Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
...no azért látom, hogy megy ez Neked jobban is, ha kicsit összekapod magad és talán vissza is olvasod, amit írtál...vagy ezt most nem Te írtad, mert az előzőhöz képest nagy a javulás...
...vagy lehet, hogy az alvás segített???...
...az is sokat segíthet, amit a Feribá ajánlott, csak akarni kell...
Hat igen a barackkal nincs is problémám azt tudom higitani, de azt a fránya szedrrel nem tudok mit kezdeni, most reggel betette a mélyhutobe egy uveggel és majd este kiprobálom amit ajánlottatok.
Már azon is gondolkodtam hogy lehet hogy amikor a végét engedtem akkor egy kicsit opálos volt amit beleengedtem és ez okoztam az opálosodást, de a 60as nagyon tiszta volt.
Sorstársak vagyunk:-)) Én is csak az elemit végeztem el magyarul. Elég helyesen írok, de azért minden írás után vagy írás közben megnyomok egy jobb klikket, ott az ablakban ráklikkelek a "Helyesírás-ellenőrzés" gombra. Ebben az esetben a gép aláhúzza a helytelenül írt szavakat. Persze a fogalmazásban nem segít.
Azonban, néha én pironkodok, amikor az "igazi" magyarok küzdenek a helyesírással. Náluk "egyenlőre" "nől" a szilvafa.
Erre a jelenségre nagyon oda kéne figyelni. Vagyunk egy páran, akiknek nem opálosodik a pálinkájuk, de azt még nem tudjuk, hogy miért.
Volna egy kérésem. Egy kis pohárkában próbáld ki felhígítani a pálinkát nagyobb mértékben. Nekem nem opálosodik bármennyi vizet öntök hozzá. Igaz nálam nagyon kevés fajta van, de amint látom a Te szortimented elég széles.
Remélem maradt még abból a sok fajtából valami és ki tudod próbálni.
Ha nem akarsz cikizni akkor minek cikizel. Sajnos vannak emberek akik nem sajat onszantukbol nem tanultak meg fogalmazni pont magyarul hanem a sorsuk hozta igy es ha neked a magyar mellett meg rad eroltettek volna egy masik anyanyelvet akkor kivancsi volnek Te mit is produkalnal.
...már megbocsáss, nem akarlak cikizni, de elovastad, amit írtál???...esküszöm, hogy szegény nagyanyám, a jó Isten nyugosztalja, a két elemijével, különben írt és fogalmazott...
...tisztelj már meg bennünket annyival, hogy ilyen förmedvényt nem írsz ide legközelebb, mert
ez az igénytelenség, elég sértő nem gondolod???...ez nem az anonim alkohoholisták gyülekezete...
Ahhoz képest h ősszel kezdted jó sok féle gyümölcsöt kipróbáltál. ;) Narancs állítolag sok kozmaolajat tartalmaz pedig. Én desztilált vizet használok 200-300ft/5liter. Csapvizet csak ha lenne víztisztítom akkor használnék.
Hát én nem értem ezt az opálososdàs dolgot! Még az összel föztem életem elsö pálinkáját, ami történetesen körte volt. Jó lett, elfogyott. Másodjára sárgabarackot, amit sikerült elhigítani, 42%-os lett, de kicsit opálos. Jó lett,ettöl független is, elfogyott. Azóta föztem talán 20 alkalommal, mindenfélét. Alma, szilva, vadkörte, bicske, narancs, eper, akácvirág, bodzavirág, fenyörügy, cseresznye, megy, öszibarack. Mind jó lett. Elöször még lepároltam a vizet visszahigításhoz, aztán szénsavmentes ásványvizet, mostanában sima csapvizet használok (itt elég jó minöségü). Nem szoktam finomkodni, tölcséren+kávéfilteren keresztül öntöm, ahogy csak lehet. Opálosodás a 2.fözésü barack óta egyiknél sem volt?
Ezek szerint az opálosságot nem a víz minösége okozza.
Ja, el is felejtettem mondani, hogy csak egy barna kávéfiltert használok szürésre. Egy alkalommal, maximum kettö fogy el. Elötte kozmetikai vattakorongot használtam, de abból mindíg láttam lebegni valamit a párlatban.
Szerintem szürd át aztán meglátod mi lesz belőle. Az itt forumozó kollégák elég nagy része kisüsti módszerrel, 2 menetbe főznek. Ha nem valami szuper szerkód van akkor az 1. főzettel még csak alszeszt kapsz. Az, hogy 1 főzés után erős párlatod van azt gondolom a túlzott cukrozásnak köszönheted.
Erre mások okosabb válaszokat tudnának adni. Most be kell érned velem :) Szerintem ott még jobban. Bérfőzdébe csináltattad? Ha nem otthoni módszerek közt "nehéz" egylépcsősbe elkészíteni.
A barackod jó lett azt mondtad akkor valószinűleg csak az kozmaolaj lehet a hibás. Jól lehűtve nagyobb sikerrel lehet átszűrni a párlatot. Elvileg lehűtve a felszinén is látszódni kellene az olajnak. A linkgyüjteménybe hasznos tippek vannak a hibás párlat javítására ha elolvasod.
Senki nem szólt hozzá h takarítsam ki a leégett üstöm :) gondolom nincs rá praktika :S 2. napja sikálom, amikor kezdtem elérni az alját a dörzsiről puhább fémes jellegű "szivacs"-ra váltottam. Közbe használtam forró vizet, ecetet, 70fokos előpárlatot, domestost, cif-et, homokot mindent. :/ Azt hiszem a tanuló pénz meg van fizetve. Próbálom még felhígitani főzés elött jobban, kisebb lánggal fogok tüzelni, és valószinüleg átforrázott szalma mellett fogok dönteni, de már előre félek a következő adag baracktól. :)
A barack cefre ha nem vizezted sürü nagyon, sztem teljesen normális h csak egy kis lé van felül, nem lehet olyan leves a teteje mint egy cseresznyének pl. Jó ötlet szürd át, de elötte tedd mélyhűtőbe.
Az erjedés végeztével nem szükségszerű, hogy minden lesüllyedjen a cefre aljára.
Nekem a barackom 7 nap alatt elkészült...volt még pár cm bunda a tetején de a kolyogó már nem dolgozott, így főztem, nehogy a melegben megromoljon. Főzzed Te is amint tudod!
Atolvastam amit ajanlottatok multkor, de valahogy nem lettem okodabb az opalospdassal kapcsolatban, mivel a 60 sargabarackot higitottam 50re ez sokerult, de sajnos lett egy masil gondom, megpedig: volt 30 liter fan termo szedrem piros, a cefrezes jol sikerul de sajnos kijptt belole 65 fokos 3,5 liter es ezt akartam levinni 50re es opalos lett ugyanazt a vizet hasznatam mint s baracknal tehat a vizzel nem lehet gond, a viz mellette volta higitandonak 2 napig tehat egyforma homersekletu volt , lassan kevergetes mellett engedtem bele 2,5 dl vizet es vegere tisztara opalos lett, mit tegyrk vele illetve miert lett ilyen? Mit tegyek vele? /az az otletem tamadt hogy atszurom egy borsxuron amiben 10 db szuropapir van/
masik problema van 200 liter s barack cefrem tettem bele elesztot, 1 kg cukrot, ph beallitva, forras meg volt 19 napos a cefrem es mar nem kepzodik bunda de meg nem lepte el a cefre vize csak nagyon kpnnyu barack le van felette - mar kesz szerintetek?
Végigolvasva és belegondolva pontosan ez történik az általam használt rendszerben.
A tanácsot pedig a korábban általam is írtakkal együtt megfogadom.
Az első barack főzés eredménye némi szellőztetés után 64°-on is gyümölcsös, alkoholt alig érezni. Ha tisztán "belenyalok" sem akarja exkavátorral felszántani sem a szám, sem a torkom... pedig csak 2 napot állt. :D
Bevallom, az összes érzékszervemnek kívánatos a végeredmény. ;)
Ha a túlzottan elvett rézelejét nem számolom és az 50° alatti rész sem, a közepét 50-re fokolva 2,1L kész pálinkám lett a 18L-ből (25°-on 4,2L lett volna, de itt még mindig nem számolom az elejét és a végét...).
Ha minden hordó egyformán ad, lesz kb. 8,5L 50°-ra beállított pálinka, + ha lefőzöm az elejét és a végét (lényegesen gyengébb aromával) még abból elvileg további 1-1,5L körüli pálinkát kaphatok. Amit ha keverek a többivel, elvileg akár 10L 50°-os, "jó" minőségű pálinkát várok a bő 80Kg barackból.
most jön a 2. -> 1. főzés. sajnos itt volt némi kavarás (mire hazaértem volt 3 jelöletlen üveg 1-2dl párlattal. Biztos ami biztos, összeöntöttem, nem tudtam melyik mi... nem szeretem ha más is belepiszkál... mind1)
Jelenleg 1,6L-körül járok, az alkohol szint ~54° (átlag ~64°). Ezt most leengedem ameddig jön.