Nem mindenkinek jar igy az agya... vannak akik nem tudnak elkepzelni dolgokat, meg kell nekik ragni a falatot... "Staging" egy komoly penzkereseti lehetoseg...Annyira komoly, hogy az ures hazba (ami igencsak magas arkategorias) bevisznek butort, berendezik, hogy a vevok lassak a leheto legelonyosebb oldlarol.
Aztan ott van az a vevo is, aki alaprajz nelkul is ranezesre latja, mit fog rajta atszabni, hogy fogja berendezni...
Nekem két szempontom volt, az alaprajzi adottságok (milyen most, mit lehet belőle kihozni) illetve, hogy milyen a környezete. mert ezen a kettőn nem lehet változtatni. A helynél nekem mindig számított, hogy ha kilépek a házból, akkor is szeressem azt a környéket, ne csak alvóhelynek használjam a lakást. Az állapot, a berendezés, a fotók annyira soha nem érdekeltek. Ugyanakkor megfogadtam, ha valaha még egyszer költözöm az életben, akkor csak és kizárólag olyan helyre, amit nem kell felújítani, max csak minimális mértékben. Két teljes lakásfelújításon vagyok túl az elmúlt 12 évben, mindkétszer új helyiségeket alakítottunk ki, a fürdőszobát át is helyeztük máshova, de ezt a másodikat nagyon nehezen viseltem már. Most nagyon a helyemen vagyok, közel a belváros, de van kis kertem. Viszont belső kétszintes a lakás, erre mondtam, csak akkor fontolgatom a költözést, valamelyikünk kettőnk közül már nem tud lépcsőzni.
Az alaprajzon túl, engem a tájolása is érdekelt mindig a lakásnak. Döbbenetesen sokan csak néztek rám mikor kérdeztem. Floridai lakáshirdetéseknél szinte soha ne, volt alaprajz. Lehet, hogy a házaknál van, de mi kifejezetten 2 hálószobás apartmant kerestünk és soha nem volt alaprajz.
Persze, teljesen igazad van, a tálalás sokat számít, de aki ügyes, az éppenséggel a fotón kevésbé mutatós hirdetésben is meglátja a jót. És valószínűleg az nem csak rosszabbul van fotózva, de az ára is kedvezőbb. Jó esetben...
Persze hogy az alaprajz a lényeg, meg nekem még az is, hogy hogyan laknak a lakás körül. (Minél kevesebben legyenek!)
De mivel én csak kislakásokat kerestem (38-49-51 nm -esek voltak a befutók), ott az alaprajzzal túl sok variáció nincs, tucatjával voltak megfelelőek. És a képek sokban segítenek, pl. milyenek az ajtók és az ablakok? Soha nem vágytam a cseréjükkel foglalkozni. És mire néz a lakás? Igényes-e a tulajdonos? Szakadt lakástól nem sok jót vártam egyéb tulajdonságaiban sem.
Meg egyáltalán, ha két tökugyanolyan, ugyanarra néző lakás eladó ugyanazon az emeleten, és az egyik jól van fényképezve, a másik meg nem, akkor nyilván az elsőt mennek el többen megézni.
nem tudom már, hogy hol hallottam ezt a megnevezést (talán egy régi lakáskultúrában), de azóta használom az anyu régi ágytakaró és asztaltakaró szettjére, amit pár éve-évtizede lenyúltam tőle. de ha megnézed a google-ban, akkor pontosan lehet látni, hogy mit takar a kifejezés. Vastag, mintás, szövött anyag, jellegzetes mintával és színvilággal.
Mikor még lakást kerestem, néztem, mindig csak az alaprajz érdekelt. Én abból látom, hogy nekem megfelelne-e vagy sem.
Egyébként muris. Mikor a marbellai lakásomat adtam el, a vevő azt mondta, hogy csak akkor veszi meg ha a tényleg szép és érdekes, nagy tükröt benne hagyom. Én is a tükörrel együtt kaptam a lakást.
Aztán sok évvel később, nem is olyan régen az amerikai lakást árultuk. A vevő végül is kikötötte, hogy a falon lévő képet hagyjam ott. Egyébként minden ott maradt, berendezve árultuk. Tudod mi volt a kép? Egy régi pesti poszter a Rákoczi út és Körut sarkáról a mult századfordulón. Párezer forintért vettem, hogy ne legyen olyan üres a fal.
Szóval nyilván vannak emberek, akikre a berendezés is hat, nem csak az alaprajz.
A dolog érthető, nem vagyunk egyformák. Az emberek egy része képes alaprajzban gondolkodni és az ilyen ember elképzelni sem tudja, hogy másoknak az alaprajz teljesen kínai. Nekik inkább arra van szükségük, hogy azt lássák, más milyen bútorok között él. Őket újabb és jobb fotókkal lazán meg lehet fogni.
Amikor ingatlant keresgéltem, akkor Anyám volt a fő keresgélő, aki csak annyiból nem volt jó "előszűrő", hogy rá lehetett ismerni az ízlésére, mert előszeretettel olyan hirdetéseket ajánlott, ahol neki tetsző bútorok voltak a képeken, meg neki tetsző festmények a falakon :) Nehezen tudtam megértetni vele, hogy ne ez befolyásolja, mert nem a berendezést akarom megvenni hanem a falakat. :) Persze, ha nekem tetsző enteriőrt látok, akkor az engem is befolyásol, mondván akinek hasonló az ízlése, attól olyan ingatlant vehetek, ami nekem is meg fog felelni :) Vagy nem...
Szóval, a legtöbbet egy alaprajz és egy pontos műszaki leírás ér. De ilyet kevés eladó tud prezentálni. Talán nem véletlen, hogy én olyan hirdetésre "ugrottam rá", ahol alaprajz gyanánt az eredeti építész alaprajzot tudták prezentálni. Mert amit az ingatlanosok készítenek, az gyakorta az alaprajz megcsúfolása...
Néha megdöbbentő látni, hogy emberek mennyire nem tudnak egyébként választani. Egyszer mi is adtunk el egy lakást úgy, hogy tudtam, nem való a vevőnek. A néni alig bírt felmászni az első emeletre, annyira rozoga állapotban volt. Mégis ragaszkodott hozzá. Utólag még annyit mondott - ekkor megkérdőjeleztem a beszámíthatóságát - hogy a wc-ben a villanykapcsoló nagyon megtetszett neki. Amit persze értettem, mert egy porcelán+sárgaréz békebeli kapcsoló volt, de ezért megvenni egy lakást?... Arról nem beszélve, hogy amikor pár hét múlva visszamentem valamiért, a melósok teljes felújítást végeztek és az a "drága" villanykapcsoló ott volt a sitt tetejére dobva. Törötten :(
ezt én soha nem értettem - ha nincs túl sok vevő egy környéken levő házra / lakásra, akkor akárhogy fotózom, nem fog új vevő teremni, ha meg kereslet van, akkor az alaprajz is elegendő, hogy eldöntse a vevőjelölt - szerintem kevés hatása van a fotóknak (persze, a nagy kupi nem vonzó, de elsősorban konkrét helyen keres az ember, nem?)
Hogyan fenykepezzuk le az eladasra varo lakast... mert az atrendezes nem volt sok - kifele a szemettel, ritkitani a berendezest - es sokkal tavolabbbrol fenykepezni....
Vannak olyan szonyegek amiket falra tesznek - es van amik ala tesznek valamilyen anyagot (szivacs, gumi amitol nem csuszik es vastagabb lesz a takaras, puhabb - es a szonyeg nem kopik annyira.
Úgy vettem észre, hogy a házfalak kevésbé fakulnak, talán azért, mert itt nem nagyon jellemző a festés, hanem színezett a vakolat, amiben alapól a szemcse is színes. A többi pedig földfesték vagy mi, ami nem fakulós
A kinai (koreai, japan) tinta ko tinta rud... csodalatos... a koreai kolleganom ugy mondta, hogy a tinta elokeszitese (hagyomanyos) "spiritualis experience". Hat igen. Nem a mai rohano vilage...
A tinta persze külön világ, oldat, nem pigmentes lötty.
De pigmentből sincs?! Ott a bazalt, a kátrány, az égetett csont és fa színei, csak azok, amik hirtelen beugranak Nyilván olcsósítás, hogy a fekete alapszín színező is kevert. Mondjuk, itt legalább korrekt kék a hígítás, több festéknél nálam is kijött a zöld eredmény (a sárga miatt).
Mostanában kerestem fára, kerítésre is festéket, mindegy lett volna, hogy lazúr/vékonylazúr/"vékony bevonó", csak legyen antracit/grafit rokona az árnyalat. Itt is több márka elhasalt. Sadolinék mostanában hoztak ki 3 szürke vastaglazúrt - borzalmas. Már a színmintán kettő vizeletsárgának hat a háromból.
Ez már off lesz: a faipari pácoknál is sok gondot okoz, hogy a fekete nem fekete, hanem sokszor van ilyen-olyan "mellékíze", jellemzően lilás. Az Adler pácokkal nincs ilyen gond.
A világ legelső gyorsan száradó töltőtolltintája a húszas évekből kékből és sárgából áll.
Onnan tudom, mert a két színösszetevő különbözőképpen injektálódik be szerves anyagokba, emiatt önmagában alkalmas differenciálfestésre a mikroszkópiában, és kék-sárga differenciált csinál.
nem véletlenül kérdeztem, hogy van-e olyan gyűjtemény, ami valós, működő, "rende(ze)tlen" enteriőröket mutat, ami százszor jobban érdekel, mint egy belsőépítészek és fotósok által kimunkált falanszter látvány.
Már az első kérdésedkor is beugrottak az ingatlanos oldalak. Ott aztán valós nyers enteriőröket látni. :)
A szürke egyébként sok tekintetben a legkényesebb ügy. Ezt még fotós munkáim kapcsán tanultam meg, tudniillik a legeslegnehezebb a fekete és fehér árnyalatait állítani elő anélkül, hogy annak bármilyen egyéb színárnyalata is lenne.
Ez nálam így hangzik:
A szürke egyébként sok tekintetben a legkényesebb ügy. Ezt még fotós festős munkáim kapcsán tanultam meg, tudniillik a legeslegnehezebb a fekete és fehér árnyalatait állítani elő anélkül, hogy annak bármilyen egyéb színárnyalata is lenne.
Az utóbbi években kb. 15-20 különböző gyártó (és/vagy) különböző árnyalatát próbáltam ki, majd feketének nevezett színezőpaszta+fehér festék keverékeit...- most van sok-sok kék-skálás helyiségem :))
1.Átvitt értelemben: Szembetűnő különbség, éles eltérés; erősen kifejeződő, élesen elhatárolt ellentét, jól felismerhető ellentét.
A képen a színek kontrasztja jól kifejezi az ellentétet. Az egymással vitázók látásmódjainak kontrasztja nyilvánvalóvá válik érvelésüket hallgatva.
2.Fizika, optika, fényképészet: A megvilágítás különbsége; egy időben vagy egymás után megfigyelt felületek világossági különbsége, az árnyalatok élesen elhatárolódó eltérése.
A fekete-fehér kontraszt érdekes hatást kelt a régi képen. A nyári verőfény éles kontrasztot okoz a napos és árnyékos területek között. Ködben alig észlelhetők a kontrasztok.
Eredet [kontraszt < angol: contrast (ellentét) < latin: contrasisto (ellentétben van) < contra (szembe) + sisto (állít) < sto (áll)]"
:) Jol latom?! Szinkor??? :) Johannes Itten nem lehet messze... :)) Jo baratom a szinkor :))
Ugy latom, azonos a szo jelentese...
Vannak szinek. Vannak kontrasztok. De... nem erosek, nem harsanyak...
Kivetel a furdoszoba, ahol grafit szurke es feher van - nesze nekem kontraszt. Szoval nem szeretem az eles ellentetet. Amikor kicsi helysegrol van szo - jobban kerulom, mert minel "csendesebb" a paletta, annal nyugodtabban erzem benne magam. Ez nem jelenti azt, hogy nincs szin az eletemben, es kontraszt a szobaimban. Pl... egy vendegszoba borvoros - a butor szine nagyon kozel all hozza... a sotetito fuggony alapszine szinten mint a fal - aranysarga csikkal... viszont a hofeher fuggony es az anynemu kontrasztja kicsit kiemeli a szobat az egyhangusabol... Ha tobb szin lenne benne - volt, nem tetszett - akkor a kis szoba nagyon nyuzsi lenne nekem...
Szoval keves ellentetes szin, es ha megis akkor visszafogottan... csendes ellentetben...