos müanyagcsöveken keresztül 100m-en évente annyi oxigén jut be a rendszerbe, ami 180 gramm vasat képes oxidálni. A cég állítása szerint ez akár 5-7 év alatt is eltömődéshez vezethet.
Megoldás:
1. Oxigéndiffúzió álló csövet alkalmazunk.
2. Nem oxigéndiffúzió álló csövet alkalmazunk, de akkor olyan hőcserélő egység beépítése szükséges, ami nem tartalmaz korrodálódó alkatrészeket a padlófűtés oldalán.
3. Nem alaklmazunk ilyet sem, de akkor az egész rendszerben korrózióálló anyagokat kellene használni. (Ez többé, kevésbé fenn is állhat, ha pl. kondenzációs kazánt választunk, ami a füstgáz oldali kondenzáció miatt amúgy is jó korrózióálló tulajdonságú anyagból készül, jó drága, de a kazánhatásfok szokásos definíciója szerint 100% feletti hatásfokkal bír.)

Sec.

Előzmény: hAnd (3859)
Hacsek Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3862
Second,
pirulni nem érdemes, ezek a gráciák itt a lenyűgöző szaktudásra gerjednek... :))
Én már megszoktam. :((
Előzmény: second (3861)
second Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3861
Juci,

az egy csatornával megoldott elszívásnak nincsen semmi baja, míg a kürtő, vagy légcsatorna tetején van az elszívó (közös) ventilátor. Persze ilyenkor az elszívás mindig megy, ami nem feltétlenül jó, (v.ö. filtrációs hőigény), ha az elszívási helyeken egyedileg nem lehet lezárni az egyes ágakat. Ami persze nem olyan egyszerű, mint felkapcsolni a villanyt (v.ö. WC-ben a villanykapcsolóra kötött időzített ventilátor). Ami biztos, hogy legalább nem egymás lakásába nyomják a tisztelt lakók a nemkívánt anyagokkal terhes levegőt.

"Second, le vagyok nyűgözve tőled (is)."
irulok-pirulok...

Sec.

Előzmény: juci (3843)
rizo Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3860
Macimedve:
ha a Tigáz vagy a VAWgáz a szolgáltatód nem teheted meg, hogy nem "ajánlott" tervezőt/kivitelezőt hívsz, illetve, ha megteszed nem veszik át.
A haverom, aki a fűtésemet is csinálta, saját házán nem szerelhette a gázt. Fizetnie kellet a lentebb emlegetett "Korrekt BT"-nek, aki pecsétes papírt adot a VAWgáz-nak mintha a BT csinálta volna. Mellesleg a BT vezetője gyerekkori ismerőse, iskolatársa, stb. ennyit a "Korrekt"-ségéről.
Rizo
Előzmény: Macimedve (3856)
hAnd Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3859
Sziasztok!

Bocs, ha mar szerepelt a topic-ban, de nem tudtam az 50 page-et vegignyalazni eddig.

Padlofutest szeretnek a hazikom foldszintjere, a majdani tetoter-beepitesbe pedig radiatort.
A csovekkel szeretnek tisztaba lenni. A boltban elkezdtek beszelni diffuziomentes meg egyeb padlofutes-csovekrol, az arak 100-500 Ft-ig terjedtek. Nem ertettem, miert nem jo a 100Ft-os magyar cso. Azt mondtak, annyira oxigen-diffuz-hajlamos, hogy legteleniteni kell allandoan a rendszert, mert konnyen belevegosodik, ami hatasfok-csokkenest okoz. Mi koze a diffuzionak a legteleniteshez? Itt elfogyott a logikam, ezt az erveles-lancot nem ertettem. A diffuziorol eddig azt hittem, csak a femszerkezetek korroziojanal szamit, azaz ez esetben a femcsovek belsejet tamadhatja meg. Tud valaki segiteni?

Tehat: Mi a baj a 100 Ft-os magyar padlofutes-csovel?

Előzmény: Sunbird (3849)
second Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3858
"felmentett belőle a jó Léderer András (áldassék a neve). Bár megígértette velem, hogy soha csövet nem tervezek. "

Áldassék a tied is, ha betartod! :)))

"Nem lehetne valahogy feliratozni a gyönyörű rajzaidat?"
Van azon felirat! Press reload! :)))

Sec.

Előzmény: Hacsek (3836)
kiseszter Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3857
Kedves Hacsek és bd!
Köszönöm a jótanácsokat kémény ügyben. Majd szépen játszom a kis tudatlant a kéményseprőnek. Aztán remélem, hogy megúszom olcsón.

(Kedves Hacsek, örülök, hogy a tudatlanságommal megnevettetelek :-)
Hát, igen. Nem vagyok egy profi abban, hogy miként mennek a lyukak a kéményben. Az meg kiment a fejemből, hogy az őrláng azért van ott, hogy néha nagyobb lángot is gyújtson. Ezután jobban figyelek!)

Előzmény: Hacsek (3839)
Macimedve Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3856
No, akkor meg kell állapítsam, hogy kis országunkban Pintér és Orbán urak kijelentéseivel ellentétben a korrupció csökkenési rátája negatív.

Nálam legalább a gázszerelő az "utcáról" volt.

Előzmény: rizo (3854)
rocher Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3855
Igen, jutzikedves! Remélem nem lesznek ilyen jellegű gondjaid, ha meglesz a baby. Picipetra nem volt skarlátos, de tartsuk otthon a lappangási idő alatt, a nagynak is adjunk megelőzésképpen Maripent, sőt apuka-anyuka is szedje, na attól jó taknyosak lettünk és picipetra meg szépen, egészségesen otthon verte szét a házat, hogy "fogaskejekűhöz akajok menni, kijándulni!!!!!!!!!!". Mindezt úgy, hogy közben a gutta kerülgetett, hogy mi van a dolgozóban ......

Csak nehogy később kapja el tényleg, mert akkor a doktor néni nyakába sózom, mert én még egyszer nem megyek táppénzre, skarlát miatt, ugyanazzal a gyerekkel:-(

Na jöhet architect, mert neki is megmondom:-))))))))))

petra

Előzmény: juci (3843)
rizo Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3854
Macimedve:
Most mond, mik vannak! :)
Nálam a gázművek "fő"átvevője készítette a tervet (7kFt) és az általa ajánlott gázszerelő kisiparos végezte a munkát (35 kFt) az általam megvásárolt anyagokból (~40kFt). A kéményt meg olyan iparos bélelte, aki egyből engedélyezte is (37.5 kFt). Végül a "fő"átvevő átvette az egészet (az irodájából).
Nem egészen egy hét alatt. :)
Most, hogy így nézegetem a számokat, még az egészhez hozzájön a közműfejlesztés vagy mifene (80kFt). Elég drága...
Rizo
Előzmény: Macimedve (3848)
Rabo Karabekian Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3853
Sunbird!
Garázs -90-en. Kocsilejáró oldala amit támfalnak mondtam.
RK
bd Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3852
A jó pap is holtig tanul.
Engem is érdekelne egy építkezés tapasztalata.
bd
Höri Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3851
Sziasztok!
Már megint én...:-))
Parasztház ugyan nem lesz, viszont úgy tűnik (alulról felfelé kopp-kopp-kopp), lakáska vásárlása menni fog.

Ezzel kapcsolatosan lenne egy kérdésem. Nincs itt valaki, aki belsőépítészettel foglalkozik vagy aki ajánlani tudna egyet? A Lakáskultúrában (újság) szoktak megjelenni nevek, címek, de azt sem tudjuk, kb. mennyiért nézne rá a lakásra egy profi.

Arról lenne szó, hogy van néhány ötletünk, mit alakítanánk át, de jó lenne, ha ebben megerősítene minket valaki vagy esetleg adna egy-két jó tippet.

Hogy álljunk hozzá egy szakértő kereséséhez, és szerintetek mi a reális "irányár" egy 50 nm-es lakás esetén?

Köszi,
Höri

Hacsek Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3850
Nahát, micsoda véletlenek vannak!! Hihetetlen!!
Előzmény: Macimedve (3848)
Sunbird Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3849
Buksinak

Nálunk kombinált fűtés van a házban ami annyit jelent, hogy padlófűtés és radiátor is. A konyha, nappali, folyosók lappal vannak burkolva a lakószobák pedig padlószőnyeggel. A Mi hálószobánkban van egy kevés padlófűtés és radiátor is, de a gyerekszobákban csak radiátort raktunk a por miatt. A lappal burkolt helyiségekben is van radiátor, és ha nem figyelünk oda a kazánra akkor baromi meleget tud csinálni, mivel külső hőmérséklet függő. Szóval ha kint nagyon hideg van akkor képes akár 26-28 fokra felmenni bent a levegő.

Rabo
Milyen támfalról beszéltél?

TOM
Ha érdekel mail-ben szivesen megírom a tapasztalatokat egy építkezés elkezdéséről.

Macimedve Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3848
Ebből is látszik, milyen profi cég az...

Ők tudtak úgy fogalmazni, hogy rögtön megértettem a lényeget. Ez nekem úgy látszik, nem sikerült.
De hogy egyértelmű legyek: Soha nem lesz kéményem, ha nem ők csinálják. Nekem pár nap is számított, mert a fővezetéket szeptemberben fektették, rákötni meg csak +5 fok felett lehet.

Az ajánlott cég tulajdonosa egyébként, -utólag megnéztem a cégnyilvántartásban, minő véletlen- Kéményseprő Főnökné volt.....

Azóta a hírek szerint megbuktak, mert most Szigetszentmiklósra kell menni. Elég baj ez nekem, mert a telefonszámuk rémesen hasonlít az enyémre, és minden nap van az üzenetrögzítőmön egy-két reménytelen hangú polgár, aki rimánkodik, hogy hívják már vissza. Ugyanis a bejelentkezés úgy működik, hogy a megadott számukon egy üzenetrögzítő közli, hogy "mondja rá, hog mit akar, majd visszahívjuk" Igazi on-line rendszer.

Előzmény: Hacsek (3847)
Hacsek Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3847
Macimedve!

Na de mi van, ha tényleg, "a többi mind svihák és biztosan gond lesz velük." Pl. nem adják le a jattot neki!? Ennek valóban beláthatatlan következményei lehetnek :))))

Előzmény: Macimedve (3846)
Macimedve Creative Commons License 2000.02.23 0 0 3846
A kéményről...

Úgy 5-6 éve volt vele esetem. Mikor a házat építették (mi szerkezetkészen vettük), még nem volt gáz az utcában, de már szó volt róla. Ezért épült egy dupla kémény a szenes kazánnak és egy szimpla a gáznak. Az utóbbit ugye nem használták. Mikor a gázt beköttettük, kellett a kéményseprők szakvéleménye. (Akácfa utcában voltak, ha jól emlkszem) El is ballagtam és megkérdeztem. A következőt mondták: Elvileg új (= másra még nem használt) belül is vakolt kéményt nem kell bélelni. Aztán megsúgták: Gyakorlatilag pedig nem fogják elfogadni, és akkor ki kell bélelni. (Ez minimum kétszeri vizsgálati díj+bélelés) Ezért jobb rögtön kibélelni, es csak 1x vizsgáltatni. Azt is megsúgták, hogy melyik az a megbízható cég, aki biztosan úgy megcsinálja, hogy nem lesz vele gond..... Nyomatékosan hangsúlyozták, hogy a többi mind svihák és biztosan gond lesz velük.
Szóval béleltünk. A vizsgálat 1 perc volt: Van-e a tetején kupak, megy a füstcsőnél látszik-e a bélelés. Aztán kitöltött a fickó egy 4 oldalas papirt huzatértékekkel, egyéb adatokkal stb.

Tolna megyében pl. kimennek, beledugnak egy ködgyertyát, meggyújtják és várnak. Ha csak a kémény teteje füstöl, akkor jó. Ha a villanyszerelési doboz is, akkor bélelni kell...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!