Keresés

Részletes keresés

scratch Creative Commons License 2004.03.18 0 0 609
klímás,

nekem akkor nagy mester szerelhette be, mert ugyan abba a habszivacsba mind2ő cső. :(
Volt valami olyanról szó, ha nem használjuk leállítás elött ki kell szárítani a klímát, hogy a benne lévő nedvesség kiszáradjon, és ne legyen gombás, stb...

Előzmény: klímás (608)
klímás Creative Commons License 2004.03.18 0 0 608
Teveh

Általában olcsóbb két mono mint egy duál, azok szokták a multit választani akinek nincs hely a több kültéri elhelyezésére vagy egyszerűen nem akarnak több kültériben gyönyörködni a ház falán. Több multi rendszer létezik de alapvetően működés szempontjából nincs különbség a monokhoz képest.

Scratch

A csöveket külön kell szigetelni. „Hány fokon egészséges még használni, mi az ami alá már nem érdemes menni?” Külső hőmérséklet mínusz 4-5 C. A szárítással kapcsolatban fogalmam sincs mire gondolsz?
Üdv.

teveh Creative Commons License 2004.03.18 0 0 607
Sziaztok!

Klímás és a többiek:
melyik előnyösebb: 2 db split vagy 1 db duál split?

köszi

scratch Creative Commons License 2004.03.18 0 0 606
A rézcsöveket külön habszivacsba kell vezetni, vagy mehet mind2ő ugyan abba?
Hány fokon egéséges még használni, mi az ami alá már nem érdemes menni?
Volt itt szó, ha nem használjuk egy ideig ki kell szárítani. Ez a egy ideig mennyi idő? És a szárítást mennyi ideig kell csinálni?
Ha elmegyek otthon érdemesebb bekapcsolva hagyni, vagy inkább programozzam be, hogy mikor érek haza, és csak akkor menjen? Illetve mennyi időre érdemes így kikapcsolni, ha nem vagyok otthon, kb. hány óra?
GCS Creative Commons License 2004.03.17 0 0 605
Köszi, erre (az elvre) voltam kíváncsi
Előzmény: Aewyn (603)
k2laci Creative Commons License 2004.03.16 0 0 604
Köszi a tippet, de felvázolom a helyzetet:
1. Utálom a meleget, de nagyon
2. A hálószobámat (25nm) 1999 óta egy Mizushi mobil split klima hűti, de útálom a zajt is ..:-)
3. Jó lenne egy JÓL FELSZERELT és JÓMINŐSÉGŰ split klima, megfelelő szerelővel ....
4. Jó lenne ha mindez az 1.re sikerülne és nem kellene utána visszahivogatni a szerelőt, olajsavasságot mérni, stb. mert erre abszolut nincs időm.
5. Az előbbi 4 pontból adódik, hogy az az egy jó megoldás lenne ha kiképezném magam klimaszerelő szakembernek, de erre sem időm, se affinitásom nincs.

Ezek után a kérdésem: Mégis mit tegyek, hogy nyáron hűvös legyen ?????

Előzmény: klímás (602)
Aewyn Creative Commons License 2004.03.16 0 0 603
A titok nyitja az, hogy nem kell energiát átalakítani (elektromos energiából hőenergiába), csak átszállítani.
Előzmény: GCS (601)
klímás Creative Commons License 2004.03.16 0 0 602
K2 Laci

Ha a lakásodat szeretnéd hűteni és este aludni is szeretnél eszedbe ne jusson a mobilklíma. Szerintem semmire de vannak akik azt mondják hogy pl. irodában gyors segítségnek jó.
Amúgy ne keseregj azért akad jó szakember is.

Scratch

Remélem jól jössz ki a dologból.

Gcs

Mivel fejből most nem jut eszembe a képlet (pedig tudnom kéne) amiből kijön a hűtőteljesítmény könyvből kinézve meg mit okoskodjak. A lényeg hogy nem sok köze van az áramfelvételhez arról nem is beszélek hogy gázzal működő klíma is létezik Na ha ezt hozzáértő elóvassa biztos beleköt . Ha tényleg érdekel kinézhetem a képletet.
Üdv.

GCS Creative Commons License 2004.03.16 0 0 601
Nem volt olcsó, de télen volt rá kedvezmény.
Az előző hozzászólásokat olvasva kifejezettem örülök, hogy olyan hosszú volt a vákuumozás, hogy már én untam a dolgot :)
Jól gondolod, 3.5KW-os, viszont ezzel kapcsolatban van egy dolog, amit nem értek:
3400W hűtőteljesítményt 1290W áramfelvétellel ér el. Az áramfelvétel mitől lehet kevesebb? Bocsi, ha hülye a kérdés, de nem világos a dolog.

Előzmény: klímás (584)
scratch Creative Commons License 2004.03.15 0 0 600
klímás,

köszönöm a válaszodat, kérni fogok a szerelőktöl, egy olaj savasság viszgálatot. És majd beírom, mit lett az eredménye.

Előzmény: klímás (597)
k2laci Creative Commons License 2004.03.15 0 0 599
Hát... mit mondjak, elég elkeserít? amiket írtatok. Tehát ha mobil split klimát szeretnék, akkor talán van "némi" esélyem, hogy nem valami pancser szerel?t fogok ki ?!
hogy lehet ez ellen egyáltalán védekezeni ?!
k2laci Creative Commons License 2004.03.15 0 0 598
Hát... mit mondjak, elég elkeserítő amiket írtatok. Tehát ha mobil split klimát szeretnék, akkor talán van "némi" esélyem, hogy nem valami pancser szerelőt fogok ki ?!
hogy lehet ez ellen egyáltalán védekezeni ?!
klímás Creative Commons License 2004.03.15 0 0 597
Szerintem nem lesz gong a klímával mer ha jól átöblíti kimegy a levegő (csak a természetet vágja ezzel haza nem a klímát) Az olaj a kültériben van ez keni a kompresszor mozgó alkatrészeit, de mivel ugyanabban a térben van ahol a freon is ezért a hűtő rendszerben kis mennyiségben bárhol lehet belőle találni. A pótlásra nincs szükség mert amit a vizsgálathoz ki kell venni az nagyon csekély mennyiség.
Üdv.
Előzmény: scratch (596)
scratch Creative Commons License 2004.03.15 0 0 596
klímás,

nem hosszú a cső, kb. 4m lehet. Ez a olaj a kültéribe, vagy a beltéribe van? Pontosan milyen olaj ez? Amit kivesznek belőle a vizsgálathoz, azt utána vissza kell önteni? Vagy gondolom, ha azt nem is, de pótolni bele.
Így van, nekem annak a cégnek az emberei szerelték be, akiknél vettem a klímát. És úgy is van lepecsételve a garancia, meg a szervizkönyve, hogy náluk vettük, és ők is szerelték.

Mit szóltok, most 19,1C van kint, lassan itt a klíma szezon! :)))

Előzmény: klímás (593)
klímás Creative Commons License 2004.03.15 0 0 595
Tremen

A Scratch esetében ez nem igaz mert az a cég szerelte a klímát aki forgalmazza tehát a garancia kiterjed mind a készülékre mind a szerelésre. Ha mégis szívóznának kérdezd meg hogy örülnének e ha elmesélnéd a szerelés menetét a HKVSz-nek.
Tremen

Amit pedig a garancia kapcsán írtál az teljesen helytálló abban az esetben ha pl. megveszik klímát a tescoba és valaki pedig felszereli. Ezért figyelmeztetem a kollegákat arra hogy ne vállaljanak gagyi klíma szerelést mert úgyis el fogy romlani és akkor meg majd megpróbálják a szerelőre verni a balhét. De ha valaki mindenáron gagyit akar szerelni akkor ne pecsételje le a garancia papirt. Ha tőlem veszik a klímát természetesen a garanciát a szerelésre és a klímára is egyaránt vállalom.
Üdv

tremen Creative Commons License 2004.03.15 0 0 594
Scratch, klímás

A garanciával kapcsolatban szeretném megjegyezni, hogy amennyiben az olaj savas és a garanciális szervíz ezt bizonyítja, akkor a garancia ugrik !
Ilyenkor ez a szerelő felelőssége !
Mondjuk általában annak kell kimenni a garanciális javításra aki felszerelte, úgyhogy ha valóban elszúrta a szerelő a vákumozást, akkor úgysem fogja elismerni, és nem akarja majd bevinni a készüléket az importőrhöz, mert az ottani vizsgálat kimutatná a hibáját.
Lényeg: szakszerűtlen felszerelés esetén a garancia UGRIK !
Üdv.

Előzmény: klímás (589)
klímás Creative Commons License 2004.03.15 0 0 593
Ha nem túl hosszú a csőrendszer (3m-nél rövidebb) akkor nem hiszem, hogy gond lehet az olajal de egy telefont mindenkép megér ha másér nem azért hogy megkérdezd a főnököt hogy szerinte is így kell e csinálni? Én is ismerek akik így vagy hasonló módon szerelnek  de ezek semmiképp nem mondhatok szakembernek. És hogy ezt zöldkártyával végzi hát felháborító. Szerintem már tökmindegy hogy vákumol e vagy sem, ha nem savas szerencséd van. A vizsgálatot úgy végzik hogy van egy kémcső szerű valami amibe a jelölt szintig olajat kell rakni és ehhez kel csepegtetni a vizsgáló folyadékból ha jól emlékszem 12 cseppet ezután az olaj színe fog utalni arra hogy savas e vagy sem ha jól emlékszem zöld lesz ha savas de a vizsgálóhoz van színminta is.
Üdv.
scratch Creative Commons License 2004.03.14 0 0 592
Akkor ez a gázzal át öblítés is valamennyire kivitte a levegőt belölle, de nem ér fel a vákumozozással, igaz?
R22 -es gázzal van töltve. Megkeresem őket, hogy ellenörízzék az olaj savasságát. Itt mire figyeljek, hogy megint nehogy árverjenek? Ez, hogy történik, és milyen érték a normális? Ha már savas az olaj, akkor feleslegs vágumozni, de ha még mondjuk normális szintem van, akkor érdemes, ha jól gondolom.
Előzmény: klímás (591)
klímás Creative Commons License 2004.03.14 0 0 591
Hát ez szomorú, az aki szerelte neked a klímát nyugodtan dobd ki a névjegyét. A következőt csinálta ugye a kültéri gázzal van töltve szállításkor, mikor össze körötte a réz csöveket a kültérin levő egyik szelepet megnyitotta és a másik szelepnél levő cső csatlakozó pedig nyitva lehetet így szépen átöblítette gázzal a rendszert. Ami pedig a mi kis környezetünkbe távozik (ezért vezeték be a zöldkártyát amire oly büszke volt emberünk) Mikor ö úgy gondolta hogy már jól ki van öblítve freonnal akkor meghúzta a csatlakozott. A következőt tudod csinálni szólsz a cégnek hogy jöjjenek ki és ellenőrizzék az olaj savasságát ez egy kicsit nehézkes dolog ezeknél a kis klímáknál mert nincs olaj csatlakozásuk de meg lehet oldani, a vizsgálat már nagyon egyszerű. Milyen gázzal van töltve a klímád?
Üdv.
scratch Creative Commons License 2004.03.14 0 0 590
tremen, klímás,

köszönöm a válaszokat!
Akkor ha ez a vákumozó egy elektromos gép, szinte 99%, hogy nekem ilyet nem csináltak, mert én kintre nem adtam nekik áramot. Mikor összekötötték a csöveket, egy kis gázt engedtek ki, azt hallottam, és beszélgették egymás közt, hogy most egy kicsit kiengedek…
És nekem ilyen 1/2 órás várás se volt, bekötötték a csöveket, áram alá tették, és már be is lett kapcsolva, és mutogatták melyik gomb mire jó.
Azt utólag ellenőrizni, hogy lett-e vákumozva ugye nem lehet már? De akkor ha már felesleges is, végülis minek. Mi ilyenkor a teendő szerintetek, várajam, hogy mikor romlik el, és reménykedjek, hogy ez 3 éven belül lesz? Vagy ha már közeledek a garancia lejártához (még 2 év), és még müködik, akkor mit csináljak, hogy gyorsítható fel a folyamat, hogy még gariba legyen cserélve?
Pedig volt zöldkártyája a szerelőnek, azt láttam is, büszkén mutogatta is, hogy csak az szerelhet, akinek ilyen van, és a kártya számát is felírta a garanciára.

klímás Creative Commons License 2004.03.14 0 0 589
Scratch

Csatlakozom az előttem szólóhoz a krbantartás szempontjából. A vákumozást pedig akkor kell végezni amikor már a csövek össze vannak kötve, tehát szinte a szerelés végén. Ha ez nem történt meg szinte azt mondom nem tudok megnyugtató megoldást, ugyanis utólag már hiába vákumozod ki az egészet ha az olaj savas.

Treman

Amit a vákumozásrol írtál „split klímáknál 2-5 perc” Ezt ugye nem gondoltad komolyan?
Ha nem tartjuk be azt amit a szakirodalom ír (2X1 óra végvákum) azért fél óra alá nem menjünk időben. A vákum mértékét pedig nem nyomásmérővel kell ellenőrizni hanem vákumméterrel ami csak 1 bar abszolút nyomásig mér .Ja és a vákumozás után legalább ½ órát illik várni ugye hogy tartja e a rendszer a vákumot

tremen Creative Commons License 2004.03.13 0 0 588
Sziasztok ! Új vagyok a fórumban.
Scratch kérdéseire válaszolnék.... ( Egy építőipari cég vezetője vagyok, klímákat is telepítünk )
A klíma vákumozását, a készülékek elhelyezése, vezetékkel történő összekötése után végzik, a split rendszereknél a kültéri egységen van egy töltő-ürítő szelep , erre csatlakoznak rá egy vákumozó géppel ( vákumszivattyúval ). Ez egy elektromos villanymotor szerű gép melyen általában egy nyomásmérő mutatja, hogy mikor kerül vákum alá a rendszer. Ennek a vákumozásnak az ideje - rendszertől függő - de mondjuk egy mono split klímánál kb: 2-5 perc.
Ha nincs levákumozva a rendszer a készülék meghibásodását nehéz megjósolni, használattól függ, lehet 2-3 hónap, de lehet 2 év is.
A klímakészülékek karbantartását "szezon" előtt mindenképpen célszerű elvégeztetni - ez általában takarítás, hűtőközeg nyomásellenőrzés. Ha poros, szmogos helyen van a készülék akkor szezon alatt többször is karban kell tartani. Ennek jele, ha a készülék sokkal többet megy mint korábban, illetve nem adja már le azt a hűtést amit a beüzemeléskor.
Előzmény: scratch (587)
scratch Creative Commons License 2004.03.13 0 0 587
klímás,

ahol vettem azt mondták, hogy az a G -betűs japán cég gyártya (nem ugrik be a neve), akiknek a legtöbb klímás fejlesztése van. Én azért ezt választottam, mert inkább veszek egy japán terméket, mint koreait, vagy olaszt. Meg nekem fontos volt, itt helybe legyen a kereskedője, a szervíz miatt. Erre 3év teljesekörű garanciát válaltak, ami elég bizosíték szerintem. Annyiben helyesbítek, hogy <40dBA a jelölés rajta, ami azt mutatja, hogy max. ennyi (gondolom legnagyobb teljesítményén ennyi). Eddig 1 szezont ment, non-stop májustól-szeptemberig, tökéletesen.
Viszont nem tudom le van-e vákumozva. :/ Hogy történik ez a folyamat, és a telepítés melyik részén végzik? Én végig figyeltem, hogy teszik fel, csak nem tudom ezt is megcsinálták-e.
Esetleg, ha nincs vákumozva, ez a sav mennyi idő alatt eszi meg, kb. 1év?
Csak hűtős klímát, évente egyszer (beindítás elött), vagy évente kétszer (leállításkor, és beindítás elött) kell ellenöriztetni?

Előzmény: klímás (586)
klímás Creative Commons License 2004.03.13 0 0 586
Nem ismerem a Toyo-t de megnéztem a Web lapját sajnos nem találtam arra utalást hogy milyen kompresszorral gyártják ez sokat elárulna a minőségről. Amit érdekesnek találtam hogy a beltéri zajszintjére csak egy adatott adtak meg 40 dBA ez azért érdekes mert ugye a beltéri ventilátorának a fordulat számát lehet változtatni ezzel együtt változik a zajszint is. Általában ha egy adatott adnak meg akkor az a legcsendesebb üzemre utal. Jobb gépek legalacsonyabb zajszintje 26-30 dBA közt mozog.
Üdv.
scratch Creative Commons License 2004.03.12 0 0 585
Akkor én is! :)
És a TOYO? ( www.toyoaircon.com )
Előzmény: klímás (581)
klímás Creative Commons License 2004.03.12 0 0 584
A Stiebel egy jó minőséget képvisel, mivel nem sokat szereltem ebből a márkából ezért a típus számból nem sok derül ki számomra a 12 gondolom a teljesítményre utal 12000 BTU az az 3.5 KW. Tényleg jó gépek csak szerintem picit drágák. A Midea nem ér említést (0)
Üdv.
sujgojo Creative Commons License 2004.03.12 0 0 583
Es a Mideat?
Előzmény: klímás (581)
GCS Creative Commons License 2004.03.12 0 0 582
Szia!

A Stiebel-Eltron ACR/CUR 12i-ről mi a véleményed? Azt hova sorolnád minőség szempontjából?

köszi:Csaba

Előzmény: klímás (581)
klímás Creative Commons License 2004.03.11 0 0 581
Rosszul fogalmaztam mikor azt írtam hogy az unióhoz semmi köze a HCFC-k betiltása. Ha jól emlékszem 1996-ban szereztem meg első zöld kártyámat akkor még csak a montreali jegyzőkönyvet emlegették és szó nem esett a csatlakozásról, ami persze nem azt jelenti hogy nem volt tervbe véve. De ehhez már tényleg nem nagyon értek. Az LG pedig tényled az a típus ami megosztja a szerelők véleményét. Mikor először találkoztam a típussal még nem volt a piacon a ma már jól ismert gagyi klíma, Daikin-t Panasonic-ot (National) Toshiba-t szereltünk elsősorban ehez képest az LG sokkal kevésbé volt szerelő barát és a minőségét is gyengébbnek éreztem. Lehet hogy ezért alakult ki bennem ez a vélemény. De tényleg az LG NEM GAGYI, őszinte leszek nem tudom hogy milyen kompresszorokkal szerelik őket ami végül is meghatározó, és nem a plsma szűrő amit tavaly bedobtak. Amit írtál az ár csökkenésről az valóban érezhető, tavaly a 09-es Panasonic 100e. +áfa a 12-es 125+áfa volt. Hát ez sem sok ugye? Csak azt nem értem hogy ha szeretnék kiszorítani a HCFC-ket miért nem viszik fel az árát az R22 nek vagy a 407c,410a,stb. árát miért nem csökkentik. Így még évekig gond lesz az R22-esekkel.(sokkal olcsóbb) Ja és nem a próféta szol belőlem de ha tudjuk hogy káros anyagokat tartalmaz akkor ne vegyük meg.
Üdv.
Előzmény: Sandorson (580)
Sandorson Creative Commons License 2004.03.10 0 0 580
Rendben, én sem vitatkozni akarok, sőt megköszönöm Neked, hogy veszed a fáradságot a beíráshoz. Amiből idéztél az a 94/2003. (VII. 2.) kormányrendeletre utal, abban tényleg az szerepel amit te mondtál, ez a rendelet azonban pont az EU jogharmonizáció jegyében született meg, ugyanakkor május 01-től értelemszerűen hatályát veszti, hiszen helyébe lép az Európai Unió 2037/2000 EC rendelete; tehát az éppen nem igaz, hogy az EU csatlakozáshoz semmi köze nincsen az egésznek; EU csatlakozás nélkül nem lenne szükséges az átmenetileg hatályos 94/2003. rendelet sem. De a lényeg az, hogy HCFC-s készüléket bizonyos kivételektől eltekintve tényleg nem lehetne hivatalosan árusítani már most sem. Dehát pont ezért lehetnek ezek most kedvezőbb árúak. :)Egyébként az országban üzemelő klímák többsége nem új gázt használ és ezzel együttis kifogástalanul és biztonságosan működik. LG témában sok véleményt hallottam, a marketingtevékenységük tényleg erős :), de azért az általad jelzett "nem azt mondom hogy totál gagyi de..." szinvonalnál "picit" jobb, ha objektíven nézed. Pl. egy lent is említett 2,6 kw (LG LS-Q096ABL) készülékért szerintem igen jó ár-érték arány a 120E, vagy te nem így gondolod? Az önmagában szerintem nem érv, hogy 13 éve nem volt LG klíma, az pl. jobban meggyőzne ha konkrét és esetleg statisztikai értelemben is jelentős hányadban előforduló, némileg objektivizálható negatív tapasztalatokra utalnál. Egyébként az általad említett Toshiba pl. csakugyan jobb lehet, csakhát fizesse meg az ember. Az ár-érték arány tekintetében nem hinném, hogy jobb lenne. A piacon alkalomszerűen feltűnő, fél évig forgalmazott, majd kivonuló ilyen-olyan készülékek tekintetében igazad van, na azok a gagyik. Egyébként nem vagyok LG ügynük , sőt HCFC téren sem vagyok érdekelt. :)))
Előzmény: klímás (578)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!