Keresés

Részletes keresés

SirMók Creative Commons License 2003.10.07 0 0 10143
Sziasztok!

Tapasztalt keresők véleményét szeretném kérni.
Kincskereséshez szeretnék pontos, elfodhatú áru GPS-t venni.
Mi a véleményetek Magellan vagy Garmin készülékben érdemes gondolkodni?

Stiggs73 Creative Commons License 2003.10.07 0 0 10142
Mégsőt, a GCPOM közelében pedig ugy 120 db ácsorog. Mi ültettük tavasszal őket.

Stiggs

Előzmény: kulisz (10124)
Woodyka Creative Commons License 2003.10.07 0 0 10141
Én is inkább a valódi ládákat preferálom :) Úgy izgalmasabb a keresés :)
Előzmény: Phoere (10138)
esys01 Creative Commons License 2003.10.07 0 0 10140
on
A lényeg a GCgyom 2x lett újratelepítve:-( Az új láda, teletömve, odébb helyezve, mivel a régire rájár a helyi etnikum. Azért az újratelepített ládák +dézsmálása nem szegi kedvünket a "relife" akcióktól. Este telepítettük odébb sokat nem láttunk :-) de a koordináták oksák. pápá zotya esys
ui:ültetni megyünk ásót viszünk:-)
off
flektogon Creative Commons License 2003.10.06 0 0 10139
Nem fenyő lesz, de próbálunk szakszerűen eljárni. Az időpont lehet, hogy korainak tünik, de Kácson Okt. végén már fagyok vannak, amit nem szeretnénk megvárni. Remélem sikerül a dolog, két éve hasonló időben ültettem ide egy szelídgesztenye-, és egy sárgabarackfát, mindkettő megmaradt. Öntözésre akkor nem volt lehetőségem, most lesz aki az első hetekben ezt a feladatot ellássa.
Ha netán kiszárad egy geofa, akkor lehet pótolni, bár nyilván a cél az, hogy ilyen ne történhessen. Pár éve otthon ültettünk egy földlabdás extra meggyfát, csővel megturbózva, előírás szerint minden, és mégis behalt. :(
Előzmény: Barbárka (10133)
Phoere Creative Commons License 2003.10.06 0 0 10138
Látom, gyarapodnak a külföldi virtuális ládák. Nem tudom, próbálkoztatok-e az utóbbi időben virtuális láda bejelentésével. Ha igen, akkor valószínűleg nem újdonság az alábbi levél. De hátha: (klo kassai ládája kapcsán jött.)
"I'm sorry,

Since late March of this year the site has stopped posting sites as virtual caches where one could either place a physical cache or use
the site as the basis for an offset or multistage hunt leading to a physical
cache.
The location you describe sounds like a good goal for a cache hunt, but please place a micro cache there, or use info found there to lead a
finder to a pysical cache to be found elsewhere.
That would allow people to visit your special site, but have a physical cache to log as well.

Thank you for your understanding,
erik - geocaching.com admin

Tehát a .com-on felléptek a városi virtuális ládák ellen, amelyek megtalálásához nem kell GPS. (Ez igaz, hiszen nincs jelszó, így a megtalálás lényegében az adott helyre jutást jelenti.)

pulbrich Creative Commons License 2003.10.06 0 0 10137
Travel bug advisory

Bambi a Fülöphegyre ment tovább, miután jo sok sört elfogyasztott.

Örülök, hogy a geofa ügye feléledt. Bár a kertemet már 10 éve ugy befásitottam, hogy oda semmi nem fér, találok majd megfelelö helyet, hogy csatlakozhassam a lázhoz. --péter

Törölt nick Creative Commons License 2003.10.06 0 0 10136
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem/kérésem!
Hogy lehet azt megoldani a geocaching.hu-n, hogy pl. tudom merre fogok menni autóval az országban, és az útbaeső ládákat megkeresném, kinyomtatnám a leírásukat. Viszont 700 láda kinyomtatása kicsit macerás meg fölösleges. Azt tudom, hogy ezt meg ezt a ládát akarom lekérdezni, de csak egyesével tudom kikeresni őket, ergo együtt nem, így ctrl-c crtl-v sűrű nyomogatásából áll az egész. Röviden hogy lehet egymástól független ládák leírását egyszerre letölteni? Mert én nem találtam.
Nekem az is tökéletesen megfelelne, ha a láda rövid nevéhez egymástól szóközzel beírva a rövid neveket működne a dolog.
Kjr?

Junior013 Creative Commons License 2003.10.06 0 0 10135
Bencsa-t nem értem el, Laszloistvan nem emlékezett rá, de végül Adamax-nál meglett. Még mindig nála pihen és vsz. 1 németországi ládába fog kerülni.

Más: a múlt heti Napló után felmerült a fórumon, hogy a GC-s CITO-kkal be kéne társulni ebbe az örökbefogadós témába. Azóta találtam még egy hasonló kezdeményezést a neten Tájsebészet néven.
Arra gondoltam, v.melyik hétvégére (bár a mostani a faültetésé) szervezhetnénk 1 takarítási akciót - akár az ország több pontján is egyszerre.

Előzmény: georgejj (10134)
georgejj Creative Commons License 2003.10.06 0 0 10134
Ha sikerült kideríteni a bogárka sorsát majd megirjátok nekem emilben? Köszi.

Ezek szerint amikor a láda széttört a meredélyen, és újratelepítették Bencsa és Laszloistvan, akkor még megvolt a bogár?

Főtérképész - nem hivatalos Travel Bug "figyelő"

Előzmény: Junior013 (10130)
Barbárka Creative Commons License 2003.10.06 0 0 10133
Hétvégén kikérdeztem erdész keresztapámat a geofa-ültetés ideális időpontjával kapcsolatban, hogy szakszerű információt tudjak megosztani a geoerdő iránt érdeklődőkkel. Azt tudtam meg, hogy ha lombos erdei fát vagy gyümölcsfát szeretne ültetni az ember, akkor azt úgy egy hónap múlva, novemberben kell megejteni. Meg kell várni, míg a fa lehullatja a levelét és nyugalmi állapotba kerül, azután ültetni. Természetesen kisebb földlabdás díszfákat (mint amilyen gondolom a kácsi geofenyő is lesz) lehet most is telepíteni, de az erdőnek való fákkal még várni kell egy keveset. Így aztán mi is csak novemberben loggolunk a geofaládához, bár e hétvégén szerettük volna ezt megtenni eredetileg.
Üdv: Barbárka
jalsogy Creative Commons License 2003.10.06 0 0 10132
Freddy = 600!!! Gratulálok! Az már csak hab a tortán, hogy az új veszprémi ládát elsőként aratta le. Persze... mint írta, közel lakik hozzá. Ugyan... Nincs az a láda, amelyhez freddy ne lakna közel. :)))
phu Creative Commons License 2003.10.05 0 0 10131
A pdamania.hu -n lehet erről több cikket olvasni, pl itt
Előzmény: Chili bá (10119)
Junior013 Creative Commons License 2003.10.04 0 0 10130
A GCGYDB-ben április 8-án hagyott Travel Bug-gal kapcsolatban levelezésbe keveredtem Ridgeseeker-rel. Gondoltam, bemásolok 1 idézetet a leveléből, mert több nemrég felmerült témához hozzátartozik:

"I think that it would be wonderful if the Hungarian site could be developed further, with language translation somehow available for speakers of other languages. Wouldn't it be wonderful if this game could help international relations, in the pursuit of recreation fun, not business or politics?"

A Travel Bug-ról az utolsó nyom egyébként Adamax-hoz vezet, tőle egyelőre várom a válasz e-mail-t.
Ha valakinek esetleg van még információja, lécci szóljon!

kukucs_a Creative Commons License 2003.10.04 0 0 10129
Sziasztok!

Új szoftverfrissités néhány GPS-hez a Garmin oldalán (köztük a Legend-hez is :-))

kulisz Creative Commons License 2003.10.03 0 0 10128
Igaz, igaz, megcsalt az emlékezetem, úgyhogy visszaolvastam kicsit. És most idézetek jönnek a kb. 1/2 évvel ezelőtti hozzászólásokból. Tehát: geofa-ötlet történelem (összefoglaló jelleggel)

NaBu (6900)
Végeztem egy kis történelmi kutatást! :)
A nagyon jó geofa 5letet először a fórumon thenextbestthing vetette fel (6749), a geoerdő fogalmat először burvinyek említi (6752) az 5let zseniális kiteljesedése pedig pulbrich érdeme (6809). (A fórum alapján). Gratulálok nekik!

thenextbestthing (6749)

Idézet: „Nem lehetne egy közös geofa ültető szombat délelőttöt tartani”

Pulbrich (6839) hozzászólásában a know-how is megtalálható:

Faültetés (A Pallasz nagy lexikona):
a gyümölcs- és díszfáknak, valamint cserjéknek rendszerint állandó helyükre való ültetése. A helyes ültetés nagy befolyással lévén a fák további fejlődésére és gyümölcsöztetésére, kiváló gondot kell fordítani arra, hogy az a különböző fanemeknek megfelelő legyen. A fiatal fákat kiemelvén előbbi helyükről, első dolog az, hogy gyökérzetüket, amennyiben azokat azonnal elültetik, kellően megtisztítsák, vagyis a szívógyökereket nélkülöző hosszú gyökereket megkurtítsák, minek következtében több hajszálgyökeret fejlesztenek; a megsérült, rothadt vagy egyébként elhalt részeket levágják s a sebeket könnyebb és gyorsabb behegedés végett simára metszik. Azután a koronát hozzák rendbe olyképen, hogy az egy évesnél idősebb hajtásokat a korona alakjának figyelembe vételével hosszabbra vagy rövidebbre visszavágják, a szerint amint dúsabb vagy szegényebb gyökérzetű fával van dolguk. Az ily módon ültetésre elkészített fát következőképen ültetik el: A már jó előre kiásott, a csontár gyümölcsűek számára 1 méter mély s ugyanolyan széles, a többi gyümölcsfák számára 11/2 méter mély és széles gödrök fenekére annyi lehetőleg jóminőségű porhanyó földet hánynak, hogy a fa reá állíttatván, valamivel magasabban álljon a gödörben, mint előbbi helyén, s a süppedés következtében ne kerüljön mélyebben a földbe, mint amilyen mélyen ideiglenes helyén állt. A már előre bevert s a fa koronájáig érő karó mellé a gödörbe állított fa gyökerét rendesen szétrakják, hogy minden irányban terjeszkedjenek. Végül a gödör szélén levő jobb földet a gyökerekre hányják, úgy hogy a gyökerek közeit teljesen kitöltse s a gyökerek közt üregek ne maradjanak. Igen célszerű, különösen sovány és nagyon laza talajban a fák beiszapolása, mi abból áll, hogy a gödörbe állított fa gyökerére iszapot hordanak, vagy ahol ez rendelkezésre nem áll, a földdel betakart gyökérzetet vízzel vagy híg trágyalével megöntözik. Másrészt azzal is előmozdíthatják az újonnan elültetett fák begyökerezését, ha gyökérzetüket ültetés előtt agyagból és marhaganajból való habarékba mártják. Miután a gödröt teljesen behányták s a fát kifogástalan egyenes állásba igazították a karó mellé, a földet kissé letapossák s végül a törzs körül a korona kerületének megfelelő tányért csinálnak, amely az esővizet felfogja s a gyökerekhez juttatja. Végül a fát, hogy a süppedést meg ne akadályozzák, úgy kötik a karóhoz, hogy a fa az alatta levő föld süppedését követhesse. Ez a közönséges F. Ezenkívül a viszonyokhoz képest a gomosés zsombos ültetést is alkalmazzák. A gomos ültetés csak annyiban különbözik a közönséges ültetéstől, hogy a fát gyökereinek kímélése végett gomostól, vagyis úgy úgy veszik ki a földből, hogy a gyökérzeten földgomoly (labda) marad. Rendesen a nehézkesen megerdő fákat szokták igy ültetni.
Zsombos ültetést nehéz, kötött, vizenyős, lápos, általában olyan helyeken szoktak alkalmazni, ahol a fa állandó nedvesség miatt kellően nem fejlődhetik. Ilyen helyeken nagyon sekély gödröket ásnak s ezek közepén jó földből un. zsombot csinálván, erre helyezik a fát, úgy hogy gyökerei közel a földszintnél vannak, ezért az így ültetett fákat annál jobban kell a karóhoz kötni, hogy a szél a fákat ki ne döntse. Az, hogy a fákat milyen mélyen ültessük, a talaj és éghajlati viszonyoktól függ; általános szabály az, hogy fáinkat állandó helyükre is olyan mélyen ültessük, amilyen mélyen előbbi helyükön álltak; melegebb vidékeken, azaz lejtős helyeken mélyebben, hidegebb, északibb lejtőkön, valamint kötöttebb, televényes helyeken valamivel sekélyebben ültethetjük. Az ültetés idejére nézve a vélemények még mindig eltérők; annak, akik az őszi ültetést tartják jobbnak, mások szerint a tavaszi célszerűbb. Fákat általában októbertől áprilisig ültethetünk, ha a föld nem nagyon sáros, vagy nem fagyos. Nagyon később, tavasszal fát ültetni azonban kevésbé célszerű, mint ősszel. Rendkívüli esetekben nyáron is ültethetünk fákat, csakhogy ezt a fák megsínylik.

Előzmény: mudman (10125)
flektogon Creative Commons License 2003.10.03 0 0 10127
Igazán jó érzés tapasztalni, hogy egyáltalán nem merült feledésbe a dolog, hanem egyre többen jelzik geofa ültetési szándékukat. Aki pedig már el is ültette, annak gratulálok! Ha netán körtefát ültetett, akkor a geo-körtepálinka, ami rajta terem, a közösség tulajdona! :) Reményeim szerint hamarosan rendelkezni fogok ilyen jellegű itallal, amit a geoládákban a szerencsés keresők viszont is láthatnak. (nem összetévesztendő a geoitallal!)
Előzmény: mudman (10125)
Macok Creative Commons License 2003.10.03 0 0 10126
Mivel néhány nap hozzászólásait egyben olvastam el, most egyben is válaszolok:
GEOfa: a faültetéshez sok szerencsét kívánok de nekem sajna messze van, pedig közel áll hozzám a kezdeményezés.
Szeméthegy: én a POI bejelentésen kívül néhány pályázattal és önkormányzati kilincseléssel meg ülések végigs....lésével meg tudtam valósítani hogy három akció meg egy halom önkéntes segítségével a szeméthegyek egy részét el is tudtam tüntetni. A végeredmény: 300 eFt pályázati pénz és több mint 100 köbméter szemér mínusz Pákozdon. Köszi Stiggs-éknek a segítséget és sajnálom hogy más ismerőst nem láttam a jelentkezők között, pedig volt beharangozás amennyire tőlem tellett. Tehát javaslom, hogy aki érez magában ezirányú késztetést, ne csak bejelentse, hanem próbálja eltüntetni is a szemetet. Én is először csináltam ilyet, pénz nem kell hozzá, csak idő meg vastag bőr az ember képén. Persze köszönetet senki ne várjon, de azért jó érzés! :-)))) Ha segítség kell, csak írjatok.
Egyesület: Jó ötlet, és mivel itt mindenki nonprofit módon működik :-) valószínű hogy a jövőben is így lenne, tehát nem fog a dolog ártani senkinek.
Fórum: gondoljunk azokra is akik dial-upon neteznek (mint pl. én), az összes hozzászólás letöltése kicsit idő és pénzigényes lenne, ha valakinek kérdése van és nem két napja volt szó a dologról, szerintem igazán nem megerőltető válaszolni. Vagy valaki máshogy gondolja?
Jó hétvégét és szép időt mindenkinek!
Macok
mudman Creative Commons License 2003.10.03 0 0 10125
Sajnos nem mi találtuk ám ki a faültetést, max. azt, hogy legyen ilyen poi kategória. :o)
Csak megtetszett az ötlet és elkezdtük tovább gondolni Pulbrich-hal. (Na ezt hogy kéne írni?)
(Pulbrich nem hal!) :o)
mudman
Előzmény: kulisz (10124)
kulisz Creative Commons License 2003.10.03 0 0 10124
Ha jól számolom, Kácson kívül is három helyen tervbe van véve - sőt gergoszedermarcus-éknál már van - 20-nál is több geofa - eddig.

Szuper, hogy ezek szerint mudman-ék ötlete nem merült feledésbe. A Kácsi eseményjellegű geofa-ültetés (azon túl hogy Geokácsingnak állít emléket) után reméljük tovább nő a geofák száma.

A jvő héten még egy kicsit reklámozni fogjuk az eseményt, jöjjetek el minél többen. Legyen a geofa (a CITO kezdeményezés után) a magyar geocaching közösség újabb nagy dobása!

sala71 Creative Commons License 2003.10.03 0 0 10123
Így volt, Maverick (thenextbestthing) engem védett meg. Azóta mi kertes házba költöztünk, geofüvesítés megvolt, jövő héten geofázás lesz (utána már csak fázás...)
Előzmény: mudman (10122)
mudman Creative Commons License 2003.10.03 0 0 10122
A "next" kimaradt a fordításból. :o)
Előzmény: ÖregTm (10121)
ÖregTm Creative Commons License 2003.10.03 0 0 10121
Mégpedig: "alegjobbdolog" írta le a 6749-es hozzászólásában!
Előzmény: ÖregTm (10120)
ÖregTm Creative Commons License 2003.10.03 0 0 10120
Nekem is ez az emlékem!
Előzmény: mudman (10116)
Chili bá Creative Commons License 2003.10.03 0 0 10119
Sziasztok!

Végre sikerült egy infrás (Ericcson T310) telefonra szert tenni amin van GPRS. Szeretném a iPAQ 3830-al összehozni, hogy a geocaching oldalt a terepen is le tudjam tölteni, mert lusta vagyok otthon kijegyzetelgetni az infokat. Hogy a csudába kell ezt csinálni, mi a beállítás lényege! van vkinek lövése erről!

Köszi

gergoszedermarcus Creative Commons License 2003.10.03 0 0 10118
Az elmúlt két hétben 6 fa került a földbe a kertünkben és még három van előjegyzésben. Én biztos, hogy gondozni fogom őket, hiszen ezért ültettük/jük őket. Nyugodtan tekinthetők geo-nak is, egyrészt a "rejtők" sokrétű ilyetén érdeklődése, másrészt a növények határozott föld(=geo)höz kötöttsége okán.
Előzmény: flektogon (10114)
wildpig Creative Commons License 2003.10.03 0 0 10117
A túl száraz tavasz-nyár sajnos nem tett jót a geofák szaporodásának. Így tehát marad az ?sz, magam részir?l kb. 10 feny?vel fogok hozzájárulni az él?fatömeghez, mégpedig 15-én délel?tt. És az egyik reményeim szerint civilek által is látogatható, önálló geofa leszen. Uff én beszéltem.
mudman Creative Commons License 2003.10.03 0 0 10116
Az ötlet az 500. láda telepítése kapcsán született, mikor páran - utólag - hatalmasat hisztiztek a seregélyesi fára csavarozott geo-márványtábla miatt.
(Valóban nem volt szép tett, de két csavar nem olyan nagy kegyetlenség mint pl a feldrótozás.)
Mivel mindenki belátta, hogy az eltávolításnak már kevés értelme van, úgy tudom a tábla ott maradt.
Ezután jött az ötlet, hogy háborgó lelkiismeretünk nyugtatására ültessünk fákat.
Az alap koncepció az volt, hogy egy helyre megpróbálunk jó sok fát ültetni, ez lett volna a geoerdő. (Elfogadott megtalálás, minimum egy facsemete)
Sajnos területet találni ahol kedvünkre dugdoshatunk fákat a földbe, nem túl egyszerű.
Bízom benne, hogy az ötletetek hatására azért lesz pár bejelentés. :o)
Különben emlékeim szerint Stiggs már sok faültetésen túl van, csak nem akart mindegyikből POI-t csinálni.
mudman
Előzmény: flektogon (10114)
Phoere Creative Commons License 2003.10.03 0 0 10115
Részemről semmiképpen, a Geocaching nem szólhat haragról.

Kács biztosan kimarad, nem igazán fér bele most egy kirándulás arrafelé.

Előzmény: kulisz (10111)
flektogon Creative Commons License 2003.10.02 0 0 10114
Nem tudom mikor lett kitalálva, talán a fórumon akkoriban meg lett említve. Ha szezonban történik mindez, akkor lehet hogy a mienk már a sokadik geofa lenne. Eddig csak ketten jelezték, (az egyik Te voltál) hogy rajta vannak az ügyön. Nagyon bízom benne hogy igazad lesz, ami a geoerdőt illeti.
Előzmény: mudman (10113)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!