Keresés

Részletes keresés

tfe_tng Creative Commons License 2024.02.03 0 3 102960

Ehhh, szóval:

... mert már legalább két cikket elolvastál az interneten a témában, szóval szekértő vagy. Mint annyi más területen is. 

Előzmény: tfe_tng (102959)
tfe_tng Creative Commons License 2024.02.03 0 7 102959

Elek baszki... Csak bepillantok ebbe a topicba, erre a te faszságaid jönnek szembe itt is. 

Nyilván senki más nem értheti ezt rajtad kívül, mert már legalább két cikke

Előzmény: Mekk Elek 1035mester (102957)
Hooti Creative Commons License 2024.02.03 0 5 102958

Felkészül Mekk Elek 1036mester...

Előzmény: Mekk Elek 1035mester (102957)
Mekk Elek 1035mester Creative Commons License 2024.02.03 -9 0 102957

Nem fogom századszor is elmagyarázni ebben a fórumban, hogy mit jelent a "paranyomás" és "páranyomás-különbség" kifejezések,

mert nem érdemlitek meg a tudást.

Ide vonatkozó közmondás: "disznók elé gyöngyöt szórni" :-)

Előzmény: kiggyo (102954)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.03 -1 3 102956

Ja, nem érdekel a gyógyegér, ezzel a libsizéssel feltette magát pont ugyanarra a polcra mint a napelemnepper.

Carcass véleményére viszont kíváncsi vagyok, mi a hivatalos álláspont, ha jól tudom ő építész.

Előzmény: Giequu (102955)
Giequu Creative Commons License 2024.02.03 0 3 102955

teljesen felesleges leírni, ebbe is beleköt, ez élteti

annyira beteg hogy az se lenne meglepő ha saját magát felnyomná off kötekedésért 

Előzmény: kiggyo (102954)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.03 0 2 102954

Már le sem merem írni, de az volt a felvetés hogy ellenkező esetben, egy páraáteresztő fóliával lezárt, nem szigetelt, nem szellőző padláson a feljutó pára ki tud csapódni a páraáteresztő fólián, ami utána párazáróként viselkedik mert csucsog a vízben.

Nekem nem hihetetlen a sztori, logikusnak tűnik szélsőséges esetben.

Előzmény: kiggyo (102953)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.03 0 2 102953

Szerintem ha nincs a pára áteresztő fólia alatt hőszigetelés ami hozzáér akkor a hidegtetős rétegrendet kell követni, azaz ki kell szellőztetni alatta. 

Erre utal legalábbis mkxnen rétegrendi példa amit láttam eddig.

Tehát ha nem használt padlástérre pára áteresztő fólia kerül akkor fent fóliasapka, lent légbeeresztés vagy bármi megoldás hogy kiszellőzzön alatta.

Ha folytonosan hozzáér a gerincig a szigetelés a fóliához akkor viszont lehet szélzáró a páraáteresztő tetőfólia.

Előzmény: -carcass- (102952)
-carcass- Creative Commons License 2024.02.03 -1 0 102952

Ja értem. És kinek mi az álláspontja?

Komolyan kérdezem, elvesztettem a fonalat.

Előzmény: kiggyo (102950)
-carcass- Creative Commons License 2024.02.03 0 0 102951

:-)

Előzmény: kiggyo (102947)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.03 0 3 102950

Egészen pontosan innen:

"Nekem valami olyan emlékem van hogy a pára áteresztő fólia alá kötelező szigetelést tenni (hogy hozzáérjen) mert csak úgy làtja el a funkcióját, egyéb esetben kialakulnak rajta a vízcseppek belülről és lezár."

Ez pedig onnan jött hogy jó ötlet-e a bramac 7 fokos rétegrendben a szigetelést a szarufaköz helyett a födémre tenni.

Azaz a párazáró fólia alatt deszkázat, pár 10 cm nem szellőző üreg, szigetelés és födém rétegrend.

Előzmény: -carcass- (102949)
-carcass- Creative Commons License 2024.02.03 -1 0 102949

Most itt miről folyik a szájkarate? Elvesztettem a fonalat...

Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.02.03 -8 0 102948

Megint több nap elment a fingfűrészeléssel

Így ahogy mondod.

Elég lett volna beraknod az elején a linket a Bramac ajánlásáról. Megtehetted volna, hiszen a titok tudója te vagy. Cska irígy.

Vered magad a kékkel kiemelt szvegre.

Ez lenne az: Nekem valami olyan emlékem van...

Ez aztán a szakmai érv és még ezek után csodálkozol ha lehülyéz valaki? Mellesleg ügyes libsiként sokadszorra dobod rám ezt a sarat, de -tudomásom szerint soha nem hülyéztelek le. De mindegy, szavaid súlya rég megmutatkozott, kezeljük így.

Előzmény: kiggyo (102946)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.03 0 2 102947

igazad volt :-)

Előzmény: -carcass- (102938)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.03 -2 4 102946

A bunkó stílust azt meghagyom neked.

Innen is látszik hogy nem az eredeti felvetésem érdekel (amit kékkel beraktam), hanem hogy kötekedj.

Ott a sok link, van bramac-os, bramac akadémiás, te magad is raktál be ábrát, semmi nem érdekel csak az hogy rugózz azon a pár szón ami menet közben elhagyta a billentyűzetemet. A végén meg gyors homokba dugod a fejed csak azért hogy ne kelljen elismerni, valószínűleg csak van benne valami, nem urban legend mint állítod.

Jellemtelen, gerinctelen alak vagy, itt véded széles mellel a topicot, nyomod a "nem szakmai hozzászólás" szövegedet.

Közben szaladgálsz árulkodni a modihoz mint egy óvodás, és nem vagy képes értelemezni szakmai dolgokat, nyomod a saját igazadat, miközben teljesen hülyét csinálsz magadból.

Egész nyugodtan tilts le, nem kell nézned mit írok, ne is szólj hozzá. Főleg ha magas neked. Megint több nap elment a fingfűrészeléssel, miközben mindenki hülye volt már, majd kiderült hogy jó volt úgy ahogy az eredeti módon felvázolta a tervező, és a te javaslatoddal pedig szar lenne.

Előzmény: Capt.IQ229 (102945)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.02.03 -8 0 102945

És jöhet a parasztstílusozás, mint megdönthetetlen érv.

Előzmény: Capt.IQ229 (102944)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.02.03 -8 0 102944

....SZERINTEM....

Ez csak feltételezés, ne vedd készpénznek, én így tudnám elképzelni az OKOT ami miatt az ajánlások NEM MUTATJÁK sűrűn ezt a megoldást.

Részemről lezárom.

Rengeteg időd, rengeteg energiád van én ennyit nem tudok ezzel foglalkozni. Már máskor is írtam.

Tök egyszerűen kértem egy Bramac linket. 

Nincs, nem mutatod meg.

Az efféle blog-ok, ajánlások nem érdekelnek.

Tele a NET faszsággal, minden témakörben. Most megtoldottad ezt a végtelen sort egy nyomjuknekiafóliának urbanlegend-el.

Pont mint a "befülled" a ház a szigeteléstől.

Az is nehezen bizonyítható, hogy nem, hiába TUDJA épeszű ember, hogy hülyeség. Lovagolnak rajta sokan, ahogy te is ezen.

További jó lovaglást.

A kért linket már ne is keresd, nem érdekel.

Előzmény: kiggyo (102943)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.03 -1 2 102943

"Ha a javasolt páraÁTERESZTŐT akkor ELHAGYHATÓ, ami nem egyenlő a NEKIKELLNYOMNIval.

Sehol nem olvasható a NEKIKELLNYOMNI utasítás."

Jól látod, és itt jön be a szaktudás ami a tetőfedőnek, tervezőnek megvan.

ELHAGYHATÓ, azaz ha:

- NEM HAGYJA EL akkor is működik (de ez esetben be kell tartani az iskolában tanultakat, részletrajzokban szereplőket, azaz KI KELL SZELLŐZTETNI ALATTA!). A szakértelmet nem pótolja egy ilyen tájékoztató füzet sohasem.

- HA ELHAGYJA akkor nincs légrés, ergo a fólia hozzáér a szigeteléshez. (ezt mondtam "neki kell nyomni"-nak, mivel építéskor koppanásig, a fóliáig tolod a szarufaközben a fóliát)
(Azon lamentálhatunk hogy úgy hagyod el hogy hozzáérinted vagy hozzányomod, de ez már a trollkodás kategória lenne)

Ezt állítottam az elején, innen indult a szókiforgatós játék, ezt az állításom továbbra is vállalom. Ebben esetleg látsz hibát?

"Nekem valami olyan emlékem van hogy a pára áteresztő fólia alá kötelező szigetelést tenni (hogy hozzáérjen) mert csak úgy làtja el a funkcióját, egyéb esetben kialakulnak rajta a vízcseppek belülről és lezár."

Szakirodalmakra, ajánlásokra pedig pár link, de mint mondtam a TERVEZŐ tervezi a rétegrendet, neki ennél több ismerete van:

https://www.bmigroup.com/hu/p/bramac-standard-120-p%C3%A1ra%C3%A1tereszt%C5%91-tet%C5%91f%C3%B3lia-fekete-397385695/

"Beépítetlen tetőtér (hideg tető) esetén a padlástér átszellőzéséről gondoskodni kell."

https://bmiakademia.hu/bramac#bramactherm-rendszer-beepitese
1. blokk harmadik videó:
'A 45 fokos maketten páraáteresztő fóliát használunk, de fűtetlen padlásteret szimulálunk, a 25 fokos tetőn pedig Maximum 2S tetőfóliát építünk be."

Itt fent fóliasapkázik, lent pedig direkt csinál légbeeresztést hogy kiszellőzzön a padlás. Ez nyilván szigetelés esetén nem kell, sőt káros ha lent csinálsz légbeeresztést.

De az általad belinkelt részletrajz is ezt mutatja, ott a nyilacska

Millió ilyen részletrajz van, találsz ha keresel. A jótető blog is a bramac hivatalos blogja, ebben is van iromány erről:

https://joteto.blog.hu/2022/02/11/parazarasi_panik_hogyan_elozzuk_meg_a_paralecsapodast_padlastereknel

"Bár a nevéből kifolyólag könnyű mindenre gyógyírt jelentő csodaeszközként tekinteni rá, valójában a páraáteresztés csak akkor működik, ha a belső, fűtött és a külső hideg tér között közvetlenül egy folyamatos szerkezeti beépítésünk van, belső burkolattal, páratechnikai réteggel, hőszigeteléssel és végül a páraáteresztő fóliával. Ez a beépített tetőtér rétegrendje, azonban beépítetlen padlástérnél más a helyzet. A hőszigetelés és a tetőfólia között egy nagy, légüres, télen hideg tér, a padlástér található, az ide feljutó pára pedig nem tud áthatolni a tetőfólia szerkezetén, hanem a hideg, belső oldalon lecsapódik. "

Részemről tényleg túl van ragozva, vállalom az eredeti állításaimat, és semmi sem bizonyítja hogy ne így lenne.

A végére, teljesen laikus gondolatmenet mikor alakulhat ki szerintem gond:

Elek írása alapján csinálsz egy fasza páraáteresztő fóliás, nem kiszellőztetett fűtetlen padlásteret. Egy hete esik az eső, 15 fok van (ez volt is mostanában), a padláson átmelegszik minden 15 fokra, és magas a páratartalom, hiszen nem tud kifelé kiegyenlítődni.
Jön este egy hidegfront, -5 fok, nagy szél (ilyen is volt mostanában). A cserép alatti légrésen gyorsan át is húz (hisz ez a dolga), és a fólia pikk-pakk lehűl 0 fokra mondjuk. 
A tetőtér beszorult párás meleg levegője kicsapódik a fólia belső, filces felén.

A vízzel borított fólián pedig nem megy át a pára, nem tud közlekedni míg le nem szárad. 
Ezért kell SZERINTEM kiszellőztetni.

Ha a szigetelés hozzáér akkor az valószínűleg magába szív valamennyi vizet ami miatt nem tud a fólia felületén egyben csorogni a víz, így biztosított a diffúzió. 

Ez csak feltételezés, ne vedd készpénznek, én így tudnám elképzelni az OKOT ami miatt az ajánlások NEM MUTATJÁK sűrűn ezt a megoldást.

Előzmény: Capt.IQ229 (102942)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.02.03 -7 0 102942

Páraáteresztő tetőfólia Elsősorban beépített tetőterekhez javasolt alátéthéjazat. Alkalmazása esetén elhagyható a tetőfólia és a hőszigetelés közötti légrés.

Elemzem az általad beidézett 2 mondatot.

Páraáteresztő fóliát javasol.

Ha párazáró fóliát használsz akkor KÖTELEZŐ az átszellőztetett légrés

Ha a javasolt páraÁTERESZTŐT akkor ELHAGYHATÓ, ami nem egyenlő a NEKIKELLNYOMNIval.

Sehol nem olvasható a NEKIKELLNYOMNI utasítás.

A fenti elemzést kellene megérteni LOGIKAILAG, és itt már nem beszélek fizikai folyamatok megértéséről.

A Bramac doksit még mindig várom. Azt amir ehivatkozol, de én még -visszakeresve a HSZ-eidet nem lttam belinkelve. Persze lehet, hogy hibázok.

Ha továbbra is a "paraszt stílusra" hivatkozva akarsz kimenekülni a felvetésed igazolása alól akkor tényleg be kell fejeznünk.

Előzmény: kiggyo (102941)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.03 -1 1 102941

Rájöttem mit nem értesz ezzel a hozzányomással. (Ha le tudod vetközni a paraszt stílust akkor beszélhetünk)

A belinkelt rajzodon nincs hozzányomva a szigeteléshez a pára áteresztő fólia. 

Igen ám, de ott van a hullámos nyilacska az alatta lévő légrésen is, azaz kiszellőztetett, nem zárt üreg.

Ez a kiszellőztetett légrés elhagyható ha hozzáér, azaz kiszellőztetni sem kell alatta, kevesebb macera.

Ha van szigetelés kár nem hozzányomni, gondolom egy-két speciális esetet leszámítva (túl nagy páramennyiség) nem is szükséges.

Előzmény: Capt.IQ229 (102885)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.03 -1 0 102940

Nem fogok ismét beleállni a témába veled mert csak kötözködni, szavakon fingfűrészelni fogsz.

Ha neked magad a téma akkor olvasgass valami egyszerűbbet.

További jó szarakodást valaki mással.

Előzmény: Capt.IQ229 (102939)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2024.02.03 -8 0 102939

Nem kell ezt túlgondolni szerintem, le van írva a hivatalos Bramac doksiban hogy ki kell szellőztetni alatta is ha nem ér hozzá a szigetelés, ennyi pont elég a tetőfedőnek, úgy rakja fel, nem agyal.

Mivel tényleg érdekel a téma újra kérlek, hogy EZT a doksit linkeld már be KÉRLEK.

Lejjebb írtad, hogy linkeltél már egy csomót és blablabla, de én sem BRAMAC linket sem a konkrét szöveget nem találom.

Viszont egy ilyet találtam alinkjeid között:

Páraáteresztő tetőfólia Elsősorban beépített tetőterekhez javasolt alátéthéjazat. Alkalmazása esetén elhagyható a tetőfólia és a hőszigetelés közötti légrés.

Esetleg nálad az elhagyható (szép magyar szó) ugyanazt jelenti, mint a hozzá kell nyomni kifejezés?

Vagy egyszerűen ködösítesz? Nem az első lenne.

Tehát bramac doksi a jelzett témával? Mivel ezt állítod.

Előzmény: kiggyo (102930)
-carcass- Creative Commons License 2024.02.02 -1 2 102938

Most ezt magyaráznád el neki? Azt az időt amit elpazarolsz, már nem kapod vissza.

Hagyd a fenébe. ;-)

Előzmény: kiggyo (102936)
Bajusz2010 Creative Commons License 2024.02.02 0 0 102937

Szívesen elolvasnám privátban, de szerintem itt nem lehet akár E-mail címet  küldeni.

Előzmény: Mekk Elek 1032mester (102920)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.02 0 0 102936

plusz amiről próbáltam írni:

Ha megnézed egy villamos földelőszonda adatlapját, összes dokumentumát mit fogsz benne találni? 

Mely szabványoknak felel meg, villamos, mechanikus paramétereket.

Azt hogy milyen hosszú kell az adott feladathoz nem fogod megtalálni, mivel a TERVEZŐ kiszámolja majd a helyi adottságok (talaj, talajvíz, kívánt földelési ellenállás, stb) függvényében.

Azt hogy hogyan kell leverni nem fogja tartalmazni sem a dokumentum, sem a tervrajz, hiszen a villanyász azért járt iskolába hogy megtanulja.

Ilyen egyszerű az élet.

Van egy tetőfólia, műszaki paraméterekkel, ami alapján a TERVEZŐ majd tervez rétegrendet.

Vannak "alkalmazási útmutató"-k laikusoknak, éppíttetőknek példákkal, általános esetekben nem lősz vele mellé. Az hogy az a példa miért pont úgy néz ki, mi a fizikai alapja azt nem taglalja, azt a tervező tudja, a laikusnak meg úgyis magas.

Előzmény: -carcass- (102935)
-carcass- Creative Commons License 2024.02.02 -1 3 102935

Bármelyik kocsmai okoskodó lehet egy nagy gyártó magyar forgalmazója (akár te is).

Ha nem tudsz logikus érvet felhozni, akkor inkább hagyni kellene a fenébe.

---

A nagy cégek szinte soha nem ellenőrzik, hogy a helyi forgalmazók milyen marhaságokat írnak (hazudnak) a termékeikről.

Miért lenne neki jó mást állítani a termékről, mint ami a valós? Gondolod, hogy a helyi forgalmazók közül bárki a nyakába vesz egy hitelrontási pert? 

---

Annyi hülyeséget tudsz b@zmeg összehordani, hogy az valami félelmetes...

Előzmény: Mekk Elek 1034mester (102929)
tfe_tng Creative Commons License 2024.02.02 0 1 102934

Tehát szerinted a Bramac egy komolytalan gyártó ? 

Előzmény: Mekk Elek 1034mester (102931)
Giequu Creative Commons License 2024.02.02 0 3 102933

te teljesen beteg vagy

Előzmény: Mekk Elek 1034mester (102929)
kiggyo Creative Commons License 2024.02.02 -2 3 102932

Hagyjuk, a büdös életben nem fogod érteni. Kár volt hozzá(d)szólnom.

Előzmény: Mekk Elek 1034mester (102931)
Mekk Elek 1034mester Creative Commons License 2024.02.02 -8 1 102931

Senki sem beszélt egyszerű adatlapról (csak te most valami miatt).

Sok terméknek még hivatalos gyártói adatlapja sem létezik, sőt a gyártója nincs is jelen az interneten (ami gyanús). És egyesek ezeket nevezik komoly gyártóknak :)

Előzmény: kiggyo (102930)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!