Keresés

Részletes keresés

arpad-lajos Creative Commons License 2019.04.12 0 0 12157

Igen, valószínűleg ez történik, de ez nincs tudományosan bizonyítva. Csak az biztos, hogy nem vihető át metszőollóval.

Előzmény: Benedek János (12154)
arpad-lajos Creative Commons License 2019.04.12 0 1 12156

A kajszi fitoplazmáját a mai tudásunk szerint egyedül a szilva levélbolha (Cacopsylla pruni) képes átvinni a beteg növényről az egészségesekre. A méhek, az atkák és egyéb rovarok nem viszik át.

Nem tudom, hogy a 6 szirmú virágok egyértelműen csak a fitoplazma fertőzés következményei vagy sem. Én ritkán találkoztam olyan fákkal amelyek betegek voltak és a virágaik 6 szirmúak voltak. De tény, hogy a franciák leírták ezt a szimptómát.

A háncs pontszerű pusztulása nem csak a fitoplazmákra jellemző. Egyéb kórokozók esetében pl. Pseudomonas is előfordul.

Előzmény: cryangel (12153)
Mozo66 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 12155

Ha én kiskerti hobbikertész lennék nem is foglalkoznék oltványokkal sem hazaival sem külföldivel hanem magról nevelnék csemetét .  Az tutti nem hordoz ( hat ) fitoplazmát .  Ha az érésidő és az egyöntetűség  ( értékesítési szempont ) nem lenne lényeges akkor megfelelnének magoncok is mert akkor szedném amikor érik .  Most is hagytam bent pótlásra magoncot ahol pont jó helyen kelt 3 helyen is . Majd kiderül mi lesz belőle . Természetesen jó fajták magjait kell megpróbálni azok hasonlítanak majd az eredetire .

Benedek János Creative Commons License 2019.04.12 0 0 12154

A fitoplazmák sejtfal nélküliek. Amikor kikerülnek a növényből, és nem egy vektorba, az ozmotikus nyomás megszűnik, a fitoplazma szétesik/szétfolyik. Jól gondolom? Ez történhet a metszőollón?

Előzmény: arpad-lajos (12136)
cryangel Creative Commons License 2019.04.12 0 0 12153

Mit értsünk a vektorok alatt? Kórokozók (levélbolha, atka stb.)? A méhekkel terjed?

Nekem is két olasz fám ment ki az idén :(

A hatszirmú virágok egyértelműen a fitoplazmára utalnak vagy előfordulnak az egészséges fákon is?

A wavitomat oltásra készítve figyeltem meg a keresztmetszetben, némelyen pontszerű barna háncsrészeket. Hosszan vágva vonalakká alakultak,

majd továbbvágva eltűntek.

Lehet, hogy ez is fitopazma fertőzés?

Bocsi a sok kérdésért, de nagyon érdekel ha tudsz vagy tudtok valamit erről.

Előzmény: arpad-lajos (12132)
tányérvirág Creative Commons License 2019.04.12 0 0 12152

Szerintem ezt mégsenki nem csinálta kompletten-állati N túlsúlyos-nyilván a Genezisnek az van eladó.

Amit erre  küldtél múltkori link a Yara-s az hiteles, mert azt a balatonvilágosiak alkalmazása alapján írták a konkrét gyakorlatból. Mind a talaj, mind a levéltrágyázási technológiát.

Előzmény: madpapa2 (12143)
Mozo66 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 12151

Ja .... a húsvét hetétől félek mindig a legjobban .

Előzmény: diospyros (12148)
madpapa2 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 12150

A te fádnak még erősödni, fejlődni kellene. Jó 1-2 szem maradhat, de nem ez a fő cél hogy teremjen még. A Karate mi ellen kell? Van valamilyen rovar károsítód?

Előzmény: TeChNoRbY (12149)
TeChNoRbY Creative Commons License 2019.04.12 0 0 12149

Szia.

Köszönöm szépen,az egyik kérdező én voltam az biztos.

Más.Ugye tavaly őszi az ültetésem és van pár fám amin ahogy Mozo fogalmazott,megjelentek malacok.Ezt ledobja majd,vagy érdemes leszedni hogy a növekedésre koncentráljon a fa,vagy örüljek hogy lesz egy pár szem kóstoló?!

Permetezni szeretnék hétvégén,Topas,Karate wuxal mehet nekik egybe?Köszönöm a segítséget.

diospyros Creative Commons License 2019.04.12 0 0 12148

reméljük nem lesz rosszabb...

jeges ölelés várható - 2019. április 16.:

Előzmény: Mozo66 (12120)
Mozo66 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 12147

Nagyon nem szoktunk csinálni ( talaj egyszer volt ) úgymond " ránézésre " meg tapasztalat alapján tervezzük a tápanyagpótlást .  Ha a linken található mennyiséget adnánk neki akkor nem tudnánk megtartani a fákat a térálláson ( szerintem vannak termelők akik belesnek ebbe a hibába ) tehát figyelve a növekedést a kondíciót és a termést ...próbáljuk meg optimálisra beállítani a tápanyag ellátását , inkább a minimum értékek felé tolni .  A fák kondíciójából látni , hogy elég nekik ennyi is . ( tavalyelőtt kicsit kevés nitrogént adtunk a kajszinak a méreten látszott ..... viszont cukorfoka az volt rendesen )

Előzmény: madpapa2 (12146)
madpapa2 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 12146

Akartam már kérdezni tőled, hogy talaj és levélanalízist kivel szoktál csináltatni ?

Előzmény: Mozo66 (12145)
Mozo66 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 12145

... na ezek szerint elé keveset szórtam nekik . ( egy kevés karbamidot még tervezünk kijuttatni )

Mozo66 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 12144

Én nem úgy tapasztalom , hogy a gyökérből indulna az elbarnulás hanem valahonnan az ágelágazások környékéről .  Gyakori hagy a törzs alsó része kihajt tehát ott jó szöveteknek kell lenniük . A csonkolás is úgy hozhat csak eredményt ha a törzs meg valamennyi rész felette működik . Majd figyeljük a marózós videón levő csonkolt fákat , hogy mi történik velük . 

madpapa2 Creative Commons License 2019.04.12 0 0 12143

Valaki kérdezte régebben a kajszi tápanyag gazdálkodását. Itt egy link.

arpad-lajos Creative Commons License 2019.04.12 0 0 12142

Igen. Működik, de még kísérleti fázisban van és még nincs engedélyezve. Van még néhány pont, amit tisztázni kell. Pl. meg lehet-e különböztetni a betegséget okozó törzset az immunizálótól, mert az veszélyes lenne, ha  betegséget okozó terjedne az immunizálóval együtt. Ugyancsak tisztázandó, hogy az immunizált fák termésmennyisége csökken-e az immunizálás hatására. Ehhez legalább 4-5 éves fák terméseredményeinek az összehasonlítása szükséges. Dolgoznak a témán.

Előzmény: SándorTiszteletes (12141)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2019.04.11 0 0 12141

Ugyanakkor volt szó róla, hogy kisérleti stádiumban van, hogy vakcinázzák a fákat, gyengitett fitoplazmával + meg valamivel, már nem emlékszem. Volt szó róla, hogy több idős fát is kutattak, ami kigyógyult, csupán hordozója volt a kórokozónak.

Van erről bővebb információd?

Előzmény: arpad-lajos (12140)
arpad-lajos Creative Commons License 2019.04.11 0 0 12140

Ez így igaz. A rendszerváltást követően megindult a nagybani behozatal aminek a következményét ma már látjuk. A dolog másik oldala, hogy kb. ugyanerre az időszakra esik a fitoplazmák kimutathatóságának a PCR-es kidolgozása is, aminek segítségével hitelt érdemlően DNS alapon ki lehet mutatni a kórokozót.

Az elmúlt évben hozta meg a magyar kormány azt a rendeletet, hogy a magyar faiskolák csak vírus és fitoplazmamentes anyafákról származó szemekkel szaporított csemetéket hozhatnak forgalomba. Ez megadja a törvényi alapot, de nincsenek meg azok a laboratóriumok, amelyek tömegesen tudnák tesztelni a meglévő anyafákat. (Majd az unokáink megcsinálják, vagy nem)

Előzmény: SándorTiszteletes (12139)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2019.04.11 0 0 12139

Én a fitoplazmával mindaddig nem találkoztam, mig meg nem érkezett az Olasz őrület. 

A klasszikus gutaütés ismert volt, de ez nem. 

Ált. nálam is a 3-4 évben kezdődnek a gondok, ami meggyengült, egyiket sem tudtam megmenteni, hiába a visszavágás, kondicionálás.

Magyar Kajszi és tsai-ból, még ilyen tünetű fát sem találtam, kár hogy ott meg másban van túlérzékenység.

Előzmény: tányérvirág (12137)
arpad-lajos Creative Commons License 2019.04.11 0 0 12138

A leírt tapasztalatod is megerősíti, hogy fitoplazmával álltál szemben.  Amikor viszont azt említed,  hogy a betegség a fatestből terjed kifelé akkor a helyzet fordított. A fitoplazma először a háncsszövetet teszi tönkre, majd ennek a következménye a fatest pusztulása is. A fatest edénynyalábjaiban egyébként a fitoplazma képtelen életben maradni, mivel az abban lévő oldat (hiányoznak belőle az asszimiláták) összetétele nem felel meg neki. 

A talajból való fertőződés kizárt. Az viszont ismert tény, hogy amikor a beteg növény gyökere összenő egy egészséges fa gyökerével, akkor a fitoplazmák képesek átmenni a betegből az egészségesbe és megbetegíteni azt. 

Előzmény: Jana12 (12134)
tányérvirág Creative Commons License 2019.04.11 0 0 12137

2009.-2010.-ben BAZ megyében volt hogy 75%-ban pusztultak a francia oltványok is. Magyarországon eleve stresszesebb és extenzívebb környezetbe kerül a francia-olasz oltvány, és a fitoplazma ekkor manifesztálódik.

De én például mikroszaporított certifikált alanyt vettem Itáliából, a nemest is ommi ellenőrzött certifikált törzsültetvényből, magam csináltam az oltványt, rovar szinte nem látta közelről, hangya legfeljebb. Mégis most a 4.éves ültetvénybe 1 volt már fitoplazmás.

Anno a lajosmizsei fák is fitoplazmásak lettek, főleg a Bergeron. De a legnagyobb gyűjtője ennek a szintén innen származó japán szilvák voltak-egytarlóra virágzott mind novemberben.

Előzmény: Jana12 (12134)
arpad-lajos Creative Commons License 2019.04.11 0 0 12136

A fitoplazmák nagyon speciális szervezetek, csak a gazdanövény háncsszövetében meghatározott ozmótikus nyomáson és a háncsszövetben található asszimiláták és egyéb anyagok jelenlétében maradnak életben. Hasonló módon a vektorok testében is nagyon speciális körülmények vannak számukra. Ha kikerülnek ebből a környezetből akkor azonnal elpusztulnak. Egy durva hasonlattal élve olyan ez a kapcsolat mint a gyerek az anya méhében.

Onnan lehet azt tudni, hogy a fitoplazmák nem vihetők át a metszőollóval, hogy már kb. 75 éve tudjuk, hogy ezek a betegségek csak oltással vagy vektorokkal vihetők át egyik növényről a másikra. Mechanikai módon a levelek dörzsölésével, nagy megvágásával nem vihetők át. Több ezer kísérlet bizonyította már ezt a tulajdonságukat. Ne tévesszen meg senkit az, hogy csak 1994 óta nevezzük őket fitoplazmáknak. Ezek a betegségek már nagyon régen ismertek. 1967 előtt úgy gondolták a kutatók, hogy ezeket a betegségeket vírusok okozzák. De már akkor is nagyon sok kísérletet végeztek velük és már akkor kiderült, hogy csak vektorokkal és oltással lehet átvinni őket egyik növényről a másikra. Ez kb az 1940-es évek közepe óta ismert. 1967-ben japán kutatók fedezték fel, hogy ezek a sárgulásos betegségeket nem vírusok, hanem a gerincesekben előforduló mikoplazmákhoz hasonló (angol rövidítésük MLO) szervezetek okozzák. Majd 1994-ben arra az egyezségre jutottak a kutatók, hogy mivel ezek a mikoplamákhoz hasonló szervezetek a növényekre specializálták magukat, akkor legyenek fitoplazmák. 

Előzmény: Benedek János (12135)
Benedek János Creative Commons License 2019.04.11 0 0 12135

Milyen biológiai összefüggésekkel magyarázzák, hogy a fitoplazmák nem vihetők át metszőollóval?

Jana12 Creative Commons License 2019.04.11 0 0 12134

Nézzétek, erről a fitoplazmás pusztulásról a másik fórumon írtam, hogy az Olaszországból eredetiben

myrabolan 29 c alanyon hozatott 11. és 12. fám ment ki az idén. Minegyik úgy 2-3 éves korában. Ott is leírtam, hogy vagy valamit elbaltáznak az alany termesztésnél /fertőzött terület/ vagy Magyarországon találkozik olyan károkozó valamivel, ami így megbetegíti és elpusztítja a fát.

Korábbi 25-30 éves kajszitermesztő tapasztalatom, ahol magyar vadkajszin vagy szilván alanyon voltak a kajszik,

soha nem tapasztaltam hasonlót. Gutaütés, gombás fertőzés, mézga volt, de nem ilyen.

Szinte biztos vagyok benne, hogy gyökéren veszi föl a növény. Mézgásodás, ami a védekezés jele lenne a fa részéről, egyiken sem volt. Mind a 12 fát elkezdtem visszavágni, szeletelni

épp részig. Teljesen a gyökérig jutottam. Mindegyiknél a fa közepéből !!! indult kifelé a fertőzés, barna foltos

elhalás, közepéből kifelé, amikor elérte a háncsrészt, elpusztult a fa.

Tehát nem metszés, háncs sérülés hatására, mert látszott volna a terjedésben, illetve akkor a gyökérig

csak találtam volna egészséges részt.

SzucsCsaba Creative Commons License 2019.04.11 0 0 12133

"a teljes seb lefedése káros ..."

Ezt már én is hallottam, olvastam valahol. Ezek szerint nem is hülyeség, hanem lehet, hogy épp ez a helyes módja a sebkezelésnek.

Szóval kis sebekkel nem érdemes foglalkozni, a nagyobb sebeknél pedig körben a (zöld, élő) kambiumot szabadon hagyjuk, a teljes (belső) fatestet pedig bekenjük. Azért ez a sebfelület legnagyobb része, tegyük hozzá, tehát a sebkezelővel annyira nem spórolunk :)

Vegetációs időszakban pedig még gyorsabb és biztonságosabb a fák sebgyógyulása akár emberi beavatkozás nélkül is.

Segítségképpen íme egy ábra:

arpad-lajos Creative Commons License 2019.04.11 0 2 12132

Nagyon jók a fitoplazma-gyanúval kapcsolatos megfigyeléseid. 

De alaptétel, hogy a fitoplazma metszőollóval nem vihető át. Ez tudom, hogy itt meredek ex-katedra kijelentésnek tűnik, de a szakemberek akik a fitoplazmákkal dolgoznak ezt egyértelműen tudják. Ezen nincs vita közöttük.  Ezt  egyébként te is közvetve bizonyítottad.

Más dolog, hogy a kertészek (ezen a fórumon főleg ők kommunikálnak egymással), úgy gondolják, hogy mivel ezek is baktériumok, hát ezek is átvihetők. Egyértelmű, hogy nem.

Sőt a baktériumok egy jelentős része sem vihető át gyakorlatilag. De mivel ez nem teljesen egyértelmű, hogy melyik baktérium vihető át (pl. a tűzelhalás kórokozója) és melyik nem, a szakirodalom nem tiltakozik az ellen, hogy akinek módja van, az fertőtlenítse az ollóját minden esetben.

Nálad pl. ez már biztos gondot okozna és ugyanúgy a nagyobb árutermelő gazdaságokban sincs erre mód. A vegetáció folyamán végzett metszéseknél nincs is semmiféle veszélye annak, ha nem fertőtlenítjük az ollót. 

A téli metszéseknél egy kicsit másképpen néz ki ez, de az sem olyan tragikus, mint ahogy a hazai népszerűsítő szakirodalom elterjesztette. Én pl. soha sem fertőtlenítek és egyetlen sebem sem fertőződik be baktériummal. Más dolog a gombák esete. Ott már különösen a nagy sebeknél lehet befertőződés. Ezért a fasebek kezelése célszerű, de nem úgy ahogy a legtöbben bekenik az egész sebet körbe.

Amerikában bebizonyították, hogy a teljes seb lefedése káros a sebkallusz regenerálódássára. Ott tévhitnek tartják és idejétmúltnak tekintik a sebkezelést. Véleményem szerint a nagy sebeket úgy célszerű kezelni, hogy a fiatal élő, kambiumot tartalmazó részt hagyjuk szabadon. A seb közepét, ami már élő farészt nem tartalmaz, azt pedig kenjük be.

Előzmény: Mozo66 (12129)
Mozo66 Creative Commons License 2019.04.11 0 0 12131

Már régebben olvastam ezt a cikket , de újra elolvastam . 

Együtt kell élni vele ...ennyi .  Kiirtani úgy sem fogjuk tudni , persze volna lehetőség a GMO biztos tudna megoldást  , de Európában vagyunk így arra nem számíthatunk . 

Előzmény: Benedek János (12130)
Benedek János Creative Commons License 2019.04.11 0 0 12130

Itt egy elég részletes cikk a fitoplazmákról:

https://www.farmit.hu/sites/default/files/documents/agroforum/ko_vicsgy_2015_gyumiextra.pdf

"A fitoplazma kizárólag a növény háncsszöveteiben képes élni. Őszszel a kórokozó a gyökerekbe vonul vissza, és ott telel át. Tavasszal az új háncsszövet képződésekor megindul a fitoplazmák felfelé terjedése. Ez viszonylag lassú folyamat (3-20 mm/nap), és a fa teljes kolonizációja nyár végére, ősz elejére következik be. Az eddigi ismeretek alapján az első tünetek új ültetvényekben általában a 3-4-ik évtől figyelhetők meg. A fertőzés a megbetegedett fa körül körkörösen terjed tovább, s ezt a fák ilyen irányú pusztulása is jól jelzi."

Azt gondolom vihető a metszőollóval, mert amikor metszünk, akkor fitoplazmás növényi részeket is elvágunk. A fitoplazmák egysejtűek, "elférnek az ollón", lehet őket kenni.

Az is biztos, hogy a rossz kondíciójú fákat könnyebben megbetegítik, mint az erőseket.

Azokat a törzsvégi nagy csonkokat én mindenesetre lekezelném fagéllel, mert ott bejuthatnak különböző gombák, baktériumok... ha már adtál nekik még egy esélyt.

Előzmény: Mozo66 (12129)
Mozo66 Creative Commons License 2019.04.11 0 0 12129

Éppen a Bigredben jártunk a maróval ez a legerősebb növekedésű ( a többi sem gyenge ) de ezt érintette legjobban a fitoplazma ezért vannak ezek a csonkolások . Adunk még egy esélyt .

Amúgy érdekes dolog fogalmazódott meg bennem ezzel a fitoplazma vagy hasonló tünetekkel járó ( nincs mézgafolyás csak elbarnul a háncsrész a külsőre egészséges fákon ) leromlásról .   Ugye vita van róla hogy metszőollóval átvihető-e vagy sem ??? és ez okozhatja-e a terjedését vagy nem ???

Mint ahogy írtam az idén tavasszal elsősorban a Bigreden de Pinkcoton is kisebb mértékben tapasztaltam azt , hogy a vázág csúcsa egészségesnek néz ki , fejlettek a virágrügyek de az alján hervadt virágkezdemények vannak .  Levágva a termőrészt a háncs szövete barna ...tehát halott vagy közel halott .  Belevágva a vázágba az is barna és ahogy feljebb is belevágok folyamatos átmenet van a barna és az élő ( zöld ) rész között , tehát nem úgy mint a mézgásodásnál ahol élesen elkülönül a beteg és az egészséges rész . Ezeket a részeket szoktam lecsonkolni és van rá esély hogy a megmaradó részen regenerálódik a törzs és ami még megmarad , és utána felerősödik a fa ( van pár ilyen fám ) . 

Na most .... az idén ez elég erőteljesen jelentkezett ( több esetben mint előtte ) és az érdekes az , hogy tavaly a fagyás miatt nem nyúltam metszőollóval a kajszifákhoz kivéve a Sweetredet , azt nyár közepén megigazítottuk mert nagyon belógtak az ágak a sorokba , de a többi nem volt metszve .  Ennek ellenére a tavaly nyáron még jól kinéző vázágak töve a téli időszak alatt bebarnult .... tehát azt kimondhatjuk , hogy ennek a metszéshez semmi köze sincs .   Viszont ugye volt a márciusi -16 ami után egyértelműen látszott , hogy annak ellenére hogy nem volt termés a fákon a tavasszal és a nyár elején elég gyatra kondíciót mutattak . Én ebből arra tudok következtetni , hogy a fitoplazma megjelenését terjedését nem ( vagy elsősorban nem ) a metszéskori befertőződés okozza mivel már a metszési időszakra látszik az ágakon a leromlás és ugye a nem metszett fákon is jelentkezett hanem inkább a kondícióhoz köthető ...ugye a tavalyi fagyás nem csak a virágrügyeket szedte le de az egyéb szöveti részeket is érintette ...és ez miatt kerültek a fák gyenge kondícióba a nyár elején .

A nyár közepe felé kaptak is némi nitrogént hogy felerősödjenek  és kb július közepére néztek ki úgy mint színre mint hajtás erősségre ahogy képzeltem . Persze ezzel nem azt mondom , hogy ne fertőtlenítse a metszőollóját valaki ha amúgy úgy akarja , csak azt , hogy ezen tapasztalatok alapján inkább a rossz kondíció ( a fagyás miatt vagy más miatt is ) okozza a leromlást mint sem az egyik fáról a másikra átvitt fertőzés .

És most vegyük ide azt is , hogy a rendszeresen elfagyó kajszisokon látszik legjobban ez a gyors leromlás lepusztulás ( ha jól értelmezem az információkat )  ...pl az alföldön .

Előzmény: isai (12126)
madpapa2 Creative Commons License 2019.04.11 0 0 12128

Minimum 4-5-tel kellene indítani. 2 az kevés.

Előzmény: Panzermeyer (12125)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!