Keresés

Részletes keresés

joy Creative Commons License 1999.12.16 0 0 380
Igaz! A sózás ugyanúgy, csak rövidítettem.

A kocsonyánál még ezt a fűszerezést is sokalja egy-2 családtag, szerintük són kívül minden csak ront rajta, én meg úgy nem szeretem, mert túl durván "körömízű".

Előzmény: Mulan (379)
Mulan Creative Commons License 1999.12.15 0 0 379
+hagyma, fokhagyma, babérlevél, szerecsendió, 1-2 szem boróka?

Én félfővésben sózok, hogy azért ne csak a külsejét érje. Kivétel a máj ás szeletben sült húsok - azt, csak a tányérban, ki-ki magának. Meg persze a fasírt, töltelékek: azt összeállításkor.

Előzmény: joy (378)
joy Creative Commons License 1999.12.15 0 0 378
Való igaz, a kocsonyát nagyfazékban szokás főzni. Lehabozni is könnyebb.
A mi kocsonyánk:
Diszó végeiről (füle-farka, keze-lába) 2 kila+1/2 comb,
1/2 kila vegyeszöldség - mint Mulan írta -,
annyi hideg víz amennyi épp ellepi,
1-1 kis csokor zöldség, zeller, kapor,
10-12 szem bors,
1 macskap.. paprika,
só ízlés szerint, de akkor, mikor már csaknem kész.
Az egész addig főzve lassú tűzön, míg a csont mozogni kezd a helyén.
Leszűrés, tányérozás, csipet piros paprika a tetejére, és spájzolás.

Egyébként a sózásról: Gyakorlatilag a pácolt húsok kivételével jobb mindent közvetlenül elkészülte előtt megsózni, mert a só összehúzza a rostokat, és rágósabb lesz!

Előzmény: Mulan (377)
Mulan Creative Commons License 1999.12.09 0 0 377
Pedig igazán ízletes akkor lesz a kocsonya, ha éppúgy bezöldségezi az ember, mint a húslevest (sárga- és fehérrépa, karalábé, zellerszár, zöldpaprika, kelbimbó vagy kelkáposzta-levél - igaz, vegeta viszont éppúgy nem kell hozzá). Aztán, hogy a tányérokba kiteszed-e az már magánügy.

Ecettel viszont én sem szeretem - csak ecetes tormával.

Én "külön húsnak" csülköt vagy lábszárt teszek főzök inkább (nem külön fazékban!), a comb nem igazán főtthúsnak való - és egy darabka füstölt hús vagy csont is megy bele..., meg abba, amit holnap fogok főzni, szív is, mert azt a gyermekcsém nagyon szereti (nem mintha én nem enném meg).

Még egy megjegyzés: kocsonyát, éppúgy, mint húslevest, nem célszerű kuktában főzni - igaz, hogy tovább tart, de sokkal jobban "összeérnek" az ízek - és annak is kisebb a valószínűsége, hogy zavaros lesz.

Előzmény: http (373)
Mulan Creative Commons License 1999.12.09 0 0 376
Lehet, hogy Te nem úgy ismered, de Szombathely környékén pörköltkrumplinak hívják a paprikáskrumplit (teljes joggal, mert a paprikáshoz, ugye, tejfölös habarás is jár). Édesanyám még most is pörköltkrumplit mond, csak én már túl sokáig laktam Debrecenben. (De ott sem hívják serpenyős burgonyának - viszont paprika nélkül csinálják a krumplistésztát, és sokszor nem is tésztával, hanem nokedlivel)
Előzmény: abraxas (374)
Mulan Creative Commons License 1999.12.09 0 0 375
Mi abba nem teszünk tojást, és a dödöllébe sem.
Előzmény: joy (372)
abraxas Creative Commons License 1999.12.09 0 0 374
Megvallom, szégyentelen módon én is hajában főtt krumplit használok a KT-hoz, nem úgy mint drága jó Anyám, aki az általad követett móccert akalmazta, azzal a különbséggel, hogy víz és tészta hozzáadása nélkül "krumplipörköltet" (saját szó :o) készített, majd a hozzákevert tésztával lepirította. Piritott részek Rulez :o)
A koliból hazamentemkor nem is kérdezte: Mit főzzek neked Kisfiam? Egyszerű volt a dolog. Krumplis tészta, vagy káposztás bableves. Nyami-nyami :o)
Előzmény: Mulan (371)
http Creative Commons License 1999.12.08 0 0 373
A 370-es felszólamlásomban nem említettem, hogy a 60 dkg csirkecsárny 7 literes mennyiségnél nemigen helyettesíthető más húsneművel.

MOST REGGEL 6 MÚLT ÉS KOCSONYÁT FŐZÖK.
Fél szemtelen fej (a fogsor benne van, de Amodenttel megmostam), 2 Kg köröm, két nagy fej fokhagyma, 70 dkg vöröshagymesz, só és vegetáért most kell leszadjak. Egy másik lábosban fő a disznócomb (fogyókúrás kocsonyának). Biztonság kedvéért vettem étkezési zselatint. Szükség lesz rá, mert a nyolclityis kuktából jócskán kivicsorított egy fogsor, a víznek nemigen maradt hely. A zöldségelős és ecetelős kocsonyás embereket nem szeretem.
Kérek mindenkit, fejezze ki sajnálatát, amiért, fél óráig tartott, amíg lehaboztam azt a gusztustalan lét.
Jó tizennégy tányér lesz, ahogy a Casiommal kiszámoltam.
Jó étvágyat kívánok magamnak, annak ellenére, hogy az egészborsot kifelejtettem. Sebaj. Megfőzöm kis lében, majd hozzálottyintom a maszulékhoz.
A két macskánk türelmesen a konyhában ül. A koromfekete pontosan tudja, hogy a csontozáskor (tálbatétel előtt)jut is, marad is.

joy Creative Commons License 1999.12.08 0 0 372
Erről jut eszembe!
Ezt a masszát használom a szilvásgombóchoz, barátfüléhez is, csak kicsit több liszt kell bele, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
Előzmény: joy (367)
Mulan Creative Commons License 1999.12.06 0 0 371
Ezt - ha éppen olyanom van - én is szoktam így is, de úgy is, hogy a hagymás zsíron megforgatom az egészen apróra kockázott krumplit, paprika, kevés víz, bele a tészta, és együtt fő annyi vízben, ami a végére el is fogy. (Kavargatás okán mellette kell állni, tehát jobban leköti az alkotót.) Lepirítással egyetértek:))))

Mellesleg, amit az olaszok bízvást felháborodással fogadnának, olaszos tésztát is szoktam "elfogyós" lében, a sugóval - vagy legalább a spagettiszósszal - együtt főzni. (Legfeljebb ez már nem olaszos, viszont finom)

Előzmény: joy (368)
http Creative Commons License 1999.12.04 0 0 370
Olcsó és sok.
60 dkg csirkeszárny, 60 dkg srépa, 30 dkg frépa, nagy fej vhagyma, 2 csokor petrezselyem. 3 leveskocka (ne Knorr), két kanál liszt.
Célétel: Húslevesszerű raguleves-féle.

Rántás, hagyma aprón, pirít, petrezsirom bele, pirít, zöldség apróra nyiszitolva, hidegvíz, szárny, 8 literes kukta, só. Végén eperlevél.
Eredmény: raguleves és húsleves közötti átmenet.
Az éttermi húslevesnél jobb, a nagymama ragulevesénél rosszabb.

joy Creative Commons License 1999.12.03 0 0 369
Héjában sült krumpli:
Közepes-egyforma krumplikat - fejenként 2 - megmosom, forró sütőben megsütöm, míg a tű könnyen bele nem szalad, kb 1/2 ó. Ekkor kiveszem, megnedvesített konyharuhába csavarom, majd a nejem ezután könnyebben le tudja húzni a kabátját. Én nem, mert mindig megégetem a kezem.
Ugyan úgy használható mint a héjában főtt, de figyelembe kell venni, hogy könnyebben szétesik!
joy Creative Commons License 1999.12.03 0 0 368
A másik recept: Grenadírmars - krumplis tészta.
1/2 kg krumplit kevés sós vízben megfőzök - mint a poginál - áttöröm, 1/4 kg kocka tésztát megfőzök, hideg vízzel leöblítem, kevés olvasztott vajra öntöm egy nagyobb lábosba, elkeverem.
két nagyobb fej v.hagymát apróra vágok, olvasztott fszalonna (10-12 dkg) zsíron megpirítom, ráborítom az áttört krumplit, 1 eka pirospaprikával elkeverem. A tésztára öntöm, és alaposan összekeverem. Már így is tálalható, de:
Egy tepsit kizsírozok, beleöntöm a krumplis tésztát, szétlapítom, forró sütőben alaposan megsütöm kb 1/2 ó. Ez az igazi, mikor kicsit ropogós!
joy Creative Commons License 1999.12.03 0 0 367
Bóklásztam a Mulan recept linken.
Szuper!
Két krumplis receptem:
Krumplispogácsa:
0,5 kg krumplit megpucolom, földarabolom kevés csipet-sós vízben födő alatt megfőzöm. A maradék vizet leszűröm, átnyomom, kihűtöm! 1 tojás, kb 10-12 dkg lisztet beleszitálok, kanálnyi sütőrummal, jól összedolgozom. Könnyen kezelhető tésztát kell kapni, de az ujjakra ragad. Rövid pihentetés után lisztezett deckára borítom, melgisztezem, kb 0,5 cm vastagra nyújtom. kerek szaggatóval kiszaggatom, forró olajban aranybarnára sütöm, kakaós, vagy fahéjas porcukorral tálalom.
A leesett részeket újra összegyúrom, hüvelykujjnyi vastag csíkokra sodrom, 2 cm-es nudlikra vágom, sós forró vízben kifőzöm, hideg vízzel leöblítem, olvasztott vajban megforgatom.
Tejföl-túróval, mákkal, dióval tálalom - mikor, mit óhajt a familia, de jó tojással is.
Nudlileves: zsíron apróra kockázott v.hagymát pirítok, kk köménymagot szórok rá csipetnyi borsot, 2 kk pirospaprikát, megkavarintom, és fölöntöm 1 l hidegvízzel, fölforralom, sózom. A forró vízbe dobom a nudlikat, megfőzöm. Akkor jó, mikor följön a tetejére - kb 5 perc. Apróra vágott petrezselyem-zeller zöldet szórok rá, és tálalom.
Előzmény: Mulan (364)
abraxas Creative Commons License 1999.12.03 0 0 366
Kedves Mulan,

ugyanez baracklekvárral Hmmmmmm! Fánkhoz egyenesen felülmúlhatatlan.
Ui: kösz az aszaltszilvás recipéket. Szuperek.

Előzmény: Mulan (359)
Mulan Creative Commons License 1999.12.03 0 0 365
Na, a szilveszter, az elég hagyományos nálunk.
Elején borleves (kivéve, ha ügyelek a századfordulóra való tekintettel, akkor gyümölcsléből - nem mintha a bor nem gyümölcslé lenne), végén káposztaleves, elsején lencseleves (kolbásszal), pácolt hirtelensült, krumplipüré, párkáp. Közben sokkkféle saláta, hideg sülthúsok, valamimáj, pácolt hal, egyszer meleg péksütemény (sonkás kifli, vagy ilyesmi). Ez mind jól előregyártható, ami meleg, az is percek kérdése. A végleges menü harmincadikán bevásárláskor dől el.

A karácsonyinál is az az előretervezés egyik problémája, hogy mit kapok pont:))))). Szenteste bögrésleves, hideg svédasztal, első napján kínai menü lesz, második napján az öcsémék problémája (de azért majd még megkérdem, hétha ő is kínait gondol)

Előzmény: joy (363)
Mulan Creative Commons License 1999.12.03 0 0 364
Jogos, elspóroltam egy /-t. lencsecsíra
Előzmény: joy (362)
joy Creative Commons License 1999.12.03 0 0 363
Van menűm Szilveszterre is!
joy Creative Commons License 1999.12.03 0 0 362
Dear Mulan
A babcsírát nem sikerül hamisítani, a link elbára fut!
Előzmény: Mulan (360)
joy Creative Commons License 1999.12.03 0 0 361
Kösz a tanácsot!
Írtam oda egy menűt!
A kacsa lehet liba, vagy bébipulyka, a körethez akkor párolt káposzta is kell, ami egyébként a kcsához is yóóó.
A lényeg, hogy amit csak lehet az ünnepek előtt el kell készíteni, az ünnepnapon csak fölmelegíteni, frissen sütni!
No meg ... ezt inkább nem, olyan ünneprontó.
Vajon sejtitek, mi az?
Előzmény: Mulan (359)
Mulan Creative Commons License 1999.12.02 0 0 360
nori, kedves, gondolom a metéltekre gondolsz.

Az indiaihoz majd elő kell kapnom valami forrásmunkát, a kínaiban nagyobb gyakorlatom van, bár inkább húst is tartalmazó változatokat szoktunk elkövetni. Háromféle tészta jöhet szóba: üvegtészta, rizstészta, közönséges tészta. Üvegtésztát (babtészta, szójatészta, celofántészta) nem nagyon tudsz házilag összehozni, hozzá való lisztet is legfeljebb ott kapnál, ahol a kész tésztát is megveheted. Rizstésztát rizslisztből (a gabonaipari boltokban kapható) már tudsz csinálni otthon, és persze rendes metéltet is. A rizstésztát mindig, a búzatésztát is többnyire tojás nélkül, forró vízzel gyúrják, nagyon vékonyra nyújtják és olyan fél centis laskára vágják. Utóbbi helyett akár kész tésztát is használhatsz, csak jó minőségű, vékonyra nyújtott tésztát válassz. A tészta főzése: semmi különös, nem szétfőzni. Az ízesítőket (feltétet, öntetet) bele szoktuk keverni, újra felmelegíteni, és tálaláskor még valami dekorációval ellátni (mondjuk vágott züldfűszerrel, laskázott rántottával megszórni).

Szerintem az elengedhetetlen szójamártáson kívül nincs feltétlen szükség egzotikus alapanyagokra. A feltétekhez bátran felhasználhatsz minden hazai zöldségfélét, a bambuszrügy jól pótolható karalábéval, babcsírát is könnyű "hamisítani".

Végül egy nagyon egyszerű recept két adag tésztához:egy jó nagy (20 deka) sárgarépát lereszelünk. Négy kanál mézet, két kanál szójamártást, egy kávéskanál gyömbért (esetleg egy kanál citromlevet) összefőzünk, beletesszük a sárgarépát, két-három percig kevergetve főzzük. Hozzákeverjük a kifőzőtt tésztához, sütőben átmelegítjük. Tálaláskor megszórjuk végott petrezselyemmel.

Mulan Creative Commons License 1999.12.02 0 0 359
Sziasztok, jó reggelt, tegnap Pesten voltam, nem tudtam rögtön válaszolni.

lanina, kedves! A boszorkányhab az eredményhez képest boszorkányosan egyszerű:
Az almát szőrőstől-bőrőstől megsütöd sütőben (addig kell sütni, míg összetöpped). Meghámozod, kimagozod, a húsát összetöröd (legegyszerűbb turmixxal, de akár villával is lehet. Kb. két kanál ilyen papihoz (ez nagyjából egy közepes alma) végy egy csapott kávéskanál cukrot és egy tojásfehérjét. Lehet beletenni egy kis citromlevet, reszelt citromhéjat is. jó kemény habot versz belőle, és kész is van. Tálaláskor meg lehet bolondítani egy kis vágott mandulát, diótl a tetejére szórva.

joy, kedves, vam már egy Karácsonyi receptklub, bár én is szívesen látnék összeállított menüket, szerintem nem oldottuk meg a dolgot egy különlegesség kiválasztásáva, pléne három, esetleg egyáltalán nem összeillő különlegességgel. Meg külön élvezem, hogy több napra állítom össze a menüt, és így a konyhai munka is ésszerűen csoportosítható, hogy igazából ne az ünnepet töltse az ember a konyhában)

A halak hal-ízét/szagát szokták úgy elvenni, hogy ecetes vagy citromos vízbe áztatják elkészítés előtt. Nálam nagyon jól bevált a petrezselyem.

Wayan Creative Commons License 1999.12.01 0 0 358
A lazachoz a kapor íze is nagyon finom: pl kapros majonéz.
De nagyon jó hozzá a majonéz, amibe egy citrom levét belenyomom és a héját is belereszelem.
Ezek mind elveszik a halízt - már ami még maradt.

Egyéb lazacrajongóknak ajánlható a friss lazacfiléből készült gravlax is: nyers, vékony lazacfilé, amit kaporral, olajjal pácolnak egy-két napig és megeszik azon nyersen. Nyami! Megjegyezném, nem tűnik nyersnek. De füstöltből is finom.

Előzmény: keson_ero (357)
keson_ero Creative Commons License 1999.12.01 0 0 357
Kedves Joy, a lazac elkészítése a világ legegyszerűbb dolga. A lazacfilét megfelelő méretű darabokra vágod, a sütőrácsra alufóliát terítesz, arra ráteszed a lazacdarabokat MINDEN NÉLKÜL, majd beteszed az előmelegített sütőbe és addig sütöd, míg szépen pirulni kezd. Én légkeveréses sütőben szoktam sütni, hamar elkészül, majonézt adok hozzá. Semmi halszaga - halíze nincs és nagyon finom. Én sem szeretem a halat különben, de ezt igen.
Előzmény: joy (355)
lanina Creative Commons License 1999.12.01 0 0 356
Kedves Mulan!
Leirnad nekem az almas boszorkanyhab elkesziteset? Megyek haza es jol szeretnem kiprobalni.
Koszi
joy Creative Commons License 1999.12.01 0 0 355
Keziccsókolom Lányok, Tisztelt Fiúk!
Remekek a receptgyűjtemények!
Kösz, rengeteg yóóó dolog van bennük.
A topic eredeti célja mégis az, hogy apró trükkök-fortélyok átadásával könnyítse életünket.
Pl: a cserép a sütőbe nálam is bevált, meg a leveles is sikerült végre!

Jön a KARÁCSONY!

Erre állítsunk össze menűt ötletekkel, ami mentők nélkül átvészelhetővé taszi a nagyzabálást!
Egyetlen konkrét kérdésem van: sajnos szegedi létemre sem bírom a halat megenni, pedig azt mondták rám: halnak születtem - imádom a vizet még inni is -.
Egyedül a füstölt lazacot vagyok képes lenyelni - azt viszont minden mennyiségben, csak az ára eszméletlen -.
Nos, az a kérésem, olyan friss lazac elkészítési módot írjatok, melynél nem érződik a hal íz-szag, mert attól kezd forogni a gyomrom, de nagyon szeretnék karácsonyra végre halat enni!

Mulan Creative Commons License 1999.11.30 0 0 354
Elnézést kérek mindenkitől, az aszaltszilvásból csak a harmadik jó, az első kettőnél kicsit megkutzultam a linkeket-:(((((
Mulan Creative Commons License 1999.11.30 0 0 353
Nem tudtam hirtelen igazán széleskörű keresést rendezni, mert nagyon döcög az index, de itt van két egészen friss, aminek még emlékeztem a helyére:

Sült sertéskaraj aszalt szilvával és sült almával (Gy_Rozi)

Aszaltszilvás pulykamell (Vének Tanácsa TM)

és néhány aszaltszilvás recipe a NetSzakácsból:


Püspökkenyér (nem vegetariánusoknak) (Lépesméz)

Fázós szilva (Mulan)

Ponty diós aszalt szilvával töltve (Mulan)

Szójás izé a la PÓK (PÓK) - ez eredetileg mirelit szilvával készül, de én borban áztatott aszalt szilvával teszteltem, és megérte a dolog

Mulan Creative Commons License 1999.11.30 0 0 352
Nem tudtam hirtelen igazán széleskörű keresést rendezni, mert nagyon döcög az index, de itt van két egészen friss, aminek még emlékeztem a helyére:

Sült sertéskaraj aszalt szilvával és sült almával (Gy_Rozi)

Aszaltszilvás pulykamell (Vének Tanácsa TM)

és néhány aszaltszilvás recipe a NetSzakácsból:


Püspökkenyér (nem vegetariánusoknak) (Lépesméz)

Fázós szilva (Mulan)

Ponty diós aszalt szilvával töltve (Mulan)

Szójás izé a la PÓK (PÓK) - ez eredetileg mirelit szilvával készül, de én borban áztatott aszalt szilvával teszteltem, és megérte a dolog

Mulan Creative Commons License 1999.11.30 0 0 351
Nem tudtam hirtelen igazán széleskörű keresést rendezni, mert nagyon döcög az index, de itt van két egészen friss, aminek még emlékeztem a helyére:

Sült sertéskaraj aszalt szilvával és sült almával (Gy_Rozi)

Aszaltszilvás pulykamell (Vének Tanácsa TM)

és néhány aszaltszilvás recipe a NetSzakácsból:


Püspökkenyér (nem vegetariánusoknak) (Lépesméz)

Fázós szilva (Mulan)

Ponty diós aszalt szilvával töltve (Mulan)

Szójás izé a la PÓK (PÓK) - ez eredetileg mirelit szilvával készül, de én borban áztatott aszalt szilvával teszteltem, és megérte a dolog

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!