Nekem legjobban Mr. Bean tejeskávé háziasan receptje teccik:
Végy a szádba egy korty forró vizet, tegyél a szádba egy kanál neszkávét, egy kanál cukrot és egy nyeletnyi tejet, csócsáld össze a szádban, azttán nyeld le. Mmmmmmmmm
Előny: nem kell poharat mosogatni.
Hölgyeim: ajánljaik szeretettel férjeiknek!
Van egy jó házitúró receptem:
2l kannás tej fölforralva, lehűtve -kézépphogycsaktűri- melegre, ez kb. 50 oC, ezután beoltani:
egy pohár (1,5-2 dl) kaukázusi kefírt e merőkanál tejjel elkeverni, és habverővel belekeverni, a főzéskor keletkezett fölt is!
Mikor kihűlt, újból óvatosan fölmelegíteni, kézépphogy...-ig, teljesen kihűteni.
Ha reggel kezdted kb. délután lesz.
Estig ~2-3 ó. pihentetni, érlelődni, a fölös savót -amennyit csak veszteség nélkül lehet- leönteni, tésztaszűrőbe tett pamutpelenkába (csak erre használt!) lassan beleönteni, négy sarkánál fellógatni, kicsorgatni a szűrő alatti edénybe.
KB félkiló túró lesz belőle! Szegeden a tej 85 Ft, én az előző adagból maradt oltóanyagot használom, mert mindig csinálok 1 l aludttejet ( úriasan kefírt) is. Az alapoltóanyag valóban az volt vagy fél éve.
1/2 kg túró így csak a 2 l tej árába kerül! Ha a kefírt is hozzáveszem kb 200 Ft.
Minél tovább csorgatjuk egyre szárazabb lesz, minél tovább hagyjuk élelődni annál pikánsabb lesz.
!!! Ilyen melegben 2-3 nap múlva már "pmpósodik, amit sokan nem kedvelnek- pálpusztaisodás!!!
Jó étvágyat!
Azonos élményem volt egy új edénycsaláddal: Hőtárolós az alja, így amikor a leírásnak megfelelően kotyvartam benne, az jólegtöbbször a tűzhelyen kötött ki! Régi gáztűzhely idétlen ráccsal, fölsőlappal, és senki nem volt hajlandó letakarítani: aki összebarmolta...ne tuddjátok meg...
Egy jótanács: a tűzhelyen mindig legyen egy szabad férőhely, ahova félre lehet rántani a púposodó kotlát!
A másik: egy nedves ruha közvetlen a főzőlap melletti asztalon, vagy (nem billegős!) hokedlin, és, még-mielőtt az edény peremét elérné a leves, le kell tenni a rongyra. Az új tipusú födős kotlánál pedig, ha mozog a födő, akkor azonnal kell lekapni!
Mindenkitől elnézést kérek a triplázásért, úgy tett a ketyere, mintha nem ment volna el a hozzászólás.
Amúgy a daragombóc nagyon egyszerű:
1.ver.: a tojást egy csipet sóval mély tányérban villával felverem, fokozatosan beleszóróm és a villával keverem közben a darát - annyit, hogy még puha legyen, de már nem folyékony, de ezt csak kitapasztalni lehet, leírni nem. Azonnal szaggatom a csendes forrásban levő levesbe, és fedő alatt csendesen készre főzöm.
2.ver.: A tojást bögrében keverem el egy csipet sóval, és annyi darával, hogy viszonylag lágy tésztát kapjak, és ezt legalább fél órát pihentetem. Innentől azonos. Az első verzió kiadósabb, mert a dara nem a tojásból, hanem a levesből dagad, viszont kicsit tovább kell főzni.
én megtanultam gáztűzhelyen is, villanytűzhelyen is, sôt még a mikróval se vagyok béna.
Aztán egyszer az Ôrségben bográcsban kellett fôzni, - és kezdhettem mindent elölrôl...
Ne add fel, hajrá trilla!
Előfordult már velem is, hogy huzamosabb ideig kevéssé modern villanytűzhellyel - esetenként csak kétfőzőlapos rezsóval - kellett boldogulnom.
Egy tanács: fűts fel egyszerre több főzőlapot, különböző fokozaton - és így áthelyezéssel egész jól megoldhatók a dolgok.
Első pillantásra egyáltalán nem energiatakarékos megoldásnak tűnik, pedig az, ha párhuzamosan nem csak egy ételt főzöl - és akkor még a saját energiáddal is takarékoskodsz. (Nincsenek holtidők: míg az egyiket őrizni kell, készítheted elő a másikat)
Egyébként pedig: hajrá! És nem elkenődni! Aki villanytűzhelyen tanult, az a gáztűzhely mellett tépi a haját!
csak egy rovid sztori, a hozzaertok sajnalni fognak :)
Szoval most koltoztem uj lakasba. Ez amugy egy orvendetes hir... de mar megvettuk a lakast, mikor rajottem, hogy ott villanytuzhely van!
Az egesz szakacstudomanyomnak annyi! Mindent szepen ujra kell tanulni, hozza kell szokni a villanyhoz, hogy nem hul ki ha elzarom...
Tegnap olyan szinten futott ki a krumplileves, hogy orom volt nezni... meg szagolni utanna :) Nameg takaritani :)
Fozeleket meg nem mertem csinalni, es mar megegettem a kezem is :)
Mondjatok valami biztatot... valami ilyesmit: Hajra Trilla :)))
Bocs, de en sem szoktam olajat tenni a palacsintatesztaba, es a
grizgaluskaba sem. A palacsintateszta egyebkent ha a jo isten ugy akarja
ugy is csomos lesz (ne firtassuk hany eves haziasszonyi tapasztalat, de
nagyon sok), valamit segit, ha reteslisztet hasznalsz, es elobb a tejjel,
szodaval kevered ki (habverovel), es csak utana teszed bele a tojast.
Ha mar olaj - akkor majonez, abba viszont a tojassargajaba elobb a mustart tegyetek, aztan az olajat - igy nem csapja ki akkor sem, ha nagyobb sugarban ontod. Udv szupernagyi
És szerintem a beletett olaj is megváltoztatja az állagát - és a kinézete is más lesz, mint amikor kívülről támadja meg a forró zsiradék.
Hagyománytisztelő voltom ellenére - bár ez is hagyomány, nagyanyám is így csinálta - én is teszek bele szódát, vagy - ha van kéznél - sört. (Amúgy ez egy kitűnő ürügy, hogy legyen kéznél sör:))))
Én kétféle petrezselyem-kockát is szoktam lefagyasztani jégkockatartóban (hiába, a nagy szellemek találkoznak): vizeset és olajosat.
Ennek több előnye is van: a viszonylag nagy mennyiséget mixerben darabolhatod - és ha zsiradékban (rántásba, olajos salátába) akarod felhasználni, az olajosat kapod elő, máshoz meg a vizeset.
Kakukkfű-kockát is szoktam eltenni (azt csak vizeset), amikor a dömpingje van.
A csontleves-erőleves ugyan az a akategória mint a bélszínrolád: a vendég azt hiszi valóban az amit kap. Másik kategória a "serpenyős rostélyos"!
Az utóbbi időben viszont azt tapasztalom, ezek kezdenek eltünni. Én ettem már valóban bélszínből készült tatárbifszteket -vendéglőben!
mit szoltok pl. az aprora vagott petrezselyem teli tartositasa fagyaszto szekreny es jegkockatarto segitsegevel?
Hasonlo elven mukodik a disznotorban keletkezo tokehus fagyasztasa hey-hos dobozban.
A dolgok helykihasznalasa igy egyszeruen tokeletes.....
kedves Mulan.
Próbáltad már tej nélkül? Mert ha nem, akkor ne kritizáld addig, inkább próbáld ki egyszer.Lehet, hogy megváltozik a véleményed.
Az olaj a sütéshez felhasznált olajat van hivatva pótolni.Még közönséges "régi" palacsintasütőben sem ragad le, és kb. 1/2 dl elég hozzá.
El tudom képzelni, hogy vannak a vakvilágba beszélő szakemberek a vendéglátósok között is ( mint bárhol) de világversenyeket is nyertek a magyar szakácsok cukrászok.Egyébként kedvenc tanárom volt a tv-ből jól ismert Laci bácsi, pl.Sok okos dolgot tanultam Tőle.
Nincs harag!
Hát biztosan lehet tej nélkül is palacsintát sütni, de az akkor olyan is lesz.
Mi olajat soha nem tettünk bele, mégsem szokott csomós lenni. Ugyanaz a trükkje, mint minden lisztes habarcsnak: először egészen sűrű állapotban simára keverni, és csak fokozatosan higítani.
Egyébként bocsáss meg, de a vendéglátó szakiskolák tudományát nem vagyok képes szentírásnak tekinteni, mióta több végzett szakember állította, hogy az iskolában igenis azt tanulták, hogy az erőleves az csontleves tojássárgájával.
kicsi emma: NEM annyira, csak jól el kell keverni.
money:igen, lehet.Én legtöbbször így csinálom, és isteni finom.
Egyébként nem hülyülök, vendéglátóipari szakközépbe jártam ( hú, de rég ) ott tanultunk ilyan apró, de hasznos trükköket.
a csomótlan palacsintatészta titka:
a tojást először az olajjal keverd ki ( yól) aztán jöhet bele a liszt, és fokozatosan belekeverni a szódát,v.tejet ki mivel szereti.
Ugyanez játszik a grízgaluskánál is.Először mindig a tojást az olajjal!!
Barkácsáruházakban lehet kapni villanyfúróba fogható festékkeverő propellert. Az még a TNT tapétaragasztót is simára kikeveri, kizárt, hogy egy kis palacsintatészta kifogjon rajta.
:-)
Ha nincs ilyened, egy "tekerős" habverő is megteszi.
ne égjen le a tej Vékony falú edényt kell használni, hideg vízzel kiöblíteni, mielőtt beleöntöd a tejet, és minél gyorsabban forralni.
ne legyen csomós a rántás! A forró rántást mindig hideg vízzel és hirtelen kell felengedni, a hideg rántást viszont lassan felengedni meleg vízzel. Ha mégis csomós lesz, levesszűrőben kevergetni, majd - az ímmáron sima masszát folytonos keverés mellett folyamatosan felengedni.
Hogy lehet a koleszterint csökkenteni a lágytojásban? Ezt nem hiszem, hogy lehetne.
Hogyan készüljön a cukorbeteg madártej? Cukor helyett a megszokott édesítővel, amit csak utólag (amikor már nem főzöd) tegyél s lébe. A habot ízesítheted cukor helyett citromhéjjal.
Hogy lehet megmenteni a lekozmált sólettet? Ha már komolyan lekozmált - reménytelen (az egészen érződni fog a kozmás íz).
Ha még éppcsak hozzákezdett, ugyanaz a teendő, mint minden leégett, de még menthető étellel: azonnal átrakni egy másik edénybe az étel tetejét, ahova még nem jutott el a kellemetlen íz. Összekeverni a legnagyobb hiba.
Hogy lehet ünnepi ebédet rittyenteni 500Ft-ből? Hány személyre?:)))
Néhány tipp: ököruszályleves pulykanyakból, palacsintatorta, hortobágyi palacsinta, rántott karfiol vagy kelkáposzta, töltött illetve rántott tök, töltött krumpli, bújtatott tojás, füstölt pulyka-alsócomb cipóba sütve salátával, csak így hirtelen.