Ahogy a szavaiból kivettem, a fogorvosi egyetem után most valami 3 éves szakmai továbbképzésen vesz részt, gyakorlatra pedig szájsebészetre jár (biztos, hogy nem szakvizsgázott szájsebész, ezt az asszisztense is mondta). Viszont a cég főorvosa többször is látta, ahogy dolgozik a számban, és egyetlen beavatkozását sem bírálta felül (sem a varrást, sem az íny megnyitását). A dokim egyébként azt mondta, hogy kisebb beavatkozásoknál hivatalosan nincs nagyon elhatárolva a fogorvosi és a szájsebészeti terület. De mivel fogat "sima" fogorvos is húzhat, szerintem értelemszerű, hogy utána a sebet be is varrhatja (különben rögtön húzás után át kéne küldeni nyitott, vérző sebbel a beteget egy szájsebészetre?).
Hht, köszönöm a címet! A dokim is hasonlókat mondott erről a készülékről.
Az én dokimnál a zafír 185e/állkapocs, a titán 135e. Képeken láttam mindkettőt, és tényleg a zafír sokkal esztétikusabb. A héten döntenem kell és már fent is lesz a felső fogszabályzóm, aztán 1 hónap múlva az alsó is. Bevallom félek egy kicsit, de ha most nem vágok bele, akkor soha.
Hht, köszönöm a címet! A dokim is hasonlókat mondott erről a készülékről.
Az én dokimnál a zafír 185e/állkapocs, a titán 135e. Képeken láttam mindkettőt, és tényleg a zafír sokkal esztétikusabb. A héten döntenem kell és már fent is lesz a felső fogszabályzóm, aztán 1 hónap múlva az alsó is. Bevallom félek egy kicsit, de ha most nem vágok bele, akkor soha.
Hogy-hogy nem varrhat az, aki nem szájsebész? Az én fogdokim a nagyobb húzások után is összevarta a sebet. A csontpótló anyag beültetésénél megvágta az ínyemet, berakta az anyagot, és utána kb. fél óráig varrt.
Para1000! Szerintem fogdoki nem varrhat össze sebet, el kellett volna küldenie a párodat szájsebészhez, de nem tette, és szerintem ez felelőtlenség. Nagy szerencséje volt, hogy nem jutottak be a bacik a gyökér helyére.
Ne izgulj, nyugalom, biztos nem fogsz érezni semmit holnap! :)
Gratulálok minden bátor fogdoki járónak, tényleg nem emberi elfoglaltság...:)
marlyn! Szerintem se aggódj a galvanizáció miatt, egyébként nem tennének be a szádba ennyi anyagot. :)Nem lesz baj ezzel!
Jó kérdés, hogy hol lehetne határvonalat húzni egy fogorvos és egy szájsebész között...sztem kell külön szájsebész szakvizsga a nyeszeteléshez, meg varrogatáshoz, fogdoki nem fog szikével vagdalózni, de meg kell nyitnia az inyt, ha pl. inplantátumot rak be.
Kedves Para1000! Szerintem nem is olyan szörnyű az egész, ha lélekben (és anyagilag) egyszer komolyan rászánod magad. Elvileg, és ez nálam mindig így történt, minden beavatkozás előtt kapsz érzéstelenítést, ezután már nem fáj semmi. Közben persze lehet kényelmetlen érzésed - különösen a szád kifeszítése, a varrás helye - de ezek nem fájnak. Ha nagyon muszáj, még az érzéstelenítés elmúlta előtt vehetsz be fájdalomcsillapítót a sebfájás enyhítésére, de nekem erre még nem volt szükségem. Kicsit feszül pl. a húzás helye, de ez nem igazi fájdalom. Egyébként a hidakat én is szívesen elkerültem volna, de sajnos nem volt más lehetőségem négy frissen húzott, illetve régebben eltávolított foggal. A koronáim egyébként gyönyörűek lettek. Bátorság, bátorság, nem olyan szörnyű!
Nálam kb. ugyanez lesz, mint amin Te már átestél [el sem hiszed, milyen írigy vagyok ám!!! :) ], bár én valószínüleg kiásom a csatabárdot a dokinál azzal, hogy nem kívánok hidat, és más egyéb mű-izéket a számba. Tömjön, húzzon, de ne kínozzon ilyen dolgokkal :) Én ugyan nem tudok választ adni a kérdéseidre, de erőt ad az, hogy rajtam kívül más is elszánta magát erre a korántsem "emberi" elfoglaltságra. Ez most kicsit durva volt, de valljuk be: aki élvezi a fogászati kezelést, annál valami nem stimmel :))) Húú, de jó a kedvem! Nem baj, holnap elmúlik! :) Holnap ilyenkor már szegényebb leszek néhány ezressel és talán egy foggal is. Ki tudja? Na, megyek vacsizni, mert a "nyolcaskám" most "pihen", azaz nincs fájdalom, csak enyhe feszítés a ínynél (fura, de ez korántsem rossz érzés, nem olyan, mint a fájdalom), később meg lehet, hogy megint rájön az ötperc. Kíváncsi leszek, hogy a holnapi affér után lesz-e ugyanilyen kedvem újra beülni a rendelőbe. Férfiasan bevallom: izgulok!
Sziasztok, két hónapja olvasom a hozzászólásokat, amikből nagyon sok erőt merítek. Két hónapja járok fogorvoshoz (tíz éve nem voltam sajnos, egy fájós foggal mentem el, egyben teljes "generált" is kértem). Eddig készült összesen 3 hidam 12 taggal (6 front+2x3 alsó), két gyökérkezelés, egy inlay, 3 töméscsere, fogkőcsiszolás, egy cisztaeltávolítás, amit csontpótló anyag beültetés követett). Azt hiszem, két hónap alatt több mindent csináltak a számban, mint másnak több év alatt. Érdekes, hogy azon, fogkezelést követő tünetek közül, amiket itt olvastam, szinte egyik sem jelentkezett. Húzás, műtét, csiszolás után nem kell fájdalomcsillapítót szednem (csak picit duzzadt az ínyem, de erre nem kell gyógyszer), nem vérzik, nem fáj. Az orvosom nagyon lelkiismeretes, én úgy gondolom, bár egy kicsit vakmerő, vállalkozó szellemű a beavatkozások során. Nagyon fiatal(30-33 körül), kedves, nem bizalmaskodó, de nem is rideg (és nagyon-nagyon csinos). Egyszóval, meg vagyok vele elégedve, összesen két problém lenne:
1. Minden koronám viron (nem nemesfém alapanyag) alappal és porcenlán leplezéssel készült (össz. 12.). Emellett van egy darab arany inlay-es fogam is, egy hónapja került fel. Eddig semmi problémám nem volt vele, szerintetek van esélye a galvanizáció kialakulásának (a klinika főorvosa szerint nem nagy erre az esély)?
2. Milyen beavatkozást végezhet fogorvos, és milyet szájszebész (pl. az ínyemet megnyithatta a fogorvosom, aki sebészeti továbbképzésre is jár, vagy ezt csak szájsebész végezheti). Ugyanis megnyitotta, beültette a fogpótló anyagot két napja, és nem érzek semmilyen "rosszaságot" a minimális arcduzzanaton kívül.
A kérdéseket annak tükrében teszem fel, hogy eddig tényleg nem volt problémám a beavatkozásokkal kapcsolatban, de ki tudja?
Rosszul fogalmaztam. Egy példa: a páromnak a húzás után hónapokig ott "éktelenkedett" egy mély gödör a gyökér helyén. A doktornő a húzás után azt mondta, hogy 2-3 hét múlva beforr a seb. Ehhez képest lassan 3 hónapja nem akar az a lyuk onnan eltünni. Én az ilyen "apróságokra", illetve ezek kivédésére gondoltam. Nem hiszem, hogy 2-3 öltést ne ért volna meg a dolog.
"Hogy lehet gyökérkezelni érzéstelenítés nélkül?!?! "
Ezt a kérdést akkor én is feltettem magamnak. Elég "érdekes" érzés volt, ahogy megszabadított a két idegtől, annyi szent. Mindenesetre utána lelkiismeretesen kitakarította, és utána még kétszer piszkálta meg, mielőtt betömte volna. Persze, ekkor sem kaptam injekciót, de nem is éreztem semmit. Ja, ez az egykori lakhelyem körzeti orvosa volt.
"Komolyan, én nem tudom, mit művelnek a leendő orvosokkal az egyetemen, de van egy olyan érzésem, hogy külön óra van arról, hogy az orvosok istenek, és feljebb állnak az összes embernél, és le kell nézni mindenkit. Ezt onnan gondolom, mert millió orvost ismerek, de ebből össz-vissz egyetlen egy az, akire ez nem igaz."
A párom nőgyógyásza egy "angyal", de sajnos az ilyen orvosból van a kevesebb. Valószínű, hogy ezt a fajta hozzáállást nemcsak az egyetemen, hanem utána is "beléjük neveleik" az idősebb orvosok. Már a seregben sincs akkora rangkórság, mint az orvosok között, pedig az se semmi, ami ott ment még pár éve. Sajnos nincs orvos ismerősöm/rokonom, pedig kíváncsi lennék rá, mitől érzik egyesek magukat többnek, mint az "átlagember".
Egyébként azt furcsállom a legjobban a fogászatban, hogy mennyire előrehaladott pl. az inplantáció területe, de pl. a foghúzás kíméletesebbé tételével szerintem nem foglalkoznak, mondván, hogy abból nincs akkora bevétel. A minap volt a tv-ben, hogy egy térdműtétnél mostmár az a szempont, hogy minél kisebb legyen a bemetszés, hogy gyorsabban gyógyuljon a beteg. A fogászatban miért nem lehet erre törekedni? Nagyon úgy látom, hogy itt még nem alakult ki ez a szemlélet, pedig kis hazánkban többen vannak azok, akiknél húzni is kell, mint azok, akik csak egy kis fogfehérítésre mennek a rendelőbe. Kíváncsi lennék, mit válaszol erre egy fogorvos!
para1000! Én is szurkolok Neked, és remélem az új doki nemcsak szakmailag, de emberileg is szuper lesz!!! A hányinger kerget el a gép elöl ilyenkor, amikor olvasom, hogy milyen sintérekkel akadtok össze!! Borzalmas!!! Hogy lehet gyökérkezelni érzéstelenítés nélkül?!?! Anyaúristen...ennél még a középkorban is kíméletesebbek voltak...amiatt meg egyenesen a plafonra mászok, amikor olyanokat olvasok, hogy a doki lecseszi az embert azért, mert nem ment előbb...teljesen kikészülök!!! :) El kellene küldeni őket pszichológia továbbképzésre, ha már IQ-ból nem megy. De olyan is előfordul, hogy imádják játszani az istent, és imádják, ha az emberek rettegnek tőlük, ettől lesznek ők tiszteletteljes orvosok, akik lenéznek mindenkit. Pedig egy szakközepet végzett ápolónő is magasabb erkölcsi szinten áll náluk...Komolyan, én nem tudom, mit művelnek a leendő orvosokkal az egyetemen, de van egy olyan érzésem, hogy külön óra van arról, hogy az orvosok istenek, és feljebb állnak az összes embernél, és le kell nézni mindenkit. Ezt onnan gondolom, mert millió orvost ismerek, de ebből össz-vissz egyetlen egy az, akire ez nem igaz. Bocsi, de teljesen felháborodok az ilyen sztorik után...
neutrova!
Igen, én még mindig fogorvosnak készülök, tanulgatok, és bízom benne, hogy sikerül, kár, hogy feladtad. :(
Nem azt mondtad, hogy tömésre nem lehet porcelán héjat rakni?
Akkor az a doki a saját ellensége. Hát abból él. Nem SZTK-s az a doki véletlenül???
Ez a megállapítás az eddig általam meglátogatott dokikra vonatkozott. Hogy a mostani milyen lesz, az csak holnap fog kiderülni. Róla annyit tudok, hogy egykor körzetisként kezdte, de most magánpraxisa van. Tehát elvileg érdeke lenne, hogy egy elcseszett beszólással ne üldözzön el magától, mert általam összeszedhetne akár egy szekrénysornak az árát is! :)))
Este jeges zacskóval "kezeltem" a duzzanatot, ami lelappadt. Sőt, még aludni is tudtam, s reggel fájdalom nélkül ébredtem! Persze, még így is duzzadt, de nem annyira, hogy látszódjon. Éjszaka viszont nem Algopyrint, hanem Cataflamot vettem be (itt olvastam, hogy az is jó) és bevált.
Fed-1!
Sajnos, sok fogorvos ilyenkor nem azt nézi, hogy a beteg végre elmegy hozzá, hanem hogy addig miért nem ment el! És rögtön "megalázza", hogy éreztesse a beteggel; hibát követett el, és "szerencséje" hogy most elment! És kinek van kedve egy ilyen "bemutatkozás" után visszamennie ahhoz az orvoshoz? Igazad van, másikat kell keresni, de ez vidéken nem olyan egyszerű, mint Bp-en.
"Bár gyanítom, hogy tőle is megkapom a "hogy lehet így élni?"-kezdetű lelkifröccsöt. Jó szokásuk, hogy a földbe tiporják az embert, az eszükbe se jut, hogy nem azért nem megyek a rendelőbe, mert nincs kedvem, hanem mert rettegek az olyan "mellékhatásoktól", mint amiket fentebb írtam."
Mivan? Ez hülyeség. Ha ilyen dokival akadsz össze, keress másikat. Sose fogják azt mondani, hogy hogy lehet igy élni. Különben Ő miből élne??? Aki nem a fogaidra koncentrál, hanem lelkifröccsözik, azt nyugodtan felejtsd el. Van N darab további fogdoki, aki megcsinálja a fogadat és nem "tipor földbe". Oszt ugyan mi köze hozzá, hogy milyenek a fogaid? Örüljön, hogy van mit csinálni, nehogy má bűntudatot is ébresszen benned... ne hagyd magad... várjuk a beszámolókat! Bátor vagy, émmá látom. Nemsoká fasza fehérek lesznek a fogaid, és tök nyugodtan fogod olvasni ezt a fórumot. :) Kitartás.
Én leginkább azért szorítok, hogy ez a doki végre hozzáértő és megértő legyen :)
Egyébként próbáltam aludni délután egy kicsit, ha már az éjszaka nem jött össze, de a "kedves" szomszéd motoros fűnyírója és gyermekének labdapattogtatása miatt nem sikerült. Egész nap jóformán tudomást sem szereztem a "kis kedvencemről", de így estefelé ismét emlékeztetni kezdett rá, hogy az élet nem fenékig tejföl :(. Beindult a duzzadás, a lüktetés. Be is löktem egy Algopyrint (nekem bármilyen - nyaktól felfelé jelentkező fájdalomra ez vált be, ráadásul van benne gyulladáscsökkentő is), most várom a hatását. Gondoltam rá, hogy elmegyek az ügyeletre, de ott előbb húznak, csak aztán kérdeznek :( Remélem, hogy hétfőig megúszom újabb problémák nélkül...
Végigolvastam a topicot a legelső hozzászólástól kezdve. Úgy gondoltam, hogy most kezdődő "nagygenerálomat" közzéteszem a topicon, hasonlóan néhányótokhoz.
Előtte azonban a "prológus":
Én is azok közé tartozom, akik végtelen számú kifogást képesek találni a fogorvosi rendelő elkerülése érdekében. Nem vagyok rá büszke, de a helyzeten évek, sőt év- tizedek óta semmi és senki nem tudott változtatni. Voltam ugyan fogorvosnál én is, de rendszerint akkor már feldagadt arccal mentem. Az iskolafogászat nálam is meg- alapozta az útálatot és a rettegést, és ezt fokozták az összeroppantott koronák és a gyökérkiemelések, valamint egy érzéstelenítés nélkül végzett gyökérkezelés. Ami viszont feltette a "koronát" a hozzáállásomra, az egyik kollégám pokoljárása. Szegénynek az egyik felső őrlöfoga menthetetlen lett, kihúzták. Utána viszont bedagadt az arca, nem bírt enni, inni, aludni, stb. Kiderült, hogy a bűnös fog gyökerének vége gyakorlatilag az arcüregében volt. Szájsebészet (ott persze beutaló a fül-orr-gégészetre), kórház, műtét, kórház, újabb műtét - mindez egy hónap leforgása alatt. No comment. Szóval, elég "inger" ért ahhoz, hogy ne menjek fogorvoshoz. Egyébként a családban jellemző a gyors fogromlás, bár erre az eddig meglátogatott fogorvosok egyértelműen rávágták, hogy ez hülyeség; nincs örökölhető fogászati probléma. Erről nekem eltérő a véleményem, de én ugye nem vagyok szakember :)
Szóval, a hét fogászatilag eseménydúsan telt. A jobb felső kettes baromira fájni kezdett. A párom "maszek" orvosa persze szabadságon (pedig "arany" keze van, igaz, meg is kéri az árát, de nálam ott szerepelt le, amikor a párom egyetlen(!) rossz fogát meglátva kiselőadást tartott párom felelőtlenségéről) a körzetink pedig közismerten egy szadista. Kerítettünk egy másik orvost, akiről többen elismerően beszéltek, és állítólag anyagilag is korrekt. Csütörtökön kértem tőle időpontot, de csak hétfő délután ér rá. Sebaj, gondoltam, addig kibirom. De Murphy törvénye ismét beigazolódott. Péntek reggel gyanúsan "érezni" kezdtem a bal felső 8-ast. Két legyet egy csapásra! Más se kellett! Estére viszont a j.f.2-es már nem fájt, a b.f.8-as viszont egyre jobban. De az íny is körülötte, amiből tudtam, hogy reggelre jön a "hörcsög-pofa". Az éjszaka alvás nélkül, az Algopyrin fogyasztásával telt. Reggelre bedagadt az arcom, de nem annyira, mint máskor, viszont tudtam, hogy hétfőn ez lesz a célpont, s nem a j.f.2-es. Most itt tartok. Úgy döntöttem, hogy ha elégedett leszek ezzel az orvossal, akkor megcsináltatom a többi fogat is. Bár gyanítom, hogy tőle is megkapom a "hogy lehet így élni?"-kezdetű lelkifröccsöt. Jó szokásuk, hogy a földbe tiporják az embert, az eszükbe se jut, hogy nem azért nem megyek a rendelőbe, mert nincs kedvem, hanem mert rettegek az olyan "mellékhatásoktól", mint amiket fentebb írtam. Majd lesz valahogy. Ígérem, hogy amint lehet, beszámolok az eseményekről, és a továbbiakról is (ha maradok ennél az orvosnál).
Köszi, jól vagyok. még mindig egy jó esztétikai fogászt keresek. Nagyon profi porcelán héjakat akarok, és nem baj, ha ez sokba kerül, de legyen nagyon jó. Nem leszek fogorvos, már nem akarok annyit tanulni! És Te? Fogorvos leszel?