Keresés

Részletes keresés

windy12 Creative Commons License 2004.09.30 0 0 2082
Előzmény: blueye (2081)
blueye Creative Commons License 2004.09.30 0 0 2081

Hol van a másik topic?

Mire számoltak fel 27.000 HUF-ot?

Előzmény: windy12 (2080)
windy12 Creative Commons License 2004.09.30 0 0 2080

Sajnos nekem volt olyan, hogy vissza kellett bontani a cseppvízcsövet, mert ugyan megvolt a lejtése, de sajnos túl hosszú volt, és megtapadt a víz a cső oldalán, és nem volt hajlandó kifolyni. Szerencsére ez nem volt semmivel elburkolva, úgyhogy könnyedén megoldottuk. Ha viszont a szigetelés alatt lett volna, nem tudom mihez kezdtem volna.

DIMARSON ingyenes telepítésről.

A mások topikon van néhány tapasztalat ezzel kapcsolatban, volt akinek a családi házába, úgy, hogy még konzolt sem kellett felszerelni, a gagyi csöveket rakták be, 27 ezer forintot számoltak fel (ingyen).

Előzmény: Korci_PÉCS (2078)
Pat_ Creative Commons License 2004.09.30 0 0 2079
:) annyira nem. csepptálcán keresztül (vagy beltéri alatt megbontva) nitrogént bele. Finoman kiviszi amit kell.
Előzmény: Korci_PÉCS (2078)
windy12 Creative Commons License 2004.09.29 0 0 2077

Dr. Klima

Nagyon egyszerű helyzet volt, sima szendvics szerelés, panelben, második emeleten, tűzfalra. Alatta bolt, csatorna sehol, lakásba befele vinni nem lehetett a vizet, és kicsöpögtetni sem. Vödröt tenni alá nem lehetett, mert nem volt hova, meg elérni is nehézkes lett volna. Ennyi.

Előzmény: Dr. Klíma (2073)
Dr. Klíma Creative Commons License 2004.09.29 0 0 2076

szia

A cseppvízszivattyú csak úgy jött magától ... :)

A kondenzvizet eltüntetni igazából 1féle módon lehet (kivéve  a hagyományos módot), az elpárologtatással.

Legnagyobb esély a kültériben lenne. Hogy odáig gravitációs úton, vagy szivattyúval jut el, az már mellékes. Én a probléma nagyobbik  felét abban látom, hogy a 1,2-1,5 liter/óra víz elpárologtatásához elég sok energia kell....

Mindent meg lehet oldani, csak nem minden lesz kifizetődő.

Előzmény: Pat_ (2075)
Pat_ Creative Commons License 2004.09.29 0 0 2075
Üdv!
Számtalan eset van, mikor egyáltalán nincs is kondenzátum (kvázi hermetikus konténerek, stb.)
Úgy értettem, ha van egy kis plusz hűtés, az jobb; ha nincs, alapeset. Vagyis, hogy nem erre kell építeni a kompresszor motor/kondenzátor hűtését, csak besegítene, ha tud. És csak ha van rá lehetőség. Nem értem, hogy jön ide a cseppvízszivattyú.

Hűtőszekrényeknél/-ládáknál/-bútoroknál alapvető megoldás réges-rég. Nem?
Előzmény: Dr. Klíma (2071)
Buksi-ka Creative Commons License 2004.09.29 0 0 2074

Az ingyenszerelt klímákkal kapcsolatban:

Én is gondolkodom egy ilyen klíma megvételén, de több dolog is aggaszt a kvázi ingyen beszereléssel kapcsolatban.

Előszöris az ingyenes beszerelés feltételeiben az szerepel, hogy 40cm-es tégla, 15cm-es panel faláttörés esetén. Namármost nem tudom melyik panel 15 centi, de az enyém 23. Négy méter magasságig vállalják a szerelést, ezen felül alpinista stb. plusszköltség lehet. Én negyediken lakom, négyemeletesben. Az üzletben mondjuk annyit modtak, hogy kiszállás, tartókonzol, dübel, stb nincs benne, ez kb egy 10-es lehet.

Ma végre sikerült (kék számon soha nem vették fel) elérnem a dimarson klíma vonalát, ahol nem sokat tudtak mondani a plusz költségekről, de ideadták a helyi szerelők telefonszámát. Felhívtam, elmondtam hogy vennék, hol lakom, negyedik, stb., mik a költségek. Erre ő, hűha, negyedik? Akkor nincs lift, ki tudja hányszor kell lemenni a szerszámokért, parkolni lehet a ház előtt? mondom a járdán. Hát jó, de akkor is még le kell menni, elvinni a kocsit a parkolóba utána. Alpinista? hát, az lehet hogy nem kell, de akkor is nem egy családi ház, akár konzolra, akár tetőre, az ugyanaz, kell cipelni, kötelezni, kihajolva kell vákumozni, szivattyúzni, legalább egy húszasra számítsak.

Szóval nekem is az az érzésem, hogy anynit mondanak pluszba, amennyit akarnak, bármiért. És a végén tudod meg csak, hogy mi nem tetszhetett nekik, mire mit számolnak vajon.

Ja, meg a szerelő is mondta, hogy nagyon jól tudom, hogy manapság nincs semmi ingyen.

Szóval nagyon kiváncsi lennék a tapasztalatokra, véleményekre, mert csak vasárnapig van félretéve az üzletben.

Dr. Klíma Creative Commons License 2004.09.29 0 0 2073

Még a legjobbnak tartott csepvízszivattyúk is 3-5 év után beadják a derekukat. Én is az utolsó megoldások közé szoktam sorolni.

Ha van olyan dokumentumod, vagy felvételed azokról az esetekről, amikor a vízelvezetést nem lehetett megoldani, vagy valami nagyon eltérő módon, akkor kérlek küldd el a címemre.

1. --- Hátha mégis van megoldás...

2. --- Nem szégyen másoktól tanulni

A továbbiakban én is odafigyelek, hogy a fórumban segítsek a kollégáknak a "szakmai" ismeretek bővítésében. Ha van rá alkalom, akkor képekkel is alátámasztom.

A jó doktor holtáig tanúl :))) ........és nem zárkózik el az új gyógyszerek alkalmazásától :))))

Előzmény: windy12 (2072)
windy12 Creative Commons License 2004.09.29 0 0 2072

Dr. Klima

Ezért írtam, hogy ha valaki sok pénzt akar keresni, akkor találjon erre megoldást. Én tudom, hogy ez nagyon sokszor dilemma elé állítja a szerelőket. Sajnos én már találkoztam olyan ügyféllel, aki azért mondta le a klímatelepítést, mert nem lehetett megoldani a cseppvízelvezetést. Több cég is volt nála felmérni, és egyik sem tudott jó megoldást. Sajnos mi sem. Én a beszerelhető cseppvízszivattyút igencsak végszükség esetén ajánlom, nem tartom biztonságos megoldásnak.

Előzmény: Dr. Klíma (2071)
Dr. Klíma Creative Commons License 2004.09.29 0 0 2071

Szia.

Nagyon sok mobil klíma van, amiben a kondenzátort vízzel hűtik. Sajnos több karbantartási igénye van, mint egy "átlagos" mobilnak. Ha sikerül rakok fel egy képet 1 szezont futott készülékről.mobil vizes-kondi

Az ügyfél elmondása szerint az ioncserélt vízzel működtetni kész pénzkidobás. Így csapvizet használ és inkább fizeti az évi 20-25 ezer Ft karbantartást.

A nagyobb klímáknál, ahol vízhűtéses- kondenzátort alkalmaznak, ott szinte csak hálózati vizet alkalmaznak.

Előzmény: Pat_ (2066)
Dr. Klíma Creative Commons License 2004.09.29 0 0 2070

Be kell látnunk, hogy ezek csak álmok.A megvalósítás nem ilyen egyszerű. Mert ezekkel az elképzelésekkel meg lenne határozva a kültéri helye, mert ugye a víz csak lefele folyik (ingyen). És mi van akkor, amikor nincs kondenzvíz? Egyébként, ha utánnaszámolnánk egy kicsit, akkor kiderülne, hogy a komp. hűtéséhez jóval több vízre lenne szükség, mint amennyi kondenzálódik.

Erre meg nem lehet alapozni. Problémát jelentene a vízbe bekerülő szenyeződések is, mint pl. a por. Rövid idő után rohamosan romlana a hőátadási tényező.

A kondenzvíz elvezetése mindig is probléma volt. A legrosszabb esetben max vödör a teraszon, vagy 30 000 - 40 0000 Ft-ért felfele folyatni a vizet... :)

Én még nem tapasztaltam, hogy valaki azért mondott le a klimatizálás előnyeiről, mert nem lehetett megoldani a kondenzvíz elvezetés problémáját (európai módon).

Előzmény: windy12 (2067)
Bumbula2 Creative Commons License 2004.09.29 0 0 2069

Köszönöm a téli karbantartásra vonatkozó válaszokat.

Üdv.

Előzmény: Dr. Klíma (2048)
k2laci Creative Commons License 2004.09.29 0 0 2068
Emailban ???? Én telefonon jelentkeztem be a kék számon. Ha Te emailben jelentetted be, akkor arra tuti várhatsz amig kijönnek ! :-))))
Előzmény: blueye (2044)
windy12 Creative Commons License 2004.09.29 0 0 2067

Bbéci

Ezel csak akkor van probléma, amikor nem megy a kültéri ventillátora, a víz meg sajnos ilyenkor is csöpög

Pat

Ez is jó lenne, működik is , ahogy írtad ablakklímáknál és nagyobb klímaszekrényeknél, viszont spliteknél már felvetődik a garancia kérdése, ha belenyúlsz a gépbe, és bármit átalakítasz a gyárihoz képest. Egyébként a kompresszor kondenzvizes hűtése szeritem hűtéstechnikailag is teljesen elfogadható lenne. Lehet, hogy a gyártóknak kéne gondoskodni egy csatlakozóról a kültéri egység oldalán, ahová bekötnénk a csepvízcsövet, és onnan bevezetnék a kompresszorházra. Gondolom ez sem kerülne sokkal többe, mint az a kis ledes megvilágítás, és ennek is igazán lenne gyakorlati haszna.

Előzmény: BBéci (2065)
Pat_ Creative Commons License 2004.09.29 0 0 2066
Esetleg a kompresszor vagy kondenzátor hője felhasználható lenne a célra? Még hűtené is (ld. ablakklímák)
Előzmény: windy12 (2059)
BBéci Creative Commons License 2004.09.29 0 0 2065
 Oscar Argo mobil split leírásában olvastam, hogy a kültéri a levegőbe porlasztja a kondenzvizet.
blueye Creative Commons License 2004.09.28 0 0 2064
Ez így van. Ennél egy "nehezebb" van, hogy ezt hitesd el a vásárlóval. :o)))
Előzmény: gergo9 (2058)
windy12 Creative Commons License 2004.09.28 0 0 2063
Az nem lenne rossz (persze csak már a kültérben), csak nagyon nagy energiát igényel.
Előzmény: valakiasokközül (2060)
gergo9 Creative Commons License 2004.09.28 0 0 2062

...marketingben nincs abszolút igazság, ezért írtam, hogy "egy kicsit szélesebb az ügy", de közel jársz az igazsághoz, ha azt mondod, hogy egy ilyen filléres fejlesztés a végfelhasználónál ezrekben (Ft) mérhető :-)) lásd: samsung fémhatásu festék is...

Előzmény: valakiasokközül (2061)
valakiasokközül Creative Commons License 2004.09.28 0 0 2061
Nem vagyok benne biztos, főleg ha ezért kb 1000 Ft plusz költséget kellene fizetni a kedves vásárlónak..
valakiasokközül Creative Commons License 2004.09.28 0 0 2060
egy fűtőbetéttel párologtasd el :)))
windy12 Creative Commons License 2004.09.28 0 0 2059

Ez marha jó. Én nem vagyok marketinges, és ebben a megvilágításban még nem láttam ezt a problémát. Pedig igen kézenfekvő. Tetszik.

Egyébként, ha valaki meg szeretne gazdagodni, találjon ki egy jó módszert a kondenzvíz eltüntetésére. Bizton állíthatom, hogy a splitek telepítésekor talán legtöbbször ezzel a problémáal gyűlik meg a szerelők baja.

gergo9 Creative Commons License 2004.09.28 0 0 2058

Sajnos amit az összeszerelésről írtál az így van.

Én nap mint nap szembesülök a pár száz (néha csak 20-50Ft) forint különbözeti alkatrészárak bosszantó hatásaitól (solex-motorbicikli), de a paici igény egy kicsit szélesebb téma (marketinges vagyok:)

Csak egy idávágó  példa.

Ha azt kérdeznéd a "jónéptő" ,hogy milyen fejlesztéseket látnának szívesen a klímákon, akkor valszeg, hogy csak kis részüknek jutna eszébe a távkapcs. háttérvilágítása.

De ha úgy tennéd fel a kérdést; hogy szeretnének-e háttérvilágítást a távkapcsra akkor meg szinte biztos, hogy a válaszok döntő többsége (hacsak nem a 100%-a) igennel felelne.

Előzmény: Dr. Klíma (2055)
Dr. Klíma Creative Commons License 2004.09.28 0 0 2057
DDD

Előzmény: Törölt nick (2056)
Dr. Klíma Creative Commons License 2004.09.28 0 0 2055

Ha  a piac igényelné, akkor lenne benne LED.

A gyártók úgy állítják elő a terméket, ahogy az importör kéri. Persze az árban minden mozzanat benne van. A mai fogyasztó társadalomra az a jellemző, hogy mindent a legolcsóbban szeretne megúszni. Én személy szerint nem tartom fontos dolognak a táv.i. megvilágítását.

Ha  a gyártó készülékenként egy apró kb 600-700 Ft értékü alkatrészt beszerelne, akkor a gázszökés okozta meghibásodások szinte  megszünnének.  De nem teszik, mert romoljon csak el és majd jó pénzért küld alkatrészt...

Mondjuk 150-200ezer klímánál a 600-700Ft és a plusz munkadíj már nem elhanyagolható. A klímák többsége csak annyira van összerakva, hogy épp működjön... :(

Előzmény: gergo9 (2053)
windy12 Creative Commons License 2004.09.28 0 0 2054

boomerhu

Az, hogy az A-tól G-ig tartó listán melyik osztályba kerül a szóbanforgó készülék, azt annak a COP-je, magyarul jóságfoka dönti el. Ezt az értéket úgy kapjuk meg, hogy elosztjuk a leadott energiaértéket a felvettel. Minél nagyobb ez a szám, annál takarékosabb a gép, annál kevesebb energiát használ fel, ami ugye környezetvédelmi szempontból, és a pénztárcánk szempontjából sem mellékes. A COP érték utal a klíma műszaki színvonalára is. Az igazság az, hogy nem mindegy, hogy milyen közeggel van töltve az a klíma, pl. R407C-vel töltött géppel igencsak nehéz A vagy B energiaosztályba kerülni.

Egy kis táblázat:

A  osztály          COP>3,2

B osztály           3,2  -  3

C osztály           3    -  2,8

D osztály          2,8  -  2,6

E osztály          2,6  -  2,4

F osztály          2,4   -  2,2

G osztály          2,2   >= COP

Előzmény: boomerhu (2049)
gergo9 Creative Commons License 2004.09.28 0 0 2053

valóban, mióta alátetettem a gumibakokat, szinte a hangját sem hallani a kültérinek.

Ha jól emlékszem a Dr.Klíma mondta, hogy az újabb Mideáknak megnövelték a hőcserélő felületét és ezzel párhuzamosan csökkentették a ventilátorfordulatot, így a beltéri is csöndesebb lett.

Vajon világít már a távirányítója? :-))

Mert láttam egy electroluxot, annak pont olyan volt a távkütyüje, mint a Mideámnak, csak más a háttérmatricája, de annak világít a kis ablaka.

Előzmény: Pat_ (2037)
blueye Creative Commons License 2004.09.28 0 0 2052

És itt egy bonyolultabb:

http://www.ofe.hu/jo_tudni/energtak.htm

Dr. Klíma Creative Commons License 2004.09.28 0 0 2051

a felvett (elektromos) teljesítmény és a leadott, hasznos (hűtési) teljesítmény arányszámára utaló jel.

Az arányokat most per.pill. nem tudom felsorolni.

Az "A" kategóriás készülék a leggazdaságosabb.

pl. Van két klímád. Egy "A" és egy "C" energiaosztályú. Mind a két klíma névleges hűtőteljesítménye (12600Btu) 3,5 kW

Az azonos körülmények között üzemeltetve az "A" kategóriás készüléked 34 Ft  elektromos áramot fogyaszt óránként, a "C" kategóriás készülék meg 41 Ft elektromos áramot fogyaszt óránként.

Általában minnél magasabb osztályba tartozik egy gép, annál magasabb a technikai, műszaki fejlettsége

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!