Keresés

Részletes keresés

Mulan Creative Commons License 1999.10.21 0 0 290
Na hát ez az. Biztosan valami extrém kelesztőanyagot használnak. Egyébként tényleg még prézlinek vagy zsemlyekockának sem jó. (Már régen kenyérből csinálom a zsemlyekockát is. Esetleg franciakenyérből.

A rakott zsemlyét is úgy találtam fel, hogy tojásos zsemlyét akartam csinálni vacsorára, de nem lehetett belőle szeleteket vágni.

Na és a gumikifli? És akkor kiírják rá, hogy sóskifli....

Előzmény: juci (288)
muskatli Creative Commons License 1999.10.21 0 0 289
Eddig nem volt :– ( , de most már lesz! :–)))
Majd hétfőn megkeresem a NetSzakácsban. Hétfőig ugyanis nem lesz rá alkalmam. Addig az elméletben tanultakat kipróbálom a gyakorlatban.
Hogy pogácsa lesz, azt már tudom, csak még a sajtos és a burgonyás között nem tudtam választani.
Előzmény: Mulan (287)
juci Creative Commons License 1999.10.21 0 0 288

Igen, ez egy érdekes kérdés: mi van a zsemlében? Szerintem már majdnem feltalálták a csak levegőből készülő, virtuális zsemlét...:-(
Előzmény: Mulan (287)
Mulan Creative Commons License 1999.10.21 0 0 287
Miért Neked nincs?-:)))

Félre a tréfával: én még emlékszem rendes péksüteményre, és nem szeretném, ha a lányaim elfelejtenék, milyen is az, bár kicsi korukban még találkozhattak vele, meg néha Pesten is sikerült olyat megcsípnem (Nem tudok forrást megnevezni, mert holmi szállodai állófogadásokon fordult csak elő). Amúgy néhány alapreceptet már beírtam a NetSzakácsba, remélem, ma el tudom küldeni.

A zsemlye egyébként a lehető legeslegegyszerűbb: sima, búzalisztből, vízzel készült sós kelttészta, kis cipócskákban sütve. Fogalmam sincs, milyen modern adalékot tesznek bele a pékek, hogy ez a látványos, seízű, prézlinek is alkalmatlan vízfelfújt legyen belőle.

Előzmény: muskatli (283)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.21 0 0 286
Most, hogy így mondod! :-)) Nálunk meg ma nyilván ez lesz a vacsora ha minden igaz. Épp gondolkodtam rajta, hogy mit dobjak össze nagy sebességgel mert jön a sógorom, de most már mindent tudok. :-))
Előzmény: Mulan (284)
Mulan Creative Commons License 1999.10.21 0 0 285
Ja és úgy ad elő egy bizonyos pecsenyeszószt, mintha az lenne A Pecsenyeszósz. Pedig nem is igazán mindenhez illik a paradicsommártás.
Előzmény: Mulan (281)
Mulan Creative Commons License 1999.10.21 0 0 284
Mit lehessen tudni, lehetne az valami trükk is :)))))

Kösz a krumplist, már látom, hogy holnap az lesz vacsorára:))) (És persze, már ott van a NetSzakácsban, csak elküldeni nem tudom. Remélem ma estefelé kisebb lesz a forgalom a hálón.

Előzmény: Törölt nick (280)
muskatli Creative Commons License 1999.10.21 0 0 283
Kedves Mulan!
„(a házit meg sajnálom ilyesmire)”
Lehet, hogy zsömle recepted is van?
Előzmény: Mulan (281)
juci Creative Commons License 1999.10.21 0 0 282

Igen, én is asszem, hogy a zsemle a hibás. De ezt a kenyereset megpróbálom. Köszi!!
Mulan Creative Commons License 1999.10.21 0 0 281
juci, kedves, esetleg itt is láthatsz néhány töltelék-tippet, ha nem is mindenben értünk vele egyet. Én nem tanácsolom a prézlit, legalábbis boltit nem. A mostanában legtöbb helyen kapható "felfújt" zsemlye szerintem nem jó töltelékbe, akármilyen óvatosan áztatod (a házit meg sajnálom ilyesmire), ezért használok inkább kenyeret, és másnak is ezt javaslom.
Előzmény: juci (273)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.21 0 0 280
Mulan, kedves!
A hozzászólás jogos, a tiltakozásnak helyt adok! :-))) (természetesen csak egyszer kenem meg).
Otthon ebédeltem, úgyhogy behoztam a krumplis receptjét is, íme:

- 40 dkg liszt
- 20 dkg főtt, áttört burgonya
- 10 dkg zsír
- 1 ek só
- 1 dl tejben megfuttatott fél csomag élesztő (2,5 dkg)
- 1 tojás sárgája

A hozzávalókat összegyúrom, kidolgozom, fél órai pihentetés után 3-szor nyújtom. Minden nyújtás után megkenegetem olvasztott zsírral /ezt viszont 2-szer kenem meg, mivel 3 nyújtás között 2 kenegetés van... :-)/
Kinyújtom, kiszaggatom, a tetejét tojással megkenem és forró sütőben sütöm.

Apukám azt mondta, hogy fenséges, ő nagy krumplispogácsa-rajongó!

Üdv, Cic

Előzmény: Mulan (279)
Mulan Creative Commons License 1999.10.21 0 0 279
Cicvarek, kedves, kétszer kened meg?-:)

Egyébként csoda, hogy reggel még átment az a file, azóta sem tudtam utánaküldeni az étlapot, a forrás szerinti táblát, meg a címlapot a napi ajánlattal - írom be az újakat, de, hogy mikor fogom elküldeni...

Várom a krumplist, egy-két nap nem oszt, nem szoroz - és most éppen a tésztaféléket irkálom, örülök minden külső forrásnak, hogy ne az én nevem szerepeljen minden recipe alatt. (Meg ki is szoktam próbálni az ujdonságokat.

Előzmény: Törölt nick (278)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.21 0 0 278
Szia Mindenki!

Mulan:
olvastam a saját receptjeimet, most örömömben fülig is ér a szám. :-)). Íme, közlöm a sajtos pogácsa receptjét, meg majd behozom a mindentudó receptfüzetemet és beírom Nektek a krumplis pogácsa receptjét ami szerintem nagyon finom, csak sajnos recepteket nem igen szoktam fejből írni, a sajtosét is csak azért tudom most közölni, mert tegnap este sütöttem.

Na szóval, sajtos pogácsa:

- 60 dkg liszt
- 25 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 pohár tejföl
- 1 csomag friss élesztő (5 dkg)
- 1 dl tej
- 15 dkg reszelt sajt
- ízlés szerint só ( ez nálam kb. 2-3 kk-nyi)

A lisztet jól eldörzsölni a margarinnal, majd beledolgozni egyszerre a sajtot, a tejfölt, a sót, a tojást, a tejben megfuttatott élesztőt. Összegyúrni, kinyújtani, kiszaggatni, tetejét tojással megkenni és sütés előtt közel egy óra hosszáig a tepsiben pihentetni, úgy szobahőmérsékleten. A tetejét tojással megkenni, akinek van kedve és türelme tehet a tetejére reszelt sajtot, vagy szezámmagot, vagy köménymagot stb.
Még langyosan a legfinomabb, de egy-két nap múlva is jó, ha nem hagyjuk kiszáradni.

/mondjuk nálunk max. másnap van még belőle, mert egyszerűen nem ér rá kiszikkadni, hamarabb el szokott fogyni... :-)/

muskatli Creative Commons License 1999.10.21 0 0 277
Kedves Juci!
A mai Népszabadság Itthon mellékletében vannak töltött husik. F.Nagy Angéla receptek.Azok meg mindig jók szoktak lenni, tapasztalatom szerint.
Előzmény: juci (273)
Mulan Creative Commons License 1999.10.20 0 0 276
Cicvarek, Kedves, elgyönyörködhetsz a receptjeidben itt, de menüből sajnos egyelőre nem lehet elérni, mert nem sikerült utánaküldenem az étlapot (sávszélesség, :-(((((). Azért igyekszem még ma feltenni, estefelé javulni szokott az átvitel.

Én is várom a sajtos pogácsát! Meg krumplisat is, ha tudsz, mert olyat gyerekkoromban ettem utoljára, és sajna nem figyeltem oda, amikor készült.
Káposztásat szokott valaki?

Előzmény: Törölt nick (270)
Mulan Creative Commons License 1999.10.20 0 0 275
Hát ez teljesen attól függ, milyen összetételű töltelékre gondolsz. Ha az alapértelmezett kenyér-tojás alapúra:
- nagyon kifacsarni a kenyeret
- kevesebb nyers tojást tenni bele - esetleg csak a sárgáját (hogy azért ne legyen túl "kenyeres", lehet bele tenni főtt tojást - én mindig szoktam
Előzmény: juci (273)
Mulan Creative Commons License 1999.10.20 0 0 274
Persze, nyugodtan tehetsz bele mindenfélét, amit szerettek, szerecsendiótól szezámmagig, akár zöldfűszert is.
Előzmény: muskatli (272)
juci Creative Commons License 1999.10.20 0 0 273

Kedves Mulan, Fő-konyhamestertündér, és minden jelenlévő!

Töltött csirke ügyben kérném a tanácsotokat: hogyan kell a tölteléket olyan állagúra csinálni, ahogy a nagykönyvben meg vagyon írva? Nekem mindig túl lágyra sikerül (nem mondom, nagyon finom, de mire beletömködöm a csirkébe...)

muskatli Creative Commons License 1999.10.20 0 0 272
Kedves Mulan!
Ezt a lángost is kipróbálom. A régebben írt kenyér receptet már próbáltam és azóta is sütöm rendületlenül. Nagyon finom! Lehet azt ízesíteni valamivel a köményen kívül? Csak a változatosság kedvéért. Bár így is megúnhatatlan.
muskatli
Előzmény: Mulan (266)
muskatli Creative Commons License 1999.10.20 0 0 271
Kedves Cicvarek!
Köszönöm, majd felezek, vagy negyedelek. A sajtos pogácsa is érdekelne!

köszönettel
muskatli

Előzmény: Törölt nick (270)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.20 0 0 270
Üdv Mindenkinek!

Tegnap áramszünetünk volt a munkahelyen, így egy kissé lemaradtam, no de most uccu neki. Akkor vegyük szépen sorjában:

Joy:
őszintén szólva én kaptam a kelesztőtálamat, de közben annyira megszerettem, hogy Anyukámat is rábeszéltem, hogy vegyen egyet és azóta ő is szívvel-lélekkel használja. Azt hiszem neki a Metro áruházban vettünk. Szvsz a legjobb az, aminek majdnem félgömb alakja van, pontosabban úgy néz ki, mint egy habüst. Annyit szoktam még vele mesterkedni, hogy amikor megdagasztom a tésztát, lezárom az edény tetejét, kinyomom belőle a levegőt és az egész edényt vagy 10 cm-nyi mélységű meleg vízbe ültetem. Ennek annyi az előnye, hogy sokkal hamarabb megkel, olyankor ki is fújja a levegőt azáltal, hogy felnyílik a teteje.
Na, ezt jól körülírtam, de talán sikerült kedvet csinálni hozzá. :-))

Muskátli:
Mulan már írta is, rengeteg. De mivel több napig eláll a hűtőben a nyers tészta, így nem okoz gondot a nagyobb mennyiség. Egyébként meg aki nagyon sokallja, meg lehet felezni az adagot. :-))

Mulan:
Semmi kifogásom ellene, hogy "publikáld" a receptjeimet, sőt még örülnék is neki, hogy valami hasznosat tudok produkálni; aztán majd elolvasgatom a saját receptjeimet, másokét úgy is szoktam böngészni a Netszakácsban. :-)

Bocs, ha kissé hosszú lett a hozzászólásom. Csak közben majszolgatom a tegnap este szintén általam sütött sajtos pogácsát és szinte észre sem veszem, hogy dől belőlem a mondóka. Ha érdekel valakit a receptje, szívesen közzéteszem azt is.

Üdv, Cic

http Creative Commons License 1999.10.20 0 0 269
JOY!

Ne frusztrálódj attól, hogy összecsomósodik a tejföl. A mostani csajom is mindig összecsomósítja. Vízzel föl kell jól higítani és lassan elkeverni az abrakban. Különben a csomós tejföltől nekem is futkos a hátamon a hideg. Azért pattant ki a fejemből az ötlet, hogy ha valami minél hígabb, annál kisebb az esélye, hogy pászka legyen belőle. A legjobb magából a levesből higítani, de mással is lehet. A CocaColát nem ajánlom. Ha nem tudod megoldani a tejfölcsomótlanítási problémát vagy felejtsd el a tejfölöt, vagy vegyél túrót. abból pár deka is elég összemorzsolva. Pont olyan lesz. A többiből meg csinálhatsz fini körözöttet.
Egyébiránt a csajok szerintem manapság maguk harcolják ki, hogy csak krupmplit meg zöldséget pucolhatnak, mert mindig mindent összecsomósítanak. Előnyükre szolgáljon, hogy a zöldségeket tényleg tüchtigen pucolják meg. Én két dolog miatt tisztelem a nőket. 1.) Nem haspókok. 2.) Puncikjuk van. Különben a magyar csajszikkal semmi gond nincs, nyáron Lichsteinben nekem egy harcedzett konyhanagymama olyan zöldésglevest csinált, hogy megcsináltattam vele másnap. A recept: forró vízbe mindenfélét beledobált. A karalábé hersegett, a karfiol szétfőtt, mézédes volt a reszelt sárgarépa melasztól, tocsogott a cukkinitól és kész. Bors az asztalon.

http Creative Commons License 1999.10.20 0 0 268
MIT AKARTAM FŐZNI MA?

Improviztív spagettit. (Az internet miatt holnap csinálom meg.) Vettem egy kiló dzsuva gombát 250 forintra lealkudva - apró és petyhüdt. 10 dkb szalonnát, 40 dkb fradi-kolbászt, és 75 forintért leértékelt üveges zöldborsót és tejfölt a MEINL-ban, meg petrezselymet.
A spagócát sós forró vízben megfőzöm. Ha jó, a fedőt résnyire engedve leszűröm. Közben össze-vissza vagdalom a gombát (előtte kicsit leöblítem). Az egyik edényben hagymát pirítok, a másik edényben szintén. Az egyikbe beleteszem a gombát meg a másikba is. amelyik hamarabb megpirult, abba belehajigálom az össze-vissza vagdalt petrezsejmet, kicsit várok (két jó korty sör), majd földengedem vízzel. Kicsit megborsozom. Ha elkészült elkeverem benne a tejfölt (hagyok belőle a cicának is) aztán kész. (A tejföl helyettesíthető egy kis tejjel is.) Ha kifelejtem a sót és a vegetaport azt is teszek bele. Meg pici p.paprikát, hogy legyen színe. EZ a gombaleves. Nem rántom be, inkább a gomba egy részét beteszem a turmixba.
A másik edénybe belenyiszálom a szalonnát (amikor félig megpirult a hagyma) aztán a miszlikre vágott fradikolbászt és a gombát. Nem nagy meló, csak úgy kell vágni az alapanyagokat, mintha kést fennénk késsel. Ha jól összedzsuválódott és a gomba nem herseg, belehajintom a spagettig. Összekeverem. Utána összesöpröm a konyhát, kitakarítom a kredencet (bazsalikom , tárkony, bors, júliusi zöldpaprika maradékok stb.) és összekutyulom. Most nagyon megfutott anyagilag és vettem húsz deka sajtot is. Azt vagy megeszem addigra vagy reszelek belőle rávalónak. A hűtőben találtam valami kecsapmaradékot. Még gondolkozok rajta, hogy a szemétben vagy a EURO-spagettiben landol-e.

http Creative Commons License 1999.10.20 0 0 267
Mi az, hogy leült ez a Topic? Akkor szólok.
I. Az evésnek két lényege vagyon.
a.) Éhség csillapítása
b.) Hedonisztikus mámorban való gyomorgyönyör.

a.) A zsíroskenyát mellőzöm (bár nem árt az egykilos kenyeret nem az ISO-szavbávny szerint szeletelni, hanem teljes hosszában óriási és vékony karéjokat képezve. A többit tudjátok - lilahagyma, liba-kacsa-vagy-sertés-zsír, p.paprika stb.).
Tehát jönnön a puliszka! Forróvízbe kukoricaliszt és fakanál, só. Kevergetés után célszerű a fakanalat kivenni. Piszok rossz, de laktató. Ízesítés ízlés szerint OR/AND formállogikai struktúrában: fokhagyma, szeletelt lapulevél (komolyan: Középlakon ettem), víz helyett tehén, kecske vagy birkatej, ill. Aamerican Express kártyával rendelkezőknek juhtúró. Ezt bele kell keverni, úgy, hogy a végére hidegen egy-két ploccsanás maradjon a tetejére. (Egyébiránt így fenséges.)

b.) Veszedelmesen spriccelő forró zsírban tarját, vagy más könnyen sülő húst hajintunk. (Előtte késsel bevagdossuk, nehogy zanszásodjon, haenm inkább terüljön. FONTOS: a lábos aljára lapítgatjuk faknalállal, villával, vagy azbesztkesztyűvel. Három-négy perc után TURN. Másik oldalt is u.így csak öt percit, mert addigra vizet ereszt, és annak el kell párologni. Utána megint visszafordítjuk, belejajigáljuk a lusán karikára vagy ormótlanra vágott vöröshagymát. A TETEJÉRE (különben fekete lesz). Lefedjük, kukkantgatjuk. Ha kell Apenta ásványvizet, esetleg fehérbort, végső esetben vizet öntünk hozzá. A fokhagyma már két napja áll a vízben: kenőtoll benne. Köretnek kenyeret, puliszkát, rizsát, krumplit vagy parajkérmtortát eszünk hozzá. Elkészítési idő 25-30. perc. Közben meg lehet inni a bor javát. Jó ha van a szomszédban chilipúder. Ha nincs megteszi a feketebors is. Innyencek előre mustározzák és borsozzák-chilizzék be, erőteljesen láb- vagy mutatóújjal dörgölve. Ellenjavallat: előtte ne együnk KNORR-levesport natúr, vagy vízben oldva. Ha valaki degeszre akarja enni magát akkor több olajban csinálja, és a vége felé hintsen bele lisztet, vizet és mustárt. Ha citromlét is dönt hozzá, akkor nézze előtte meg van-e kristálycukor otthon balanszírozás végett.

Mulan Creative Commons License 1999.10.19 0 0 266
Cicvarek, Kedves!

Én ugyan így csinálom a lángost, de biztosan ezt is érdemes kipróbálni. Ellenedre lenne, ha egyes receptjeidet betenném a NetSzakácsba?

Előzmény: Törölt nick (262)
Mulan Creative Commons License 1999.10.19 0 0 265
Rengeteg. Igaz, én más receptet használok, de egy kiló lisztből 10-12 személyre bőségesen elegendő keletkezik.
Előzmény: muskatli (264)
muskatli Creative Commons License 1999.10.19 0 0 264
Ha már felmerült a téma, megkérdezem, hogy az 1 kg lisztből mennyi lángos lesz?

Előzmény: Törölt nick (262)
joy Creative Commons License 1999.10.19 0 0 263
Milyen kelesztő tálat használsz? Én nem mertem venni, kicsit (nagyon) bóvlinak tűnt...

Házi túrókészítésről már írtam.
Vigyázat! Krémföl, tejfölkrém, és hasonló kotyvalék nem jó kozzá, csak a natúr joghurt, és tejföl keveréke (literenként 1-1 púpos eka), ma - kedden reggel - még mindig iható volt, mert a boltban csak ilyen krém-micsodák voltak. Hiába ringattam, énekeltem neki altatót - és melegítettem!

Előzmény: Törölt nick (262)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.18 0 0 262
Lángos:
- 1 kg liszt
- kb. 1/2 l tej (liszttől függ, ált.-ban kicsit több, érezni kell)
- 5 dkg élesztő
- 1 pohár tejföl
- só

Az élesztőt megfuttatom egy kis tejben (előzőleg pici cukor bele), majd a liszthez keverem és vele egy időben belezuttyantom a tejfölt, a sót, a tejet. Először csak a fél liternyit, aztán ha kell még, akkor még többet. Jól kidolgozom, persze nem kézzel, hanem a dagasztóspirállal, inkább lágyabb tészta legyen, de ne legyen túl lágy sem.
Be kell tenni kb. 2 órára a hűtőszekrénybe, utána lehet sütni. És a legszebb dolog az egészben az, hogy hűtőben egy hétig is eláll nyersen. Én úgy szoktam a dolgot művelni, hogy kelesztőtálban csinálom és azzal együtt ültetem a hűtőbe, így nem is szed magába semmi szagot, no meg a teteje sem szárad meg a nyers tésztának.
Ízesítés kedv szerint, nálunk "természetesen" minden dukál, fokhagyma, tejföl, özön sajt. :-))

Üdv, Cic

muskatli Creative Commons License 1999.10.18 0 0 261
Igen! Igen! Igen!
Előzmény: Törölt nick (260)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!