Keresés

Részletes keresés

Dr. Klíma Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1988

Sziasztok (még ha nem is láttok szívesen)

Így utólag tényleg kicsit ingerültnek tűnik a válaszaim többsége. De úgy gondolom, hogy szakmailag helyesen reagáltam. Akit megsértettem esetleg, attol most ELNÉZÉST KÉREK, nem ez volt a célom...

A nézeteltérés a hőcserélőn megtelepedő baktériumok és gombákból indult ki, majd a következményeikről. Viricsi kolléga állította, hogy nem tud megtelepedni, én pont az ellenkezőjét (amit remélem azóta mindenki elismer).

A klímák többségében igen is alakulnak ki ilyen képződmények. A mértéke nagyon sok mindentől függ (környezet).

Én nem merem kijelenteni, hogy ha ránézésre tiszta a készülék, akkor nincs rajta különböző baci. --Ugye mi emberek boldogak lennénk, ha szabad szemmel meglátnánk a baktériumokat--

Az én tapasztalataim, mérési eredmények is azt mutatják, hogy a magánlakások többségében emberre nem veszélyes mennyiségű baktériumok jönnek létre.

Ahol fertőzésveszély áll fenn, ott mindenesetre a vegyszeres kezelés a megoldás.

Vegyszerből sokféle található a piacon (olcsó-drága...gagyi-profi)

A multikban kapható szerek inkább egy átlagos tisztítók, amire csak más van feliratozva. A klímás cégeknél már más a helyzet (merem remélni). Mert ott hozzá értő emberek kiválasztják az oldatokat, amivel kezelni kell a felületet.

pl. két féle módon lehet az autón a festést javítani, ha rohad a lemez

1: ledúrom a nagyját, majd rákenek egy adag festéket

2: felcsiszolom, kijavítom, alapozom, lefestem

Természetesen mint, mindent a fertőtlenítést is el lehet házilag végezni. Csak akkor ne legyen reklamáció, hogy ez meg az egy kalap ....

Ha az orvos felír egy gyógyszert a betegségedre, akkor az nem biztos ha másik gyógyszerekkel kezeled magad, ugyanolyan hatékonysággal meg fogsz gyógyulni. (és most itt nem az azonos összetevőjű készítményekre gondolok)

üdv.

gergo9 Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1987

...ajaj! "vegyész Ali-k" dolgába nem keveredem,mert nem értek hozzá...

Esetleg lifebuoy "antibakteriális tusfürdő coctail", vagy mi a helyzet a patikában kapható hyperol tablettával?

k2laci Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1986
konyhó = konyhasó .... :-))))
k2laci Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1985

Természetesen a bomlástermék igencsak lúgos kémhatású, hiszen az előállitás során keletkező NaOCl reverzibilisen visszabomlik alkotóira:

2 NaOH + Cl2 = NaOCl + NaCl + H2O

Azonban amit én felvázoltam az okozza az erős oxidációs hatását a klór mellett.

Itt jegyezném meg érdekességképp, hogy manapság már az NaOCl-t előállítják a konyhó elektrolízisével is. A diafragma nélkül végzett elektrolizis során a katódon NaOH az anódon Cl2 képződik és ezek a fenti egyenlet szerint reagálnak.

Egy szó mint száz, én azért ezzel a klimámat nem feltétlenül szeretném bepermetezni ...

Előzmény: töky11 (1984)
töky11 Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1984

T k2laci!

Majd nézzed meg a bomlástermék ph-ját! De voltam az üzemben ahol gyártották! A szomszédban voltunk nyári gyakszin!

gergo9 Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1983

Fúúú ez szuper! :-))

Csak halkan kérdem: Mivel is "locsolgassuk" akkor a beltérit? :-)

Előzmény: k2laci (1982)
k2laci Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1982

Mindazonáltal természetesen van aktiv klór-nak is oxidativ hatása, de a bomlást az alábbi képlet irja le helyesen. Nem árt még tudni, hogy a nátriumhipoklorit oxidatív hatása miatt erősen korrózív anyag. Az épület, bútor, használati tárgy, szerelvény, amit nátriumhipoklorittal takarítunk, súlyos károsító hatásnak van kitéve. Az ép kerámiazománc (csempe, WC-kagyló, mosdótál) és a speciálisan koorózióvédett acél felületek kivételével szinte minden felület gyorsabban elhasználódik rendszeres nátriumhipoklorittal való kezelés hatására. Pl. a műanyag-korrózió több nagyságrenddel gyorsabbá válik, a gumi, linóleum elemek igen hamar elöregednek, repedezetté válnak. De pl. a csempék, padlólapok közötti kitöltő anyag is hamarabb károsodik, elporlik.

k2laci Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1981

Hát akkor nagyot változott a vegyipar, amióta vegyészként végeztem.

Igaz ez még a XX. században történt, akkor még úgy tanították, hogy

a natrium-hypoclorit (és nem "klorid" kedves töky11), bomlását az alábbi képlet irja le:

3 NaOCl = 2 NaCl + NaClO3

részben pedig oxygent tesz szabaddá:

2 NaOCl = 2 NaCl + O2

Az ilyenkor felszabaduló oxigén erélyes oxidáló hatást fejt ki.

A tömény Hypoban 150-160g aktiv klór is található.

Nálunk "hypo" néven fut, külföldön inkább Eau de Javelle néven.

Persze ha most azt mondod, hogy Te kémiatudományból írtad a nagydoktoridat, akkor visszavonom....

Előzmény: töky11 (1972)
töky11 Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1980

T viricsi!

Nálunk a cgnél csak ammonia van és ettől lukadnak a beltérik! Nálunk nincsen hypos fertötlenités! Abban viszont igazat adok hogy tisztának kell lenni a beltérinek! Itt a cégnél csak akkor jön a szerelő ha megáll az eggyik gép! Karbantartás nincs!

Az 5% hypo oldat jó, csak a k2laci hozzászolását szerettem volna kijavítani!

Előzmény: viricsi (1976)
viricsi Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1979
Valószínüleg,de a csövet ill.a vezetéket,ha lehet kábelcsatornába szokás tenni.
Előzmény: blueye (1978)
blueye Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1978

Kösz.

Gondolom ezt úgy lehet csak megcsinálni ha a cső (a külső falon) kívül fut, tehát látszik (mondjuk kb. 1m belőle).

Előzmény: viricsi (1977)
viricsi Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1977

blueye

Valószínüleg szinte semmilyen "utómunkálatot"nem fog a felszerelés okozni.

Előzmény: blueye (1974)
viricsi Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1976

Üdv mindenkinek!

Igazatok van helytelenül fogalmaztam,nem kémiailag stabil anyag,savakkal érintkezve klórgáz keletkezik.Az adatlap semmiféle reakcióképességet nem ír a fémekre.Mégegyszer elnézést,figyelmetlen voltam.

Itt a hypo biztonsági adatlapjának elérhetősége:

http://www.cleancenter.hu/php-base-data/download/b-hypo10x.pdf

töky11

Csak egy kérdés.Nem véletlenül az ammónia miatt lyukadnak a beltérik?

Csak zárójelben jegyzem meg,én nem tömény,hanem 5%-os hypooldatot ajánlottam a fertőtlenítéshez,majd tiz perc után alapos öblítést.

h3lls

Természetesen,mint többször is leírtam,a beltéri egységet igenis tisztán kell tartani.Attól,hogy én nem osztom Dr. Klíma bakteriális nézeteit,még elfogadom,sőt javaslom is a beltéri rendszeres tisztítását,sőt akár fertőtlenítését is.Ez a felhasználó számára csak előnyös lehet.(kivéve az anyagiakat)A vita sarokköve számomra a bakteriális fenyegetettség volt,amit szerintem Dr. Klíma eltúlzottan jelenített meg a fórumon.Mint már korábban is írtam,a klímával kapcsolatos egészségügyi panaszok jelentős része(nem biztos hogy mind)nem bakteriális,hanem fizikális okokra vezethető vissza.Ezek pl.: túl alacsony hőmérséklet,nagy légsebesség,magas portartalom izgató hatása,egyéni érzékenység,a helység lecsökkent páratartalma stb.

Üdv: viricsi

blueye Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1975
Ja, azt nem írtam, hogy áram ugyanazon a falon van.
Előzmény: blueye (1974)
blueye Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1974

Ha egy nemrég épült házba szeretnék felszereltetni egy splitklímát, úgy, hogy gyakorlatilag bárhova elhelyezhető a kültéri (saját nagy teraszon és a beltéri gyakorlatilag lehet a fal másik oldalán mennyi bontással, kosszal, utánfestéssel, stb. jár a dolog?

Mondjuk a beltéri lenne belül 2m magasan a kültéri alatta 30 cm magasan ugyanannak a falnak a másik oldalán, kívül. 

gergo9 Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1973

Nézd a dolgok jó oldalát!

Nálatok biztos nam lesz dzsuvás a beltéri :-))))))))))

töky11 Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1972

T k2laci!

A natriumhypoklorid az instabil.De nem ugy bomlik ahogy leirod!!!!

mivel ugy készitik hogy naoh végigbugyborékoltatják a cl2 gázt! Ezért a cl gáz nagyon instabil benne!

bomlásakor egyatomos cl gáz képződik(ennek van a fertötlenitő hatása) és naoh. A naoh a legerősebb lúg ph:14 körüli!

A vörösréz viszont lugérzékeny ha jól tudom tehát baja lehet a beltérinek!

Nálunk lugos a levegő ammoniás a labrban ahol dolgozok 1 évig birja a beltéri aztán lukadás!!!(kuka)

De kisérletezni lehet bátran!!!

nacl(konyhasó akkor keletkezik ha hcl (sósavat adsz hozzá)

naoclh+hcl= cl(egyatomos)+h2o+nacl

Ettől haltak a takaritok,tüdövizenyöt okoz.

Remélem kielégitettem a hyporol irtakat!

A

k2laci Creative Commons License 2004.09.21 0 0 1971

Általában egyetértek a leírtakkal, egy apró tárgyi tévedés csupán:

Nem tudom mi van a hypo adatlapján, de bizony a hypo kémiailag egy igencsak instabil anyag, a natrium-hypochlorosum nagyon könnyen bomlik natrium-kloriddá és nátrium-kloráttá, miközben oxigén szabadul fel. Ez a tulajdonsága teszi erős oxidáló hatásúvá, ami miatt fertőtlenítésre, fehérítésre használják.

Természetesen épp e tulajdonsága miatt kerülni kell, hogy fémtárgyakkal érintkezzen, meg nagyon hamar képes oxidálni őket.

Előzmény: viricsi (1966)
boomerhu Creative Commons License 2004.09.20 0 0 1970
Szomorúan olvasgatom mostanában ezt a jó kis topikot. Ha jól emlékszem egészen a kezdetektől figyelemmel kísérem, de ilyen még nem volt itt a hangulat. Jónéhány szakember írogatott már nekünk  laikusoknak, jótanácsot, segítséget, (neadjisten reklámot is), de amióta Dr.Klíma megjelent a színen, azóta enyhén szólva gusztustalan, ami itt megy. Mert az egy dolog, ha valakinek van egy véleménye, és az nem egyezik a máséval, de a személyeskedés, és a másik lejáratása az már nem annyira fair. Többször is előfordult, hogy kisarkítottan, kicsavarva idézi a másik szakember szavait, félremagyarázva, eltorzítva adja a másik szájába azt, amit az nem is mondott, vagy nem úgy mondta. Nem kéne ezt csinálni, öreg, kicsit fordulj magadba, olvasgasd el visszafele is a topikot, és lehet, hogy tanulhatsz is valamit a Viricsitől, a Windytől, a Klímástól, Technoklímától, Korci_Pécs-től, sb.
h3lls Creative Commons License 2004.09.20 0 0 1969
Él még az illető ahonnan ezeket kiszerelted? :)
Előzmény: Dr. Klíma (1962)
h3lls Creative Commons License 2004.09.20 0 0 1968

Én ehhez csak annyit fűznék hozzá, hogy tényleg sokat segítetek, csak tuljképp majdnem teljesen ellent mondtok egymás véleményének. "Hidd el,ezzel a beszélgetéssel sok embernek segítünk,még akkor is ha kételyeket ébresztünk benne,mert elkezd utánnajárni a kérdéseknek." Az az igazság hogy fingom sincs hogy hol nézzek utána. Nektek ez a szakmátok és még sok más embernek, de még is 2ből 2 mást mond és ha én megkérdezek egy hótthomály 3. szombathelyi klímaszerelőt az még arról se fug tudni mi az a baci, de a véleménye tuti más lesz, akár egy harmadik verzió :)

Szóval már tényleg tanácstalan vagyok. Nem vagyok se kényes se félős, csak: 1. nem vettem csúcskategóriás gépet 2. ezek a betegségek ha valóban léteznek talán már nem a kényességen múlik 3. az itteni szerelő szaktudásában se vagyok 100%ig biztos és írtátok hogy ez által is kialakulhatnak kellemetlenségek.

Amúgy Dr.Klíma felé szegezett kérdéseidre én is kívánxsi vagyok természetesen és zárójelben megjegyzem, szerintem nem csinállsz önreklámot.

üdv

Előzmény: viricsi (1966)
h3lls Creative Commons License 2004.09.20 0 0 1967

Mindjárt elhányom magam.

Na mostmár tényleg tanácstalan vagyok.

Előzmény: Dr. Klíma (1963)
viricsi Creative Commons License 2004.09.20 0 0 1966

Üdv Dr.Klíma!

Természetesen,ha úgy gondolod lezárhatjuk a témát,így félbeszakítva,válaszok nélkül.Kettőnk között szerintem nem egy eltérés van,de amit te leírsz csupa nagy betűkkel, az egy egyszerű sértő mondat,igazi tartalom nélkül,ráadásul nem is igaz.Nézd végig a topicon tett hozzászólásaimat és értelmezd azokat a mondatokat,ahol magamat  adom el.Segítek:a 1391-es,valamint a 1561-es hozzászólásomban találsz ilyet.

Megnyugtatlak,ha a feladat megoldásához nem vagyok szakmailag, műszakilag felkészülve akkor én is nyugodt szívvel küldöm akár a konkurenciához is.Volt erre már példa.Szerintem a szakembert többek közt ez különbözteti meg jóskapistától,én sem vállalok el mindent.

Ennyit a személyes dolgokról.

Vissza a szakmához.

Jó lenne,ha lezárásként összegeznéd a baktériumtenyészetes hőcserélők témakörében felmerült kérdésekre adott válaszaidat.

A teljesség igénye nélkül vázlatosan összefoglalnám a problémás kérdéseket.

Hogyan szaporodik a 4-8 fokos hőcserélőn a baktérium?

Milyen bakteriális fertőzésekkel,találkoztál,amit a split okozott?

Miért válik a hőcserélő tisztításától gyógyulttá a bakteriálisan fertőzött beteg?

Milyen károsodást okoz a hypo 5%-os oldata a hőcserélő tisztításakor?(a hypo kémiailag stabil anyag,nézz utánna a biztonsági adatlapján)

Milyen anyagot ajánlasz hypo helyett?

Ennek mi az összetétele,nem tartalmaz-e ugyanúgy nátrium-hypokloritot?

Egy átlagos klíma,átlagos használat,átlagos karbantartás mellett úgy néz ki,mint ahogy a te általad betett képeken,bár csak a legfelső kép,ami kifejezetten elhanyagolt.

Milyen klímák üzemeltek az SzTe-n és miért kellett őket azonnal fertőtleníteni?

Hidd el,a kérdésekre adott válaszaid valóban érdekelnének,egyáltalán nem a vita kedvéért írtam őket.

Ha te valóban az ügyfeleid problémájára ajánlasz megoldást,akkor tisztítsd ki a gépet rendesen és világosítsd fel,hogy a gép használata nem jelent fertőzésveszélyt.

A mi beszélgetésünk nem személyes,hanem szakmai és ezt jó lenne szem előtt tartani.Itt nem személyeskedő megjegyzésekre,hanem érvekre,tényekre van szükség.Hidd el,ezzel a beszélgetéssel sok embernek segítünk,még akkor is ha kételyeket ébresztünk benne,mert elkezd utánnajárni a kérdéseknek.

Üdvözlettel: viricsi

Előzmény: Dr. Klíma (1964)
halford Creative Commons License 2004.09.20 0 0 1965
Így van és itt a a részletes folytatás is.
Ma jártam egy nemrég nyílt gyógyszertárban és örömmel láttam, hogy Midea+ klíma volt ott is beszerelve:)
Előzmény: MZ/Y (1922)
Dr. Klíma Creative Commons License 2004.09.20 0 0 1964

Tisztelt Viricsi!

Engedd meg, hogy kiemeljek egy részt a hozzászólásodból.

"természetesen én is magamat ajánlom,ha ilyen jellegű kérés érkezik.Ha ez nem így lenne,hiteltelen lenne bármelyik mondatom,ráadásul ki az a hülye iparos,aki a konkurenciát ajánlja maga helyett.Nem hiszem hogy ezt bárkinek hibaként kellene felróni."

Kettönk között 1 eltérés van

Te magad /terméked/ adod el

Én az ügyfeleim problémájára ajánlok megoldást

Ha a feladat megoldásához nem vagyok szakmailag, műszakilag felkészülve akkor nyugodt szívvel küldöm akár a konkurenciához is, mert tudom hogy a problémáját megoldják. A te kijelentéseddel, hogy "a hőcserélőn nem keletkeznek bektériumok" egy kicsit megingattad az általam becsült szakmai hozzáértésed.

Mint ügyfél, lehet hogy meggondolnám, hogy veled végeztessek el bármit is ezek után.

Részemről lezárnám a kettőnk közötti nézeteltérést, mert nem ezért jött létre a topik.

üdv.: Dr. Klíma

Előzmény: viricsi (1961)
Dr. Klíma Creative Commons License 2004.09.20 0 0 1963

Remélhetőleg itt lesznek a képek, amit a 1962-es hozzászólásomhoz szerettem volna csatolni :)

klíma hőcserélő 1klíma hőcserélő 2klíma hőcserélő 3
Előzmény: Dr. Klíma (1962)
Dr. Klíma Creative Commons License 2004.09.20 0 0 1962

Sziasztok. Ezzel a levéllel viricsi topiklátógatónak szeretnék üzenni, mert az 1931. hozzászólásában félretájékoztatja a kedves olvasókat!

Drága aranyos doktor úr!

Nem állhatom meg szó nélkül a 1927-es hozzászólásod.Finoman fogalmazva pánikkeltő.

A split klimák,vagy egyéb klímék hőcserélőjén gyakorlatilag nem alakul ki baktériumtenyészet

A következő képek ma lettek készítve. Nem úgy néz ki a hőcserélő, mint amin nem alakul ki baktériumtenyészet !!!

viricsi Creative Commons License 2004.09.20 0 0 1961

Üdv Pat!

Reagálnék a hozzászólásodra,mivel én kezdtem el vitatni Dr.Klíma véleményét.

Elsősorban,kérlek olvasd el a 1927-es hozzászólást,innen indulunk,erre reflektáltam először.

Az írás lényege,hogy splitek beltéri egysége egy baktériumtenyészet,ami igen veszélyes az egészségre.Ez pedig így nem igaz.

Ahogy te fogalmazol"Főleg irodákban, ahol lesz@rják a készüléket...berohadt beltérikkel. Taknyos elpár, büdös mint a dög",így már igaz.Bármi,ami elhanyagolt ,mocskos az bizony veszélyes,legyen az a klozet pereme,húsvágódeszka vagy klímaberendezés.A lényeges ebben,hogy a rendeltetésszerűen használt,karbantartott,tisztított berendezés akkora bakteriális veszélyt jelent,mint egy zongora fejedre esése.Egy hasonlat:Ha én azt írom,hogy a csirkehús fogyasztása életveszélyes mert olyan baktériumokkal van tele,akkor ez egy baromság.Ha hozzáteszem hogy ez a baromfi tíz napja rothad a konyhámban,nos akkor máris igazzá válik a mondatom. A baromfihús tehát  emberi fogyasztásra alkalmas,egészségre veszélytelen.A vaklárma pedig attól az,ha azt állítod hogy a baromfihús fogyasztása veszélyes.

Senki nem állította,én sem,hogy Dr.Klíma önreklámot csinál,hiszen valóban nem is csinált.Egyébként ha csinálna,az sem baj,hiszen természetesen én is magamat ajánlom,ha ilyen jellegű kérés érkezik.Ha ez nem így lenne,hiteltelen lenne bármelyik mondatom,ráadásul ki az a hülye iparos,aki a konkurenciát ajánlja maga helyett.Nem hiszem hogy ezt bárkinek hibaként kellene felróni.

Üdv: viricsi

Előzmény: Pat_ (1959)
gergo9 Creative Commons License 2004.09.19 0 0 1960
Természetesen úgy étem: morális kötelessége
Előzmény: MZ/Y (1958)
Pat_ Creative Commons License 2004.09.19 0 0 1959
Főleg irodákban, ahol lesz@rják a készüléket, csak ne legyen melegük, szóval ilyen helyeken rendszeresen találkozok berohadt beltérikkel. Taknyos elpár, büdös mint a dög. Pánikszerűen rendelik az _eseti_ karbantartást ill. higiéniai kezelést. Mind-mind igazi márkás oldalfali split, a kilencvenes évek közepéről-végéről.

Szerintem (legalábbis tapasztalatom szerint) magánlakásokban -házakban ez nem annyira jellemző.

Miért mondják ennyien, hogy vaklárma? Dr.Klíma SZVSZ korrekten alá is támasztja a véleményét, nem egyszer. Egyszer sem olvastam tőle utalást cégére, ill. bármilyen reklámjellegű hozzászólást sem. Ellentétben 1-2 segítőkész hozzászólóval.
Előzmény: Dr. Klíma (1952)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!