Ez még önmagában nem tartozna ide. Van ennek a felüljárónak egy szégyenletes szakasza, a kerékpárút lehajtója (vagy felhajtója). Nem elég, hogy olyan keskeny, hogy csak egy bringa fér el biztonságosan, azt a keskenységet is aszfalthiba teszi tönkre. Ránézésre is elég durva az a hosszanti irányban nyújtózkodó egy-két centis szintkülönbség. Csoda, hogy nincs ott naponta baleset emiatt. Ha nem építettek volna oda olyan széles lépcsőt (minek egy buszmegállóhoz ekkora?), maradt volna elég hely a bringaútnak.
Milyen szép lenne, ha a felújítás ezt a rövidke darabot is érintené.
Egyébként tele van a Facebook Marketplace bontott (főleg 26-os) alkatrészekkel, gondolom főleg nyugati lomizásból származnak, és így barátságos árakon lehet kapni szinte mindent, vázszetteket és villákat, kerékszetteket, fékszetteket, hajtásokat, ha nem a legújabb divatos technika kell az embernek.
Gyakorlatilag tizenéves használt alkatrészekból raktam össze ezt a bringát áprilisban, húszezret fizettem a garnitúra fékért (Avid Juicy 5) tárcsákkal és adapterekkel együtt. Azóta 10 hónap alatt mentem vele 4500 kilométert, porban, néha sárban, hó sajnos nem nagyon volt még idén. Légtelenítéshez vettem egy olcsóbb szettet és olajat, a fékbetét, ami belemegy, az konkrétan ugyanaz, mint a bowdenes BB7-be való, és novemberben akciósan vettem belőle egy párat ezer forint alatti áron, meg tartalék tárcsát is hasonló áron. Szóval szerintem nekem megéri :)
A sor végére tettem 30-as lánckereket 10-es rendszerhez, jól működött. A gond az volt, hogy ki kellett venni egy kereket középről, és ott volt némi bizonytalanság a váltásban. "Középre" egyszer próbáltam ki, de ott mindig zajosabb, lassabb, zökkenősebb volt a váltás, mert ugye nem a rendszer része, és mások a rámpák.
Tulajdonképpen most is ilyesmit használok, csak itt a 13-as kerék a vendég. Ugyanakkor a 14-16 között van bajom a váltással, nem tudom beállítani. Pedig most egy 9-es XT van fenn.
Most szemezek egy 11-28-as CS-HG 400-al. A 12-es kerék is záró, a 11-es kimegy, hozzámegy egy 32-es a HG 50-ből. Ide úgyis ritkábban vált az ember. Így lesz egy finom alső hármas 12-13-14, ez kell nekem.
Nekem most már fél év és 2000 kilométer van a zombi kazettámban, CS-HG70-9-re tettem aliexpresszes 16-18-21 fogas lánckerekeket, mert azok voltak csak megkopva, szóval a 11-12-14 és 24-28-32 maradt az eredeti Shimano. Nyilván a 14-16 és 21-24 váltás nem megy szépen, mert el vannak tolva egymáshoz képest a váltássegítő kiképzések (és nem akartam nekimenni reszelővel vagy Dremellel, hogy el tudjam forgatni a lánckerekeket a pozícionáló núthoz képest), sajnos pont a 14-16 váltást használom leggyakrabban, de még így is teljesen élhető.
Ha le kell cserélni megint (most a 14-es kapja a legtöbb terhelést), akkor majd a Sunrace 11-40 kazettával csinálom meg ugyanezt.
Én is házasítottam már sorokat, de valahogy nem lett tökéletes a végeredmény, pedig ugyanabból a szériából volt. Valahogy nem tökéletes a váltás. Kb. fél évvel ezelőtt volt itt téma. A Michével van tapasztalatod?
Ma már gyakorlatilag nem drágább egy alap hidraulikus tárcsafék készlet, mint egy bowdenes (legalábbis MTB-re). Nekem is van mechanikus is hidraulikus is, nem bántam meg, hogy lecseréltem a V fékeket, pedig az is sokkal jobb volt, mint előtte a canti, azt nagyon nem szerettem állítgatni, hogy jól fogjon.
15-16 fokozat? Az még mindig több, mint az 1x12, 1x13, és messze használhatóbb a fokozatok miatt. Bármilyen lánckereket meg lehet venni, csak utána kell járni. A kazettát is szét lehet szedni, és összerakni úgy, hogy normális tartományban működjön. Pl. a Miche mai napig gyárt külön lánckereket 11-32 között, régebben forgalmazták nálunk is. Én 10-es Shimano sorokat szedtem szét és állítottam össze saját igény szerint. A régi Sram kazettákat 1,5-ös vagy 2-es imbusz csavar fogta össze, a 11-es Shimano is bontható.
A te - mi - szintünkön a mechanikus tárcsafék pont annyira megfelelne, mint a hidraulikus, de azt drágábban lehet eladni, szervizelni, és hát ugye a profik is azzal mennek. Amatőr szinten az adagolásnak nincs akkora jelentősége, mint egy profinál.
A felnifék esetében a fékpofa anyaga a lényeg. A KoolStop fekete-piros és a 2017-es (és a későbbi Dura Ace) fékbetétek nagyjából 2-3x nagyobb fékhatással bírnak, mint egy átlagos fékpofa. Kb. 6 különféle felnin használtam őket, szóval majdnem mindegy, milyen a felni.
Nincs bajom a 2x11 rendszerrel, igaz, országútin használom. A montin még mindig 3x9 van, tökéletes, olcsó, megbízható. Nincs extrém keresztbeváltás, ezáltal láncnyírás, és nem nyílik szét a sor, 4-6 fogas ugrásokkal.
Egy 3x9-es rendszeren kb. 15-16 fokozatot lehet használni, a tartományról nem is beszélve. Hát ha még a kazettákat ésszel állítanák össze, vagy lehetne külön venni lánckereket!
Az 1 x 11-et nem, de a hidraulikus tárcsát megvédeném. Leraktam a montit, mert a törés óta hamar kipurcant a kezem az egyenes kormányon. Vettem egy jó állapotú, használt gravelt, mert az országúti kormánnyal hosszú órákig elvagyok.
A tárcsa azért kellett, hogy az kopjon a városi totyogásban, ne a drága felni. Ja, meg nem is volt felnifékes abban a boltban.
Ha hosszabb ideig csak azt használom, mantrázni kell, hogy a felnifékes országútin hosszabb a fékút, úgy tekerjek.
A 11-es sor egy trágyakupac. A 2 x 8-on sosem nyávogtam, hogy túl durva lenne a fokozat ugrás, ezen van olyan köz, ahol az egyik kemény, a másik már túl pörgős. És, hullámvasutas úton, ahol sűrűn gurulsz, majd mászol, az életed megunod, míg azzal az egy váltóval kattogsz - kilencet, tízet. Mennyivel egyszerűbb kistányérra dobni a láncot és hátul odébb rakni kettővel!
A Sram váltó elég agyament. Használható, nincs vele baj, de, ha a Shimano kerül sorra, azon néha eltévedek.
1991 volt az első Rapidfire, akkor még az XT volt a versenyszett a montiknál. Az XTR 1994-ben lett elérhető a közönségnek, a váltó egy Dura Ace 7400 volt hosszabb kanállal, ez már Rapidfire Plus volt. Érdekes módon a markolat váltót a Campagnolo találta ki 1991-ben, de ott az egész markolat forgott, vagyis könnyű volt félreváltani vele. A Dual Control a súly miatt lett kitalálva, de hülyeség, pont azért mert egyszerre váltasz és fékezel vele.
Az átlag bringavásárló a mai napig úgy vesz biccigglit, hogy "simanó váltóval, mer az jó" és ezért lehet eladni a filléres szarokat, mert van rajta egy TY váltó.
Igen, a kaskalák versenycucca. Sokkal könnyebb úgy eladni valamit a parasztnak, hogy "dikk, há ez is ojan, mint amivel a versenyzők csapassák" - és a paraszt egyből megveszi, mert igaz, hogy az egész szett annyiba kerül, mint egy XTR váltó, de "az enyém is olyan." A Shimano nagyjából 50 éve "lecsorgatja" a fejlesztéseket az olcsóbb szettek felé, és erre csak rátesz a marketing: neked az jár, kell, szerezd meg.
Millió példát lehetne hozni, nézd meg a pár éve eluralkodott MTB-ben 29-es kerék, 3 helyett 2, majd 1 lánctányér, a hidraulikus fék, a tárcsafék, elektromos váltás, 12/13 fokozat, stb. Ezek az átlagfelhasználóknak teljesen fölöslegesek, sőt, csak 1-12-25+ extra hibalehetőség, hogy a paraszt mehessen minden dologgal a szervizbe. (Azt most hagyjuk, hogy mára sikerült oda eljutni, hogy egy átlagos embert a belső cseréje megállítja.) Valamelyik nap megnéztem egy bringaépítő videót, és a szervizes 30 percig matatta a számológépet ahhoz, hogy a rugóstagot és a teleszkópot beállítsa.
Érdemes megnézni a képeket, milyen egy Dual Control fékváltókar Deore LX szinten: https://www.ebay.co.uk/itm/202662715726, nekem félelmetes a három irányba mozgatandó kar.
Érdekes egyébként, hogy az indexelt váltás bevezetése óta csak az egyenes kormányoknál hányfajta váltókar-elrendezést próbált már ki a Shimano és a többi komponens gyártó:
aztán a Rapidfire Plus, ahol a bowden-engedő kar már hátrébb van, és mutatóujjal nyomandó, ha jól emlékszem, 1994-től (https://www.ebay.co.uk/itm/146355178857)
közben bejött a SRAM GripShift és a többi gyártó marokváltói (RevoShift, egyebek) is, komoly vallásháborúk voltak annak idején a híveik között, mostanra viszont nagyjából eltüntek
közben ott volt a fordított húzású Rapid Rise epizód is, nem is tudom hogy azokat milyen váltókarokkal párosították gyárilag, Rapidfire Plus vagy Dual Control?
Mutatóujjal felfelé váltani? Bizarr. Mondjuk van benne logika, mert ha rendesen markolod a kormányt, akkor nincs kéznél a váltókar. Ha meg rajt a hüvelykujj, akkor meg nem stabil a fogás.