Szerintem meg pont fordítva... mert ha jóból visz be az ember mondjuk kétszer annyit az ezerszer kevesebb kárt okozHAT mintha keveset visz be az ember de magas GI-s kajából... (ld. ha bablevest eszel 3 tányérral ami legyen mondjuk 90CH az lehet, hogy bele se piszkál a cukrodba viszont jóllaksz vele és a lelkednek is jót tesz... ha viszont megeszel 2 fehér zsömlét (nem tudom mennyi... 60CH?) az lehet, hogy kapásból min. 7-ig, 8-ig is felviszi mondjuk a 60-ast.... ráadásul fél óra múlva megint éhes leszel... (nekem terhesen a lencseleves volt az abszolut kedvencem... a férjem ugyanazt ette és olyan jó még soha nem volt a vérképe mint amikor velem együtt diétázott:)))))) (vissza kéne rá szoknom... tele van vassal, rosttal és még a GI-je is szuper... csakhát azt meg is kell főzni... azt meg nem szeretek...)
(aztán ha tényleg gond van akkor el kell kezdeni nézni a mennyiséget is de ha a minőséggel nincs gond akkor a mennyiség már könnyen korrigálható...)
(sajna ezek viszont nem fogyókúrás kaják.. anno amikor elkezdtem diétázni egy hét alatt több súly jött fel rám mint máskor 1 hónap alatt... (aztán ez leállt de már kezdtem azt hinni, hogy 100 kilósan végzem... aztán kb. 13 kiló plussz jött össze a terhesség végére.. a dokim mondjuk 18 kilóig teljesen elégedett lett volna olyan alacsony súlyról kezdtem... a lányom meg 2,64kiló volt 38,5 hétre... kb. mint amire a terhesség elején számítottunk... )
Nekem is a plusz CH bevitellel van a gondom... Eddig voltam 125 g-on, most meg 170... Hát, eléggé szenvedek, mit egyek még :)) De megint itt jön a tapasztalat: a lányommal kb. 20 héttől úgy felnyomta a gyomrom, hogy semmi se ment le... Reggelire 1 db virsli magában, ebédre is hasonló mennyiségek. Egyszerűen nem birtam többet, de sokszor ettem keveset. Mondjuk dinnyéből brutál mennyiség lecsúszott :)) Mégis normál súlyú lett (3400 g), én meg 6 kilót hiztam. Persze, volt honnan elszedje a baba tőlem :))) Én most se parázok a kevés evésen, bár már fogytam 3 kilót, az előző terhesség kezdősúlya alatt vagyok 6 kilóval, de szerintem ez csak javítani fog a terhesség "kihordásán". Julinál a végén már alig vonszoltam magam :))) A kék bálna hozzám képest viziló volt :))) Pedig nem voltam kövér, csak a saját versenysúlyomhoz képest volt sok (55-60-hoz képest 81-gyel szültem).
Teljesen igaz:))) És igen, egy babánál végig kell játszani a dolgot (NAGYON komolyan véve)... és akkor ott a bónuszkör a következőnél ahol már (jobban) lázadozhat az ember :)))))))
Diéta: nekem pont az a gondom, hogy kínlódva viszek be szerintem még 160 CH-t is (néha meg ha nagyon kell a szénhidrát lehet, hogy 100-at is beviszek egyszerre - de az akkor van amikor a szervezetem már sikít érte... és akkor 1 szénhidrátlöket után tök sokáig jól elvagyok:) és ha méricskélni kezdenék akkor megint elmenne a kedvem még az élettől is... (Nekem a diétánál nem az volt ugyanis a bajom, hogy korlátozva volt a CH mennyisége hanem az, hogy akkor is ennem KELLETT amikor a kaja gondolatától is rosszul voltam ami terhesen ugye nem csoda... plusz ha jól becsirkéztem-salátáztam mert épp az esett jól akkor még azon kellett filóznom mi a jó büdössel viszem majd be azt az 50CH-t ami lassú és még elfér a gyomromban... így a végén már gyűlöltem enni... és ennek köszönhetően a szoptatás végére már kevesebb voltam mint anno a terhességem előtt... és most kezdek visszaszokni a tudatosabb evésre és CH bevitelre...)
(Tipikus példa: mai vacsorám: 2 szelet WASA ropogós kenyér (10CH), hozzá valami májas kenőke meg újhagyma (max. 2-3CH) ... kb. ennyi fér el... ez nagyon kevés... úgyhogy most hozzáiszok egy kis almalét (diéta szerint tilos lenne) és úgy kb. megvan az 50CH... ha nem lenne itthon almalé (100%-os direkt préselésű, nem cukrozott stb. - anno terhesen soha nem vitte fel a cukrom) akkor nem tudom mit tudnék még lenyomni... több egyszerűen nem megy... és az extra 30CH is csak azért fog lemenni mert tudatosan beviszem mert tudom hány CH lehetett kb. a vacsorám (itt jön be ugye a tapasztalat), normális esetben sima vizet innék... így meg jól felvizezett almalét, hogy legalább sok folyadék lemenjen... )
Én azért - miközben mindannyiótoknak igazat adok - ismét kihangsúlyoznám, hogy azok a kismamák, akik most találkoznak először szénhidrát diétával, azért járjanak el rendszeresen ellenőrzésre. Tartsák be az orvos utasításait, és csak ha már nagyon belejöttek a számolás nélküli étkezésbe és ismerik a testük minden rezdülését, valamint rendelkeznek vércukormérővel otthon és azon ellenőrzik is rendszeresen a vércukrukat, csak akkor kövessék ezt a renitens bandát...;o) S.
Najóóó, azé sztem nem kell üldözési mániát fejleszteni a pizsamakérdésből :))))). Amúgy én is öltöztem át tréningnaciba amint tudtam mindkét császár után.
Hihi, én az elsővel még a Sztimrébe jártam, most a másodiknál meg nem hagytam magam elküdeni dietetikushoz, kizárólag a nőgyógyászom látott :). Figyu, a cukordiéta nem diéta, főleg nem a 220-as, inkább egészséges életmód... ugyanis egy átlagos súlyú/magasságú egészséges felnőtt TERHES szervezetnek sincs szüksége 180g-nál több cukorra, glükózra/szacharózra magában meg egyáltalán nincs, ha eszel szénhidrátot összetettet eleget... Ettől nem lesz kicsi a babád, csak te nem leszel 300 kilós tehén ;). Méregetni meg tényleg nem kell, elég nagyjából megjegyezni, egész addig, amíg jó a profilod (illetve a reggeli utáni cukrod, ha normálisan reggelizel mert úgyis az szállna el először).
A sotét amúgy nagyon szeretem, mert ott a dokim, a többieket igyexem elkerülni, hehe.
K.tarcsa:) Tényleg jó fej a doki :) Kisgyerekes apuka így tudja milyen egy terhes nő lelkivilága:))))) (plusz TB-s rendelése van csak mert még mindig nincs szakvizsgája ha jól láttam...)
Profil miatti befektetés: dokim anno Lillánál be akart fektetni... mondtam, hogy nem fekszem... és ennyiben maradtunk:)))))) (érdekes módon nem volt belőle semmi probléma... így senki nem nézett nálam egész napos profilt)
Én meg amíg befektettek farmerban heverésztem egész nap :) Estefelé meg tréninggatyában, még akkor is bojkottáltam a pizsamát :)))) (szülés után is... talán fél napig ha bírtam a hálóingben) (A mai napig nem értem miért öltözik át mindenki pizsamába amikor tök egészségesen bemegy a kórházba és nem fogják műteni... a pizsama csak egy eszköz az orvosok kezében, hogy a beteg alacsonyabbrendűnek érezze magát így irányíthatóbb legyen...)
Nem diétázok, iszonyú rosszak a tapasztalataim az ok nélküli diétával (az általam ismertek közül mindből logikátlanul pici gyerek lett). Ezt nem fogom eljátszani. Ha a met mellett jó marad a cukrom akkor nem vagyok hajlandó CH-t számolgatni... (hagy hízzon a baba... a lányom 2640g volt és csak a 32. héten kezdtem diétázni... a kis súllyal született babáknak meg köztudott, hogy később súlyproblémáik lehetnek stb. mert ők már egy "éhező" világra lettek bekódolva)
A nőgyógyászom még ezt a profilt sem kéri tőlem, ismer már annyira, hogy tudja, hogy felesleges, ha gond van úgyis lépek:) (a lányomnál se kérte max. ott könyörgött a végén, hogy hagyjam a francba a diétám mert ha a lányom 2500g alatt lesz akár csak egy picivel is akkor elviszik a koraszülöttre...)
(hogy bírtad a Sote 1-et??? a dietetikus nő nem érti az egész diéta lényegét ráadásul gonosz is - akihez én tartoztam az legalábbis az volt... Ott ráadásul szerintem az a fő cél, hogy mindenki inzulinos legyen... )
Tényleg, Pogiii :) Én is akartam irni, hogy ne terhelj. De aztán kimaradt :)
csakegysokadnick: hova jársz? Szimpi a nőgyógyászod :)))
Nekem az elsőnél volt, hogy profilra be akartak fektetni, de mondtam, hogy én azt nem, és hogy hülyeség. Aztán a napközbenieket levették (addig én jót olvasgattam, végre nem kellett melózni), az estire meg visszamentem. De napközben aki arra járt (nővér, orvos, takaritó), mind azt hajtogatta, hogy "miért nem öltözik át pizsamába??!!". Megjegyzem, melegitőben voltam, nem farmerban feküdtem az ágyban :))) Tiszta béna szitu volt... Aztán a persze kiderült, hogy sumákoltak, mert papiron 3 napig benn feküdtem. A nővér nem kicsit lesápadt, mikor mondtam, hogy nem kell TP papir, mert dolgoztam... Nem tudom, hogy korrigálták :))))
p.
(mondjuk csendesen megjegyzem, hogy azért ezek a sztorik siralmasak inkább...)
Ja, van még egy, ami a csúcs volt... Éppen reggeliztem a profilhoz a kis melegitőmben, mire odaront az orvoshoz egy öreg pasi fehér köpönyben. Aszongya: "most ráérek!!!" Se köszönöés, kivagyokmivagyok... Aztán elviharzott. Én meg ettem tovább békésen, gondolván, hogy fene se tudja, ki volt ez és mit akart. Erre jó negyed óra múlva jön egy nővér kiakadva, hogy xy főorvos úr már jó ideje ott vár a vizsgálóban :))))) Annyira sz@r volt ez a helyzet, hogy elkezdtem hangosan röhögni. A nővér is csak lesett, mikor meséltem, mi történt... Aztán a főbácsinak is mondtam, hogy ha mondta volna, hogy mit akar, akkor biztos jöttem volna... De azért álljon már meg a menet...
Figyu, második gyereknél nyugodtan felejtsd el a nyúzást ;). De: NE TERHELD MAGAD 75G-AL bakker, MINEK? Ha cukros vagy, akkor árt, ha nem vagy, attól meg még előjöhet később is... Lőjj be magadnak 220-as diétát. Az marha sok, nem nehéz tartani, sőt, nehéz annyit enni... figyel, hogy ne egyél édességet, attól bajod nem lesz. 2 hetente mérd magadnak a reggelit, ha kicsit is magas, mondjuk 6 fölötti, akkor csinálj egy profilt. Ha sok, csökkentsd a diétát, ésszel. Én dokim meg volt elégedve azzal, ha pár hetente vittem neki egy itthon végzett 6 pontos profilt, totál magamnak lőttem be a diétát, hiszen egyszer már jól a fejembe verték, hogy mire kell figyelni. 180g-os diéta lett a végén, ennyivel szültem.
Nekem anno Lillánál az volt a legnagyobb félelmem, hogy addig szívatnak amíg rám nem tudják bizonyítani (tök mindegy, hogy igaz vagy sem), hogy nagy gond van és akkor kikapják belőlem a babát... (ezt most mondtam is a dokimnak aki kicsit ledöbbent azon, hogy én ezt így éltem meg aztán megnyugtatott, hogy MOST nem kell félnem, ő a dokim, még ha indítani kellene akkor is csak ő indítana... úgy tűnik kicsit több lett a szava azóta a dokinak a szülészeten:))) Már nem ő a legkisebb doki:)))))
Szerencsére a vérnyomásom ha marhára felhúztak akkor is max. akkora volt mint másnak amikor normális úgyhogy legalább ezzel nem tudtak ijesztgetni:)))) (eddig egyszer sikerült csak normális fölé tornáznom a vérnyomásom és az a Sote1 diabetológiáján volt... ott iszonyúan felhúztak... annyira, hogy a végén bele se merték írni a papíromba a mérés eredményét:))))))
Nekem egyébként a (írtam valami rondát de töröltem:) nőgyógyászok nem voltak hajlandók elhinni, hogy tényleg jó cukrokat mérek... kötelezően mennem kellett raportra amíg bent feküdtem... egészen addig amíg az egyik normálisabb végre be nem szólt, hogy minek pazarolják a tesztcsíkokat ha egyszer az összes eredményem jó :)))))) (és ugye ha nem szerepelt volna a kartonomon, hogy GDM akkor nem tartottak volna bent csak max. 1-2 napig egy pitiáner fél napos gyomorrontás miatt... na én ezért akarok most sumákolni...)
Hát igen :) De azért elég röhejes, hogy a héten 3x mértek meg (tsúly, RR, pisi)... Még a 3.-nak se volt annyi esze, hogy elég bénán mutat a kiskönyvben egy héten belül 3 különböző beirás... De végülis nekem mindegy, hadd mérjenek, ha annyira akarnak :)))
Jajj, vérnyomás, ne is mondd... nekem volt olyan, hogy azt mondta a nővér, hogy ezt most inkább nem írja be, mert rögtön kikiáltanak hypertóniásnak, pedig ő már ismer és tudja, hogy nincs ilyen bajom...:o) Én ezért mindig vittem a sajátomat, megmutattam, hogy az is ugyanannyit mér, mint az ottani, aztán megmutattam, hogy miket szoktam mérni otthon... ezzel azért általában le tudtam szerelni őket. Legalábbis a normálisabbakat :o)
Én azt az utat választottam, hogy elmegyek, és méretek, és irok (különösebben nem zavar), de nem hagyom felidegesiteni magam. És visszaszólok :))) Annyira röhejes, amikor az eü. dolgozónak elakad a szava... Pedig mindig normálisan szólok. Most arról próbáltak meggyőzni, hogy magas a vérnyomásom. Persze, ők magasat mérnek, mert minden gondozás-féleséget utálok, jól felpumpálom magam előtte :)) Feltettek egy 24 órás mérőt, és volt még 100/60 is néha az értékek között... De simán kikiáltottak volna hypertoniásnak, hogy szedjek vmi sz@r bogyót... Na, mindegy....
csakegysokadnick: szerintem sem gáz (nagyon;). A Merckforminnal történtek kutatások a PCOS-s kismamáknál, és azt találták, hogy nem okoz magzatkárosodást. De ezt nem tudják még itthon felvállalni, nem tudom miért... Vagyis tudom, de nem fogadom el :)
Igen, bár már 1 évvel bölcsebb lett :) (és ez szemmel láthatóan az önbizalmára is kihat hála a jó égnek...) Az extrán tetszik, hogy mostmár ugye pontosan tudja, hogy problémás eset lehetek a GDM miatt (a fene nagy önfejem miatt meg tutira az leszek:)))) mégsem ráz le (van olyan doki, aki a 32.!!! héten rúgta ki a kismamát mert GDM-es lett... éljen az etikus magatartás...). Mondjuk cserébe könnyű és gyors szülést borítékolhat komplikáció nélkül :))) (megígértem neki:))))
És igen, ehhez sajna komolyabb "előélet" kell, hogy az ember eljátszhassa... na meg egy normális nőgyógyász aki hajlandó ebbe belemenni és pl. ennek a tudatában a végén gyakrabban csinálni flowmetriát stb - mintha "aktív" GDM-es lennék... (sima kórházi orvos, egy fillért sem kap a terhesgondozásért úgyhogy ritka rendes doki :)
Ja, az előzményben írtakat kifejezetten rutinos (csakegy esetében renitens :o))diétázóknak ajánlom. Akinek most először jön elő a GDM, vagy esetleg tudja magáról, hogy ha nem ellenőrzik, akkor nehezen tart be dolgokat, az mindenképpen járjon rendszeresen vizsgálatokra, tartson be mindent amit ott mondanak, valamint jöjjön és kérdezzen.... vagyunk itt elegen, segítünk :o) S.
Kezdő diétázóknak sosem ajánlanám, de te már végigcsináltad és tudod, hogy mit kockáztatsz, ha nem tartod be. Az jó, hogy az orvosod tud róla. Szerintem ez a legfontosabb. Az, hogy ujjbegyből nézed a profilt, egyáltalán nem számít. Állítólag a SOTE II-n pl. mindig onnan nézik, ha van akkor saját mérővel... tehát simán otthon is megcsinálhatnák a kismamák. A lényeg, hogy néhány méréssel kalibráld be a mérődet. Nekem az inzulin, meg a nagy túlsúly miatt rendszeresen kellene ellenőriztetnem a vc-omat, meg járnom kéne terhelésre is. Ismerős diabetológus szakorvos szó szerint közölte velem, hogy: Mi a szarnak....!!! ;o) Mérjem itthon, aztán szóljak, ha valami nem stimmel, úgyis tudom, hogy mik a határok...
Ja, a gyöngybetűs naplóra meg én előre megmondtam, hogy nem vagyok hajlandó írni. Mérek, ha kell minden nap teljes profilt, de hogy nem számolgatom, hogy hány gramm volt az alma, meg a rizs, meg a pizza... stb... az tuti... nem is kérték soha :o)
Csak tartsd a magadnak előírtakat és vigyázz arra a bébire :o)
érdekes dolog ez a részletes vércukor profil... te most gondolom arra gondolsz, hogy egész nap mérik az ember cukrát a kórházban az elvileg diétás kaja mellett... ami ugye mindenki tudja, hogy vicc... Nálam nem is volt ilyen, simán a reggeli cukrok alapján döntöttek volna az inzulin mellett...
Egyébként én most is hatalmas dilemmában vagyok... Most vagyok 7 hetes terhes. A kórházban automatikusan GDM-es kategóriába soroltak mert a lányomnál az voltam. Marhára örülök, mit mondjak. Még esélyt sem adnak. És most dilemmázok a stratégiámon.
A dilemmám az, hogy én nem vagyok hajlandó mégegyszer végigcsinálni azt amit a lányomnál műveltek velem. Nem a diétát, azt lelkesen betartom ha a gyerekem egészsége a tét (de csak ésszel). A szívatások,a megalázások, a rohangálás, az iszonyú stressz az orvosok miatt, a fejem felett lebegő kard, az üvöltözések, a megbélyegzés, a lecs*szés a nem gyöngybetűvel vezetett diétásnapló miatt stb. Na ez az amiből most nem kérnék. Terveim vannak de még nem tudom, milyen lenne az ideális kivitelezés.
A stratégiám: 17. héten (a belgyógyász a 17. hetet javasolta a priuszom miatt) ITTHON megcsinálom az 1. terhelésest. Veszek 75g szőlőcukrot, szépen megiszogatom 10-15 perc alatt aztán mérek egy 2 órást ujjbegyből. Tudom, nem vénás de addigra lesz még néhány vérvételem így össze tudom majd nézni a cukormérőm a vénás vérrel és ha kell újrakalibráltatni. Így ÉN tisztában leszek vele mi a helyzet a cukrommal a 17. héten. Ha 7.8 fölé megy, akkor elkezdek egy szigorú GI diétát (ld. nem nézem a CH-t, a GI-t viszont annál inkább. Zsömle, kenyér, édességek kilőve stb.) - plusz folyamatosan mérem a cukrom. Ha megy a kontroll akkor semmi gond, tovább méricskélek a terhesség végéig, ha meg kell akkor a CH-kat ugyanúgy állítom be mint a lányomnál (180-ról indítva max. 160-ra lemenve - ha 160-nál is gond van akkor viszont diabetológia és sajnos inzulin).
Ha a 17. heti OK (a lányomnál még a 26. heti is az volt, a 28. hetinél lett magas a cukrom) akkor a 26. héten otthon megint 75g CH, hogy lássam mennyit romlott a helyzet.
A kórházban szépen bejelentkezek a terhelésesre, oda is megyek aztán kiöntöm szépen a vizet. Lesz egy szép cukrom és viszlát (erről a tervről tud a nőgyógyászom is - fogja is a fejét de ismer engem:)- és az összes többi lépésről plusz a helyzetről is tájékoztatni fogom, nekem az a fontos, hogy a hivatalos kórházi papírokban ne szerepeljen ennél a terhességnél a GDM és levédjem az orvosom fenekét, hogy ő elküldött a terhelésesre). Ha az otthon mért cukrom a határ közelében van, kérek egy beutalót a helyi sztk-ba terhelésesre a háziorvostól és megcsináltatom ott. A további stratégia megegyezik a 17. hetivel.
Közben folyamatosan (a kórházban) nézetem a HgA1c-m. Ha az 6 fölé megy akkor is azonnal megyek a diabetológiára (a lányomnál végig 5.6 alatt volt).
Ha mind a két mérés OK lesz, a cukrom akkor is nézegetem majd hetente 1-2 alkalommal a 36. hétig.
Ja igen. Ennél a terhességnél VÉGIG szedni fogom a metformint (a lányomnál a 16. héten abbahagytam és még a diabetológián is megerősítették, hogy akkor már akár végig is szedhettem volna... csak ugye nem írhatják fel terhes nőnek). Igaz, most csak 1*850 mg-ot de azt végig szedem majd. Pont emiatt remélhetően meg fogom úszni a GDM-et - vagy ha ki is alakul, nem lesz olyan rossz a helyzet.
(mármint megúszhatod -nagy valószínűséggel- de ugye mindenkinek más a szervezete így sajna ez azért ott fog lebegni a fejed fölött egészen a 36. hétig ha jól emlékszem)
Meg. 9.8 volt nekem a lányomnál, diétával OK volt a dolog! (bár az idegeimet megtépázta a diéta és a kötelező evésidők:)
(Fontos: Olvass el olyan sokat amilyen sokat csak lehet a glikémiás indexről. Nézd meg, minek mennyi az indexe. Reggelire és tízóraira próbálj max. 30 GI-s kaját enni (ld. nagyon lassút) mert terhesen a reggeli cukorral szokott általában gond lenni, a diabetológián is csak azt nézik, ha az 7 fölé megy inzulint adnak - közben meg lehet, hogy a diéta átvariálásával is 7 alatt lehetne tartani. Ha továbbra is 7 fölé megy, vidd le 20 CH-ra és pótold a tízórainál vagy az ebédnél (mérjél cukrot, hová tudod bepakolni)- de a diétás naplóba továbbra az a régi CH értékeket írd a korrekt cukorral majd különben leszedik a fejed:) (érdekes mert nekem a 2. diabetológián hívta fel erre a trükkre a figyelmem a főorvos, az 1. diabetológián a fejemet is leszedték volna ha ezt csináltam volna)
Az, hogy megúszod-e az inzulint, az a részletes vércukor profilodtól függ. De ha szükséged lesz rá, akkor sincs katasztrófa. Én itt már többször is írtam, hogy a harmadik gyereknél inzulinoztam. A terhesség végére már napi 80 egység inzulint kellett beadnom. Ez a szokásos mennyiség többszöröse. Mégis ahogy megszületett a gyerek, rögtön leállították és teljesen rendbejöttem. No para. Tartsd be az utasításokat, amik a diétára vonatkoznak és nem lesz semmi baj. Ha kell segítség itt sokmindent megtalálsz a topikban, illetve ha valami gond van, akkor csak kérdezz és szívesen válaszolunk neked. :o)
Sziasztok, nekem most terhelésen 9-es cukrot mértek. 3 gyerek, eddig nem volt gond. Mire számítsak? Szerintetek meguszhatom az inzulint? Most 180 gr-os diétát tartok, és hétfőn megyek diétás nővérhez.
Szia! Megvolt a tanácsadás, ketten voltunk, kérdezhettünk bármit, azért okosabb lettem, mint internet alapján eddig voltam, szóval nem bántam meg. Köszi!
É is ott voltam tanácsadáson, Zentai Andinál. Én 1x voltam nála, elküldtem e-mailben egy kérdőívet a táplálkozási szokásaimról, méretek stb.
És egy 165 g CH-s diétát írt elő, ami frankón kézben tartotta a vércukromat. A kórházban meg profilokat néztek és én is magamnak minden héten (szinte).
Tényleg nem olcsó a MM, DE Zentai Andit csak dícsérni tudom.
Megbeszélitek mi az ami ajánlott, mit tilos enni. Napi étkezések száma, mikor mit ehetsz (lassú-gyors CH), mi számít CHnak, kapsz táblázatot, minek mennyi a CH értéke. Azt hiszem nagyjából ennyi.