Keresés

Részletes keresés

joy Creative Commons License 1999.11.11 0 0 307
Üdv mindenkinek!
Sajnos nincs időm végigolvasni, mert nagyon lassú a Cég proxiszereveres rendszere. Állandóan leproxiz.
Otthon elolvasom, és szombat este yövök úyra!
Minden yóóót, kellemes hétvégét!

Haspók Joy

Mulan Creative Commons License 1999.11.10 0 0 306
:))))
Próbáltál esetleg egy tepsi (kislábas) vizet tenni a sütő aljába? Vagy tetőcserepet? Ezek is szoktak használni vastaghéjúság ellen, úgy emlékszem ezt már ebben a topicban is kitárgyaltuk.

(Figyelek ám, csak fejtágításon - hiába, hóttigtanulós szakma - lévén, ritkábban is jutok hálóhoz, meg a megszokottnál is lasúbb helyen.)

Előzmény: muskatli (305)
muskatli Creative Commons License 1999.11.10 0 0 305
Kedves Mulan!
Zsemlye sütési tapasztalataim:
próbáltam melegebb sütővel, rövidebb ideig, majd még melegebb sütövel még rövidebb ideig. Jelentős héj vékonyodás nem történt, de meglehet, hogy a sütőszerkezet (nem egy mai darab!) ennyit tud és kész!
Időközben viszont megszerettük a vastagabb héjú zsemlyét! : -)))
Előzmény: Mulan (297)
Mulan Creative Commons License 1999.11.08 0 0 304
Miért rontanád el?

Na mi egyszer azért megtettük: kipróbáltuk a csudijót. Nem vált be. Azt nem lehet mondani, hogy a kutyának se kellett a süti, mert neki ízlett - talán teljes fennállása alatt sem volt olyan jó dolga, egy egész tortát ő kapott...-:)

Emilke elment

Előzmény: Wayan (303)
Wayan Creative Commons License 1999.11.05 0 0 303
Mulan, ez fantasztikus! Ez még akkor is fincsi lesz, ha elrontom. De talán nam rontom el!
Off.: Ezt meg kell hálánom, mégpedig a valamelyik másik topicban kért mexikói receptekkel. Szóval, ha még mindig mexikóihiányban szenvedsz, akkor írj egy emilt és hamarosan küldöm a recipéket!
A többiektől bocs az offért!
Előzmény: Mulan (302)
Mulan Creative Commons License 1999.11.04 0 0 302
Ezt ismered? A macera pont annyi, mintha sima piskótatortát csinálnál valami kevert krémmel, csak éppen valami egészen más sül ki belőle. Én nem vagyok egy nagy édességrajongó, de ezt még én is szeretem.
Előzmény: Wayan (301)
Wayan Creative Commons License 1999.11.04 0 0 301
Köszike, én imádnám, csak az a baj, hogy a férjem utálja a zselét!
Egyébként ki fogom próbálni a mamám szülinapjára.
Előzmény: Caty (300)
Caty Creative Commons License 1999.11.04 0 0 300
Sziasztok!

Eddig csak lelkes olvasója voltam a topicnak, viszont most szeretnék egy tortareceptet megosztani az érdeklődőkkel. Szerintem nem túl bonyolult, a végtelenségig lehet variálni, és eddig akárhányszor csináltam, mindíg sikert aratott.
Íme, a Caty féle gyümitorta:

Hozzávalók:

Tészta: 4 tojás, 4 evőkanál liszt, 1/2 tasak sütőpor, 4 evőkanál cukor, 1 tasak vanilliás cukor
Krém: 1 zacskó pudingpor, 1/2 liter tej
Tetejére: bármilyen gyümölcs, valamint 1 tasak zselépor

A tojások sárgáját a cukorral nagyon símára, habosra keverem. Ezután belekeverem a sütőporral összekevert lisztet, és addig kutyulom, amíg szép sima nem lesz. Ezután a kemény habbá vert tojásfehérjéket is hozzáadom, óvatosan, hogy a hab ne törjön.
Ezt a könnyű tésztát egy alumínium gyümölcstorta-formába öntöm. (Lapos, hullámos szélű tortaforma, alufóliával szoktam kibélelni, úgy, hogy a tészta a fólia fényesebbik oldalára kerüljön.)
Előmelegített, nagyon forró sütőben kell sütni, kábé 10-12 percig. Az első 10 percben semmi esetre sem szabad rányitni a sütőajtót.

Amíg sül, addig sűrű pudingot készítek 1 tasak pudingporból, 3 evőkanál cukorból és 1/2 liter tejből.

A megsült tésztát kiborítom a formából, nagyon óvatosan lehúzom róla az alufóliát (ahol nagyon nem akaródzik lejönni, ott egy tompább kés segítségével lehet "lehámozni" róla). A tésztát megtöltöm a még meleg pudinggal.

A puding tetejére mindenféle gyümölcsdarabot pakolok, úgy, hogy az egész felület be legyen velük borítva. Lehet mirelitt gyümölcskeverék, lehet friss gyümi (eper, kivi, banán, őszibarack, málna, mikor minek van szezonja), vagy akár konzerv is (pl. ananásszal nagyon finom). Én minimum három féle gyümölcsöt szoktam rá pakolni, és a gyümik közötti üres helyeket mazsolával töltöm ki.

Amikor ezzel megvagyok, akkor 1 tasak Oetker zseléporból a tasakon lévő használati utasítás szerint elkészítem a zselét. (ez kábé 2 perc, plusz 5 perc, míg hűl). A már nem forró és folyékony, de még nem is kocsonyás állagú zselét óvatosan, a torta közepéről kiindulva a gyümikre öntöm. (Vigyázat, ha még forró és híg a zselé, akkor a tészta nagyon könnyen beszívja, ha meg már kocsonyás, akkor darabos lesz, és nem annyira szép.)

Ezt az egész gyönyörűséget hűtőbe teszem, majd amikor kihűlt, tálalom. Meg lehet bolondítani tejszínhabbal, ha valaki úgy szereti. :)))

Előzmény: Wayan (299)
Wayan Creative Commons License 1999.11.04 0 0 299
Sziasztok, még sosem írtam! De most meg kell szólalnom: a kifli egyszerűen fantasztikus lett, Cic! Mindenfélét csináltam: fokhagymásat, paprikásat, sonkásat, sajtosat, baconnal. Szóval a tegnapi vacsi ez volt galambbegysalival. Szuper volt. Magyarul: köszönöm a topicnak és Cicnek.

Azért kérdeznék is valamit: Valahol ettem olyat, hogy egy virsli volt valamilyen, talán leveles tésztában megsütve. Azt hogyan kell csinálni? Meg valami fincsi torta vagy különleges sütireceptetek nincs egy kezdő sütőnek? Szeretnék a férjem szülinapjára valami extrát csinálni!
Én sajnos sütni nem nagyon tudok - főzni annál inkább! -, ezért jó ha ilyeneket írtok, mert ezt nagyon könnyű volt megcsinálni.

muskatli Creative Commons License 1999.11.03 0 0 298
Kísérlet indul! :–)) A kifli elsőre jó lett! Köszönöm az útmutatást!
Előzmény: Mulan (297)
Mulan Creative Commons License 1999.11.03 0 0 297
Valóban a sütéssel lehet baj, nagyon melegen kell indítani, és gyorsan sütni. Valószínűleg ezzel is, mint annyi más tésztával, az a helyzet, hogy minden sütőre egyénileg kell kikísérletezni az alkalmas hőmérsékletet és időt.
Előzmény: muskatli (295)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.02 0 0 296
Hát akkor nagyon örülök, hogy tudtam valami "maradandót" alkotni! :-))) Ezek után melegen tudom ajánlani a kiflentyűt is. :-)
A Mulan-féle zsemlyét még nem próbáltam ki, de a nagyon erős szándék már meg van bennem ebbe az irányba is.

Cic

Előzmény: muskatli (295)
muskatli Creative Commons License 1999.11.02 0 0 295
Kedves Cicvarek!
A kiflit ki fogom próbálni. A sajtos pogácsa recepted már több kiadást megélt a konyhámban és mindig osztatlan sikert aratott. Hála Neked érte!

Kedves Mulan!
A kenyér után a zsemlye is megsült a NetSzakács recept előírásai szerint. Nagyon finom lett, csak egy apró gondom van vele. A héja kenyérhéj-szerű lett, ízlésem szerint egy árnyalatnyival vékonyabb is lehetne! Mit kéne másképp csinálnom? Túl sokáig sütöttem? Bár a színe, állaga meg minden paramétere pont jó lett. Tudsz segíteni a távolból?

muskatli

Törölt nick Creative Commons License 1999.11.02 0 0 294
Mostanában senki sem tevékenykedik a konyhában? :-((
Van még egy jó kelt kifli receptem, megosztom veletek, hátha feléled a társaság.

- 1 kg liszt
- 1/2 l tej
- 25 dkg margarin
- 1 csomag (5 dkg) élesztő
- 1 tojás
- só

A margarint felolvasztom, az élesztőt egy kevés, enyhén cukrozott tejben megfuttatom, majd pedig minden összetevőt összekeverek. Ezt a tésztát nem dagasztani kell mert ahhoz kemény az állaga; összegyúrom, 4 cipót formálok belőle, letakarom lisztezett deszkán és langyos helyen hagyom kb. 1-1,5 órát pihenni. Utána egyenként kinyújtogatom a cipókat, cikkekre szeletelem, feltekerem, a tetejét megkenem tojással, megszórom köménymaggal vagy szezámmal, lehet sütni.
Annyit még kiegészítésül, hogy ritkán csinálom üresen, általában megtöltöm, a következő töltelékkel: nagyon apró kockára vágom a sonkás felvágottat, keverek hozzá egy kevés tejfölt, piros paprikát, sót, borsot, ezzel megpakolom a kifliket és úgy sütöm. Valami fenséges (most nem azért, hogy dicsérjem magam, csak úgy mondom...) Ja, meg szoktam túróval is tölteni, a túrót úgy készítem el mint a körözöttet, csak nem teszek bele hagymát.

Üdv, Cic

Mulan Creative Commons License 1999.10.25 0 0 293
A krumplis is müxik (hogy én is stílszerű legyek)-:))))
Előzmény: muskatli (292)
muskatli Creative Commons License 1999.10.25 0 0 292
Kedves Cicvarek!
Sajtos pogácsa rulez! Hogy stílszerű legyek.
Kipróbáltam, nagyon finom lett.:–)))
Következik a krumplis!
Előzmény: Törölt nick (278)
Mulan Creative Commons License 1999.10.21 0 0 291
Ezt a topicot nem szoktad nézegetni? Kifejezetten vacsoravendég gyors jóllakatásáról volt szó benne.
Előzmény: Törölt nick (286)
Mulan Creative Commons License 1999.10.21 0 0 290
Na hát ez az. Biztosan valami extrém kelesztőanyagot használnak. Egyébként tényleg még prézlinek vagy zsemlyekockának sem jó. (Már régen kenyérből csinálom a zsemlyekockát is. Esetleg franciakenyérből.

A rakott zsemlyét is úgy találtam fel, hogy tojásos zsemlyét akartam csinálni vacsorára, de nem lehetett belőle szeleteket vágni.

Na és a gumikifli? És akkor kiírják rá, hogy sóskifli....

Előzmény: juci (288)
muskatli Creative Commons License 1999.10.21 0 0 289
Eddig nem volt :– ( , de most már lesz! :–)))
Majd hétfőn megkeresem a NetSzakácsban. Hétfőig ugyanis nem lesz rá alkalmam. Addig az elméletben tanultakat kipróbálom a gyakorlatban.
Hogy pogácsa lesz, azt már tudom, csak még a sajtos és a burgonyás között nem tudtam választani.
Előzmény: Mulan (287)
juci Creative Commons License 1999.10.21 0 0 288

Igen, ez egy érdekes kérdés: mi van a zsemlében? Szerintem már majdnem feltalálták a csak levegőből készülő, virtuális zsemlét...:-(
Előzmény: Mulan (287)
Mulan Creative Commons License 1999.10.21 0 0 287
Miért Neked nincs?-:)))

Félre a tréfával: én még emlékszem rendes péksüteményre, és nem szeretném, ha a lányaim elfelejtenék, milyen is az, bár kicsi korukban még találkozhattak vele, meg néha Pesten is sikerült olyat megcsípnem (Nem tudok forrást megnevezni, mert holmi szállodai állófogadásokon fordult csak elő). Amúgy néhány alapreceptet már beírtam a NetSzakácsba, remélem, ma el tudom küldeni.

A zsemlye egyébként a lehető legeslegegyszerűbb: sima, búzalisztből, vízzel készült sós kelttészta, kis cipócskákban sütve. Fogalmam sincs, milyen modern adalékot tesznek bele a pékek, hogy ez a látványos, seízű, prézlinek is alkalmatlan vízfelfújt legyen belőle.

Előzmény: muskatli (283)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.21 0 0 286
Most, hogy így mondod! :-)) Nálunk meg ma nyilván ez lesz a vacsora ha minden igaz. Épp gondolkodtam rajta, hogy mit dobjak össze nagy sebességgel mert jön a sógorom, de most már mindent tudok. :-))
Előzmény: Mulan (284)
Mulan Creative Commons License 1999.10.21 0 0 285
Ja és úgy ad elő egy bizonyos pecsenyeszószt, mintha az lenne A Pecsenyeszósz. Pedig nem is igazán mindenhez illik a paradicsommártás.
Előzmény: Mulan (281)
Mulan Creative Commons License 1999.10.21 0 0 284
Mit lehessen tudni, lehetne az valami trükk is :)))))

Kösz a krumplist, már látom, hogy holnap az lesz vacsorára:))) (És persze, már ott van a NetSzakácsban, csak elküldeni nem tudom. Remélem ma estefelé kisebb lesz a forgalom a hálón.

Előzmény: Törölt nick (280)
muskatli Creative Commons License 1999.10.21 0 0 283
Kedves Mulan!
„(a házit meg sajnálom ilyesmire)”
Lehet, hogy zsömle recepted is van?
Előzmény: Mulan (281)
juci Creative Commons License 1999.10.21 0 0 282

Igen, én is asszem, hogy a zsemle a hibás. De ezt a kenyereset megpróbálom. Köszi!!
Mulan Creative Commons License 1999.10.21 0 0 281
juci, kedves, esetleg itt is láthatsz néhány töltelék-tippet, ha nem is mindenben értünk vele egyet. Én nem tanácsolom a prézlit, legalábbis boltit nem. A mostanában legtöbb helyen kapható "felfújt" zsemlye szerintem nem jó töltelékbe, akármilyen óvatosan áztatod (a házit meg sajnálom ilyesmire), ezért használok inkább kenyeret, és másnak is ezt javaslom.
Előzmény: juci (273)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.21 0 0 280
Mulan, kedves!
A hozzászólás jogos, a tiltakozásnak helyt adok! :-))) (természetesen csak egyszer kenem meg).
Otthon ebédeltem, úgyhogy behoztam a krumplis receptjét is, íme:

- 40 dkg liszt
- 20 dkg főtt, áttört burgonya
- 10 dkg zsír
- 1 ek só
- 1 dl tejben megfuttatott fél csomag élesztő (2,5 dkg)
- 1 tojás sárgája

A hozzávalókat összegyúrom, kidolgozom, fél órai pihentetés után 3-szor nyújtom. Minden nyújtás után megkenegetem olvasztott zsírral /ezt viszont 2-szer kenem meg, mivel 3 nyújtás között 2 kenegetés van... :-)/
Kinyújtom, kiszaggatom, a tetejét tojással megkenem és forró sütőben sütöm.

Apukám azt mondta, hogy fenséges, ő nagy krumplispogácsa-rajongó!

Üdv, Cic

Előzmény: Mulan (279)
Mulan Creative Commons License 1999.10.21 0 0 279
Cicvarek, kedves, kétszer kened meg?-:)

Egyébként csoda, hogy reggel még átment az a file, azóta sem tudtam utánaküldeni az étlapot, a forrás szerinti táblát, meg a címlapot a napi ajánlattal - írom be az újakat, de, hogy mikor fogom elküldeni...

Várom a krumplist, egy-két nap nem oszt, nem szoroz - és most éppen a tésztaféléket irkálom, örülök minden külső forrásnak, hogy ne az én nevem szerepeljen minden recipe alatt. (Meg ki is szoktam próbálni az ujdonságokat.

Előzmény: Törölt nick (278)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.21 0 0 278
Szia Mindenki!

Mulan:
olvastam a saját receptjeimet, most örömömben fülig is ér a szám. :-)). Íme, közlöm a sajtos pogácsa receptjét, meg majd behozom a mindentudó receptfüzetemet és beírom Nektek a krumplis pogácsa receptjét ami szerintem nagyon finom, csak sajnos recepteket nem igen szoktam fejből írni, a sajtosét is csak azért tudom most közölni, mert tegnap este sütöttem.

Na szóval, sajtos pogácsa:

- 60 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 pohár tejföl
- 1 csomag friss élesztő (5 dkg)
- 1 dl tej
- 15 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint só ( ez nálam kb. 2-3 kk-nyi)

A lisztet jól eldörzsölni a margarinnal, majd beledolgozni egyszerre a sajtot, a tejfölt, a sót, a tojást, a tejben megfuttatott élesztőt. Összegyúrni, kinyújtani, kiszaggatni, tetejét tojással megkenni és sütés előtt közel egy óra hosszáig a tepsiben pihentetni, úgy szobahőmérsékleten. A tetejét tojással megkenni, akinek van kedve és türelme tehet a tetejére reszelt sajtot, vagy szezámmagot, vagy köménymagot stb.
Még langyosan a legfinomabb, de egy-két nap múlva is jó, ha nem hagyjuk kiszáradni.

/mondjuk nálunk max. másnap van még belőle, mert egyszerűen nem ér rá kiszikkadni, hamarabb el szokott fogyni... :-)/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!