Jelenleg vadászati tilalom van a zsiráfokra, ezért nem ajánlom, hogy vadászatával akár csak elméletben is foglalkozz. Gondold el milyen kellemetlen, ha begyűjt a vadőr. Ezenkívül nehéz észrevétlenül megközelíteni a zsiráfokat. Régebben megjelent egy könyv ajánlom figyelmedbe: Amit a zsiráfokról tudni kell címmel
Egy apró problémát látok, ami miatt nem próbálom ki azonnal. A konyhában nincs tűzrakóhely, ezért a tűzoltók nem engedélyeznék. Talán valami szabad területen ki lehetne próbálni, de csak Medárd végeztével, mert annyi eső esett, hogy csónakázi előbb lehet majd mint tüzet rakni.
Következő receptem a főtt zsiráfnyak lesz (nem tudjátok, hogy jobb egy zsiráfnyak tíz, de még száz tyúknyaknál is?), de előbb elmegyek megfelelő sütőt keresni. Itt nálunk négy és fél méteres a legnagyobb, az csak zsiráfbébihez (girafon) jó.
Sajnos szeretek enni, mégpedig finomakat, és ennek legegyszerűbb módja, ha megfőzöm. Persze ettől még veszélyes üzem a konyha, a munkavédelmi és tűzvédelmi szabályok pontos ismerete nélkül nem ajánlott a megközelítése. Javasolt védőruha alkalmazása is.
Ha el akarod kerülni a konyhát, végy egy pár csirkemellet, de lehet közte comb is. Jól fűszerezd be, mehet bele majoránna, oregánó, sok-sok durvára tört bors, de kakukkfű, bazsalikom és minden más is.Úgy tűnik, sokkal hatásosabb a dolog, ha vékonyan bekened a húst - lehetőleg oliva- - olajjal. Éredemes 24 órán át így bepácolva hagyni.
Akkor a húsdarabokat egyenként papírvékony baconszalonna-csíkokba tekered, aztán veszel annyi fóliát, lehetőleg duplán hajtva, ahány húsod van, és vékonyan olajjal bekened őket. Krumplikarikákkal kikövezed, arra kicsit vastagabbra vágott hagymakarikákat teszel, majd óvatosan begöngyölöd a húsokat egy-egy ilyen fóliába, hogy alul-felül beborítsa a hagymás krumpli. Ja, gombaszeletek is mehetnek a hagymára, ha úgy gondolod. A csomagolásnál vigyázni kell, hogy a lé ne tudjon majd kicsurogni a fólia alól.
Most valami nagy-nagy tüzet kéne rakni... Valóban, temérdek fát el kell égetni, míg annyi parázs nem lesz, hogy a felét félrekotorva, a maradékba be lehessen rakosgatni a csomagokat. A nagyobbakat középre, a kisebbeket a szélére. Aztán a félrekotort parazsat visszateszed tetejére, és vársz. Nem szabad túl soká várni, akkor nagyon száraz lesz a hús, de nyers se maradjon. Mindenesetre amíg "énekel", addig nincs nagy baj, addig még a saját levében sül. Ha kevés a parázs, csak nagyon óvatosan szabad a tetején tüzelni, mert felülről hamar átég a fólia, és akkor már csak a gőzmozdony eszi meg.
"Vad" salátát lehet hozzá adni, tehát paradicsomot, paprikát, uborkát felszeletelni, felcsíkozni, és csak úgy, minden nélkül enni. A húst mindenki maga bontja ki, és a fóliából kell enni, hogy ki ne hűljön, a hagymával és a fóliáról lekapart krumplikarikákkal. A köret kenyér, és szabad tunkolni!
Nem feltétlenül, az elkészítés módjától is függ. Ha szépen fedő alatt pároljuk puhára nem lesz rágós. Viszont a kacsákat megkoppasztják és megsütik. Nem riaszt ez téged?
Képzeld mi történne, ha véletlenül főznél valamit? Egyébként pedig tényleg veszélyes hely, még rádveti magát egy fazék vagy egy krumplinyomó, hogy a többiekről ne is beszéljek.
Ez igaz! SzVSz, nem mindig megoldás: "Eriggy fijam, hozz má egy sört!"
Apropó sör: soxor fekve tárolják a hűtőben, amikor kikapják, gyors nyitás... fele az asztalon!
Nyitáskor szalvétába takarve - mint a bort szokás -, és lassan feszíteni a kupakot, "kisziszegtetni", és nem fut ki!
Ez a cukros-vizekre is igaz!
Apró pó vegyszer:
Mosogatás után mindig le kell öblíteni alaposan az edényeket folyóvízzel, mert főként az érzékenyeknél, valóban teljes alsó-felső nagytakarítást okoz még a legártalmanatlanabb "bio"szernak nevezett is!
Az élvezeti értéket javítja egy kis adag az új Arielből...
Rohadtul intelligencs!
Igyunk mosóport, legalább nem kapunk gyomorfertőzést - sőt: rögtönzött gyomormosás!
Én jobb szeretem a konzervatívabb csészés módszert, keverőnek a pocakomat használom.
Apropó: szeszkeverési tanácsok!
Néha kénytelen az egyszerű halandó nagyivók piatúra-tárgyalásán részt venni. Én ilyenkorra 2 módot találtam ki:
1; föntről lefelé, töménnyel kezdve, sörrel befejezve.
2; Minednéleképp eszek vmi zsírosat, ha mást nem vajaskenyeret!
Ez ugyan nem konyhatrükk, de az élet egyik, esetenként szükséges, túlélési trükkje.
Joy
Lyukasfoggal nem ajánlom! Viszont a dolgot javítani lehet különböző alkoholféleségek beöntésével. Persze, ahhoz feltétlenül kávé sem kell, és a férj biztosan örvend majd neki...
pp007
Nekem legjobban Mr. Bean tejeskávé háziasan receptje teccik:
Végy a szádba egy korty forró vizet, tegyél a szádba egy kanál neszkávét, egy kanál cukrot és egy nyeletnyi tejet, csócsáld össze a szádban, azttán nyeld le. Mmmmmmmmm
Előny: nem kell poharat mosogatni.
Hölgyeim: ajánljaik szeretettel férjeiknek!
Van egy jó házitúró receptem:
2l kannás tej fölforralva, lehűtve -kézépphogycsaktűri- melegre, ez kb. 50 oC, ezután beoltani:
egy pohár (1,5-2 dl) kaukázusi kefírt e merőkanál tejjel elkeverni, és habverővel belekeverni, a főzéskor keletkezett fölt is!
Mikor kihűlt, újból óvatosan fölmelegíteni, kézépphogy...-ig, teljesen kihűteni.
Ha reggel kezdted kb. délután lesz.
Estig ~2-3 ó. pihentetni, érlelődni, a fölös savót -amennyit csak veszteség nélkül lehet- leönteni, tésztaszűrőbe tett pamutpelenkába (csak erre használt!) lassan beleönteni, négy sarkánál fellógatni, kicsorgatni a szűrő alatti edénybe.
KB félkiló túró lesz belőle! Szegeden a tej 85 Ft, én az előző adagból maradt oltóanyagot használom, mert mindig csinálok 1 l aludttejet ( úriasan kefírt) is. Az alapoltóanyag valóban az volt vagy fél éve.
1/2 kg túró így csak a 2 l tej árába kerül! Ha a kefírt is hozzáveszem kb 200 Ft.
Minél tovább csorgatjuk egyre szárazabb lesz, minél tovább hagyjuk élelődni annál pikánsabb lesz.
!!! Ilyen melegben 2-3 nap múlva már "pmpósodik, amit sokan nem kedvelnek- pálpusztaisodás!!!
Jó étvágyat!
Azonos élményem volt egy új edénycsaláddal: Hőtárolós az alja, így amikor a leírásnak megfelelően kotyvartam benne, az jólegtöbbször a tűzhelyen kötött ki! Régi gáztűzhely idétlen ráccsal, fölsőlappal, és senki nem volt hajlandó letakarítani: aki összebarmolta...ne tuddjátok meg...
Egy jótanács: a tűzhelyen mindig legyen egy szabad férőhely, ahova félre lehet rántani a púposodó kotlát!
A másik: egy nedves ruha közvetlen a főzőlap melletti asztalon, vagy (nem billegős!) hokedlin, és, még-mielőtt az edény peremét elérné a leves, le kell tenni a rongyra. Az új tipusú födős kotlánál pedig, ha mozog a födő, akkor azonnal kell lekapni!
Mindenkitől elnézést kérek a triplázásért, úgy tett a ketyere, mintha nem ment volna el a hozzászólás.
Amúgy a daragombóc nagyon egyszerű:
1.ver.: a tojást egy csipet sóval mély tányérban villával felverem, fokozatosan beleszóróm és a villával keverem közben a darát - annyit, hogy még puha legyen, de már nem folyékony, de ezt csak kitapasztalni lehet, leírni nem. Azonnal szaggatom a csendes forrásban levő levesbe, és fedő alatt csendesen készre főzöm.
2.ver.: A tojást bögrében keverem el egy csipet sóval, és annyi darával, hogy viszonylag lágy tésztát kapjak, és ezt legalább fél órát pihentetem. Innentől azonos. Az első verzió kiadósabb, mert a dara nem a tojásból, hanem a levesből dagad, viszont kicsit tovább kell főzni.