Keresés

Részletes keresés

snapszmester Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87470

Minden segítséget megkaptál. Ólvasni kell nem baromkodni.

Előzmény: Blood Prince (87469)
Blood Prince Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87469

Köszönöm, sokat segítettél....

Előzmény: snapszmester (87468)
snapszmester Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87468

Akkora baromságot kérdeztél, hogy jó választ nem adok. Hülyeséget meg nem írok mert hátha megfogadod.

Előzmény: Blood Prince (87465)
kupeci Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87467

Tudod a szó elszáll, az írás megmarad. ... A várakozásuk szerint ha többször leírod akkor hátha  jobban megmarad!:))))))

 

Az én kavaróm percenként kb 60-at fordul, a lapát az üst fenekéhez 0.5-1 cm-re van.

Előzmény: Miklós1 (87463)
successful77 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87466
hi!

ma főztem be dzsemfix-el sárgabarackot, olvasom mit hogyan kell, aztán megakadt a szemem az összetevőkön. Petkinbontó!!! Nem tudom hogy viselkedne cefrébe burítva? citromsav vagy mit tartalmaz még. Bár egy zacsit 1250g gyümihez ír,és valami 170pénz vót.
Blood Prince Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87465

Üdv.

Mivel állítjátok be a cefre Ph-ját???

Használ valaki akkumulátorsavat vagy sósavat????

snapszmester Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87464

Mihez lehet hozzájutni kisker. forgalomba?

Semmi máshoz!

Előzmény: Miklós1 (87463)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87463

Mit ajánlok az egyszeregy 6. oldalán névvel, fényképpel együtt? A Lallzyme -HC-t és a Zimopecet. Mit ajánlanak a többiek ketten-hárman is? A Lallzyme -HC-t és a Zimopecet. 

kupeci

Igazad volt a minap, nem hiszik el ami le van írva, le kell írni nekik még egyszer mert az hiteles. Hiába írtam a bevezetőben: "Az itt megírt tapasztalatok évek alatt gyűltek ..."

Fémkohász

Az és sisakom 1-es lemezből atombiztos, ezért merem állítani, hogy a 0,6-os lemez is jó lesz. Nekem 30cm magas, alul 16cm, felül 28cm az átmérő.

vasbicikli

Érdekel engem is a keverő, főleg a fordulatszáma, hogy egyszerű lassú fenékkotró, vagy gyors ami megmozgatja a cefrét. Milyen sűrűségig használtad? Pl. vadkörte?

Előzmény: Kezdőcefrész (87453)
kupeci Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87462

Várom a fotókat én is!:)

Előzmény: vasbicikli (87457)
Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87461

Bödöcs Tibor szavaival: Egyetek baracot. Annyi van, mint a szar, olyan, mint a fos :DDDD

Előzmény: zsuzska60 (87459)
csalitos Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87460

  Jaj de finom lettél egyszerre...  :-))

Előzmény: zsuzska60 (87459)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87459

Zimopecet használom már évek óta, literes kiszerelésben szoktuk venni többen együtt - olyan lesz a gyümölcs, mint a híg széklet. :-)

 

Előzmény: Kezdőcefrész (87453)
Fémkohász Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87458

Kedves Hozzártők!

Érdeklődni sezretnék, hogy ha rézlemezből szeretnék sisakot készíteni, a 0,6 mm vastagság félkemény rézlemez elég lehet e egy 200mm magas 280 mm alsó és 320mm felső átmérőjű csonkakúp elkészítéséhez? A palást és a tető merevít rajta annyit, vagy inkább az 1mm  vastagságú jobb lenne?

Amennyiben a réz sisakato szeretném a saválló peremmel összehozni, (0,6-1mm réz lemez a 4mm vastagságú saválló perem), milyen hegegsztési vagy forrasztási lehetőség vanesetleg AWI-hoz milyen hozaganyag szükséges.

 

Köszönettel

vasbicikli Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87457

Van fenn róla szórványosan pár fotó, de majd körbefényképezem részletesen. Műszaki rajzot nem vállalok ;)

Előzmény: barkócza (87456)
barkócza Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87456

Amúgy tehetnél föl némi részletesebb műszaki dokumentációt a keverős masinádról. :)

Előzmény: vasbicikli (87452)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87455

Lallzyme-hc a legdrágább, biztosan hígít a cefre sűrűségén, én viszont idén egy sokkal olcsóbbat, a Zimopec P 110 L-t fogom kipróbálni, túladagolva, mert ebben egy olyan enzim van, ami képes lehet elbontani a keményítőt a gyümiben, erjeszthető cukorrá.

Előzmény: Kezdőcefrész (87453)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87454

Az jó lehet, egész biztos. (Tedd össze a kezed, hogy keverőd van):-))

Előzmény: vasbicikli (87452)
Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87453

Pektinbontó gyanánt, mely márkákat (melyik nevűeket) érdemes alkalmazni. Mi a tapasztalat e-téren?

vasbicikli Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87452

Szerencsére nincs gondom a leégéssel, a keverő csodákra képes (pedig másnap reggelre elhűlve olyan sűrű volt a kifőzött  cucc, mint a puding, alig lehetett kiönteni).

Előzmény: Törölt nick (87451)
Törölt nick Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87451

Az alma szvsz. a legnehezebben főzhető gyümi, -szimplafalúban gondolkodva-. Annak muszáj megadni mindent.

Előzmény: vasbicikli (87450)
vasbicikli Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87450

Pektinbontó téma, egy friss tapasztalat.

Tavaly az őszi almát próbáltam pektinbontóval és anélkül is. Nem igazán láttam különbséget, a kezeletlen is szépen feladta a levét 2-3 nap után.

Idén először cefréztem nyári almát (fontos alma). Az első menetbe - a tavalyi talasztalatból kiindulva - nem tettem pektinbontót. Két alkalommal adtam hozzá vizet (pontosabban cukorszirupot), összesen kb 15 % folyadék, de ennek ellenére 2 hét után is olyan kemény volt a pép, hogy egy macska simán elment volna a tetején :D Attól még kierjedt, de főzés előtt alig győztem vizezni, hogy egyáltalán forogjon benne a keverő. 

Az első esetből tanulva a hétvégén cefrézett második tétel már kapott pektinbontót (1 g Lallzyme/44 kg alma pép), élesztőt, és 1 kg napfényt, összesen 3 l vízzel. Már másnapra nagyon szépen levesedett, most csendesen pöfög.

Szóval kellett bele a pektinbontó.

logi22 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87449

OK, köszi!

Előzmény: Miklós1 (87448)
Miklós1 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87448

Ha nem tudod lefőzni azonnal a cefrédet, akkor a cefre tárolás módja két helyen is le van írva az egyszeregyben. A 7. oldal közepén a Savazás fejezetben és a 8. oldal alján a barna betűk. A kénezésről meg a cefrehibáknál van szó a 15. oldal barna betűi: "Pimpósodásra ne szórjunk ként, mert..." . Sose szórjál ként mert...

logi22

Tehetsz pektinbontót a barackhoz is, attól, hogy pépes még van mit feltárni benne molekula szinten. Te is olvasd az egyszeregyet.

Előzmény: Kezdőcefrész (87445)
logi22 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87447

Egy gyors kérdés; a sárgabarackot elég jó pépessé össze tudtam zúzni a cefréhez. Ettől függetlenül adjak hozzá még pektinbontót?

benchmade Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87446

Előrebocsájtom, nulláról indultam, csak az itt tanultak alapján cefrézek, és főzök.  Az utóbbi napokban, sok szó volt az opálosodásról, ezért a tegnap tisztázott kajszimon próbálgattam. Szénsavmentes Szentkirályival, próbára egy fél litert 41 fokosra higítottam.  28 C a hőfoka, a 41 fok, már korrigált érték. Ezen a hőfokon gyönyörű tiszta az anyag, most betettem a hűtőbe, kiváncsian várom, hidegen is megmarad e, a tisztasága.

Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87445

Üdv néktek ott a túl oldalon!

 

 

Úgy néz ki, hogy nem fogom tudni mindjárt kifőzni a cefrémet, ami még szépen forrdogál, de már nem rakok bele több gyümölcsöt. Viszont cefre állapotában lehet, hogy egy-két hétig tárolnom kellene.

 

Mi a módja ennek? Kell-e valamiféle tartósítószer bele, vagy hallottam olyat, hogy kénnel meg kell szórni a tetejét, és akár több hónapig is lehet tárolni... lehetséges ez, vagy másképpen kell?

Miklós1 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87444

Ha a fügének magas a cukortartalma, akkor miért teszel még hozzá 2-3%-ot? Az egyszeregyben több helyen (a befőtteknél és a fügénél) azt írtam, hogy a magas cukortartalom miatt kell vizezni a cefréjüket. Érdi bőtermőnek is ezért lassú az erjedés most, mert nem vizezte.

Az elválasztási ábrára még annyit, hogy az "üstben marad" és az "előpárlattal távozik" csak az 1 vonaltól nagy távolságban igaz, amit a metanolnál láthatunk az a mi főzőinkkel nem kihasználható elválasztást jelent, mondhatjuk, hogy az etanol és a metanol együtt jön (arányuk változatlan).

Előzmény: TINTUS (87436)
sogi01 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87443

                                          vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.try.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (87373)
Tucso69 Creative Commons License 2013.07.29 0 0 87442

Köszönöm kedvességed, ez a rész kimaradt (biztos csajoztam)

 

Az utolsó mondatodhoz hozzáfűznék.

"Szerintem nem feltétlenül ezért hígítunk, hiszen a kozmaolajoktól végül nem a második desztillációval, előpárlati frakcióként szabadulunk meg, hanem a hígabb, vizes oldatban való korlátozott oldhatóságukat (és hűtésre való kiválásukat) használjuk ki."

Igen, első főzésnél a Szőllősy-féle szűrő végzi a dolgát, és a kozmaolajok nagy részét kiiktatja, de a diagramm alapján biztosan elválaszthatunk az előpárlattal maradék kozmaolajat.

Nekem először kellett fagyasztó-szűrő segítséghez folyamodnom, idén faepernél, igaz kapott cefrével!

Előzmény: vasbicikli (87441)
vasbicikli Creative Commons License 2013.07.28 0 0 87441

Itt elmélkedtünk róla annak idején, hátha ez is segít.

Előzmény: Tucso69 (87417)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!