Keresés

Részletes keresés

putyputy007 Creative Commons License 1999.06.18 0 0 51
Fárasszalak, vagy kiúszol magadtól?))))
Előzmény: Girafe (50)
Girafe Creative Commons License 1999.06.17 0 0 50
Nem akartok főzni valamit?
joy Creative Commons License 1999.06.17 0 0 49
Főként, ha időben kiér hozzád a mentő...

Apró pó vegyszer:
Mosogatás után mindig le kell öblíteni alaposan az edényeket folyóvízzel, mert főként az érzékenyeknél, valóban teljes alsó-felső nagytakarítást okoz még a legártalmanatlanabb "bio"szernak nevezett is!

Előzmény: putyputy007 (47)
Girafe Creative Commons License 1999.06.17 0 0 48
Jó étvágyat!
Előzmény: putyputy007 (47)
putyputy007 Creative Commons License 1999.06.17 0 0 47
Az élvezeti értéket javítja egy kis adag az új Arielből...
Rohadtul intelligencs!
Igyunk mosóport, legalább nem kapunk gyomorfertőzést - sőt: rögtönzött gyomormosás!
joy Creative Commons License 1999.06.17 0 0 46
Én is kipróbéltam tej nélkül... hmm...
Mááás...
A tejes SzVSz finomabb!
Csirkehúshoz sörtésztánál nagyon yó, csk két üveg sör kell hozzá...
Mulan Creative Commons License 1999.06.16 0 0 45
Ez valóban szédítő ötlet!:))))))
Vetélkedhet a neszvízzel!
Előzmény: putyputy007 (41)
joy Creative Commons License 1999.06.16 0 0 44
Én jobb szeretem a konzervatívabb csészés módszert, keverőnek a pocakomat használom.
Apropó: szeszkeverési tanácsok!
Néha kénytelen az egyszerű halandó nagyivók piatúra-tárgyalásán részt venni. Én ilyenkorra 2 módot találtam ki:
1; föntről lefelé, töménnyel kezdve, sörrel befejezve.
2; Minednéleképp eszek vmi zsírosat, ha mást nem vajaskenyeret!

Ez ugyan nem konyhatrükk, de az élet egyik, esetenként szükséges, túlélési trükkje.

Előzmény: putyputy007 (43)
putyputy007 Creative Commons License 1999.06.15 0 0 43
Joy
Lyukasfoggal nem ajánlom! Viszont a dolgot javítani lehet különböző alkoholféleségek beöntésével. Persze, ahhoz feltétlenül kávé sem kell, és a férj biztosan örvend majd neki...
pp007
Előzmény: joy (42)
joy Creative Commons License 1999.06.15 0 0 42
Egészségedre!

Ha szádbaveszel egy gombóc vaníliafagyit, akkor Bécsikávét iszol!

Előzmény: putyputy007 (41)
putyputy007 Creative Commons License 1999.06.15 0 0 41
Nekem legjobban Mr. Bean tejeskávé háziasan receptje teccik:
Végy a szádba egy korty forró vizet, tegyél a szádba egy kanál neszkávét, egy kanál cukrot és egy nyeletnyi tejet, csócsáld össze a szádban, azttán nyeld le. Mmmmmmmmm
Előny: nem kell poharat mosogatni.
Hölgyeim: ajánljaik szeretettel férjeiknek!
joy Creative Commons License 1999.06.15 0 0 40
Van egy jó házitúró receptem:
2l kannás tej fölforralva, lehűtve -kézépphogycsaktűri- melegre, ez kb. 50 oC, ezután beoltani:
egy pohár (1,5-2 dl) kaukázusi kefírt e merőkanál tejjel elkeverni, és habverővel belekeverni, a főzéskor keletkezett fölt is!
Mikor kihűlt, újból óvatosan fölmelegíteni, kézépphogy...-ig, teljesen kihűteni.
Ha reggel kezdted kb. délután lesz.
Estig ~2-3 ó. pihentetni, érlelődni, a fölös savót -amennyit csak veszteség nélkül lehet- leönteni, tésztaszűrőbe tett pamutpelenkába (csak erre használt!) lassan beleönteni, négy sarkánál fellógatni, kicsorgatni a szűrő alatti edénybe.
KB félkiló túró lesz belőle! Szegeden a tej 85 Ft, én az előző adagból maradt oltóanyagot használom, mert mindig csinálok 1 l aludttejet ( úriasan kefírt) is. Az alapoltóanyag valóban az volt vagy fél éve.
1/2 kg túró így csak a 2 l tej árába kerül! Ha a kefírt is hozzáveszem kb 200 Ft.
Minél tovább csorgatjuk egyre szárazabb lesz, minél tovább hagyjuk élelődni annál pikánsabb lesz.
!!! Ilyen melegben 2-3 nap múlva már "pmpósodik, amit sokan nem kedvelnek- pálpusztaisodás!!!
Jó étvágyat!
joy Creative Commons License 1999.06.15 0 0 39
Üdv Trilla!

Azonos élményem volt egy új edénycsaláddal: Hőtárolós az alja, így amikor a leírásnak megfelelően kotyvartam benne, az jólegtöbbször a tűzhelyen kötött ki! Régi gáztűzhely idétlen ráccsal, fölsőlappal, és senki nem volt hajlandó letakarítani: aki összebarmolta...ne tuddjátok meg...
Egy jótanács: a tűzhelyen mindig legyen egy szabad férőhely, ahova félre lehet rántani a púposodó kotlát!
A másik: egy nedves ruha közvetlen a főzőlap melletti asztalon, vagy (nem billegős!) hokedlin, és, még-mielőtt az edény peremét elérné a leves, le kell tenni a rongyra. Az új tipusú födős kotlánál pedig, ha mozog a födő, akkor azonnal kell lekapni!

Előzmény: Törölt nick (31)
Mulan Creative Commons License 1999.06.15 0 0 38
Mindenkitől elnézést kérek a triplázásért, úgy tett a ketyere, mintha nem ment volna el a hozzászólás.

Amúgy a daragombóc nagyon egyszerű:
1.ver.: a tojást egy csipet sóval mély tányérban villával felverem, fokozatosan beleszóróm és a villával keverem közben a darát - annyit, hogy még puha legyen, de már nem folyékony, de ezt csak kitapasztalni lehet, leírni nem. Azonnal szaggatom a csendes forrásban levő levesbe, és fedő alatt csendesen készre főzöm.

2.ver.: A tojást bögrében keverem el egy csipet sóval, és annyi darával, hogy viszonylag lágy tésztát kapjak, és ezt legalább fél órát pihentetem. Innentől azonos. Az első verzió kiadósabb, mert a dara nem a tojásból, hanem a levesből dagad, viszont kicsit tovább kell főzni.

Előzmény: MAMAhal (37)
MAMAhal Creative Commons License 1999.06.15 0 0 37
kedves Mulan.Miután háromszor rákaptál a mikróra, áruld már el, hogyan készíted a dargaluskát.Előre is köszi.
Mulan Creative Commons License 1999.06.15 0 0 36
Hiába, a jó pap is holtig tanul...:))

A mikróra viszont nagyon könnyű volt rákapni!:)

Előzmény: devnull (33)
Mulan Creative Commons License 1999.06.15 0 0 35
Hiába, a jó pap is holtig tanul...:))

A mikróra viszont nagyon könnyű volt rákapni!:)

Előzmény: devnull (33)
Mulan Creative Commons License 1999.06.15 0 0 34
Hiába, a jó pap is holtig tanul...:))

A mikróra viszont nagyon könnyű volt rákapni!:)

Előzmény: devnull (33)
devnull Creative Commons License 1999.06.11 0 0 33
trilla,

én megtanultam gáztűzhelyen is, villanytűzhelyen is, sôt még a mikróval se vagyok béna.
Aztán egyszer az Ôrségben bográcsban kellett fôzni, - és kezdhettem mindent elölrôl...
Ne add fel, hajrá trilla!

Előzmény: Törölt nick (31)
Mulan Creative Commons License 1999.06.11 0 0 32
Előfordult már velem is, hogy huzamosabb ideig kevéssé modern villanytűzhellyel - esetenként csak kétfőzőlapos rezsóval - kellett boldogulnom.

Egy tanács: fűts fel egyszerre több főzőlapot, különböző fokozaton - és így áthelyezéssel egész jól megoldhatók a dolgok.

Első pillantásra egyáltalán nem energiatakarékos megoldásnak tűnik, pedig az, ha párhuzamosan nem csak egy ételt főzöl - és akkor még a saját energiáddal is takarékoskodsz. (Nincsenek holtidők: míg az egyiket őrizni kell, készítheted elő a másikat)

Egyébként pedig: hajrá! És nem elkenődni! Aki villanytűzhelyen tanult, az a gáztűzhely mellett tépi a haját!

Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.11 0 0 31
csak egy rovid sztori, a hozzaertok sajnalni fognak :)
Szoval most koltoztem uj lakasba. Ez amugy egy orvendetes hir... de mar megvettuk a lakast, mikor rajottem, hogy ott villanytuzhely van!
Az egesz szakacstudomanyomnak annyi! Mindent szepen ujra kell tanulni, hozza kell szokni a villanyhoz, hogy nem hul ki ha elzarom...
Tegnap olyan szinten futott ki a krumplileves, hogy orom volt nezni... meg szagolni utanna :) Nameg takaritani :)

Fozeleket meg nem mertem csinalni, es mar megegettem a kezem is :)
Mondjatok valami biztatot... valami ilyesmit: Hajra Trilla :)))

Mulan Creative Commons License 1999.06.11 0 0 30
Ja: tényleg, és sem teszek a dargal-ba olajat (sőt: sütőport, szódabikarbónát és más adalékanyagot sem - és ennek ellenére habkönnyű lesz)

Tény: rétesen kívül mindenhez rétesliszttel kevert lisztet használunk - a sima liszt sokszor szinte púderszerű.

Azért van egy tuti tippem a palacsintatészta csomótlanítására: turmixgép.

Előzmény: Szupernagyi (29)
Szupernagyi Creative Commons License 1999.06.11 0 0 29
Bocs, de en sem szoktam olajat tenni a palacsintatesztaba, es a
grizgaluskaba sem. A palacsintateszta egyebkent ha a jo isten ugy akarja
ugy is csomos lesz (ne firtassuk hany eves haziasszonyi tapasztalat, de
nagyon sok), valamit segit, ha reteslisztet hasznalsz, es elobb a tejjel,
szodaval kevered ki (habverovel), es csak utana teszed bele a tojast.
Ha mar olaj - akkor majonez, abba viszont a tojassargajaba elobb a mustart tegyetek, aztan az olajat - igy nem csapja ki akkor sem, ha nagyobb sugarban ontod. Udv szupernagyi
Előzmény: money (20)
Mulan Creative Commons License 1999.06.11 0 0 28
Próbáltam, de nem lett olyan mint az igazi.

És szerintem a beletett olaj is megváltoztatja az állagát - és a kinézete is más lesz, mint amikor kívülről támadja meg a forró zsiradék.

Hagyománytisztelő voltom ellenére - bár ez is hagyomány, nagyanyám is így csinálta - én is teszek bele szódát, vagy - ha van kéznél - sört. (Amúgy ez egy kitűnő ürügy, hogy legyen kéznél sör:))))

Előzmény: MAMAhal (23)
Mulan Creative Commons License 1999.06.11 0 0 27
Én kétféle petrezselyem-kockát is szoktam lefagyasztani jégkockatartóban (hiába, a nagy szellemek találkoznak): vizeset és olajosat.

Ennek több előnye is van: a viszonylag nagy mennyiséget mixerben darabolhatod - és ha zsiradékban (rántásba, olajos salátába) akarod felhasználni, az olajosat kapod elő, máshoz meg a vizeset.

Kakukkfű-kockát is szoktam eltenni (azt csak vizeset), amikor a dömpingje van.

Előzmény: Törölt nick (24)
money Creative Commons License 1999.06.11 0 0 26
MAMAhal!
Köszi a választ,majd kipróbálom.
joy Creative Commons License 1999.06.11 0 0 25
A csontleves-erőleves ugyan az a akategória mint a bélszínrolád: a vendég azt hiszi valóban az amit kap. Másik kategória a "serpenyős rostélyos"!
Az utóbbi időben viszont azt tapasztalom, ezek kezdenek eltünni. Én ettem már valóban bélszínből készült tatárbifszteket -vendéglőben!
Előzmény: Mulan (22)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.10 0 0 24
mit szoltok pl. az aprora vagott petrezselyem teli tartositasa fagyaszto szekreny es jegkockatarto segitsegevel?
Hasonlo elven mukodik a disznotorban keletkezo tokehus fagyasztasa hey-hos dobozban.
A dolgok helykihasznalasa igy egyszeruen tokeletes.....
MAMAhal Creative Commons License 1999.06.10 0 0 23
kedves Mulan.
Próbáltad már tej nélkül? Mert ha nem, akkor ne kritizáld addig, inkább próbáld ki egyszer.Lehet, hogy megváltozik a véleményed.
Az olaj a sütéshez felhasznált olajat van hivatva pótolni.Még közönséges "régi" palacsintasütőben sem ragad le, és kb. 1/2 dl elég hozzá.
El tudom képzelni, hogy vannak a vakvilágba beszélő szakemberek a vendéglátósok között is ( mint bárhol) de világversenyeket is nyertek a magyar szakácsok cukrászok.Egyébként kedvenc tanárom volt a tv-ből jól ismert Laci bácsi, pl.Sok okos dolgot tanultam Tőle.
Nincs harag!
Előzmény: Mulan (22)
Mulan Creative Commons License 1999.06.10 0 0 22
Hát biztosan lehet tej nélkül is palacsintát sütni, de az akkor olyan is lesz.

Mi olajat soha nem tettünk bele, mégsem szokott csomós lenni. Ugyanaz a trükkje, mint minden lisztes habarcsnak: először egészen sűrű állapotban simára keverni, és csak fokozatosan higítani.

Egyébként bocsáss meg, de a vendéglátó szakiskolák tudományát nem vagyok képes szentírásnak tekinteni, mióta több végzett szakember állította, hogy az iskolában igenis azt tanulták, hogy az erőleves az csontleves tojássárgájával.

Előzmény: MAMAhal (21)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!