Vagy...
Ha én főzöm, mire kész elmegy a kedvem a kajálástól és csak este a maradékból szoktam bekajálni. Egyébként az még jobb is, mert lehet válogatni a zsírosa- szaftosa között.
Vagy hidegen:
A ha-maradékról leszedjük a húst, kis csíkokra vagdossuk, megmosott-lecsurgatott-összetépett salátával, csíkokra vágott retekkel, uborkával, almával elkeverjük, 1 pohár kefír, 1citromlé, 1kk cukor, csipetke só összekeverve, és a slátára önteni. 1ó hűtő után finom hideg csemege.
Kacsasült egyben:
A megtisztított, alaposan kitokúzott madarat megsózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük friss nagyon apróra vágott bazsalikom-, rozmaring-, majorannával, két almát teszünk béleje, tepsiben tesszük a lernibe, alatta egy kispohárka vízzel, és közepes höfokon 1-2 óra alatt pirosra sütjük, miközben időnként meglocsoljuk saját zsírjával. Azért nem írok pontos időt, mert mindenki másképp szereti!
Ha lesz időm, majd megtanulom a képlinkelést is.
De most leesek a Tasztalról egy jó órára, mert a főnököm reggel átharapja a torkom, ha nem lesz kész egy féléves elemződiagram.
BYBYBYP!
Jelenleg vadászati tilalom van a zsiráfokra, ezért nem ajánlom, hogy vadászatával akár csak elméletben is foglalkozz. Gondold el milyen kellemetlen, ha begyűjt a vadőr. Ezenkívül nehéz észrevétlenül megközelíteni a zsiráfokat. Régebben megjelent egy könyv ajánlom figyelmedbe: Amit a zsiráfokról tudni kell címmel
Egy apró problémát látok, ami miatt nem próbálom ki azonnal. A konyhában nincs tűzrakóhely, ezért a tűzoltók nem engedélyeznék. Talán valami szabad területen ki lehetne próbálni, de csak Medárd végeztével, mert annyi eső esett, hogy csónakázi előbb lehet majd mint tüzet rakni.
Következő receptem a főtt zsiráfnyak lesz (nem tudjátok, hogy jobb egy zsiráfnyak tíz, de még száz tyúknyaknál is?), de előbb elmegyek megfelelő sütőt keresni. Itt nálunk négy és fél méteres a legnagyobb, az csak zsiráfbébihez (girafon) jó.
Sajnos szeretek enni, mégpedig finomakat, és ennek legegyszerűbb módja, ha megfőzöm. Persze ettől még veszélyes üzem a konyha, a munkavédelmi és tűzvédelmi szabályok pontos ismerete nélkül nem ajánlott a megközelítése. Javasolt védőruha alkalmazása is.
Ha el akarod kerülni a konyhát, végy egy pár csirkemellet, de lehet közte comb is. Jól fűszerezd be, mehet bele majoránna, oregánó, sok-sok durvára tört bors, de kakukkfű, bazsalikom és minden más is.Úgy tűnik, sokkal hatásosabb a dolog, ha vékonyan bekened a húst - lehetőleg oliva- - olajjal. Éredemes 24 órán át így bepácolva hagyni.
Akkor a húsdarabokat egyenként papírvékony baconszalonna-csíkokba tekered, aztán veszel annyi fóliát, lehetőleg duplán hajtva, ahány húsod van, és vékonyan olajjal bekened őket. Krumplikarikákkal kikövezed, arra kicsit vastagabbra vágott hagymakarikákat teszel, majd óvatosan begöngyölöd a húsokat egy-egy ilyen fóliába, hogy alul-felül beborítsa a hagymás krumpli. Ja, gombaszeletek is mehetnek a hagymára, ha úgy gondolod. A csomagolásnál vigyázni kell, hogy a lé ne tudjon majd kicsurogni a fólia alól.
Most valami nagy-nagy tüzet kéne rakni... Valóban, temérdek fát el kell égetni, míg annyi parázs nem lesz, hogy a felét félrekotorva, a maradékba be lehessen rakosgatni a csomagokat. A nagyobbakat középre, a kisebbeket a szélére. Aztán a félrekotort parazsat visszateszed tetejére, és vársz. Nem szabad túl soká várni, akkor nagyon száraz lesz a hús, de nyers se maradjon. Mindenesetre amíg "énekel", addig nincs nagy baj, addig még a saját levében sül. Ha kevés a parázs, csak nagyon óvatosan szabad a tetején tüzelni, mert felülről hamar átég a fólia, és akkor már csak a gőzmozdony eszi meg.
"Vad" salátát lehet hozzá adni, tehát paradicsomot, paprikát, uborkát felszeletelni, felcsíkozni, és csak úgy, minden nélkül enni. A húst mindenki maga bontja ki, és a fóliából kell enni, hogy ki ne hűljön, a hagymával és a fóliáról lekapart krumplikarikákkal. A köret kenyér, és szabad tunkolni!