Keresés

Részletes keresés

TRIKÓ Creative Commons License 2000.04.28 0 0 16
> Viszont hozzátenném, hogy IIS esetén valószínűleg mindenféle COM-komponenseket alkalmaznék, ha csak lehet, aminek a futási sebessége lényegesen gyorsabb, mint egy script nyelvé.

Annó olvastam egy összehasonlító tesztet: rsz. prog. nyelvek kontra script nyelvek. Ugyanaz volt a prg. feladvány, oszt: kódolás-idő-, kódhossz-, futásidő-, memória igény-, megbízhatóság-, stb. teszt. A nyelvek közt volt C, C++, Java, Python, Perl, JavaScript, stb. Csak azért említem, mert a teljesítmény teszt eredménye meglepő volt: a scriptek alig maradtak el a prg. nyelvek (C, C++) mögött. Ha érdekel előkeresem a címet...

> Meglévő komponensekkel meg gyakorlatilag mindazokat a szolgáltatásokat el lehet érni, amit felsoroltál a PHP-hez.

Idő (utánajárás: komponensnek, doksinak), pénz (ha nem találsz ingyenest).

Akárhogy is egy erős standard library vonzereje nem lebecsülendő, nehéz neki ellenállni - én pölö 2 kézzel fogom vissza magamat, nehogy php-ben kezdjek fejleszteni:) (Alapvetően Javas vagyok, és hiába, Java az nincsen a PHP-ben)

Előzmény: vbela (15)
vbela Creative Commons License 2000.04.27 0 0 15
Na végre, ez az összehasinlítás már ér valamit. Köszi.

Nem tagadom, hogy árukapcsolás, de akkor is ingyen van, és a w2k már alapból tartalmazza. Egy nagyobb cégnek meg ugyan mindegy, hogy meg kell venni 1 db szerver licencet a webszerver miatt, a gép ára többszöröse az op.R-ének.

Viszont hozzátenném, hogy IIS esetén valószínűleg mindenféle COM-komponenseket alkalmaznék, ha csak lehet, aminek a futási sebessége lényegesen gyorsabb, mint egy script nyelvé. Meglévő komponensekkel meg gyakorlatilag mindazokat a szolgáltatásokat el lehet érni, amit felsoroltál a PHP-hez. Aki meg VB-hez szokott, annak meg elég egyszerű VBScriptre átállnia.
Továbbá nem hinném, hogy lebecsülendő volna az automatikus tranzakciókezelés vagy pl. a kliensoldalról "közvetlenül" elérhető adatbázis lehetősége, bár kevés gyakorlati megvalósítást láttam rá eddig.

Előzmény: TRIKÓ (14)
TRIKÓ Creative Commons License 2000.04.25 0 0 14
> hiába van benne az NT/IIS-ben az nem más mint árukapcsolás
Ezt pesze az ASP-re mondtam.

Megjegyzem, (ha már nekiláttam kiigazítani magamat), hogy vannak szolgáltatók, akik ingyen tárhely mellett, ingyen ASP szolgáltatást adnak. Ha tud valaki hasonlót PHP (vagy Perl, Python, Tcl)-ügyben és a címet ide beírná, nos azt borzasztóan megköszönném neki:)

Előzmény: TRIKÓ (13)
TRIKÓ Creative Commons License 2000.04.25 0 0 13
> minek fizessek súlyos pénzeket az ASP-ért? Amikor xarabb?
Ha a pénz számít a PHP télleg olcsóbb (hiába van benne az NT/IIS-ben az nem más mint árukapcsolás), lévénhogy a PHP teljesen ingyenes.

Ami a "xarabbat" illeti, ez, már meg ne sértődj tré beszólás volt...

Sokféleképpen lehet összehasonlítani a két nyelvet (habár az ASP nem is nyelv, hanem egy technológia szkriptek beágyazására, ill. néhány előredefiniált objektum): egyszerűség, API-khoz szükséges kódmennyiség, idő, sebesség, standard library, kiterjeszthetőség, stb.

Ami a technológiát illeti (alkalmazás beágyazása HTML lapokba), nem látok lényeges különbséget PHP, és ASP között.

A gyorsaságon lehet vitatkozni - ezzel szemben tesztelni kellene:) Nem tudok ilyen tesztről Apache-CGI kontra IIS-CGI tesztről már hallotam, (ott az Apache volt a nyerő), viszont Apache(v. IIS)-PHP kontra IIS-ASP tesztről még nem.

Az egyszerűség izlés kérdése, a magam részéről itt se látok lényeges különbséget.

A standar library és kiterjeszthetőség szempontjából érdekes a szituáció:

A PHP standard könyvtárat össze nem lehet hasonlítani az ASP-vel, előbbi sokkal erősebb. Az ASP ezen a téren szinte nulla: össz-vissz 4 objektuma van előredefiniálva (session, aplication szintű kezelés ill. response, request a page kezeléshez), ill. ehhez jönnek még a VBScript/JavaScript beépített könyvtárai. Ezzel szemben a PHP-ben minden, ami fontos ott van: vannak FTP, POP3, LDAP, NNTP, függyvények, adatbázismanipuláló könyvtárak, reguláris kifejezések, socket kezelés, stb.

A kiterjeszthetőségnél fordított a helyzet: PHP-nél dunsztom nincs hogyan lehet egyszerűen modulokat fejleszteni (gondolom C-ben), ezzel szemben ASP alatt triviális és sokoldalú lehetőség van kiterjesztésre: egyrészt adva van az ActiveX alapú fejlesztés (lehet mondani ez windoz-specifikus, de az ASP, amúgy is elsősorban windoz) ill. adott a Java alapú fejlesztés (ez persze windoz-független). Viszont akár Java-ban, akár "ActiveX-ben" (C++, VisualBasic) fejlesztesz osztályokat, a beágyazást az ASP lekezeli marha egyszerű módon. Nem tudok róla, hogy PHP-ben ennek meglenne a párja.

Ami a fejlesztés idejét, szükséges kódmennyiséget, stb. illeti, val. a PHP viszi el a pálmát amíg egyszerű, közepes és standard alkalmazásokról van szó. Nagy alkalmazásokat se PHP-ban se ASP-ben nem fejleszt az ember:) Tehát maradnak a nem standard alkalmazások.
Tény azonban, hogy mivel marha sok minden eleve be van építve a PHP-be, nehéz nem-standard alkalmazást találni...

> Trikó: a Java már rég halálra ítélt nyelv...
Félreinformáltak. Pillanatnyilag max. az lehet a kérdés, hogy az IBM (HP) télleg megbuktatja -e a Java2-t vagy sem. Maga a Java él és virul, mint állás, pediglen a legkeresetebb programozói állások közé tartozik.

Előzmény: Gabs33 (11)
vbela Creative Commons License 2000.04.25 0 0 12
Ha megveszed a Win oprendszert, akkor az IIS-t is ingyen letoltheted. Szoval az ASP is ingyen van.
Egyebkent nem gyoztel meg arrol, miert olyan vacak az ASP.
Előzmény: Gabs33 (11)
Gabs33 Creative Commons License 2000.04.23 0 0 11
Sziasztok!

Több kommentárom is lenne.

Nem rég kezdtem el foglalkozni a php-val és az a véleményem , hogy ez a legjobb. Könnyű megtanulni, ingyenes, gyors stb. Egy kicsit beástam magam a témában a neten és egy hét olvasás után olyan programot írtam, ami működteti a websiteomat. Egyébként érdemes megnézni, szerintem jó referencia :) (www.surf.to/gabs33) A weboldalt ingyen írtam (php3) és ingyenes szerveren van. (még reklám sincs!! - csak a surf.to miatt...) akkor + minek fizessek súlyos pénzeket az ASP-ért? Amikor xarabb? (Trikó: a Java már rég halálra ítélt nyelv...) Aki nem ért velem egyet, az írjon nyugodtan, kíváncsi vagyok az ellenérvekre is! Ha kell segítség a magyar tutorialhoz, szóljatok, van egy két használható címem és anyagom! Csinálhatnánk esetleg egy komolyabb PHP oldalt! (ilyen még úgy sincsen M.O-n) Na sziasztok: G

KI Creative Commons License 2000.04.22 0 0 10
Csacsika!

A PHP anyag engem is érdekelne. Nekem is van még egy kettő, ha megkapnám az anyagot, akkor összeraknám a többivel és felraknám a http://krea.bke.hu szerverre, ahol falu kollégával egyébként is egy PHP3 fórumot kívánunk indítani. Ha nem túl nagy a cucc, akkor becsatolva elküldheted a korsos@freemail.hu címre, vagy csak küldj egy értesítést, hogy hol van, majd én leszedem.

Üdv.: KI

reho Creative Commons License 2000.04.12 0 0 9
Hi Csacsika!

Ha el tudnád küldeni a PHP anyagot én is megköszönném!

Előzmény: Csacsika (3)
TRIKÓ Creative Commons License 2000.04.12 0 0 8
Csak hogy kötözködjek...

> Hozzam egyszeruen kozelebb all a C-style syntax

Az ASP többféle szkript nyelvvel tud együtt működni (azért vannak megkötések). Defaultként a szerverben benne van a VBScript, JScript, de mehet PerlScript, REXX is, feltéve hogy a hozzátartozó scripting engine telepítve van. Mármost, ami a JScriptet illeti, hát nem tudom, mérföldekkel áll közelebb a C-syntaxhoz mint a PHP...

> kitalaljak, hogy platformot valtunk (aaaa, nem ilyen meg senkivel nem tortent), akkor birom vinni magammal amit eddig csinaltam.

Van Linux, Solaris portja: Chili (www.chilisoft.com) sőt elvileg akármilyen platformon futtatható, lévén van Java implementációja is (www.halcyonsoft.com)

Előzmény: oops (7)
oops Creative Commons License 2000.04.12 0 0 7
Hat nem is tudom, bele kellene-e menni egy ilyenbe, sokat, hidd el sok mindent. Es meg tobbet fog tudni. De ez egy olyan hitvita, aminek semmi ertelme, mert nyilvan az ASP is sok olyat tud, amit a PHP nem.
Hozzam egyszeruen kozelebb all a C-style syntax, es megnyugtat a tudat, hogy ha a rendkivul hozzaerto project managereket holnap egy trainingen eppen egy masik vendor ebedelteti meg, es kitalaljak, hogy platformot valtunk (aaaa, nem ilyen meg senkivel nem tortent), akkor birom vinni magammal amit eddig csinaltam.
Előzmény: vbela (5)
rgranc Creative Commons License 2000.04.12 0 0 6
Csacsika: elkuldened nekem emilben az anyagot lecci?
Orok hala!
Előzmény: Csacsika (3)
vbela Creative Commons License 2000.04.12 0 0 5
Mit tud a php amit nem tud az asp?

exe: ha megvetted az Windowst, akkor ingyenes az iis is.

Előzmény: Csacsika (-)
exe Creative Commons License 2000.04.11 0 0 4
Rakj fel apache-ot az csont nelkul megy php-vel es ingyenes meg joval stabilabb is mint az a szar iis.
Előzmény: Csacsika (1)
Csacsika Creative Commons License 2000.03.01 0 0 3
Azt sajnos nem, de van egy angol php-manual html anyagom, az nagyon érthető és példák is vannak hozzá!
Kobrácska Creative Commons License 2000.02.17 0 0 2
Hali'

Tudtok mondani valami hasynalható URL-t PHP programozásról (magyarul)...?

Csacsika Creative Commons License 2000.02.15 0 0 1
Az IIS konfigurálásánál beállítottam neki, hogy a php3 kiterjesztésű fájlokra a php-t hívja meg, ugyanígy paraméterezve, de akkor sem akart működni.
Elküldöm Neked mail-ben a php3.ini-t, hátha Te észreveszel benne valami bibit.
Előzmény: McGyver (0)
McGyver Creative Commons License 2000.02.11 0 0 0
Hello!

kell egy script mapet csinalni :
.php3 <-> php.exe %s %s .

Gondolom ez mond valamit ...
HA nem irj!

Előzmény: Csacsika (-)
Csacsika Creative Commons License 2000.02.02 0 0 topiknyitó
PHP3 fileok futtatására alkalmas modult telepítettem Internet Information Server 4.0 alá. Az exe-file amit vele kaptam a php állományokat csak parancssorban hajlandó végrehajtani, ha IE5.0-n keresztül hívom meg őket nem hajlandó rá, és ha Script-ként rakon be egy HTML dokumentumba akkor sem hajlandó futtatni. Mi lehet a gond? Rosszúl konfiguráltam be?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!