Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87376

Még mindig meglepődök ha meglepődnek hogy a desz.víztő opálos a pálinka.

Már szlogen, hogy nem a víztől hanem a hígítástól lesz az opálosodás.

Előzmény: Miklós1 (87375)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87375

Még a tejes derítést lehet megpróbálni, hátha az kiszedi a homályt. Nem kell  nagyot hibázni, hogy az idén homályos legyen a pálinka. A hideg május miatt kevesebb cukor, több sav lett a korai gyümölcsökben és egyre másra panaszkodik mindenki, hogy így még nem járt soha. Persze lehet, hogy nem alkalmaztál Szöllősi szűrőt a cefre főzésnél, az valamennyi kozmaolajat kiszedett volna. A szűrésnek utánanézhetsz az egyszeregy 10. oldalán, a tejes derítés meg a 16. oldalon van leírva. Hogy miért lesz opálos a pálinka, arról írtam egy csomót a 5157, 5213, 21894, 25545, 30898, 30981, 36622, 37906, 39267, 50488 hozzászólásokban.

Előzmény: successful77 (87372)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87374

Szia Józsipapa!

 

Nem tudjuk a cefre (leucin, izoleucin) tartalmát csökkenteni akkor az élesztők életműködését kellene lerövidíteni. Így kevesebb olajat termelnek. A lerövidítés cefre függő. A hosszú utóerjedési szakaszra nincs szükség, szerintem.

 

Mi a véleményed a víz keménységtartalmának felhígulásáról desztillátumhoz adagolás közben? :-)

Előzmény: csalitos (87370)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87373

                                                     vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.try.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (87333)
successful77 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87372
na erre en is kivi vagyok,fater kifőzte a faepret, lett valami 70%-os, jó drága gyóccertári deszt vízzel befokolta 49,5-re,aztán totál opál a két liter nedü. ő sem járt még így soha!!! Próbáltuk a lefagyasztós-filteres megoldást,de nem oldódott meg. Iszom így. A kiforrásnál voltak furcsaságok,meg a főzés elött kicsit ?ecetes? szaga volt. Lehet az befolyásola a végén?
Előzmény: nnmmmm,kkkkéáááá (87371)
nnmmmm,kkkkéáááá Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87371

üdv,mindenkinek kérdésem elöször föztem aromatornyos fözöbe s  barack pálinkát 69fokos lett le vittem 49-50fokra és be opálosodott elötte mikor nem tettem bele gyogyszertári desztilált vizet addig szép tiszta volt, hol hibáztam soha igy még nem jártam. köszönöm a választ

csalitos Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87370

   Révai Nagy Lexikonból a szeszgyártás egy, akkoriban lényeges mozzanatára hívnám fel szíves figyelmeteket. Ezzel talán közelebb kerülünk a kozmás olaj elleni harcban. ..."Ma a kozmás olajak ára jóval felülmúlja a tiszta szesz árát, ezért a szeszfinomítók arra törekszenek, hogy minél több kozmás olajat kapjanak. A kozmás olajak mennyiségét mesterségesen szaporithatjuk, ha a cefrébe olyan amidokat (leucin, izoleucin) adunk, amelyből az élesztők táplálkozva, amilalkoholt szabadít fel."...
   Ez a mestermű 500 nagytudású személy közreműködésével, 1911-ben jött létre. Már akkor is merték a kozmás olaj szaporításának lehetőségét. Sajnos. csökkentés mikéntjéröl egy szó sem esett. A gazdasági érdekek már ekkor is motiválták a tudományos élet irányultságát.

   Szerveskémiával foglalkozók véleménye?

   Minden jót.

   Józsipapa

norris53 Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87369

Pálinkás jó reggelt !

 Szrintem nem volt jó őtlet !

Előzmény: Norbi... (87368)
Norbi... Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87368

Hát én rögtön cefrézéskor tettem hozzá a széttört magokat, de alacsony mennyiségben 20dkg/hl, reméllem nem lesz baj belőlle.

Előzmény: Miklós1 (87353)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87367

Te szadista :-DDD

Előzmény: Tucso69 (87365)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87366

Majd ZD-n! :-)

Előzmény: Tucso69 (87363)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87365

Muszáj belecsapni! :-)

 

Előzmény: templomhegyi (87364)
templomhegyi Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87364

A pcsiról jut eszembe

Előzmény: Tucso69 (87363)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87363

Sogi és Templomhegyi uram, pacsi! :-)

Előzmény: sogi01 (87358)
barkócza Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87362

Látod, én ezt a mennyiséget csak irigylem. :)

Előzmény: templomhegyi (87361)
templomhegyi Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87361

Én csak a Templomhegyre gyöttem fel de viszont én is tuéltem:))

És a portán erjed 600l barack a lekvár meg má kész az eredmény meg majd a ZD-n

Előzmény: barkócza (87360)
barkócza Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87360

Ma elmentem Szurdokpüspökibe, és én hülye, fölmentem a Muzslára. Mondjuk, túléltem. Viszont Patán kaptam 36 kg sárgabarackot, "lekvárnak való", á kétszáz forintért.

barkócza Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87359

Na és a kopirájt hol marad? :)

Előzmény: sleves (87345)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87358

Szia Tucso!

Nekem is szimplafalu van. kb fél éve leváltottam az 50 literes hűtőmet egy 2százasra.

a leváltott hőtőköpeny (saválló lemez) pont 6cm-rel szélesebb a főzömnél.Mivel én gázzsámolyal nyomatom, a köpenyt három helyen (gázzsámoly 3 lábu)bevágtam,így ráült a zsámolyra. A főzőm csavaros megoldású így beleillik a köpenybe és fel is fekszik,hogy a hő ne szökjön el kőzetgyapottal tömítek. 

Eredmény:

mint Neked is nem szökik el a hő ,kisebb lángon lehet főzni!

Előzmény: Tucso69 (87355)
Tan-csi Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87357

Fúróba fogható drótkorong.

Az mindent lehoz.

Előzmény: HondaKiller (87265)
templomhegyi Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87356

Hali Tucso úr

Ne is szokjál rá:)

Kialakitottad,kitapasztaltad ,müködik hát igy megy ez

Előzmény: Tucso69 (87355)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87355

Nekem a mai napig úgy működik, hogy duplafenekű, de nincs benne semmi.

Tulajdonképpen csak lazán illesztve van egy plusz lemez a fenekén.

Akitől vettem az így használta, de nagyon gazdaságtalan volt.

Én rögtön csináltam egy burkolatot az egész üst köré, annak a vállán fekszik, és az üst alá ér.

Így nem tud elszökni a hő, és oldalról fűti a cefrét.

Csak nagy gázon, sűrű cefrét lehet leégetni, de nem szoktam! :-)

1 órán belül szokott megindulni...

Előzmény: templomhegyi (87344)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87354

Én alma-körte vegyest hoztam a Németektől, egész tűrhető!

Előzmény: Babar66 (87335)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87353

A kecskeméti és a gönci barackpálinka termékleírásában is csak 3% megengedett magtörmelék biztosítja a magízt. A Sólyom könyv jóval szigorúbb, így fogalmaz:

"A barackmag amigdalin tartalma fajtánként változik, de még az édes magvú kajszibarackban is van annyi, hogy kimagozása szükséges. Legveszélyesebb a késői rózsabarack, amelynek magja a legtöbb amigdalint tartalmazza, ezért ennek magját feltétlenül el kell távolítani. A barackmag akkor is ízhibát okoz, ha nem törik össze, mert a mérgező anyag a csonthéjon keresztül is átdiffundál.

A barackpálinka harmonikus illat- és ízanyagának eléréséhez azonban bizonyos mértékig szükség van az ún. magzamatra. A megkívánt magzamat elérésére az édes magvú kajszibarack magját összetörik, és 30-50 dkg/hl mennyiségben visszateszik a cefrébe."

Nem írja, hogy erjedés előtt vagy után, de máshol ez van:

"...az amigdalin az erjedés folyamán enzim hatására elbomlik, benzaldehid és ciánhidrogén keletkezik belőle. Mindkettő keserű ízhatású, sőt az utóbbi erős méreg."

Ha az erjedés során bomlik az amigdalin, akkor erjedés után kell a magot visszatenni.

Előzmény: Norbi... (87349)
foxrudi Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87352

Persze én sem így akartam,csak a kapkodásban este már nem tettem hozzá,amit gondoltam.Van hogy előbb jár a kéz, mint az agy sajnos.

Előzmény: sogi01 (87329)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87351

Üdv mindenkinek!

 

100 L cseresznyének 9-12 a kihozatala,52 tf%! (tudtommal)

Nekem 140 literből lett 7 liter 50tf%!!

 

A forrás egyszer leállt a hőmérséklet miatt 1 hétre és megpimpósodott, utánna leforrt rendesen és rá 1 hétre főztem!

(élesztő,tápsó,ph, pektinbontó, cukor nélkül)

 

A pimpósodás emésztette fel az alkoholt vagy csak a 9-12 a max. tf%?

Amugy a minőséggel nincs gond csak a kihozatallal.

 

templomhegyi Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87350

Miklós uram

Ne beszélj már rébuszokba ,most akkor melyik is

alánlanám eztcsak 150 dolcsi

Előzmény: Miklós1 (87348)
Norbi... Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87349

Nem vettem észre azt a hozzászólásod, elolvasom.

 

Még annyi, hogy: Kivétel, ha szándékosan mag ízt szeretnénk a pálinkába, pl. szokás a kajszibarack magját megtörni és 0,5kg magbelet tenni 100kg cefréhez.

 


Ezt úgy kell érteni hogy még erjedés előtt kell belerakni, vagy csak a főzéskor?

Előzmény: Miklós1 (87348)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87348

Ugye megmondtam, hogy mindent egyenként fogsz kérdezgetni, ha nem olvasod el az egyszeregyet. Ott van mindjárt az első oldalon, aztán a Finomításnál is...

Előzmény: Norbi... (87347)
Norbi... Creative Commons License 2013.07.27 0 0 87347

Az alszeszt lehet sima csapvízzel hígítani vagy arra is desztilált víz kell?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!