ma főztem be dzsemfix-el sárgabarackot, olvasom mit hogyan kell, aztán megakadt a szemem az összetevőkön. Petkinbontó!!! Nem tudom hogy viselkedne cefrébe burítva? citromsav vagy mit tartalmaz még. Bár egy zacsit 1250g gyümihez ír,és valami 170pénz vót.
Mit ajánlok az egyszeregy 6. oldalán névvel, fényképpel együtt? A Lallzyme -HC-t és a Zimopecet. Mit ajánlanak a többiek ketten-hárman is? A Lallzyme -HC-t és a Zimopecet.
kupeci
Igazad volt a minap, nem hiszik el ami le van írva, le kell írni nekik még egyszer mert az hiteles. Hiába írtam a bevezetőben: "Az itt megírt tapasztalatok évek alatt gyűltek ..."
Fémkohász
Az és sisakom 1-es lemezből atombiztos, ezért merem állítani, hogy a 0,6-os lemez is jó lesz. Nekem 30cm magas, alul 16cm, felül 28cm az átmérő.
vasbicikli
Érdekel engem is a keverő, főleg a fordulatszáma, hogy egyszerű lassú fenékkotró, vagy gyors ami megmozgatja a cefrét. Milyen sűrűségig használtad? Pl. vadkörte?
Érdeklődni sezretnék, hogy ha rézlemezből szeretnék sisakot készíteni, a 0,6 mm vastagság félkemény rézlemez elég lehet e egy 200mm magas 280 mm alsó és 320mm felső átmérőjű csonkakúp elkészítéséhez? A palást és a tető merevít rajta annyit, vagy inkább az 1mm vastagságú jobb lenne?
Amennyiben a réz sisakato szeretném a saválló peremmel összehozni, (0,6-1mm réz lemez a 4mm vastagságú saválló perem), milyen hegegsztési vagy forrasztási lehetőség vanesetleg AWI-hoz milyen hozaganyag szükséges.
Lallzyme-hc a legdrágább, biztosan hígít a cefre sűrűségén, én viszont idén egy sokkal olcsóbbat, a Zimopec P 110 L-t fogom kipróbálni, túladagolva, mert ebben egy olyan enzim van, ami képes lehet elbontani a keményítőt a gyümiben, erjeszthető cukorrá.
Szerencsére nincs gondom a leégéssel, a keverő csodákra képes (pedig másnap reggelre elhűlve olyan sűrű volt a kifőzött cucc, mint a puding, alig lehetett kiönteni).
Tavaly az őszi almát próbáltam pektinbontóval és anélkül is. Nem igazán láttam különbséget, a kezeletlen is szépen feladta a levét 2-3 nap után.
Idén először cefréztem nyári almát (fontos alma). Az első menetbe - a tavalyi talasztalatból kiindulva - nem tettem pektinbontót. Két alkalommal adtam hozzá vizet (pontosabban cukorszirupot), összesen kb 15 % folyadék, de ennek ellenére 2 hét után is olyan kemény volt a pép, hogy egy macska simán elment volna a tetején :D Attól még kierjedt, de főzés előtt alig győztem vizezni, hogy egyáltalán forogjon benne a keverő.
Az első esetből tanulva a hétvégén cefrézett második tétel már kapott pektinbontót (1 g Lallzyme/44 kg alma pép), élesztőt, és 1 kg napfényt, összesen 3 l vízzel. Már másnapra nagyon szépen levesedett, most csendesen pöfög.
Ha nem tudod lefőzni azonnal a cefrédet, akkor a cefre tárolás módja két helyen is le van írva az egyszeregyben. A 7. oldal közepén a Savazás fejezetben és a 8. oldal alján a barna betűk. A kénezésről meg a cefrehibáknál van szó a 15. oldal barna betűi: "Pimpósodásra ne szórjunk ként, mert..." . Sose szórjál ként mert...
logi22
Tehetsz pektinbontót a barackhoz is, attól, hogy pépes még van mit feltárni benne molekula szinten. Te is olvasd az egyszeregyet.
Előrebocsájtom, nulláról indultam, csak az itt tanultak alapján cefrézek, és főzök. Az utóbbi napokban, sok szó volt az opálosodásról, ezért a tegnap tisztázott kajszimon próbálgattam. Szénsavmentes Szentkirályival, próbára egy fél litert 41 fokosra higítottam. 28 C a hőfoka, a 41 fok, már korrigált érték. Ezen a hőfokon gyönyörű tiszta az anyag, most betettem a hűtőbe, kiváncsian várom, hidegen is megmarad e, a tisztasága.
Úgy néz ki, hogy nem fogom tudni mindjárt kifőzni a cefrémet, ami még szépen forrdogál, de már nem rakok bele több gyümölcsöt. Viszont cefre állapotában lehet, hogy egy-két hétig tárolnom kellene.
Mi a módja ennek? Kell-e valamiféle tartósítószer bele, vagy hallottam olyat, hogy kénnel meg kell szórni a tetejét, és akár több hónapig is lehet tárolni... lehetséges ez, vagy másképpen kell?
Ha a fügének magas a cukortartalma, akkor miért teszel még hozzá 2-3%-ot? Az egyszeregyben több helyen (a befőtteknél és a fügénél) azt írtam, hogy a magas cukortartalom miatt kell vizezni a cefréjüket. Érdi bőtermőnek is ezért lassú az erjedés most, mert nem vizezte.
Az elválasztási ábrára még annyit, hogy az "üstben marad" és az "előpárlattal távozik" csak az 1 vonaltól nagy távolságban igaz, amit a metanolnál láthatunk az a mi főzőinkkel nem kihasználható elválasztást jelent, mondhatjuk, hogy az etanol és a metanol együtt jön (arányuk változatlan).
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Köszönöm kedvességed, ez a rész kimaradt (biztos csajoztam)
Az utolsó mondatodhoz hozzáfűznék.
"Szerintem nem feltétlenül ezért hígítunk, hiszen a kozmaolajoktól végül nem a második desztillációval, előpárlati frakcióként szabadulunk meg, hanem a hígabb, vizes oldatban való korlátozott oldhatóságukat (és hűtésre való kiválásukat) használjuk ki."
Igen, első főzésnél a Szőllősy-féle szűrő végzi a dolgát, és a kozmaolajok nagy részét kiiktatja, de a diagramm alapján biztosan elválaszthatunk az előpárlattal maradék kozmaolajat.
Nekem először kellett fagyasztó-szűrő segítséghez folyamodnom, idén faepernél, igaz kapott cefrével!