Keresés

Részletes keresés

viricsi Creative Commons License 2004.08.10 0 0 1564

Üdv k2laci !

 

Egy apró adalék:A tavalyi évet nem lehet alapul venni a klímaszerelés tekintetében,mert az egy "arany év" volt a szerelőknek.Drasztikusan csökkentek a klímák árai és tartós kánikula volt.Mindenki klímát akart felszereltetni.Ezért bizony az volt a helyzet,hogy több hetes előjegyzéssel dolgoztunk.Egy szerelőpár egy nap alatt szerintem megbízhatóan 2,max 3 gépet tud  felszerelni,ezért korlátozott a bevállalható szerelések száma is.A maximum két hónapos csúcsra nem szabad céget fejleszteni,ráadásul nem is tudsz,mert minden"üzemképes"szaki tele van munkával.

Az én személyes véleményem is az,hogy minél nagyobb egy cég,annál kevésbé vevőcentrikus.tisztelet a kivételnek.

 

Még az előző hozzászólásomhoz annyit hozzátennék, a jó szakember sem tévedhetetlen,ő is hibázik,de ha valamit elrontott azt ki is javítja.

 

Üdvözlettel: viricsi

Előzmény: k2laci (1562)
gergo9 Creative Commons License 2004.08.10 0 0 1563

Hi Proteus 1.!

 

Sok mindenben egyetértek veled...csak néhány plussz gondolat....

 

Akinek jó a kézügyessége van, és egy kis műszaki érzéke az sok mindent olcsóbban meg tud úszni a mai Magyarországon. Pl. a házépítésnél is bevésheted előre a konnektor fészkeket és a "bergmancsöveket" és így jóval olcsóbban fogja összekötni a vezetékeket a villanyszerelő. 

Végül is ha előkészíted a terepet, akkor valószínűleg itt is olcsóbban fogják beüzemelni, de óva inteleg a gázbizergálástól!!! Ha olvastad a topicot akkor világos, hogy miért.

 

Azért szerintem mielőtt belevágsz a dologba nem árt előtte tisztázni a beüzemelő céggel, hogy így is vállalják -e a dolgot és hogy megadják-e majd a garanciát.(értsd.pecsét...stb), mivel azért a részükről is jogos, hogy csak az általuk végzett munkára vállalnak garit. Mert pl. ki tudja, hogy hányszor ejtetted le mondjuk a kültérit? :-))) ...stb.

 

A másik, meg, az amit a Windy12 is mondott; az olyan apróságok mint a vízelvezetés trükkjei, vagy a kül és beltéri szinteltérései vagy a gyári beszerelő csomag használhatatlan rézcsövei...stb.

 

Amúgy hadd áljak ki a Szakik melett. A 40 (20 anyagköltség+ 20 munkadíj) egy tisztességes piaci ár. Egy kazánt, vagy gázbojlert is 20 ért tesznek fel, de egy normális autószervízben is 4-5000 Ft os rezsi óradíjjal dolgoznak. 

És ne feledd el, hogy ezek az emberek gyakran a testi épségüket kockáztatva és lehetetlen helyzeteket megoldva végzik a munkájukat és nem fütyürészve mázolnak le 20 perc alatt egy farost ajtót 10000-ért

 

...végezetül csak egy kérés...légyszi ne írd meg, hogy hány olyan szervízt ismersz ahol 2000-ért is dolgoznak :-)))

 

Ui. Gratula-Drakula a ventilátor miatt!

 

Üdv.gergo9

Előzmény: proteus1 (1559)
k2laci Creative Commons License 2004.08.10 0 0 1562

Olvasgatom itt a véleményeket és gondoltam én is elmondom az enyémet.

Talán sokakat nemcsak a klima-telepítés ára riaszt vissza, hanem egyes klimás cégek hozzáállása is.

Én vidéken élek, városunkban nincs klimás cég, tőlünk 50-60 km viszont két megyeszékhely is van.

Már tavaly is szerettem volna klimát, ezért faxon kértem mér májusban árajánlatot kb. 8-10 cégtől. A faxokra egy cég válaszolt, a miskolci Pannox Kft, aki közölte, hogy ő bizony nem ér rá klimákat telepítgetni (minden bizonnyal nagyon elfoglalt volt) igy nem tud nekem segíteni. Ha valaki klimaügyben kér tőlem tanácsot, azóta is őket emlegetem (mint negatív példát).

Én elhiszem, hogy nem akkora üzlet egy magánházhoz kimenni és ott felszerelni a klimát, mint egy ujonnan épült hypermarkettet beklimázni, de azért a környékbeli cégek közül soknak a reagálása (vagy ennek a hiánya) meglepett. Pl. az idén tavasszal felhívtam egy másik miskolci céget aki Stiebelt árultak, 10 percet beszélgettem a hölggyel aki megigérte, hogy következő hét elején visszahív egyeztetni. Mondanom sem kell, azóta is várom a hívását.

Akkor alakult ki olyan érzésem, hogy a klimás cégeknek annyira jól megy, hogy nemigen zavartatják magukat a (fizetőképes) ügyfél "zaklatásai" miatt.

 

De ez a fórum segített végül, hogy klímám legyen, ui. itt az egyik fórumozó szakember (Klimás) eljött Budapestről (160km) úgy, hogy kiszállási díjat sem kért, és felszerelték a klimát.

 

 

Előzmény: viricsi (1561)
viricsi Creative Commons License 2004.08.10 0 0 1561

Üdv proteus1 !

 

És lőn,jóslatod bevált,rádszabadult egy"szakember". Ez nem bicskanyitogató modor,hanem logikus és elfogadható érvek sorozata.Írjál csak nyugodtan,ezekből a levelezésekből ,indannyian tanulunk.Ezért,ha megengeded,nem vitatkoznék veled,hiszen alapvetően igazad van,hanem inkább megmutatnám más oldalról is a dolgokat,bár ha figyelmesen végigolvastad a topicot,ez már mind le volt írva.

A gagyiról:A gagyit a márkás terméktől nem a származási ország,hanem a berendezésben felhasznált anyagok minősége és a minőségbiztosítási rendszer külömbözteti meg.

A hozzáértősdiről:A szakma(mint minden szakma)a hozzáértésről is szól.Hallottad ta már sebésztől azt,hogy rakd össze otthon a törött lábad,pedig azt is meg tudnád csinálni.A dolog nem a túlmisztifikálásról szól,hanem egyszerűen arról hogy a szakembernek nemcsak tudása,hanem megfelelő felszerelése,gyakorlata,segéd anyaga is van az adott feladat elvégzéséhez.Amikor egy szakember,szakcég felszerel egy klímát teljeskörű garanciát vállal a munkájára és ha valami gond van,azt a garanciaidőn belül az ügyfél felé ingyen és bérmentve orvosolja.Ha te saját magadnak szereled fel a gépedet,nem várhatod el hogy lepecsételjem(érvényesítsem) a garancialevelet.A klímánál a garancia alapvető feltétele hogy szakember helyezze üzembe a gépet.Nyugodtan elhiheted,senki nem megvágni akar téged,amikor a számlát kiállítja,hanem a felszerelés költségeit és a saját,nem túl magas hasznát érvényesíti.A fórumban már többször leíródott,miből áll össze ez a soknak tűnő összeg. Jómagam is nem egy,házilag felszerelt gépet üzemeltem már be,de eddig egy sem volt olyan amilyennek lenni kellett volna.A szerelésnek bizony vannak apró titkai,amit csak a kellő gyakorlat tanít meg.

Itt ismételten kihangsúlyozom,hogy a gyári rézcső nem ugyanolyan,hanem sokkal rosszabb minőségű mint amit a jóérzésű szakemberek beépítenek.A kültéridet az általad leírt módszerrel bárki(akár szakember is)megjavíthatja,de számold ki a ráforditott időt,beszerzést,autó költségeit és akkor kiderül hogy ennyiért nem csináltatnád meg.Azt meg ugye nem várnád el,hogy a ventillátor áráért dolgozzanak neked.

A röpködő számok,szakkifejezések,ha figyeled,általában mindig kifejezetten,kérésre íródnak le,sőt igen gyakran megpróbálok-lunk érthetően fogalmazni,még ha ez nem is mindig sikerül.

Azt is természetesen el kell ismerni,hogy a szakma tele van kontárokkal(mint minden szakma),gyenge szakemberrel,de mint mindenre itt is igaz hogy a jó szakember szájhagyomány útján terjed,valamint az is igaz,hogy ha valaki jó olcsón dolgozik,abban ritkán van köszönet.

Szereld fel nyugodtan a gépedet és ha kell,akár én,de bárki más szakember szivesen kimegy beüzemelni a gépedet,az általad írt tizenötezernél olcsóbban.

 

Üdvözlettel: viricsi

Előzmény: proteus1 (1559)
belagyi Creative Commons License 2004.08.10 0 0 1560
én egyetértek.
Előzmény: proteus1 (1559)
proteus1 Creative Commons License 2004.08.10 0 0 1559
Hi all.... nem is tudom hol kezdjem, talan azzal, hogy vegigolvastam a topikot (kb. 3óra alatt), hogy mi vitt ra? Azt hiszem az, hogy egy split klimat akartam felszerelni hazilag es gondoltam, ha valami jo otletet talalok, akkor azt magameva teszem... Ahogy elfigyelgettem, itt ropkodnek a szamok es mindenfele tudomanyos kifejtesek....en nem szeretnek ugy tunni, mint aki nagyon ert hozza, ezert csak a tapasztalat mondatja velem, hogy a klima targykorben, mint egyeb mas teruleten is, az alapszabalyok vannak ervenyben... Sokat es sokan irnak a gagyi-profi temaban....en azt hiszem ennek a valosagban nincs akkora szerepe, mint amennyire fel van fujva... Minden nagy es kicsi gyarto gyakorlatilag ugyanott szerelteti es gyartatja a termekeit...igy majdnem valoszinu, hogy keletrol jon az osszes cucc....egyszeruen ott eri meg eloallitani....Nem arulok el vele nagy titkot, hogy a Compaq es a HP ugyanabban a gyarban allittatja ossze a laptopjait, mint a Gericom vagy a Fujitsu..., megis orakat lehetne arrol beszelni, hogy melyik miben jobb... Igy a klimaknal is ez a helyzet... Nekem a harmadik klimam van jelenleg beuzemelve... ebbol az elso ugy 7 eve kerult a lakasba, az egy Westpoint mobilklima volt 160.000-ert... A masodik egy Elektrolux mobil-split 220.000-ert...a jelenlegi egy Etic (olcso) split... Az elso egy ev utan megadta magat, pedig ugyeltem a korulmenyekre, a masodik a mai napig uzemel... a harmadik meg remelem jo ideig... A lenyeg, hogy nem sohersegbol, csak elvbol nem akartam massal szereltetni a splitet... Nem ertek egyet azzal, hogy 3 orai munkaert + ugyanazon rezcsovekert 40-50 ezret fizessek...tobb okbol! Sot, mondhatom -leneznem magam, ha nem birnek 2 lukat furni a falamba es ne tudnek nehany vezeteket becsavarozni -mast ugysem kell vele csinalni... Igy csak a vakuum es a nyomasproba marad a klimasnak, aki ezert nyilvan elker 15.000-et...tobbet ugysem adnek erte. Nem akarom a klimasok munkajat leertekelni, de kicsit tulmisztifikaltak ezt a hozzaertosdi dolgot, velemenyem szerint, erdemben a gazok ismerete es a mukodesi-gyakorlati elv tudasa a titkuk... Slussz... Erre szolgaljon jo peldaval az az eset, amikor a mobil-split klimamnak tonkrement a kulso egyseg ventillatora...rogton hivtam az ismeros klimast, aki elmondta, hogy motorhiba es le kell cserelni -ugy legyen... Az Elektrolux ufsz. kozolte, hogy 50.000-ert kapok uj kulso egyseget (hurra)... es mivel nem akartam gazdagitani az amugy sem szegeny izraeli illetosegu ceget...ugy dontottem magam jarok utana a dolognak. Termeszetesen nem kaptam ugyanolyan meretu-teljesitmenyu-formaju motort, igy jobb hijan megvettem a legkomolyabb (ford.szam/levegoszallitas) 15.000 Ft-os ventillatort es raapplikaltam a hutobordara (nem gyari, de a celnak kicsinositva megfelel)... A mai napig azzal megy -jol! Persze a klimas ismeros mosolygott a megoldasomon, bar o nem tudta ezt a athidalast megszulni... Szoval mindenkinek, aki ugy erzi, hogy meghaladja a kepessegeit az ilyesmi -az fizessen erte, de a tobbiek merjenek vallalkozni... A mai klimas cegek es alkalmazottaik javaresze legalabb olyan kontarok tudnak lenni, mint en, ha nem ertek igazan valamihez... Hozzateszem, valahol itt olvastam, hogy a szakszeru telepitesnek elmondott esetekben is elofordul, hogy nem jol mukodik a folyadek elvezetese... nagyon szomoru dolognak tartom, ha egy erre szakosodott cegnek ez belefer az image-aba... meg jo, ha az a nehany csavar meghuzasa nem okozott nekik gondot... Uristen! Nyilvanvalo, hogy bicskanyitogato modorommal most magara szabaditom a "szakembereket" -de akinek nem inge... es elnezest, ha offoltam avagy hosszura sikeredett, de nagyon kikivankozott mindez belolem...
gergo9 Creative Commons License 2004.08.09 0 0 1558
Sajna nem rémlik, valszeg nincs...csak a dobozoltak voltak + 1 kiállítva és mintha a táblán sem szerepelt volna. (sietnem kellett ezért most nem néztem körbe alaposan)
k2laci Creative Commons License 2004.08.09 0 0 1557

Azt nem nézted, hogy van-e hozzá szerelési készlet ? Én az Elektropontokban láttam Dimarsont 37900 Ft-ért, abban van ....

 

Ez nem mind1, ha az ember magának kezd bele ....

Előzmény: gergo9 (1556)
gergo9 Creative Commons License 2004.08.09 0 0 1556

Hali!

 

Megint voltam egy Tescoba és már csak 34990 Ft a Daewoo 2,6kW( nem a 2kW-os)!!!- os (Siófokon legalábbis van még egy nagy kupac belőle) és a Daewoo ablakklíma (nem figyeltem mekkora) is csak 29990Ft. Itt a klíma kánaán :-))

 

 

viricsi Creative Commons License 2004.08.08 0 0 1555

Üdv Lacivill !

 

Tudod,ahogy a doki szokta mondani,látni kell.A terhelés nem két óra,ez csak a használati idő.A nap meg egész nap süti. Ha viszonylag gyorsan akarod a helységet lehűteni,jóval nagyobb kapacitású gép kell,mintha lassan hűtöd és egész nap temperálod. Így vakon még hasalni sem lehet.

 

Üdvözlettel: viricsi

Előzmény: Lacivill (1552)
windy12 Creative Commons License 2004.08.08 0 0 1554

Egy kis akció!

 

3,6 kW-os Etik (Tekno Point) splitklíma alap telepítéssel 99.000 forint.

E-mail : pannonklima@pannonklima.hu

Telefon:70/360-3840

zsolt160matizos Creative Commons License 2004.08.08 0 0 1553

Új fejlemény a klimával, most az derült ki, hogy gyári forrasztási hibás volt a készülék, el szállt belőle a gáz, ezért tiltott le a kompresszor, de végre most jó!

Előzmény: zsolt160matizos (1548)
Lacivill Creative Commons License 2004.08.08 0 0 1552

Amint irtam előadóterem napi 2 óra "terheléssel".

Új építésü épület, tehát 0.6 k körüli érték, nikecell nincs.

Fenti paramatérekkel árbecslés szempontjából mégis jó lenne ha tudnál valami nagyon-nagyon irányárat mondani!!

Előzmény: viricsi (1551)
viricsi Creative Commons License 2004.08.08 0 0 1551

Üdv Lacivill !

A te esetedben,így első olvasatra,célszerűnek látszana légcsatornázható split klímát telepíteni.A méretezés elsősorban a helység hőterhelésétől függ.(tájolás,falvastagság,ablakfelület,világítótestek,számítógépek,egyéb hőtermelő eszközök hőleadása,benntartózkodó személyek száma,intenzitása.Hosszab tartózkodás,intenzív munkavégzés esetén(pl:konditerem) gondoskodni kell a megfelelő friss levegő utánpótlásról,valamint a párátlanításról is.

 

Üdvözlettel: viricsi

Előzmény: Lacivill (1550)
Lacivill Creative Commons License 2004.08.08 0 0 1550

Sziasztok szeretném megkérdezni, hogy egy 10*15m.es 3 m belmagasságú előadóterembe milyen klimát célszerű építeni. Általában napi 1*2órára van használva 100 ember használja. Jó lenne ha nem vinné le a splithez közelülőket a huzat.

Köszi LACI

zsolt160matizos Creative Commons License 2004.08.07 0 0 1549
Ez a légkondi!A felső a Dimarson!
Előzmény: zsolt160matizos (1548)
zsolt160matizos Creative Commons License 2004.08.07 0 0 1548

Nekem van Dimarson dmr-400-asom, de az házimozi szett!

Ja a Midea-t megcsinálták, kompresszor csere, állítólag nem volt rajta semmi védelem, ezért a kompresszor megállt! Most már jó!

Előzmény: tutetem11 (1547)
tutetem11 Creative Commons License 2004.08.06 0 0 1547

Sziasztok!  Pár hete a tanácsotokat kértem hogy milyen légkondit vegyek, és kivel szereltessem be. Örömmel jelentem tegnap óta én is a légkondisok csapatába tartozom:-)))

Köszönet illeti Viricsit az előzetes infókért, hisz az ő ajánlására kerültem kapcsolatba a Pannon klima csapatával, akik a tegnapi nap folyamán /Windy 12 és kollegája/

röpke 3 óra leforgása alatt más megvilágitásba helyezte nekem a nyarat egy panellakó szemszögéből:-))) Gyorsan és pontosan dolgoztak valamint nem a kihajolós módszer szerint szereltek, amiről nem sok jót hallottam...

A lényeg: Minden nagyon szép, minden nagyon jó. /Egyenlőre:-))))/

Amúgy a készülékem a Dimarson dmr-20 gw-4

Ezzel a készülékkel kapcsolatban akinek van tapasztalata/infója azt szivesen venném...

sziasztok

 

kíváncsi_ Creative Commons License 2004.08.06 0 0 1546

windy12

coolmann 

Köszi a segítségeteket. 

Eszerint nincs értelme -5fok alatt erőltetni a működtetést, habár coolmann említi a téliesítést. Erről esetleg pár szót, hogy tisztában legyek vele mit is takar.

A szűrőről esetleg még annyit, hogy konkrétan az adott géphez mit keressek, és Budapesten ha tudnátok egy címet. Ja! a hűtés-fűtés miatt megforduló gázáramlás nem probléma a szűrőnek?

A vákumozást kipróbáltam egy kb 10m hosszú 10mm-es belső átmérjű vastagfalú átlátszó műanyag csövön, amit belül előzőleg benedvesítettem. A jelenség érdekes volt. (nekem legalábbis)

A nyomás gyorsan lecsökkent 15-20 mbar közé. A cső a vízcseppes helyeken határozottan lehült, majd kb 25 perc múlva csak a vízcsepek teljes elpárolgása után folytatódott a nyomásesés.

A tapasztalatok alapján a következőre gondoltam mivel megfelelő tisztaságú nitrogénem nincs.

A beltériből kiszívom a levegőt, megvárom amíg a nyomás lecsökken 1 mbar alá.

A szivattyúhoz menő tömlőt elzárom, majd a kültériből egy kis gázt beengedek a beltéri felé úgy 30 mbar-ig. A  szivattyút rányitom, és ismét leszívom 1 mbar alá. Majd a 30mbar-os feltöltést és az 1 mbar alá leszívást megismétlem.

(ha jól számolom így a beltériben az idegen gázok és gőzök aránya az R20 hoz képest kevesebb mint egymilliomod részrére csökken, miközben az R20-ból csak néhány köbcentinyi normál állapotú gáz kerül ki a szabadba)

Úgy gondolom, hogy ezzel a megoldással alaposan kiszárítom, és eltávolítok minden idegen gázt a rendszerből.

Ha mégis kifogásolható a módszer, akkor elfogadok bármilyen tanácsot, még azt is, hogy hívjak szerelőt. Szeretném ha hosszú éveken keresztül üzemelne. 

 

Előzmény: windy12 (1541)
k2laci Creative Commons License 2004.08.05 0 0 1545

Egy kérdés a szakemberekhez: A Pana klimán hiába állítom be, hogy legkisebb ventillátor sebesség (fanspeed), amikor bekapcsol akkor mint a bolond fujja a levegőt fél percig, utána és rellé kattanás, majd utána már szép lassan fujja.

Ez éjszaka zavaró néha. Egyébként sem értem miért nincs rajta éjszakai üzemmód ...

 

zsolt160matizos Creative Commons License 2004.08.05 0 0 1544

Egy hónapi használat után a céges Midea klima kompresszora megadta magát! Erre mondtátok, hogy Toshiba, és hogy jó??? Állítólag valami védelmi berendezés gyárilag nem volt benne! Nem semmi, itt álok 32 fokban a melóhejen, a vetitő gépek meg össze vissza dolgoznak! :-(

PÍT Creative Commons License 2004.08.05 0 0 1543

Szia Windy!

 

Na ma kijöttek. Ők is megállapították, hogy kevés a gáz. A kültéri egyik csonkjánál ereszetett. A kicsapodó olajpára alapján látszott, nem volt rendesen meghúzva. Valami habsprayvel ell. Mivel nyomás alatt volt még a rendszer ezért a 410A-nak+külsőhömérsékletnek  megfelelő nyomásra beállították a gázmennyiséget.

Szerinted????

Szerinted mennyi idő alatt kellene  30 Cfokról 23 Cfokra lehűtenie a nappali+étkező+előszoba levegőjét?

 

Köszönettel:c20xe

Előzmény: windy12 (1541)
coolmann Creative Commons License 2004.08.05 0 0 1542

Csatlakozom az előttem szólóhoz annyi módosítással,hogy a Sanyo klímák -10 -ig

működőképesek.Valamint ha télen is hűtésre használják a klímát pld szerver szobában akkor  téliesítik a készüléket.

 

Előzmény: windy12 (1541)
windy12 Creative Commons License 2004.08.04 0 0 1541

Kíváncsi

 

Általában -5 oC-ig adják meg a gyártók a fűtési üzemmódban az alsó határt. Ez alatt már túl sűrűn váltana irányt a körfolyamat, nem lenne gazdaságos a működés. Igazából a fő probléma nem a gáz elpárolgása, hanem a fagyás.  Ezért kell a gépnek bizonyos időnként megfordítani a folyamatot, hogy leolvassza magát.

Folyadékszűrőt lehet kapni klímás boltokban, , telepítéskor egyszerűen be kell iktatni folyadékoldalra, és már szűr is.

A savasodás megelőzhető szakszerű vákumolással, nitrogénöblítéssel.

Előzmény: kíváncsi_ (1540)
kíváncsi_ Creative Commons License 2004.08.04 0 0 1540

Sziasztok

Ma reggel bukkantam erre a listára, és tetszik, mert teli van segítőkész profikkal és laikusokkal. Én az utóbbiakhoz tartozom, és az előbbiektől kérnék néhány tanácsot.

A napokban a METRO-ban vettem egy WESTEL márkájú?! 5.2KW-os hűtő fűtő klímát, azzal a nemtitkolt szándékkal, hogy majd a hűvösebb-téliesebb napokban költségkímélősebb módon fűthessem a lakást. Nálunk ugyanis csak villanyfűtés van.

Kérdéseim:

- Hány fokos külső környezeti hőmérsékletig lehet használni károsodás nélkül?

- Ha a kompresszor olajteknőjét fűteném mekkora teljesítménnyel kellene fűteni, és hány fokig lehet így használni?

- Ha a fűtőtestet a kompresszor hőmérsékletét mérő hőfokkapcsolóval is ellátnám akkor meddig célszerű elmenni a fűtőteljesítménnyel és hány fok alatt kellene bekapcsolni a fűtést. A cél a minél alacsonyabb környezeti hőfok melletti hőszivattyús működés elérése.

Tudom, hogy van elvi határ ahol még elpárolog a benne lévő gáz, de nem ismerem a klímán belüli nyomás-hőfok viszonyokat.

Mivel kíváncsi vagyok, ezért alaposan szétnéztem a kültéri-ben.

A kompresszor       Matsushita 2KS314

Töltet                      R22      (eléggé elnem ítélhető módon!)

Továbbá hiába kerestem benne szűrőt, nem találtam, és elnem tudom képzelni, hogy mi védi a kapilláris csövet.

Ezeknél a Klímáknál ez természetes, hogy nincs benne szűrő?

A nedvességtől savképződéstől van ami védi  a motort, vagy ezek a motorok nem érzékenyek erre?

Ha mégis kívánatos volna a szűrő akkor utólag van-e egyszerű lehetőség a beszerelésükre esetleg a kültéri egység csatlakozó csonkjaira tekintettel a kétirányú gázáramlásra.

Ha egyik másik kérdésem balgának tűnik, nézzétek el nekem. Elvileg tudom, hogy hogy működik a rendszer, de a gyakorlat az más, és nem vagyok klímás.

Vándor21 Creative Commons License 2004.08.04 0 0 1539

Köszi! Sajna látom a különbséget: Genex 3,6 most bruttó 50, az Acson 90, de nettóban...

 

Említettétek, hogy van olyan noname készülék, amit márkás matricás géptörzsben is láttatok, melyik volt az a "noname"? Vestel?

Előzmény: windy12 (1526)
windy12 Creative Commons License 2004.08.04 0 0 1538

Garalab

 

Belvárosi körfolyosós házakban rendszeresen berakjuk a kültéri a lithofba, elég jó hely, senkit nem zavar, és nem kell engedélyeztetni sem. Az nem baj, ha lejjeb van a kültéri egység.

 

Gergo9

 

Ahogy írod általában öt  méteres szerelési hosszig benne van az árban a rézcső, és minden szerelvény, ami hozzá tartozik. Szerintem sokkal kevésbé etikus háromezerrel olcsóbban bevállalni a melót, aztán beszerelni a gagyi anyagokat, mint lecserélni azt.

Előzmény: Garalab (1537)
Garalab Creative Commons License 2004.08.04 0 0 1537

Udv mindenkinek!

Olvasgattam a topicot, lehet, hogy mar volt errol szo, csak elkerulte a figyelmemet.

A kulterit egy kb. 2.5*2.5 m-es legudvarba szeretnem kitenni. Nem tudom alkalmazott e vki hasonlo megoldast. Ebben az esetben szukseg van e engedelyeztetesre? Illetve gondot okoz e, ha a kulteri kb. 1.5-2 meterrel a belteri alatt van. (csak ablak ala tudjuk szereltetni:( ) Elore is koszi a segitseget!

holló Creative Commons License 2004.08.04 0 0 1536

Azon nem csodálkozom, hogy egy szerelő kidobja a mellékelt beszerelőszettet és ad helyette néhány ezresért a saját maga leszállított termékből, de hogy egy felhasználó erre azt mondja, hogy "így minden rendben van" ? Tudom a legtöbb embrenek egy klímánál nem számít pár ezer Forint, s  látom itt teljesen egyedül maradtam.

Előzmény: gergo9 (1535)
gergo9 Creative Commons License 2004.08.04 0 0 1535

Üdv! Most jutottam a géphez és látom, hogy a holló mennyire túlfújta ezt a rézcső ügyet!

T. holló! Ha egyszerre több (jó) szakember is egybehangzóan azt állítja, hogy ez a cső a "leggyengébb láncszem", akkor kérlek ne légy naív és fogadd el, hogy a saját érdekedben is célszerű ennek az alkatrésznek a cseréje, ami ráadásul nem szerves része a készüléknek, hanem idegen beszállítók termékei.

(amikkel kapcsolatban magasabb lehetne a gyárak minőségi elvárásai.) 

Amúgy a szerelőknél a rézcső egy bizonyos mértékig benne van a szerelési költségben (lásd.Viricsi)

 

Ilyen esetben viszont kifejezetten örülhet bárki, ha erre a hiányosságra felhívják a figyelmét.

Téged nem ezek az emberek vágnak át, hanem azok, akik azt állítják, hogy a beszerelési csomagod forgalmi értéke 15e Ft (Dimarson reklám), vagy akik egy sima felszerelésért 80e Ft-ot számolnak fel.

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!