Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Segítséget szeretnék kérni. Mégpedig:Központi fűtésünket szeretnénk (c-18,lapradiátorok,vékony vascsöves, nyitott rendszer..)bővíteni. Vettünk egy V-50-est szalmást. Az a nagy gond, hogy nálunk nincs lehetőség gravitációra.Csak keringtető szivattyúval működik a rendszer. De mi véd meg áramszünet esetén? Biztos, hogy ezt a kérdést már kiveséztétek de nem találom. Válaszokat előre is köszönöm, ha rajzokat is kapok azt pedig külön köszi.
Amit a Vaterán hirdetnek, elég sokfélével találkozom a munkám(kémények) során, de csak egyre emlékszem, nem terjedt el, ez valamire utalhat, de ettől még lehet elfogadható. 50E-ért hol kap az ember kazánt, kérdés az, hogy milyen állapotban van.
Mekkora is a ház pontosan? 150-160nm-re nekem kicsit soknak tűnik a fára 35kW-os kazán, főleg, hogy már ablakokat is cseréltetek. Bár én nem vagyok szakértő.
Én is ugyan így jártam, ahogy Te. Azért szeretnék ÖV kazánt, mert tartósabbnak tűnik, mint a lemez.
Sajnos a 20 éves lemezkazánunk megadta magát, mindenképpen cserélnünk kell mostanában. A ház 150nm kockaház + hozzáépítés verzió, az ablakok lettek eddig cserélve, hőszigetelés később, egyelőre tervben. Csak fahulladékot (2 asztalos is van a családban :-) használunk és persze időnként a fűrészpor is játszik, nem hiszem hogy a következő pár évben szénnel fűtenénk.
A fűtésszerelő egy 7 tagos Viadrus-t ajánlott, hogy az megfelelő lesz nekünk. Végigolvasva tisztán fafűtésre sokatok ajánlja a lemezkazánt. Calor 30 és 40-et néztem, könnyű lenne pakolni és nem is kellene sokat vágni a fát. Viszont a mostani tapasztalat miatt erősen hajlunk az öntöttvas kazánok felé.
Ha van javaslatotok lemez/öntöttvasra és teljesítményre, szívesen várom.
Az is tökéletes, én a minimumot írtam. Csapjál le belőle egy 70 cm-es darabot, a végét zárd le. Minkét végétől 8 cm-re egy db 1" os kov vas karmantyú, majd ugyanez a szembeni oldalra, úgy, hogy a két szemben lévő csatlakozó min egy átmérő távolságot legyen elcsúsztatva egymástól.
100*100-as zártszelvény akad a cégnél vastagfalú 5mm-es ha jól tudom. Milyen hosszú kellene, esetleg egy rajzot tudsz linkelni? Ránéznék szívesen. Az általam linkelt keverőszelep megfelelő lenne amúgy?
Én még nem vettem kazánt, de 80% hogy ez a márka marad. Jövő hónap közepéig pontot teszek a végére, remélem addig néhány tartozós emberkém is befut még. Keverőszelep milyen árban kapható? Nem néztem ennek még utánna, és elég nagy a vízkör nálam lehet 20C-nál nagyobb lesz a különbség és szükség lesz rá. (A szakember majd megmondja)
Szeva!!! En is Demrad 30ast vettem, de mar 10 napja ott all az udvaron, mert meg nem epitettem fel a kazanhazat. 4 ismerosomnek Demradja van es nagyon meg vannak elegedve vele, egy szerelo mondta, hogy volt egy regi szeria, ami repedett, de abbol is csak egy ketto, aztan ezt is kivedtek egy keveroszeleppel. En azt hiszem, hogy nem fogok tenni ilyen szelepet. A lenyeg, hogy a kimeno es a visszajovo viz kozotti kulonbseg ne legyen nagyobb 20 foknal. Ha a kevero pompadat 35fokra allitod, hogy induljon, akkor tuti nem lesz nagyobb kulonbseg es foleg ho sokk.
Tesómnak tavaly a nagy gázmizériakor kilyukadt a lemez vegyeskazánja ( maszek gyártmány, 15 évet bírt ), lemezkazánja senkinek sem volt raktáron, a közelben levő gyártónál 3 hét volt a várólista. Rövid számolás után, amennyit pénzt az idő alatt elfűtött volna gázzal, inkább azt az összeget hozzácsapta a kazán árához, és vett egy Viadrust. Nem bánta meg, nagyon dícséri.
Tavaly télen lett kész a nagy átalakításunk, a melléképületet lakhatóvá tettük, a múlt télen gázzal fűtöttük benne ( kondenzációs kazán, 85nm padlófűtés + 36 nm garázs 2 radiátorral, 850 köbméter gázzal ).
Idén aktuálissá vált a vegyeskazánunk cseréje, tavaly télen minden reggel már úgy mentem le begyújtani, hogy vajon csillog-e a víz a lépcső alján, ugyanis még a ház építésekor berakott, 1978-as 20 kW-os kazán volt bent. 1"-os indulóval, nyitott, szivattyús rendszer. Hibátlanul üzemelt mindvégig, eleinte szénnel, majd következett 7 év szünet, mikor is gázzal fűtöttünk. Majd ismét használatba vettük, de már kizárólag fával. Időközben beépítettük a tetőteret, még azt is szépen kifűtötte egy nagyobbra cserélt szivattyúval. Pár éve beszilikonoztam a felső 2 ajtó körül, mert a vetemedéstől be lehett látni a kazánba :)
A melléképületet egy ciszterna beépítésekor, a föld alatt, jól szigetelten összecsöveztem a főépülettel, hogy majd a kazáncserekor nagyobbat veszek, így a kisházat is tudom vele fűteni. Nálam is a Viadrusra esett a választás, egy 6 tagosat vettem. Elkészült a kazán bekötése, mind fűtés, mind füstcső oldalon.
A kisházban egy hőcserélőn keresztül megy a meleg a padlófűtésbe, melynek keringetőjét egy csőtermosztát kapcsolja. Ez a rész már tavaly kiépítésre került, gondolva az idei kazáncserére. Nemsokára főpróba, majd beszámolok a fejleményekről.
A 30 éves kéményünk tetején szétfagyott a beton, így azt is cserére vettük. Leemeléskor kiderült, a felső 4-5 sort már semmi sem tartja, így visszabontottuk a kéményt a cserépig, majd újrafalaztuk szép, új téglával. A tetejére saválló fedés és sapka került.
Nyáron beszereztük a tüzelőt is.
Így, egy nagyobb összeg beinvesztálása után, remélem gond nélkül leszünk egy darabig fűtés terén.
Korábban már kérdeztem, de nem igazán jött válasz rá: van valami különbség a Solid Plus és a Maximus kazánok között? Az összes adatuk egyforma, a méreteik is mm-re pontosan. Még a festésük is ugyan olyan. Visszaolvastam a fórumot. Tavaly december körül elég sok hozzászólás érkezett a Solid Plus-szal kapcsolatban. Olvastam "ja nyugi" kolléga tőcsavaros, alátétes lángterelő lemez beállítását. Valószínűleg akkor a MAximus-szal is el kell majd ezt játszani.
A víztér általában egyenes arányban nő, a kazán, kandalló teljesítményével!"
Persze, mivel nagyobb teljesítményű kazán, kandalló nagyobb tagszámú, vagy nagyobb tűzterű, ezért nagyobb a víztér is. Ez tiszta sor. De mi a helyzet azonos tagszámú kazánok esetén? Erre az esetre vonatkozóan folyt az eszmefuttatás.
""én is pontosan ugyan így használnám a kazánt: hétvégente, Karácsonykor, vagy nagyon hideg napokon segítenék rá vele a gázra."
Ne gondold. Ahol mi üzembe helyezünk ilyen fűtő eszközöket mindig ezt mondják.
És ha megszimatolják a szilárdfűtés varázslatos melegét, nem akarnak gázzal fűteni."
De gondolom, ugyanis az elmúlt 25 évben is így használtam a vegyes kazánt. Csak hát ugye a lemezkazánt megette ez a 25 év, ezért két szezont ki kellett hagynom. Most szántam rá magam a kazáncserére. Úgyhogy bőven volt időm megszimatolni azt a varázslatos meleget.
Hát ezt én sem tudom biztosan. De ha kisebb mennyiségű víz kapja a meleget, akkor gyorsabban is áramlik a kazánban a kisebb térfogat miatt, akár szivattyús, akár gravitációs a rendszer. Így a kazánban eltöltött hőfelvételi idő is kevesebb lesz. A két hatás kiegyenlíti egymást: fele annyi víz, fele annyi idő alatt ugyan olyan hőfokra melegszik, mint dupla annyi víz, dupla annyi idő alatt. (Ugyanakkora teljesítmény mellett.) Így végeredményben a kazánból kilépő hőmennyiség ugyan annyi, ha helyes az elgondolásom. Én is pontosan ugyan így használnám a kazánt: hétvégente, Karácsonykor, vagy nagyon hideg napokon segítenék rá vele a gázra.
Nem arra gondoltam, nem értek hozzá, azt gondolom, hogy a felületen kívül tán számít a víz mennyisége is, nem mindegy talán, hogy pl. 10 liter v. 20 víz kapja a meleget, de ebben én sem vagyok biztos. Én egyébként vegyesen fogok fűteni, kondenzációs gáz, és esténként meg hétvégén fával, kis pellettel v. fabrikettel vegyesen, meg a ház körüli fametszedék...
Ez érdekes, amit mondasz! Nekem eszem ágában se lenne forró kazánba hideg vizet önteni. Mondjuk aki nem műszaki beállítottságú, az lehet, hogy megteszi. De akkor mindegy, hogy török vagy nem török az a kazán, az öntöttvasnak az a tulajdonsága ilyen körülmények között, hogy reped. Ha akarnám se tudnám így csinálni, mert a padláson tudok csak rátölteni a rendszerre a tágulási tartályban ha kell. Mire az leér a pincébe a kazánig, rég fölmelegszik. Mondjuk szokott lenni leeresztő csak a kazánokon. Ismerek olyat, aki a rendszert is úgy szokta feltölteni, hogy ráhúz egy slagot erre a csapra, aminek a másik vége hálózati a vízcsapon van. Én bevallom, hogy nem szívesen tölteném fel a rendszert jó kemény csapvízzel.
Az értetlenkedés és a kioktatásszerű válasz helyett visszaolvashatnád az 5120.-at! Nem kell sokat visszalapozni. Ott részletesen tételesen leírtam, hogy mi "rúghatna labdába". Had gratuláljak, hogy Te még soha egy betűt sem gépeltél el! Én sajnos nem vagyok ilyen tökéletes, mert az imént a "t" betű helyett "k"-t írtam. De úgy látszik mások így is értették. Viszont olvasni megtanulhatnál! Azt írtam, hogy ez az egyik indok és nem azt, hogy a fő indok.
Lehet, hogy kicsit keményen fogalmaztam, de az előző hozzászólásodra ez visszajárt. Remélem azért nincs harag! :)
Hallottatok már töltő-űrítő csapról. Nahát, ahová ez szerelik, ott csak üríteni szabad. Tölteni csak hideg állapotban, és épp ezért a kazántól távolabb.
Ezek szerint te többet hallottál a dologról. Akkor nem is a gyártó illetve kazán miatt van ez a rossz vélemény, hanem a hanyag vagy nem megfelelő beszerelésből adódott a hiba? Mi miatt szünt meg a repedés kialakulása? Lehet páran tanulnánk a dologból.
A Maximusnak pont hogy 2"-os a csőcsatlakozásai, a Viadrusnak 6/4"! Pont ez az egyik indokom a török kazán mellett, mert a fűtéscsöveim is 2"-osak és van még jó pár ilyen méretű idomom, hollandim, csövem. Ezért beépítésnél nem kellene újakat venni. Szemben a Viadrus-szal, ahol kell kék szűkítő és kisebb idomokat is vehetnék hozzá.
Valaki használ török kazánt? Tényleg ennyire rosszak lennének? A kereskedőket megértem miért ajánlja a "másikat", szerintem csak egyszerűen nagyobb haszonkulccsal tudja eladni és ennyi az oka. Cáfoljátok meg ha rosszul látom. Ha már sok elismert helyen beengedik a török kazánokat és nem 10-20 darabot adnak el belőle akkor annyira csak nem lehet rossz. Vagy éppen ezért van az a tévhit, amit szerintem én is bevettem (repedésre hajlamos) hogy 100 vagy 1000 darabból volt egy hibás és tudvalevő hogy a rossz hír jobban terjed mint a jó. Mindenesetre jó lenne ha valaki aki jobban benne van ebben a dologba írna egy pár gondolatot, előny-hátrány. (Akit eddig kérdeztem nem találkozott még hibás török kazánnal, de hallott már róla) Mindenesetre nekem az tünt fel, hogy csak a török kazánnak van 5/4-es illetve 6/4-es vízcsatlakozása a többi gyártó 2"-os csatlakozással gyártja. Ennek esetleg lehet valami hátránya?
Lassan itt a fűtésszezon és nekem is el kellene döntenem melyiket válasszam.
Törökből is van több féle. A Demradról híresült el ez a hírhedt szókapcsolat: "repedésre hajlamos". Nem vagyok benne biztos, hogy nem emiatt az eset miatt alakult ki mindenkiben, az a sztereotípia, hogy a török nem jó. Cáfolja vagy erősítse meg valaki ezt az elgondolásomat, aki tudja mi az igazság!
Nem vagyok szakértő, de nem a hőátadó felületre gondolsz? Az lehet hatással a hatásfokra, vagy a teljesítményre. A Viadrusnál az nem nagyobb, sőt, a tisebb tűztér és a szemmel láthatóan nem sokkal több hőfelvevő lamella miatt talán kisebb is. Talán ez mutatkozik meg a két kazán teljesítményében is. A török kicsit nagyobb teljesítményű ugyan olyan tagszám mellett.
A víztere duplája, akkor annak meg kell mutatkoznia a hatásfokban is, nem? Merthogy nagyobb térfogatú víz kapja a meleget, nem? Engem a szakemberek eltanácsoltak a töröktől, nincs jó híre általában a török kazánoknak. Pedig nekem is szimpatikus volt a Maximus minden szempont szerint, aztán mégis Viadrust vettem.
Tudom én azt. Nem gondoltam, hogy a Solid Plus és a SolitechPlus4 ugyan az lenne. Még kinézetre se hasonlít a kettő.
Viszont ha az utóbbit tényleg a Vaillant cég gyártja, akkor elgondolkodnék rajta. A német gyártmányú dolgok nem szoktak rosszak lenni. A Vaillant egyébként se egy rossz nevű cég, legalábbis én a gázkazánjaikat ismerem nagyjából.
Az első linkkel valami probléma van. Érdekes a Ferroli kazánon az a rács a tűztér előtt. Az vajon nyitható? Vagy azon a kis résen kell fölötte bedobálni a fahasábokat...
Erre én is gondoltam már, ezért ezt is összehasonlítottam. Igazából nem jelentős, csak néhány kiló a különbség, igaz a Viadrus javára.
Maximus 4 tagos: 239kg Viadrus u22 4 tagos: 257kg
Tehát 22kg-mal nehezebb a Viadus, de ez a súlykülönbség 10% alatt van.
Külső mérteket tekintve a Viadrus kicsivel nagyobb "doboz" (talán emiatt is nem meglepő, hogy kicsit nehezebb), a víztere viszont duplája a másikénak. Igaz a víztérfogat a tűztértől veszi el sajnos a helyet.
Szia! -Láncfűrészt tulajdonképpen nem vettem újat, egyelőre nem is veszek, amig a régit tudom használni. - A kazánnal kapcsolatban, pedig amiatt hallgatok, mert nem ajánlom. Túl sok probléma merült fel vele, de most már ezt kell szeretni.
Ja, értem, visszaolvastam. Ez "ja nyugi" kollégának szólt és a Solid Plus kazánra vonatkozott... nem is tudtam, hogy az is szokott kátrányosodni. Múltkor a Baumaxban nézegettem a leírását, ha jól emlékszem az is török. Ugye?
Én meg itt kínomban már keresgélek mindent. Ilyet látott már valaki? http://elektrogoldmix.hu/index.php?lap=97_175_250¶m=1¢er=uj_termekek&term_id=5110 Azt írják, hogy a Vaillant cég terméke, ami nem hangzik rosszul.
A előző szezonban parázs vita folyt arról, h ha otthon kell ahhoz leköszörülni a lángterelőből és csavaranyákkal szórakozni , h legyen huzatja a kazánnak és ne dőljön belőle a kátrány, akkor az talán nem is olyan jó kazán...
DE hangsúlyozom ez a múlt, ja nyugi (3170) sem kesegett a átalakítás után, h rossz lenne a kazánja, tehát az egy nagyon is jó kazán....
A sime Solida az olasz (nekem is ilyen van, szénre qrva jó kazán, fára is eléggé fincsi)
a solid plus az egy más tészta, de van a fórumon akinek ilyenje van!
ja nyugi kolléga kisebb háztáji átalakítás után remélhetőleg idén télen is gyönyorködve hallgatja a kazán dübörgését fagyos téli estéken (mindenféle pejoratív értelem nélkül írtam e utolsó mondatomat, még mielőtt bárki beperelne!)
Nekem 238e Ft-ba került a 6 tagos kazán + a biztonsági hűtőkör (56e Ft). A kazánról igazán még nem tudok véleményt alkotni, csak két próbafűtést csináltam. Az meglepett, hogy 2 óra intenzív fűtés után is simán lehetett "taperolni" az ajtaját. Marha jó a hőszigetelése. Bezzeg a régi kazánnál csak úgy sercent a bőr a kezemről, mikor gyerek fejjel megvizsgáltam a hőfokot.
Most akkor tényleg annyival jobb a Viadrus? Mivel tud többet? Csak az öntvény anyagának a minősége más? Maradjunk csak az általam említett két típusnál, mert nálam az jöhet számításba. Maximus 130-ért, vagy "ultra pici" Viadrus 160-ért. Ez a Solida egyébként milyen gyártmány? A Szatmárisokban már nem nagyon bízok. Először telefonon kérdeztem, hogy van-e szállítás náluk, azt mondták, hogy nincs. Aztán bementem személyesesen és kiderült, hogy mégis van. Akkor kérdeztem a teljesítményről őket. Azt mondták, hogy a 26,5kW kevés és vegyem a 36kW-ost. Mindenkitől, akitől kérdeztem, azt mondták, hogy bőven elég a 26,5. Lehet, hogy csak rám akarták sózni a nagyobb kazánt, mert azt nem viszik annyira.
Solidaból nekem egy 7 tagos kellene, ami már elég húzós árban van közel 300eFt. Munktársam híva fel erre a figyelmemet, ő tavaly vett egy 6 tagost ebből akciósan 190eFt-ért és csak jókat tudott mondani róla.
Mifelénk a Baumaxban Solid Plus nevű kazánt árulnak. Külseje, beljesen egy az egyben ugyan az mint a Maximusé. A 4 tagos Viadrust kb. 160-ért kapnám meg.
Igazad van, tényleg ez volt az. Amivel kevertem az a Demrad Solid kazán ami hasonló a Viadrushoz. Remélem nem kavartam meg senkit se. Rengeteg kazánt néztem mostanában és sok a hasonló nevű is. (Solida, Solid. Solitech...stb.)
Nem gondolkozol praktikusan, nem az a lényeg, hogy a Szatmárinál van kedvezményed, hanem hogy hol kapod meg olcsóbban. A Baumaxban láttam 5 tagost 179E-ért.
Én Solidát vettem. A mellékelt fotókon látható a belseje, a Viadrus teljesen más. Szatmárinál a Viadrust "istenítik", több helyen is jártam ill. érdeklődtem (Kaposvár, Sz.fehérvár, Miskolc). Sokat rágódtam a témán én is, végül a füstcső magasság döntött. Így is kellett 32 cm-t emelnem a kazánon.
Hoppá. Amit én láttam Solidát nem így nézett ki, és a teljesítménye is nagyobb volt ha jól emlékszem szénnel 36.5kW-ot tud az 5 tagos. A belseje pedig egyezett a Viadruséval.
Én is így vagyok vele, de én még csak 1 hónapja álltam rá a dologra. Maximushoz annyit tennék hozzá, hogy az alkatrészellátás nem 100%-ban megoldott. (szatmárinál súgták)
Sajnos az nálam kilőve. Csak azok a kazánok jöhetnek szóba, amit a Szatmárinál árulnak. Mert csak ott van kedvezményem. Egyébként az ára ennek is inkább a Viadrushoz áll közelebb.
Tehát ha jól értem Te is azt írtad, hogy nem annyira rossz az a Maximus a Viadrushoz képest.
Azért probléma ez nekem, mert már hónapok óta tervezem a kazánvásárlást. Ezt itt is tapasztalhattátok, mert már régebb óta kérdezek rendszerese ezt-azt itt. Vágre, nagy nehezen eldöntöttem, hogy legyen a Maximus, erre most úgy néz ki hogy borul az egész eddigi elgondolásom.
Felénk se ajánlották a Maximust, és mindenki a Viadrust isteniti. Szétnéztem kicsit jobban és a kb. 250eFt-os 5 tagos Viadrust 210eFt-ért tudnám megvenni. De ugyanakkor találtam Demrad és Solida kazánt, ami felépítésre és belsőre majdnem ugyan az a Viadrussal. Egyik barátom most vett egy Viadrust átküldtem neki a képeket és kapásból összetévesztette a Demradot a Viadrussal. A Demradot és Solida 5 tagost 165eFt-ért akciózzák felénk, de ha minden jól megy 135eFt-ért hozzájutok egyhez. Csak a különbséget tekintve majd 80eFt minusz a Viadrussal szemben. Szerintem én e mellett fogok dönteni. Másik dolog ami nem tetszett, hogy ugyan adnak 3 illetve 5 év jótállást a Viadrusra (nem tudom miért nem egységes ez is a kereskedőknél, lehet ezzel akarják eladhatóbbá tenni mert jól hangzik az 5 év jótállás) de ugyanakkor ha prücök van akkor a szakember bekötését átvizsgálják a helyszínen (megfelelő és szakszerű bekötés, utólagos hűtőkör megléte, keverőszelep esetleg puffertároló a rendszerben..stb.) és ha minden oké akkor élhet a vevő a jótállás nyújtotta előnyökkel. Magyarul probláma esetén a kereskedő próbálja a beszerelőre hárítani a felelősséget és ha elhúzódik akkor egy fűtésszezonban nem fog menni a kazánod. Lehetőség van a Viadrusnál elő-köz és hátlapot venni de ára horribilis 75-80eFt/tag + szerelés. Ugyanakkor a Demrad és Solida kazánokra csak 1 év jótállás van, hasonló feltételekkel mint a Viadrusnál, de itt az egyes elemek 25eFt/tag-ból + szerelés megúszható már.
Elgondolkodtató a dolog mindenesetre. Várnám én is mások észrevételét, véleményét, akár kereskedőktől is.
Ez mondjuk nekem sem világos, hogy mért így csinálták. Nyomáspróbát, ahol megvan a készülék eldurranásának az esélye, veszélye, szerintem egyértelmű, hogy hidegen és nem üzemi körülmények között kell végezni. Előző melóhelyemen előírás, volt, hogy időnként nyomáspróbával ellenőrizni kellett a robbanásbiztos vegyszeres szekrényeket. Azt sem úgy ellenőrizték, hogy megrakták robbanásveszélyes vegyszerrel, bedobtak egy égő dinamit rudat, rázárták az ajtót és valaki mellette állt, hogy megfigyelje! Hideg vízzel csinálták, pumpával megnyomva.
sztanos, erbe, Freedomocska, nagyon köszönöm a válaszokat. már egyszer végig olvastam az egészet, de ezek szerint elfelejtettem. azért nem kevés infó van itt. minden esetre újra átnézem.
azért merült fel, mert ha minden ok lesz, évente hozzá jutok kb 4-5 tonna friss aprítékhoz. ezt a mennyiséget hogy fogom kiszárítani?! de ezen majd akkor aggódom. :)
Kéne egy reális vélemény, mert nagy gondban vagyok.
Már elhatároztam,, hogy veszek egy Maximus kazánt. Ma beszéltem a fűtésszerelővel a beszerelés részleteivel kapcsolatban. Nem volt valami jó véleménye erről a kazánról és a Viadrust javasolta. Azt mondta, hogy összehasonlíthatatlan a két kazán.
Ez tényleg így van? Tényleg megér a Viadrus 30-40ezerrel többet?
Leírom a szempontjaimat mindkét kazán szempontjából:
Maximus: - Olcsó, ami nagyon fontos szempont. (Sajnos nem élek túl nagy lábon. És akkor még finoman fogalmaztam.) - A paraméterei pont megfelelőek: 2"-osak a fűtéscsövei, szabványos a füstcsöve. - Teljesítményre pont jó 26,5/21,2kW. - A tűztér mérete 4 tagos kazánhoz képest elég nagy, vagy legalábbis megfelelő. A kazánajtó is jó nagy. - Külsőre nagyon szép, talán a legszebb kazán, amit láttam. A belseje se csúnya. A termo/manométer is nagyon jó helyen van. Külső méretei elég barátságosak, kompakt kazán. (Jó, tudom, ezek nem olyan lényeges szempontok.) - 2 év garancia. - Török, ami állítólag nem a legjobb minőség.
Viadrus: - Jóval drágább. - A csőcsatlakozásai 1,5"-osak, tehát bonyolultabb, drágább szereltetéssel, plusz szűkítő idomokkal lehetne csak beszerelni. A füstcsöve nem szabványos, 156mm-es (Lehet, hogy rámegy a 150-es is?) - A teljesítménye talán kicsi lesz: 23,2/20kW. A szerelő azt mondta, hogy most rakott be egy ilyen kazánt egy 140nm-es házba. - A tűztere kb. 5cm-rel kisebb azonos tagszám mellett. Az ajtaja is kisebb. Nem mindegy, hogy 38cm-es fahasáb fér bele, vagy csak épphogy 33. - A külseje nem túl tetszetős. Egyszerű pléh doboz, puritán, sima, egyszerű ajtóval. A tetején kidomborodó szögletes dobozban lévő hőmérsékletmérőt nem éppen a legjobb helyre tették. És nagyobb is a külső mérete mint a másiknak. (Ez azért lényeges, mert nem bálterem méretű a kazánházam. Lehozni is elég szűk helyen kell majd a pincébe.) - Csak 1 év garancia. - Cseh gyártmány, ami állítólag jobb minőségű. - Pont a napokban írta valaki (elnézést, hogy nem jegyeztem meg a nevét) ezzel a kazánnal kapcsolatban, hogy kátrányosodási problémája lépett fel nála.
Ezeket figyelembe véve Ti melyiket választanátok? Már beleéltem magam a Maximusba, ezért most nem tudok dönteni. Nekem az indokok alapján a a Maximus felé billen a mérleg nyelve, de lehet, hogy elfogult vagyok. Ezért írjatok minél több véleményt! Köszönöm!
Hogy nem szakember volt, az biztos! Ha mégis, akkor pék vagy kőműves. :-( Nyomáspróbát minimum hidegen kell végezni vízzel csurig töltve és külső eszközzel, pumpa, kompresszor, megnyomatva. De a vezetékes víz ~3 bar nyomása is jó. Ha így nem ereszt, utána lehet az üzemi körülményekre beállítva begyújtani. Tágulótartály, előírt előnyomás beállítása...
Óvatosan kell rakni!!! Ha sokat beraksz egyszerre és begyújtod, nagyon hamar ellobban és vagy forral, vagy kimegy a kéményen. Ott ülhetsz mellette és apránként lapátolgathatod. Csak vigyázz, nehogy leégesse a szemöldöködet!
sűrűn? tehát ha jól gondolom, vagy nagyobb az apríték térfogata, mint a hasított rönkfáé, vagy nem pakolhatom meg színültig, mert mondjuk befullad. melyik? ez a cucc megy sima lemezkazánban is, vagy kell hozzá valami extra?
Robbanás azért mert nem működik a biztonsági szelep: én nem igazán hiszem hogy ilyen lehet. Szerintem pl. volt előtte egy csap, ami el volt zárva.... Ez a tipikus.
Nyomáspróba utáni /alatti/ robbanás 2 dologtól függ:
1. A szerkezeti elemben, pl. cső, tárolt rugalmas energia. Ennek felszabadulása egy robbanás esetén igen kismértékű térfogatnövekedést okoz.
2. A nyomáspróbában résztvevő közegtől. Ha ez folyadék, mivel összenyomhatatlan, munkavégző képessége is alacsony.
De ha pl. sűrített levegő, vagy gőz, akkor nagyobb a tárolt energia. No itt vannak a bajok, különösen az utóbbinál, mert ott még a tárolt hőenergia is szerepet játszik.
Valamikor a Csepeli Csőgyárban dolgoztam, itt a nyomáspróbát mindig vízzel végeztük, és az egészet munkavédelmi okokból víz alá merítettük. Hogy ne járjunk úgy mint az egyszerű filmbéli tengelalattjárós, akinek szemét átszúrta a tömítés résében tűszerűen kiszúró víz...
www.kazangyartas.hu nézdd meg,ők is gyártanak nagytűzterű kazánokat és árban jobbak,mint a calor,bár,nem tudom milyenek,én is tőlük tervezem megvásárolni a szalmabálás kazánt.
Köszi! Nekem is rémlett ez a 180e, de úgy emlékeztem, hogy egy régebbi akciós szórólapon volt ennyi. De akkor ezek szerint az alap ára volt már ennyi. Azért kérdeztem, mert ismerős fűtésszerelőnek van valami 20% kedvezménye a Szatmárinál a nem akciós dolgokra. Meg tudom vele beszélni, hogy ő vegye meg a kazánt, én meg kifizetem neki. Így még jobban járok, mintha most venném meg az akcióban. Pedig nagyon gondolkoztam rajta, mert ma ott voltam az üzletben és már csak 1db volt raktáron.
Menj vissza a boltba ahol vásároltad, és követeld meg tőle a beszerzését a füstcsőnek. Ha valóban ez a méret. Ha nem,akkor ma már minden multi, "Szatya" árul füstcsövet, és a bádogosokat se felejtsük ki.
Latom eleg aktiv ez a forum, ugy hogy megeri elolvasnom az egesszet, majd en is beirogatok, de most meg a 156ik oldalnal tartok, ja es addig felepitem a kazanhazamat is es kb okt elejen, mar tul is vagyok az elso probafutesen. Az oreg emebrek azt mondjak, hogy kemeny tel lesz, mert sok a darazs,....majd meglatjuk.
Egyik ismerősőm szokott ilyen megoldással fúteni. Elég olcsón veszi a bálát, sok esetben kaszálásért, bálázásért...stb. földmunka ezzel fizetnek neki. Sokáig izzik, puffertárolós rendszer kell mellé, és tényleg nagyon sok hamu van utánna. De viszont ha van helyed akkor nagyon olcsón fűtheted vele a házat. Ha nagyon hideg van akkor 3-4 bála/nap megy el neki.
Szia! Néhány hét múlva szerelik nálam is ezt a megoldást. Mivel a puffer tartályban tudok 85 fokos vizet előállítani, ezért gondoltam én is a keverő szelepre. ESBE 20-60 fokos szelepet vettem. Sajnálom a radiátorokra ráengedni a 85 fokos vizet. Persze egy kerülő ágat is beépítenek, ha a szelep nem müxik... Most ennyi.
tud valaki, valamit egy Duna II nevezetű lemezkazánról? 40k-ért ide adnák? gondoltam megveszem, aztán használom míg megy. persze csak ha érdemes. mennyit fogyaszt? vagy esetleg többe kerül a leves, mint a hús? a neten nem sok infó van róla.
Talan aztan ez engem is fog erdekelni, mert akarok egy puffer tartalyt es mivel megvettem a Demrad Solitech 30-as, talan azzal tudnam ugy szabalyozni, hogy a kazanba visszajovo ag ne legyen hdeg vagy 20nal alacsonyabb a futoagnal, mert ekkor hajlamosak(?) az ontveny kazanok.
Írjon már olyan a fórumon akinek van tapasztalata a rendszerbe épített háromjáratú thermoszeleppel kapcsolatban. Azért gondoltam erre a megoldásra, mert ezzel biztosítani tudnám, hogy a kazántestben a víz akár 80 fokos is lehetne, miközben a fűtőrendszerben lévő víz 40 fokos. Vagy nem jól gondolom? Ezt a megoldást az egyik ismerősöm ajánlotta, miután megmutattam neki a kazánt.
Vacilláltam, hogy mit vegyek öntöttvaskazánból, a török Maximust (150e), vagy a Viadrus u22 D4-et (180e). Utóbbi felé hajlok és holnap délelőtt lépek is a Szatmárinál. Vélemények a gyakorlatból utóbbiról vannak? Gázkazán mellett fog menni, kiegészítésként esténként, meg elő- és utóidényben főleg fával, metszedékkel, néha fabrikettel ill. pellettel (ehhez valami plusz rácsot is kell betenni, hogy ne potyogjon le).
átverősó volt... olyan van nekik hogy 900/230 egy hcs, se nagyobb se két hcs kombi... árát meg se kérdeztem... na ilyen lett a BNV... alig van kint cég azok is rászedik az embert...
Sziasztok! Uj vagyok ebben a temaban es meg csak az utobbi 8 oldal hsz-t olvastam el. Most epult egy kicsi haz, amibe futest szeretnek szerelni, de meg vacilalok a kazanoknal, hogy lemezes vagy ontott vas legyen. A haznak a futendo terulete 90nm es kobmeterben 195-200. Ahogy lattam erre simman eleg egy 19 Kw-os kazan. Van is a Celsiusnak es az 200-350kobmetert fut, de rettento kicsi a tuztere es szerintem ha este megrakom ejjel 12 korul mar nem eg es ezert lehet, hogy a Demrad 23.2Kw-os (4 elemes talan) vasat veszem meg, mert oriasi az egestere a Celsiuseval szemben. Szerintetek jo huzas ez? A Demrad szenre adja meg a Kw-ot, ugy hogy fara ez 18-19 Kw-ot jelent, de bukkfaval 21-22ot es abbol van boven. Ja, meg fog melegiteni egy 120 literes bojlert. Koszi.
nézd én nem hiszek a mesékben ezért téged se akarlak hitegetni, holnap megkérdezem és ha nem csak rászedtek akkor priviben felveszem veled a kapcsolatot.
Az nagyon jó ár, mert látod a többi már egy kicsit más már. Mi 5-en vagyunk bár a gyerekek(3) már röpülnek kifelé csak egy marad még kicsit hosszabb ideig.
a 900/230-as amit én kérdezek azt begugliztam 415ért... ha a 250 nettó volt akkor br 312ért adják a BNV-n. Tudok még két hasonlót. 1000/140 szigetelt 2hcs 448Eft és 1000/200 szigetelt 2hcs 399Eft. Én is kombit szeretnék de mi csak 4en vagyunk és még egy babát tervezünk max. az 1500/300as 6-8embert ellát, azok amiket én nézek azok neked kicsik szvsz.
ha ilyen nagy kell akkor miért nem oldod meg kettővel??? tudok olcsón belsőtartály nélkülit ha érdekel. 1500as, 2 hcs + tisztító, szigeteletlen br 292Eft 2000es, 2 hcs + tisztító, szigeteletlen br 344Eft Közbe rákerestem, amit nekem mondtak az pontosan 900/230-as Styleboiler nem tudok róla hogy lenne belőle nagyobb,de mint írtam rákérdezek.
A szekunder levegő teljesen el van zárva (ha jól látom a képen) nagyban befolyásolni tudja az égés tökéletességét-kátrány mennyiségét. Anyósom mindig jól lefolytja, épphogy pontyörög a kazán, szerinte így tovább meleg van, hozzáteszem rengeteg kátrány is. Én 60 fokig felzargatom a vizet, bőven adok szekunder levegőt (ha óvatosan bekukucskálok a likon akkor látni ahogy a levegő elkeveredve a fagázokkal begyullad és szép kékes lánggal elég, finom duruzsoló hang kíséretében) A füstgáz csappantyúval is el lehet szórakozni amíg megtalálod az optimális zárást. Az ajtó fölött a korom huzatproblémára utal (visszafüstöl) de az akkor is előfordul ha a csappantyút lezárva hagyod és úgy nyitod ki a tűztérajtót. Tényleg keringető szivattyú van a rendszeredben? mert ha igen akkor a csőtermosztátot célszerű 60 fok fölé állítani.
volt többféle méretben én se akartam elhinni, vissza is mentem pár lépés után.... :) azt mondta náluk minden ilyen olcsó mert kis árréssel dolgoznak.... :) Ma már nem tudtam felhívni őket mert csak négyig vannak, de mindenképpen utána akarok járni hogy mi igaz ebből... Ird be hogy neked milyen kell és megkérdezem azt is.
Volna még egy kérésem: írjon már olyan a fórumon akinek van tapasztalata a rendszerbe épített háromjáratú thermoszeleppel kapcsolatban. Azért gondoltam erre a megoldásra, mert ezzel biztosítani tudnám, hogy a kazántestben a víz akár 80 fokos is lehetne, miközben a fűtőrendszerben lévő víz 40 fokos. Köszönöm az eddigi tanácsokat!
kint voltam a BNV-n... :( lejártam a lábam, alig van kint valami, nem sok értelme volt, de.... de az egyik standon 50hufért adtak pelletet.Állítólag 100% fenyő csak víz hozzáadásával és úgy "ragasztja" össze a fenyőben lévő gyanta... A cég Ceglédi, restart kft, nem ismerem őket, csak a pellet vadászoknak irtam az infót. Reméltem meg tudok nézni élőben egy SAS-t vagy egy EKO-t, de nem... :( Kint volt ez a Restart, a Celsius méregdrágán és egy még drágább cég 30Kw-ost 2,5millióért adta volna......... Ablakost se sikerült találnom, volt vagy 2-3... :( Viszont volt egy Soláros akinek állítólag van valami 1000literes kombi (200) pufija két hőcserélővel 250000ért... olasz cucc... szigetelt... ha ez netto akkor is jó ár szvsz...
keress rá a Ferroli öv kazánokra. azoknak van hűtésük. nem tudom milyenek, de már nem is biztos, hogy nekem az lesz. szerintem lemezkazánt telepítek. itt azt javasolták, ha csak fával tüzelek. valszeg csak fa lesz, mert az elég nagy telkem egy részét beültetem energiafával és azt tüzelem el. kísérletnek jó lesz. remélem beválik.
nem vagyok szakmabeli, csak agyalok. ha betennék egy mágnesszelepet mindkét osztógyűjtő elé és VAGY kapcsolással összekötném a szivattyúval, akkor ha meleget kér a földszint, nem kapna fölöslegesen a tetőtér is és fordítva, bár ez ritkább eset. természetesen két termosztát, fent és lent. mindegyik kapcsolja a maga szelepét és a szivattyút, ha van meleg a pufferben, de ez már egy másik történet.
a gépészem albatrosz 2-es vezérlést talált ki nekem, de nem hiszem, hogy lesz rá pénzem. motoros 3járatú, Grundfos UPE szivattyúk. ezért UPS-ek lesznek. ha később jobb lesz az anyagi helyzetem majd berakom az Albatrost. az említett elektronika tudja vezérelni az UPSeket is, vagy akkor azokat is cserélnem kell?
én inkább egy fekete konténer szerű valamire gondoltam, amiben rendesen felmegy a hőmérséklet. egy nyár alatt szerintem ki is száradna rendesen. ja és rönk, vagy inkább hasított fa lenne az anyag.
nem is hiszem, hogy több szót érdemel. csak egy gondolat volt. minden esetre köszönöm a képet
1., Nem tudom, véletlen-e, de a huzatszabályzó(nekem is van) ha jól látom, 40-50 fokon van..Jól írta itt valaki, hogy ez nem jó üzemi hőmérsékletnek, mert kátrányosodik!
2., a száraz fa tényleg fontos, bár ha jó a rendszer, jó a huzat, akkor kicsit nedvesebb fával sem lesz gond
3., ez a legfontosabb!! Nem jó a kéményed, legalábbis a huzattal nagy gond van. Ez abból látszik, hogy a felső ajtó felett a burkolatod csúnyán fekete!! Ez pedig attól van, hogy ha kinyitod az ajtót, füstöl a kazán kifelé!!! Na, ez jó huzat mellett szinte lehetetlen!
Szóval szerintem 99,9 %, hogy a kéményed/bekötés a rossz!!!
Használd 70-80 fokon jó kéménnyel, és minden szép lesz, hidd el!
Ismerősék is utánam vettek U22-t, és egy telet szenvedtek vele. MIkor odahívtak, hogy segítsek, és megláttam a kéményt(kb 3,5 méter téglábó, meg 2 méter cső a végén) egyből tudtam, mi a baj. Lebontották, építettek egy 51-est kb 5,5-6 méter magasan, azóta meg élvezik a meleget, kényelmet!
Szerintem lényegében jó a kapcsolásod, lényegében egy faelgázosító bekötés. /a napkolis oldallal nem foglalkoztam/
Néhány megjegyzésem volna:
1. A kazánszivattyú után lévő visszacspószelepet /rugó nélkülit/a szivattyú elkerülőágába szokták tenni. Így sorbakötve nem is tudom, mi a funkciója.
2.A fűtési tágulásit én inkább közvetlenül a kazán mellé kötném. Jobban esne. És tennék egy biztonsági szelepet közvetlenül a kazán után is.
3.A 300 literes indirekt hidegvíz betápjánál a tartály és a biztonsági szelep közé szigorúan tilos elzárócsapot tenni! Fel is robbanhat.
4.Nekem kicsinek tűnik a 300 literes indirekt tartályhoz a 10 literes HMV tágulási tartály. Nálam egy szerelvény kereskedő cég méretező programja 20 litert adott meg 200 literes indirektre./ Az is igaz, hogy én 90 fokos maximális vízhőfokot adtam meg./
5. A szűrőt inkább a visszatérőbe szokták tenni, a kazán előtt. Talán azért, mert az eleve alul van, és ha áll a rendszer ott jobban összegyűlik.
Egyébként a hálózati hidegvíz kazánvisszahűtő hurok milyen kazánba van beépítve? Én eddig ilyet gyárilag csak a faelg. kazánoknál hallottam.
sziasztok, végig olvastam több ezer hsz-t. mit szóltok egy ilyen rendszerhez? kiépítés alatt...(remélem a kép felmegy)
sokat olvastam arról, hogy a szekunder rosszul keveredik a hideg primerrel. mi lenne ha előmelegítenénk mondjuk a kéménnyel?
panaszkodnak a nedves fa miatt. mi a helyzet egy napenergiás faszárítóval? semmi extra, csak egy fekete doboz aminek van valami huzata, amin távozik a nedvesség. természetesen akkora doboz amibe bele fér a faanyag
Nézd meg a kazán adattáblázatát, szerintem ott az van írva, hogy az üzemi hőfok 80C fok, ha neked 50c fokon akkor a radiátoraid túl vannak méretezve a ház hőigényéhez képest, megoldás lehet a puffer ez esetben. 60C fokos visszatérő alatt a kazán kátrányosodásra hajlamos, olvasd el, hogy mit ír a kazán élettartamáról.
Jómagam is Viadrus tulajdonos vagyok és magam is találkoztam a kátrányosodással.
Sok forrása lehet a problémának:
-A fa rönkben 2 év alatt szárad ki,,hasítva is a kolloid méretekben kötött víz több mint fél év alatt távozik. Sajnos a tüzifaként árult holmi sokszor az őszi vágásból származik, tehát vizes. Azért gondolok nálad erre, mert az ajtókon is ragacs van, pedig ott nem hűti a víztér, nálam ott nem keletkezett kátrány.
-Az előremenő és a visszatérő kazánvíz közti hőmérséklet különbség nem jó, ha több mint 20 fok Celsius, ezt volna hivatott kiküszöbölni a "ladomat21?" de ha felfűtött radiátoroknál ez nálad nem áll fent, akkor annak ilyen berendezés nélkül sem kéne ennyire kátrányosodni.
-Használod a füstgáz csappantyút? Szerintem ezek a kazánok főként széntüzelésre készültek, fatüzelésnél nem olyan tiszta az égés, picit nagyobb huzatot igényel, a csappantyút én szinte nem is használom, csak az alsó ajtóval fékezem a meleget, hogy ne szaladjon ki a kéményen.
És ha meg már kormos, érdemes kitisztítani, mert a hőátadás olyan mértékben romlik, ami már a tüzelési költségekben is meg fog látszani. A Konix nem rossz, de ha azzal akarja tisztán tartani a kazánt az ember, akkor lassan egy új árát költi el rá. /Calgon szindróma/. Úgy javaslom a használatát, hogy jól befűteni száraz fával és folyamatosan adagolni rá a port, 1-2 nap alatt rászórni az egész zacsit, amitől megindul egy folyamat, a kátrány kifehéredik és lerepedezik a faláról. Persz ezt ki kell még egészíteni egy jó kis kézfej-beverős-spaklis vakarászással is.
En szinte sosem engedem 60 fok fole a kazant, mert olyan nagy teljesitmenyu. Nem tudom, hany KW, de regi szovjet termek :) Vaskemeny oldja meg a fust elvezeteset. Nyar vege fele eszembe jutott, hogy jo lenne kikormolni.... Na ekkor ert a meglepetes. Tobb vodornyi kondenzviz volt a kemenyben. Ugy kellett kimeregetnem. Nem volt egy epuletes tevekenyseg. Sok okoskodas es erdeklodes utan.... teletontottem ajtoig betonnal. Kifurom a kemeny oldalat, lesz bele egy csovecske plusz egy vodor. Ide folyhat a viz, ha akar. Ez egyebkent a becsorgo esoviz ellen is jo. Kemeny merete miatt el kellett asni kb 1 metert, igy nem volt kis meccs kimeregetni a melybol a szmotyit....
Ami icipici bajomvan a Demraddal, hogy a szekunder levegő nyílását kicsinek találom. megy szépen, de talán picit lehetne nagyobb.
Sokáig nem tulajdonítottam neki jelentősséget, de utána olvastam, és a szekunder levegő nagyon fontos. Tulajdonképpen a fatüzelésnél az elgázosítás a szekunder levegő segítségével történik. Enyhe túlzással ha jól adagolod akor kicsit olyan faelgázosító kazánszerűséget tudsz csinálni. De csak fánál van igazán jelentőssége. Szénnél nem annyira, de ott is fontos.
Na,ezt lehet h mi is kipróbáljuk,mert amint írtam,nálunk ilyen fényes,szurkos kátrány volt lerakódva a kazánban,úgytudom ez jelentősen befolyásolja a hatásfokát és a kazi élettartamát is. Am neked van ilyen láncos hozatszabályozód?
Érdekes a lerakódás a kazánodban. Olyan tömény szurok van rajta...
A huzat a kéményben rendben van?
Magába a helyiségbe elég levegő jut be?
A szekunder levegő adagolását beállítottad?
Az én 35 kW-osom is lefolytva ment, mert 70C fölé nem engedhedtem, de ilyen kátrányosodást még nem láttam mint Nálad. Sőt az enyém szép őzbarna volt égés után.
A baj az, hogy ez a kéményben is lerakódik, és képes begyulladni is, és a kémény tűz elég kellemetlen tud lenni.
Nekünk is volt a lemezjazin ilyen "fényes" lerakódás,de az ajtóknál nem folyt vagy ilyesmi,csak úgy volt ez a "bevonat" az oldalán.De mi is rendszeresen leszedtük róla... Am neked mi a tapasztalatod ezzel a "láncos" huzatszabályozóval? Mi is tervezzük,hogy ezzel is felszereljük az új kazánt,ezzel is kicsit automatizáljuk a rendszert...
A képet nem sikerült feltennem, de ezen a linken meg lehet nézni. http://kepfeltoltes.hu/090908/605975056K_p_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Jakuza80-nak köszi, a hozzászólást, kérdezném még tőled, hogy nektek van e puffer tartályotok a kazánhoz, meg Laddomat21 be van e építve, amit egy előző hozzászólásban olvastam. Meg füstgáz termosztát? Nekünk egyik sincs, de F-40 fórumozó szerint a szlovák szervizesek ezeket mind mondták, hogy kéne hogy legyen. Vagy ajánlatos. Nem értünk mi sem hozzá, csak szeretnénk valami megoldást találni erre a problémára. Előre is köszi.
Jah,am nekünk 110nm-rt kellene vele kifűteni kellemes 21-22°C-ra, új,műanyag nyílászárók mellett,35-40cm vastag vájog-kerámia tégla falakkal. Mostani lemezkazink 4 telet húzott ki,vadi újan lett véve,de sajna csak 2.5mm-es lemezből volt,most márciusban kilyukadt vhol olyan helyen,ahol nem venni észre és szakik aztmondták,javíthatatlan... Na most ezért akarunk mindenképp öntöttvas kazánt,azok talán jóval hosszabb élettartamúak normális üzemeltetés mellett.Bár egy jó lemezkazi is elvan jópár évig ha "kifoglya" az ember. De mi szénnel is etetnénk,igaz idén inkább csak lignittel,de jó ha bírja az erősebb szenet is...
Valaki pont tegnap kért véleményt erről a kazánról a gyakorikerdesek.hu-n. Eddig nem sok érdemleges válasz jött rá: http://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__barkacsolas__397411-van-valakinek-maxumus-ontott-van-kazanja-olyan-amelyik-melegvizet-is-eloallit-a
8e-ért hoznák el a kazánt és vinnék le a pincébe, ami végül is nem olyan vészes.
Közben haza értem. Csináltam egy kis helyet a pincében. A régi kazánt lerángattam a lábazatáról és félreraktam a fal mellé. Ez csak lemezkazán, de ez is van vagy 1,5 mázsa. Megizzadtam tőle rendesen. A lépcsőn biztos nem vittem volna föl egyedül. Valószínűleg majd vasnak fogom eladni, csak most nagyon lent van a vas ára. Megvárom amíg drágább lesz.
Most is megnéztem, de nem látok rajta sehol semmilyen adattáblát, vagy feliratot. Egyedül az ajtajának a jobb felső sarkában van egy nehezen kivehető, talán MSM felirat. Csináltam róla pár képet, hátha fölismeri valaki a típusát. Elég hülyén néz ki így a fal mellett, lábazat nélkül.
Nekünk is ilyen kazánunk van, csak 5-tagos. Az elején mi is így küzdöttünk a kátránnyal( pedig 100 nm a ház, de semmi szigetelés, régi ablakok voltak, stb)aztán áttértünk arra, hogy amikor nincs mínusz kint, akkor nem megy egész nap a kazán, csak reggel-este 1-1 begyújtás, és akkor 80 fokon. Mínuszokban már egész nap mehet(kivéve éjjel), kb 70-80 fokon. Ja, és állandó 26-27(!!!) fok van a házban nappal! Reggelre is(éjjel a kazán alszik) minimum 21......
Idén még egy nagy szobát is rákötünk(így 120 nm lesz), talán nem kell ennyire fojtani.
Ha nem fojtod, és nem kell szegények 50-60 fokon menni, nem lesz kátrány! Ja, a fa is számít(száraz legyen), meg a szekunder levegő is!
zezaz izindex................... be is kell illeszteni..... és még azt is kivágja.... :( használd a kepfeltoltes.hu-t és illeszd be a kép direktlinkjét.... sajna ez van.....
Nem értem miért nem sikerül feltölteni a képet, először nagy volt a mérete, aztán lekicsinyítettem. Meg is jelenik a kép az "előképen", de nem tölti fel sajna.
Nekünk van egy Viadrus u22 6 tagos kazánunk. 2 éve vettük, 200 ezerért. Mint ahogy írta régebbi hozzászólásában F-40, hát ez is termeli a kátrányt rendesen. Nem tudjuk mit csináljunk vele, mert egyébként jó kazán lenne, ha nagy hidegek vannak, akkor bizony jól járunk vele, mert egy éjjelt kibír, hogy nem kell rárakni. Fával fűtünk benne, a lakásunk 100 m2. Akkor van gond, amikor nincs minusz 20fok, amikor enyhébb idő van és csak 50 fokon megy a kazán, akkor izzad nagyon a kazán. Majd próbálok feltenni képet, hogy hogy néz ki belülről a kazán, remélem sikerül. Mikor kinyitjuk a kazánajtót, akkor szinte be van ragadva a kátránytól, amikor kinyitjuk akkor pedig nyúlik a "szurok"-szerű anyag. Most vettünk megint fát télre, de már előre tartunk a tüzeléstől, mert a kéményünk, már annyira átvette a kátrány szagot, hogy már a házban is lehet érezni a bűzt. A falon még nem ütött át, de büdös van tőle nagyon. Sok mindenkit kérdeztünk már, de senki nem tudja a megoldást. Már azon gondolkoztunk,hogy eladjuk, de hát már az is bajos, jó lenne ha jól működne.
Amit F-40 leírt, az a történet szinte a miénk, mi is mindent megnézettünk, a szakikat is kihívtuk mi is, a kémény jó, jó a huzatja, stb. Mi a Szatmárinál vettük, ki is hívtuk őket és ők annyit mondtak: EZ ILYEN!
Amit a szlovák szervizesek elmondtak, hát azt tényleg csodálkozva olvastuk, hogy nem jó a fordítás? nem értem két számjegyben mit nem lehet jól lefordítani? Ez abszurd!!! A puffertartály nekünk sincs. A laddomat 21ről nem kellett volna a Szatmáriéknak tájékoztatni, az sincs nekünk. Most nézek utána, hogy mi is az valójában? Nem tudjuk érdemes e ezeket az átalakításokat megcsináltatni, mert mi van akkor is kátrányosodik???????????? És érdekes, mert mi azért vettünk ilyen kazánt, mert az egyik ismerősünknek ilyen van, ugyanaz a személy kötötte be, mint neki és neki nincs vele problémája. Szóljon már aki tudna nekünk segíteni, egy konkrét ötlettel, mert tanácstalanok vagyunk. Köszönettel
Olvastam egy helyen, hogy 100nm-es házhoz 20kW alatti kazánt javasolnak. Talán itt is megemlítettem, mert az szerintem is kevés. De általában én úgy vettem észre, hogy 25 körülire azt szokták mondani, hogy elég.
Ugye ez fára 21,2kW-os. A gázkazánunk is 21kW-os, amit a tervezésnél mérnők számította ki a pontos hőigény figyelembe vételével. A régi lemezkazán sem tűnik egy erőműnek már csak a pici tűztere miatt és a 130-as füstcsöve miatt sem. Sajnos nincs rajta semmi felirat, amiből kiderülne a teljesítménye, de azzal is sikerült párszor fölforralni a rendszerben lévő 180-200liter vizet. A falak B30-as blokktéglából épültek. A nyílászázók fából vannak dupla hagyományos üvegezéssel. Elég jól záródnak, szigetelve vannak, nem huzatosak. Szerintem ekkora kazánnak elégnek kell lennie. Most nem azon a 10eFt-on múlik, amivel a nagyobb kazán többe kerülne, de ha nehezen fűti fel a házat, egy hőszigeteléssel még mindig lehet segíteni. De mi van akkor ha a 36kW-os meg nagy? Állandóan le kéne fojtani és nyitott ablaknál kéne aludni télen is, hogy ne süljünk meg. A fát viszont zabálná feleslegesen.
Találtam közben két szállító céget. Mindjárt megkérdezem mennyiért hoznának el egy kazánt.
Sokmindentől függ természetesen leginkább a pince lejárattól, de én egy "kigyúrt" akkor 55 kg intellektuális alkatúként 2 óra alatt építettem egy rámpát a pincelejáratba, azon szépen letoltam egyedül a kazánt, fektetve. Azt hittem majd vissza kell fogni, mert majd megindul. (ezért kocsi vonohorogjához kötöttem biztos ami biztos - tök feleslegesen)... a végén még noszogatni kellett, hogy leérjen.
Utána csak a helyére kellett táncoltatni.
Én is így voltma mint Te, hogy a haverok éppen nem értek rá, és mire 5-6 embert összeszedtem volna az 2-3 hét. Nem beszélve arról, hogy igazából a kazánnak nincs fogása, hiába van ott annyi ember, nem tudja megfogni, nem fér hozzá. A legbiztonságosabbnak a lecsúsztatás tünt és az is lett.
De miért kellene külön válogatni a kérget ? Az is fűt és az a pár % hamu többlet kit érdekel - engem nem . Valahol úgy is felhasználják és vissza kerül a "rendszerbe" .
Szia Zsolt! Sok mindentől függ, hogy egy háznak mennyi a hőszükséglete: 1. mekkora hőmérsékletet szeretnél 18C vagy pedig 22-24C-ot 2. a 26,5kW-os teljesítmény szénre igaz, a fánál már csak 21,2kW 3. és amit a boltban mondtak neked az is befolyásolja a dolgokat(nyílászárók és a falak) Csaba110-nek nagy a gyakorlata ebben a témában(épületgépészkedik)
A Demrad és a Solid+plusz nagyon hasonlítanak, de a füstjáratok kialakításánál egy kicsit más a két kazán. a Solidnál van egy kis füstterelő lemez középen amiatt talán jobb a hatásfoka egy kicsit, de kényesebb is talán. Tavaly télen elég sokat írtak erről a itt a fórumozok, vissza kéne keresni.
Fuvaros talán akadna és 10km-re kéne csak szállítani, de gondolom erre is rámenne egy-két "Szent István király arckép". Utánfutóm van, de lejárt a műszakija meg újabban eredetvizsgálat, törzskönyv is kötelező rá, még ha az első és idáig egyetlen tulajdonosa is vagyok. Most épp árulom. (Ez volt itt a reklám helye. :)). Úgyhogy egy fuvar miatt nem érné meg kiváltanom rá a papírokat. Meg ha el is hozom, ki pakolja rá föl, meg főleg ki viszi le a pincébe? Legalább 3-4 embert össze kéne szednem, hogy le tudjuk vinni a lépcsőn. Hogy finoman fogalmazzak az ismerőseim meg inkább intellektuális alkatok, mint kigyúrt testtel rendelkezőek. Szóval most ezen töröm a fejemet, hogy ezt hogy oldjam meg...
Ja, látom nagyon népszerű most ez a 150e-s kazán. Más fórumokon is most ez a téma.
35 kW, de már sok, mivel közben szigetelve lett a ház egy része, és a nyílászárókat is cseréltük.
Van mellette egy gáz kazán is ami 16 kW-ra vissza van véve és még így is leszabályoz.
Ezért szegény öv. kazán néha 60 fokra visszavéve "dübörgött" de bírta. Most kap egy puffert és mehet csutkán.
A házam átlag hőigénye óránként 4kW (lett) gondolhatod milyen meleg volt a Demrad mellett. Most a pufferben majd 46 kW-t tudok tárolni, ezzel két begyújtással elég lesz. Közben ott a gáz.
35 kW, de már sok, mivel közben szigetelve lett a ház egy része, és a nyílászárókat is cseréltük.
Van mellette egy gáz kazán is ami 16 kW-ra vissza van véve és még így is leszabályoz.
Ezért szegény öv. kazán néha 60 fokra visszavéve "dübörgött" de bírta. Most kap egy puffert és mehet csutkán.
A házam átlag hőigénye óránként 4kW (lett) gondolhatod milyen meleg volt a Demrad mellett. Most a pufferben majd 46 kW-t tudok tárolni, ezzel két begyújtással elég lesz. Közben ott a gáz.
Van egyáltalán valami különbség a Maximus, Solid Plus és Demrad elnevezésű kazánok között? Kinézetre hasonlóak. Az előbbi kettő teljesen, a Demradnak talán csak az ajtaja és az eleje más Az adatlapjukat is összehasonlítottam. Az előző kettő megint egyforma teljesen, a Demrad is hasonló csak kis eltérések vannak.
Hivatalosan a normál légszáraz tüzifának 15-17% a nedvességtartalma. A pellet és brikettgyártáshoz 2-8%-ra szárítják le. Hozzávetőlegesen minden 1% víztartalom 1%-ot ront a hatásfokon. Ellenben több gyártónál is figyeltem, hogy kiindulási alapnak nem a több éves tárolt tüzifát, hanem a frissen aprított 35-50% nedvességtartalmú nyers fát veszik kiindulási alapul. Így a legkedvezőbb esetben ~48% hatékonyságnövekedést számolhatnak. :-) Azt viszont így sem értem, hova teszik a károsanyagot? Ha a kéreghulladékkal fűtik a szárítót, a károsanyag csak kijut valahol, csak nem a városban a pelletkazán kéményéből. :-( Az aprítékomból elég nehezen tudnám különválogatni a kérget a fától. Tudom, vannak rá gépek, eljárások. Ciklonos osztályozó, rázógépek, stb. De ez plusz energiapazarlás.
Nekem a Demradot elhozták a prak..kerből, letették a pincém elé (ha jól emlékszm ingyen). Onnan egyedül vittem le és állítottam be. :-) Ha jól emlékszem 330 kg a nettó súlya.
Beszéltem közben az üzlettel. Azt mondták, hogy egy 25 éves blokktéglából épült 95-100nm-es egyszintes házhoz a 26,5kW-os kazán kicsi. Csak akkor lesz jó, ha nyílászárókat cserélünk és homlokzatszigetelve lesz a ház. Ezen meglepődtem, mert az utóbbi időben jó pár ilyen témájú cikket, írást, fórumot végigolvastam és azok szerint megfelelő a teljesítménye. Sőt a jelenlegi gázkazánunk 21kW-os. Ez a kazán fával tüzelve kb. ugyanilyen teljesítményű lenne. A következő 5 tagos már 36kW-os, szerintem az iszonyúan túl lenne méretezve. A másik, hogy a bolt egyáltalán nem vállal szállítást még városon belül pár km-re sem. Vajon honnan fogok szerezni olyan szállítót aki elhozza nekem és lecipeli a pincébe? Na és az hány tízezer Ft-omba fog kerülni? Lehet, hogy még sem olyan olcsó ez a kazán. Mert ha 20-30ezerért hozzák el mondjuk, akkor ugyan ott tartok majdnem, mintha egy Viadrust vennék. :(
Ne éld bele magad. Te jogviszonyban a kereskedővel állsz (fogyasztóiszerződés), így az ügy nagyon nehezen, intézhető.
Amúgy ez ma csak úgy lehet jótállási jegyben, hogy a gyártónak fogalma nincs a törvénykezés, számára kedvező részéről sem. Így aztán gondold el, mennyire van tisztában a többivel.
Köszi, ez jó hír! :) A boltban vagy az ajánlott beüzemelési szervíznél azért megkérdezem mit mondnak rá. De örülök, ha ezt nem kell olyan szigorúan venni.
Jótállás: ugyan nem kazánt, hanem egy hűtőt vettem pár hónapja. Meg is lepődtem a leírásán, mert benne volt, hogy 8 vagy 10 évig kötelező a forgalmazónak (vagy a gyártónak) biztosítania az alkatrészeket az adott típusból, még akkor is, ha addigra befejeződik a típus gyártása. Ez azért jó dolog, de úgy látszik sajnos nem mindenhol van ez így.
Ha egy tartós fogyasztási cikkre 5 év jótállást adnak (a garancia szót nem ismeri a fogyvéd törvény) ott azért a feltételek rovatot nem árt megtanulni, nem csak átfutni. Mert jöhet a meglepetés!
Lehet rosszul emlékszem, rengeteg kazánt néztem meg. (Akkor viszont a Demradra adnak 1 évet itt felénk.) Nem tudom milyen jogszabály vonatkozik a forgalmazóra, utánna kellene járni. A Viadrusra 5 év garanciát mondott az eladó, de viszont tagcsere az elég húzós 75-80eFt/tag ami elgondolkodtató.
Nekem 2 év rémlik, mintha annyit olvastam volna... Kazán esetén nincs olyan jogszabályi kötelezettsége a forgalmazónak, mint amilyen a nagyobb értékű műszaki cikkek esetén szokott lenni? Tehát, hogy X évig kötelező biztosítania az alkatrész ellátást.
(Bocs az előző duplázásért! Valamiért nagyon belassult a fórum.)
Kösz a választ! Ismerős lett volna a fűtésszerelő, akivel be tudtam volna szereltetni, ezért talán olcsóbb lett volna és biztos jól megcsinálta volna. A gyártó kötelezővé teszi, hogy csak az általa kijelölt szerelővel történt üzembehelyezés esetén jár a garancia. Így lehet, hogy jobban járok, ha egy ember csinálja a beszerelést is. Majd megérdeklődöm hogy hol mennyi. Most mindenesetre jobban zavar az a 80cetis helyprobléma.
Kösz a választ! Ismerős lett volna a fűtésszerelő, akivel be tudtam volna szereltetni, ezért talán olcsóbb lett volna és biztos jól megcsinálta volna. A gyártó kötelezővé teszi, hogy csak az általa kijelölt szerelővel történt üzembehelyezés esetén jár a garancia. Így lehet, hogy jobban járok, ha egy ember csinálja a beszerelést is. Majd megérdeklődöm hogy hol mennyi. Most mindenesetre jobban zavar egy a 80cetis helyprobléma.
A kéreg tartalommal (+ abban beragadó anyagokkal ) magyarázzák . Bár nem kötelező elhinni mert egy pár fának nagyon vékony a kérge plusz sima is ( én is a kételkedők táborát erősítem ). Ellen példának mindig valamely szélsőséges értéket-anyagot választanak és ehhez már hozzá vagyok szokva .
Ennél a tipusnál mit jelent az üzembe helyezés nem tudom, de nem azonos a beszereléssel az bizonyos.
Sajnos a szakszerűtlen beszerelések ellen, és az ebből adódó helytelen működés létrejötte ellen másképp nem tudja magát védeni a gyártó (kötelezett), minthogy megvizsgáltatja a beszerelés szakszerűségét a fogyasztó lakásán.
Nem nagy összegek ezek, de a fogyasztó (kedvezményezet) is jól jár, mert független szakember ad véleményt, vizsgálja a beszerelést.
A beszerelő szaki is nyer.
Az átvételi procedúra után, működési, felelőssége nincs!
Természetesen, ha 20 ef.-ot meghaladta a munkadíj, arra a hatályos törvénykezés kötelező jótállást ír elő (munka jótállás) és az általa adott, és az Ő (kivitelező) számláján szerepelő alkatrészek jótállási kötelezettje is a beszerelő szakember.
Összefoglalva.
Bármennyire is lehúzásnak tűnhet ez a jótállási feltétel, mindenképpen csak nyerhetnek vele a résztvevők.
Nekem az eladó nem nagyon ajánlotta, pedig nézegettem én is. Nincs alkatrészutánpótlás, és garancia is 1 év van rá. Mondjuk a garanciával nem nagyon foglalkoztam, mert egy szezon alatt szerintem előjönnek a hibák.
Nézegetem én ennek a Maximus kazánnak a leírását. A kezdeti lelkesedésem megtorpanni látszik. :( Az üzembe helyezés mit takar pontosan? Ez más, mint a beszerelés? Van ilyen kikötés is a leírásban, hogy a kazán és a helység fala között mindenhol minimum 80centi helynek kell lennie. Mi van akkor, ha a két oldalon csak 50-60cm helyem lenne? A régi kazán is így volt bekötve. Akkor nem vehetek ilyen kazánt? Vagy építsem át a pincét? Pedig a helység eredetileg is kazánháznak épült.
Tudom sajnos, hogy messze van, valamint a futár is szokott nekem örülni amikor a 40kg-os csomagnál jön ki a szeme mint a csigának, nem hogy 400kg-ot pakolgasson.
Valaki meg tudná mondani, hogy megközelítőleg minimum mekkora puffer tartály kell egy 98m2-es egyszintes épülethez (amely vegyes tüzeléssel lesz fűtve)? 65m2 padlófűtés, a 3 szobában (33m2) radiátor.
Az jó hely, van ott egy pár hifis barátom. Ha nem lennél ilyen messze akkor össze lehetne fogni és olcsóbban vásárolni tüzelőanyagot és kazánt is. Tüzelőanyag tölgy 1450Ft/q almafa hasogatva 1300Ft/q brikett 100EUR/1t, korrekten mérlegelve leszállítva. Kazánt is többet kellene venni és lehetne olcsóbb árat kérni. Ismerősőm múlt héten vett egy Viadrus 6 tagos kazánt 160eFt-ért így számlával garanciával. Csak ezért kérdeztem, hogy merre laksz.
Én még azt is hozzátenném ehhez a kérdéshez, hogy hogyan lehet magasabb fűtőértéke ugyanolyan tömegű fabrikettnek vagy pelletnek mint ugyanolyan fafajtából a tüzifának, sőt kevesebb a károsanyag (???) kibocsájtása is. A hirdetések gyakran kiemelik ezeket az apró kis momentumokat;))
üdv, múltkorában szó volt a pellet áráról - én most guglizom a kazánt ezt találtam közben, gondoltam bedobom hátha ismeri valaki vagy kell valakinek. Én nem is merem, nem használtam, nem tudom tényleg ennyi e vagy csak ki van irva, nem hívtam őket, felelősséget nem vállalok: http://www.europellet.eu/content/akcios_ar_12
Én már régóta szemezek evvel a kazánnal, tegnap is megnéztem a boltban, jónak találom. Egy kétségem van, török. Azaz, mint a Demrad, amiről olvastam itt v. másik topikon, hogy volt vele olyan tapasztalat, hogy megrepedt. Vélemények?
És még valami- a brikett és a pellet is "függőséget " jelent , az aprítékkal való fűtés pedig "függetlenséget " . Már most is jelentkeznek az ellátási problémák a pellet piacán .
Engem is érdekelne ez a kazán,nagyon jó árban van. Mi pont most akarunk venni öntvény kazánt,talán pont kapóra jön:) Am valakinek vannak már tapasztalatai ezzel a kazánnal kapcsolatban?
Igen , ide illik . Én maximálisan apríték párti vagyok és a brikettálást egy felesleges energia pazarló technológiának tartok mivel a tűztérben úgyis szétesik a préselvény . A pellet helyett ott az apríték ugyancsak . Vidéken ez a megfelelő mivel annyi hely mindig akad ,hogy egy tárolót-szárítót összedobjon az ember .
Meghozták hozzánk is a Szatmáris katalógust. Azt a kazánt, amit pár hete kinéztem 180-ért, most 150-ért adják. Csak 4 tagos, de valami 38,5cm mélységű a tűztere, ha jól emlékszem és 26kW-os. Szerintem nagyon megéri. 150ezerért nem kapok máshol öntöttvas kazánt.
A vészmegoldás nekem is ez lett volna, mert annyit tuti nem adok a bíróért, ráadásul a bírót csak vertikálisan lehet beépíteni, míg nekem horizontális kell a "ladomat típusú" kialakításhoz.
Az imént megvizsgáltam egy Európa visszacsapószelepet.A rugót kioperálva belőle,funkcionálisan megegyezik a bíró véle szeleppel.Nem mellékesen,fele annyiba kerül. Sőt nem is kell egy külön elágazást készítenem,hanem simán beépítem a keringető után rugó nélkül és kész.
Nekem is van, igaz az 2.2 és bitang erős, 350-es lap van rajta, visz mident még a vasat is, igaz el is intézi a fogakat is. Nos én úgy szoktam: leszerelem a lapot és a helyére a nagy flex vágókorongját teszem és azzal minden fogát szépen megélezem. Ha már készen vagy és jó éles a gép akkor arra kell ügyelni , hogy a fát kell vágni vele és nem testrészeket(kéz, ujj és egyéb) vagy ne járj így mint ezek a favágók.
Néhány újabb kép: A tárolósiló megtelt. Adatok: Készült 6 db olajoshordóból. Minél lyukasabb, annál jobb. Szellőzik. Átmérő 1,8 m, magasság ~1,8 m. Tető csúcsmagassága a talajtól 3,2 m. Betárolt térfogat ~ 6 m3. Ugyanaz távolabbról a géppel. A kifúvócső (hattyúnyak, bár én büszkén sárkánynyaknak titulálom) 1-1,5 cm szivaccsal, filccel betekerve, bútorszövettel majd habalátétes PVC padlóval körbevarrva. Zajcsökkentés. A kupac egyik vége. A kupac másik vége. Ugyanaz oldalról távolabbról. A siló méretei alapján lehet saccolni a mennyiséget. 8 m3 elég 1 télre. Becslésem szerint 8 tél. 2 évente legalább ennyi összejön. A vastagja külön van, azzal nem tudok mit kezdeni.
"Vkinek vmi használható ötlete ??????????" Meg kell élezni a fűrészt! :-) Nem vicc. 1,5 KW-os körfűrészasztalom van sima vas lappal (nem keményfémlapkás). A lábánszáradt akáctól az 50 évet tetőben töltött tölgyfagerendáig mindent elvitt. Csak a reszelőt nem szabad sajnálni tőle. Ha találkoztál már igazi lábánszáradt akáccal, olyan mint az üveg, a fejsze csak koppanik rajta. Ahhoz képest a kőris puhafa.
Ezt nézd meg !!Én beszéltem velük de a hirdetésben is kiolvasható hogy szállítással kerül annyiba ami ki van írva ,csak nagy tétel,de azt mondták fél kamionnal is kihoznak!!
vmi tippet szeretnék kérni mert próbálkoztam én már mindennel!!
Az ügy januárban kezdődött amikor is hozattam 50 mázsa körist,vizesen kitünően és könnyen ketté lehetett baltázni,oké,gondoltam!Igen ám de most probák sora és csak szenvedés,vettem egy hasgató gépet igaz kisipari dee mikor megvettem akkor vittem egy combos példányt és tök simán hasadt,sejhetitek ,hogy itthon már nem produkálta ezt az eredményt,a balta szó szerint lepattan róla,a 3,2 kw-os körfűrész belefullad!!Nagyon kemény és csak vakarjuk a fejünket!!
Sajnos csak 5/4-eset kaptam, a csöves is akkora. Örülök, hogy tudtam szerezni, mert felforgattam érte fél Mo.-t.
Az 1000 literes pufferes 35kW-os öntöttvas kazános rendszeremhez már szinte minden megvan.
5/4-es csövekből lesz összerakva, és ESBE 510-es lesz a kazánköri visszatérőben és ESBE lesz a ház felé menő részben is. TS130 lesz a biztonsági egy automata kazántöltővel és 140 liter tágulásival. 2 db 2,5 báros és egy 3 báros lesz még berakva. Valamint a csappantyús visszacsapó.
A fórumokon nagyon sok 5letet találtam. A rendszeremet magam építem.
Igazad lehet, hogy a fűtővíz lefúvó szelep - pirossapkás - ritkán működik, ott ebből valószínüleg nem lesz gond.
Ami viszont érdekes, hogy azt írják az én beépítés előtt álló HMV - kéksapkás - 8 bar-os biztonsági szelepemről, amit a boiler és a HMV tágulási közé kell építenem, hogy, : " a bojlerszelepeknél nem rendellenes, ha időnként vizet engednek ki "
3. Ja, arra gondoltál. Nincs ismeretem róla, nincs vagy nem láttam a leírását, de mindenhol másutt is ílyen elhelyezéseket láttam, s főként, én nem szabtam meg a fűtésszerelő srácnak a helyzetét, ő meg automatikusan így rakta. Biztos nem elsőként. :) Azt gondolom, mivel ez egy ritkán "működő" eszköz, (ha jól megy, talán sose) talán egy szabálytalan elhelyezés sem okoz túl nagy gondot az egész élete során se. Reméljük :)
Az ismerős készítette Monori kazán rajzai alapján az ilyen kazánunkat. 22 évig működött, majd kilukadt. (Elnézést az egyszerű rajzért, a füstjárat sokatmondó szerintem.) A piros "ajtót" két 6-os csavarral lehetett eltávolítani, amit évente egyszer meg is tett édesapám. A tűztér az előírás szerinti 3-as helyett 6-os, a többi 2-es helyett 4-es anyagból készült.
Azt a hibát mi is elkövettük, hogy csak annyit raktunk a tűzre, amennyi meleg kellett, tehát többnyire csak pislákolt a tűz. Valószínűleg ezért lukadhatott ki a vastagabb anyag is.
Ha majd a kezedbe veszed, láthadod, hogy belül van egy fentről lefele függőlegesen gravitációsan lelógó réz lap, amit teljesen csak az áramlás miatti nyomáskülönbség zár le. Szokták csppantyúnak is hívni.
Egyébként érdemes eggyel nagyobbat nenni, mint a cső. Pl 1" csőhöz 5/4 " -est.
Majd esetleg írd meg, hogy hol sikerült és mennyiért megvenned, esetleg magánba, hogy ne legyen reklám.
2. Bocs, jobban megnéztem a rajzodat, és már értem, hogy a puffer hőjét nem is tudnád a fűtés felé kiszedni, a kapcsolás ezt nem is teszi lehetővé. De nem is célod, mint írtad, max. a későbbiekben HMV felé.
Értem azt is, hogy Nálad erre a hőkinyerésre várhatóan nem is lesz szükség, mert a kazánod szabályozza az égést, tehát 90 fokot elérő víz nem lesz gyakori állapot, tehát a puffer is többnyire "üres" lesz. A kazán a lefojtásból /huzatszab./ sincs baj, korom, lecsapódás, hatásfok romlás, mert van kazánvédő by-pass-kör.
Mindenkinél más a helyzet. Nálam a puffer felé elterelés mindennapos állapot, az elterelő szelepet is már úgy állítottuk be, hogy már 65 foknál nyisson. Ennek az az oka, hogy a fűtőberendezés egy vízteres kandalló, nem egy pincében álló kazán, és az ráadásul a lakás kis alapterületű konyhájában, és nem a külső fal mellet működik. Tehát érthető, hogy el akartam kerülni, hogy a kandalló sugárzó melege túlfűtse azt a helyiséget ahol az áll, miközben esetleg messzebb hideg van. Egy kandallót mégsem " illik" leszigetelni.
Ezért van az üzemszerűen alacsonyabb vízhőfok, ezért nem telepítettünk kazánköri by-pass -t sem, tudatosan vállalva az ezzel járó hátrányokat is. Hát ami azt illeti, kormos is az üveg rendesen....
Ja, és a kandallón nincs automata huzatszabályzó. Az égést a tüzifa anyagának és méretének megválasztással szabályozzuk. /is /
És mégegy: a radiátorok fűtőfelülete viszon erősen túlméretezett. Szóval minden az alacsony vízhőfokot szolgálja.
Az én rendszerem előnye viszont, hogy a puffer melegét a zónaszelep kézi átállításával ki tudom szedni, igaz nem automatikusan, mert ahhoz szobatermosztát kellene.
3. Én a BIZTONSÁGI /lefúvó /szelepre gondoltam, ami egyik képeden látható, piros sapkával, és nyomásmérővel, vödörbe nyúló csővel. Vagy talán nem az?
Nem értem az áramlásnál mi, mihez képest áramlana ellentétesen? A mostani összeállításban kérdezed, vagy a majdani HMV-s üzemmódnál? Másodiknál lenne csak két különböző közeg, ami áramolhat ellenkező irányba, de ott sem jellemző, mert HMV kivét csak ritkán, percekre, v 5-10 percre korlátozódik, a felfűtés meg fél órákra. Kicsi az esélye hogy időben épp egyszerre történjen, de ha igen, na bumm... :)
Mindenesetre a mostani felállásban nem bírom hatékonyan kiszedni a már egyszer beszorult meleget. Megvárom míg elsül lassan a szigetelésen át. (ezért jeleztem, a tartályt nem a tervezetteknek megfelelően sikerült kiválasztani, csakhát akkor és ott ez volt bomba árban, viszont nem volt más)
Nem emlékszem, az általad e szelepről magánban küldött anyagban szerepel e az elhelyezési útmutató, de a siemens oldalán lévő prosi szerint csak függőlegesen, motorral lefelé nem alkalmazandó.
szóval tanácsért jöttem közétek :) ismét kazánt kell készítsek, mert a régi a tavaszon megadta magát.
így néz ki, miután megpróbáltam óvatiban meghegelni...
3-as lemezből készült 4 éve télen, mikor is kilyukadt az, amivel vettük a házat. azt hiszem én is hibás lehetek a lukadásban, mert sokat ment a kazán teljesen lefojtva. én ősszel begyújtottam, tavaszig égett is a tűz. komolyan, csak havonta egyszer hagytam, hogy elaludjon, de csak a salakolás idejére, utána rögtön gyújtottam be. feleségem is dolgozott akkoriban. reggel megraktam (volt még parázs), amíg borotválkoztam, stb, addíg égett teljes huzaton, majd újra megraktam és lezártam, majd meló. 9 óra elteltével értem haza, akkor még volt parázs, tehát megraktam és így égett lefekvésig. persze azért a huzattal játszottam szükség szerint. este következett a megrakás, lezárás fullra. reggelre általában olyan 40-45 fokos vizem volt. minden fajin volt. nekem nem volt kondenzvizem sem látható, bár elképzelhető, hogy mivel ritkábban volt takarítva, a táskán felszívta a hamu. szépen elrohadt a lemez. ami nagyon nagy gond, hogy csak házilag készített kazánt tudok beépíteni, mert be van vágva a falba (vályog) a kazán és nem tudom anyagi okok miatt onnan kimozdítani. az okok: (bocs a 90 fokért)
a készítés idején még gravitációs volt a rendszer, csak később házátalakítás miatt módosítani kellett a rendszert, mert kerültek fel a rendszerre lapradiátorok és a végén már nem fordult meg a víz, ezért tettem fel a keringtető szivattyút. az utolsó lapradiátor előtt kb 2 méterrel van egy 30 tagos öntöttvas radiátor és hát gondolom ott könnyebben visszafordult. az meg, hogy az elmenőn van a szivattyú, azért van, mert a kazán háta mögött kb 5 cm hely van a falig. a visszatérő is a fal túloldaláról egy kis gödörben szerelhető :( ráadásul a kéményt is csak úgy tudom bekötni, hogy 2 db. 132-es könyököt dugok egymásba.
hát ennyit előzetesen :D
jelenleg, mint említettem, egy új kazán előtt állok. elhatároztam, hogy most 5-ös lemezből készítem. sok kazánt megnéztem szaküzletben. nagyja 3,4-es lemezből készül. a jobbak 5-ös tűztérrel, de a külső lemez ott is 3-as. egy típust találtam, ami méretileg még beférne, de annak is át kellene hegeszteni az elmenő csonkját, meg természetesen a visszatérőt is. ja, és 160eft a totya ts-27. terveim szerint en jócskán kijövök 2 tábla lemezből, még marad is, ez kb 30e, kell még egy huzatszabályzó (bár ez a másik árban sincs benne), meg egy csomó 3.25-ös pálca, tömítés az ajtókba. terveim szerint 40-45 pénzből ki kell jönnie. ja és a lemezvágás, ami kb 3eft lesz.
kérdéseim a következők:
- az új kazán külső méretei 1000 magas, 400 széles, 500 mély. ebbe hány, és milyen vastag táskát tennétek? jelenleg 2 táskás és egy táska 60 vastag. - a bolti megfigyelésem szerint a táska magasabbik része az elmenő felől van, ez igaz? jelenleg nálam pont fordítva van. ha a megfigyelésem helyes, akkor most nálam eddig nehezebben fordult meg a víz? - az új kazánra az ajtókat is magam szeretném készíteni lemezből, mint sok új kazánon láttam. a tisztító- és a hamuzó ajtókat 5-ös lemezből csinálnám. a tűztér ajtó is abból lenne, de abba vágatnék egy 10-es darabot is, ami légréssel lenne feltéve az ajtó belső oldalára és becsukódna a nyílásba. ezzel terveim szerint sokat hűlne a külső ajtó. az ajtókat úgy tervezem megoldani, hogy a két lemezt, tahát a vízteret összekötő lemezcsík kiemelkedne körben az ajtónyílásnál és arra csukódna rá az ajtó, amire két csík lemez lenne körbehegesztve és közte valami hőálló "azbeszt" szövet. anyagából készített zsanéron fordulna el. a reteszelése még nem tiszta teljesen, még kinézek a méh-telepre, hátha nem kell még kilincset is vágatnom lézerrel. - A pernyetartó rács 14-es betonacélból lesz. Továbbá lesz még egy rács a tűztérajtóban is, mivel nagy méretű és félő, hogy kihullik a parázs, mikor kinyitom az ajtót. Ez a rács viszont nyitható, vagy kiakasztható lesz. ma még láttam egy olyan megoldást is a totya kazánnál, hogy a pernye rács két oldalán is volt egy-egy kis (kb 40x40-es táska a kazán mélysége irányában. erről a vélemény? én kicsit idegenkedem a vizes pernyerácstól, mert szerintem könnyű szétégetni. bár én kizárólag akácfával fűtök, ezért is van a szöveg elején említett havonkénti takarítás. - a tervezett szerelvények a kazánra. elmenő, visszatérő csonkok, integrált hő-és nyomásmérő, huzatszabályzó, feltöltő csonk. az utóbbi három 3/4"-os hegeszthető karmantyú, a két vízcső sajnos "kémény" című képen látható --->talpas csatlakozó<--- elnézést a szakszerűtlen kifejezésért. nem akarom a "talpast" megszüntetni, mert akkor a kazánon kívül a csövet is módosítani kell és az a már említtet visszatérőnél nagyon problémás... - beszúrnék egy méretezést is, hogy egy szaki esetleg áttekintse nem számoltam-e el valamit. ehhez itt egy alaprajz, hogy könnyebben értelmezhető legyen.
a méretek: Megnevezés Méret (cm) Mennyiség (db) Teteje/alja külső 40 x 50 2 Oldala külső 50 x 100 2 Eleje/hátulja külső 39 x 100 2 Teteje belső 29 x 39 1 Oldala belső 39 x 89 2 Eleje/hátulja belső 28 x 89 2
Táska teteje/alja 29 x 29 4 Táska eleje/hátulja 29 x 6 4
Ajtókeret hamuzó 28 x 7 2 20 x 7 2 Ajtó hamuzó 30 x 22 1 Ajtókeret tűztér 28 x 7 2 40 x 7 2 Ajtó tűztér 10 mm 1 Ajtókeret tisztító 28 x 7 2 20 x 7 2 Ajtó tisztító 30 x 22 1 Perem az ajtóra 0,8 x sok
az ajtók még flexibilisek, nem döntöttem el, hogy elég-e, továbbá a táskák számának is függvénye.
Gratula részemről is, a lehető legegyszerűbb, és ebből következően a legolcsóbb kapcsolást választottad.
Kellő fűtési tapasztalat után majd légyszi írd meg, hogy milyen mértékben sikerül a pufferben felgyülemlett meleget, így, ellenáramú módon kiszedni.
Egy apróság: A biztonsági szelepet a gyári előírások szerint tudtommal nem illik vizszintesen beépíteni, hanem függőleges tengellyel, és sapkával felfelé, hogy ne piszkolódjon el a szelepülék.
A nem tökéletes működését sokkal tágabb értelemben gondoltam, mint egy szó és ami abból kiérthető, csak nem akartam sokat taglalni. Hisz ez egy új dologról szóló hozzászólás akart lenni főként. MOst akkor kicsit részletesebben: Olyan bajai vannak, mint pl, hogy az akkori szakmai szellemi képesség arra volt jó, hogy egy szenes kazánt közvetlenül a padlóf-re tervezzen, kivitelezzen. A kazánnakl túl hideg, a padlóköröknek túl meleg volt az a víz, amin egyáltalán megindult a rendszer. Járólapok felpattogzottak, beton megrepedezett. A körök némelyike eleve rosszul lett elhelyezve másokhoz képest, vannak tulzottan meleg és túl hideg pontjai a lakásnak.Sok belső építészeti változásra volt igény, melyek ütköztek a padlófűtés elvével. PL A hugom felnőtt lett, önálló akarattal rendelkezik, (és mekkorával?) és neki vastag puha padlószőnyeg kell, ha a hold leesik is az égről. A fütésmentes spájzból meleg fürdőszoba akar lenni, spájzot meg a legmelegebb részre akarják költöztetni. Néhány kör olyan szinten eliszaposodott, hogy hálózati nyomással se akar tisztulni. Ráadásul mindezek miatt olyan rossz tapasztalata ergo ellenérzése támadt a szüleimnek, hogy most mindenáron alternatíváját keresnék a padlófűtésnek. És én (mi) hiába tudjuk az okokat, a megoldást, hiába tennénk valami mást, ez van.
Néhány éve kezdett fogyni a vizem. Eleinte csak zenélt a kazán, később kijött a víz a hamutárolóból. Megnéztem az okát. Az etetőtorok első fala finoman "pisilt". Az egykor 4-es lemez addigra konzervdoboz vékonyságúra fogyott. Télire csak ráfoltoztam. Nyáron kiforgattam a kazánt és mind a 4 oldalon újra cseréltem az etetőtorok falát. Ugyanis a lemezkazánnak meg ez az előnye, hogy könnyen javítható. Egy Carborobotot különben sem szívesen dob ki az ember. Különösen, ha nagyon meg van vele elégedve.
Mitől "köhécsel" a 25 éves PEMÜ csöves padlófűtés? Saját fűtésemhez 27 évvel ezelőtt a MÉH telepen vettem kidobott, itt-ott lyukas lemezradiátorokat. Javítás, nyomáspróba, festés. Még ma is hiba nélkül üzemel. Egyet kellett felújítani, de az a felszerelés óta szivárgott, menet közben csak beragasztottam. Új anyagokból készült rendszernek az 50 évet illik átvészelnie.
Idomokra, segédanyagra, ürítő csapokra 41000-t fizettünk, de hangsúlyozom a többségük már megvolt a "turkálóban"
Tartály vaterán 26000
Kazán a gyártótól közvetlenül: 192000 (áfaemelés előtt 2 nappal)
Füstcső: cca 26000
Minden más már ingyen (meg)volt
2:
:)
egyébként fontos alábakoló szerepük volt az összeszerelésnél. Ha neked otthon hozzá kell nyúlni a rendszeredhez, akkor javaslom előtte beszerezni ezeket a nagyon fontos 2 kg-os súlyzókat. :)
Amúgy anyukám, mint a legtöbb takaros asszony, azonnal mindent mindenhova pakolt, takarított. Elég volt csak kimenni szerelés közben a retyóra, mire visszajöttem, máris valami felseprésre került. :)
Nagyon köszi az infót! Biztos én is lemegyek majd körülnézni. Szatmáriban már vásároltam vízszereléshez dolgokat. Akkor egy srác volt az eladó, aki jó ha volt 20 éves és nem állt éppen a helyzet magaslatán. Központi vízszűrőt akartam venni, amit a vízmérő óra után szoktak feltenni a bejövő csőre az aknában például azért, hogy védjük a kerámiabetétes csapokat a hálózatból esetlegesen bekerülő mechanikai szennyeződésektől. Az eladó először nem is tudta, hogy mit akarok venni, úgyhogy elkezdtem neki magyarázni, hogy egy olyan szűrőt szeretnék, amivel pl a csőrendszerben lévő esetlegesen kivált vízkődarabkákat ki tudom szűrni, hogy ne karistolják szét a kerámiabetéteket. Aztán ő kezdet el mondani, hogy ilyen nem létezik és azt soha az életben nem fogom tudni kiszűrni. Pár perccel később esett csak le, hogy azt hitte, hogy olyan sík vagyok a témához, hogy a vízben oldott vízkövet akarom kiszűrni, vagyis szűréssel akarok lágy vizet csinálni! :S De lehet, hogy ez csak egyedi eset volt.
Persze-persze, semmi gond! Közben és is ajánlgattam mindenkinek a csövet az ismeretségi körömben, úgy méz ki, hogy lenne, aki megvenné. Persze nem bolti áron, hanem jóval az altt, de hát most minden forint számít. Köszi az ajánlatot, ha még sem kelne el, írok neked és küldök a csőről fotókat is. Voltam hétvégén Praktikerben. HA már ott voltam, megnéztem a füstcsöveket is. Amellett, hogy aranyáron adják őket, az tűnt fel, hogy nagyon vékony lemezből készítik őket. A régi kazánomnak a csöve, ami van már lassan 25 éves (sajnos méretre az sem passzolna a kinézett új kazánhoz), még rendesen jó vastag vasból készült. Legalább 1-1,5mm vastag a fala. Nem is úgy vannak egymásba tolva a darabjai, hanem fixre össze van hegesztve.
Ez egy NAGYON-NAGYON hasznos olvasmány volt mindenkinek!
Lenne 1-2 kérdésem:
1: tudnál-e egy kb bekerülési költséget írni munkadíjak nélkül?
2: az első kettő kazános képen milyen funkcióval rendelkeznek a piros súlyzók, mert szezon megindulása előtt ezeket is be kell akkor szereznem :) -bocs ezt nem tudtam kihagyni :)
A következőkben leírom az Apukámnak tervezett új, radiátoros fűtési rendszerét, mely kiegészíteni hivatott, -vész esetén, és a későbbiekben leváltani- a mára már „köhécselő”, 25 éves PEMÜ csöves padlófűtést. Az épületükben jelentős építészeti és hőtechnikai változtatások is bevezetésre kerültek, (erős hőszigetelés, 3 rétegű ablakok, szigetelt álmennyezet, STB) így a régitől jóval alacsonyabb hőigénnyel kellett számolnom. Valós tudás hiányában, a környezetemben másoknál tapasztalt értékekből kiindulva lőttem be a radiátorok összteljesítményét 12 KW-ra. Ehhez lett választva a Hőterm vulcanus legkisebb kazánja, a 4 tagos (szénre) 21 KW-os modellje. Egyébként sem igen lehet ennél kisebb öntvénykazánt találni a piacon, meg aztán ez a méret fizikailag is határon van az üzemanyag „pakolhatóságában”. Mindegy, lényeg, hogy a szüleimet nyugdíjas korúként minden szinten védenem kell saját maguktól is. Ezért lett alaptételként rögzítve, hogy a túlfűtés ellen szokásos eszközökön kívül legalább 1 plusz védelmi eszköz kerüljön elhelyezésre. Erre mintáztam le spucc olvtársunk találmányát, miszerint ha felesleges hő képződik, amit már nem tud valamiért elnyelni a rendszer, akkor az nyelődjön el egy nagyobb vízmennyiségben. Csak mondjuk ez esetben nem használható fel ez a hő úgy, mint spucc-nál. Tartály vásárlása előtt készítettem 3 db tervet, melyből a szülők választottak a saját elképzelésük (és árérzékenységük) szerint.
Végül is az egyest választották azzal, hogy a későbbiekben abból bármerre tovább lehet menni. Később egy használt szigetelt tartályt (nem pont ilyen volt a cél) sikerült venni, melynek egy külső, külön vízterű köpenye van. Solár eszköz volt HMV készítésére. 200 l víztere zománcozott, anóddal rendelkező. A hőcserélője nem a szokásos belső csőspirál, hanem az említett külső köpeny, amiben fűtővíz kering. Az pedig 1 colos csonkokkal rendelkezik, feltételezem, onnan fűtötték a napkollektorral a 200 liter HMV-t. Egy helybeli szerelő lett a kivitelező, egy volt osztálytársam bátyja, akivel megegyeztünk, hogy ha az 1 egész éves üzem alatt nem lesz a szüleimnél vészkapcsolás a tartály irányába, és még az események sem mutatnak arra, akkor a tartály irányt átkötjük a hőcserélő palást felé, és a vezérlés segítségével HMV-t készítünk, amit továbbvezetünk a jelenlegi villanybojlerbe. Így az előfűtött vizet fog kapni.
A rendszer működése. Két fontos szelep van beépítve, A visszatérőbe egy ESBE VTC 500 sorozatú öntvény anyagú szelep, 1 colos csatlakozással. Elég lett volna a VTC 300-as sorozatú tag is, mert a szakik a 21 KW kazánteljesítményre 1-es Kvs értéket határoztak meg, de egy árban volt a kettő 16000-ért, és nekünk jobban jött a colos méret is. A másik szelep egy siemens VXI 46.25. motoros váltószelep ¾-es csatlakozással. Ilyet sikerült szerezni egy másik olvtársunktól. J Egyik állása alapállás, Ide tér vissza minden esetben, ha megszűnik az áramellátása. A másik állásban tartáshoz tehát folyamatos 4-5W-os áramfogyasztás tartozik. Úgy kötöttük be, hogy a keringető szivattyú áramával ez is áram alá kerül. Ekkortól a rendes fűtési kör van üzemben, azaz a kazán a radiátorokat fűti. Ha az előre menő vízhő valamiért felmegy 90 fokra, akkor egy csőtermosztát áramot szakít, így a motoros szelep visszatérve az alapállásba, a tartály irányra vált. Nem ez volt a cél, de áramszünet esetén is ez történik, aztán vagy kering kicsit a víz a motoron, és a ¾-es részeken át, vagy nem. Ezt nem tudjuk, amíg nem történik meg. (vagy ki nem próbáljuk…) A házban lévő 4 radiátor felé alpex műanyag csövek mennek, ezeknek is 95 fok gyárilag a felső határuk. Ezt is védeni hivatott a fenti védelmi rendszer. 2 db csőtermosztát szolgál, egyik hagyományosan a keringetőt indítja, másik szakítással a váltószelepet vezérli az előbbiek szerint. Szobatermosztát az első évben nem kerül felszerelésre, illetve a régi továbbra is a padlófűtést vezérli a saját termotéka gázkazánjával. Ami, ha a radiátorok melegét érzi a szobában, leállítja a padlófűtést. Ha meg kialszik a tűz a kazánban, és elkezd esni a mért helységben a hőmérséklet, akkor beindítja a régi padlófűtést. (tudom, a padlófűtés nagy hőtehetetlensége miatt ez nem túl szerencsés, de nem is feltétlen a végleges állapot…)A kazán és tartály környékén mindent vascsőből készítettünk. Mindenféle hulladékot felhasználtunk, ami a korábbi évek alatt bekerült a pincei „vasállományba”. A golyós csapok is bontottak, illetve máshol, egy másik fűtés bontásából lettek kimentve. Bárki bármit mond, -most is- mind jók, tökéletesen zárnak.
Próbafűtést végeztünk! A kazánhoz a gyár által adott huzatszabályzó tökéletesen működik. Csak a rendszer teljes felfűtése és a huzatszabályzó kiiktatásával sikerült elérnünk a 90 fokos vízhőt, de csak a 3. nekirugaszkodásra, mert bizony nem könnyű túladagolni a kazánt. A motoros szelep átváltása után szépen elkezdte „megzabálni” a hőt a tartály, és még az ESBE szelep miatt 55 fokosra visszakevert visszatérő mellett is, az irányváltást követő 1 perc elteltével már robogott is lefelé a hőmérő. Igaz, innen már mi sem raktunk rá.
A fűtési szezon beindultával felügyelet mellett ki fogom próbálni az áramszünet esetét, ám az eredménytől függetlenül az első adandó jó vételi lehetőségnél beszerzek egy szinuszos szünetmentes tápot, valami aksival. Az elektromos vezérlő szekrénybe, ahova a kábelek összefutnak, a keringetőre figyelő visszajelző lámpát is fogok később szerelni, illetve lesz egy külön kapcsoló, mellyel közvetlenül is lehet áramot adni a keringető szivattyúnak. (pont úgy, mint a saját rendszeremnél.) Esetleg szükség esetén a tartályra szerelt hőérzékelő segítségével még egy jelzőlámpát is felszerelek majd, ami a tartály teljes felfűtöttségét jelzi majd. Ennek inkább akkor lehet/lesz jelentősége, ha esetleg HMV készítő berendezésként fog üzemelni.
A mellékelt kép(eken) a kazán burkolata még nincs felszerelve teljesen, de talán nem is az számít.
Elkezdtem a fűtésrendszerem átalakítását. A régi 2 colos gravitációs rendszert kiszedtem, a házban a maradék radiátorokat kicseréltem és rézcsövesre cseréltem mindent. Most sima gázzal tökéletesen megy a rendszer.
A puffer tartályt megrendeltem, a héten megyek érte, lesz egy 1000 literes magnet kft-s tartályom sima, nem höcserélős (anyagi okok döntöttek).
A tartály a ház mellett lesz felállítva a pince ajtónál, és rajta a tervek szerint egy 5 cm-es kasírozott kőgyapot szigetelés, és az egész egy olyan "kutricában" lesz, ami megfelel egy hűtőkamrának, vagyis 10 cm-es hűtőház panelokkal lesz körülvéve (kb 120*120 cm 2,4 m magas ez olyan 1 méteres szigetelt falnak felel meg). A "kutrica" déli oldalon lesz egy féltető alatt. A csövek 5/4-esek szigetelve futnak majd a pincébe a vegyes kazánhoz (Demrad öntöttvas 35 kW).
A rendszer zárt lesz (sajnos a cirkó csak így üzemel) ezért lesz benne egy 150 literes tágulási, egy automata kazántöltő, 2 db 2,5 bar-os biztonsági, egy 3 bar-os biztonsági, egy Honeywell TS130-as termikus szelep, szivattyú elkerülő rugó nélküli visszacsapóval és a szokásos ESBE keverők a fűtés és a kazánkörbe. Még opció a UPS Smart szünetmentes, ami csak pénzkérdés.
Az egész topikot elolvastam plusz a Puffer topikot is, és nagyon sok 5let és tapasztalatot szereztem. Köszi utólag is.
Ma betonoztam le a tartály helyét, 50 cm-es vasbeton van már alatta.
Kazánvásárlás előtt állok én is. Ma voltam kicsit szétnézni a megyeszékhelyen, és megtudtam, hogy a Szatmáriban szept 9-19 között kazánokra akciós árak lesznek, lehet érdemes kivárnod neked is és akkor a füstcső is belefér majd a vásárlásba. Hozzáállásból és szakértelemből nálam 5-re vizsgázott az ottani kiszolgáló (velem egykorú lehetett) ami a Baumaxos kollegákról nem mondható el. Eddig se sokat jártam oda ezután meggondolom hogy betegyem-e a lábam. (Az OBI-ban egy NŐ eladó jobban képpben volt mint a Baumaxban 4-en együttvéve)
A pincébe lementem egy picit rámolni, ott van a szolid plusz kazánom. Feltűnt, hogy belülről a kazán gyöngyözik, a hamuládából egy fél evőkanál vizet öntöttem ki. Szerintem nem szivárgás, hiszen tartja a szintet. Inkább a levegő páratartalma kicsapódik az aránylag hűvös öntvényen. A levegő páratartalma, amiatt lehet magas, mert: -Idén építettem a pincében körülbelül 8-10 négyzetméter válaszfalat. -Illetve körülbelül 6 tonna felhasogatott cserfa várja a pincében, hogy meleget adjon.
Viszont akkor a kazán se lesz megvéve az idén. :( Legfeljebb a tavasszal. A 200e-s kazánt meg a beszerelést még épphogy kinyögtük volna, de még 10-20e füstcsőre biztos nem fog beleférni. De sebaj! A tavalyi telet is kibírtuk gázzal, idén se fogunk megfagyni.
A 120-as is vadi új. Vagyis pár éve megvan, de sosem volt beépítve. Úgy kaptam cserébe másért. De oké, akkor kidobom a kukába, úgyis holnap lesz nálunk a lomtalanítás. Vasnak eladni sem éri meg, mert valami 10-20Ft-ot adnak kilójáért. A benzinpénz a többszöröse annak a pár száz forintnak, amit kapnék érte. És elmézésedet kérem, hogy föl mertem tenni a kérdést! A szavaidból úgy veszem ki, hogy nagyon fölháborított a dolog.
Ha nem tiltja semmi, akkor inkább szűkítőt raknék, mint hogy több mint 10000-ért vegyek új füstcsövet, csatlakozót, a régit meg kidobjam. Lemértem a kéményt. A padláson van rajta egy tisztító nyílás (robbásbiztosító ajtó). Ott mértem le mérőszalaggal. Nagyon kb. 180x160mm-es. Ha a lerakódott koromréteget lekaparom, talán egy ici-picit nagyobb. A magasságát nem tudom pontosan. A ház tetőgerince kb. 10m magasságban van. A kémény természetesen e fölé ér és a pincéből indul. Tehát olyan 11-12m lehet a magassága.
Nem tudja valaki, hol lehet Budapesten úszó visszacsapó szelepet kapni? 5/4"-es, menetes (B1 Bíró szelep féle). Fűtéshez kazántöltő szivattyú elkerülő ágába kellene biztonsági eszköznek.
Maga a kéményed mekkora? Mert csinálni lehet bármit, csak kérdés, hogy érdemes-e vagy sem. Nem jó leszűkíteni a füstjáratokat, van aki mégis így használja, de nem marad következmények nélkül a dolog. A kazánodat nem véletlen csinálták 150-es füstcsővel, azt tartani kellene esetleg bővíteni, de nem szűkíteni.
Ha 150mm-es a kazán füstcsőcsatlakozója, de csak 120-as füstcsövem van és a falban is ekkora a kéménybe csatlakozó nyílás, akkor tehetek fel a kazán után egy szűkítőt?
Ezek szerint a hagyományos kazán hatásfoka 25%, ami lényegesen alacsonyabb a gyártók ~ 80%-os adatainál. Szakaszosan igényelnek beavatkozást a fagázosok is. A szabályozás mértékében lehetnek különbségek. A tüzelő minősége ármeghatározó tényező, és nem a fagázos javára.
Igaz, hogy drágább de a hagyományos kazánba 3-4 szer több tüzelőanyagot raksz bele mint a faelgázosítóba. Számolj egy kicsit kb 2-3 év alatt meghozza a különbséget. A hagyományos vegyes kazánok nem tudják szabályozni az égést.
Az a valamennyi azért elég sok. Nem? Ami nekem kéne öntöttvas kazán, azt már 180-200e-ért meg tudnám venni. A falegázosítós olcsóbb helyeken is ennek minimum a duplája, ahogy elnéztem, de inkább több.
Szia! Én a helyedben körülnéznék a faelgázosító kazánok között is. Igaz drágább valamennyivel de kevesebb törődést igényel és jobb a hatásfoka mint egy hagyományos fatüzelésű kazánnak. Beépítése ugyanúgy zajlik min a hagyományos kazánoké. Én Vigas faelgázosító kazánok értékesítésével, beépítésével és beüzemelésével foglalkozom főleg. Ha van kérdésed írj idea fórumra vagy a naturtherm@gmail.com címre. Üdv Gyuri
Én a helyedben körülnéznék a faelgázosító kazánok között is. Igaz drágább valamennyivel de kevesebb törődést igényel és jobb a hatásfoka mint egy hagyományos fatüzelésű kazánnak. Beépítése ugyanúgy zajlik min a hagyományos kazánoké. Én Vigas faelgázosító kazánok értékesítésével, beépítésével és beüzemelésével foglalkozom főleg. Ha van kérdésed írj idea fórumra vagy a naturtherm@gmail.com címre. Üdv Gyuri
Végre sikerült üzembe helyezni a Viadrus négytagos öntöttvaskazánt és a fa is reendelkezésre áll. Az előző 20 év alatt összegyült egy halom papír is. Kinek van tapasztalata, hogy lehet ezt jó hatásfokkal tüzelésre használni? Ugyanez a kérdés fürészporra is. Segítséget köszönöm.
Kis segítséget kérnék. Adott egy régi építésű ház átlagos nyílászárókkal 2"-os nyitott rendszerrel. A ház fűtendő területe 140m2 illetve 400m3. Egy öntöttvas vegyestüzelésű kazánt szeretnék venni, ami kifűti a házat rendesen. Fóleg fával használnám, mert ahhoz tudnék jutányosan hozzájutni. Helyi szakboltokban ajánlották a Viadrus 5 tagos kazánt kb.250eFt (eladó azzal indokolta, hogy neki is ez van azért vegyem ezt, és neki bevállt), egy másik helyen egy Solida 7 tagost kb. 300eFt (kicsit sokallom, de a szakemberük szerint kell ekkora, de lehet csak rám akarják sózni) illetve még egy boltban voltam ahol Demrad 5 illetve 6 tagost mondtak ami megfelelő lenne ehhez a házhoz árban 180 illetve 200eFt-ért (Fórumon olvastam, hogy ez a török kazán repedésre hajlamos). Melyik lenne az a kazán amivel nem nyúlnék nagyon mellé, nem értek hozzá és kezdek a "szakemberek" szavában kételkedni, és kisgyerek mellett nem szívesen fagyoskodnám át a telet. :( Hozzászólásotokat előre is köszönöm.
Kis segítséget kérnék. Adott egy régi építésű ház átlagos nyílászárókkal 2"-os nyitott rendszerrel. A ház fűtendő területe 140m2 illetve 400m3. Egy öntöttvas vegyestüzelésű kazánt szeretnék venni, ami kifűti a házat rendesen. Fóleg fával használnám, mert ahhoz tudnék jutányosan hozzájutni. Helyi szakboltokban ajánlották a Viadrus 5 tagos kazánt kb.250eFt (eladó azzal indokolta, hogy neki is ez van azért vegyem ezt, és neki bevállt), egy másik helyen egy Solida 7 tagost kb. 300eFt (kicsit sokallom, de a szakemberük szerint kell ekkora, de lehet csak rám akarják sózni) illetve még egy boltban voltam ahol Demrad 5 illetve 6 tagost mondtak ami megfelelő lenne ehhez a házhoz árban 180 illetve 200eFt-ért (Fórumon olvastam, hogy ez a török kazán repedésre hajlamos). Melyik lenne az a kazán amivel nem nyúlnék nagyon mellé, nem értek hozzá és kezdek a "szakemberek" szavában kételkedni, és kisgyerek mellett nem szívesen fagyoskodnám át a telet. :( Hozzászólásotokat előre is köszönöm.
csak nem mindegy hogy a szükséges áramot meg tudja termelni egy *****gazdaságos generátor vagy direktbe rákén kössek Paksra... :) plusz a gáztól is függjek... mondjuk azért az kérdéses, hogy mennyire olcsók ezek az "alternatívák" figyelembe véve a gáz árat és a gázrendszerek áramfelvételét vs ezeket a rendszereket plusz az áram felvételüket... Utána számolt már valaki? Azt a részt hagyjuk hogy ha majd egyszer 5000 forint lesz a gáz, meg elzárják, stb. jelenleg adott árakon a jelenleg kapható gépekkel számolva....
Egy nagy vízterű vegyestüzeléses rendszerbe ha beépítek egy Európa visszacsapószelepet,áramszünet esetén a gravitációs cirkuláció ki tudja nyitni a szelepet?Ahogy nézegetem elég erős a rugó a szelepben,és fogalmam sincs ki tudja-e nyitni a keringő víz.
faelgázosítóban én nem is nagyon gondolkodtam... főleg pellet, de ha nincs anyag, vagy nincs áram, vagy vagy vagy vagy vagy akkor lehessen bele tenni fát, bokrot füvet... :) első a biztonság (mondom ezt két "becsúszott" gyerek után ;) :D )
Azért nagy nehezen, de gyűlnek a lehetőségek... ha jól értem te értesz ezekhez és felhívtad őket? Te is hasonlóban gondolkodsz? Eddig három lehetőséget találtam ezen az árszinten: - a már említett SAS ECO -t - ha jól értem szintén magyar Eko-Karbon -t - és egy márkásabb szlovák terméket az Atmos d15p -t Ez mind hasonló áron van... Az a fél millió az ahogy rájöttem utólag nettó, tehát bruttó 640000körül van, a másodikat az Eko-Karbont 750000ért vesztegetik, a legolcsóbb az Atmos az 2000euro-kérdés mennyi lenne a hazaszállítása...
Sziasztok! Van-e valakinek tapasztalata a kombinált tárolókkal kapcsolatban(tartály a tartályban), tudom ez pufferros téma lene, de utoljára aug. 2-án szóltak hozzá. Hátha Holicsének van valami ismerete ezekkel kapcsolatban.
gugli kidobott valakit aki pont olyat vett amilyet én szeretnék, próbálom vele felvenni a kapcsolatot. Ha nem találok olyat akinek van ilyen és nem látom működés közben vagy nem hallok valami tapasztalatot akkor nem mozdulok rá...
Sajnos a kazánok ára ezen a szinten mozog. Nem irreálís egyáltalán, mert a jó minőségű márkák még drágábbak. Nem nehéz elképzelni a műszaki tartalmát egy félmillás kazánnak, szerintem nem lehet egy csoda szerkezet. A vezérlésére többször kérdeztem de mély hallgatás a válasz.
De ettől még lehet jó!!!
Ne menj külföldre, mert a pellet berendezések ott lényegesen drágábbak. Az állami dotálás teszi nékik olcsóbbá. De mi aztsem itthon, sem ott nem kapunk. Tisztelet a nyertes pályázóknak.
A rendes lemezkazijaik elfogadható áron vannak, felénk (Kecskemét környéke) a szakik erre esküsznek. Na persze én is Badigós kazánt építettem be, de ez egy másik történet.
A pelletet én egy kicsit drága tüzelőanyagnak találtam, de az tény, hogy a beépített vízteres pelletkandallók teljesen autómaták, és lehet, hogy a vacak minőségű gázt gazdaságosan helyettesítik.
köszönöm, ezt ismerem, másfél millió.... azért az egy kicsit több mint durva szerintem, akkor már egy edilkamin pellet kandalló a nappaliba meg egy sima kazán a pincébe fele annyiból... az általam talált SAS BIO ECO fél millió körül van ami szerintem elég normális ár, kérdés mit tud, milyen, mennyire megbízható, ismeri e valaki vagy hasonló árkategóriában valami versenytárs... beépíthető tűztér is érdekel de nem ilyen másfél két millió körül mert szerintem az irreális... ha külföldre kell menni érte az sem akadály.
Én Nagykőrösön a Celsius kazángyár mintatermében úgy emlékszem láttam pellet+fa tüzelésű kazánokat (régen a honlapjukon csak a kazánokat reklámozták, de lehet, hogy csak lustaságból nem frisítenek)
Itt a fórumon én még csak házilag barkácsolt berendezésekről olvastam, ami azért nem az, amit Te szeretnél.
Ha viszont szakmabéli adja a tanácsot azt reklámnakveszik oszt zsupsz, a tanácsadónak. Tehát nézelődj az adatlapokon is hátha van aki közelebb áll a témához és elérhető.
inkább végfelhasználót tapasztalat miatt. De most már bárki tanácsát szívesen veszem. Milyen lehetőségek vannak, milyen áron milyen előnyökkel hátrányokkal stb...
Én fenyővel már tüzeltem, az igazi csemege a tk-nak. Hol ilyen olcsó a fa? Itt Esztergom környékén bőven 20E fölött van m3-e. Mázsára 1600-2000 közt hirdetik, de az messze nincs annyi mint amit hozat az ember.
Hú hát én nem azért szóltam hozzá, mert értek hozzá, csak van egy jópofájú munkáért cserélt kazánom, és örülnék, ha valaki rágerjedne, de ahogy látom van már hsz a hozzáértőktől! Annyit azért, hogy otthon a nagy kandallóban egyik télen sok nyárfát eltüzeltem , tartottunk tőle,hogy gyenge lesz,de olyan meleget adott, tudtunk vele úgy gazdálkodni, hogy ne sokkal több foggyon. Szerencsére a maszekmunkáimmal kapcsolatban mindíg van annyi fám amennyi nekem kell,így árat nem is tudok .
Szerintem jobb, ha veszel pl. tölgyfát m3-re. Én most vettem 10 m3-t 11000 Ft/m3 áron, számlával. Igaz, hogy hasogatni kell, de aki lusta az fűtsön gázzal... :)
A szalmának tényleg sok a hamuja, bálával fűtő ismerőseim mindig küzdenek a hamuval..
12000Ft/Em3 jó ár nyárfára házhoz szállítva méteres rönkben? A hőenergiája 15MJ, annyi mint az akácnak, csak nagyobb helyet foglal, mivel szárazan 4-5q/m3 a fajsúlya. Nekem a tömegkályhában nem gond hogy hamar leég, sőt.... A hő bent marad a kályhában akármennyire ég, mind benyeli.
Ha hamar leég akkor nincs meg ugyanaz az értéke mint a kemény fáknak vagy jó szeneknek!!Akkor ez nem a világmegváltó módja a fűtésnek ;(( de azért majd kipróbálom,mert én kazánban akarom elnyomatni,és ha fával vegyesen nyomatom,hátha megfelelő lesz nekem!!
sziasztok, hátha ti tudtok segíteni. A SAS BIO ECO pellet kazánról tud nekem mondani valaki valamit, esetleg egyéb hasonló pellet/fa/szén kombi kazánról tapasztalat? Köszönöm
Szia, én már fűtöttem szalmabrikettel, és számomra elég kétséges volt. Amit itt tatabányán lehetett kapni az kb 10cm mátmérőjű, kb 10-20cm hosszú, középen kb 2 cm átmérőjű lyukas henger volt. 2400/mázsa volt, zsákos kiszereléssel, 1 zsák 25kg (terményes zsák). Jól begyulladt, rendesen égett, a leadott meleggel sem volt semmi gond, de az elején iszonyatosan sok levegő kell neki, miután begyulladt rendesen lezárható majdnem teljesen, és kb 2 órát ég. A problémám vele: kandallóban használtam, és nagyon be tudott füstölni egy-egy rosszkor történő ajtónyitáskor, relative nagyon sok hamu marad utána, szóval állandó tüzelésre kevésbé alkalmas, és a kb 2 - 2,5 óra égésidőt én nagyon kevésnek tartom. Ugyanez cserfával 4-6 óra. Én átmeneti megoldásnak használom inkább, van otthon néhány zsák, és átmeneti időben 1-1 begyújtásra jó, mert hamar meleget ad.
Van-e valakinek tapasztalata,a szalmabrikettről kiszeretném próbálni mivel aztat írkálják bizonyos oldalakon,hogy olyan a fűtőértéke mint a barna szénnek és 2500/mázsa ár nem tűnik drágának!! Szóval fűtött-e már vki ilyennel???A válaszokat hozzáröffenéseket előre is köszi!!
Ha megmarad, az is jó, felújítom az egyik külső helyiséghez tartozó kéményemet, és összerakok egy rendszert hozzá, csak most költözök, ősztől suli, egyszerűbb lenne a középső helyiségbe a jó kéménybe egy jó kályhát rakni , fám van és kész.
Én szerintem sincs, de gondolom egy egyszerű házba, ami nem olyan nagyon igényes, símán tud működni mert a méreteiből adódóan elég nagy teljesítményűnek tűnik, arra a kis veszteségre ki figyel oda . Gondolom a szigetelés hiánya, amit hiányolsz annyit eredményez, hogy a helyiségben, ahová teszed, ott is pokoli meleg lesz ! : ) A hátsó cső szerintem símán kéménybe is mehet nem , azért lehet ilyen formályú? Annyit tudok, hogy egy jó nagy házba csináltatta egy koma , hazavitte és kiderült számára, hogy zárt rendszere van ,amibe nem illeszthető.
A lemezkazánok jók, de némelyik hajlamos a lyukadásra. Az öntöttvas nem lyukad, de annál meg arra kell törekedni, hogy az üzemi hőmérséklete ne rúgjon nagyokat, ne cseréljenek sűrűn vizet a rendszerben, ne vízkövesedjen, mert akkor szokott a probléma, a tagrepedés előjönni. Nekem Viadrus 6 tagos van, vagy 10 éve, kifogástalan, csak a begyújtás, hamuzás körülményes. Mindenevő, de műanyagot, gumit stb. nem égetek, mert azt nem illik.
Az igazi az automata pelletégető kazán lenne, de az megfizethetetlen.
Más: Korábban is már néztem ezeket a török Demrad kazánokat. Már akkoriban is rákerestem a neten és nagyon sok fórumon írják, hogy repedésre hajlamos. Tegnap egy olyan áruházban jártam (cementet venni), ahol árultak ilyen kazánt. Belekukkantottam egy 5 tagúba. Hát erre mondja valaki, hogy kicsi a tűztere! Már az ajtó is bazi nagy, a tűzterébe pedig állítva talán egy fél méteres hasáb is belefér. Amin még megakadt a szemem az adattábláján, hogy szénre 35kW-ot tud, fára viszont csak 21-et. Ez meglepő volt számomra, mert más típusoknál, amiket néztem, nem volt ilyen nagy a különbség a két érték között.
A hátulján mi az a dobozszerű kitüremkedés? A külseje maga a kazántest, vagy az csak a burkolat és netán van alatta valami hőszigetelés? (Nem lenne jó a pincét 30 fokra fűteni.)
Sziasztok, látom nektek irtó spéci kazánjaitok vannak, de hátha valakit érdekel egy ilyen jószág, maszek kazángyártó csinálta, vadi új, munkáért cseréltem,de nekem egyszerűbb lenne egy síma kályhát berakni , mint egy komplett rendszert köré... Ha van érdeklődő, ember405kukacfreemali.hu a címem, síma barna viszont vadi új, 70 a kikiáltásija, jó kályhát beszámítanék.
Ott, hogy más gyártók táblázataiban kicsit nagyobb wattértékek szoktak szerepelni. És csinálhat valaki akármilyen jó hatásfokú kazánt, a teljesítmény akkor is gyártmánytól független abszolút érték. De bajnak nem baj, csak nekem tűntek fel ezek a kisebb számok és ezt megjegyeztem. Nálunk a gázkazánnak tudom csak a pontos teljesítményét, az 21kW-os és igen csak kínkeservesen fűti föl télen 20fokra a 100nm-es házat.
Ja, egyébként majd lefotózom a pincében a régi kazánt, hátha valaki fölismeri képről, hogy milyen gyártmány lehet. És akkor talán a teljesítményét is ki lehetne deríteni.
Előfordulhat,hogy igazat írnak. Anyósomnál a viadrus kazán (elvileg 24kw) egy 110nm alapterületű szintes házban, semmi hőszigeteléssel, télen nagy hidegben, szinte teljesen lefolytva ( szerintem túlságosan is, ebböl volt már vita, de hagyjuk,csak 50 fok körüli az előremenő) vígan 24-25 fokos meleget csinál. Csak fával tüzel.
Most néztem, hogy a Junkers cég is gyárt vegyestüzelésű kazánt. A szép színes prospektusban van egy érdekes táblázat. Ebben feltűntetik a kazánok teljesítményét a fűtendő ház alapterületének függvényében:
>120nm --- 16kW
120-150 --- 20
150-190 --- 25
190-225 --- 30
225-270 --- 34
A táblázat végén van egy apró betűs megjegyzés: "A terület számításnál egy átlagos hőszigetelésű épületet vettünk figyelembe, 2,7m belmagasság esetén. Jobb hőszigetelésű házak esetén elegendő lehet kisebb teljesítményű kazán is."
Ezek az adatok jól vannak így? Én egy kicsit alulméretezést érzek. Abba bele so gondoltam még, hogy ezek az értékek szénre, vagy fára vannak megadva. Ezek szerint nálam még a legkisebb 16kW-os kazán is nagy lenne. A gyakorlat viszont nem ezt mutatja.
Eddig olyan 25kW körüli kazánokról beszéltünk 100nm-re.
Csabi, ott van neked a közelben Who111. Abszolút mestere a szünetmenteseknek.
Amúgy én gyakorlatban is kipróbáltam, a kvázi színuszos NEM jó! Elmegy vele a szivattyú motor, de búg. Annak meg az a következménye hosszú távon (én nem vártam meg), hogy a csapágyak túlterhelést kapnak. Jelentősen csökken az élettartam. És a többi is igaz...
21 tallérért érzésem szerint nem lehet új termékként, tényleges színuszos eszközt kapni. Beszélj Who-val...
Sziasztok eladóvá vált a félbálás kazánom.Egy szezont fűtöttem vele,kipróbáltam még fával és lignittel is,kitünően üzemel.Alternatív tüzelésre váltok(faelgázosító).Kb 40-45KW55x42x65 atűztér mérete.5mm-es kazánlemezből készült kívül belül.Ha valakit érdekel csörögjön a 06-30-349-3620 számon.
Háj, LÓHÁJÚ! :-) Ha méregdrága - és qrva jó - Grundfos-t vettél, akkor oda építsd be, ahová azt a gépkönyv javasolja. Én csak egy fapados WILO-t vettem - azt a visszatérő be kell applikálni (az a fránya hőmérséklet, ugye...)
Szünetmentes tápon én is gondolkodtam, bár nálam beépítésre fog kerülni egy Junkers biztonsági hőcserélő. Az APC Back-UPS ES szériája megfelel erre a célra? A műszaki leírásban ez szerepel: Hullámforma típus - Lépésenkénti közelítés egy szinuszhullámhoz.
A másik kérdésem az lenne, hogy melyik ágba érdemes beépíteni a keringető szivattyút? Nálunk a régi rendszeren az előremenőben volt, bár most mindenki a visszatérőt javasolja. Vettem egy Grundfos Alpha 2-es szivattyút és azon van energiatakarékos éjszakai mód, de csak akkor üzemel ha az előremenő ágba van beépítve. Érdemes ezen görcsölnöm, vagy építsem a visszatérőágba és állítsam autoadapt üzemmódba, azt' kész. A használati útmutató alapján elég intelligens szivattyúnak tűnik és szeretném kihasználni minden pozitív tulajdonságát. Ha van valakinek tapasztalata ezzel a szivattyúval kapcsolatban, az kérem írjon.
Szünetmentes tápon én is gondolkodtam, bár nálam beépítésre fog kerülni egy Junkers biztonsági hőcserélő. Az APC Back-UPS ES szériája megfelel erre a célra? A műszaki leírásban ez szerepel: Hullámforma típus - Lépésenkénti közelítés egy szinuszhullámhoz.
A másik kérdésem az lenne, hogy melyik ágba érdemes beépíteni a keringető szivattyút? Nálunk a régi rendszeren az előremenőben volt, bár most mindenki a visszatérőt javasolja. Vettem egy Grundfos Alpha 2-es szivattyút és azon van energiatakarékos éjszakai mód, de csak akkor üzemel ha az előremenő ágba van beépítve. Érdemes ezen görcsölnöm, vagy építsem a visszatérőágba és állítsam autoadapt üzemmódba, azt' kész. A használati útmutató alapján elég intelligens szivattyúnak tűnik és szeretném kihasználni minden pozitív tulajdonságát. Ha van valakinek tapasztalata ezzel a szivattyúval kapcsolatban, az kérem írjon.
Jól mondják a kollégák, szinuszos, vagy kváziszinuszos kell. Amúgy baromi drága. 22e+akku monjuk 10e. Használtan tudsz venni 600W kürüli szinuszost, rossz akkuval 10 alatt, amihez mehet a gk. akku. Ráadásul tölt, és bekapcsol magától, míg ezt az izét töltögetheted, kapcsolgathatod.
ha nem szinuszos, akkor felmelegszik (jobb esetben) a keringető és romlik a teljesítménye. rosszabb esetben bedöglik és akadályt képez a víz utjában. dugó = bumm
Nem vagyok villanyász szaki, de valami olyasmi rémlik, hogy a keringető szivattyúhoz szinuszos szünetmentes tápegység kell. Kérdés, hogy ez az-e? Mert ha nem, akkor csak arra lehet használni, hogy a kazánházban a 60 W-os égőnél figyeld ahogy növekszik a víz hőmérséklete :-)
A mai nap jártam a pra....kerben és rögtön a bejáratnál találtam egy black&dacker invertert 400W-os és arra gondoltam egy nagyobb gépkocsi aksival jó lenne egy szünetmentes tápnak áramszünet esetére a vegyestűzelés mellé.
Gázkazános zárt rendszerünk van, ez bővült egy vegyestüzelésű kazánnal. Közel 2 baros üzemi nyomás van, egyszer járt 2,5 körül, amikor nem indult a szivattyú, igaz akkor 140 fokos víz volt a kazánban, meleg helyzet volt, megoldottuk, nem lett gond. :-) Ha nyílt rendszer van, természetesen mehet a lemezkazán is.
Attól is függ, hogy milyen fa. De általában a keményfák 600-700kg/m3 sűrűségűek. Ez persze tömör fára vonatkozik. Ha mondjuk 500-zal számolunk (mert a hasábok között van némi levegő is), akkor jó közelítéssel 6 tonna fát hordtál be.
Nemrég jöttem be - egész napos 'outdoor-acitivity után': begyűrtem a fáskamrába a faszállítmányt; nekem most már tekergetheti a Gazprom a gázcsapokat! :-) 2m x 1,5m x 4m = kb. 12 m3 Ez súlyban mennyit nyomhat? (2x fordultam egy hosszú-platós kisteherautóval, plusz volt még egy 10 éves fűzfa.)
Találtam további adatokat is a Maximusról: - 279kg. Nehéz egy dög. - a tűztér mérete: 300mm széles, 380nn magas, 484mm mély. Ez már elég nagynak tűnik, ha 48cm-es hasáb belefér.
Most került a kezembe a legújabb Szatmáris szórólap. Ebben van egy "Maximus" elnevezésű 5 tagos, 25-30kW-os ÖV kazán 180-ért. Ez mindkét szempontnak megfelelne és az ára is elég jó. Lehet, elmegyek, megnézem milyen. Ugyan ebből a négytagosat, ami 20-25kW-os 80-140nm-es házak fűtésére ajánlják, ezt 100-160nm-re. Nincs ez egy kicsit alulméretezve? Ha igen, akkor lehet, hogy Ytongból épült + 12cm-es hőszigeteléssel ellátott házra gondolnak... :)))
Még őszig, télig van egy kis idő. Majd ha időm engedi, nézegetek még kazánokat, hogy melyik is lenne a legjobb. (Nagyon érdekel a téma, ezért nem sajnálom rá az időt.)
A hozzászólásaitok alapján ezt szűrtem le: a 4 tagos jó lenne teljesítményre, de szűk benne a hely. Az 5-ösben el lehet férni, de nagy meleget csinál, lefojtva meg kátrányosodik. Egyébként ezek a tagok mind szabvány méretűek? Úgy értem, minden gyártó pontosan egyforma szélességűt csinál?
Csocsanszkaja, dehogy nem csinálok én 90°C-os előremenőt! :))) Tudom, nem illik, de a régi kazánba is fűtöttem már 90 fölé. Már hallani lehetett, ahogy gyöngyözik a víz benne a forrástól. Akkor azért lezártam kicsit, hogy hűljön vissza 80-90 fokra. A puffer mit jelent pontosan? A tágulási tartályt?
Jakuza80! Nálam is hasonló az alapterület. Szigetelés szintén nincs, de pár éven belül tervezem "becsomagolni" a házat. A falak az új bővített részen 38-as, a régi részen 30-as blokktéglából vannak. Az ablakok még régebbi fa dupla-ablakok, de elég jó a szigetelésük. Nem húz át a szél az illesztéseknél. Az alapján, amit írtál talán teljesítményre mégis csak sok lenne az öttagos...
Redbandy! Ha gáz-központi van, akkor mért kell feltétlenül öntöttvas kazán? Mire gondolsz a nyomásállósággal kapcsolatban? Nálunk is gáz-központi van és régebben volt még egy lemezkazán a pincében. 20-25 évig üzemelt. Nem volt soha semmi gond a nyomással. Azt a hidrosztatikai nyomást, ami a pincétől a rendszer legmagasabb pontján lévő tágulási tartályig terjedő magasságkülönbség okoz (10m szintkülönbségnél kb 1bar), egy lemezkazánnak is ki kell bírnia.
Helyes a bőgés! :-) Példa - mivel az én kazánom bekötés előtt áll - anyósomék: szigetelt épület, kb. 200 nm, padlófűtés és radiárotorok, kis vízterű rendszer, korszerű nyílászárók: 4 tagos Viadrus, csak fa (akác, nyár, alma, meggy vegyesen). Elképesztő meleget csinál - igaz, a fát magunknak vágjuk, daraboljuk és hasítjuk, így nem gond a jó méret.
Ezt a duplás dolgot gyakorlatban tapasztalni, nézz meg boltban egy négy meg egy öttagos kazánt. Vagy pakolj egyszer egy négytagosra, úgy hogy öttagosod van. Meglepő a különbség. Nálunk is gáz-központi volt korábban, azért lett öntöttvas kazán (ti. nyomásállóság is van a világon).
Tapasztalat, hogy a négy tagosba ugyan belefér a 33 cm-es hasáb, de 25 cm-essel lehet benne rendes tüzet rakni. Az öt tagosban elfér szinte bármi, de kis területet nem érdemes vele fűteni, tényleg képes 35 fokos nyári meleget csinálni.
Nekem 5 tagos Viadrus van, a tavalyi szezont azzal fűtöttem végig, és nagyon szuper!
A ház kb 95 nm, semmi szigetelés(igaz 50-60 cm-es kőfal+kevés tégla), ablakok alatt jön be a hideg.
Nagyon ritkán kellett rárakni, gyorsan felmelegedett a rendszer, stb.
DE!!!! Nem szabad ekkorát venni ekkora házba, mert állandóan(!!!!!) 26-27 fok volt a lakásban(éjszakára elaltattuk, úgy lett reggelre csak 21-22...), és ezért végig fojtanom kellett, ezért meg kátrányosodott.....
Jó, én azért vettem ezt, mert az ősszel 140 nm-re bővül a ház, és oda már jó lesz ez, de 100 nm-hez túl erős! 10 fokról télen 15 perc alatt felmelegítette a vizet 90-re..........
és mégegy vélemény: ha csak fával akar valaki fűtteni, akkor vegyen lemezkazit. az öntöttvasba 2-3 tissztességes hasábnál több nem fér egymás mellé és ebből is csak 3 sor a max. ez nem egy nagy vasziszdasz... :)
venni kell akkor egy normális lemezkazit (totya, calor) oszt lehet neki pakolni :)
nekem egy 5tagos SIME SOLIDA (olasz öntöttvas) szokott durozsolni 70-75 fokon. 86nm + egy 20 nm-es kisház amít fűttök vele, de eddig (kopp-kopp) meg vagyok vele elégedve. Mondjuk még mindig kísérletezgetek majd a pillangó és a huzatszabi állítgatásával....
nekem úgy mondták, h ezek a kW-ok 90 fokos előremenő esetén érvényesek. Ha nem füttesz puffert, nem valószínű, h fogsz csinálni 90 fokos előremenőt... ezért érdemesebb megvenni azt a 5 tagosat. Kb 10-12 cm-rel lesz nagyobb a tűztered, de kell ez, mert a 33-as hasáb is van amikor 35-37 és azt belepasszíntani a 37-38-as belsőbe nem egy leányálom.
lementem megmérni, nekem 39-40 cm a belseje, így korreket a 33-as hasábbal pakolni (de én inkább szenezek a télen).
egyszómintszáz, nem kell megilyedni annyira a 30-35kWos kaziktól ekkora háznál...
Hogyhogy duplája? Ezt nem nagyon értem. Magyarázd el, légy szíves! Lehet, hogy én gondolom rosszul, de nekem ez matematikailag se nagyon akar kijönni. A négytagosban két középső tag van, az öt tagosban egyel több, azaz három. Tehát az ha nagyon durván közelítünk és elhanyagoljuk a két szélső (külső) tag vastagságát, akkor is csak 33% a növekedés. De mivel a két külső tag is ad valamekkora vastagságot, ezért az egészre viszonyítva ennél kisebb a méretnövekedés. Ránézésre se tűnt dupla olyan vastagnak a nagyobb kazán. Belülről látszanak a tagok. Egy tag nagyjából 10-12cm lehet. Tehát, ha jól gondolom, csak ennyi lehet a különbség. Igaz ez nem Viadrus volt, hanem Solid Plus. Nem tudom... túlméretezni se akarom. 36kW nekem nagyon soknak tűnik. Fával mennyi lehet az? 28-30 körül? 98nm-t szeretnék fűteni vele. A mostani gázkazánunk 21kW-os és még nem fagytunk meg. Igaz, hőséget sem csinál. Annak idején a tervező mérnök számolta ki, hogy gázosból ekkora kell. Az évek tapasztalata mondatja velem, hogy ennél egy kicsit többet is el tudna viselni a ház. Mivel szénre adják meg, rá kell számolni, de szerintem 30 fölé nem kéne menni. Az 5-ös Viadrusnak mennyi a teljesítménye? Ha 36-nak vesszük és a területarányt nézzük: 36/130*98=27,1, tehát 27kW. A Solid Plus 4-es 26,5kW-os, ha jól emlékszem. Tehát arányaiban ott lennék ezzel, mint Te a Viadrussal. Az igaz, hogy szűkösebben fogok benne elférni. De szólj nyugodtan (bár ki más is), ha valamit elszámoltam, vagy rosszul gondolok. Messze nem vagyok szakértője a témának!
Halkan jegyezném meg, hogy az öttagos kazán tűztere gyakorlatilag szinte duplája a négytagosnak. Ami egy öttagosba bőven elfér, az egy négytagosban nehezen. Tapasztalat, hogy 33 cm-es hasáb ugyan belefér a négytagosba, de jobb egy métert legalább négyfelé vágni. Az öttagos teljesítményénél a 36 kW valószínűleg a szenes tüzelésre utal, fával azért picit kisebb energia nyerhető ki. Mi egy öttagossal (Viadrus) fűtünk kb. 130 m2-t, hidegebb napokon bizony nagyon éhes tud lenni a kazán. Cserébe meleg van. :-)
Most van egy 4 -5 éves cirkó fali kazánom. Működik de elég drága a gáz..A családi házat nem régen vettük, és a háza alatti un. 'szuterénben" van elhelyezve, vele szemben van kiépítve a szilárd tüzelésű kazán helye és kéményrésze stb. Ide szeretnénk venni és beköttetni egy "szilárd-vegyes tüzelésű" kazánt, olyat melyben a nem csak fát hanem a kerti "fás" hulladékot is elégetjük. Erre vonatkozik a NEP -2009-4 pályázat? Vagy csak a "fa-elgázosítós" kazánokra?..
Amikor beköltöztünk a házunkba, itt is lemezkazán volt - szerintem külön hegesztőt vett a volt tulaj a javításokhoz. A mai lemezkazánok sokkal korszerűbbek, mint 20 évvel ezelőtt, de én csak akkor vennék, ha nyitott vízrendszerem lenne és csak hulladékfával, esetleg szalmával, gallyal, stb. tüzelnék. Széntüzeléshez az orosz Vidra lenne a legjobb.
Nem is egész télen gondoltam azzal fűteni. :) Fenyőfa, nagyon hamar leég. Ha hideg lesz, jó ha egy hónapig kitart az, ami most van.
Ugyan nem mértem le pontosan, de 33cm szerintem belemegy egy 4 tagosba. (Az 5 tagos nem sokkal drágább, de az már teljesítményre nekem bazi nagy, 36kW-os.)
Mire gondolsz a darabolással? Azt azért nem kell félbe vágni, hogy beférjen. Fölhasogatni meg nem gond. Kifejezetten szeretek fát hasogatni. :)
Nekem se erdőm, se erdész rokonom, ismerősöm nincs...
Igazad van a szénnel kapcsolatban. Csak ugye válság idején nem mindegy mennyit ad ki az ember egyszerre a tüzelőre. Az igaz, hogy hosszabb távon így is, úgy is ugyanott tart.
Lemezkazánunk volt, nem szívesen vennék megint olyat. A nagyobb tűztér ellenére sem. Jó pár évig kitart, de utána csak a bosszúság: ha kínkeserves munkával szétszedjük, kivágjuk (mert a lyuk általában olyan helyen van, hogy véletlenül se lehessen simán befoltozni), behegesztjük a lyukat, visszahegesztjük a hozzáférést biztosító nyílást, összerakjuk, aztán a következő szezonban megint csöpög valahol máshol. Ez nagyon bosszantó tud lenni.
Fa azért jött számításba, mert viszonylag olcsón tudnék szerezni. (pl:Bükk 1250/q, illetve a munkahelyről egyutas raklap lenne nagytételben ingyen, csak haza kell hozni és összevágni.) Öntöttvashoz pedig azért ragaszkodmék, mert a közelben van egy szénosztályozó és akciós heteken lehet jó árban vásráolni, valamint elvileg sokkal többet bírnak, mint a lemezkazánok. Az általad említett kazánok közül csak a Totyát ismerem a másikra ránézek.
Vegyestüzelésű kazán vásárlás előtt állok egy kis hozzáértő segítséget kérnék. Adott egy régi építésű ház (60-as falak) átlagos nyílászárókkal, álmennyezettel, mely fölött plusz szigetelés van (5cm ISOVER). 2"-os nyitott rendszer van kiépítve, a fűtendő alapterület mérete 140m2 valamint 400m3. Mekkora teljesítményű öntöttvas kazán lenne nekem megfelelő fa tüzelés esetén. Segítségeteket előre is köszönöm. (Amiket eddig néztem és jókat hallottam róla Viadrus, Demrad, KCSM Vidra)
Én is hasonló dilemmákkal küzdöttem. Végül is vettem egy olyat, ami már a családban bevált, tűztere nagy, fával tüzelésre iedális, anyag van benne, megfizethető, fűtés-szerelőm is javasolta, garanciális szerviz / eladó a közelben, stb. Viadrus, 4 tagos
Aha, tehát "solidos"-nak hívják! Lehetséges..., annyira nem jegyeztem meg, hogy mi volt ráírva. (Van jó néhány hasonló nevű.) Guglin rákerestem, nem találtam róla semmit.
Persze, tudom én azt. Valaki már említette régebben. Éppen ezért írtam, hogy megnéztem egy ilyen négy tagos öntöttet és bizony tényleg kicsi. Ezután megnéztem itthon a pincében rozsdásodó régi lyukas lemezkazánom belsejét. Kicsit tágasabb, de nem sokkal. Szóval szerintem az én esetemben nem olyan vészesen kicsi az ÖV-é sem. Először úgyis az itthon fölgyűlt építkezésből maradt deszkákat, egyéb épületfa darabokat fogom eltüzelni. Végül is majdnem mindegy, hogy a körfűrésszel 30 vagy 40 centis darabokra vágom. Később veszek majd tűzifát. De akkor sem méterben, hanem kuglizva, tuskókban. Az meg valószínűleg bele fog férni a kisebb tűzterű kazánba is.
Tudnod kell, hogy az öntöttvas kazánoknak jellemzője a kisebb tűztér. Mivel jobbára széntüzelésre vannak berendezkedve. a lemezkazánok fa, szalmabála stb miatt jóval nagyobb tűztérrel, ajtóval rendelkeznek.
Folytatódik, a kazánbeszerzési/beszerelési projektem. Már írtam, hogy kinéztem egy típust: "Solid plus" öntöttvas kazán. Na megnéztem élőben is. A 26kW-os, 4 tagosnak tényleg nam valami hatalmas a tűztere. Jó apróra kell vágni majd a fát. Lehet, hogy állítva még jobban be is férnének a fahasábok. Egyébként maga a kazán sem egy túl nagy "dobozka". Amit még észrevettem rajta, hogy a salakoló/"hamutartó" rész, gyakorlatilag egy kis lemeztálcácska, ami a rostély alá be van tolva. Ezt majd elég gyakran kell üríteni. A régi szarvasi lemezkazánban volt ott is hely bőven. 2-3 vödör hamut lapátoltam ki mikor megtelt. Ezen kívül a réginél kb. a kazán felét a labirintusszerű hőcserélő tette ki. Ennek meg a tűztér fölött, a füstkivezető csőcsont előtt van pár lamellás járata. Ahol néztem volt még öntöttvas "Demrad" kazán. Török ez is, meg a másik is, de ez nekem a kinézete alapján mégsem volt szimpatikus. Ja, meg volt még egy érdekes megoldású, de ezt annyira nem néztem meg. Ez lemezkazán volt. A márkájára sajnos nem emlékszem. Ez is olyan 25kW körüli volt, de ennek a tetején volt az ajtaja és fentről kellett pakolni. Ha jól emlékszem, régebben a "hódos" vagy valamelyik másik hasonló áruházban is láttam ilyet szép narancssárga burkolattal. Valaki erről tud valamit mondani nekem?
Olvastam,hogy Te szalmabálával tüzelsz,tudnál írni 1-2 tapasztalatot,h milyen vele fűteni,előnye,hátránya.Hány bálát tüzelsz el egy hidegebb napon?Válaszodat nagyon megköszönném,én is gondolkodok ilyen fűtési rendszeren.Hali
Egy kis tanácsot szeretnék kérni tőletek. Calor V50-es kazánom van,sajnos puffertartályt még nem sikerült beszereznem. A kazán teljesítménye jóval nagyobb mint amire szükségem lenne,de csak ebbe tudom a szalmabálát és a hosszú fákat eltüzelni.(plussz faforgácsot).Zárt rendszerbe van kötve egy 1,5 Baros biztonsági szeleppel.A gázkazán miatt lett így bekötve(illetve az anyagi helyzet miatt nem lett "továbbfejlesztve" a rendszer-sajnos).Óvatos tüzeléssel semmi problémám nem volt azzal hogy a víz felforrt volna(még az asszonynak se :-) ),csak nagyon félek az áramszünettől.A hosszú bevezető után fel is tenném a kérdésem: egy 800VA-s szünetmentes táppal ez kiküszöbölhető-e? Illetve hány percet bír egy ekkora szünetmentes,ha 100 W a keringető szivattyú teljesítménye?
Nyitott tágtartály esetén, amennyiben vízteres kandallóról beszélünk, ahol a "kazánház" a lakótérben van, mi mindig szerelünk biztonsági vezetéket. Ez körvetlenül az elmenő ág kivezetésétől indul, és felülről kötjük a tágtartályba.
Az, esbe igen! Vagy hasonló tudású, más gyártmányú.
Viszont a tágulásira a másik topicba azt mondták, legyen az előre menőben, mert azon keresztül tudja feljuttatni a gőzt, ha már keletkezett. Ez ugye más elv, mint a tied, (tied eleve el sem juthat a forrásig...elvileg), kérdés hogy jó e ez?
Hátha valakit itt is érdekel, nyár végén kaláka szalma-kunyhó építést rendezünk! Bemutató kerti pavilon építését tervezzük szalmabálából. A résztvevők élesben is kipróbálhatják a szalmaépítést, vályogvakolást.Tét nélkül. Aki szeretne szalmából építkezni, vagy csak érdeklik a szalmaházak, annak itt a helye!
Bővebb információ és jelentkezés: Magyar Szalmaépítők Egyesülete, http://www.szalmaepitok.hu/ Időpont: szeptember első hétvégéje (szeptember 5-6.) lesz. Helyszín: Mátraballa, Május 1 út 75. (a focipálya után)
Összeköthető egy kellemes családi kirándulással, részt vehettek a falunapon, burgonyafesztivál, eszem-iszom, zene, tánc, tűzijáték.
Nagyjából jó. -a gázkazán felöli körbe a hőcserélő elé be kell tenni egy visszacsapószelepet (ne forduljon át feleslegesen a víz a hőcserélőn) -a kandalló tágulási tartályába kell egy automata töltő PL.: wc tartály töltője. -egy relé segítségével tiltanod kell a gázkazán termosztátját (amikor kapcsol a csőtermosztát, kapcsolja a relét is) így tuti nem indít rá a gázkazán. - a kandalló körébe se árt egy leürítő - a kandalló körébe még be kell tenni egy hőre nyitó biztonsági szelepet (95c-nál elengedi a melegvizet csatornára, a tágulási tartályból pedig jön a hidegvíz)
Az átkötés az egy ESBE szelepnek lenne?
keringetőnek szerintem grun..... 20-60 as bőven megteszi, a hőcserélő bőven legyen nagyobb mint a kandalló teljesítménye
De ha megnézed az edilkamin, kratki, vagy a radeco honlapját ott megtalálod a szükséges bekötési rajzokat.
A csatolt móricka rajzon egy kollégám rendszere van cerkával vázolva. A tollal jelzett kiegészítést képlezte el magának, (illetve én neki) amiből a vizteres kandallót meg is vette. Ilyan cserépkályhás diszberakásos kütyümütyü. Nem tudjuk mennyi víz férhet bele, de a prosija 8 KW-ot hazudik vízoldalra. 3/4"-os csonkjai vannak. Valamint kiköti a nyilt rendszert.
Én a rajzoltakat tartanám fontosnak, de nem tudom a méret és tipus igényeket. Milyen és mekkora legyen a hőcserélő és a keringetők? Egyáltalán az elképzelés lehet jó?
A meglévő rendszer végig rézcsöves megoldás különböző méretü dunaferr lapradiátorokkal.
A tagosítható ÖV kazánok tűzterének magassága, szélessége megegyező. A mélység változik. Tehát nem feltétlenül fontos túlméreteset venni. mert abban az esetben az aggodalom jogos!
4-5 óránként? Azzal én már nagyon meg lennék elégedve. :) Ezt a régi szarvasit 1-1,5 óránként meg kellett tömni. Éjszak csináltam azt, hogy jól megtömtem és lefojtottam majdnem teljesen, hogy csak nagyon lassan égjen le. Ha éjjel 11-kor így teleraktam, akkor reggel 7-kor még volt esély, hogy egy-két kisebb parázs maradt a kazánban. Egyébként a gyakorlat az volt legtöbbször, hogy hagytam leégni éjjelre. Lent a pincében elzártam a kazán csapját, aztán fönt mehetett tovább a gázkazán.
Egyelőre fával fogok, mert van egy csomó fa hulladékom, amit el kéne égetni. Azután is főleg fával fogok fűteni, esetleg néha hozatnék egy kis szenet. A tűztár mérete nekem annyira nem fontos szempont. Ez előtt egy szarvasi lemezkazán üzemelt. Annak az ajtója saccra nem sokkal nagyobb 20x20cm-nél és a tűztere sem volt valami óriási. Amit lentebb belinkeltem öntöttvas kazánt, megnéztem élőben is és annak jóval nagyobb a tűztere.
Teljesítményre kb. 25kW-os kéne ha jól gondolom: kb. 100nm-es 25 éve épült ház. A régi kazán nem tudom, hogy mekkora volt, mert semmilyen adattáblát nem találok rajta. Van egy gázkazánunk is, egy régi FÉG. Az 21kW-os, de ha télen, hidegben nagyon gyakran, szinte megállás nélkül is megy, nem mondhatnám, hogy olyan hű de nagy hőség lenne a lakásban. A vegyessel azért jól be lehetett "durrantani", amíg nem kezdett el ereszteni.
Magam nem nagyon vagyok híve a magán gyártásnak, de emlékszem gyerek koromban szinte csak ilyenekkel fűtüttünk. Igaz, akkor még gyárit nem is nagyon, vagy csak "pult alól" lehetett kapni.
Aztán azt sem gondolom, hogy hamarosan ne állna újból csatasorba (széles választékkal) a szén mint fűtő anyag.
Tehát z ÖV kazánok között is van nagy tűzterű, és az egyaránt alkalmas mindegyikre.
Ezzel biztos nem lesz gond, mert aki csinálná egész épületek épületgépészeti kivitelezésével foglalkozik. Tehát ha jól értem, a bekötés munkadíját szintén 20eFt-ra tippeled. Az indítás mit takar? Kijön egy szaki, megnézi, hogy tényleg van-e víz a rendszerben, begyújt és figyeli, hogy nem-e ereszt?
Egyébként akik csinálnák a szerelést, van lakatosuk, aki olcsón csinál kazánokat. Totya kazánt gyárt 6mm-es acéllemezből. Az ára elég kedvező, mert a 30kW-os olyan 100-120-ból lenne meg. De megmondom őszintén, hogy nekem a lemezkazán nem túl szimpatikus. Az eddigi is lemezkazán volt és 25 évet bírt ki. Most már kirozsdásodott, szivárog valahol belül, ezért kell lecserélnem egy újra. Inkább öntöttvasat vennék, mert az akár 100 évet is kibír és nem szívok megint 25-30 év múlva. Ugyanakkor azon is elgondolkoztam, hogy 25 év múlva, lehet, hogy teljesen mások lesznek az újabb fűtési technológiák. Lehet, hogy pl ha a napkollektorokat elkezdik a kínaiak is gyártani, annyira olcsó lesz, hogy jobban megéri majd akkor átállni rá. És akkor felesleges a mostani nagyobb beruházás az öntvényre.
Öntöttvas kazánból amúgy ezt néztem ki: http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/solidplus_ntttvas_kazn_4_tage/?id=219592 Az ára ennek sem vészes. Sőt, egy helyen láttam ennél olcsóbban is. A Szatmárinál is volt 180-ért egy akciós típus, talán Viadrus volt, de arról sajnos lemaradtam.
Amikor megveszed a kazánt kérdezd meg,hogy ki kötheti be. Többnyire a kazánok garija csak akkor érvényes ha a szerződött (szakszervíz) szerelő köti be, amúgy ugrik a gari.
Köszi a választ! Akkor ez nem is olyan sok, mint amire gondoltam. Egy ismerősöm családtagja fűtésszerelő, aki úgy néz ki, hogy megcsinálná. Valamikor eljön megnézni, bár még az új kazánt előtte meg kéne vennem, hogy lássa, hogy pontosan mi kell hozzá. Azért tettem fel a kérdést, hogy kb. munkadíjra mennyire kell számítani. Csak a munkadíjra én olyan 20-25-öt saccoltam volna. De ezek szerint olcsóbban is meg lehet úszni. Füstcső és 2"-os idomok, a pincében, padláson, garázsban akadnak itthon, úgyhogy talán az anyagköltségből is lehet valamennyit faragni.
Több kérdést is vázoltam, melyikre IGEN? Bár selytem valamelyiket. Aztán ez a szavad: "dobtk" hogy szól betűkihagyás nélkül? Ez fontos pont? :)
Végezetül én már megvettem, pont ezért is engem pont a részletek érdekelnének nagyon, ha lehet. Ha viszont ezt nem akarod/teheted, esetleg magánban mailre?
Kérdésedre a válasz: IGEN A részleteket nem akarom ismertetni.Talán csak annyit,hogy az egyik cégnek vissza dobtk egy bizonyos típusú kazánjait és próbálják itthon eladni.
nézz utánna egy szerelvénybolban, h milyen cuccook kellenek a bekötéshez (könyök, cső, tömíttés stb, füstcső, könyök stb) és ehhez add hozzá a felét a munkadíjként.
ha jól emlékszem nekem kb25 ért kötötték (ebben volt cső, könyök, fittingerek plussz a kéményhez egy könyök) csak a utóbbi volt majdnem 10ezer
Érdeklődnék, hogy valaki meg tudná-e nekem mondani, hogy nagyon kb. mennyiért csinálnak meg egy kazán bekötést?
A vegyes tözelésű kazánnak megvan a helye a pincében, a kéménycsatlakozás és a két csővég (2"-os) is csappal lezárva. A rendszer gravitációs lenne, tehát csak a két csővéget kellene esetleg megtoldani, egy-két idomot felrakni rá, hogy pont passzoljon a kazán csatlakozási pontjaihoz.
Rafináltak a tüzépesek is, mert júni 30-ig 3260 Ft/ mázsa volt a Herkules dara, most meg látni 3100 Ft/mázsát is. Úgy látszik bejött nekik, hogy mindenki az áfa emelés előtt akarta megvenni a szenet.
Felőlem már elzárhatják az oroszok a gázcsapot, megvan a 40 mázsa szén. Megfagyni nem fogunk, legfeljebb éhenhalni :-)
Igen,nem küldtem, mert csak háronegyedig van készen. Van még bennem kérdés, amit rendeznem kell előtte, Viszont tegnap olvastam vissza a mailjeinket, s kerestem meg benne az ajánlgatott keverő szelepedet. Sajnos neked 5/4 es, apáméknak csak ilyen méret nincs a rendszerükben. A kazán 2 "os a padló kör 1 "os az új radiátorok meg 5 rétegű műag csövesek talán 18mm méretben. Viszont kérdés még az is, hogy arra termo fejet is lehet rakni, vagy csak motoros váltót?
A jövő héten megy a szerelő haver nyaralni, s egy héttel rá lesz újra aktuális nagyon a kérdés. Ezért jelentkezek valszeg a jövő héten.
Sikeresen a helyére hajítottam a 'kicsikét' - 10 cm-es beton járólap (5 cm-es is elbírta volna, de ennyivel kisebbet kel majd hajolni), faltól kellő távolságra, kémény kijelölt becsatlakozási helyétől 20-25 cm-re.
Hát nem tudom nekem mi volt akkor, ha nem combos, de én biza észak-pest megyéből ugrottam le Gyomaendrődre, és hoztam el/értem haza fél órája egy vulcanussal. (szüleimnek) Kérdezősködtem, s az öntvényt bizony olaszban gyártatják a raktáros szerint. Viszont sosem láttam még másik kazánt, melynek nem középen van a füst csonkja, és a 4 tag súlya 240 kg. Kezdem selyteni, miért az olaszokat favorizálják a kereskedők. Ha 240 kg öntvény 195030HUF, akkor a lemezzel és minden szarral is összesen 205 kg-os olasz gyártmányú kazánokon mennyi haszon van,. mikor az ára 205-210 E HUF?! (még több is mint a hazain)
Maximálisan egyetértek: több olasz öntvénykazán prospektusát átnézve sok különbséget nem találtam közöttük csak azt, hogy egyik könnyebb, mint a másik. tipikusan keleti piacra gyártott 'olcsójóskák'. 190 kg-os 4 tagos öntvénykazán?!? 'Csak' 70-120 kg vas hiányzik belőle egy Viadrus-hoz vagy Vidrához képest! Előszőr én is a magyar kazánban gondolkodtam, de azért az combos lett volna, hogy Mátészalkáról elugrok Gyomaendrődre, még ha tudok is kölcsön autót szerezni a fuvarra. Így maradt a Nyíregyházi Szatmári áruház (mindenkinek csak ajánlani tudom): ÁFA-emelés előtt több helyen nem csak nem volt készlet, de 'régi' árban nem is lehetett már rendelni sem. Hatásfok? Nagyon kíváncsi lennék, vajon milyen paraméterek mellett történik a mérése? Egyáltalán: létezik ere szabvány vagy iparági előírás/ajánlás? Pár százalék eltérés; nagy jelentőséget én sem tulajdonította neki a kiválasztásnál.
Volt régen a magyar hőterm vulcanus öntöttvas tagos kazán. Maguk is a 2007-es konstruma vagy BNV slágertermékének nevezik. A mai napig is gyártják, de végigtelefonálva a viszonteladói hálózatukat, csak egy-két példány található elvétve az ország különböző szegleteiben. (A gyár mintaboltjában persze van) És nem úgy éreztem, azért nincs, mert elkapkodják.
Tudja valaki miért van ez? Valami nem stimmel vele?
Lakhelyem szerinti szerelvény bolt tulajával beszélgetve, elmondta, szerinte ami a kelet-közép európa államait illeti, a nagyobb államonként legfeljebb 1 öntvény gyártó létezik, de lehet, a lengyeleket leszámítva, csak összesen 3 db. Mondtam, a piacot dominánsan elárasztó különféle olasz kazánok tagjai gyakorlatilag tök egyformák, láthatóan ugyanazok, csak a borítás és az ajtó cégéres. Mire ő: Biztosan egyetlen gyár látja el az összes megrendelőt, sőt azt is el tudja képzelni, épp a csehek szállítják az összes olasz kazánalkatrészt (előre cégéresítve).
Hát, nem tudom, de ha csak az első igaz, akkor is majdnem mindegy milyen kazánt válasszunk, elég a honos országot eldönteni, utána csak ár és az érte adott egyébb + szolgáltatás választandó meg.
Ja, és a hatásfokok versenyében mutatkozó max 2-3 %-ok oly elenyészőek, hogy érzésem szerint a választott kazán teljes élettartama alatt sem hoza be egy jobb hatásfok néhány 10000 forintos árkülönbözetet. Márcsak azért sem, mert a fűtőmesterek esetleges/alkalmankénti bénázása miatt valszeg az égetés átlaghatásfoka el sem éri az elméleti maximumot.
Hazahoztam (Viadruss U22D) - 2-en emeltük le a kisbuszból a szomszédommal. Hát... szükség volt a szíverősítőre, majd összesz*rtuk magunkat (260 kg): http://picasaweb.google.hu/zbuzas/Furnace_2009#
Ezt a Szatmári pluszként adja - nyilvánvaló, hogy egy többlet garancia - nem köthető a gyártóhoz. Tájékoztatásomra azt is elmondták, hogy aki beszereli, bélyegezze le és nekik ennyi elég.
Az eladó elmondása szerint nem kellően összehúzott tagok miatt egyszer volt reklamáció, olyan is volt, hogy a burkoló lemez volt sérült és egyszer valaki a forró öntvényre hideg vizet engedett - egyébként anyósoméknál 8. éve működik gond nélkül fával.
Szénnel: U22C széria javasolt (útmutató szerint). Az U22D-be fát ajánlanak.
Hali Igazából nem értem a kérdést , a fa sem macerásabb mint a szén , csak annyi hogy hamarabb leég. Hát sajnos már nem jutok olcsón fához, de remélem igy is olcsóbb lesz mint a gáz. Szénnel még nem próbáltam azzal mondjuk tovább ég. Hát rövidebb fa megy bele , de meg lehet jól rakni magasságban.
Helló. Én a héten érdeklődtem 150-es szerelt kémény után, 17-18000ft folyómétere, 30000ft beszerelés. 6méter kellene nekem is, így kb 130000 ft. minimum!
Ha jól szigetelt a ház, elég a 35 W/cbm is. Az 1,3-ban már 'minden' benne van. De et csak egy durva közelítés. Itt is érdemes kalkulálni: http://www.pannonpellet.hu/calk2.php
Egyébként én Viadrust U22D-t vettem a Szatmári-nál: nem a legolcsóbb, de 260 kg, öntvénre 5 év garancia, 3 hónapon belüli hibánál szó nélkül cserélik és 1 év teljes-garancia.
Sziasztok! Visszaolvasva a topikot, a következőképpen számoltam ki a kazán szükségletemet: 315 lég köbméteres jól szigetelt ház. Vegyes kazán. Fával fűteném. Puffer is lesz.
315x50x1,3=20475W= 20,5KW A kazán hatásfoka 75%-os ezért 20,5X1,25= 25,6KW Mivel a kazán teljesítményt szénre adják meg, fával csak 2/3-3/4-ét tudja ezért: 25,6x1,33= 34KW ( gyenge minőségű fával, raklappal fűtenék)
Nem tudom ,hogy az első műveletnél az 1.3-as szorzó a hatásfok végett van e . Ha igen akkor a második műveletre nincs szükség.
Nem szórakozik az index, ez ilyen. Táblázatot képként kell lementeni, megfelelő méretre, formára vágva feltenni. Méret ne legyen 250 KB-nál nagyobb. Ellenkező esetben totózhat az ember, mi mit jelent.
Létezhet. A bökkenő az esetleges garanciális kérdésekkel lehet, meg ha neadjisten menetközben sérül egykét alkatrész, vagy hiányosan szállítják le. kb ennyi pénzért a sch.... is kapható, az árban a szállítás és a daruzás is benne van, és garanciális kérdésekben is könnyebb zöldágra vergődni velük,ill. a pótlás is egyszerűbb. Szerintem.
Még sehogy sem sikerült elfogadhatóan látszó képet szereznem róla. Megtennéd, hogy lefényképezed, és felrakod ide? Ha teheted. Másik, mekkora a töltőajtajának mérete?
A Neten rábukkantam egy cégre, amely szlovák beton sch... kerámia kéményeket hirdet. A 200-as kémény 7m magas 170e Ft, + ü.anyag árban kiszállítják. Állítólag minden tartozák megvan. Létezik ez vagy átverés? Véleményeket légyszi írjatok.
Bizony bizony ilyenkor udvaron kell tartani, szepen osszerakva, es onnan el is lehet tuzelni, vagy pedig osz idejen behordani. Nagyot tud szaradni. Erdemes varni vele, ha van lehetoseged ott tartani.