Keresés

Részletes keresés

previa696 Creative Commons License 2007.09.08 0 0 205
Üdv ! Faapritékosban nem gondolkodtál ?
Előzmény: Törölt nick (194)
previa696 Creative Commons License 2007.09.08 0 0 204
Üdv ! Szilárd tűzelésnél lehet akár két egység is rákötve, a megkötés annyi hogy csak egy szinten lehet mind kettő, illetve 20-30centivel legyen minimum eltolva a két bekötés. Nálunk is így van.
Előzmény: atomgond (196)
atomgond Creative Commons License 2007.09.07 0 0 203
Akkor már inkább egy olcsó kályha. A gáztól én parázok. Főleg a palackostól.
Előzmény: Törölt nick (202)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.07 0 0 202
Ha már tartalék fűtésről van szó, egyik jó megoldás lehet a Siesta gázkályha is. Ha nincs vezetékes gáz, akkor vagy villannyal, vagy gázpalackkal főz az ember lánya, fia. Ha nincs villany akkor nem is fözöl, de ha van gázpalack akkor elég egy gázkályaha is. Az meg kb 20 e Ft. Pár napot kibir az ember, ilyen esetben legyen elég a 16 fok.
Előzmény: viktor a takarító (199)
Axióma Creative Commons License 2007.09.07 0 0 201
Hat a mult het utan en nem vagyok biztos benne, hogy felfele halad az a kozephomerseklet... de az teny, hogy ha nem 2 eve epitkeztunk volna hanem most, akkor a gazcsonk se lenne bent a telken.
Előzmény: viktor a takarító (200)
viktor a takarító Creative Commons License 2007.09.07 0 0 200

mire a gáz aranyáron lesz, addigra az éves átlaghőmérséklet nálunk +15C fölé emelkedik....

ettől függetlenül már a jelen gázár mellett mindenképpen érdemes mást is végigszámolni, ha új gázbevezetésről van szó. ha a gáz benn van, a kémény ok, akkor valami nagyon kedvező körülménynek kell lennie egy másik fűtésre való átálláshoz (pl. van két 30 méteres kutad, a szomszédban olcsó a pellett, így szállítani sem kell, hasonlók). 10 év múlva valszeg minden nagyobb településen a tüzifa mellett árulnakn pár féle pelletet, a kazánoknál megjelennek a megbízható és olcsóbb változatok, de az áram ára nem fog lejjebb menni, sokkal inkább a gáz árához hasonló változás várható, márpedig a pellett-égő miatt nem kicsi az áramfogyasztása egy kazánnak...

 

Ja igen, a pellethez koracél béléscsövezés a minimum, a gáznál az alu. a különbség egy fél kazán ára. persze, ha eleve schiedellel tervez az ember, nincs különbség.

 

ja igen, ettől függetlenül a köv. házunkba (ami még messze van....) hőszivattyú vagy valamilyen korszerű fa/pellett tüzelés kerül, és megpróbálom a hozzávaló áramot helyben biztosítani (szélkerék), hogy a fűtés független legyen a hálózatok üzembiztonságától...

Előzmény: atomgond (197)
viktor a takarító Creative Commons License 2007.09.07 0 0 199

Azért kíváncsi lennék, hogy bírja-e az aksid 2-3 napon keresztül, ameddig nem volt áram 3 éve piliscsabán, mert az ónoseső utáni fagyban letörtek a vezetékek.

Én egy aggregátort tervezek, mert nálunk mostanában j pár órára el-elmegy az áram. ez nyáron kevésbé zavaró, de annak vége van.

Előzmény: nortsen1 (192)
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.07 0 0 198

pelleté viszont az elterjedésével párhuzamosan csökkenni.

Na jó ebben van egy kis optimizmus is. Az is jó ha szinten marad, ez meg azért realításnak tünik.

Előzmény: atomgond (197)
atomgond Creative Commons License 2007.09.06 0 0 197

A gáz ára csak emelkedni, a támogatás pedig csökkeni fog, a pelleté viszont az elterjedésével párhuzamosan csökkenni.

 

Gázos rendszerbe már csak az ruház be, aki nem gondolkodik hosszabb távon. A gázt néhány éven belül aranyáron fogják kínálni. Viszont sajnos az nem reális jövőkép, hogy a pellet ára ezzel ellentétes módon csökkenni fog. Olcsóbb lesz ez majdnem biztos, de az arányok szvsz jelentősen nem fognak változni sajnos. Én fabrikettel fűtök évek óta (ua. mint a pellet), de az ára eddig csak nőtt.

 

De a kandallónál elég nehézkes a szabályozás.

 

Ebben teljesen igazad van. A pelletkazán számomra főként ebből a szempontból jelentett alternatívát, mikor még vaciláltam a pelletkazán vs. kandalló között. A kandallót csak úgy lehet szabályozni, ha valaki figyel rá. Ha meleg van, kevesebbet kell rátenni, kisebb huzatot kell adni stb.. A lényeg, hogy ez felügyeletet, törődést igényel. No azért nem vészes ez sem, max. pár óránként korrigálni kell valamit. Naponta kb. 10percemet veszi el az életemből. Kibírható (főként, hogy én szeretek is vele foglalkozni), de azért mégiscsak figyelmet igényel. De az tény, hogy az automatikus adagolás egy nagyszerű dolog.

Előzmény: Törölt nick (194)
atomgond Creative Commons License 2007.09.06 0 0 196

Napelemmel télen nem sokat lehet termelni. Egyébként is csapnivalóan rossz hatásfokal működik, max. 16%. Illetve a bekerülési ára horribilis, még egy kis rendszeré is. Gondolj bele, egy 170W-os panel kb. 220ezer, és ez még édes kevés, ráadásul ez csak maga a panel. Kell még hozzá inverter, akkuk, töltésvezérlő, kábelek stb. Sacc/kb. 500ezer alatt nem jössz ki. Akkor már egyszerűbb, ha a pelletkazán mellé veszel az egyik barkácsáruházban egy kis 8kW-os kályhát, kb. 60ezerbúl megvan. Áramszünet esetén befűtesz azzal aztán kész. Egyetlen probléma ezzel, hogy van-e két kéményed, mert ugye egy kéményre csak egy berendezés köthető.

Előzmény: nortsen1 (195)
nortsen1 Creative Commons License 2007.09.06 0 0 195
Egyébként lehet napcellákat is használni az áram pótlására. Persze mint minden, ez is pénz, nem is kevés.
Törölt nick Creative Commons License 2007.09.06 0 0 194

Na végére értem a topiknak. Egy-két dolog amit mondani szeretnék, inkább a pellet mellett mint ellene. Leszögezem, sem kazánt, sem pelletet nem árulok, csak építkezem.

Egyik az ár: 1 kg pellet általában 4.5-4.9 kW energiát képes leadni. Ez kb 7-10Ft/kW. Átlagban kicsit alacsonyab a nem támogatott gáz árával. A gáz ára csak emelkedni, a támogatás pedig csökkeni fog, a pelleté viszont az elterjedésével párhuzamosan csökkenni. A pellet csak a hagyományos tüzelőanyagoknál drágább, (szén, fa) az összes többi "kényelmes" tüzelőanyaggal egyezik az ára, vagy inkább olcsóbb. Villany 36 Ft/kW, olaj  kb 28 Ft/kW, éjszakai áram 26 Ft/kW. Sőt, szó volt a hőszivattzús fütésről is. Ha 4.2 COP-val számolok akkor 1kW energia kb 8.6 Ft/kW. Ezt valahogy mindig kihagyják az értékesítő. Valaki a kazán minimális fogyasztásából próbálta kiszámolni, hogy mennyibe fog kerülni a fütése. Ez igy nem megy. A minimális fogyasztás mellett, lehet hogy a kazánja több energiát fog leadni, mint amennyire neki szüksége lesz. Erre a hőcserélős tartály a megoldás. A vizet fütőm optimális teljesítménnyel, eltárolom, majd a vizből veszem ki folyamatosan az energiát. Mellette meg van a HMV-m is.

Gáz lesz elég, nem lesz elég, ez rajtunk nem múlik. Pellet alapanyagot meg valamennyire képes lesz megtermelni az ország.

A kazán bonyolultsága: elektronika, egy felhordó csiga, huzatszabályzó. Elektronika, elég megbizható, huzatszabályzó, minden jobb kazánban van. a felhordócsiga meg nem egy komplikált szerkezet. Tény hogy egy kandallónál bonyolultabb. De a kandallónál elég nehézkes a szabályozás.

Kazán ára. a legolcsóbb pelletes kazán 250 000 körül van. nagyjából mint egy átlagos gázkazán. A másik gond. nem találtam olyan gázkazánt aminek a teljesítménye 10kW  alatt van. Egy jól höszigetelt kisebb ház hőigénye 2-4kW körül mozog. Na ezt már csak nagyon rossz hatásfokkal adják le a kazánok. Ugye senki sem hiszi, hogy van olyan kazán amelyik 108% hatásfokkal dolgozik? Aki egyébként spórolni akar a fütéssel, az legelöször szigetelje le alaposan a házát.

Előny még, a látvány, ha pelletes kandallód van. 

Hátrány, hamuzás, pellet tárolása, és a mükődéséhez áram szükséges, de hát minden keringető szivattyús rendszerhez kell.

Ezt eddig csak elmélet, a gyakorlat majd ebben a fütési szezonban. Ennyi, én ezek a dolgok miatt döntöttem a pelletes fütés mellett. Tapasztalatom nem sok van, még csak nagypapa vagyok, és a most épülő ház lesz a negyedik otthonom.

Törölt nick Creative Commons License 2007.09.05 0 0 193

Szia!

Hosszú tanakodás után én is a pelletes kazán mellett döntöttem. Egyébként ugyanazt a tipust rendeltem amit Te. Van pellett 32 Ft/kg áron is 8mm méretben, de ha kell csinálnak 6mm-est is.

Előzmény: nortsen1 (188)
nortsen1 Creative Commons License 2007.09.05 0 0 192
Én még annyit hozzáteszek, hogy van egy cserépkályhánk is, szóval nem félek a villany kimaradástól, de ha nem lenne, akkor sem nagyon félnék, mert ma már a villamos energia ellátás igen stabilnak mondható. Bár ez gondolom környéktől is függ.
Spec én aksi + szünetmentest is terveztem a házba.
Az azért biztos nem árt, ha több módszerrel is lehet meleget termelni.
Itt van pl a kabát ;)
atomgond Creative Commons License 2007.09.04 0 0 191

Nem akarok kötözködni, de nem hallottál még a pelletfűről

 

Valóban létezik energiafű, melyből szintén készítenek pellet méretű tüzelőanyagot!

  

A földön sokkal gyorsabb a fák irtása, mint az ujratelepítés, igy minden tisztelet azoké akik felvállalják a pellet használatát

 

A pellet főként csak a tüzelőanyag méretét jelöli. A pellet méretű és formájú anyag, többféle tüzelőanyagból előállítható. Lehet faapríték, szárított gabona, energiafű stb. De mindez brikett (vagys nagyobb méretű préselt egység) képében eltüzelhető kandallóban is. Magyarán, nem a pellet használatát kell felvállalni, hanem a megújuló tüzelőanyagokét. Az viszont teljesen mindegy, hogy ezeket az anyagokat  pellet méretben tüzeled el egy pellet kazánban, vagy brikettként egy kandallóban.

Egyébként a fa az egyik legjobb megújuló energiaforrás. Amiről te írsz, az a jelenlegi  erdőgazdálkodás problémaköre. Megfelelő erdőgazdálkodással, erdők ütemezett telepítésével nem fordulhatna elő, hogy a fákat gyorsabb ütemben vágják, mint ültetik. A másik, hogy az energiafű energiaértéke egyelőre elmarad a fáétól, vagyis egységnyi energiamennyiség előállításához sokkal több füvet kell elégetni, mint fát.

Előzmény: Pépépe (184)
atomgond Creative Commons License 2007.09.04 0 0 190

A pelletet és a fabrikettett ne keverjük össze mert nem ugyanaz!

A lényeges külömbség hogy a pellet szabájozható  és nem igényel nagy felügyeletett, automatizálható! Még a fabrikett nem!!!

 

No, hát én úgy érzem, hogy itt te keversz össze fogalmakat. A pellet és a fabrikett egy tüzelőanyag, ennél fogva szabályozni sem lehet őket. Szabályozni a kazánt lehet, ami egy más téma. A pellet pedig ugyanúgy faforgács mint a brikett, csak a pellet apró méretre van préselve. Tehát anyagában azonosak, csak méretükben nem. 

Az energiafüvet pedig ne keverjük ide, mert az egy egészen más tészta, ráadásul a téma szempontjából itt sincs semmi különbség, mert ez is készül brikett méretben kandallók számára.

Összefoglalva: a pelletkazán és a kandalló között, a tüzelőanyag szempontjából SEMMI különbség nincs. Különbség CSAK a kazánokban van, mivel a pellet (méretéből adódóan), automatikusan adagolható, míg a kandallónál a brikettet, vagy a fát, kézzel kell rátenni a tűzre.

A kényelem -mint írtam eddig is-, mindenképp a pelletkazán mellett szól. Viszont itt kb. vége is az előnyöknek. Hátrány viszont, hogy pl. télen egy hóviharban ha leszakad egy vezeték, és áram nélkül marad a ház 1-2 napra, akkor ugyanúgy megfagytok, mint a gázzal, vagy a villanyfűtéssel, mert mindengyikhez kell áram. Egyetlen berendezés van, ami külső energia nélkül is fűt, ez pedig a kandalló vagy a cserépkályha.

Egyébként a kandallónál létezik un. "folyton égő" tűztér, melynek lényege, hogy egyetlen megrakással 10-12órát képes fűteni. Ez annyit jelent, hogy napi kb. 2percet kell a kandallóval foglalkozni. Nekem ez nem tűnik nagyon macerásnak, pontosabban, emiatt nem tenném ki magam áramfüggőségnek. Pontosabban ezért nem vettem végül pelletkazánt, pedig tervben volt. Ez persze csak az én véleményem.

Előzmény: tdi inca (189)
tdi inca Creative Commons License 2007.09.04 0 0 189

Hello

A pelletet és a fabrikettett ne keverjük össze mert nem ugyanaz!

A lényeges külömbség hogy a pellet szabájozható  és nem igényel nagy felügyeletett, automatizálható! Még a fabrikett nem!!!

 

Én már régóta fűtök pellettel és nagyon megvagyok elégedve a konfortjával és a lényeges külömbség hogy a gáz ára alatt vagyok 30-35ft-tal m3 ként és szerintem ez nem rossz föleg hogy nagyfogyasztó vagyok csarnokok stb.

 

Amit én használok az nem fapellet hanem agriprllet. Mezögazdasági hulladékból származó anyagok pl.:Szalma, ocsu, kukoricaszár

Ezek hőértéke majdnem magasabb mint a fáé 17MJ/kg és ugyanúgy viselkedik kis hamutartalom!

 

Ha valakinek szüksége lenne rá szivesen állok rendelkezésére mert magyarországon egyedüli gyátró vagyok!

 

Agripellet: 30Ft/kg (6-8-10mm)+csomagolás de ez 15kg-os zsáktól big-beg zsákig

Fapellet:   45Ft/kg (8mm)

Érdemes kipróbálni!!!

Elérhetöség: 30/2298715

nortsen1 Creative Commons License 2007.09.03 0 0 188
Proone:

Ha elmegyünk messzebbre otthonról, akkor én inkább attól félek, hogy üres lesz a lakás mire hazaérek :)
De én is a kényelem miatt választottam a pelletet, bár a gáz biztos kényelmesebb.
Valaki próbálta már a "hamut" porzsák mentes (nem víz alapú) porszívóval kitisztítani?

atomgond:

Értem, és biztos is, hogy függök a pellettől, de a lehetőségek ezt engedik meg, és a kényelmem is inkább erre tendál.

Voltam egy bemutató teremben, és megnéztem az egyébként már megrendelt Edilkamin Ecoidro kandallónkat, és nekem nagyon tetszik. Igazi minőségi darab, nem úgy mint a kiszolgálás a boltban, ahol 1/4 órán keresztül nem sikerült megtalálni semelyik eladónak, így aztán a tüzetes vizsgálódás után hamar elhagytuk a helyszínt.

A pellet ára is kedvezőbb lett mint amit én tudtam. A GlobalStone-nál 56/kg de ha náluk veszem a kandallót (amit meg is tettem), akkor 52 Ft, de ez még maradék pellet, az új beszerzés vszínű olcsóbb lesz.
Atomgond véleményére csak annyit, hogy nyugaton nagy divat a pellet, és remélem itthon is hamar elterjed, és azt meg főképp nagyon remélem, hogy a pellet választék növekedni fog és a függőség is kisebb teher lesz.

Már csak a fűtés kiépítése maradt hátra, amit magam vállaltam be, szóval bele kell húznom, mert jön a hideg.

Előzmény: Proone (186)
previa696 Creative Commons License 2007.08.31 0 0 187
Üdv ! Megvettétek már a készüléket ?
Előzmény: Proone (186)
Proone Creative Commons License 2007.08.25 0 0 186

Nálunk az a helyzet, hogy egy félreeső utcában van a telkünk, ahova elég messziről lehetne gázt bevezetni. Abból a pénzből, amiből bevezettethetnénk, azt hiszem pár évig elfűtögetünk majd pellettel. Viszont szeretnénk a gázfűtés kényelmét élvezni, vagy legalább ahhoz közelíteni. Ha elmegyünk otthonról, ne a hideg-rideg lakásba kelljen hazaérni, meg ilyesmi szempontok vezérelnek minket.

 

(Jelentem, építési engedély megvan, húzódnak felfelé az Ytong-falak. :-))) )

Előzmény: nortsen1 (182)
Proone Creative Commons License 2007.08.25 0 0 185
Sajna vannak olyan pellettüzelésű kandallók, amikhez csak a fapelletet ajánlják, az energiafű- és egyéb más pelleteket nem... Persze mi is egy ilyet néztünk ki, de bízunk benne, hogy valóban fahulladékból és nem frissen vágott fákból csinálják majd a pelletünket... :-)
Előzmény: Pépépe (184)
Pépépe Creative Commons License 2007.08.24 0 0 184
"A pellet pedig nem más, mint fabrikett"

Nem akarok kötözködni, de nem hallottál még a pelletfűről? Ez egy gabonaféle, amit kizárólag pellet készítés céljából termesztenek. Egy évben 2-3 alkalommal lehet aratni-ujravetni. Ezzel ez a megújuló energia források közül az egyetlen ami ilyen gyorsan felhasználható.
Természetesen készítenek itthon (is) biofabrikett alapanyagból is pelletet, de a fa nem annyira tekinthető megújuló energiaforrásnak. A földön sokkal gyorsabb a fák irtása, mint az ujratelepítés, igy minden tisztelet azoké akik felvállalják a pellet használatát, ezzel hozzájárulva a bolygónk megmentéséhez (avagy elpusztításának lassításához)

Előzmény: atomgond (183)
atomgond Creative Commons License 2007.08.18 0 0 183

Az összehasonlítás értelemszerűen kandallóval, vagyis hagyományos szilárdtüzeléssel volt értendő. ;-) Gázzal felesleges összevetni, minthogy a pelletkazán tulajdonképpen egy automata kandalló.

 

A pellet pedig nem más, mint fabrikett. Ez utóbbi kizárólag méretében különbözik a pellettől. Kandallóban és egyéb kazánban használható, a fűtőértéke pedig azonos a pellettel. Tehát ha ezzel fűtesz kandallóban, akkor hatásfokban ugyanazt kapod mint egy pelletes kályhával. Különbség abban van, hogy a pelletes önmagát adagolja egy tartályból, mindenféle beépített automatika segítségével. A kandallónál meg néha manuálisan kell rakni a tűzre. Kb. ennyi. Viszont a kandallóval nem függesz semmitől, de a pelletessel függesz a pellettől, mivel abban a készülékben semmi mást nem tudsz eltüzelni. Illetve a pelletkazán villanyt is igényel. Én részben ezért mondtam le róla. Ha nincs villany, problémás lesz a fűtés. A kandallónál viszont nincs ilyen gond, mert az semmi mástól nem függ, csak hogy van-e otthon tüzifád / biofabriketted, vagy nincs. :-)
Nomeg, nem mellékesen a pellet viszontlag drága fűtőanyag. Legalábbis egyelőre.

Előzmény: nortsen1 (182)
nortsen1 Creative Commons License 2007.08.18 0 0 182
Mindenhez szükségeltetik némi függőség, de inkább függök a pellettől mint a földgáztól, mivel azt akár még én is előállíthatom, nem úgy mint a másodikat. :)
Pontosítok, azt is előállíthatám, de nem áll módomban. :)
Nekem az ára is kedvezőbb mint a földgáz, mert nálunk csak a földgáz bekötés a telekre 150e ft, és az én számitásaim szerint olcsóbb is, bár ahogy látom ebben sokakkal nem értünk egyet.
Előzmény: atomgond (180)
atomgond Creative Commons License 2007.08.18 0 0 181

Ahogy számolja az ember, egy sima kandallóbetét, ami központi fűtésre köthető és fával fűthető, az 200.000 Ft. De ezt még be kell építeni...szóval az ára nem sokkal lenne lejjebb.

 

A "körbeépítés" nem tüzelőanyagfüggő (pellet, vagy fa), mert a pelletes rendszerből is van sima tűzteres amit körbe kell építeni, és a fatüzelésesből is van  kandallókályha, amit nem kell körbeépíteni.

Előzmény: Kive0613 (176)
atomgond Creative Commons License 2007.08.18 0 0 180

A pelletes fűtés nagyon kényelmes, és jó a hatásfoka is.

Amit ellenérvként szoktak felhozni vele szemben, az egyrészt a tüzelőanyag ára -jelenleg az egyik legdrágább-, másrészt a viszonylagos szerkezeti bonyolultság -üzembiztonságra nézve lehet hátrányos-, harmadrészt a pellettől, mint speciális tüzelőanyagtól való függés.

A pelletfűtésnek gyakorlatilag egyetlen előnye van a sima kandallóhoz képest, ez pedig a kényelem, mivel a működés és főként a tüzelőanyag adagolása automatikus.

Azt kell mérlegelni, melyik szempont a fontosabb.

Előzmény: nortsen1 (179)
nortsen1 Creative Commons License 2007.08.18 0 0 179
Sziasztok!

Végigolvastam a topikot, és találtam hasznos információkat, köszönöm. Mindemellett én már régóta eltökéltem, hogy részben a hely adta körülmények miatt pellet fűtés rendszer mellett teszem le a voksot. Ebben részben ti is megerősítettetek.
A lényeg, hogy októberben már biztos ez lesz a házban.
Ha még akkor is aktuális lesz egyeseknek, hogy milyenek a tapasztalatok, biztos írni fogok, mert ahogy látom ebben a topikban csak a tapasztalat hiányzik.
Nekünk b30-as téglából épített rossz hőszigeteléssel bíró helységeket kell befűteni egy cserépkályha esetleges rásegítésével. Én mindenesetre nem vacakolok annyit elmélettel, majd meglátjuk ;)
Olyan ez mint az Internetes vásárlás. Az elején mindenki idegenkedett tőle, de aztán csak beindult a szekér.
Mellesleg sietnem is kell, mert a szezonban visszamennek az árak a helyükre :(
Proone Creative Commons License 2007.08.08 0 0 178
Mi megkérdeztük az Ecoidro és az Idrofox kinti árát a gyártótól. Kb ugyanannyira jött ki, mint itthon a Globalstone is adja. Szóval ezért legalábbis nem érdemes kiutazni!
Előzmény: turóczy (175)
turóczy Creative Commons License 2007.08.06 0 0 177

én anno a supranak néztem ki a kandallóját, temporis 2-t,  317 ezer pénz volt a legolcsóbb ajánlat.

http://www.vgf.hu/index.php?action=viewfull&ID=1065 infó a működésről...

 

mindezek ellenére nálam is pellet kályha lesz a  másodlagos fűtés. :o))

 

Kive0613 Creative Commons License 2007.08.06 0 0 176
Köszi. Az Ecoidrot néztem már. A pannonpellet.hu-n van egy komolyabb kalkulátor a hőigényre és a felhasznált pellet mennyiségére vonatkozóan. 115.000 Ft lenne, kb 2 tonnát mondanak egy 80 nm-es házra. Egy csomó más adat is kellett: fekvés, nyílászárók nm-ben égtájanként...Ha ennyiből kijön, akkor megéri beruházni.
Ahogy számolja az ember, egy sima kandallóbetét, ami központi fűtésre köthető és fával fűthető, az 200.000 Ft. De ezt még be kell építeni...szóval az ára nem sokkal lenne lejjebb. Azt a plusz 100.000 Ft-ot megéri nekünk.
Előzmény: turóczy (175)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!