Az egy szem kis gázégő nagyon kevéske egy ekkora üstnek, főként hogy nyitott vízfürdőt is használsz. Ha a mellette álldogláló sparhelt is működik, akkor én mindenképpen átraknám arra az egész szerkezetet.
Arra számíts, hogy a cefrében benne fog maradni az utópárlat, mert ilyen nyitott vízfürdővel nem lehet 93-94 fok fölé melegíteni a cefrét. A vízfürdőben pedig nagyjából annyi víz legyen magasságra, mint ameddig az üstben a cefre ér, és menet közben az elpárolgott vizet pótolni kell.
Én az elszinsedett párlatot hozzátettem és letisztáztam. Semmi problémája nem volt! Tökéletes íze, illata volt, és természetesen nem volt elszineződve sme utána! :)
Fával fűtök, duplafalu az üst. Az első liter szép volt utána 2liter olyan barnás és a vége megint jó. Az alkoholfoka is jó a barnának. Nincs kozmált szaga. Tegyem hozzá a többihez és főzhetem másodjára szerintetek?
Bár nem tartozom a törzstagok közé, de mivel ez egy fórum, elmondhatom a véleményem, reagálhatok a többi írásra... Egyetértek Kezdőcefrész-el! Vannak itt nagyon sokan akik hatalmas tudást birtokolnak a pálinkafőzést tekintve, és vannak akik kevésbé. "De a jó pap is holtig tanul!" Szakoktatómat szoktam ilyenkor idézni... "Ugyan én már 40 éve a szakmában vagyok, de lehet hogy Te az egy éves gyakorlatod alatt láttál olyat amit én még sosem!" Szóval... azért van ez a topik, hogy a kezdők segítséget kérjenek a jobban hozzáértőktől, és hogy a jobban hozzáértők tudjanak segíteni a kezdőknek. Aztán kitudja? Még lehet hogy a kezdő is tud mondani valami újdonságot egy jobban hozzáértőnek! :) Egyébként pedig valóban tök jó érzés mikor a megvendégelt ismerős, barát, rokon megdicséri a "művedet"! (Szerintem egyszer próbáld ki!)
Nem a hőmérséklettől párolog a cefre, hanem a közölt hőteljesítménytől. A hőmérséklet meg nem megy semmiképp a cefre forráspontja fölé, az alatt meg nem párolog, csak alig. Ha nem folyik a párlat, akkor nem fűtöd eléggé.
Szerintem egyrészt nem főz mindenki, másrész Én azért szeretnék főzni, mert ez is hozzátartozik saját örömforrásaim közé... Az alkotás vágyának kiteljesedése, sikerélmény, és némi büszkeség forrás, mikor apámat, meg a haverokat megkínálhatom: Ezt Én főztem, na milyen? kérdéssel, és aztán jó kis vitákat keletkeztethetünk, ha valaki kritizálni meri, miközben isszuk tovább :D
Az nem baj, hogy nem értünk hozzá, majd megtanuljuk, senki sem pálinka-üsttel a hóna alatt jött elő az anyja méhéből.
Szerintem szereld fel magad erősebb biztosítékokkal, mert lesznek itt még nagyívű kérdések :DD
Feltettem a képen láthetó módon, vízzel a fazékban, de az istenért nem produkált semmit, mondjuk meg sem vártam, hogy felforrjon a víz.... Utólag azt gondoltam, hogy kevés lehet neki a gáztűzhely....
Nekiláttam a külső fazék nélkül, és 90-92 Cfokon csepegett 6órán át:) 17 liter csersznye cefréből lejött 1,5 liter alszesz.
Hétvégén megpróbálom gázrózsával ugyanígy, fazékkal vízzel, csak gázrózsával, a páracső pedig a hűtő fele emelkedik majd. Hát talán:)
- Nem lehet, hogy a fűtéssel van problémád? Így használod ahogy a képen van? Alu fazék felöntve vízzel? Mert akkor szerintem az lesz a gond. Vízzel így nyitottan nehéz lesz felmelegíteni a kellő hőmérsékletre szerintem.
- Páracsövet én kicserélném a helyedben (így kép alapján elég vékonyka, meg mintha meg is lenne törve és ez nem a legjobb így) és úgy állítanám be, hogy a hűtő felé emelkedjen.
- "a hűtőcsövet hűtöm...." ezt nem igazán értem. Eddig nem hűtötted? Nem volt a spirál vízben??? Kifojó (csepegő) párlat hőmérséklete mennyi volt?