Keresés

Részletes keresés

pálinkaüst Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87620

Köszönöm a válaszodat, akkor az utópárlat gondolom e cefrefok felett jön(ne) le ha tud(na).

Előzmény: snapszmester (87618)
minekfőzmindenki Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87619

Neked meg mi a gondod. Egyszer sem írtál hülyeséget, na talán most. :-)

Előzmény: templomhegyi (87617)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87618

Közel 100C fokra, intenzív(erőteljes) vízforrás mellett.

Előzmény: pálinkaüst (87614)
templomhegyi Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87617

Számolsz is Ühmm...

A kormányrendelet  ... értem!

Irka-firkálni sem kötelező mégis irtál ,köszönjük az észrevételt Isten megáldjon

Előzmény: minekfőzmindenki (87598)
Feriba51 Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87616

Helló jani&999!

 

Szerintem egy kicsit felhabzott a cefréd és beleszaladt a páracsőbe. Aztán lassan önmagát kimosta a rendszer.

Tedd bele a többibe és tisztázz nyugodtan.

Jó nedűt!!!

Előzmény: jani&999 (87610)
pálinkagarzon Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87615
A páracsőre gondoltam��
Előzmény: Piszra (87600)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87614

Mester akkor mit mondasz, nyitott vízfürdővel hány fokra lehet fűteni a cefrét?

Előzmény: snapszmester (87613)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87613

Csak a pontosítás végett.

Az imént írtam hogy a cefre forráspontja 94 C fok körül van. Ha nem lehet magasabbra fűteni meg se indul.

Előzmény: pálinkaüst (87612)
pálinkaüst Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87612

Az egy szem kis gázégő nagyon kevéske egy ekkora üstnek, főként hogy nyitott vízfürdőt is használsz. Ha a mellette álldogláló sparhelt is működik, akkor én mindenképpen átraknám arra az egész szerkezetet.

Arra számíts, hogy a cefrében benne fog maradni az utópárlat, mert ilyen nyitott vízfürdővel nem lehet 93-94 fok fölé melegíteni a cefrét. A vízfürdőben pedig nagyjából annyi víz legyen magasságra, mint ameddig az üstben a cefre ér, és menet közben az elpárolgott vizet pótolni kell.

Jó munkát!

Előzmény: pálinkagarzon (87591)
Krissz03 Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87611

Én az elszinsedett párlatot hozzátettem és letisztáztam. Semmi problémája nem volt! Tökéletes íze, illata volt, és természetesen nem volt elszineződve sme utána! :)

Előzmény: jani&999 (87610)
jani&999 Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87610

Fával fűtök, duplafalu az üst. Az első liter szép volt utána 2liter olyan barnás és a vége megint jó. Az alkoholfoka is jó a barnának. Nincs kozmált szaga. Tegyem hozzá a többihez és főzhetem másodjára szerintetek?

Előzmény: Krissz03 (87569)
barkócza Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87609

Ha nem édes, akkor igen, főzni kell, kierjedt.

Előzmény: sztipan (87608)
sztipan Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87608

ennek a cefrének bor íze van! Édesnek semmiképp nem mondanám.
Lehet, hogy főzni kellenne?

 

Előzmény: barkócza (87587)
Krissz03 Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87607

Bár nem tartozom a törzstagok közé, de mivel ez egy fórum, elmondhatom a  véleményem, reagálhatok a többi írásra...
Egyetértek Kezdőcefrész-el! Vannak itt nagyon sokan akik hatalmas tudást birtokolnak a pálinkafőzést tekintve, és vannak akik kevésbé. "De a jó pap is holtig tanul!" Szakoktatómat szoktam ilyenkor idézni... "Ugyan én már 40 éve a szakmában vagyok, de lehet hogy Te az egy éves gyakorlatod alatt láttál olyat amit én még sosem!" Szóval... azért van ez a topik, hogy a kezdők segítséget kérjenek a jobban hozzáértőktől, és hogy a jobban hozzáértők tudjanak segíteni a kezdőknek. Aztán kitudja? Még lehet hogy a kezdő is tud mondani valami újdonságot egy jobban hozzáértőnek! :)
Egyébként pedig valóban tök jó érzés mikor a megvendégelt ismerős, barát, rokon megdicséri a "művedet"! (Szerintem egyszer próbáld ki!)

Előzmény: minekfőzmindenki (87590)
Piszra Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87606

Arra nem emlékszel, hogy Nagypapa mivel és hogy fűtötte a szerkezetet? Biztos nem úgy ahogy Te akarod (fazék + víz).

Előzmény: pálinkagarzon (87601)
barkócza Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87605

Nem a hőmérséklettől párolog a cefre, hanem a közölt hőteljesítménytől. A hőmérséklet meg nem megy semmiképp a cefre forráspontja fölé, az alatt meg nem párolog, csak alig. Ha nem folyik a párlat, akkor nem fűtöd eléggé.

Előzmény: pálinkagarzon (87601)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87604

Olvad át még egyszer amit írtam és értelmezd.

Csöpögés-csordogálás.

Előzmény: pálinkagarzon (87601)
Kezdőcefrész Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87603

Szerintem egyrészt nem főz mindenki, másrész Én azért szeretnék főzni, mert ez is hozzátartozik saját örömforrásaim közé... Az alkotás vágyának kiteljesedése, sikerélmény, és némi büszkeség forrás, mikor apámat, meg a haverokat megkínálhatom: Ezt Én főztem, na milyen? kérdéssel, és aztán jó kis vitákat keletkeztethetünk, ha valaki kritizálni meri, miközben isszuk tovább :D

 

Az nem baj, hogy nem értünk hozzá, majd megtanuljuk, senki sem pálinka-üsttel a hóna alatt jött elő az anyja méhéből.

 

Szerintem szereld fel magad erősebb biztosítékokkal, mert lesznek itt még nagyívű kérdések :DD

Előzmény: minekfőzmindenki (87590)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87602

Szép teát, kávét lehet vele főzni. Esetleg a rezet csökkenti az aromákkal együtt. Az opált biztos növeli.

Előzmény: Törölt nick (87592)
pálinkagarzon Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87601

Elmesélem, hogy is volt:)

 

Feltettem a képen láthetó módon, vízzel a fazékban, de az istenért nem produkált semmit, mondjuk meg sem vártam, hogy felforrjon a víz.... Utólag azt gondoltam, hogy kevés lehet neki a gáztűzhely....

Nekiláttam a külső fazék nélkül, és 90-92 Cfokon csepegett 6órán át:) 17 liter csersznye cefréből lejött 1,5 liter alszesz.

Hétvégén megpróbálom gázrózsával ugyanígy, fazékkal vízzel, csak gázrózsával, a páracső pedig a hűtő fele emelkedik majd. Hát talán:)

Snapszmester, az intenzitás alatt mit értesz?

 

Hát talán:)

 

 

Előzmény: snapszmester (87599)
Piszra Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87600

Így elsőre néhány észrevétel egy amatőrtől:

 - Nem lehet, hogy a fűtéssel van problémád? Így használod ahogy a képen van? Alu fazék felöntve vízzel? Mert akkor szerintem az lesz a gond. Vízzel így nyitottan nehéz lesz felmelegíteni a kellő hőmérsékletre szerintem.

 

 - Páracsövet én kicserélném a helyedben (így kép alapján elég vékonyka, meg mintha meg is lenne törve és ez nem a legjobb így) és úgy állítanám be, hogy a hűtő felé emelkedjen.

 

 - "a hűtőcsövet hűtöm...."  ezt nem igazán értem. Eddig nem hűtötted? Nem volt a spirál vízben??? Kifojó (csepegő) párlat hőmérséklete mennyi volt?

Előzmény: pálinkagarzon (87597)
snapszmester Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87599

Mi van afazékban? Víz vagy olaj.

Ha víz akkor 100 Cfokkal melegíted a cefrét aminek a forráspontja 94C-tól fölfelé megy. Mekkora intenzitást vársz?

Előzmény: pálinkagarzon (87597)
minekfőzmindenki Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87598

Nem baj, nem is számoltalak a törzstagok közé.

Előzmény: gombászok (87596)
pálinkagarzon Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87597

nem ereszti a gőzt, és az a bánatom, hogy tavaj télen már egyszer főztem vele, akkor jó volt.

Megpróbálom még, hogy a páracső a hűtő irányába emelkedjen, valamint a hűtőcsövet hűtöm.... lehet ezeknek értelme?

..Vagy ne 38-40 fokos helységben kínlódjak? :)

Előzmény: Törölt nick (87595)
gombászok Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87596

Kérdésed nálam pl. kiverte a biztosítékot!!!!!!!!!!!

Nem baj, megyek, felkapcsolom.

Előzmény: minekfőzmindenki (87590)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87595

Üdv!

Nem szökik el valahol a gőz?

Előzmény: pálinkagarzon (87591)
pálinkagarzon Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87594

Bocs a kép lemaradt a "berendezésről"

 

http://kepfeltoltes.hu/view/130801/eny_m_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

zolik77 Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87593

Sziasztok,

Tervezem, hogy veszek egy komplett főzőt (én építeni kevés lennék hozzá).

Tapasztalatom sajnos kevés a témában, de talán fejlődöm.

A pálinkáim érezhetően javulnak.

Persze innen szedve rengeteg infót a cefrézéssel kapcsolatban.

Én eddig főzettem, de szeretnék venni egy közepes ( kb 50-60 literest 150 ezerért) méretűt.

Jelenleg ez a három közül vacillálok:

http://haztartasigep.vatera.hu/haztartasi_kisgep/fozogep_parologep/palinkafozo_50_literes_1784905184.html

 

http://epitkezes-kert.vatera.hu/kert_mezogazdasag/palinkafozo_es_kellekei/standard_50l_es_palinkafozo_akcio_1784169611.html

 

http://epitkezes-kert.vatera.hu/kert_mezogazdasag/palinkafozo_es_kellekei/palinkafozo_palinka_fozo_leparlo_50_l_keveros_rez_1783161905.html

 

 

 Szerintetek ezekkel jó pálinkát lehet készíteni?

Ezek jó áron vannak?

Aki gondolja ajánlhatna mást privátban. Email nyilvános.

Zolik

 

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87592

Üdvözletem!

 

Van esetleg valakinek ilyen "Kationcserélő gyantás aktívszenes szűrő"-vel tapasztalata?

 

 

Opálos pálinkát szürnék vele!

pálinkagarzon Creative Commons License 2013.08.01 0 0 87591

Üdv Mindenkinek,

 

Korábban kezdtem olvasgatni a fórumot, rengeteg jót olvastam:)

Ahogy látom, nagyon jó csapat alakult ki, ehhez gratulálni szeretnék minden tagnak!

 

Nagy segítségre lenne szükségem, elővettem nagyapám 70-es években készült főzőjét, és sajna nem úgy működik, mint ahogy azt gyerekkoromban láttam.

Nagyapámnak gyönyörű szépen csordogált a nedű, nekem épp csak csöpög- az is csak akkor, ha a hőmérséklet 90-92 fokon van.

Elképzelhető, hogy a páracső helytelen pozíciója miatt, vagy esetleg azért, mert 38 fok volt a kiskonyhában és a páracső is nagyon meleg volt?

 

ha van ötletetek, akkor ossztok meg velem legyetek szívesek, mert van még vagy 300 liter cefrém :):):)

Köszönöm előre is,  jó főzőcskét kívánok mindenkinek.

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!