ACTUAL, REHAU, PANORAMA, VEKA, KÖMERLING : ezek müanyag profil rendszerek amikbol több cég is gyárt ablakot/ajtót kis hazánkban (és itt igazat kell adnom Hacseknak, bármilyen jó alapanyagból is lehet "kevésbé jó" készterméket gyártani).
ALBALUX : nem a legolcsóbb ablak gyártó, DE én csak jókat hallottam róla, kb 3 évvel ezelött csak PANORAMA (magyar) profilból gyártottak, de úgytudom, hogy ma már valamelyik másik profilból is készítenek nyílászárót.
Cirko:
nekem Ocean Luna van, 120 m2-es lakást befűt és fürdőszobai memegvizet ad két éve gond nélkül.
Most már bánom, hogy ezt vettem, aminek őrlángja van, és nem szántam rá még egy párezret az őrláng nélkülire. Az őrláng fogyasztja a gázt.
Nem kaptam magyar leírást, a szerelők is akkor ismerkedtek a készülékkel.
Ablak:
egy évztizede vizsgáltam és minősítettem a M.o-i ablakokat és gyártókat.
A műanyagnak ugyanazt kell tudnia, mint a fának lég- és vízzárás tekintetében.
A műanyag nem igényel festést, mázolást.
A hazai gyártáskultúra egyenetlenségei miatt a soproni SOFA megbízhatóbb volt, mint bármelyik másik fa-ablak gyártó.
Ha most van ilyen szolgáltatás, jó, ha a gyártó cég embere építi be az ablakot.
bd
Kedves Nyájas Mindnyájan!De főleg Osztap Bender képében Juci!
A 25-e részünkről OK, majd Hacseknak küldök egy térképet, amin oda lehet találni. Jó lenne tudni, hányan ( kik ? ) leszünk, hogy fel lehessen készülni. Még beszélünk, csak péntek délután jövök!
A fene, eddig nem hallottam rosszakat a Berettáról. Sőt, a pisztolyaik állítólag nagyon jók.
Nem köteleztem el magam, tájékozódó stádium van. Ár/teljesítmény alapján az Ocean, meg a Beretta jött szóba. Az olcsóbb Junkers-ek állítólag nem olyan jók, meg sokkal régebbi technológia (ami nem biztos, hogy baj persze).
A szerelő, akivel beszéltem, éppen a Beretta szuper exclusive-ot ajánlotta. Valahogy azt azért nem szeretem, ha a kazán eldönti, hogy ő most rossz, és leáll, és nem lehet mit csinálni.
Nem tudom.
Egyéb tapasztalatok?
"- kötelesek-e magyar használati utasítást mellékelni (én eddig nem láttam)?
- ki ért ezekhez kis hazánkban? "
Minden Magyarosrszágon forgalombahozott műszaki berendezéshez kötelező magyar nyelvű használati utasítást adni.
Vásárlás előtt érdemes arról is tájékozódni, hogy van-e szakszervíz. Persze, ha van is még nem biztos, hogy azok minden tekintetben a helyzet magaslatán állnak, de legalább nagyobb esélye van, hogy az anyacégtől hozzájutnak a szükséges információkhoz. Itt elsősorban hazai képviseletekre gondolok, ott erős a kapcsolat a gyátmányoló céggel.
A Beretta is, az én cirkóm is meg a manapság behozottak bonyolultabbak, mint amit egy átlagszerelő megért. Találgatnak, próbálgatnak, nagy magyar buhera megy.
Ezért kérdeztem és kérdezem ujból:
- ki vizsgálja be, mielőtt kereskedelmi forgalomba kerülnek (nem az ÉMI!)?
- kötelesek-e magyar használati utasítást mellékelni (én eddig nem láttam)?
- ki ért ezekhez kis hazánkban?
Nem akarok egy ilyen drága kütyüt karbantartás nélkül és buherálgatásokkal lestrapálni (amúgyis a gáz veszélyes).
bd
GPF,
éppen akartam mondani, hogy panel kolléga nemrég panaszkodott a saját Berettájára...
Azért én nem vonnék le messzemenő következtetéseket egy hibás készülék esetéből. Nyilván nem reprezentatív minta egy problémafelvető fórum, hiszen olyannal ritkán jelentkezünk, hogy "a készülékemmel minden rendben van, mi tévő legyek"...
Tudomásom szerint a Beretta amúgy jó minőségű készüléket jelent...
Azt elmondanád, hogy a széles gázkazán-palettáról miért a Beretta fogott meg?
Szia GPF!
Néhány nappal ezelőtt én is éppen a Beretta cirkó felől érdeklődtem, de már csak utólagosan.
Mi ősszel telepíttettünk egy ilyen super exclusiv nevezetű csodát. A témában hozzáértő rokoni ajánlatra választottuk ezt a típust, s a szerelő is dicsérte: mondván ez olyan, mintha egy trabantba Bentley-motort tennénk. (Természetesen az éppen friss szerzeményű házunkat hasonlította az NDK-s masinához)
Az biztos, hogy nagyon dizájnos, meg szuper, meg digitálisan kijelzi minden búját és bánatát (én volt panellakóként nem értek hozzá), viszont a kezdetek óta elég hektikusan viselkedik, rendszertelenül leáll, s újra kell indítani, olyankor megint működik valameddig. A szakszerviz is csak találgat, már becsukott szemmel odatalálnak hozzánk, de általában csak szöszmötölnek valamit, összevonják szemöldöküket és a vállukat vonogatják...
Az viszont hozzátartozik a dologhoz, hogy ez egy parapettes készülék, nem tudom, hogy ez hátrány-e?
Second szerint elképzelhető, hogy a túl intelligens elektronika az oka mindennek, ezt már mondták a szervizesek is, s már két hónapja hozzák egyfolytában az újat, hogy kicseréljék.
Szóval, nekem nincsenek vele jó tapasztalataim, de lehet, hogy ez egyedi eset. (A garanciális idő azonban telik szépen...)
Üdv
panel
Orsi! Amit eddig felsoroltál, az mind-mind minőségi ablakszerkezet. (bár meg kell mondani, mindegyikük gyártott már selejtet nyilván)
Arra volnék kíváncsi még, mit jelent, hogy jót hallottál valamelyikről! Érdemes tudni, hogy pl. a műanyagablakok szerkezetét majdnem minden cég ugyanazokból a nemzetközileg elismert profilokból gyártja. Úgyhogy még meg kell említeni a Veka profilokat, mivel az általad felsoroltak közt is több az. Ha szakember néz rá egy műanyag ablakra, lehet ráírva mondjuk bármely márkanév, egyből tudja, mi az alap.
Kicsit ahhoz hasonlatos a helyzet, mint hogy a különböző "márkájú" benzinkutaknál ugyanazt a naftát mérik, mégis van, aki esküszik egyik vagy másik cégre.
te nem alszol el valami korán az biztos.
Azért csak azt az egy (ill. kettő egymás alatt) csövet rajzoltam be, mert ez az, ami zavar majd minket a nappaliban, nameg igazából azért készültek, hogy lássuk az elrendezést. A többi csövet, ami az előszobában fut, úgyis eltakarjuk álmennyezetel. Tegnap beszéltem telefonon a régi tulajjal (aki anno ott lakott), náluk is álmennyezet volt.
Ha egyszerűen megoldható a részedről, akkor szívesen megmutatom, most is ott lakunk a közelben. Küldjek egy telefonszámot?
Én tíz évvel ezelőtt vizsgáltam a M.o-i ablakokat, akkor egyértelműen a SOFA vezetett.
A fa-műanyag eldöntendő kérdés nem műszaki paramétereken múlik.
Esztétika, karbantartás évtizedekre...stb
bd