Szia Second!
A ház kb. 800m3 garázs nélkül, de a garázs is az épület része és ott is lesz valamilyen fűtés.
Felhívott az építész. Holnap mehetünk a tervekért! Ha szerintünk OK, megcsinálja a beadásit. Végre, haladunk!
üdv
gorilka
Ha a ténylegesnél kisebb összeget írtok a szerződésbe, annak - szerintem - három következménye van:
1. Az eladónak kisebb az adója, de ha az új vevő adja majd el, akkor neki is ezen kisebb összeg alapján kell kiszámítaniai az adóját. A jelenlegi szabályok - és a nemzetközileg elfogadottak - szerint viszont ha a vevő majd eladja ezt alakást, de egy másik drágábbat vesz az árából, akkor nem terheli adófizetési kötelezettség.
2. Kisebb az illetékfizetési kötelezettség. Itt azonban fontos, hogy az illetékhivatal az illetékelőlegeta szerződés szerinti vételár alapján rója ki. A tényleges illetéket viszont - amire akár évekig is várni kell - azon összeg alapján, amit gondol. Szerintem ha a tényleges vételár reális, akkor 10-20 százalék eltérés bőven belefér, több azonban nem.
3. Ha valamilyen ok miatt meghiúsul a szerződés (jogászok ezt valószínűleg pontosabban mondanák), akkor a vevő csak a szerződésben szereplő - azaz a kisebb - összeget perelheti vissza.
Ilyenkor inkább az lehet a megoldás, hogy négy öt-darabban veszik meg az ingatlant.
Először eladom neked a telket ház nélkül.
Aztán megveszed a felmenő szerkezeteket.
Harmadszorra a tetőt és az ajtókat, ablakokat veszed meg.
Negyedik menetben megkapod a gépészeti berendezéseket és csöveket.
Ötödszörre tiéd lehet a kerítés és a kapu (hozzácsapva gratisban a kerti növényzet).
A vevő érdekét is szolgálhatja (bizonyos mértékig), ha alacsonyabb árat irnak a szerződésbe, mert egyébkén egekig rúghat a vagyonszerzési vagy milyen illeték (ami, ha jól tudom 2% 4M (vagy 6M-ig?)-ig, utána 6%).
Szóval csak óvatosan, de van benne ráció. Milyen kockázata lehet ilyen esetben a vevőnek? Talán csak az, hogy az illetékhivatal felülbirálhatja a szerződésben foglalt árat, ha azt irreálisan a piaci értéktől eltérőnek találja. Szóval ez esetben szerintem a 4M egy kicsit sok.
szerintem akkor szivsz csak vele, ha kesobb tobbert adod el (ami valoszinu, mert az ingatlanarak nem csokkennek) es akkor az eladasi ar-beker. ar utan kell adot fizetned. a beker ar meg ugye kevesebb, tehat te tobbet adozol.
Petra!
Én csak a témát "rohantam körbe"... :-)
De én is azt mondom, hogy NEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Olyat már hallottam, hogy ahol ismerős ismerőstől vett kérót, esetleg(!!!) 1 M-t lecsaltak a szerződésben, mert egyszerűen úgy jött ki jól (illeték összeghatár-átlépés miatt).
Na de közel 4 M-t!!!
Höri
Az eladó dirigál és ennyire diktál...?!?!? Érdekes...
Többiek
Bár szarul érzem magam, mert nem nálam lesz a buli, de lehet, hogy nem számít problémának, ha a rég elfeledett GéZé-t is beszervezem...
Az első válasza biztató, szóval lehet, hogy ő is gyarapítaná a társaságot. Hogy hány fővel azt nem tudom, most várok választ...
Egyébként mit vigyek, ha megyek...??? Valamit a koszos bringán kívül illene...neeeemmm...???
kunosp
Kályhadolog...HA pár napra kell csak fűtés és van egy jó nagy tartalékkal megspékelt villamos hálózatod, akkor a legegyszerűbb és legtisztább fűtés a villamos. De ez csak akkor ha nem kell nagy m3-t és hosszú időre fűteni, akkor azt mondom, hogy mindent egybevéve még gazdaságos is.
Ha már hetekre kell fűteni, akkor kályha...Hogy milyen az bd leírta. GYorsan felfűteni, öntöttvas egy egész álló éjszakára gazdaságosan cserép...
Egyébként ha jó nagy az öntöttvaskályha belseje, akkor az is jó tud lenni egy egész napra való fűtéshez, mert a FELÜLRŐL begyújtott kályha nagyon gazdaságosan és tisztán, lassan ég kellemes meleget adva. Egyébként 1-2 hét fűtésnél már elég egy öntöttvaskályhát venned, ami alkamas 40 m3 befűtésére szénnel. Egy ilyen kályha 45.000 Ft-ba kerül a cső pedig 1-2 ezer forint a hosszától függ. LEhet venni magában álló cserépkályhát is, ami valahol az öntöttvas és a cserépkályha között van. Cím lejjebb...
Höri!
Én a Te helyedben nagyon óvatos lennék!
Mindenféle jogkövetkezményei lehetnek egy ilyesfajta csalásnak, és sejtheted, hogy rád nézve egyik sem előnyös. Hallgass az ügyvédedre (főként, ha ingatlanos), mert az adó- és illetékjogszabályok változásait csak naprakész szakember tudja aggyal követni.
Ne hagyd magad belerángatni valami buta (és gonosz) csapdába!
Egy tuti: SENKIT(!!!) nem fog találni, aki a közel 9M Ft-os kéróját papíron 5-ért veszi meg. Ez egyszerűen hülye!!!!!!!
Értve ezalatt, hogy én az ilyen szemeteket móresre tanítanám.
A szerződés aláírásakor odaadnám neki az 5 milkó minusz foglalót, hogy majd a többit holnap adom.
Aztán nem adnám. Ő meg mehet panaszra Hitlerhez...
Sziasztok!
Most kéne ám nagy segítség, nagyon jó lenne, ha lenne itt valaki, aki az ingatlan eladásában-vásárlásában is otthon van.
Ma megyünk az ügyvédhez. A lefoglalózott ingatlan ára 8,8 MHUF. Eladó az adásvételi szerződésre 6.8 millát akar írni, ebbe végülis belementünk (46 nm-es a lakás).
5 perccel ezelőtt felhívott, hogy csak 5 millát írjunk, mert különben neki nagyon sokat kell adóznia. Megemlítettük az ügyvédünknek, azt mondta, ezt nem vállalja (az ügyvéd 6.8-ról tud csak).
Lehet valami hátrányunk nekünk, veveőknek, ha 5 kerül a szerződésre?
Mi a pénzt egy másik lakás árából (is) kaparjuk össze, aminek az eladási ára 5 milla alatt volt.
S.O.S. Kérlek, segítsetek. Mindjárt indulnom kell az ügyvédhez....Köszönöm előre is.
Kedves leendő nyaralófűtők!
Nagyanyáink tudták az alábbiakat.
1.
Egy tégla (pláne vályog!) fal, ha lehült, napok alatt melegszik csak ár, sok-sok tüzelővel.
Ezért tavasszal az első lemenetel előtt megírták a falubéli Mari-nénijüknek (mert ilyen egy nyaralóval együtt működik), hogy mikor mennek, előtte 3 nappal kezdjen fűteni. Nem nagyon, de állandóan.
2. A bélelt, samottos (pláne a cserép-)kályha lassan melegszik át, és sokáig tartja a meleget.
Ezért, ha egy napra (fél napra) melegítek, a béleletlen öntöttvas "Jancsi" kályhába gyújtok be, ami tíz perc alatt süti a meleget (és ha leégett a fa, 20 perc után hideg).
bd
Off!
Egyszer szilvesztereztünk egy olyan nyaralóban, ahol az alsó szinten volt egy cserépkályha, a tetőtérben alig bírtunk aludni, mert olyan meleg lett. Egy kicsit túlfűtöttünk.
On!
Ha jól tudom, a cserépkályha viszont nem ad olyan hamar meleget, vagy ez csak mesterember kérdése?
Tegnapelott gyakorlatilag is elkezdodott az epitkezes, jol. Elso anyagvasarlas soran a fatelepen rogton atvagtak (tegyuk fel, velelenul) bo 20 rugoval :)
A nappali kozepen lesz majdan esetleg egy kandallo. Ennek kemenye viszont pont a tetogerinc ala esne, azon kellene kivezetni. Ami allitolag nem nyero. MIt gondoltok, a rendelkezesre allo max. 1.5 m magassagu padlasterben (a bepitett tetoter felett) nem lehet a kemenyt egy kicsit "felrehuzni", hogy a gerinc mellett erjen ki a tetobol? Szabad ilyet, ha muszaly?
Cserépkályha lesz azt hiszem az igazi, végleges megoldás. Fa beszerzése megoldható ugyanis elég könnyen. Nyáron majd körbejárom az ügyet, mi mennyi és hogyan fog beférni.
Jaj de szerencse, hogy ritkán szoktam fésülködni:-o))))))))
Érintett vagy Te is a témában, vagy csak azt olvasod amit írunk? Mert eléggé sűrű a gráciák jelenléte arrafele. Leszámítva Arabella jelenlegi hiányzásait.
Petra!
Üzenem az embernek, hogy én speciel a jólfésült kisfelnőttektől tudok falramászni.
Egyben örömmel tájékoztatom a topic közönségének azt az elenyésző kisebbségét, aki nem olvassa a Szülés, terhesség című topicot illetve nem érintett a kérdésben, hogy a téglakör egyik őstagja, Pocak (nomen est omen) szerencsésen megszülte gyermekét.