Keresés

Részletes keresés

Hurkafej Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88949

Nem tudom mivel sértettelek meg, de most olvastam a másik topocot, és kitettem a linket, hogy meg tudj nyugodni.

Szóval várom a bocsánatkérést, ha már Te is azt kértél volna, link nélkül. Bár nem lett volna nagy kunsz beírnod, hogy "digital ph meter", de ha kell a link, ott van.

 

Azért még elnézést kérek, hogy valakinek mertem olcsó megoldást javasolni, igazán undok dolog volt tőlem.

Remélem leesik az irónia...

 

Üdv! ;-)

Előzmény: csalitos (88947)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88948

Nem Hf. vagyok, de pont ilyeneket nézegettem.

Ez a legolcsóbb (5,34 GBP), a többség 8-10 körül van.

Előzmény: csalitos (88947)
csalitos Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88947

   Áháá... jó hogy találkoztunk! A másik topikon nagy mellénnyel bevágtál az ember pofájába egy árat, mint egy kézigránátot, megjegyezvén, hogy azárt annyi, mert nem törekednek 200%-os haszonra. Az ember bizonyitékot vár, hogy te egy nagytudási és igazmondó személy vagy, mert amit te állitasz az nem egy légbőlkopott hülyeség.

   Két lehetőséged van:

   1. -belinkeled a bizonyitékot

   2. -elnézést kérsz, mert hülyeséget írtál.

   Van egy harmadik is, csak ezt nem illő hangosan kimondani.

   Minden jót.

   Józsipapa

  

Előzmény: Hurkafej (88944)
edding1100 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88946

Mi igen, a tavalyi szezonban, rá egy évre egyik barátom megkínáltz házi borral, egyből felismertem hogy otellobol készült.:)
Nagyon jellegzetes íze van, könnyű felismerni.

Előzmény: edinano (88945)
edinano Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88945

Üdv minden pálinkafőzőnek. Olvastam Békési Zoltán-Csarnai Erzsébet Házi pálinkafőzés c. könyvét, és a szőlőből való főzésnél nem találtam az Othello szőlőt.

Főzőtt már belőle valaki pálinkát?

Hurkafej Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88944

3-3,2-re attól függetlenül, milyen a gyümölcs!

 

Előzmény: edding1100 (88943)
edding1100 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88943

sziasztok!
a cefre forrás közben is megpipósodhat? 2x30l gyalogbodza cefrém már a forrás végét járja, max 1-2nap van hátra és mára midnkettő bepimpósodott... 
Bodzának mennyire kell vissza venni a Ph-ját?

vasbicikli Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88942

Kicsit ellentmondásos ez a pálinkavizsgálati tájékoztató.

 

A metanolnál azt írja (helyesen), hogy a szokásos technológiákkal nem válaszható el a pálinkától.

A hidrogén-cianidra meg ezt:  "Mennyisége a metanollal azonos módon újrafőzéssel csökkenthető."

 

A cianidnak hasonló hatása van, mint a szén-monoxidnak: a vér oxigénfelvevő képességét blokkolja. Kis mennyiségű cianid utóhatás nélkül kiürül a szervezetből, nem halmozódik fel. Szén-monoxidos hasonlattal élve ez olyasmi, mint amikor a faszenes grill begyújtásakor kicsit beszippantunk a CO tartalmú füstből, és megfájdul a fejünk, de a friss levegőtől hamar rendbe jövünk.

A cián a mag belsejében van, de néhány összetört mag miatt nem kell aggódni. Véleményem szerint veszélyes mennyiségű cianidot szilvamagos pálinkával nem tudunk magunkhoz venni, sokkal hamarabb jön az alkoholmérgezés.

Előzmény: hal65 (88940)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88941

...igazságod vagyon...tényleg nagyon hasonlítanak egymásra...nem csoda, hogy sokan összetévesztik...de ha sört lehet belőle főzni, akkor lehet, hogy valami más szesz is kijön belőle...mindenesetre én kiváncsi vagyok, hogy mi lesz belőle...

Előzmény: szilvakukc (88937)
hal65 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88940

Mondhatnám, hogy a kokoferm-nek biztos van rá válasza,:)  de szerintem Itt kéne megnézned: http://www.palinkavizsgalatok.hu/gyakori-kerdesek/

Előzmény: Hurkafej (88939)
Hurkafej Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88939

Sziasztok!

 

A csonthélyasok magjának melyik részéből tudna kioldódni esetleg a cián, ha megtörik?

Van egy szilvafám, amin a mag rosz. ödörben ami feljön a víz tetejére, annak általában a magja szét volt repedve, persze miután észrevettem, már magoztam mindet, de mégis érdekelne a történet. Az egyik hordómba volt pár szem, mert az korai volt, és a másik fáról is potyogott 1-2 szem, és láttam, hogy a bunda tetjén ott van a kis mag, ami a hély beleselyében van.

halkergető Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88938

Villanymotoros 32-es húsdaráló, úgynevezett sajt-tárcsával, vagy 12-15-ös lyukú tárcsával.

Előzmény: cefre_86 (88930)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88937

Hát próbálj egy magyar növényhatározót nézegetni, azt még érted is.:DDD

Gledícsia címszó alatt keresd.

Előzmény: rézműves1 (88936)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88936

...pedig, ahogy a német gyógynövényhatározó képeit nézegetem, nagyon úgy néz ki...nem vagyok szakértő, de van ennek a növénynek egy "alteregója" is, szerinted???...

Előzmény: zsuzska60 (88934)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88935

Bogár?

Előzmény: zsuzska60 (88934)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88934

pláne, hogy ez nem a szentjánoskenyér :)

 

Előzmény: szilvakukc (88929)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88933

                                 vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (88898)
kubikos2 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88932

Természetesen pépesítettem fúróba fogható habarcskeverővel.

Előzmény: emGeza (88922)
barkócza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88931

Nem volt kéznél sárga főd? :)

 

Előzmény: szilvakukc (88929)
cefre_86 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88930

Sziasztok,

 

Sikerült beszereznem egy nagyobb adag almát (170 kg), amit valamikor majd szeretnék cefrézni. Megfordult a fejemben, hogy ez biza sokáig tartana késsel darabolni, szőlődarával felaprítani, ugyhogy szeretnék valami hatékonyabb módszert találni. Mik jöhetnek szóba? Ágaprítóval sajnos nem rendelkezem (noha kézenfekvő megoldás volna).

szilvakukc Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88929

Darálni kellett volna, a magot nyugodtan beleteheted. Viszont jól sejted! A padlón fogja végezni. Mi már Miklós1-el túl vagyunk rajta. Zsákutca.:))

Előzmény: Baracilin (88901)
kupeci Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88928

No ez a 4.9 nem tudom hogy került ide de már nincs idő nyomozni , mindjárt takarodó.

Jó éjt mindenkinek!:)

Előzmény: kupeci (88927)
kupeci Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88927

Hehe....én csak egy slambuc receptre gondoltam, de ha van még ezenkívül is valami ötleted, jöhetí4.9

Előzmény: templomhegyi (88926)
templomhegyi Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88926

Hónap estére összeszedem és megy oké

Előzmény: kupeci (88925)
kupeci Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88925

Szia templomhegyi,néha döcög, mert hogy még hiányoznak "bizonyos" receptek!:)))

Előzmény: templomhegyi (88923)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88924

Nem bírja.

Ő az új tipusú szabotör kísérleti példánya. Néhány munkaóra még benne van.

Üdv.

Előzmény: jana001 (88917)
templomhegyi Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88923

Van akinek jól megy a szekérke:)))

Előzmény: kupeci (88920)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88922

 "120 literes hordóba teszem, hogy legyen legaláb félig"

 

Szia!

 

Állításom akkor lesz helytáló , ha pépesített gyümölcsel dolgozol !

 

Ha a 120 L-es hordóval 50 %-ról indulsz , akkor a főerjedés 2. napjáig töltsd fel 75 %-ig.

Közbe indulj meg 60 L-es hordóval 70 %-al.Ezt a főerjedés végén tedd hozzá a 120 L-es

hordóhoz. Zárd le , kotyogót neki .

 

A 15 L már szerintem már rossz írányba indul.

Ez így már olyan mint a teledoki - tedd a kezed a képernyőre !

Előzmény: kubikos2 (88921)
kubikos2 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88921

Oké, akkor azt a 15 litert hagyom a fenébe. Kiöntöm.

Úgyis még a szilva nagy része a fán van és várom, hogy érjen. Ha megérett nekiállok teljesen leszedni és ami lesz azt a 120 literes hordóba teszem, hogy legyen legaláb félig.

 

Még annyit mondj meg, hogy ennyi idő alatt kiforrhatott az a 15 liter vagy csak simán el van rontva valami? A forrás ideje függ a mennyiségtől? Tehát kevesebb cefre rövidebb idő alatt kiforr?

Előzmény: emGeza (88916)
kupeci Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88920

Leragadni!?:).....de hát nekem keverősöm van!:)

Előzmény: Törölt nick (88919)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88919

Te melyik évnél ragadtál le? :)

Előzmény: kupeci (88918)
kupeci Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88918

Szia Jana!

Látom pezseg az élet!:)

Előzmény: jana001 (88917)
jana001 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88917

Most már leéllíthatnád magad!

Előzmény: emGeza (88916)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88916

Szia !

 

Igaz most off-ra kapcsoltam , de ...

 

Szerintem a 60 L-est csinál tovább. A 15 L már ne !

 

Máskor az összesen 75 L-ert ,tedd 2 db 60 L hordóba és főerjedés után öntsd össze .

Feltételezem , hogy a hordót 75 % -ig töltőted ? Mert ha nem akkor ötletem nam állja meg a helyét !

 

Ajánlottam pénteken jó tananyagot + a reggelnk-et olvassad . Ezek hasznosak .

 

De sokkat ne kérdezz , mert a sok okostojás leragadt 1980-nál !

Előzmény: kubikos2 (88906)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88915

" Akkor most mi van? Nem értem.... :-(("

 

Szia !

 

Ne vedd magadra , de neked is szól !

Akit megsértenék atól előre boccs !!!!

 

Ezt már Én sem értem ! Mi van itt ?

 

Valaki sztárolja magát , valaki tényleg az ! Én meg az ellenségetek vagyok (?)

 

Kaptok egy jó anyagot és csak kétkedtek ? Reklám ? Mennyi a lové ? Benne vagy a csapatba ?

 

Leragadtatok az ösi módszernél ? Az új már nem jó ? Nem kell ?

 

Inkább beszartatok ! Mert Ti nem így csináljátok ! És ez fáj Nektek ! 

 

Mint mindenben , a cefrézésben is fejlődni kell !

 

További sok sikert !

 

OFF

Előzmény: csalitos (88861)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88914

Szia !

 

Kár lett volna érte !

 

Te mint az oldal esze , vezére és elkötelezett pálinkaföző mester , a tudásod is kitün a többiektől.

És mégis bizonytalan lettél !

Ha itt valaki érti a dolgát az Te vagy ! 

 

Sajnálom !

Előzmény: snapszmester (88858)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88913

"  "Akár marhaságnak tünhet."

  Nem csak annak tűnik,az is.:-)  "

 

Szia ! 

 

Az , hogy mi marhaság és mi nem , azt az emberbe kialakult értékrend és az ígénye határozza meg !

Előzmény: stapika (88852)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88912

"Jogos a kérdés, és van megoldás."

http://forum.index.hu/reklamlink/

 

Szia !

 

Igaz nem nekem írtad , de rám céloztál .

 

Köszönöm a hasznos információt !

 

Ott fogom magam reklámozni , hogy mekkora marha vagyok a sok ..... között !

Előzmény: Törölt nick (88851)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88911

" Mennyi a részesedésed a kokoferm termékeinek eladása után?"

 

Szia !

 

Kérdésed írigylésre méltó!

 

A válasz : nulla .

 

Az építő és segítő szándék az manapság már nem létezhet ?

Csak az anyagiak ?

Kinek mennyi ?

 

Azért remélem , hogy valaki talált számára hasznos információt !?

Előzmény: csalitos (88850)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88910

"Tisztelt Mgéza!

Megkérhetlek,hogy maradjon meg nekem?Mert a reggelink reggel jelenik meg!

Edig is ,ma is, holnap is,holnaputánis,stb.....

köszönettel sogi! "

 

Tisztelt Sogi !

 

Igazad van ! Ez már a Te feladatod , úgy mint vf1 is tette , nap mint nap !

 

Elnézésed kérem ?

 

Köszönettel eMgeza !


(bár Én nem hagytam le a neved első betűjét !)

Előzmény: sogi01 (88845)
Hurkafej Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88909

Szia!

A kierjedt cefrét is szokták utólag savazni, ha azonnal nem tudják lefőzni. most fóliával van védve, de ez az egyetlen tárolós cefrém, mivel a hétvégén meglesz a főzőm, és utána már egyből tudok főzni.

 

 

Előzmény: emGeza (88908)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88908

"A kérdésem arra irányult, hogy ha eddig a pH szint beállítása nélkül volt tárolva a cefre, akkor lenne-e értelme 1 hétre besavazni, hiszen nagy valószínűséggel ha nagyon akart már elszaporodhatott volna valami.

Azt tudom mire való a savazás."

 

Szia !

 

Ja ! A kierjedt cefrét már mi ellen védted volna savazással?

 

A cefre tárolására más és jobb megoldások vannak.

pl. : - fólia + 10 cm víz ,

       - vékony étolaj réteg.(étolaj használatos a főzésnél)

 ...ezek védik a káros oxigéntől és az alkohol párolgását is megakadályozzák.

 

De ezt Te is tudod.

 

 

      

 

Előzmény: Hurkafej (88843)
Babar66 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88907

Kedves tanca1

Azeert itt a foorumon vannak neehaanyan, akik ismerik a JOO PAALINKA föözeeseenek szabaalyait (forteelyait, trükkjeit, vagy nevezhetjük baarminek) ees 99,9%- ban

kivaaloo paalinkaat keesziitenek baarmilyen gyümölcsbööl (termeesbööl)

Ha Te is joo minööseegüü paalinkaat szeretneel, fogadd meg amit szajkooznak. Ha nem, akkor az a Te dolgod.  (EEn megfogadtam, azoota ihatook a paaleszeim...)

üdv. 

Előzmény: tanca1 (88679)
kubikos2 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88906

Köszönöm mindenkinek aki küldött valamilyen segédletet! :)

 

Olyan kérdésem lenne még, hogy mivel kb 15 liter szilva nem fért bele a 60 literes hordóba azt Csütörtökön beletettem egy 120 literesbe. Mondanom sem kell alig lett az alján egy kevés, de eddig erjedt szépen. Ma reggel még meg volt felette a CO2 réteg is. Regel kicsit összeráztam (előtte a tetejét rátettem és nem szellőztettem sokáig) a hordóban. Délutánra viszont már nem hallatszik hogy "pezsegne" és a gyújtó sem alszik el ha felétartom.

 

Létezik, hogy ennyi idő alatt kiforrt vagy csak simán elcsesztem valamit?

Előzmény: emGeza (88822)
Babar66 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88905

Azeert, ha föözöl a "tenger gyümölcseibööl", egy pohaarral mindenkeepp kiinaalj meg,  csereebe baarmibööl vaalaszthatsz...

üdv.

(Elneezeest a taavirati stiiluseert.)

Előzmény: Piszra (88895)
halkergető Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88904

Köszi! Már próbáltam.  Csak fél táblát adnának.

 

 

Aztán azt is kérdeztem, hogy az ú.n. szalag anyagból vágnának-e le ekkora darabot, azt válaszolta a kérdezett, hogy szalagot csak egészben forgalmaznak, Vegyem meg a többszáz kilós tekercset.   :))

Előzmény: lezli56 (88903)
lezli56 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88903
Előzmény: halkergető (88902)
halkergető Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88902

Üdv. a T. Kartácsaknak!

 

Szükségem lenne 1 db. 1 (egy) mm vastag, 400-500 mm közötti szélességű, és 1100 mm hosszúságú vörösréz lemezre. Ahol eddig kerestem, ott vagy csak egész táblát akartak adni, vagy adtak volna darabot is, de kb. azon az áron, amiért az egész táblát megvehettem volna.

 

Ha valakinek esetleg van az említettnél korrekltebb beszerzési forrása, köszönettel venném az információt.

 

hk

 

 

Baracilin Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88901

Pálinkás jóreggelt!

 

Az illata ígéretes, az íze édes-cukros-karamellás talán kicsit házi csokoládés...majd meglássuk, vinni viszek mindenképp, max a padlón végzi, de leglább elmondhatjuk hogy ez is megvolt.
(azért remélem nem ez lesza sorsa:)

gombászok:
Tavaly bukkanam rá egy régi könyvben említették, hogy feldolgozható...
Sajnos a darabolás is elég nehézkes,főleg a szárazabb rudak esetében. A magozás számomra még lehetetlen küldetésnek tűnik, próbálom hamar főzni.

 

Piszra:

Ezt a mennyiséget 15-20 perc alatt be lehet gyűjteni, ennyi még belefér, csak a helyet kell neki biztosítani. Feldogozás meg szigorúan otthon :)

Előzmény: rézműves1 (88900)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88900

...pályinkás jó reggelt...

 

...mióta megismertelek, tudtam, hogy egy elkötelezett "otthonfőző" vagy...na de ez a nyaralás

hordóval:):):)...nem semmi, ahogy Pestiesen mondják...a haver erre csak annyit mondott, hogy na"ez sem normális"...DDD...remélem a télin már kóstolhatok belőle, mert ez igazi kuriózum lesz...

                                                      ...további jó nedűket, a Rézműves...

Előzmény: Baracilin (88893)
gombászok Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88899

Irígyellek a szorgalmadért, meg a talékonyságodért.

Tavaly valaki feldobta ezt a témát, csak úgy elméleti síkon volt is egy kis vita.

Most itt a gyakorlat.

A szjkenyér cukra a maghéj belsejében van, jól tetted, hogy áztattad. A maghéjnak magas a cellulózrost tartalma, ez biztos nem zavaró az erjedéskor. Magja viszont magas fehérjetartalmú, úgy gondolom, nem ártana valahogy az erjedésből kizárni, nehogy kellemetlen szagokat eredményezzen.

Pl. szjánoskenyér magozó gép???

Előzmény: Baracilin (88893)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88898

                                                 vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (88878)
jana001 Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88897

Csinálhatod úgy ahogy leírtad.

Előzmény: elek81 (88892)
Piszra Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88896

Ja és még annyit, hogy kiváncsian vár(juk) a beszámolót a "végeredményről".

Előzmény: Baracilin (88893)
Piszra Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88895

:-DDD

Ez nagyon súlyos, és egyben Hatalmas gartuláció!

Családos ember vagyok, elképzelem a szitut. Nyaralás, és az utazótáskában a cefrénekvaló.

Indiszkrét kérdés,és off is a topicban, de a család mit szólt? (nem kell válaszolni, csak költői kérdés volt.:-D) 

Mindig azt mondja szeretett családom, hogy menjünk nyaralni ott legalább nem a fákkal, permetezéssel, kapálással, cefrézéssel foglalkozom, hanem velük. :-D 

Görögbe készülünk idén, a tenger gyümölcseit lehet cefrézni?:-D

Előzmény: Baracilin (88893)
fehérkutya Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88894

Én két éve főztem gyalogbodzát. Fésűvel bogyóztam. Nagyon jellegzetes íze ( kicsit olya mentás hatású orüregbe viszzaérződő ) van. Az illata az sokak szerint szag. Nagyon messzíről megérezni. Nekem nagyon bejön, de sokaknak nem.

Síma bodzát is főztem, az nekem sokkal jellegtelebb lett. Szerintem kicsit még éretlen lehett. Boltit is kóstoltam egyszer, az sem volt különb.

 

Előzmény: Törölt nick (88887)
Baracilin Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88893

Nyaralni tessék hordóval indulni! :)

 

Szentjánoskenyérre bukkantam, Hordi 3x lett telitöltve(32kg), sajnos helyszűke miatt nem lett 4., 5.,...sokadik töltés...

 

A termés igencsak jellegzetes illatú ami különösen felerősödik, ha kis helyen vagyunk egybezárva egy nagyobb mennyiséggel.
A termések 1-1,5 cm vastagok, széttörve a frissekben sűrű édes lé van a szárazabbakban ez a lé krirtállyá fejlődik.


Friss termés esetén a feldolgozáshoz elég egy kraftos fúró 3000/perc fordulattal és egy Nabiti féle rettenetes. A fúró tényleg kraftos legyen mert 2 vödör feldolgozása után az 1100W-os fúró is felhevült. Mielőtt nekiálltam volna az aprításank 2-3 cm-es darabokra törtem a terméseket és annyi vizet adtam hozzá ami épp ellepte. Az aprítás sokkal tovább tart mint egy szilva vagy meggy esetén.

A fúró kímélése végett a maradék mennyiséget nyakonburítottam forróvízzel majd pár perccel később az edényeket teljesen feltöltöttem, hogy ellepje a terméseket. (ezt már hidegvízzel) Ez érezhetően megpuhítja a terméseket, holnapig áznak, majd újra nekiesek a fúróval.

Kihozatalról/ízről illatről később beszámolok :)

elek81 Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88892

Sziasztok!

 

 

Először is elnézést szeretnék kérni, ha pálinkás hangulatomban lennék és érthetetlen zagyvaságpt beszélnék, azaz írnék! De lenne itt egy dolog, amit szeretnék megkérdezni. Ha ma átmostam a kation cserélő gyantát vízzel, majd a saját szűrő rendszerembe raktam és jól lezártam a kiszáradás veszélyétől, akkor azt holnap teljes nyugodtsággal aktiválhatom 10%-on NaCl oldattal? A végén simán mosható csapvízzel is?

Üdv Imi

benchmade Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88891

Sikerült az első leégetést produkálnom. Eddig semmi nem égett le, duplafalú olajos  üstömben, de most az alma megtréfált. Elég sűrű volt, nem tettem hozzá vizet a feltöltéskor, eléggé odakapta az alját. Az alszeszen sem az illítán, sem az ízén nem érzem a "kozmát" remélem mald tisztázás után a pálinkán sem érződik.  Megtanultam, a duplafal sem mindenre biztosíték, így is vigyázni kell a fűtéssel.

Baracilin Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88890

Vágj bele nyugodtan! Én holnap megyek szedni, nagyon aromás a pálinkája, szerintem a legaromásabb ami főzhető. ahog már előttem is ítrák 2-3% cukrot bátran beletehetsz. Bogyót nyersen csak pár szemet mertem megkóstolni a sokhelyen olvasható hánytató hatása miatt, de egy néhány szem nem fog ilyesmit okozni. (Lekvárt ne főzz belőle az nem jó)

Ha keverőszárral aprítod akkor a vödör falán és a keverőszáron lévő gumiszerű anyagot nitrohígítval tudod eltakarítani a legkönyebben. (Próbáltam mosogatószerrel, alkohollal, sósavval, egyik se volt hatásos)

Előzmény: Törölt nick (88887)
norris53 Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88889

Ne félj a gyalog bodzától !

Tökéleztes igazán fűszeres pálinkát lehet főzni belőle > a 3% cukrot mindenkép elviseli > A turmikszolás során fellépő gyantát nekem szépen ki szedte a festékkeverő .

Elő > és utó párlatot figyelmesen vedd el akkor még prémium minőségű pálinkát is adhat !

Főzés közben a leg büdösebb -de a pálinkája már sokkal szelídebb !

Előzmény: Törölt nick (88887)
Miklós1 Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88888

A gyalogbodza ezidőtájt terem 1m-es szárak tetején fürtökben, a levelei az őszibarack levélre emlékeztetnek. Cefrézéskor ugyanúgy fúrószárral turmixoljuk, mint a bodzát, a szárakat ugyanúgy összeszedi a keverőfej, 2-3% cukor elmegy bele. Annyi érdekessége van, hogy a turmixolás és a cefre főzés során az edények falára gumiszerű gyanta rakódik, de ez csak az elmosogatást nehezíti. A pálinkáját többen undorító büdösnek tartják, szerintem nem az, inkább egy erősen aromásra sikerült bodza pálinkára hasonlít (ittam már ilyen bodzát). Nem próbáltam magamon a nyers bogyó hashajtó hatását, de a pálinkájától semmi baj nem lesz, érdemes vele foglakozni

Előzmény: Törölt nick (88887)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88887

A gyalogbodza is jó! Kifőzve nem mérgező!(álítólag :)

Versenyen is láttam már,ittam is!

Érdekes ízű!

Valakinek esetleg van tapasztalata vele (cefrézés ,főzés...) az engem is érdekelne!

 

Üdv!

Előzmény: edinano (88884)
hevezoli64 Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88886

Igen, jótékony.

Érett fabodzából.

Az is jó, nem mérgező főzve.

Üdv.

Előzmény: edinano (88884)
Hurkafej Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88885

Fekete Bodzát, ami bokor.

Előzmény: edinano (88884)
edinano Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88884

Üdv minden pálinkafőzőnek. Egyre többet hallok a Bodza pálinka jótékony hatásáról.

Szeretném megtudni, hogy milyen bodzából jó főzni igazi pálinkát.

Hallottam a gyalogbodzáról, hogy az nem jó. Milyet érdemes szedni?

Előre is köszönöm a felvilágosítást.

snapszmester Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88883

Abban nem lesz ÁFA.:-)

Előzmény: snapszmester (88882)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88882

Inkább Üveget.

Előzmény: Törölt nick (88881)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88881

Számlát küldjek vagy üres üveget :-)

Előzmény: snapszmester (88858)
Kaszti Imre Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88880

A legfontosabbat elfelejtettem.

Nagyon szépen köszönöm!

I

Előzmény: Kaszti Imre (88879)
Kaszti Imre Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88879

Jó volt az elképzelés,de a pénteki pálinka party után kissé zavarosra sikerült a fogaazásom.

Hát igen, a pálinka már csak ilyen.

Előzmény: snapszmester (88877)
sogi01 Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88878

                                                    vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (88816)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88877

Ok.

Mosás: vödör csapvízben, erősen kevergetve, ülepítve.

Aktiválás: csőben, készre szerelve.

Újabb mosás ugyan itt.

Előzmény: Kaszti Imre (88875)
Feriba51 Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88876

"A lányom felszedte a szilvát került bele moniliás is 2 nap mulva kiönthettem ,erencsére csak egy fél vödör volt."

 

Bizonyosan nem tartotta be a rendszerességet a bunda lenyomásával kapcsolatban:-)))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: TINTUS (88860)
Kaszti Imre Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88875

Szia snapszmester!

Eszemben sincs rosszul használni a gyantát. Még 1x elolvastam a szűrésre vonatkozó részt, de kérlek inkább segíts,mert nem vagyok még most sem biztos a dolgomban. Az valóban le van írva,hogy át kell mosni először a gyantát,még nem lesz tiszta a belőle kifolyó víz. Az is olvasható,hogy 10%-os sóoldattal kell aktiválni. Azt azonban most sem tudom,hogy először tegyem be a csõbe,mossam-öblítsem amíg nem tiszta a kifolyó víz,majd engedjem át rajta a sóoldatot,vagy vízzel mossam át előszőr mondjuk egy tálban,aztán sós fűrdő,majd végül be a csőbe és használ?

Szóval segítsetek kérlek a helyes használat elsajátításában!

 

Köszi: Imi

 

Előzmény: snapszmester (88873)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88874

A cefrézési tanácsokban nem engedek kompromisszumot.

Úgy se tartjátok be őket, akkor meg nincs értelme annak hogy ezt sem kell, meg azt sem.

Miért ne legyen tiszta, egészséges a gyümi?

Miért ne kellene aprítani?

Miért ne kellene tiszta, vegyszermentes hórdóban erjeszteni?

Miért ne kellene főzni erjedés után minél előbb?

snapszmester Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88873

Szerintem olvasd el még néhányszor mert ez nem játék. Ha nem akarod megérteni akkor inkább neki se állj. Egy rosszul kezelt gyantával több kárt okozol mint ha rezes pálinkát innál.

Előzmény: elek81 (88872)
elek81 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88872

Tehát a kész szűőn át kell engedni a sós oldatot, vagy a granulátumot kell beáztatni a sós oldatba?

Aktíválás után, de pálesz szűrés előtt a szűrőt át kell öblíteni sima vízzel, vagy ion vízzel?

Előzmény: jana001 (88866)
lezli56 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88871

 Meg a többieknek is! Most esett le:)

Előzmény: lezli56 (88870)
lezli56 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88870

Láttam az oldaladon az oklevelet, gratulálok hozzá!

Előzmény: hal65 (88756)
Piszra Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88869

Offffffff.

Mert Dezsőnek meg kell halnia..............:DDDD

On!!

Előzmény: Piszra (88868)
Piszra Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88868

Van egy nagy hűtőládám, + az egész család fagyasztójában egy-egy üres fakban az én gyümölcseim hevernek.

Ha már enni nem, de inni fogunk....:-D.-D

Poént félretéve, disznótor időszakra kiűrítem a fagyasztó ládákat.

Előzmény: Hurkafej (88867)
Hurkafej Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88867

Szép. Nagy hűtőd van :D

Én épen a bodzának próbálok helyet varázsolni a nagyszülők fagyójában, de plusz fagyasztó azért sok energiát fogyasztana. :)

Előzmény: Piszra (88865)
jana001 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88866

A Miklós1 féle1x1 ben 

a szűrési módszerek fejezetben.

Előzmény: elek81 (88863)
Piszra Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88865

Egy kis beszámoló:

 

Előzmény, és aggodalom: Itt és itt.

Ezek (élesztő és pektin bontó) után megnyugodtam: 

 

Ma már (kb. 5 nap alatt ki is fort a cefre. Most jön a tárolás a "bérfőzdés időpontig". Sajnos ez van, Na majd jövőre sajáttal. (Tavaly is ezt mondtam) :-D

Ma (miután kifort a cucc) letörölgettem a hordó belső falát ahol a felhabzás nyomot hagyott, hogy ne ecetesedjen az sem. 

 

..és még kb 150kg körte a hűtóben lapul....

 

Üdv.: Piszra.

stapika Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88864

Az össze szedet szilva,az még nem cefre.:-)

   Nem tudom benne van-e a "reggelinkbe":-))

Előzmény: TINTUS (88860)
elek81 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88863

Szóval a műgyanta aktiválásról hol olvasthatok?

Esetleg saját módszeretek?

csalitos Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88862

   Legalább most már tudod, hogy két napig nem tartogatjuk a szilvát vödörben feldolgozatlanul, főleg akkor, ha beteg hibás gyümölcs is kerül bele....

Előzmény: TINTUS (88860)
csalitos Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88861

   Akkor most mi van? Nem értem.... :-((

Előzmény: snapszmester (88858)
TINTUS Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88860

Mi a baj a Géza hozzászólásával?

igeneis tönkre megy a cefre, ha nincs megmosva, válogatva ......stb. A lányom felszedte a szilvát került bele moniliás is 2 nap mulva kiönthettem ,erencsére csak egy fél vödör volt.

Előzmény: Feriba51 (88832)
stapika Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88859

Ne törölje,lehet hogy a vége "reklám szagú",de az nélkül meg plágium.

Előzmény: snapszmester (88858)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88858

Ok. töröld a hozzászólásom.

Előzmény: Törölt nick (88851)
elek81 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88857

Ha jól látom, akkor ez erősen hasonlít egy pneumatikai reundszer légolajzó tartályára?

Honna szerezhető be?

Előzmény: norris53 (88855)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88856

Egy kis tananyag!

 

 

A PALINKAH konzorcium munkájának keretében több technológiai kísérletsort hajtottunk végre az elmúlt fél évben. Ezeknek az eredményeit is összefoglalva, naprakész ismereteink szerint a következő irányított erjesztési technológiát ajánljuk a csúcs körtepálinkák erjesztéséhez:

 

1.    Egészséges, utóérlelt gyümölcs becefrézése, ha kell mosni, zúzás, magozás

 

2.    Savazás 3,2 pH-ra foszforsavval vagy foszforsav-tejsav keverékkel

 

3.    1-2 g/hl Lallzyme HC (vagy 0,5-1 g/hl Lallzyme HC és 0,5-1 g/hl Lallzyme EX-V) és 2 g/hl Lallzyme Cuvée Blanc (béta-glükozidáz aktivitású pektinbontó) enzimek cefrébe keverése

Pektinbontás, aromafeltárás és a cukrokhoz kötött aromaanyagok felszabadítása

 

4.    30 g/hl Opti- vagy Optimum-White cefrébe keverése

Aromaanyagok védelme. Minden aromaanyagból, a vezéraromából is több marad a cefrében. Teltebb, hosszabb pálinka.

 

5.    20 g/hl Uvaferm 228 fajélesztős beoltás

Béta-glükozidáz aktivitású élesztő, további masszív primer aroma felszabadítás

 

6.    Erjesztés 17-18 °C-on

 

7.    Végerjedésben 10 g/hl Uvavital cefrébe keverése

 

8.    Erjedés után az oxidáció elleni védelemre odafigyelni és 7 napon belül főzni

 

A Lallzyme Beta enzim végerjedésnél korábbi adagolási lehetőségét még tesztelnünk kell. Ha becefrézéskor, vagy az erjedés derekán használható lenne (a Lallzyme Beta béta-glükozidáz enzimét nem gátolná a glükóz), akkor ezzel az enzimmel és a 228 élesztővel lenne felszabadítható a legtöbb aroma, miközben a körte vezéraroma anyaga (etil-2-transz-4-cisz-dekadienoát) a rövid idejű cefretárolás során nem hidrolizálna, csökkenne számottevő mértékben.

 

Jó munkát és jó időt kívánunk!

 

 

Üdvözlettel:

 

       Dr. KOVÁCS Tamás Ph.D.

                  ügyvezető/director

                       Kokoferm Kft

H-3231Gyöngyössolymos, Csákkői út 10.

Tel/fax: +36-37-370-892, www.kokoferm.hu

norris53 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88855
Előzmény: elek81 (88854)
elek81 Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88854

Sziasztok!

 

Megjött a kation cserélő műgyantám, amiből a szűrőmet szeretném elkészíteni. Ti hogyan készítettétek el a sajátotokat?

Az én elképzelésem a következő:

Vettem egy műanyag mérőhengert, aminek ca. 48 mm az átmérője. Ennek aljára teszek egy kifolyót, erre egy-két réteg nagyon sűrű rozsdamentes rostaszövet, egy kozmetikai vattakorong felét, majd ismét egy réteg rostaszövet jön. Erre teszem a műgyantát, aminek a magassága szerintem 15 cm lesz. Amit nem tudok, hogy a tetejét hogyan oldjam meg. Arra gondoltam, hogy a műgyanta tetejére ismét rostaszövet, majd egy vattakorong fele és ismét egy réteg rostaszövet. Ezzel valamelyest óvom a kiborulás veszélyétől, és nem is tud kiszáradni olyan könnyen, ha esetleg megfeletkeznék róla egy éjszakára . Végül egy kupakkal lezárom, amiben lesz egy befolyó csatlakozó, így egy kompakt kivitel lenne. Vélemény?

 

Esetleg képet tudnátok berakni, ha túlmisztifikált lenne az elképzelésem?

Ja, a legfontosabb. Hogyan kell aktiválni a műgyantát konyhasóval?

 

Köszi: Imi

Piszra Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88853

Igen ez volt az. A képekre tisztán emlékszem.

Dübörög a gazdaság, erősödik a Forint! :-DDD

stapika Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88852

"Akár marhaságnak tünhet."

  Nem csak annak tűnik,az is.:-)

Előzmény: emGeza (88839)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88851

Jogos a kérdés, és van megoldás.

http://forum.index.hu/reklamlink/

Előzmény: csalitos (88850)
csalitos Creative Commons License 2013.08.30 0 0 88850

   Mennyi a részesedésed a kokoferm termékeinek eladása után?

Előzmény: emGeza (88842)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!