Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36336

Ezt ugyan nem tehetem, mert el kell látni a beteget ilyenkor is, de a TAJ szám ellenőrző szoftver ilyenkor automatikusan generál egy feljelentést az OEP-en keresztül az APEH felé. Ennek mi értelme van?

 

Hogy ne neked kelljen megírni a feljelentést. :-) Mert lássuk be, ezt is előírhatták volna. Meg azt is, hogy abban a minutumban húzd deresre a delikvenst.

Előzmény: Törölt nick (36314)
HAL9000 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36335

A számszétválasztás negy marhaságnak tekinthető, de nyilván egy csomó zs-t el lehetett rá költeni.

 

Mert mégis micsoda dolog volna, ha az egyik adójellegű bevételt nem kellene elkülöníteni a másik adójellegű bevételtől, amit ugyanaz az apeh bevételez.

Sőt a deform után is ő bevételezte volna...

 

Tehát, rendben, lőjük ki őket a holdra.

 

(Szvsz. az egységes közigazgatási rendszer ekkora országban nem volna katasztrófa...)

Előzmény: aamen (36331)
kheiron Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36334
No, az elmúlt években ez úgy a 15. ugyanilyen ígéret.
Előzmény: zsolti05 (36326)
aamen Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36333
"egyetértek"

na most jol kibaxtal velem:-)
Előzmény: Törölt nick (36332)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36332

egyetértek. Ahol nem vezették be ezt a hihetetlen cuccot a számok meg a személyek szétválasztásával, ott bármilyen cég jóval olcsóbb informatikát tud fenntartani, nem csak az OEP.

Előzmény: aamen (36331)
aamen Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36331
"nem hiszem, hogy az eTAJ lenyúlás volna"

a nemetek mar evek ota koltik az euromilliokat az e-taj-ra, ott ennek a tobbiztositos modell miatt meg is van a letjogosultsaga, de meg mindig csak a teszt fazisban vannak; ugyanez a magyar viszonyokra adaptalva egyreszt valamifele kakaobiztos autopalya jellegu lenyulasban vegzodne, masreszt ertelme se nagyon van, hiszen _felesleges_ abbol a szempontbol az azonositassal veszodni, hogy ki jogosult az ellatasra es ki nem, hiszen mindenki jogosult, az meg hogy ellenorzes szempontjabol indokolt a delikvensek azonositasa, az meg lehetseges, viszont hogy erre egy onallo fuggetlen adatbazist kellene letrehozni/fenntartani, az marhasag, ha egyszer van mar ilyen.

"nekem megfelelne az adószám is, vagy a személyi szám, csak az umbucmannak nem fog tetszeni"

az ombucmant a t. koztarsasagi elnok urral es a tobbi uldozesi maniaban szenvedo elmebeteggel egyutt vagy ki kell loni a holdra, vagy fizessek ki a maniajuk sokmilliardos koltsegeit.

egyseges es altalanos szemelyi szamot minden kozhivatalba, nyilvantartasba...


Előzmény: HAL9000 (36329)
HAL9000 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36330
A kis orbánfan.
Előzmény: zsolti05 (36326)
HAL9000 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36329

Végül is a TAJ szám azért is volt eddig a kukában.

A reform során csak azért volt különösen bájos az oep tajnyilvántartási hiányosságokkal való ekézése, mert anno pontosan ezzel a felkiáltással meszelték el a TAJ-t.

 

Azt nem hiszem, hogy az eTAJ lenyúlás volna, hiszen valami alapján csak azonosítani kell az elvégzett munka személyhez kapcsolását, nekem megfelelne az adószám is, vagy a személyi szám, csak az umbucmannak nem fog tetszeni.

Előzmény: aamen (36328)
aamen Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36328
"ha az oepet akarjuk rendbe tenni, akkor mire lenne szükség?"

akkor annak rendbetetelere van szukseg (a fejekben), hogy mit is akarunk tulajdonkeppen:-)
legeloszor ugyanis azt kell felismerni, hogy:
- az oep nem cel hanem eszkoz,
- a fenti mondat alatt bizonyara az ertendo, hogy "egybiztositos", kozpenzbol finanszirozott, szolidaritas elvu, mindenkire kiterjedo egeszsegugyet akarunk csinalni.

kovetkeztetesek:
- ha az egeszsegugyi ellatas mindenkire kiterjed, a taj szam mehet a kukaba, es az oepnek a biztositottnyilvantartassal foglalkozo dolgozoi mehetnek munkat keresni, mert felesleges alibimunkat vegeznek (ahogy vegeztek eddig is)
- ha az egeszsegugyi ellatas mindenkire kiterjed, annak megvonasaval ne ijesztgesse a politika az adofizetesi kotelezettseguket nem teljesitoket. az adokat nyilvan be kell szedni, de ennek nem az ijesztgetes a modja, hanem az apeh adoazonositonyilvantartasanak az integracioja a nepessegnyilvantartassal. ha ez a jogvedoknek nem teccik, akkor ki kell loni oket a holdra
- a mepekkel es mas, az egeszsegugy finanszirozasaval kapcsolatos szervezeti kerdesekkel kapcsolatban elso korben nem szabad olyan reszletkerdesekkel veszodni, mint hogy mit csinaljon a mep, elso korben tisztazandoak az egeszsegugyfinanszirozas csatornai (onkormanyzatok kirakasa - ketharmad), a kialakitando celszeru struktura az onkormanyzatoktol, alapitvanyoktol, egyebektol mentesen tisztan allami kell legyen
- az osszes egeszseguggyel kapcsolatos penzbeli ellatas mivel szintisztan burokratikus feladat, atadando a mak-nak (kincstar)
- a termeszetbeni egeszsegugyi ellatas finanszirozasa maradhat az oep utodjanal. az oep-utod szervezeti felepiteset illetoen mivel megyei-regios szinten helyben intezendo feladat (pld. ugyfelszolgalat fenntartasa) mar nincs, a mep-ek rendszeret felesleges fenntartani, a fenti feladatkorre (egeszsegugy finanszirozasa) ki kell talalni az optimalis szervezeti felepitest hangsulyozottan lesexarva a meglevo oep strukturat es kaderallomanyt, majd ami igy elmeletileg kijott, azt gyakorlatilag is meg kell valositani, annak figyelembevetelevel hogy az oep kaderallomany ezt az atalakitast a legtermeszetesebb modon a totalis passziv ellenallassal fogja lereagalni.
- abbol hogy az oep-utod az egyes intezmenyeket koltsegvetesi modszerekkel finanszirozza ("berre jarulekra x forint, felujitasra y, gyogyszerre z") avagy "szolgaltatast vasarol", abbol nem szabad elvi kerdest csinalni, praktikus viszont ha a ketfele finanszirozasi technikat egyarant alkalmazzuk, igy gyakorlatilag a koltsegvetesi intezmenyek termeszetes pazarlasi ingere visszafoghato azzal, hogy folyamatosan a privatizacio lebeg a fejuk felett ha dragabban talalnanak lenni mint a kapitalistak, de a kapitalista szolgaltatok se szallhatnak el az araikkal a vakvilagba, hiszen barmikor elofordulhat hogy a finanszirozo nem kot veluk szerzodest hanem grundol egy kocsegvetesi intezmenyt, ha az occsobb.

e-tajrol meg hasonlo lenyulasokrol meg ne essen szo...
Előzmény: HAL9000 (36315)
Tony Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36327
Talán még van lehetősség seggberúgni azokaz ágnesrokon főigazgató kőzgazdászokat ,akik még a rentábilis korházakat is....(mint pld a Szt-borbála korház) olcsóvá akarják varázsólni!
zsolti05 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36326

Az egészségügyben dolgozóknak kiszámítható életpályamodellt ígért Székely

Székely Tamás: vissza kell állítani az egészségügy presztízsét

Az egészségügy presztízsének visszaállítását, az ágazat átpolitizáltságának csökkentését, precíz jogszabályalkotást, az ágazatban dolgozóknak kiszámítható életpályamodellt ígért Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón számolt be jövőbeni terveiről. Kérdésre válaszolva elmondta: elképzelhetőnek tartja, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak a jövőben meglennének azok a jogosítványai, hogy szelektáljon a szolgáltatók között.

Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36325

Dalmatám van, ezért írtam el, másodszorra pedig nem figyeltem. Ennyi.

Úgy veszem, hogy a hozzászólásom tartalmi mondanivalóját elfogadtad.

Előzmény: Logofet (36324)
Logofet Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36324
Ez sem nyert.
Előzmény: Törölt nick (36323)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36323
151
Előzmény: Törölt nick (36322)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36322

Ne haragudj, de abból, hogy a Köztársasági Elnök Úr jelöltjeit is többször elutasították, arra következtetek, hogy népszerűtlen intézkedések végigvitelére NINCS mindenki által alkalmasnak tartott ember.

 

Márpedig addig, amíg üldögélnek az elvtársak és azt kiabálják, hogy "ő se jó, meg ő se, ő meg aztán pláne nem", addig esetleg csak a helyzet romlik; más nem változik.

 

Mint elátkozott királyfi
Túl az Óperencián,
Él magában falujában
Pató Pál úr mogorván.


Be más lenne itt az élet,
Ha egy ifjú feleség...
Közbevágott Pató Pál úr:
„Ej, ráérünk arra még!”

 

Roskadófélben van a ház,
Hámlik le a vakolat,
S a szél egy darab födéllel
Már tudj’ isten hol szalad;


Javítsuk ki, mert maholnap
Pallásról néz be az ég...
Közbevágott Pató Pál úr:
„Ej, ráérünk arra még!”

 

Puszta a kert, e helyett a
Szántóföld szépen virít,
Termi bőven a pipacsnak
Mindenféle nemeit.


Mit henyél az a sok béres?
Mit henyélnek az ekék?...
Közbevágott Pató Pál úr:
„Ej, ráérünk arra még!”

 

Hát a mente, hát a nadrág,
Ugy megritkult, olyan ó,
Hogy szunyoghálónak is már
Csak szükségből volna jó;


Híni kell csak a szabót, a
Posztó meg van véve rég...
Közbevágott Pató Pál úr:
„Ej, ráérünk arra még!”

 

Életét így tengi által;
Bár apái nékie
Mindent oly bőven hagyának,
Soha sincsen semmije.


De ez nem az ő hibája;
Ő magyarnak születék,
S hazájában ősi jelszó:
„Ej, ráérünk arra még!”

 

(Pest, 1847. november.)

 

:) ( A vers 101 éves ...)

Előzmény: Rübezahl (36321)
Rübezahl Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36321
Azért az orvosok mindig is tudtak érthetően fogalmazni. Sztem a HÁ jelenséget legjobban Tölgyessy Péter írta le egy cikkében: kinevezése az orvosszakma nyílt arculcsapása volt. Ha a cél ez volt, erre tökéletesen, mondhatni 100 % -ig megfelelt. Ha a cél mondjuk egy valamiféle tényleges reform keresztülvitele lett volna, ahhoz jobb lett volna egy legalább minimális szakmai és erkölcsi hitellel rendelkező kádert találni.
Előzmény: Törölt nick (36288)
Logofet Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36320
Kedves Aamen!

Ez stimmel, de nem is kerülnek be a tehetségesek a rendszerbe, tekintettel a hivatalosan elérhető jövedelemre. Illetve néhány ilyen ember mégis bekerül, ők pontosan látják ugyanis a lopás lehetőségét, az informatikai beszállítók ugyanis fix leadott tarifval dolgoznak. Azaz a közpénzeket kezelő szervezetnél intézményesített korrupció folyik. A korrupció ellensége az átláthatóság és a kiszámíthatóság, ezért az nem is lesz még sokáig. Nem kompatibilisek az adatbázisok és a nyilvántartások, spirál füzetekben vezetnek munkaidő- és szabadságnyilvántartást, nem tartják be az adatvédelem szabályait, nincs egy elektronikus és naprakész telefonkönyvük, a saját rendszerüket is képtelenek rendben tartani, nem egy országos rendszert működtetni. Mindezt sok pénzért teszik, tervezetlenül, koncepciótlanul.

Tegyük hozzá, talán kellene egy politikai koncepció az egészségügy jövőjéről, az összes jelentős politikai szereplő által lefogadva, és akkor lehetne elvárásokat támasztani az OEP-pel szemben is. Ha ilyen nincs, akkor a pillanatnyi szabályokat kellene komolyan venni, nem ábrándokat kergetni.
Előzmény: aamen (36306)
Logofet Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36319
Kedves Rosie!

Nekem R.V. személyével semmi bajom, sőt az értelmes alkalmazottaitól csak jót hallottam róla. Viszont volt szerencsétlenségem találkozni olyan vezető beosztású közvetlen alárendeltjeivel -informatikai témakörben-, akik a szakmaiság és az emberi tisztesség nyomelemeit sem tartalmazzák. Az informatikáról fogalmuk sincs, pontosabban azt nem tudják, mire is kell azt használni.

Zűrzavar, kupleráj, lopás, korrupció, alkalmatlanság feliratú zászló illene a szervezetükhöz, ezen jelmondat minden eleme betartásra kerül. Sajnos egy ilyen szervezet vezetésére egy külsős technokrata alkalmas egyedül, akinek a kezét a közalkalmazotti törvény viszont megköti. Ezért egy teljesen új szervezetre lenne szükség, teljesen új megközelítéssel, amelynek vezetője majd eldönti kivel kíván együttműködni. Ennek az esélye zéróra változott, így a magam részéről semmi jóra nem számítok, az impotencia ismét diadalmaskodik.
Előzmény: rosie (36303)
Rübezahl Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36318
Hogy ő, az még csak hagyján. De a minap még az általam ki tudja miért értelmesnek hitt Csillag is nekiállt fényezni a Népszabiban, az már a tökéletes politikai dilettantizmus. Ezért is állnak a szadisok ott, ahol. A 10 % -os párt, amit KJ igért, bejött, csak nem a szadira, hanem a maszopra. És ezek után még az a patkány HG teszi a megjegyzéseket GyF -re.
Előzmény: Törölt nick (36272)
HAL9000 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36317
Hozzáteszem, hogy a közgyógynál sem volna elhanyagolható a keretellenőrzéskor.
Előzmény: HAL9000 (36316)
HAL9000 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36316

Szerintm ennek a tajszámra irányítható szolgáltatások kifejlesztésénél lenne/van jelentősége.

 

Pl. eRecept: felírom a gyógyszert, a gyógyszer megjelenik a rendszerben a Tajhoz rendelve, és ha a delikvens bemegy egy tetszőleges patikába, mondjuk hozzád, akkor kiadod, a szoft meg leveszi a tajáról.

 

eBeutaló: adott szakrendelésre utalom a beteget, a szakrendelőnek nem kell azt könyvelgetni, hogy én küldtem, miért küldtem, hanem egyből ott van a gépén minden, ő pedig leválasztja a tajról a beutalást.

Előzmény: Törölt nick (36314)
HAL9000 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36315

Nyilván. Viszont, most, hogy úgy néz ki, hogy a reform a többizé irányában nem akar menni, legalábbis akkora felkészültséggel, ami eddig "fel lett mutatva".

 

A kérdés ugyanis az, hogy ha az oepet akarjuk rendbe tenni, akkor mire lenne szükség? (Hiszen, a többizét is az oep finanszírozta volna le, csak lecsíphették volna a hasznukat, mert "vannak".)

 

Például a MEPeknek odaadható- a többizé jogosítványa?

 

Megvalósítható-e az eTAJ?

 

LEgyenek az ellenőrző orvosok valódi ellenőrzők, akik azt vizsgálják, hogy Gipsz Jakab tényleg azt kapta, ami a jelentésen van?

Előzmény: aamen (36312)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36314

Előfordul, hogy 3 havi adagot 3 recepten írnak fel. Azaz egy felírt receptet ki lehet váltani 2 hónap múlva is. Addigra változhat a jogviszony.

 

Ja értem. Jön vissza a harmadik hónapra a közben rendezetlenné vált TAJ-számmal a beteg, és akkor azt mondom neki hogy most ne szedje tovább a cukorgyógyszerét, amíg újra lesz TAJ-jogviszonya? Ezt ugyan nem tehetem, mert el kell látni a beteget ilyenkor is, de a TAJ szám ellenőrző szoftver ilyenkor automatikusan generál egy feljelentést az OEP-en keresztül az APEH felé. Ennek mi értelme van?

 

Előzmény: Törölt nick (36310)
HAL9000 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36313

Ez mondjuk érdekes dolog, de, hozzá lehet tenni, hogy a szolgáltatónak nem kötelessége számítástechnikai szakembernek lenni, és a feneke alá kell tenni az infrastruktúrát. A patikai szoftverek tudták.

 

A szolgáltatói szoftverek meg akkortól tudták, amikor aktiválták a funkciót.

 

És, ehhez még az is kellett, hogy legyen olyan szolgáltató - nem orvos, hanem net, ami képes pl. olyan helyen is netet csinálni, ahol eddig nem volt.

Előzmény: Törölt nick (36311)
aamen Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36312
"ha egy informatikai rendszert nem tudnak összehangolni, akkor mit szívtak ezek akkor, amikor úgy gondolták, hogy 22őt majd össze tudnak"

tekintve a penztartorvenyt, nem hiszem hogy az illetekesek agyaig eljutott volna a problema, hogy itt lenne valami osszehangolnivalo.
ha eljutott volna, tutira belehekkelnek a penztartorvenybe egy osszehangolasi bizottsagot, irodahazzal es koltsegvetessel es audislusszkulcsokkal...
Előzmény: HAL9000 (36308)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36310
Előfordul, hogy 3 havi adagot 3 recepten írnak fel. Azaz egy felírt receptet ki lehet váltani 2 hónap múlva is. Addigra változhat a jogviszony. (Na most az ördög ügyvédje voltam.)
Előzmény: Törölt nick (36309)
Törölt nick Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36309

És akkor a TAJ-szám ellenőrzött beteg újbóli TAJ-szám ellenőrzésének a patikában, mi szerepe van? 5000Ft-os bünti terhe mellet ha nem tudja megcsinálni mondjuk az OEP szoftver hibájából? Mitőll szűnne meg a beteg jogviszonya míg az orvostól átballag a patikába?

 

 

Előzmény: HAL9000 (36307)
HAL9000 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36308
aamen, ha egy informatikai rendszert nem tudnak összehangolni, akkor mit szívtak ezek akkor, amikor úgy gondolták, hogy 22őt majd össze tudnak?
Előzmény: aamen (36306)
HAL9000 Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36307

Elnézést, de az orvos általi jogviszony ellenőrzésnek maximum a leendő eTAJ rendszerben van jelentősége.

 

Akkor volna a jelenlegi formában jelentősége, ha ki mernék mondani, hogy aki piros pontot kap, az fizeti az ellátást.

 

Summa summarum, rohadtul kellene az eTAJ, ami ezt az egész hisztit lezárhatná.

 

Szvsz. nem az akadályozta meg a bevezetést, mert az OEP informatikusok farkak, szerintem a szeretett vezetőség még mindig nem veszi eléggé komolyan a dolgot.

Előzmény: rosie (36294)
aamen Creative Commons License 2008.05.07 0 0 36306
"Működőképes informatikát pedig mindaddig nem érdemes elvárni, amíg a piaci árak töredékét keresi valaki informatikus-közalkalmazottként ilyen szervezetekben. Az informatikai osztályvezető pedig rémesen hülye, de baromi korrupt"

namost ennek az informatikai osztalyvezetonek meg a tokkelutott stabjanak hiaba adsz tobb penzt, akkor se lesz kepes normalis rendszert szervezni.
az meg nem opcio hogy akkor ezeket az osztalyokat kompletten kirugod es veszel fel helyettuk uj hasznalhato embereket, hiszen ez a kozszfera:-(
ha meg azzal probalkozol, hogy a regi melle felhuzol parhuzamosan egy uj informatikat, hogy aztan majd ha az mukodik akkor a regit aprankent leepited, azt fogod tapasztalni, hogy ez se jo, mert a bejelentesfeldolgozo osztaly ragaszkodik a sajat husz eve uzemelo rencerehez, a biztositottnyilvantarto igazgatosag a sajatjahoz, a nyilvantartasfeldolgozo szakosztaly a sajatjahoz, es a szobanforgo bagazsok egyetlen fajta fejlesztest hajlandoak elturni az informatikatol, hogy az osztalyok kozott ne lyukszalagon hanem inkabb kotablan mennyenek ide-oda az adatok, de pld. egy kotelezoen alkalmazando egyseges informatikai rendszer gondolatanak kiagyalojat az osszes osztaly meg igazgatosag meg egyeb szervezeti egyseg kiskiralya megenne kiskanallal vacsorara...
Előzmény: Logofet (36301)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!