Keresés

Részletes keresés

kló Creative Commons License 2003.10.02 0 0 10099
Eltérek a témától, de kicsit hadd ünnepeljem magam: történelmi a pillanat, mert megszületett a külföldön elhelyezett magyar ládák első megtalálása. (GCRAKO)
Indul a geocaching.eu projekt. :)))
klo
Phoere Creative Commons License 2003.10.02 0 0 10098
Az előzőt elcvseztem, bocs: Renault Mégane Klub
Előzmény: georgejj (10095)
Phoere Creative Commons License 2003.10.02 0 0 10097
Előzmény: georgejj (10095)
Phoere Creative Commons License 2003.10.02 0 0 10096
Párhuzamosan írtunk, több kérdésemet megválaszoltad.

És vsz. ez hiányzott eddig, hogy valaki ezt így összefoglalja. :)) És ha csak ennyi eredménye volt a "kötözködésemnek" (ami egyébként nem állt szándékomban) már megérte.

A konkrét célok felsorolása meggyőző.

Előzmény: georgejj (10093)
georgejj Creative Commons License 2003.10.02 0 0 10095
fórum

nos igen. Ekkora topikot "éppeszű ember" már nem késes egyben végigolvasni. Ezúton kérek elnézést mindenkitől aki mégis végigolvasta mind a 10000 hozzászólást, mostanság, hogy tisztában legyen a dolgokkal. :)

Egyetértek a kivonatolással. Egyfajta FAQ féleség, vagy valami hasonló. De senki nincs aki erre rávehető, hogy ezt megcsinálja, így maradnak a felesleges körök.

Ja és minden elismerésem annak aki tényleg végigolvassa az egész fórumot. Nekem soha nem lenne hozzá türelmem.

Főtérképész

Előzmény: MikiCache (10091)
Phoere Creative Commons License 2003.10.02 0 0 10094
Egy 10000-es fórum végigolvasása üti a lehetetlenség határát. (A Klubunk fóruma 20000 feletti egy év alatt). Ha valaki új megjelenik, már senkinek nem jut eszébe elküldeni, hogy olvasson vissza. :))) A hasznos infókat viszont összegezzük a Honlapunkon.

A .hu-nak jelenleg nincs ilyen funkciója, az nem a Fórumra, hanem a konkrét játékra koncentrál.

De CharleiR beírása is igazolja: nem alaptalan felvetések hangzanak el. Hogy ezekkel foglalkoztatok már régebben? Szerintem pont azért van a fórum, hogy ezt elmondjátok az újabb érdeklődőknek.

Egy egyesület rugalmassága elveszik, mihelyt hivatalos formát ölt. Ezt lehet vitatni, de akkor is tény! Olyan lesz, amilyen a megalakulása pillanatában lett. Az akkor lefektetett szabályok szerint kell működnie és ezektől eltérni csak a bürokrácia (társasági törvény stb.) útjait végigjárva lehet! Ha nem ezt teszi, akkor hiába minden, egyetlen pályázaton sem indulhat, mert nem fog megfelelni a törvényi előírásoknak!
Emellett ettől kezdve minden változtatás vitát kelt és szavazást igényel. Jelenleg tudtommal nincs meg a törvényi háttere az on-line "közgyűlésnek".

De én lassan minden észrevételemet elmondtam az egyesülettel kapcsolatban.
Nagyon érdekelne, hogy pontosan mely célok megvalósítása érdekében alakulna meg az Egyesület.
Mik azok a lehetőségek (nem általánosságban: környezetvédelem, természetjárás stb.), amelyek az Egyesület létrejöttével válnak elérhetővé és fontosak a mostani játék szempontjából.

Ezekre én tényleg kíváncsi vagyok, de szerintem rajtam kívül még néhányan.

Más.
Tegnap levélváltásom volt a .com egyik szerkesztőjével(?) a GCPeto láda bejelentése kapcsán, amikor is visszakérdezett, hogy miért kell egy olyan cache, ami megtalálásához nem kell GPS, elég egy taxi.
Megírtam neki, hogy ennyi erővel a városi virtuális ládák zöme kieshetne, hiszen azok is megtalálhatók taxival, mivel a .com esetében nincs jelszó, így a megtalálás végül is a cache leírásban szereplő "objektum". Az pedig általában valamilyen jól meghatározott épület, szobor stb.

Ebből egyértelműen kiderül, hogy miben több és miben kevesebb a .hu a .com-nál: több, mert itt nem csak az a cache, ami egy valahol a "senkiföldjén" elrejett doboz, hanem az is, ami valamilyen szempontból fontos és érdekes látványosság. Viszont a .hu már nem olyan szorosan kapcsolódik a GPS-hez, mint a .com.

Én úgy gondolom, amiben több a .hu, az fontosabb, mint a "hátránya".

Előzmény: MikiCache (10091)
georgejj Creative Commons License 2003.10.02 0 0 10093
EGYESÜLET

Phoere: Tény, hogy nem csak az előnyeit néztük/nézzük, amikor az egyesület megalapításáról beszélünk/beszéltünk. A pontos megfogalmazás inkább úgy lenne, hogy azért akarunk egyesületet, mert annak rengeteg előnye van/lehet.

Úgy gondolom, hogy azok aki be akarnak lépni az egyesületbe, azok szívesen tennének annak fentartása érdekében is. Én legalábbis ezért lettem alapítótag. Mert ha van valami munka, szívesen csinálnám is. Szerintem azoknak a többsége, akik az egyesületben alapítótagok, azok már eddig is elég közel voltak a geocachinghez, és eddig is sok mindent tettek azért, hogy ez az oldal olyan legyen amilyen és úgy működjön a dolog ahogy működik. Van aki ténylegesen anyagiakkal is hozzájárult, van aki csak a véleményeivel, folyamatos jelenlétével. Tehát nem hiszem, hogy nem lesznek majd emberek akik az egyesületi munkákat elvégeznék. Ezzel nem lesz probléma.

Egyesület-játék. Teljesen külön lehet választani. Adott a játék úgy ahogy eddig. Aki akar beregisztrál a .hu-ra, aki akar nem. Aki akar játszani játszik, aki nem, az nem.
DE. A weboldalnak eddigis és ezután is voltak/lesznek költségei, különböző ráfordításai, amit eddig az illetékesek zsebből fizettek. Egy egyesület többek között erre lehet egy nagyon jó megoldás, hogy erre lehet pénzeket szerezni. Hogy csak egy példát említsek. Vagy mondjuk a geocachinges találkozókra, versenyekre. Az egyesületbe bárki beléphet aki akar. Hisz úgyis csak az fog belépni, aki úgy gondolja, hogy aktívan részt szeretne venni a dologban.
Ez szerintem valahogy úgy lesz mint az egyetemen a Hallgatói Önkormányzat. Minden hallgató (geocacher) automatikusan a Hallgatói Önkormányzat (geocaching egyesület) tagja/kedvezményezettje, de a tényleges ügyeket a megválasztott tisztségviselők (egyesületi tagok) látják el.
Tehát az egyesület "csak" azért lenne, hogy megkönnyítsen bizonyos dolgokat. Szerintem.

A délegyi helyzet azért egy picit más. És annyira nem tartozik a "tipikus" kategóriába. Bár az is igaz, hogy én is találkoztam már néhány klub/egyesülettel, ami hivatalossá válása után elvesztette eredeti céljait. De ugye déleggyel az volt a helyzet, hogy fejleszteni akarták, ahoz meg valami hivatalos oldal kellett. Erre jó az egyesület. Nem kevés pénzbe került kiépíteni az infrastruktúrát, érthető, hogy valahonnan akkor kell bevétel is. Az egy más kérdés, hogy ezt nem túl szerencsésen csinálták meg. De ez megint egy más kérdés. Egyébként ha jól tudom most úgy van, hogy bárki mehet, de a tagok olcsóbban jutnak be.
De ha már a témánál vagyunk, a NaVKE, ami egy másik naturista szervezet, teljesen jól működik, és ott működik az az elképzelés amit az imént felvázoltam. És ott is tényleg csak az előnyök miatt van az egyesület. Hogy csak egyet említsek: az adó 1%-a.

Semmiképpen nem szerencsés a közgyűléseket online tartani!! Viszont minden az egyesülettel kapcsolatos dokumentációt lehet online végezni, tárolni, így csomó költség és macera megspórolható. Erre már van kiforrott tapasztalat is.

Igen, a még nem is létező egyesület már kapott elismerést. :))

KULISZ: megerősítelek! Teljesen igazad van. Én IGEN. :))

Flektogon: teljesen igaz. Az egyesület mondhatni csak önszabályozó lehet, hisz maga alkotja saját szabályait. HA valami nem tetszik, megváltoztatja. :))
Az lesz tag, aki tag akar lenni, de kedvezményezett lesz mindenki aki a geocaching.hu-val kapcsolatba kerül.
Az egyesületnek nem az lesz a célja, hogy a lehető legtöbb tagja legyen, s ezáltal a legnagyobb tagdíjbevételt érje el, hanem hogy sok-sok mindenben megkönnyítse az életünket. Illetve a játékunkat mégjobbá tegye. :)
Egy példa. Ha mondjuk az adók 1%-ból sok-sok pénz gyűlik be, akkor valami verseny, vagy játék keretében értékes ajándékokat (gps pl.) lehet kiosztani.

Phoere: igen, azért van szükség egyesületre, mert vannak dolgok amiket csak egyesületi formában lehet megtenni, megszerezni. Illetve ha nem is "csak", de úgy sokkal könnyebb. Ismét példa.
Egyesületként lehet, hogy nagyobb hatásfokkal tudjuk rávenni az illetékeseket, hogy a CITO pontokról tüntessék el a szemetet. Vagy ismét a pénz. Ha ismétcsak sok-sok pénze lesz az egyesületnek, akkor ezt akár saját költségen is megteheti. S hogy miköze ennek a geocachinghez? A cito-n és azon kívül, hogy szeretjük a környezetünket tisztán tudni, semmi.

Egyébként 10 ember kell az egyesülethez. :) asszem. :)

ismét Kulisz: én is szoktam járni közgyűlésekre, és csak a tagokon múlik, hogy hót unalmas, vagy szinte egy baráti beszélgetés-e a közgyűlés.

De például az olyan kérdésekben, hogy legyen-e külföldön láda vagy sem, a közgyűlés nagyon jól tud dönteni. Így aki ez ügyben valamit komolyan szeretne eljön a közgyűlésre és ott elmondja/megvédi érveit, nézeteit. De így legalább lesz egy hivatkozási alap, hogy miért úgy vannak a dolgok ahogy, és nem lehet majd ráfogni, hogy néhány ember úgy döntött, vagy megbeszélte. :)

DE hogy egy aktuális témát említsek. Ha tényleg komolyan gondoljuk, hogy egy EU-s oldal felé tartunk, vagy valami regionális oldallá akar válni a .hu akkor ebben az egyesület nagy segítség lehet. Csak egy apró példa. Az ÖSSZES FORDÍTÁSI MUNKÁT ki tudná adni az egyesület profi tolmácsoknak, akiket meg tudna fizetni, és így gyorsan, könnyen problémamentesen akárhány nyelvre le lehetne fordítani MINDENT. Ez ugye pénzkérdés, de egy egyesületnél ez könnyebb. Egyrészt a geocachingelők 1%-a már egész szép összeg lehet. :)) Meg azért olyan célokkal ami nekünk van, elég szépen tudunk pályázni is majd. :)

Oricache: Már túl sokan vagyunk ahoz, hogy elveszíthessük a JÁTÉK lényegét! :)) CSak legfeljebb a "kemény mag" mással is fog foglalkozni. :))

No ennyi lett volna mostani hirtelen hozzászólásom a témákhoz. Azt hiszem ezeken megint lehet majd egy keveset fórumozni. :)

Főtérképész

Előzmény: Oricache (10066)
CharlieR Creative Commons License 2003.10.02 0 0 10092
Igen, ami hivatalossá, szervezetté válik, ott megjelenik a bürokrácia, a külön jogok. (Idővel kitermelődik magától!) Számomra elrettentő példa a com-on a Become a Premium Member today a maga kis "Member only caches"-ivel. És ha egy ilyen elindult, ott már nincs megállás. De ne legyen igazam,csak sok a rossz tapasztalat.
Előzmény: Phoere (10090)
MikiCache Creative Commons License 2003.10.02 0 0 10091
Igen, tökéletesen támogatom. Egyébként ez a megjegyzés már csak azért is hangzik nevetségesen, hiszen ezt már számtalanszor megbeszéltük, átbeszéltük és ha a hivatalok malmai nem őrölnének ennyire lassan, már a IV. GC Fesztivál és Versenyen is tapasztalni lehetett volna az egyesület előnyeit
Igen, mint mindennek, ennek is vannak hátrányai, de valószínűleg a „szükséges rossz” erre is vonatkozik. Tulajdonképpen feleslegesen ismételgetem azt, amit már számtalanszor elemezgettünk, ezért ezt nem is folytatnám, de azért valamit még egyszer és tudom, hogy nem utoljára, de mégis megismételek:
Időt, ideget, tudást és szimpátiát nyer az, aki minél többet visszaolvas ebből a fórumból:-) Tudom, ez mind nehezebb és nehezebb. Talán jó lenne témánként kivonatokat készíteni. Azt hiszem rendkívül tanulságos lenne:-), ugyanakkor megkönnyítenénk az újonnan bekapcsolódók dolgát, mert nem nyúlna felesleges körökkel a topic:-)
Miki
Előzmény: kulisz (10087)
Phoere Creative Commons License 2003.10.02 0 0 10090
Természetesen minden előzményről nem tudhatok, tekintsetek mondjuk az ördög ügyvédjének. :))

Viszont néha egy újonnan jött ember észrevehet olyasmit, ami mellett a régiek elsiklanak, ezt egy másik Klubban (nem egyesület) mint alapító tag megtapasztalhattuk.

Azzal nem értek egyet, hogy CSAK az előnyeit szabad nézni. Ha nem mérjük fel helyesen az ezzel járó problémákat és nem készülünk fel rá, akkor azok megjelenésekor ad hoc kell esetleg dönteni, illetve a velük járó munka végül néhány embere nyakába szakd, mivel esetleg a többiek azt mondják: HOHÓ, nem erről volt szó, erről senki nem beszélt előzőleg!
Tehát a problémás dolgok mellett elsiklani nem lehet.

Az fontos, hogy ketté lehessen választani a játékot és az egyesületet. Hiszen többen belekóstolnak a játékba, de "hobbi" szintjén.

Egy tipikus példa volt erre a délegyházi naturista strand: sokan jártak oda hétvégente, mert jól érezték magukat. Majd lett egy Naturista Szövetség, amely ebben a formában eredményesebbnek gondolta magát és hirtelen az addig szabadstrandnál lett egy kerítés kapuval, ahová a tagok mehettek be! És hirtelen egy csomó ember, aki egy-egy hétvégén kiment, de emiatt nem akart szövetségbe lépni, tagdíjat fizetni stb. kívül rekedt és kereshetett más helyet vagy mehetett haza!

Ennek nem szabad megtörténnie.

Ha eddig már a találkozókon sokat beszéltetetk az egyesületről, akkor biztos sok kérdést tisztáztatok már, ez jó. Én kíváncsian figyelem a fejleményeket és eszem ágában sincs ellenezni bármi hasznosat.

Előzmény: kulisz (10086)
flektogon Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10089
Megerősítem, és osztom a nézetet, hogy csak az előnyeit kell nézni.
Előzmény: kulisz (10087)
kivi000 Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10088
Igen, eddig úgy tűnt, hogy egységes álláspont van az egyesületről azaz legyen. Szerintem is, persze "rugalmasan" kell kezelni. Ha jól emlékszem akkor az is elhangzott, hogy van olyan lehetőség is, hogy a közgyűléseket lehet on-line is tartani. (Kjr már lehet, hogy faragja is a közgyűlő/szavazó rendszert... :)) )
Sőt! Ugye, már elismerést is kapott a még nem létező egyesület?!
Előzmény: kulisz (10087)
kulisz Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10087
De erősítsen meg vagy cáfoljon más is.
kulisz Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10086
Az előbb talán kissé nyers voltam, bocs. Eléggé meglepett az egyesület létrehozással szembeni véleményetek. Legfőképp azért, mert én úgy érzem, hogy a téma nagyon alaposan át lett már beszélve, nem csak itt a topicon, hanem személyesen is geocaching események alkalmából. Abban a kérdésben, hogy legyen egyesület én eddig mindenhol, mindenkitől egységes IGEN-t tapasztaltam.

Te még új vagy, ezt nem tudhatod, de szó sincs arról, hogy bárki bármit ki akarna sajátítani. Már-már sértő ez a gondolat. Dehogyis. Javaslom, hogy olvass vissza.

Az egyesülettel lehetőségek nyílnak számunkra, amelyek segítségével például színvonalasabb (esetleg több) eseményt lehet szervezni. Senkinek nem az a célja evvel úgy gondolom, hogy előírt dolgokkal foglalkozzunk, ülésezzünk, válasszunk főmuftikat vagy épp mi gyártsunk előírásokat - játékszabályokat - a többiek meg vágjanak jópofát hozzá és punktum....

Fenntartom, hogy az egyesület és a játék egészséges határok mentén szétválasztható, szét kell választani. Nyitott kérdések vannak, de nem ezek a nyitott kérdések.

Előzmény: Phoere (10077)
flektogon Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10085
Off:
Nápoly szegénynegyede, éjszaka, gyalog. Az már komoly hely, igaz, hogy oda nem tett senki geoládát.
On:
Előzmény: vjano (10083)
vjano Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10084
Remélem ezt Kjr nem olvasta...-:))
helyesen: autóból,összedűlőfélben...
és még egypár vessző utáni elmaradt szóköz...
Előzmény: vjano (10083)
vjano Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10083
OFF
Oh yes...
Ez így igaz, párszor Angliában is olyan helyekre keveredtem, (nem száguldó autóbol szemlélve...)hogy minden vágyam csak az volt, hogy szép finoman,észrevétlenül (mondhatnám: "angolosan") el tudjak párologni baj nélkül. Sokszor a városok sétálóutcáitól pár lépésre olyan szakadt, romos, összedülőfélben lévő házakkal övezett helyek voltak- a megfelelő közönséggel, hogy ha nem a saját szememmel látom, talán el sem hiszem.
ON
Előzmény: ÖregTm (10080)
Phoere Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10082
De oda nem kellett menned. :)))
Előzmény: ÖregTm (10080)
Phoere Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10081
Ehhez nem kell egyesület. :))
Ehhez a Geofesztiválok-versenyek éppen elegendőek. :))
Előzmény: flektogon (10079)
ÖregTm Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10080
Én nem hiszem, hogy a FUTU által mutatott valóság magyar specialitás, láttam még nyugatabbra is hasonlót (száguldó autóból :))
ÖregTom
Előzmény: Phoere (10078)
flektogon Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10079
Egy egyesület is lehet önszabályozó, sőt, annak kell lennie. Arról nem beszélve, hogy szabadon eldöntheti bárki, hogy akar-e tag lenni. A geocachingben az a jó, hogy lehet teljesen anonim módon is játszani, aki nem akar, nem köteles felfedni magát, és belépni az egyesületbe.
Más kérdés, hogy nekem az igazi élmény az volt, amikor megismertem a nickek mögött lévő embereket. Ilyet egy chat oldalon soha nem tehettem volna meg...
Előzmény: Phoere (10069)
Phoere Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10078
Vagy soha többé nem jönnének kis hazánkba. :))
Előzmény: Anti-bayer (10075)
Phoere Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10077
Én is tagja vagyok egyesületnek, ami nagyon jó kis társaság volt, amíg nem az egyesület volt a legfontosabb, azaz nem az előírt dolgokkal kellett foglalkozni (egy túrista egyesületről van szó).
Most tagja vagyok egy Klubnak, ami mindent megtesz, hogy NE váljunk hivatalos szervezetté. És remekül működünk és jól érezzük magunkat.

Kérdés: valójában mi a cél azzal, hogy egyesületté váljon a mozgalom (mert ez már az)? Ha ezek olyan célok, amelyekhez csak a hivatalos szervezettségen keresztül lehet eljutni, akkor ez marad. De lehet, hogy csak a nem tisztán megfogalmazott célok miatt gondoljátok, hogy egyesületté kell válni. Lehet, hogy valójában ez nem is szükséges.

Igazából a következőt lehet tenni: a következő "fesztiválon" azok, akik úgy érzik, hogy szeretnének beleszólni ebbe a kérdésbe, leülnek és átbeszélik. Végül is már 5 ember is csinálhat egyesületet, ha akar, kérdés, hogy kisajátítható lesz-e egy ilyen egyeseület által kb. 1300 ember játéka. Vagy hol fog kettéválni az egyesület és a játék?

Szóval vannak nyitott kérdések bőven. :)))

Előzmény: kulisz (10076)
kulisz Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10076
Na jó, de azért mégis komolyra fordítva: közgyűléseket majd valahol - valamikor - valakikkel tartani kell. Ez hozzátartozik a játékszabályokhoz.

A határozatképes közgyűléshez kell egy megfelelő létszám - ezzel gond szokott lenni más egyesületeknél is. Erre van kitalálva a megismételt közgyűlés, amihez kevesebb ember kell. Pár egyesületnek tagja vagyok, és el szoktam járni a közgyűlésekre (és nemcsak a megismételtekre). Egyébként az nem előírás sehol, hogy a közgyűlésnek hót unalmas, száraz valaminek kell lenni. A hivatalos részen hamar túl lehet esni, és utána lehet egy jót beszélhetni stb..

Én remélem hogy nem sokan gondolkoznak úgy, mint ti, mert akkor megette a fene az egyesületet.

Anti-bayer Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10075
A GCFutu ládát feltétlenül le kellene fordítani! Ha odaszoknának a külföldi gyanutlan kesselők, hamar rendbejönnének anyagilag az "őslakosok"

Ja és lehetne venni tőlük olcsóér' GPS-t!

Phoere Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10074
Valahogy én is így érzem. :))
Előzmény: kulisz (10072)
vjano Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10073
Kösz...
Előzmény: kulisz (10071)
kulisz Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10072
Na jó, akkor inkább mégse, nem akarom janoékat távoltartani a versenyektől:-)
Előzmény: kulisz (10071)
kulisz Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10071
Az egyesület működését - annak jogszabályok adta kötöttségeivel együtt - is lehet rugalmasan kezelni. Például: közgyűlést meg lehet tartani a fesztiválokon.

Ettől továbbra is elkülönülhet az, hogy milyen módon játsszuk a játékot. A működési szabályzatnak nem kéne, hogy tárgya legyen az ilyesmi szvsz.

Előzmény: Phoere (10069)
vjano Creative Commons License 2003.10.01 0 0 10070
Amint tudomást szereztem a geocachingről nagyon megtetszett, és pár ládát megkerestem gps nélkül. Jó kirándulások, vélhetően jó társaság... jött az 500. láda rejtése, gondoltuk elmegyünk és megismerkedünk a társasággal. Amikor aztán jött egypár info a netről, hogy egyesületalapítással kapcsolatos megbeszélés várható egyből otthonmaradtunk....és megkerestünk egy ládát.
(a legközelebbit a lakásomhoz)

Janó

Előzmény: Oricache (10066)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!