Keresés

Részletes keresés

Mulan Creative Commons License 1999.10.13 0 0 257
Hogy leült ez a topic:(((
ExtraVagance Creative Commons License 1999.10.08 0 0 256
Cicvarek, Mulan!

Ha kicsit késve is, köszönöm a segítséget! Hétvégén kipróbálom.

Előzmény: Mulan (243)
Mulan Creative Commons License 1999.10.06 0 0 255
Én mindig nagyon előmelegített sütőben kezdem a kelttészták sütését, de leveszek belőle, amikor beteszem a tésztát.

Kipróbáltuk ám a dübbencset (a hagymásat), és osztatlan sikert aratott, de a korszerűsítés óta csak most sikerült írnom a fórumba. Olyan sikeres lett, hogy Prion fantáziáját is meglódította, és a közeljövőben néhány egyéb töltőanyaggal is ki kell próbálnunk.

Előzmény: Törölt nick (254)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.05 0 0 254
Igazából kb. az 5-6-os fokozaton "szokom" sütni a kelttésztákat nehogy átessek a paci túloldalára miszerint "kívűlről kopog, belül meg folyik". De hát ezt is sütője válogattya... :-))

Üdv, Cic

Előzmény: joy (253)
joy Creative Commons License 1999.10.04 0 0 253
Nos, pont ezekért a fortélyokért nyitottam a topicot, mert tudom, hogy néha hangyaf...nyin múlik, hogy yóóó ebéd, vagy moslék lesz az agész délelőtti meló eredménye...
A töpörtypogit egyébként mindenki dícsérte, millen omlós, porh anyós, csak azt nem tudták ennek levelesre kellett volna sikerednie...
Nem megkepta az élesztőt is, amíg pihent ~2*esére nőtt. Lehet, az volt a baj, hogy a tepsin már nem várt sokat, hanem, amikor meleg lett a sütő, zsamesz bele?
A tökforró sütőt azért még kipróbálom, én ugyan is közepesen (5 a 8-ból) sütöttem.
Előzmény: Törölt nick (252)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.04 0 0 252
Nemánno!! :-(( Nekem mindig levelesre sikeredik. (ezt most nem elkeserítésnek írtam). Nem felejtettétek ki az élesztőt? :-))
Én is gáztűzhelyet használok, én sokáig pl. nem tudtam benne normális piskótát sütni, mert mindig volt valami gyíkja. No de kitapasztaltam a fortélyát és most már olyat sütök benne, hogy nocsak! :-)) Ergo, kitartás!!

Üdv, Cic

Előzmény: joy (251)
joy Creative Commons License 1999.10.04 0 0 251
Cic! A hétvégén kipróbáltam, egész a sütőig tökéletes volt, de amikor kikerült, olyan omlós-porhanyós volt, de nem leveles! Úgy jártam vele, mint az első és utolsó kenyeremmel, szép, magas, pirospozsgás és KŐKEMÉNY! Ez mitől lehet? Gáztűzhelyben sütünk. Ezekkel a kelttésztával nem sikerült még semmi. Csak a nejem aranygaluskája lett yóóó!
Előzmény: leveli (250)
leveli Creative Commons License 1999.10.04 0 0 250
boklasztam az "Tasztalban" , es rabukkantam erre a boszorkanykonyhara . szeretnem leirni a leveles tepertos pogacsa receptemet . Hozzavalok :(40-45db hoz ) 50dkg finomliszt ,3dkg eleszto ,so ,bors ,1 tojas ,2-3 dl kefir vagy tejfol 30 dkg teperto , 5 dkg zsir ,es a keneshez 1 tojas . keszites ;kozvetlenul a megszitalt liszbe belemorzsoljuk az elesztot ,hozzaadjuk a tojast ,kiskanal sot ,es annyi kefirt vagy tejfolt es a zsirt ,hogy kozepesen kemeny tesztat tudjunk gyurni belole ,----nem szukseges kidolgozni .Cipora formaljuk es letakarva tartjuk ,felora mulva teglalap alakura nyujtjuk .Megkenjuk1 kiskanal soval es 1 mokkaskanal borssal jol elkevert daralt tepertovel ,majd osszehajtogatjuk; eloszor felulrol lefele ,aztan alulrol felfele -harmadolva -egymasra hajtjuk a tesztat ; a balharmadat felhajtjuk a teszta tetejere ,jobb harmadat pedig kisse megemelve a teszta ala hajtjuk . A hajtogatast 4-szer kell megismetelni 1/2 orankent ,kozben letakarva pihentetjuk .A hajtogatas iranya tetszoleges ,de mindig azonos sorrendben kell vegezni kulonben nem lesz leveles a teszta . Vegul 3cm vatagsagu lapra nyujtjuk , tetejet hegyeskessel bekockazzuk es kozepesmeretu szaggatoval kiszurjuk . Egymastol tisztes tavolsagra tepsibe rakosgatjuk ---,mert sutes kozben megnonek sot meg nemelyik el is dolhet ! ---,tetejuket megkenjuk tojassal es elomelegitett ,forro sutoben 220 fokon szep pirosra sutjuk (ez kb. 20-25 perc ).Frissen ,langymelegen az igazi !
joy Creative Commons License 1999.10.02 0 0 249
Én a SOLE (szegedi) 20%-osát szeretem leginkább, mert kis keverés a pohárban és nem csomós. Sok tejföl ugyan is csomós, vagy ikrás...

Köszi a leveleseket, ki fogom próbálni a hétvégén. A döbbenetet - akarom mondani - dübbencset is!

Előzmény: Mulan (248)
Mulan Creative Commons License 1999.10.01 0 0 248
Lehet, hogy nem volt egyértelmű a kérdésem: "bele" jó a bolti tejföl (persze tényleg nem valami diétás), de amit a tetejére locsol az ember sütés előtt... Én például nem rajongok érte, ha túrókéreg keletkezik, ahelyett, hogy beszívódna a tésztába (rakott akármibe). Ilyeneknél többnyire azt szoktam csinálni, hogy tejszínt veszek, hagyom megromlani - de azt jó előre el kell határozni.
Egyébként tapasztalatom szerint kapható tejfölből jobb a Mizo, Mint a Danone (de persze a tejfölre gondolok, nem a mizófölre).
Előzmény: Törölt nick (247)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.01 0 0 247
Igazából nem teljesen értem a kérdést, de azért megpróbálnék válaszolni... :-))
Egyszerű, snassz, bolti tejfölt használok, azzal, hogy jobb minőségűt veszek (és ez itt a reklám helye, de!) 20%-os Danone a nyerő nálam töpörtyűs pogácsába. Lehet, hogy csak beidegződés, de evvan. :-))

Üdv, Cic

Előzmény: Mulan (245)
Mulan Creative Commons License 1999.09.30 0 0 246
Talán ennek a rovatnak a látógatói közül érdekel valakit, hosszú idő óta először sikerült frissítenem a netszakácsot, sokat bővült a legutóbbi sikeres belepiszkálásom óta.
Mulan Creative Commons License 1999.09.30 0 0 245
Kérdés van: Milyen tejfölt használsz? Rákérgesedőset, vagy beleolvadósat?
Előzmény: Törölt nick (236)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.30 0 0 244
Mulan!
Visszatérve a kelttésztára - én is úgy járok el vele mint Te főleg a mennyiségeket illetően; azért is hangsúlyoztam, hogy az 1 kg liszthez bő 3/4 liter tejet "használok el" a dübbencs esetében. Egyébként én már próbáltam csak símán olvasztott zsírral, mert egy alkalommal olyan vendégünk volt, aki szintén nem szerette a kaprot. Biztosíthatlak afelől, hogy úgy is fantasztikus!! De szerintem hagymával is finom lehet, eddig még eszembe sem jutott azzal kipróbálni. Van még egy-két nagyon jó sós receptem, majd alkalomadtán a köz javára adom, csak most már rohanok.

Üdv, Cic

Mulan Creative Commons License 1999.09.30 0 0 243
Most látom, hogy ezzel már elkéstem...
Előzmény: Mulan (242)
Mulan Creative Commons License 1999.09.30 0 0 242
Egyenlő mennyiségű sót meg lisztet keverj el annyi vízzel, hogy olyan palacsintatésztaszerű massza keletkezzék, és ezt locsold a perec tetejére.
Előzmény: ExtraVagance (237)
Mulan Creative Commons License 1999.09.30 0 0 241
Kösz a dübbencset! Kár, hogy nem szeretjük a kaprot, de beindítottad a fantáziámat: biztosan jó az más adalékkal, netán abban a zsírban kicsit megsütögetett hagymával is... Valahogy sós kelttésztából (ha a pogácsákat leszámítjuk) szerényebb a repertoárom mint édesből. (Bár éppen a múlt héten találtuk fel a sajtos csavarintost)

Abban teljesen egyetértünk, hogy kelt tésztát nem is lehet mérleggel csinálni, mert mindig más a liszt, érezni kell azt:)) de azért valami közelítő recipét meg lehet adni.

Nálam pl. a fél kiló liszt (bár nem szoktam mérni, látszik azon, hogy mennyi), öt deka élesztő vagy két zacskó szárított a standard, az élesztőhöz egy kávéskanál cukor, jó késhegynyi só, egy deci tej vagy víz, ha kovászt csinálok egy kanál liszt. Ehhez jön azután a recipe szerint az egyéb miegymás, és a végén a "szükséges mennyiségű" tej vagy víz - na ezt végképp nem lehet előre megmondani, mert az egyéb hozzávalók változó minősége is befolyásolja. Szerintem egyszerűen nem lehet elszúrni, egy-két deka liszt ide vagy oda nem sokat tesz. Lényeg a böcsületes kidolgozás, kelesztés, és az eltalált sütés.

Előzmény: Törölt nick (240)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.30 0 0 240
Juci! Én snassz kelttésztár szoktam készíteni és mint azt már az előbbiekben említettem, teszek bele tejfölt stb, stb. Hogy miből mennyit teszek azt ne kérdezd, mert soha nem mérem, hanem szemre, valamint állagra "dolgozom". :-)

Üdv, Cic

Előzmény: juci (238)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.30 0 0 239
Én személy szerint szoktam sütni olyan sósperecet (nem vagyok pék, de remélem ez nem kizáró ok a véleménynyílvánításhoz). A trutyit a tetejére pedig a következőképp készítem: lisztet keverek el vízzel, hasonló sűrűségűre, mint a palacsintatészta, meg sót bele. Ezzel szoktam a tetejét nyakon önteni és frankón nyúlik utána, meg miegymás. :-)
Előzmény: ExtraVagance (237)
juci Creative Commons License 1999.09.30 0 0 238

Csak várom itten a tepertyűsös csodának a receptyét... :-(
Előzmény: Törölt nick (236)
ExtraVagance Creative Commons License 1999.09.30 0 0 237
Segítség! Én már olyan régen szeretném tudni...mi a titka az óriásperecen lévő sós masszának. Tudja valaki? De én arra az igazira gondolok, ami olyan puha, nyúlós! Tudjátok!? A régi Puskin moziban lehetet olyat kapni. Ha valaki tudja, hogyan kell készíteni légy szíves adja közre, és arányokat is írjatok, ha tudtok! Gondolom a pékek profik ebből...

Előre is köszönöm!

Törölt nick Creative Commons License 1999.09.29 0 0 236
Nálam is két tetőcserép figyel a sütő alján.

Mulan!
Szóval dübbencs:
Lágy kelttésztát kell készíteni (1kg liszthez, bő 3/4 liter tej), persze sós tésztáról van szó. Amikor megkelt, lisztezett deszkán olyan nagyra ki kell nyújtani, amennyire csak lehet. Őszintén szólva, én dübbencsgyártáskor feláldozom a konyhaasztalt (utána kiválóan le lehet takarítani). Ergo már nem is nyújtom, hanem húzom, mint a rétest szokták régen, az sem baj ha néhol elszakad.
Egyszerű, snassz disznózsírt felolvasztani és bazi sok kaprot beletermelni, ezzel kell megkenni tésztát. Utána valamennyi részt be kell hajtani belőle, majd a "szűz" részeket megint megkenni. Ezt addig kell folytatni, míg az összehajtogatott, kenegetett tészta el nem éri a tepsi méretét. Kizsírozott, lisztezett tepsibe beletenni, még úgy nyersen megvagdosni a tetejét jó mélyen (olyan féltenyérnyi méretűre) és sós tejföllel nyakon löttyinteni.
Ezt is szinte szálkáira lehet szedni, nagyon finom.

Ha van valami kérdés ezzel kapcsolatban, akkor kíváncsian várom.

Üdv, Cic

ui:bocs, ha hosszú lett!

Mulan Creative Commons License 1999.09.29 0 0 235
Engem viszont érdekelne a döbbencs mibenléte!

Két tetőcserép nagyon precízen kitölti a sütő alját, és tökéletesen megfelel a célnak.
Persze a még régimódibb gáztűzhely, aminél lehetett állítani, hogy alsó láng, vagy felső láng - sőt, középen is megállt... az is tökéletesen megfelelt.

Előzmény: juci (234)
juci Creative Commons License 1999.09.29 0 0 234

Nem, nem, nem, hanem a tepertyűs csodának a tésztája! És mekkora cserép köll a tűzhelybe? Bazinagy?
Előzmény: Törölt nick (233)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.29 0 0 233
A cserepet meg azért raktam be a sütőbe, hogy ne égessen annyira. Ez még egy régi gáztűzhely (ergo nem légcserélős vagy mifene) és a süteményeknek az alja szénné égett szinte, a tetetje meg még nyers volt... :-(( Ezt kiküszöbölendő, cserép be, gond nincs!! :-))

Már mint a dübbencs mibenléte érdekel?

Előzmény: juci (232)
juci Creative Commons License 1999.09.29 0 0 232

Bocsánat, de kifejtenéd a tészta pontos mibenlétét? Érdekel az ügy! Ja, és minek is kell a cserép?

Előzmény: Törölt nick (230)
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.29 0 0 231
Jut eszembe! - szokott valaki sütni közületek dübbencset? Ismeritek?
Törölt nick Creative Commons License 1999.09.29 0 0 230
Nagyon tetszik ez a topic, kár, hogy csak most akadtam rá. Remélem most már aktív tagja leszek, mert nagyon szeretek a konyhában szorgoskodni, no meg állítólag van is hozzá tehetségem... :-))

Joy! Nem tudom ez-e a legjobb recept, de nekem mindig beválik. Kelt tésztát készítek azzal, hogy teszek bele tejfölt (egy egész pohárral). Ha megkelt, kinyújtom, megkenem darált töpörtyűvel, hajtogatom, pihentetem. Kb. 15-20 perc múlva megint elnyújtom, megint hajtogatom, de most egy kicsit más irányban mint előtte, majd ismét pihentetés. Ezt eljátszom vagy négyszer, utána elnyjtom, kiszaggatom jó méretesre, a tetejét meg megkenem tejfölös tojással és már lehet is sütni. Garantáltan szálakra lehet szedni!

Olvastam az előttem szólók leveleiben, hogy cserepet tesznek egyesek a sütőbe meg miegymás - nos, nálam van két tetőcserép, meg egy kislábas víz ha pogácsát, vagy kelt tésztát sütök.

Üdv, Cic

Előzmény: joy (229)
joy Creative Commons License 1999.09.27 0 0 229
Hát senki nem tud egy yóóó leveles-töpörtyűs pogácsa receptet?
Előzmény: joy (227)
joy Creative Commons License 1999.09.23 0 0 228
?
Előzmény: joy (227)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!