Kedves Hacsek!
Én nem operálok (még...), de a 'mesterek' villanyt 'akarnak' szerelni, cirkót üzembe helyezni, burkolni etc. Csak az a baj, hogy nem minden embert az én apám csinált... :-)
A mai nap termése: a májsztró felhív, hopgy nem tudja bezárni a bejárati ajtót, menjek gyorsan, tönkrement. Az egyre-öregebb-medve bepattan (?) az autóba, irány Vidék, és hipp-hopp 40 perc alatt ott terem. Már minden eszembe jutott, hogy hol találok asztalost ilyenkor este, hogy csinálja meg anélkül, hogy a kőre rálépne, stb. Na, odaértem, és bezártam az ajtót. Aztán visszajöttem. cca. 1.5 óra.
Na szóval. Tudni kellene, hogy az a téglafal milyen tégla? Ha legalább 30 cm vastag, akkor NAGYON nem kell pótlólag szigetelni. Viszont a megfelelő hőtartásnál fontos lehet az ablakok milyensége (mondjuk egy egyszeres üvegezés több hőt elvihet, mint a fal szigeteletlensége).
A víz a KÚTBAN elvileg nem fagy meg, hiszen fagyhatár alatt van. Fagyhatár felett vezetett csőben persze megfagyhat, de a csövet lehet szigetelni.
A tetőt belülről, a szarufák közt szokás szigetelni. Hogy pontosan miként, ahhoz látni kellene a szerkezetet.
Milyen típusú kályhára gondolsz? Cserép, öntöttvas, lemez, esetleg olajfűtés?
Nobody Holly tól szeretném megkérdezni mire jutott a régi típusú bérház ajtó ablak variációkkal, mert hasonlót szeretnék én is.
Teljesen új vagyok ezen a pályán, és még nem volt időm az eddigi dolgokat eléggé áttanulmányozni, viszont lakáskorszerüsítést, ill. felújítási ügyekben szeretnék majd tanácsokat kérni.
Huhh, kicsit beleolvastam a topicba (kb. 5 oldalt), nem mondom, megy a téma. Hadd dobjak fel egyet én is!
Nemrég vettem egy kis nyaralót. 3 szint (3*30 nm), pincében kőpadló, másik kettő hajópadló, kémény van, fala tégla, vastagon rakva (pontosat nem tudok). Elég új, 5 éves, de 2 éve nem járt benne senki, csak nagyon alkalmankként. Víz, villany.
Szerintetek van rá esély, hogy én ezt téliesítsem?
Amit gondnak látok:
1. A kertben lévő kútból nyomja fel a vizet egy szivattyú a házba. Ez biza elfagyhat, nem?
2. Utólag szigetelni a falakat nem nagy gond, mert nem nagyon kell, de a tető...
3. A (kezeletlen) hajópadlóra mégsem rakhatok kályhát, mert leéghet a ház, nem?
Jó az, meny sute, legalábbis nem rosszabb a többinél.
Persze ki lehet fogni jobb vagy rosszabb szériát bármiből. Ezt úgy lehet megkerülni, hogy a szállításkor ott vagy a felrakodásnál, és figyelsz!
Találtam egy vizes szakembert. Azt üzeni, hogy:
1. alapozás-megerősítés
2. vízkizárás
3. vízelvezetés
nélkül ezt a házat nem tanácsos használni, ezért megvenni sem. Ezek mind olyan költségek szerinte, amiket nem érdemes befektetni, ha egyszer akár a szomszéd utcában is találhatsz olyan eladó házat, ami nem rendelkezik ezzel a hátránnyal.
rizo!
Természetesen LEHET mászkálni fél napja letett burkolaton is, csak akkor még nem BIZTOS, hogy a lap nem mozdul el vagy reped meg. A kötés-szilárdulás hőmérsékletfüggő is.
öregmedve:
Nem tudom nálam hogy csinálták, de lerakás után kb 1/2 órával már mászkáltak rajta, igaz vigyázva, hogy mindig középre lépjenek. A 2m vízmérték szerint vízszintes.
Zöld cimsec-kel lett lerakva szombaton, vasárnap fugáztunk.
Rizo
Köszi, jó lenne. Mert ettől - is - függ, hogy megvennék-e egy házat, vagy sem. Bár őszintén szólva azt hiszem, jobb nem beleszállni egy ilyen "ingoványos" buliba :)
Kedves Hacsek!
Köszönöm. Lemondtam a mára esedékes operációkat, hiszen be se tudnak igy menni.
Azzal együtt valaki rálépett tegnap este vagy ma hajnalban, ugyhogy munkakezdésnek lehetett azt kijavitani. :-(
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ha egy telken a felszín alatt megy egy ér, akkor azt el lehet-e vezetni úgy, hogy ne ázzon a pince. Mert úgy tűnik, a ház pont az ér fölé épült, és tök vizes az egész alja. Nem hiszem, hogy utólag lehetne úgy szigetelni, hogy jó legyen teljesen. (az alap alját biztosan nem, a falakat még talán. De hát annak külön nincs értelme.) Szóval el lehet-e terelni egy földalatti vízfolyást valahogy, hogy a ház mellett menjen, és ne alatta? Köszi
Csak Arabella megnyugtatására ( család-építkezés felújítás No.1-hez) : Csobánkán a körzeti orvos nagyon jó barátom, és vezetett már le több szülést, igaz, jórészt a falu vége felé, többnyire olyan "kihullós" 4.-5-et.-)))
csövek:
Az osztó-gyűjtő lehet akár rézöntvény is, műanyagra nem eküdnék meg. Már, hogy találsz jót. Ha többi elem is mentes a korróziótól, akkor nagy gond nem lehet. Azt azért számold végig, hogy a megfelelő hőcserélő beszerzésével is olcsóbb-e a rendszer. (Kérdés mennyi cső kerül be a betonyba.)
Vizellátás:
Hivatalból azt mondom, hogy tessék gépész tervezőt keresni, és vele megcsináltatni. Barátilag, első ötletre az jut eszembe, hogy az OMIKK-ban meg kellene nézni a Típustervező Intézet valamelyik TSG kötetét, ami a témával foglalkozik. (Mindegyiknek a hátuljában benne van a teljes lista, hogy miket adtak ki.)
Az engedélyeztetésekről nem tudok eleget, de ha muszály a gépészeti terv, akkor azt gépész tervezőnek kell aláírni... Ha, meg kell a gépész, akkor bajmolódjon ő a tervvel! :)
A magyar építési szabályok szerint a nappaliba nem nyílhat a WC. A tervező ilyenkor kitalál mindenféle furmányt, előteret, közlekedőt, külön fülkét a fürdőbe stb.
Olyan tervet, amin szobába nyílik a WC, nemigen érdemes beadni engedélyezésre, mert ezt minden ügyintéző kiszúrja.
Az amerikaikonyhás lakás ebből a szempontból még rosszabb, hisz akkor már háromféle szaghatás keveredne. Ahhoz, hogy közös légtérben legyenek a különböző funkciók, nagyon hatékony gépi szellőztetés szükséges.
Én személy szerint jobban szeretem azt a megoldást, amikor a nappali étkezőrésze pl. egy átadóablakkal csatlakozik a külön légterű konyha tálalópultjához. Persze ez ízlés dolga.
Szerintem a főzéssel járó illatok legalább annyira nem valók a nappaliba, mint a sz@rsz@g. :))
Jo lesz-e a padlofutesem, ha olcso (oxidendiffuziotol NEM mentes) csovet rakatok be,
muanyag alapu elosztoegyseggel (ha letezik 1altalan), meg persze korrozioallo hocserelovel?
Ha kell, ontok majd bele Cso-Ort is, hogy mindenki megnyugodjon.
Igy elkerulheto-e az oxidacio es az ebbol kovetkezo vorosiszap? Mert ha igen, nem fogok 300-ert padlocsovet venni, amikor 85-ert is tudok.
Ivo- es melegvizvezetek:
Nem akarok gepesszel terveztetni, de hol lehet olyan tipustervekhez jutni (nem VENNI, jutni), amik alapjan be tudok adni en is egy tervet. Osszesen 3 vizcsaprol es ket lefolyorol van szo egy epulo tarsashazban. Egyaltalan: kell a gepeszeti terv a hasznalatbaveteli engedelyhez? Ha igen, akkor mindenhez, amiben viz vagy aram folyik?
Ajtok es eloszobak:
Tiltott-e, hogy a nappali legterebol nyiljon a WC-furdoszoba? Es ha a nappali amerikaikonyhas?
Akkor a kérdés:
1. Szabadjon emlékeztetnem: riasztó ügyében telefonszámokat igértél. :-)
2. Mennyi ideig nem lehet rámenni a frissen lerakott padlólapra?
3. Hogyan kell repülni?
Köszönet,
öregmedve (rosszkedvű, nehezen mennek a dolgok)