Helytelen szerelés esetén a csepptálcában illetve a kondenzvíz elvezető csőben. Ablakklímánál pedig az "alaplapon, ha van egy kis kosz a kültérben. Sőt egyes típusú ablakklímák hátsó cseppvízkivezetése 1cm-el magasabban van, mint a készülék alsó pontja, így ott álla víz (folyamatosan)
Igen ottant van, de ők télleg nem költenek karbantartásra. Ők ilyenkor telefonálnak, hogy bármi áron azonnal csináljunk valamit. Mert nem jönnek a vendégek/vásárlók! :o)
en nem tom tolem ne kerdezd :) mikor itt raktak egy cso volt a klima vegen azt osszekotottek egy masik csovel es az lett kivezetve azon szepen foylik a viz kivulre :) erre gondolsz?
Természetesen nem akarom elbagatelizálni a tisztítás fontosságát, mert tényleg fontos. DE! Ha a helyzet ilyen elkeserítő lenne, magyarországon ezek a betegségek népbetegségek lennének.
Nem vagyok klímás, én riasztókat szerelek, de gondolom nállatok sem eggyértelmű a felszerelt eszközök időszaki karbantartásának megrendelése.
Szal, ez a cikk, azért a paci másik oldala, kicsit nekem néma sikolynak tűnik, hogy a reklámot fizető céget munkához juttassa (a szezon kellős közepén).
Gyógy-ír | 2005-06-21 | Lévay Gizella
A klímaberendezést használók nagy része tapasztalta már, hogy a berendezés bekapcsolásakor poshadt szag áramlik a berendezésből. Pedig ez már a végső stádium, ilyenkor nagy valószínűséggel tele van a készülék a kellemetlen szagokat okozó anyagokon túl különböző gomba- és baktériumtenyészetekkel.
A klímaberendezést használók nagy része tapasztalta már, hogy a berendezés bekapcsolásakor poshadt szag áramlik a berendezésből. Pedig ez már a végső stádium, ilyenkor nagy valószínűséggel tele van a készülék a kellemetlen szagokat okozó anyagokon túl különböző gomba- és baktériumtenyészetekkel. Ezt keringteti a készülék folyamatosan a beltérben, fertőzve az ott tartózkodókat. Az egyik szegedi klímaberendezéseket forgalmazó cég mintát vett a berendezésekből és azt laboratóriumba küldette.
A hűtő/fűtő, szellőztető, légkondicionáló rendszerek számos egészségkárosító probléma okozói lehetnek, ha nem tisztítják, fertőtlenítik azokat rendszeresen. A szakszerű tisztítás megakadályozza, hogy a készülékben egyébként legtöbbször ideális életkörülményekre lelő mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak, és a berendezések által folyamatosan keringetésre kerüljenek agyagcseréjük melléktermékeivel együtt a beltéri levegőben. A legelterjedtebb (penész)gomba fajok mellett baktériumok is megjelennek a készülékek hűtőbordáin kialakuló vékony filmrétegen, illetve csepegővíz-tálcán. A szennyeződések következménye tehát nem csupán diszkomfort érzés (például kellemetlen szag), hanem komoly egészségi kockázat, így allergiás tünetek, nyálkahártya-irritáció és köhögési inger.
A nem megfelelően tisztított készülékeknél az igazi veszélyt a toxint termelő spórák és gombák okozzák. Az általunk véletlenszerűen kiválasztott klímaberendezésekből mintát vettünk és az ÁNTSZ, valamint az Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás jegyzőkönyvéből kiderül, hogy egy tízszer tíz centiméteres darabon több ezer spóra található magyarázta Nacsa Ferenc, az egyik szegedi klímaberendezésket forgalmazó cég vezetője, aki hozzátette elősorban nem a legionella baktériumot tartja veszélyesebbnek az emberre, hanem a toxint termelő spórákat és gombákat. Ugyanis a szakszerűen felszerelt berendezésekben nem alakulhat ki pangó víz, amiben a legionella kifejlődik.
Ha mégis megtelepedett a legionella baktériumtörzs, akkor nagyon veszélyes lehet. Enyhébb lefolyású esetekben náthához vagy megfázáshoz hasonló tünetek: magas láz, hányinger, fejfájás, izom- és izületi fájdalmak jelentkeznek. Veszélyessége abban rejlik, hogy ezeket nem sokan veszik komolyan. Súlyosabb esetben atípusos tüdőgyulladást okoz, ami az esetek 10 százalékában halálos kimenetelű. Az orvosok sokszor nem ismerik fel időben, pedig ez a betegség speciális terápiát igényel.
A legionella mindenütt tenyésző vízi baktérium, elszaporodásának különösen kedvez a langyos, hosszú ideig álló víz. Az emberre akkor veszélyes, ha légárammal a tüdőbe jut. A levegő a vízzel együtt a baktériumot is szétszórja. A közönséges zuhany is okozhat hasonló jelenséget, de az igazi veszélyt a légkondicionáló berendezések jelentik. Szakemberek szerint a berendezések időnkénti tisztításával elkerülhető a baj. Hívja most +3620 5499 100
Egy másik topikban írtad, hogy AEG tubókefés porszívót vettél, de mivel úgy látom, hogy ehhez a topikhoz szóltál hozzá legutoljára, itt kérdeznélek, hogy hol lehet ilyet venni? Több helyen érdeklődtem már ezzel kapcsolatban, de sehol sem tudtak érdemleges felvilágosítást adni, és a neten sem találtam semmilyen használható infót. Mail címem: nabala2@freemail.hu.
Statikus kollégának még egy. (már amennyiben statikus vagy!?)
Terhelés átvételt gondolom ismered. Amikor fölrobban egy panellakás, mert valami idióta tömeggyilkost játszik a gázzal és kidölnek a tartópanel, meg sem roggyan a ház;-)
Így utoljára hátha valaki elhiszi: vasig nyugodtan léhet vésni.
Én nem is 20% elvésést mondtam, plusz vasat nem mondtam, hogy el kell vágni!
Ettől függetlenül egy feszített vasbeton szerkezetnél elég szomorú lenne ha a háló nem venné föl a terhelést ha egy vasat elvágsz, ettől függetlenül persze tilos!
Klíma csőnél aláírom a veszélyeket, lehet, hogy alulméreteztem a mélységet,de én főleg a riasztókábelre kaptam föl a fejem mert az már tényleg nem normális dolog, hogy nem engedik!
A kioktató hangnemért elnézést, csak kicsit furcsálom, hogy egy statikus (nem kezdő!!) véleményét írom be amit ti tök figyelmen kívül hagytok, mert nem egyezik a ti véleményetekkel, pedig asszem harmincx év tervezési tapasztalattal talán jobban ért hozzá mint ti. Erre valaki aki - gondolom járókelőnek is hasonló szakmája van - veletek ért egyet....és minnyárt megköszönitek a közreműködést!
Egyet még hozzátennék: Keressetk összedölt panelházakat a neten és rakjátok be, pláne ami ilyen miatt dölt össze. Nem hinném, hogy találtok. Pedig sokan vésnek panelban. Biztos azoknak mind szerencséjük van!
A beton vízáteresztőségéről meg annyit, hogy egy panelban, a szendvicsszerkezetben a hőszigetelés mögé jut a víz, akkor meglátod, hogy vízáteresztő a beton, ugyanis a panel külső betonja nem ugyanolyan mint a belő, de ez csak részletkérdés.
Extrém eseteket meg asszem hagyjuk, hogy egy kéttámaszú tartú egyik támaszát szétverném -e! TELJESEN más kategória!
Laikusként annyit tud az ember, hogy 1-2 véskéléstől még nem dől össze egy ház, de esetleg gyengülhet a szerkezet, vagy feszültség keletkezhet, ami esetleg évek elteltével, vagy kisebb földrengés hatására meglepetéseket okozhat...még ha egy kis glettel el is lehet tüntetni :(
Szerintem te gondolod helyesen. A biztonsági tényezö nem arra van, hogyha a szerelö elvési a falat, akkor ne legyen gond. Amúgy nem is szabad ez alapján következtetni, mert nem lineális az összefüggés a biztosági tényezö és a teherbírás között, vagyis pl. ha a bt. 1,2, akkor az nem azt jelenti, hogy a fal 80 %-a elvéshetö. A gyakorlatabn szoktunk még rátartást számolni, de ez nem az elöírt bt., egymást közt csak hülyeségi tényezönek hívjuk, de erre nem szabad kalkulálni. Vb. szerkezetnél alapszabály, hogy nem véssük, ha mégis felemrül, statikus nézze meg.
Elnézést, hogy beleszóltam a topicba, csak van egy kis idöm és "járókelni".
Biztos igazad van. Nem is áll szándékomban a témában jobban belemerülni, mert nem szakterületem....
Annyi viszont biztos, hogy a mai építkezéseken, ha falba akarjuk vésni a klímacsöveket, azt előre egyeztetni kell a statikussal, majd az építési naplóban is feltüntetni, átvetetni !!!! >>> és ez a hivatalos út. Tudomásom van róla, hogy nem mindenki így cselekszik...de tegyék, csak ne az én környezetemben.
Az egy másik dolog, hogy egy már lakott lakásnál a falbavésésnél nem minden esetben van statikai vizsgálat. Legtöbb esetben a szerelő dönti el, hogy bevállalja-e vagy sem. Természetesen némi rutin és tapasztalatszerzés után ...
Azért kíváncsi vagyok, hogy mekkora a biztonsági tényező, ha már ilyen jól kiröhögtél. Mondjuk egy 5m fesztávon a két végén 25 x 25 cm es vasalt betonpillér ami között padló-plafon nyílászáró van....ja és fölötte még 3 szint.....Mondjuk ennek a lakásnak a betonpillérjét be mernéd-e marni 6cm mélyen?
Akkor én folytatnám, hogy mit nem értek. A téglafalat is csak függőlegesen engedik vésni nem hosszába. Akkor a panelban a földön bukdácsolnak a csőben? Mert ugye aljzat beton itt hiányzik.
Más a főzött vagy milyen beton a panel az is vízáteresztő? Nekem nem úgy tűnik. és amit írtam az valós esemény volt!!! Amit nem értek arról továbbra sem győztél meg.
És az enyhe kioktató hangnemet meg kerüljük, ha lehet?!?!
Ha egy tégla tartófal egy emeletes épületnél min. 30cm szokott lenni akkor ott miért véshetsz. Ja, persze az nem gyengül ugye???
A beton meg elárulnám vízáteresztő, kívéve a vízzáró beton, mint neve is mutatja. Párakicsapódás meg, hogy lenne áruld már el betonszakértő kolléga, ha zártra töltöd vissza??
Amúgy meg én véstem panelt (Gazdagrétaen), a nővéremék lakásában, igaz csak villanynak, de nyoma sem volt vasnak. Biztos kihagyták.:-)
De szerintem ha egy statikus szerint nem gond egy klíma szerelő szerint gond, akkor biztos neked van igazad! Ezekután ha nem vagy biztos, hogy vésni kell kitől kérdezed meg??? Gondolom magadtól ha ennyire értesz hozzá!
feszített vasbeton esetén a vasakat elvágni tilos, különben kártyavár !!!
Ha van egy 4 szintes társasház, az alsó szinten 38-as téglafal és ezt te a klímádnak vízszintesen 4-5-6cm mélyen kivésed, akkor gyakorlatilag azon a szakaszon az épületed teherhordó része már csak 32-33-34cm vastag. ez 10-15% al kisebb. Na kb pont ekkora általában a túlméretezés. (bár ez nem minden esetben mondható el.
Nemrég találkoztam egy épülettel, ahol 38-as falnak kellett volna lenni a tervrajz alapján, de spórolásból a kőműves csak 30-as téglát rakott be...
Nem érdemes játszadozni, mindig fel kell mérni/méretni a valos veszélyt. .
Az egyszeri ember is bevéste a 10-es falába a vízcsövet, majd másnapra kiborult az egész :(
A mi tapasztalatunk az, hogy a falba vésés esetén 5-6 cm mélységig kell beengedni a marót. ( 5 x 6 cm-es hornyokat készítünk). Ebben benne van a két rézcső + párazáró szigetelés, elektromos kábelek (5x1,5 , 3x1,5 általában) és a kondenzvíz elvezető cső D20. Ha ezeket ügyesen elrendezed akkor kb 2 cm vakolatot tudsz még ráhúzni, és ez nagyon fontos....Folyamatos üzem mellett még a párazáró szigetelés is át tud hűlni. Ha nincs megfelelő vakolat a szigetelésen, nem ritka hogy a falon kicsapódik a pára és foltos lesz. Most nincs róla képem, de ha találkozok hasonló esettel lefényképezem....A másik, hogy a kondenzvíz elvezető cső is le tud hűlni rendesen...
Ajánlom mindenkinek a figyelmébe, hogy falba vésett csöveknél nem elég a glett !
Elöször az volt a terv hogy nem engedik elvágni a vasakat. És a légcsatorna fel lesz furva a fal két oldalán egy-egy peremmel és a fal is a csőrendszer része lesz. Tehát ott megszakad a csatorna, de ugye a betonvasak egy 10x10cm-es rácsot képeztek volna légáramban. És azok szépen fügyültek volna. Ezért ki lettek darabolva és át lett dugva a légcsatorna a lyukon.
Akkor csak egyet nem értek. Miért olyan vastag a panel elem amilyen? Gondolták hogy 25 év múlva minden klímásnak lesz horonymarója, és jól bevéshetnek mindent?
És ha én jól tudom ha egy beton vasat egy bizonyos vastagságú betonréteg nem fed. Az nem vasbeton, hanem csak beton. Mert a pára lecsapodás a falon belül elérheti a vasat és ugye a rozsda az elég gyenge szerkezeti elem.
Mi egy olyan épületben amiben 6m méterenként 30cm-es téglafal helyett 10cm-es vasbeton fal volt. De 100cmx20cm légcsatornát kellet vezetni. Ott a statikus megengedte hogy kivéssük, és a vasakat is eldarabolhattuk, mert ugye a betonvas szépen fügyült volna a légáramba.
De 10cm-rel nagyobb rést kellett vésnünk, és azt visszabetonozták 102x 22cm-re. Gondolom a párazárás miatt .....
Az biztos, hogy nyugodtan véshetsz, baja nem lesz. Fárasztó ezt aláírom, ha nincs jó horonymaró, de még azzal is. Egy szobával mellettem két statikus is ül. Az egyik vasbeton csarnokokat is tervez, és ő is ezt a tényt támasztotta alá! Innentől kezdve nekem ennyi elég!
A gyengeáramot nem engedik meg a marhaság teteje.:-))
Hát eszembe sem jutott hogy a panelba bemvéssem a csövet, mert 3x3 métert kellene vésnem és ráadásul főfal sarkon, ugye legalább 35mm mélyen, kockázatos és költséges dolog, biztos hogy vasat is kapsz, azt meg elvágni nem lehet. Amikor a családi házam csináltam, még az antenna és fütés-vezérlés stb. helye is be lett csövezve, dehát az 38-as tégla ott nincs gond. Meghát a hollandi kötéseket is befalazni? Hát nem tanácsos szerintem. .....ikább kábelcsatorna.....
Mellesleg nem egy alvállalkozónk van aki magán lakásokban is dolgozik, és sokszor véstek panelt, sok panelban vésnek épületvilágítás felújításakor, mégsem dölnek össze!
Két-három centi az elég gyerekjáték, abba nem fér bele a szigetelt cső és társai, meghát ugye a visszajavításnak is kéne lenni legalább egy centinek.
Szal, a tégla más. Ott szépen eloszlik a terhelés, de a panel az egy furcsa kis állatfaj. Lehet, hogy a fölötte elhelyezkedő emeletek súlya miatt olyan feszültség van benne, hogy késöbb sépen megreped.
Ilyen panelházakban nekünk sem engedik, hogy a riasztókábelt, (ami ugye lényegesen vékonyabb) bevéssük. Ha jól tudom még a csillárok madjagját sem lehet vésni a födémbe, ezért vannak azok a gyönyörű konnektoros megoldások. Szóval az egy statikailag megtervezett, nem mai szerkezet.
Természetesen vésni azt lehet, de csak saját felelőségre.
Statikalilag nem gyengít semmit ennyi cső bevésése. Egy tartófalnál, ami mondjuk 38-as 3cm mélyen bemarsz számold ki behajlásra mennyit gyengültél. Közfalnál meg ugye tök mindegy csak ne jukadj át a szomszédhoz!
Panelnál meg ha vasat kell elvágni csak akkor lenne gond, az meg ugye remélhetőleg középen van, úgyhogy elég mélyre kellene vésned!
Nem igen hallani arról, hogy valaki 2-3 cm mélyen bevésett a falba és leomlott a ház!:-DD
Én nem panelba lakom, de gondolom statikus egyszer kitalálta, megtervezte, legyártatta a szerkezetet, amihez csak akkor lehet nyúlni, vésni, horonymarózni, bontani, ha nagyon tuddja az ember mit csinál, és nem nagyon akar a fölötte lévő szomszédokkal "összefuttni" a nappaliban.
"A 4.-ról meg csövet levinni kicsit macerás lenne. "
Már miért is???
Nekem is onnan ven szépen lelógatva a kertislag. Nem a legesztétikusabb, de a házban lakók még inkább ezt is szívesebben elfogadják, mint amikor egy melegebb napon a kaputelefont áztattam sz@rrá... :(
Nekem is gondot okozott a vizelvezetés, csatorna híján, ugyhogy nem volt más választásom, kiengedtem 15-20 cm, a falra engedni szerintem, árt nem árt, mégse akartam. A 4.-ról meg csövet levinni kicsit macerás lenne. gondoltam arra is hogy valami rejtett esztétikus edénybe összegyűjtöm és jó lesz az aksikba utántölteni baro desztilált viz. Amig a szél nem fújja be az alattam lévő teraszra lecsöpögő vizet addig nincs gond........ a közvetlen alattam lévő mondta hogy nem gond a muskátlinak ugyis kell a viz......jó de ha megharagszik valamiért.......
Én pl. a véleményem valamiről nem azért irom le, hogy az valakinek tessék vagy
ne tessék, hanem mert van véleményem valamiről.
Van akinek nem szimpi, de ez van ez akkor is az "ÉN" véleményem, mindenkinek lehet......
Nem fogom a monitort nyalogatni csak azért hogy csak pozitív vélemény alakuljon ki rólam, a másik meg az hogy ez a fórum végül is a klimáról szól, nem a klimatulajokról.......meg hát valakinek fekete báránynak is kell lenni..........
Szóval az én kis GENEX klimámhoz olyan gyenge leírást adtak, (írtam is nekik) hogy az sem derül ki belőlle, hogy melyik program mit csinál.
első jégvirág világos: hüt, második hullámos vonalak: csak vlevegőt forgat, harmadik csepp: szimbólum száritás, negyedik valami duppla háromszög lehet hogy full automata üzemmód? de mihez képest van a +- 6 amit állitani lehet? szóval egy szó nincs leirva hogy melyik progi mit csinál csak annyi hogy a távirányitó melyik gombjával lehet váltani. Szóval csak sejtem a dolgokat de tudni nem tudom,
ha valaki tud pontos részleteket, köszönöm előre is!
Egyetértek,bár néha azért volt villongás, de mindig hamar rendeződött.Remélem most is így lesz.A szakmai vita viszont egy másik kérdés.Szoktam volt mondani, hogy az mindig előnyünkre válik és fő nyertese az ügyfél.
...értem, de ez a klíma fórum idáig másról szólt, és ezt csak akkor fogod megérteni, ha legalább 1-2 évet visszaolvasol. Itt egy előzékeny, segítőkész és kultúrált szakmai eszmecsere folyt.
Nem nyilatkozhatom a többiek nevében, de szerintem belül mindenki érezte, hogy ez a topic egy kicsit különb volt a többinél, és talán még azt is, hogy pár év alatt egy kis közösséget alkottunk.
Úgy gondolom, hogy a jövőben kevesünknek hiányzik majd ez a fajta pörgés és mocskolódás. Arra van másik topic....
Az igazat megvalva eleg langyos volt mar a topik, és hat mondjuk meg oszinten hozott bele szinvilagot :) egyre gyorsabban porog a topik, eddig naponta 4-5-6 beiras de most :).
Az én véleményem, hogy ezek mind 1től1ig alsó kategóriás berendezések, bár igaz, hogy a többségét nem láttam élőben, csak katalógusban. Szerelők elmondása alapján is hasonló véleményen vagyok minősítem...
Igen. Sajnos nekem nincs ezekről a csövekről fotógyűjteményem... Nálunk is van forgalmazva olyan gép amihez automatice adják a "gyári" csöveket...Semmire nem tudjuk használni, már kértük, hogy úgy dobozában bontatlanul vigyék vissza és adják el másnak.... a forgalmazónak sem kell, mert pénzért nem tudja eladni...
és itt van a tipikus árukapcsolás esete..Szerencsétlen vevő kifizeti a klímával együtt... Ha tudná, hogy lehúzzák az importőrök... :(
Látom kitartó vagy, ezért remélem nem a falnak beszélek...
Tulajdonképp a karbantartás lényege, hogy biztosítsd a berendezés minél hoszabb működőképességét úgy, hogy a készülék élettartalmát tekintve a legalacsonyabb legyen az egységnyi fenntartási összeg. Ezt egyes szervízek más formában űzik (műszeres vizsgálat - ráőlvasás)
A karbantartáshoz tartozik a kopó alkatrészek felülvizsgálata, cseréjének várható időpontjának kikalkulárása. ....és még az összes többi, amit a kollégák felsoroltak...
Tudod, én akkor vagyok büszke a szerelőimre, ha 2-3-5... év elteltével is szinte csak a "tisztítással " kell törődniük a karbantartás alkalmával. Volt olyan szerelőm aki után 1 év elteltével nem győztük pótolni a hiányosságokat..... !!!
Neked javaslom, hogy az első 1-2 évben szerelővel vizsgáltasd át a gépet...Tudod a "gyári" beszerelési csomagban adott csövek elég "sérülékenyek" Hallottam már róla, hogy egy bizonyos idő elteltével a gondos beszerelés ellenére is leszakadt a perem.... 16-25 bar nyomáson senkinek sem kívánom az olaj és hűtőközeg elegyét ... :(
Mi is Fischer rögzítőelemeket használunk. Úgy gondolom hogy közel 20 év gyakorlati tapasztalatai alapján biztosan kiállíthatom, hogy a minőséget nem szabad holmi nagyobb haszonszerzési vágy miatt figyelmen kívül hagyni :)
"A csövezés az építés során kb. 10m távolságot véve alapul, a szerelés költségét kb. 70-120.000 Ft+ Áfa-val növeli, munkadíjjal, anyaggal együtt a mostani árakat figyelembe véve. Ez a költség a klíma berendezés árát természetesen nem tartalmazza."
"Az ablakklímákat a mérete miatt panellakásokba, irodákba ajánljuk. A split típusú klímák az egyik legmodernebbek..."'
"Ha vizsgázott szakemberek végzik a beüzemelést, a jól felszerelt klíma nyolc évig javítás nélkül is működik"
Az olaj a kenésből adódóan hűti, mert ha nem lenne olaj persze, a súrlódási hőtől sülne be. De egy klímakopresszort nem ez hűti jellemzően. De nézz utána;-)
Egy csavar sem kell pluszban, minden a dobozban volt, felszereltem, a zöldkártyás klimaszaki "garisan" vákumozott, átnézte, mindent szakszerünek, rendben talált, inditott, 10 ezret kért, a 2.3-as Genex G4WMC-23GW 30 ezerbe került ez össz 40!!!!!!!!!!!!! Most mi ebben a kontár, meg csoda, meg mit tudom én?
A karbantartást meg hogy kell csinálni? 24 órát figyelni mikor kezd el szivárogni. vagy addig kell hathavonta utánahúzni a hollandikat amig meg nem szakadnak?
Ja meg elemet cseréltetni a távirányítóban klimás szakival? Konkrétan a rendszeres tisztításon kívül mit is kell csinálni? KONKRÉTAN nem pedig karbantartás címszóval dobálkozni?!
Vagy a SEMMITTEVÉST UGY KELL CSOPORTOSITANI HOGY LÁZAS TEVÉKENYSÉGNEK LÁTSZON? eZT ÉRTED KARBANTARTÁS ALATT?
Én nem keverem össze a tisztítást a karbantartással!
A kocsimosást sem az olajcserével vagy a fékbetét csrélyével.
Kézenfekvő a megoldás! Kapcsold ki a készüléket, akkor nem fog ömleni a víz belőle! Azután hívj valóban szerelőt, aki megfejti a tikot. Csodák, mint tudjuk ritkán történnek, ennek a hibának is lesz magyarázata. Fel a fejjel! :))
Az olaj meg keni, de nem hűti! Te ezek után ne nevezd magad semmilyen szakinak.
Aki ekkora baromságokat mond annak 0 a műszaki érzéke!
Nem hűti??? hát ez a baromság!
Olvass már el egy idevonatkozó szakirodalmat és azután mond hogy baromság hogy az olaj csak keni de nem hűti a compressort, és az benne lévó villanymotort!
Ha lesz időm beszúrok neked ide egy- két idevonatkozó technikai adatot.
most van 3. éve "ASPEN" PUMPÁVAL, A KONDENZVIZET A PADLÁSON ÁT A TETŐRE KIPUMPÁLÓ klímánk a tetőtérben és most elkezdett folyni a beltériből a víz. nEM CSÖPÖG, HANEM FOLYIK! Először arra gondoltunk, hogy lefagy és a keltkező sok vizet nem bírja pumpa, de ez nem jött be, mert miközben a beltériből ömlött a víz a pumpa elszívó csövében egy csepp víz se volt. Utána arra gondoltunk, hogy eltömődött, de ez se oké, mert a padláson ha én szívom gond nélkül felkapja a vizet a cső. A hőcserélő alatt a páratálcában áll a víz... a pumpa dolgozik, de nem tudja kiszívni a cuccot. Közben ha a pumpa csunkjához teszem az ujjam érzem hogy szív a szerkezet, a túlsó végén meg fújja ki a levegőt.... A szerelőt szegényt az őrületbe kergetem amikor hívom, hogy megint folyik a kondenzvíz. Látott már közületek valaki ilyet?
Kösz a segítséget, vagy az együttérző sorokat! Üdv Pluhi
Mivel valamelyik klímás cég honlapjáról másoltad ki, ez azt jelenti, hogy kezdesz törődni a gépeddel. Nem fogsz olyan webet találni, ahol részletesebben le lesznek írva a folyamatok....
a gyakorlatban azért ennél több egy karbantartás.
pl. ilyenkor az ügyfél elmondja a panaszait, melyre a szerelő válaszol (mit kell csinálni ha? , azt hogy kell ?, stb. Sőt mi a távszabályzóban levő elemcseréről is gondoskodunk, ha kell ! Tudod, a szerelő aki több ezer géppel találkozik, nagyon jól ismeri a tipusokat. Ismeri az egyes gépek előnyeit, hátrányait. A karbantartás alkalmával ezt tudatosítja az ügyféllel.
Megteszem harmadszor is.... pontosabban nem teszem meg. Mármint, hogy nem minősítem a hozzászólásod, mert úgy gondolom, hogy magában már mindenki pozicionált téged egy értelmi szinten a hozzászólásaid alapján.
Mond el még, hogy mi az ami a szivedet nyomja, és utána követve bölcsebb topictársaim lezártnak tekintem a veled folytatott eszmecserét.
ps. nem vagyok klímaszerelő, csak egy tulajdonos :)
1. A beltéri karbantartása során kitakarítjuk a benne található szűrőket. Továbbá a sűrű lamellázatú hőcserélő felületéről speciális vegyszeres tisztítással eltávolítjuk a szűrőn átjutott szennyeződéseket is. Ez két okból fontos: egyrészről a hőátadás, másrészről a egészségügyi szempontból fontos a szennyeződés eltávolítása. A karbantartás elmaradása estén a hőcserélőn megtelepeded szennyeződés rontja a hőcserét, és melegágya a különböző baktérium telepek kialakulásának. Használat esetén a poros, párás környezetben kialakuló gombatelepek a helyiség levegőjébe jutva veszélyesek lehetnek az emberi szervezetre, kellemetlen szagot terjesztenek.
Ezért az újabb berendezésekben már gyárilag öntisztító (önszárító) funkció is megtalálható. Ez biztosítja, hogy használat után a berendezés belső szerkezeti egységi szárazak legyenek, ezzel gátolva a gombatelepek kialakulását, melyek a nedves környezetet kedvelik.
2. A kültéri egység nagyon nagy mennyiségű (~15-30m3/perc) levegőt szív át a hőcserélőjén. Így egy szezon alatt nagy mennyiségű por rakod le rajta, amit a karbantartás során nagy nyomású mosóberendezéssel eltávolítunk róla. Az elszennyeződött hőcserélő gátolja a hő leadást, ezzel rontja a berendezés hatásfokát. Így többlet költség merül fel a működtetés során, mert a berendezés túlmelegszik. Huzamosabb időn keresztül karbantartás nélkül üzemeltetett berendezés akár végleg tönkre is mehet.
Azt hiszem ezt a "beszélgetést" a magam részéről lezárnám. Kedves barátom, te olyan nagyot rondítottál bele a topicba,(természetesen jogod van hozzá) olyan szakmai ostobaságokat hordasz össze, amiről már nem lehet tovább társalogni. Ha valaki kérdez mert nem tud, az teljesen rendben van, de ha valaki nem tud, de elmagyarázza a tudatlanságát, ráadásul úgy, hogy ő a mindentudás birtokosa, hát az bizony nem túl egészséges dolog. Örömmel olvasom az utolsó hozzászólásod.Igen, ez az amire vártunk, hogy valaki megvilágosítsa az elménket a karbantartás témakörében. Szerintem egy másik fórumon biztos nagyobb sikered lenne.
Klímák karbantartásáról röviden: Beltéri egységet évente egyszer feltétlenül tisztítani kell. Több szűrő van elhelyezve, a lakásban lévő port, egyéb pollenanyagokat összegyűjti. Tisztításkor vigyázni kell a műanyag burkolatok leszerelésére. A kültéri egység karbantartása igen fontos feladat. A kondenzátor eltömődése teljesítmény veszteséget okoz, illetve felmelegedést ezzel együtt, amely működési zavart is vonhat maga után. Vagy ennél rosszabb, kompresszor hibát. Rendszeres tisztítással pénzt takarít meg (áramdíjat).
Bla bla bla .....te is olvass vissza, nekem még egy tipli sem kelett ,de még egy peremezés sem, és egy klimás se mondta hogy akkor 20, és nem jelentkezett itt még senki, akinek utólag 40 helyett csak huszat számoltak volna, ugyhogy nálam a 20 ezer lehúzás lett volna és erről beszélek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
A karbantartás évente kétszer x ezerért meg felesleges, mert ha tisztán van tartva és müxik akkor nem kell szivárgást nézegetni meg áramfelvételt nézegetni vagy mit tudom én miket meséltek a tudatlanoknak hogy miért is fizessenek.
És nyugodtan minősítsd a hozzászólásomat a karbantartásról, és kenegesd a teljesen zárt rendszert csak sürün ne nézd a nyomást benne, mert ugy jársz mint az egyszeri ember, minden mérésnél kevesebb volt a nyomás a kerekébe és elvitte a gumishoz!!!!
Ja és ha én vezetek itt bárkit félre akkor meséld már el mit is csinálsz a karbantartáskor? DE NE A TISZTITÁSRÓL MESÉLJ mert azt mindenki megteszi aki zavartalanul szeretne hüsölni! Talán a lamellabillegető motor szinterét kened?
vagy a ventilátor porvédős csapágyát szeded szét ha jó ha nem?
Igen a standard dolgoktól való eltérés mindig "húzós"
kicsit off, de én így jártam a garázskapummal pont 2x annyiba került (mindenhol), mert nem 2500-as hanem 3000-es kellett, de nyugtatom magam, hogyha a 70 éves nem rallybajnok öregem :)) kanyarból leviszi az Astra bal elejét akárcsak egyszer is, az sokkal többe van mint 60e :))) Így meg még kényelmes is :))
De ha azt nézzük, hogy pl. egy műemlék háznál vagy éppen a társasháznál a kedves lakók betartanak az engedélyezésnél + bünti és vagy feljelentés/leszerelés bejátszik, akkor már a "delta" nem is olyan sok :)) ráadásul klíma nélkül marad az ember ha utána nem vesz egy ilyet :((
Én csak annyit szeretnék ehhez hozzászólni, hogy nem érdemes sokat foglalkozi ilyen emberrel aki nem olvas vissza a topikban ezzel a dologgal kapcsolatba, hogy mi mennyibe és mibe kerül. Én már meguntam az ilyen emberek győzködését. Ha akar klímát és nem akar fizetni a szerelésért, hát rakja fel. Majd megtudja a következményeit. (Remélem van vagy 8 szobálya és legalább ennyi klímát akar maga feltenni. És ha ezek bedöglenek akár 5-10szer többet is fog ráfizetni minthogy szakember garanciába szerelte volna :-) ).
De lehet, hogy van egy 1,5 szobás lakása valamelyik panelba amit ő festett 2 hónapja és 2 hete lehullott az egész, mert nem szakember feltette mert fogtechnikus a srác.
Én azt mondom, hogy (mi) klímások már nem tud-(unk)(nak) ebbő a nyomott árakból engedni. Itt az a túlélő aki korrekt jó munkát végez és tovább adják a hírnevét.
A többi ilyen, majd én megcsinálom emberrel nem kell foglalkozni, mert nem tudod meggyőzi. Hát csinálja meg.
Természetesen az ablakklímát is késztermékekhez sorolom :))
Én a "hűtőkör megépítésére" gondoltam elsősorban.
Igen láttam mostanában is ablakklímát. Ha lenne belőle "mélyebb" változat mármint kb.45-50 cm-es amit a falba is lehetne építeni (pl. az áthidalók, koszorúk alá) szerintem még népszerűbb lenne. ...de lehet, hogy van már ilyen is, csak nem tudok róla :))
Az ablakklíma késztermék. Logikus a különbség, ahogy gergo9 helyesen írta, a split csak alkatrész.Ha a splitet hazaviszed, előbb össze kell szerelned a berendezést, hozzá kell adnod egyéb alkatrészeket is.Az ablakklíma akkor is működik,ha csak bedugod a konnektorba, még akkor is, ha nincs kivágva a hely.(persze ugyebár igen rossz hatásfokkal) Nézz be Windy honlapjára ott találsz ilyen kész, falra-falba építhető készüléket.
A fennmaradó húszezerből még le lehet vonni a felmérés idejét, benzinköltségét, a rendesen amortizálódó eszközök pótlásának arányos részét, a garanciaviselő szervíz felé fizetendő regisztrációs díjat(2500+áfa, de nem minden cégnél kell fizetni), a saját cég fenntartásának költségeit. És ez csak így hirtelen, ami eszembe jutott.
Ugyan nem hozzám intézted a mondanivalóid, de most már én sem tudom megállni, hogy hozzá ne szóljak.
"Nálam eddig sem, és ezentúl sem fog senki 15e. forintos óradijban dolgozni az tuti, mégha arany kalapácsot vesz elő akkor sem..."
Úgy gondolom, hogy ha valaki érdemben véleményezni szeretne egy konkrét - a topicban már többször és alaposan megtárgyalt - pénzügyi projektet, és nem csak egy demagóg kinyilatkoztatást szeretne, akkor nem árt mégegyszer utánaszámolnia, vagy legalább egy keveset visszaolvasnia.
És most minden kételkedőnek (Jocovv ez nem csak neked)
Egy split rendszerű klima telepítése építőipari feladat!!! Egy split-klíma amit a "tescoban" vagy egyéb helyen vásárol az ember az nem késztermék, hanem alkatrész! de legjobb esetben is félkésztermék, aminek az üzembehelyezéséhez szakember szükségeltetik! Természetesen nemcsak a panel 8. miatt :))
Mindenkiben tudatosulnia kell, hogy itt plusz költségek lesznek, akárcsak az építőiparban, amikor téglát, cementet, faanyagot vásárolnak, ahol értelemszerű, hogy közel azonos áron történik a beépítés (felépítés) mint az anyagár....sőt!
Példa: az 1000 Ft-os csempét is 1500-ért burkolják, és a 10e Ft-ost is >>> ergo: a Daikin ugyanannyiért lesz feltéve, mint egy noname.
A másik amit kérni szeretnék: egyszer, s mindenkorra ne húzzunk már párhuzamot a split klíma és a hűtőszekrény között. Egy mobilklímával már lehet, az szintén egy késztermék
Jocovv! csak emlékeztetőül: a 40e Ft nem személyi munkadíj, hanem összköltség! Aminek nagyjából felét a (külön) felhasznált beépített anyag teszi ki (rézcső,tartókonzol,vezérlőkábel,..stb) Még világosabban: Ezt a szerelő megveszi a boltban és elviszi hozzád beépíteni!
A fennmaradó 20e Ft, alsó hangon is két ember között oszlik meg nagyságrendileg 5 órás munkaidőben, tehát ez az összeg fejenként inkább a 2e Ft-os órabérhez közelít.
"A klima karbantartásáról meg annyit, hogy semmivel nem igényel több törődést mint egyéb háztartási gép."
Ezt a "hozzáértő" megjegyzésed meg had ne kommentáljam....
Határozottan megkérlek, hogy olvass vissza a topikba legalább 1 évet....ha úgy érzed, hogy meg is érted amit a szerelők beírnak, akkor talán nem fogsz legközelebb ekkora marhaságokat írni....
A bajom csak azzal van, hogy amihez nem értesz, ott ne akard tanítani azokat akik nem csak látták, hanem csinálják is (és ráadásul szakszerűen)...
Tudatlanságoddal sajnos esetleg félrevezetheted azokat a látogatókat, akik csak 1-2 kérdés erejéig pillantanak be a topikba !
Javaslom, hogy inkább csak kérdezz.....
jahh és nem haragszom, csak figyelj oda....Gondolom te is fel lennél háborodva, ha a szakmádba beleszólnék és hellyel -közzel marhaságokat írnék
A világért sem kérdőjelezném meg az angyalföldi szakiktól megszerzett tudásodat, sőt semmi újat nem akarok mondani, csak jelezném, hogy a kompresszort nem az olaj, hanem a visszaáramló hűtőközeg hűti. A hűtőközeg szivárgásának, pedig mint azt nyilvánvalóan jól tudod, az utolsó fázisa az, hogy nem hűt a gép, majd csendesen elhalálozik. A hűtőközeg szivárgást pedig általában külső nyomokból, valamint szivárgáskereső műszerrel(nem spray-vel) kell megtalálni, nem pedig a teljes leürülést diagnosztizálni. Bizonyára azzal is tisztában vagy, hogy egy hűtőgép teljesítménye elenyésző egy klíma teljesítményéhez képest, teljesen más a kondenzátor felületi kiképzése is. Igazad van, ne hívj szakembert ahhoz, amit magad is meg tudsz csinálni, de nem ártana felmérned, hogy tényleg meg tudod e csinálni.
Sziasztok!Elvileg szerdán szerelik nálam a klímát .Az egyik kültéri a tetőre kerül,ezzel kapcsolatban lenne kérdésem.Takarítás és karabantartás szempontjából mennyire lehet fontos az elhelyezése(elsősorban megközelíthetősége miatt)?Szerintetek nem veszélyes tetőablak közelébe rakni? Várom és köszönöm a tanácsokat.
A kompressort a benne lévő olaj keni és hűti, és nincs a külsején hűtőborda és állhat rajta akár félcentis por is nem fog attól leégni. nézzé már a fél éve nem mozdított hűtőtők mőgé milyen poros a kompressor. Én nem félek hogy koszos lessz a kezem, aki meg igen az hívjon téged!
A trafókban és compresszorokban kiváló minőségű az olaj remekül megy vele a diesel motor.
Ha meg a tömítettség nem megfelelő a rendszerben úgyis észre veszi bárki mert nem fog hűteni a klima, ha elszvárog a gáz.
Nálam eddig sem, és ezentúl sem fog senki 15e. forintos óradijban dolgozni az tuti, mégha arany kalapácsot vesz elő akkor sem. Persze akit nem áldott meg az élet némi műszaki érzékkel az fizessen, de még mindég azt mondom hogy ne észnélkül!!! A klima karbantartásáról meg annyit, hogy semmivel nem igényel több törődést mint egyéb háztartási gép. Tisztán kell tartani mint minden egyebet. Sem a mosógéphez sem a hűtőhöz, sema centrifugához, sem a tv-hez, sem a porszívóhoz, nem kell kemény ezrekért SZAKEMBERT hívni, mert nem akkor fog szivárogni a gáz amikor épp nézni fogja, kitisztítani meg majdnem mindenki kitudja. Az én mosógépem 15 éve megy egy csapágycsere volt és noname magyar energomat comfort----- a főnököm azóta 3db whirlpool fogyasztott el.---nem mind arany ami fénylik és azért mert valami nem nagy márka, lehet jó!!!
És azért mert valaki megtud csinálni valamit, ami nem épp a a szakmájába vág, még nem jelenti azt hogy, kontár munkát végez.
Én raktam már ki az ajtón TV-szerelőt hogy imitt amott ért le a lába mert hülyére akart venni, odafigyelek ha a kétkezi munkámból megkeresett pénzemről van szó!
És aki nem igy tesz a pénzével annak apuka többet adott a keletténél!
Nem biztos, hogy jó nicknek címezted a hozzászólásod, hiszen többünktől idézel. Reagálnék egy-kettőre.
A kültéri egység tisztasága létkérdés a klímád működése szempontjából.A két legfontosabb: A kültéri hőcserélőjén adod le a helységből kivont hőmennyiséget.Ha koszos romlik a hatásfok, növekszik a gép energiafogyasztása.A másik, hogy a szennyezett hőcserélő miatt a kompresszor hűtése sem lesz megfelelő, ami a kompresszor megszorulásához, leégéséhez vezethet. Zsírzásnál ne csak a csapágyra, hanem például a légterelő lamella mozgó tengelyeinek kenésére is gondolni kell. A mosógéped csapágya közel nincs ilyen terhelésnek kitéve kenéstechnikai szempontból. Tipli-csavar kérdés személyes rigolya, amikor saját magamnak építettem egy galériát és a magyar csavarok közül húszból háromnak leszakadt a feje meghúzáskor, hát én elbizonytalanodtam a megbízhatóságát illetően. Tipliben szinte biztos te is találkoztál azzala tipussal, amire felszereled a törülközőtartót, majd szép lassan elkezd lógni, mert nyúlik a tipli.Én erre sem szeretnék semmit rábízni. Természetesen abban igazad van, hogy lehet a fal is sz.r, ami semmit sem tart meg, de arra én nem szerelek semmit.
A vastagon állót leveszem dumával meg rendesen minősítetted magad. Vagy nem veszel le senkit, vagy mindekit....akit tudsz! Ennyit az intelligenciáról, hogy még azt sem veszed észre, hogy egyre mélyebbre sűlyedsz. Pedig minden beírásod után páran jelzik!
De nem baj te profi klíma szerelő vagy, én nekem közöm sincs a fűtésszereléshez, de ha lesz egy szabad fél órám megtanulom!:-DD
Mint Angyalföldön tanult szakinak mondanám annélkül hogy újat mondanék(hisz a fórumon már többször leíródott),hogy a gyári hozzáadott anyagot szinte soha nem építjük be, mivel igen silány a minőségük.Gondolom, tisztában vagy azzal, hogy mi a különbség egy 0,8 és egy 1 milliméteres falvastagságú cső között.Gondolom azt is tudod, hogy mi a különbség egy noname csavar és tipli, valamint egy Fisher dübbel és csavar között.Nyílván tisztában vagy egy házilag hegesztett és egy gyári, minősitett,szinterezett konzol közötti különbséggel.Gondolom te sem csak úgy kopaszon, hanem kábelcsatornában futtattad a csöveket és a vezetékeket. Ez mind benne van a szerelési díjban.Mindez azért, hogy a kuncsaft elégedett legyen és nekem pedig ne kelljen a silány minőségű anyagok miatt visszajárnom javítani.Neked mint öreg szakinak, biztos nem kell elmagyarázni, hogy a legrosszabb reklám, az elégedetlen kuncsaft. Elárulom, én egyetlen ügyfelet sem veszek le, még azt sem akinél vastagon áll a lé. A szerelés a Rózsadombon is annyiba kerül, mint a Józsefvárosban. Ha neked, mint írod, ezek a tapasztalataid, akkor írd le ezeket a konkrét tapasztalatokat, hogy okulhassanak belőle a topiclakók.
Igen, itt vidéken évente egyszer. De egy forgalmas 6 sávos út melett az kevés. El kell mosni nagynyomású vízzel, megvizsgálni a hűtőközeg csővek kötéseit. És a ventilátor csapágyait újra kenni. Az elektromos kötések azok sok évet kibírnak.
Jó akkor már láttom a kosaras kocsi kell, mivel a cserép is lezugott a tetöről egy vihar miatt, azt is potólnunk kell, és akkor együtt a kettőt össze kell kötni, de mivan akkor, ha a ház falára fel rakjuk, ahoz máskor is hozzá kell férni vagy nem?
Lehet tetőre is rakni, vagy is cseréptartóra kéményseprő járdára. Ez BRAMAC cseréphez 18-20ezer Ft. , MEDITERAN-hoz 12-15ezer. És ami a legjobb, nem mindent tipust rakunk ki a cserépre. Egyes gépek iszonyatossan rázzák a szerkezetet, nem csak az olcsók! Hanem egy bizonyos eredeti gyártó (OEM), különböző matricával készült gépei. A gép felszerelésenek munkadíja nálunk nem drágább.
Na hogy még egy kicsit búcsúzóul arcoskodjak (hamár igy gondolod).
pl. nekem a csomagba volt minden komplettül, még egy müa. tipli se kelett plusba.
Biztos vannak problémásabb helyzetek is, de nehogy már én fizessem meg azokat előre.
És ha én megtudtam csinálni magamnak 3 óra alatt akkor azt egy szaki is megtudja gondolom.
De ha valaki itt melléduma nélkül jelentkezik, hogy nála az előre egyeztetett 40 ezer helyett csak 30-at kértek, mert minden simán ment ,akkor emelem kalapom és vegyétek ugy hogy meg sem szólaltam.
Pár száz lakásba beszereltem már a gázt vagy központit, kicsi inas koromtól okitottka a mestereim a szakma fortélyaira, angyalföldön- ugyhogy meg ne sértsek senkit nekem már sok ujat nemigen tud mondani senki, csak esetleg a modernebb változatát. Van akit énis leveszek de nem ez az általános, csak ahol vastagon áll a lé, de sokszor segitettem már útközben is ami benne volt pár ezresembe, de legalább jólesett hogy örültek és ha meg nem is fizették de megköszönték.
bocs hogy elkanyarodtam a témától de hamár szóbajött...........
remélllem mindenki meglesz elégedve a klimatizáló berendezésével és izzadás nélkül tud gondoskodni az utánpótlásról.
üdv mindenkinek:joco (1953)
ui. bocs de nekem ezek a tapasztalataim és véleményem a dolgok ezen részéről
Hát nálam is 40 a szerelés, meg kb 4-5 ezer a komplett csövezés méterenként + ÁFA ....
cserébe precíz szerelés, maximális vevőbarát megoldás, maximális szakmai és esztétikai kivitelezés.....és ha neadjisten becsörög, hogy baj van (nem bírja elindítani, szerinte nem hűt, stb) vagy aznap, vagy legrosszabb esetben másnap ott vagyunk, akár este 8kor/ hétvégén !!!
Azt hozzá kell tennem, hogy "szerencsére" szinte nincs hibabejelentés a saját beüzemeléseinkre.
Minket igazol az is, hogy akinek 2-3 vagy akár 8-10 éve szereltünk klímát az is szinte minden esetben velünk szerelteti az új berendezését is.
Nallam 45 hufert kotottek, reggel 9tol este 8ig :) szoval eleg lajtosan dolgoztak. 7 méterre kellet elvinni a cuccost. szoval nem tom mennyit kereshettek rajta, de volt aki ugyanezt a tavolsagot 70ert oldotta volna meg, hivj ki tobb ceget kerj ajanlatot.
Sziasztok! Kérdezném ha tudna valaki tanácsot adni, előre is köszönöm, mivel nem vagyok a témában járatos. Probáltam visszaolvasni, de ......nem igen találok erre való utalást. A kérdés, a tetőtérbe szeretnék venni klimát, kb. 5,5x5,5 m2 es, de mivel tetőtér igy nem tudom hogy kell mérni. Ja hogy lehet oda feltenni, kell hozzá emelőkosaras kocsi, mert rohadt magas a ház, vagy a tetőre is lehet szerelni, vagy csak a falra? Milyen klimát lehetne, és hogy milyen költségek vannak még? Nem kell nekem a csúcs modell sőt, de nem akarnék megbizhatatlant sem, a lényeg hogy funkcióját ellássa. Az egyik nagy áruházban, már 35ezerért láttam klimát épp akciósan, de gondolom ezt valakinek be is kéne szerelni, honnan érdemes kihivni szakember? Tud valaki nekem segiteni ebben a témában, e-mailben is ha nem akar itt a forumon? köszönöm a tanácsot előre is.
Ez igen! Beleéltem magam a helyzetbe...én is jót röhögtem, így felelősség nélkül. Gondolom, Te azért kínodban is nevettél.
Jó lenne, ha beraknád a képes topikba is....tudod, egyszer csak lesz egy szép nagy képgyűjtemény. Amúgy meg köszi, hegy Te is viszonylag jó minőségű képeket hozol...
Fúrjunk egy 8-as lyukat a panel házban a lécsőház felőli falba.
Kukucs. Ki lehet látni! Jajj. Ez van kívülről.
Mit tegyünk, tegyük vissza ami kiesett.
És voalá kész vagyunk.
Ne tudd meg, kínunkban csak röhögtünk röhögtünk röhögtünk hogy ilyen nincs. Az erkély mellett a 40-es lyukat 90 percig fúrtuk ugyan itt. A bilincset meg 2 másodperc alatt 100-ra. :-)
Én a fránya Fordnál már az olajat is szervízben cseréltetem.Amikor volt egy ötvenezres Trabantom, bátran generáloztam a konyhaasztalon és nem féltem "jóskapistához" vinni kerékcsapágy cserére.A kétmilliós Fordomat már nem merem kockáztatni, viszem a szakszervízbe, ahol számlával igazoltan vézik el a munkát garanciával(ezt még sosem kellett igénybe vennem). Nekem az üzembiztos autó fontos és sokat ér, de sokba is kerül.
A fejlődés irányában sem értünk egyet.Ha minden tartós lenne, meghalna a fejlesztés és a fejlődés.Miért vennék új hűtőt, autót, stb...ha a régi kifogástalanul üzemel.Ez egy nagy gazdasági körfolyamat.
On:
A klímatisztításról korábban már csevegtünk egy keveset,semmi ördöngösség nincs benne.A karbantartásnál a szaki ugye nem csak tisztít, hanem ellenőrzi a rendszer egészét(hűtőkör tömörsége, áramfelvételek, kopások, szigetelések épsége, rögzítések, rezgéscsillapítók állapota,korrózió esetleges megjelenése)
Lehet, hogy meglepő, de a klímád tisztítani neked (mint üzemeltetőnek) kell.
Minap találkoztam olyan berendezéssel, amit gyorsan összedobtak a gyárban....kültériben a csövek összeértek, koptak, lyukadás határán volt a dolog.....
Mondhatni, meg lett mentve egy klíma "élete"... vedd már észre, hogy egy karbantartás nem csak a "tisztításról" szól. :)
Ismét pörög a topic, csak kissé rossz irányba.Megint nem a címbéli téma a nyerő.
Én is kifejteném a véleményem, ha szabad.
jocovv:
Ha ez nem fikázás, akkor valóban félreértettelek.
" össz 40pénzbe van, van ahol ennyi a szerelési dij+áfa .....nevetséges.......-én nem fizetnék 50 ezret, max 3 órás munka.
Sokan el vannak maguktól ájulva, nem tudják hogy kaszáljanak, levesznek mindenkit akit csak lehet, tisztelet a kivételnek. Még egy jólfelszerelt camionszervizbe sem dolgoznak 15-20e. forintos óradijba. DDDDDDDDD
NEVETSÉGES! na meg a drága klima évi kétszeri karbantartás ki tudja mennyiért???
kitisztitani mindeki kitudja más egyebet nem kell vele tenni ha jó!!!!!!!!!
Tisztára hülyére vesznek mindenkit aki nem figyel oda."
Én nem a"kivétel" vagyok, hanem egy, a rengeteg tisztességesen dolgozó szakik közül, akik nem szeretik ha kaszagépnek nevezik a szakma művelőit.
Acskóügyileg meg tényleg moderáld magad.Lehet hogy öreg vagy(én 43 éves vagyok),lehet hogy forrasztottál a németeknek, de ez irreleváns szakmai kérdésekben, ez nem érv, ez pipogyaság. Én nem óhajtottam semi újat, különöset írni a csőrendszerekről, ellenben jeleztem, hogy a klimatizálásról kevés a tudományod egy ilyen vélemény leírásához.
Ja és nem húzom fel magam.
Vektor007:
Ha megengeded, én is ragaszkodnék a "demokratikus jogaimhoz" és én is leírom a saját véleményem. Én is azt mondom, sőt tartom is magam ehhez:érvelni.jocovv nem ezt tette.
Azt hiszem igazad van: ez nem a klímaszerelő fan topic, de nem is a klímaszerelő fika topik,hanem a "klíma(légkondi) a lakásba" címet viseli. Ha jól olvasom magamat, soha, senkit nem küldtem a pi..ba és ugye ha végigolvasod a topicot, még véletlenül sem a szakma "fényezését" csináljuk itt, hanem épp ellenkezőleg, a misztikusnak tűnő dolgokat próbáljuk közérthetővé tenni és segíteni a kérdezőknek.Azt hiszem, hogy szakmai kérdés még sosem maradt megválaszolatlanul a fórumon.(a hülye kérdés az más kategória)
A gázkérdésbe nem kellett volna belemenni. Pont ez a baj a jóképességű amatőrökkel. Az ártalmatlanítás erre jó, hogy előbb kiveszed belőle a környezetre káros anyagot, amit megfelelő technológiával regenerálnak ,vagy megsemmisítenek.
Ehelyett fogod és elengeded. Igazad van, ez csak egy csepp a tengerben, de a tenger cseppekből áll össze.
SolnesM:
Történeted kissé sántít.Ha te magad diagnosztizálod a hibát, beszerzed az alkatrészt, beszereled akkor rendben van. A szerelő ezt pénzért szokta csinálni.Ő ebből él.Számolj utánna, mennyi rezsiköltsége lehet egy ilyen munkán.
Oké-oké, értem én. Csak tudod mi is importálunk, és a magyar megfelelőséghez szükséges minősítések folyamatát ismerem. Gyakorlatilag nevezzük egy új adónemnek.
Tudom, hogy a telepítőket, viszonteladókat ez jogilag védi, de egy magyar minősítésnek nem csupán ez lenne a feladata. Be sem kell vinni a terméket, semmi, ha perkáltál, illetékfizettél, kentél, megvan a minősítés.
Hogy a klímás szakmánál maradjak lehetet hallani az olcsó, R22-ről R403-ra átalakított klímákról, ahol az átalakítás magát a gázcserét jelentette. És hívatalosan forgalomba hozható, telepíthető stb..
Az ózonlyukkal kapcsolatosan meg nem álláspontom, hogy amit másnak lehet azt nekem is. Rosszul értettél. Csak az biza mástól lukad.
Szal olyan ez, pl, mintha egy vállalkozó a céges autójával priváte megtett km-eket nem költségelné le, az megoldaná a magyar költségvetés helyzetét, exra adóbevéttelel juttatva ezzel az államháztartást. Biztos köze van hozzá kicsit, de a probléma nem itt van.
Propaganda az nagy úr!
És részemről szintén követve klímakirály példályát tartozkodom a további OFF-tól! Nekem könnyű lesz.
Bocs de a TE érvelésed egy kicsit nehézzé tenné az életet.
Mi nem azért rakunk minősített konzolt mert az nekünk több hasznot hozz! Ha nem azért amiért a Formula 1-ben nem volt normális USA futam! Tehát ha valaki nem viszi el a balhét, vagy írásba adja hogy Ő már pedig sz.rt hozott. Akkor MI más hüleségét nem vállaljuk! Így vagyunk a rézcsővel (KS) így vagyunk a géppel (csak olyan cégtől vesszük akik legalább 10éve klímát forgalmaznak, adnak alkatrész, és fizetnek a garanciás javításért. Nem szednek szét új gépeket, és nem teszik szét a kezüket ha elfogynak a jó gépek.) Kábelt sem a lengyel piacon veszünk a románoktól, pedig biztos jó az is, de nincs róla papír és az enyém a felelőség nem az övé!
Tehát nem keresünk vele jobban, csak nagyobb jogbiztonságban vagyunk. Az ózon réteg szintén.... (Ez ovis duma, ha másnak szabad nekem is. BUTASÁG! Lopjunk klímát szereljük magunk, és dühödjük fel ha egy klímás cég azzal kezdi hibabejelentést. Mi szereltünk? Melyik nagykerből van?) Sőt az autóinkat jogosítvánnyal rendelkezők vezetik.... Sőt józanon ... És műszakija is van az autónak... Sőt zöldkártyája is ..... .
K.K.
ps: Meg próbálok a jövőben tartózkodni az ilyen hozzászólásokra, nehéz lesz. :-(
Próbáltad már közértben ezt a játékot előadni? Tele van a kosarad, és nincs nálad annyi pénz?
Mit szolnak hozzá, kiengednek, vagy kipakoltatnak?
Csak van nekik empátiájuk nem?!
Nem tudom mit gondol sok megrendelő, szakinak mennyi az óradíja?
Minden infrastukurát neki kell kiépeni, és még menet közben is rászolhatnak, hogy mégse kell, pedig lehet, hogy előtte megvette már az anyagot, és mivel C12 nem sok mükődik már az országban ezért rajta marad 3 évig........
Van ugyebár a nagyon káros R22. Az ilyen gázzal üzemelő klímákat már tudtommal nem lehet hivatalosan forgalomba hozni (persze aki akar szerez). Nos nem túl soká nem lehet már ilyen gázt se kapni hivatalosan (persze Romániából, vagy még távolabbról annyit lehet szerezni, hogy bőven sok).
Nem ez a baj!
Ezeket a klímákat leszerelik, és ha ekkor nem jön ki belőle a gáz, mert zöldkártyás, lelkiismeretes szaki szakszerűen szereli le, majd akkor kijön a MÉH telepen, vagy zúzáskor. Ezt szerintem nem lehet elkerülni. De ott vannak a vízerőművek, atomerőművek, és a kib...tt sok szénmonoxidot/dioxidot termelő gépek. Persze tudom én, a gázra is nagyon kell vigyázni, de csepp a tengerbe az a része, amit a kis ügyeskedő emberkék kiengednek.
Úgyis minden klímába töltött gáz egyszer kiszabadul, akár bontáskor, akár az ocskás cigánynál, vagy szakszerűtlen szereléstől.
Jah, még egy dolog! Minősitett heggesztői szakértői, EU bizonyítvány hiányában megheggesztettem illegálisan a klímatartómat. Akárkit fel mernék rá kötni 10 év múlva is, elenmben a különböző (megfizetett) minősítésel rendelkező társaikétól.
Kicsit ki van a f...szom ezzel az EU-val, és.
Saját területemről pontosan tudom, hogy működnek ezek a különböző szabványi megfeleltetések, minősítések. Meg kell venni, ki kell lobbizni, stb. Nekem is csak fizetni kelett a hatósági igazolványért, és a kamarát, meg mindenszart is csak fizetnem kell. És ki jár a legjobban, aki tojik az egészre, és semmit nem fizet.
Na nem is mérgelődök és OFF-olok tovább, joccakát mindenkinek.
Látom, mindenkit felizgat az aktuális téma...fikázni egymás szakmáját.
Talán minden szakmában vannak kisbetűs részek, amit a tisztelt nagytudású ügyfél nem ismer. Mindenki csinálja magának úgy, ahogy jólesik....ha majd derékig leszel a sza..ban, majd hívsz egy olyan embert/céget, aki ért hozzá!!!! és akkor megfizeted a tudatlanságod...
de egy dologra felhívom a figyelmeteket.... a tudást, szakértelmet nem adják ingyen, ezért néha meg kell fizetni.....
K.K. véleményével meg abszolut egyetértek....Kicsit gondolkodj 2 napnál előrébb....ugye nem te akarsz lenni az utolsó túlélő ezen a bolygón?...
Csak hogy tudd! A gépedben egy darab szűrő sincs! Ha el megy a gáz belőle, és levegőt szívbe a géped akkor KUKA-ban helye. Az a szakszerű javítás, nincs az a pénz és müszaki megoldás emberi áron amelyel a géped 100%-os lenne újra. Tudom majd kidobod veszel másikat. Csak az unokáid ne hogy ozon réteg nélkül maradjanak! De ugye ez a veszély nem fenyeget téged, mert TE mindent tudsz. Nem csak a klímatechnikáról, hanem mindenről.
Tudod a cunami-tól csak az nem fél akinek fogalma sincs róla mi az.
És sokba van a klímaszerelés, ezt is leírtam már. Csak azt tudnám miért egyformák ezek az árak! Talán kartel van? Mondjuk Én innen a topicból nem ismerek senkit!
Nincs üveg palotánk, sőt ... Ja karbantartani sem kell hiszen TE minden évben az 500db-os gépparkodat látod.
K.K.
ps: De kár volt beírnom, de meg tettem és itt is hagyom ....
Én 10 éve javitom két kft. camionjait gondolom megvannak velem elégedve ha még dolgoztatnak. Nevetségesek egyes szervizek is, csak egy példa 250km-re lerobbant az egyik kocsi és le kelett mennem be a merci szervizbe megcsinálni a saját autót mert a szerlőjük még nem látott ilyet........ ilyen is van der persze nem ez az álltalános. De simmiképpen nem garancia egy márkaszerviz neve, mert ott is a két füle közt van a feje szerelőnek és lehet akár nemtörődöm meg gyakorlatlan is.
Pont azért szeretek általában fórumokat olvasni, mert ott mindenki leírhattja a saját tapasztalatát, véleményét. Ellenben a kereskedelmi honlapokkal, ahol elmagyarázzák, hogy éppen az általuk forgalmazott termék, a föld nevű bolygó legkiválóbb cikke, és szinte hülye vagy, ha ilyen áron mégis mást veszel.
Hadd írja meg mindenki a privát véleményét (természetesen a moderáció keretein belül), és ne küldje őket senki a pi..ba, mert nem úgy fütyűl ahogy ő akarja.
Természetesen én sem szeretem az öszze-vissza belepofázást, ami teljesen elvisz egy topikot, de szerintem itt erről szó sincs. Lényeg: érvelni.
Asszem a topik címe nem KLIMASZERELŐ FAN TOPIK, mert akkor megérteném felháborodásodat, hogy nem olyanok írnak be, akik fényezik a szakmát, és tovább fűzik (a szerintem is bizonyos mértékbenkialakult) misztikumát.
Ez saját véleményem, amivel senkit nem akartam megbántani, de tartom magam demikratikus jogaimhoz,
Félreértettél valamit én csak magamnak szereltem be a klímát, és soha senkinek egyszer sem, és nem a szakmát fikáztam hanem az árakat, ami nevetséges!!!!!!
és azt is írtam, hogy "tisztelet a kivételnek" de te magadra vetted, vajon miért?
De valószinü hogy még apud acskójában hinbálództál amikor én már a németeknél rézzel ipari ezüstel és corcsövekkel dolgoztam , ugyhogy te nekem nemigen mondasz újat, semmi különös nincs a klima csörendszerben, csak annyi hogy ott az odavonatkozó dolgokat kell szem előtt tartani. ennyi....... és akinek nem inge nem veszi magára........ de akinek inge az öltözködjön már fel!!!!
Üdv mindenkinek! Ismét kezd egy kissé furcsává válni a topic nyelvezete, én is belerondítok. jocovv olvtársnak ajánlanám, hogy olvass vissza a topicon és akkor lehet, hogy visszaveszel az arcodból. Olyanokat írsz, amit már néhányszor itt kitárgyaltunk. Ha te beépítesz ötvenezerért anyagot és tizet kértél a melódért, akkor neked hatvanezer az órabéred? A max három óra alatt felszerelt géped, garantáltan nincs szakszerűen felszerelve. Az egyéb mondataid egyszerűen hülyeségek.Nem szeretek ilyen mondatot leírni, de megteszem, a te nagy tudásod, a tudatlanságodból fakad. Ha tisztában lennél a klimatizálás, ill. a klímaszerelés alapvető ismereteivel, nem írnál ilyen "okosságokat". Tudod, elég nagy kárt okoztak a szakmának a kontár viz-gáz-fűtés szerelők,akik cső cső alapon klímaszereléssel kezdtek foglalkozni üres idejükben.Én sosem állnék neki fűtést szerelni, mert tudom, hogy az a szakma is rengeteg tudást igényel. Olvass barátom,olvass és gondolkodj mielőtt elkezdesz fikázni egy szakmát.
Nem ingyen szerelték, nem nagyáruházban vettem, 2x5 méter cső volt benne kiperemezve hőszigetelve stb. Én szereltem fel, a szerelő 10e.-ért inditotta ahogy kell. össz 40pénzbe van, van ahol ennyi a szerelési dij+áfa .....nevetséges.......-én nem fizetnék 50 ezret, max 3 órás munka.
Sokan el vannak maguktól ájulva, nem tudják hogy kaszáljanak, levesznek mindenkit akit csak lehet, tisztelet a kivételnek. Még egy jólfelszerelt camionszervizbe sem dolgoznak 15-20e. forintos óradijba. DDDDDDDDD
NEVETSÉGES! na meg a drága klima évi kétszeri karbantartás ki tudja mennyiért???
kitisztitani mindeki kitudja más egyebet nem kell vele tenni ha jó!!!!!!!!!
Tisztára hülyére vesznek mindenkit aki nem figyel oda.
A klima nem luxus mindennapi szükséglet mert fáradtan nem lehet felelősségteljes (pl. busz hibás fékrendszerrel utnak engedni) munkát végezni!
Ja, egy 6,8-as kültéri ami alapban 8,9-et tud 4 beltérivel az egyik ebből 5,2 kW a másik 3 2,6 -os bruttó 840ezer (listaáron persze,kedvezményt meg már elég könnyű szerezni) ennyiért pont kapsz egy Daikint, persze csak kültérit és nem VRV-t;-)
A Toshiba, Sanyo, Sharp, Daikin, még az LG is drágább a Samsungnál!
De ha gondolod berakok egy csómó listaárat ide, aztán írd le, hogy a Samsung drága!
Szerintem te nem halottál még inverteres samsung klímát. Ha az neked hangos, akkor a Daikin is az.
A hangban amúgy profik között, hogy lenne nagy különbség? Áruld már el, hogy ugyanakkora levegőt, hogy lehet azonos nagyságú ventilátorral halkan és hangosan is??
Ahoz már elég gagyi lapátkkiképzést kell csinálni.
Mielőtt dBA értékeket nézegetsz, nézz utána, hogy pl. 1m-ről 3m-ről nézik -e.
De a legjobb ha meghallgatod:-)
Mellesleg a levegő mennyiséget sem árt megnézni, hogy ugyanazon a ventilátorfordulaton mennyit szállít egyi és a másik!
Megkövetem az LG-t tényleg van neki, köszi az infot!
Az LG-vel igazat megvalva nem a klímái a bajom, hanem a monitorai és tv-i. Ezek után adódik a rosszirányú elfogultságom, de ettől még lehet, hogy szuperek a klímái!
VRV halk? Mikor vezeti vissza az olajat teljessen nyitott szelep állásban és fordulaton? Mintha a WC húznák a fejem felett le.... Szóval nem minden arany ami fénylik, szerintem.
a Samsungot kár az egekig magasztalni, hangos és drága, igaz a beltérije dizájnos.
az LG megintcsak dizájnos, de nem egy műszaki remekmű.
persze a Daikint is fel lehet rakni szarul,mégha VRV is, de ha refnet idommal forrasztják nitrogénnel, betartva a cső átmérőket, akkor az nagyon sokáig nagyon halkal és gazdaságosan fog működni, sok egyéb márkáju gépről ez kevésbé elmondható...
Bocs hogy közbe szolok, de van az LG-nek is. Csak gondolom a �VRV� az registred ezért vannak a VRF és stb. Az LG-nél a varázsszó Multi F és Multi F DX. Ha érdekel a google a "Multi F DX" elég sok magyar találatot hozz akár még PDF-ben is!
Nincs a genexel olyan gond, hogy mindegyik rossz, max. nagyobb a szórás mint egy Daikinál.
Az viszont biztos, hogy egy Daikin, vagy más persze inverteres klíma, takarékosabb, nagyobb hőtartmányban képes fűteni és halkabb a kültéri és beltérije.
Plusz egy Daikin mint előbb írtam sokkal többet tud. Akinek ezek nem fontos szempontok, nyugodtan megveheti az olcsóbb klímákat is.
Az ingyen szereléses nagyáruházi dömpingek, viszont már tényleg az alja kategóri, mert ott:
1) 1m-cső van a szerelésben, vagyis félig "át..szás"
2) Gyorsan és rondán szerelnek - tisztelet a kivételnek - hiszen a nagyáruházak nem olyan árat fizetnek, mint ha te privát kihívnád.
Annyit tudtam a klimáról hogy hűt. Vettem harmincért egy genex 2.3Kw-os split klimát. Full tud mindent, felszereltem, bekötöttem, jött a szerelő, zöldkártya, gari, bélyegző, vákumozás, kinyit, műxik minden. (10ezer)
Aki ettől olcsóbbat tud az festi magát. Ja persze most jön a duma hogy olcsó szar meg ilyenek. De nemhiszem hogy a nagy multi beszállítók, gyártók (japán) szart csinálnak hogy ne tudják eladni hosszú távon. Márpedig a gyártók nem egy nyárban gondolkodnak és gondolom nemakarnak tönkre menni.
meg persze bizom benne hogy nem fogtam ki valami gagyit.
Ja, csak pl. a Daikin az egyetlen klíma amit pl. csoport vezérléssel úgy tudsz vezérelni, hogy akár napi több ki-be kapcsolást be tudsz állítani több hőfokkal.
Ez a röhej, hogy semelyik klíma a Daikinen kívül nem tud annyit mint egy rohadt 6ezer forintos szobatermosztát:-))
A Daikin kívül más is csinál jó VRV-s rendszert, pl. a Haier.
Variálható multit meg a Sharp és a Samsung is ezek pedig nem a gagyi kategória, sőt a Samsung digital scroll-os nagy rendszeri meg pláne nem azok!
Mondjuk a Daikin az daikin, ez igaz.
Mellesleg megjegyezném, hogy a Daikin semmivel sem drágább a többi prémium kategóriánál (pl. Toshiba, Sanyo), sőt az alsó prémiumos Panasonocnál, ami mellesleg ugye közel sem a legjobb olcsóbb is!
Na ez az! 70 Watt maximum világítani elég. Ekkora teljesítmény mind fűteni, mind hűteni igen kevés, még ha azt nézzük, hogy ez csak a felvett teljesítmény, a leadott némiképp nagyobb lesz.
Szal ha egy hűtőt bedugsz a konnektorba, órák kellenek mire elkezd az a fél köbméteres kocka hűlni. Tehát lazán Győrbe leszel (akárholislaksz). mikor úgy érzed, kicsit hidegebb lett az utastérben. De ezt sem érzed, mivel a fém és üvegfelületek "fűtőteljesítménye" a "klímád" többszöröse.
Szal kell a teljesítmény. Egy kompresszor igen érezhetően pofán nyomja a 100-120 pacinál kisebb motorokat.
De a világítást lehet, hogy tényleg innen "lopták". Az autók is úgy működnek, mint a hűtők. Kinyitod az ajtaját és világít:))). Lehet, ez az ötlet is úgy születhetett, mint a klímás ötleted::))).
Szia! Igazad van. Nem mentegetőzni akarok a smile miatt valóban ott volt, csak utána indokoltál is :))
Szóval én ösztönösen idegenkedek minden olyan dologtól aminek nem tudom (megközelítőleg) pontosan a hatásmechanizmusát, és amitől nekem valami naggggyon' jó dolgom lesz :)) (egyébként marketinges vagyok) A kedvenc ábrám a Midea katalógusból....
Szerintetek ez mennyire szemlélteti valóságosan ezt a hatásmechanizmust? Óvodában láttam utoljára ilyen kis cuki enzimeket Pac-man stílusban harapdálni :)))
A gyártási idő...hát erre ezer példát lehet mondani, amiről bizonyítottan tudjuk, hogy káros, mégis hosszú évek óta gyártásban-forgalomban van.
Szerintem ez nem olyan nagy probléma, amit felvetettél.
A lírát egyébként sem raknám az autó tetejére :) inkább a motortérbe valahogy elszigetelten a motor hőjétől vagy esetleg az autó padlólemeze alá alulról védve.
És kisebb felület is elég lenne, mivel hogy a lakásban a hűtőszekrény mögött nincs menetszél és ventilátor. És nem szükséges az utastérben -18 C fok, de még 5 C fok se. Persze kérdés, hogy a hűtőbatéria külső felülete hány C fokos legyen ahhoz, hogy az utastéret 23-25 C fokra hűtse.
A motor áramigénye se jelenthet gondot szerintem, kb. 10-15ezer forintért lehet kapni ilyen invertert 12V DC > 230V AC 50Hz. Pl a Conrad is árul ilyet. A hűtőgép teljesítménye meg kb 70W, ezt simán birja.
Abszorpciós hűtőgépnél meg ugye nem is kell kompreszor se. Nincs zaj se.
Nem egészen e topikba illő, de a szakik jelenléte miatt itt kérdezném meg. Szóval:
Lehet-e autóba utólag klímát szerelni? Valami olcsó megoldás kéne, tehát nem az utólag beépíthető 300ezer forintos megoldás hanem:
1. Első sorban ilyenre gondolok, hogy hűtőgépből kiszerelt technikát az autóban elhelyezni és a hőcserélőt az autó ventilátora után beszerelni a csőbe.
vagy
2. ugyanigy, de lehet külön az autó szellőztető rendszerétől függetlenül plusz ventilátorral.
Kompresszoros vagy abszorpciós hűtőgép lenne a megfelelő buheranciára? Használtan kb 10000 Ft egy hűtőgép, egy klímaszerelő át tudja alakítani az autóhoz?
Remélem, mást is érdekel ez a téma és nem túl off itt. Előre is köszönöm!
Ha viszabb olvastal volna akkor vagtad volna miert van ott a sok smile :). Az hogy kiforratlan-e nem tudom de mar 15 evvel ezelott is voltak iylen kutyuk.
Egyszer réges-rég valamikor nekem is volt szobai ionizátorom. (sajnos). A szekrény tetején volt. 2 hónap elteltével arra lettem figyelmes, hogy a környékében a virágok levelei valamiért elpusztulnak...akkor dobtam ki. Mikor felmásztam a készülékhez, megdöbbenve láttam, hogy a szekrényem tetején a fém tárgyak elég rossz állapotban vannak. pl a szekrény felső díszlécét lefogató csavarokat a "rozsda" szétszedte.. :((
Az ionizátortól reméled a családod gyógyulásást ?!
Őszinténszólva én még vélatlenül sem szeretnék ionizátort a közelemben, véleményem szerint ez egy nagyon kiforratlan dolog, mind kivitelezés, mind élettani hatását tekintve...de te tudod :)
Egyébként van valahol egy midea katalógusom, ott van fénykép róla...megpróbálom megkeresni.
Tudod, én is LG párti vagyok (többek közt) Hogy miért? - kiválló minőség (talán még a "G" sorozat is) - megfizethető ár - cirka 10éves tapasztalat ... - rövid határidős alkatrészpótlás (ha épp nincs a szervízautó ülése alatt) - szinte 0%-os meghibásodás (1000 készüléket vizsgálva) - lásd élőben, használd, alkoss véleményt
Általában azok a cégek nem ismerik el az LG kiválló minőségét, akik nem kapják meg a forgalmazásra az engedélyt :)
Annyit még hozzá kell tennem, hogy egy Daikin VRV rendszert is lehet szarul megépíteni...és akkor esetleg nem biztos, hogy épp a Daikin márkát isteníted... ..és természetesen fordítva is igaz, hogy egy középkategóriás berendezést is lehet maximális minőségben felszerelni
Azt nem vitatom, hogy a Daikin egy nagyon profi gép, de a többi márka védelmében meg kell említenem, hogy ugyanolyan minőségben, hasonló áron kapható klímaberendezés...LG, Toshiba...és azért még egy-két típust lehetne mondani, de ezek a legismertebbek a magyar piacon...
Azt tudod-e, hogy a Galletti gyárában készülnek a Daikin fan-coil berendezések... :)
mit gondolsz odebb lehet tenni a kulterit kb 30cm-rel ugy hogy ne menjen el belole a gaz??? mivel akkor egy panelen lenne a keszulek nem ketton mint most, es akkor a gardrob moge esne ami ugye eleg sok zajt felfog(na). mondjuk csak 1,18kg van benne az mennyibe fajna ha elillanna? :)
Nekem Midea MSF1-12HRN2-m van eshat a leirasok alapjan eleg jonak tunt sot volt aki megbizhatosabol az LG-hez hasonlitotta igaz nem ezert vettem meg, hanem az ar dominalt na meg hoyg van benne ionizator :)), mivel az egesz csalad alergias. Sokat nem tudok rola mondai mivel 1 hete megy azota nem volt vele semmi :).
Kellen egy kis segítség,van két lehetséges mobil klíma. Melyiket válasszam? LG LWC 0960PHG Színe: fehér Teljesítmény: hűtés - 2.64 KW, fűtés 2.64 KW Légszállítás: 7/12 m3/ perc Méret: szélesség -600 mm, magasság - 380 mm, mélység - 567 mm Feszültség: 220/240 V/50Hz Elektromos áramfelvétel: 1 KW, 4.4 A Zajszint: 49/54 dB (A) / 1m
A másikWestpoint tipusu 2, 6 kw teljesitmenyu mobil klima.
jó ötlet lesz holnap létram :) megnezem meg valami tipp, de szeritnem valszeg a konzol es a vasbeton fal kozotti erintkezes miatt zenel a tema. majd kiderul ma raknak koze gumicsikot amitol nem sokat varok, de remélem jo lesz.
Pedig bizony ez a szerelés korrektnek tűnik. A gumibak csavarjait egyébként nem szokás meghúzni, hiszen akkor összenyomod a gumit, így pedig kevésbé csillapít.
Érdemes lenne megnézni a ventillátort, hogy az nem rezonál e be, vagy esetleg a kompresszor megfelelő rögzítését is lehet ellenőrizni. Meg lehet még a kültériben nézni, hogy a belső csövezés nem érintkezik e a burkolattal, vagy bármi más fémes résszel.
Jo neked, hogy csak ennyi volt, es mar tul is vagy rajta! :-)
En ma 64 lakasba kopogtattam be, eddig 30 alairasom van. :-) A kozos kepviselo jul. 3-an jon vissza, allitolag akkor kapunk valami levelet tole. Addig minel tobb beleegyezest ossze szeretnenk szedni. Sajnos, sokan nyaralnak mar vagy alberlok lakjak a lakast, akik beleegyezese nem eleg. :-(
Helló.Ennél kicsit azért finomabb voltam.Azzal állítottam be,hogy segítséget szeretnék kérni.Amúgy nemigen érdekelte a dolog,azt firtatta a leginkább,hogy minek kell az ő beleegyezése.Azért köszi a 'jó' tanácsot.
A Coolklímánál sikerült megcsípni ennyiért egy akció keretében.Nekem is gyanúsan olcsó volt,de ma reggel megérkezett.Mellesleg interneten leadott rendelésekre vonatkozott ez az ár.Jövő héten rakják fel,remélem nem lesz semmi gond vele.
Munkahelyre nemsokára klímás szakemberek jönnek árajánlatott tenni. Igaz ismételten , mivel már anno voltak ott, és szereltek is fel klímákat (LG...), de most ismét be kell majd hűteni egy új irodát.
Így érdekes lesz, hogy most 2005 nyarán, mi mennyibe is fog majd kerülni, mennyi idő alatt végeznek, hogy fog majd működni...és persze milyen márkát hoznak...
Egész jól megfogalmaztad. Egy 2,5 kW-os gép hőcserélőjén minőségtől függően 1,5 - 6 dl víz tud raktározódni ( új állapotban! ). A víz mennyiségét nemcsak a "viszkozitás" értéke, hanem a ventillátor fordulatszáma is befolyásolja...
Sziasztok!Ma rendeltem ill. vettem 2 db. 3,5 Kw-os LG klímát(C12 AWR és G12 AH) elég korrekt áron:bruttó 200 és 125 ezer.Jövő héten fogják felszerelni,az egyik kültéri a tetőre kerül majd.A közös képviselő egy feljegyzést kért néhány szóban,hogy mi fog történni,ill. a szomszéd megengedő aláírását is látni szeretné a papíron.Hamarosan megyek a szomszédhoz,kicsit izgulok.Tudtok valami jó dumát,amire nem lehet NEMET mondani.
Olyan ideges vagyoik, most másztam le a létraról és hát mikor megnéztem mit csinlt az arc hát kifordultam magamból, és még csodalkozom , hoyg bent miért zenél a külteri :). Gumibak valami olyan ami már a gép sulyatol osszenyomodott :) 6 csavarral ami persze nem volt meghuzva, mit szoltok ehhez? :)
A IX kerület főépítészi hivatalából olyan infót kaptam, hogy a klíma felszerelhetőségének eldöntésére vmi fényképpel kellene bemennem fogadási időben...
Ha esetleg véletlenül ott rábólintanának, hogy mehet, akkor is kell a lakói hozzájárulásra gyűjtenem?
Nem lehet, hogy valahol összegyűlik, és egyszerre zuhan ki?
Vagy másik lehetőség: A beltéri hőcserélőjének fejlesztésére nem éppen maximális figyelmet fordítotak. Ilyen esetben a vizcseppek "megállnak" a lamellákon. Mivel elég nagy ezek felülete, tekintélyes mennyiségű vizet képes tárolni. Tehát a felületi feszültség miatt a vizcsepp tapad bizonyos ideig a lamellához. Aztán egyik jó kövérre dagad, és leválik onnan. Leváláskor másokat is magával sodor, amelyek szintén másokat stb........, és megindúl a víz. Tehát gyakorlatilag úgy működik mint egy puffer a bekapcslást követő első időszakban.
No, tehát pontosan e cifra és nem teljesen pontos magyarázat miatt lett volna egyszerűbb leírnod azt, ha fagy a szelep, akkor lehet hogy gázhiányos a géped(de lehet akár dugulás, adagolóhiba..stb.).Mivel valószínűleg a kérdező sem klímás, talán célszerűbb közérthetőbb válszt adni.
Tudtommal a klíma működésének alapelve, hogy a kompresszor a gázt nagynyomáson folyadék halmazálapotúvá alakítja. Ez a folyadék a beltéri hőcserélőjében, miközben gázzá alakul hőt vesz fel. No, fizikai ismereteim alapján egy folyadék ha gázzá alakul, akkor forr, és az energia amit felvesz az a forráshő. Nyilván a klímagázok forráspontja lényegesen alacsonyabb a szobahőmérsékletnél.
Egy jól beállított rendszernél a folyadék csak a hőcserélőben kezd forrni, és energiát felvenni. Ha valami nem százas, pl. kevés a rendszerben a gáz, a folyadék, már a hőcserélőhöz vezető csőben el kezd forrni, és ettől az amúgy csak hideg miatt lecsapódott pára odafagy a cső nem szigetelt részéhez, klasszikusan a kültéri csatlakozójának folyadék oldali csövéhez.
Szeretném ismételni, informatikus vagyok, és csak onnan ismerem kicsit a témát, mert amit vettem klímát felszereltem otthon, nem telepítettem, éshát az ember utánnanéz kicsit, mikor olyan dologba fog bele, amihez fingja sincs.
Teljes mértékben igazat adok neked mert elég egy rendkívüli közgyülés vagy összeszedsz annyi aláírást a házban amennyi elég lesz ahoz hogy többségben legyél!
A rendkívüli közgyülésnek az az átka hogy nem mindenki tud eljönni mert nem ér rá.
Mivel közös képviselő voltam (5 hónapja mondtam le), azt a tanácsolom Neked, hogy próbáld meg elérni a közös képviselődnél, hogy hívjon össze egy közgyűlést (akár rendkívülit is) és ott próbáld meggyőzni a Többi tulajdonost, hogy utólagosan járuljanak hozzá a klíma felhelyezéséhez.
Sajnos a kellemetlenkedő szomszédodnak jogilag igaza van, mert a hivatalos utat nem tartottad be, de azért még nincs veszve minden.
Amit tenni tud: Bírósághoz fordulhat, mert nincs közgyűlési határozat arról, hogy a többiek hozzájárulnak a felszereléshez, és a bíróság neki fog igazat adni.
Ha közgyűlés utólag hozzájárul (tulajdoni hányad 50%-a + 1 szavazat szükséges) a felszereléshez, a kellemetlenkedő esetleg még akkor is bírósághoz fordulhat, a kisebbség érdekeinek sérelmével, de valszeg el fogják marasztalni.
Nem vettem komolyan :), csak volt itt a koma es sopnkodott, hogy milyen huyle vagyok hogy iylen klimat vettem mert sok volt mivel 45é mar van nimbusz ugyanekkora :) azttan elkezdte keresni az ionszurot :) es hat nem talata es elegedett volt hehe :)))
hokkaido egy japán sziget. nincs ilyen klímagyár. a mitsubishi minőségibb inverteres cuccait szokták ezen a néven forgalmazni. nagyon jó gépek, de annyi pénzért amennyibe a hokkaido klímák kerülnek már daikint is kapsz. s ahhoz legaláb minden sarki szerelő ért + alkatrészt is jobban kapsz hozzá, ha netán kell.
várj, mindjárt megnézem a ionizátor feszültség nyilvántartó kiskatalógusomban! ... á meg is van, illetve még se. sajnos csak a Midea MSF1-12HRN3 nak vannak benne az adatai. :)
na jó, komolyabban: foggalmam sincs, nem vagyok klímás. de itt a szakik a topicban biztos tudják. :-D
a jelzőt meg ne vedd zokon. én sem gondoltam azt komolyan. (annyira:)
Nem nagyon találom nyomát a neten az alábbi márkának: Hokkaido. Nem épp olcsó, de nekem ezt ajánlották. Inkább jót akarok venni, nem olcsót, de ennek már nagyon jónak kell lennie. :) Vélemény?
Egyynlore ne hagyd magad, szerintem sokat nem tud tenni, mivel nem ecceru a helyzet nem hsizem hoyg ezzel foglalkoznanak. Az hoyg neki nem teccik az gaz, de miert mondja , hoyg hangos ha 10m-re van? nem ertem. vard ki mire keszul.
Szinte a digitális fényképező ma már minden szerelő zsebében ott lapul. Ezért remélem nem nagy kérés, hogy munkátok "gyümölcsét" hozzátok nyilvánosságra ....
Úgy gondoltam, hogy nyitok egy képes topikot, melyben jót - rosszat berakunk...
Kérlek benneteket, segítsük azokat, akik képeket akarnak látni. Járjatok nyitott szemmel és tegyetek fel minnél több képet...
A helyzet az, hogy a panaszos fickoek es a mi lepcsohazunk ossze van epitve, megpedig ugy, hogy az o lakasuk a mienknel kb. fel emelettel feljebb es kb. 10 m-re hatrebb van a mienknel. Megneztuk az alapito okiratot, es a kozgyulesnek kellett volna engedelyezni az osztatlan kozos tulajdon hasznalatat (hozzateszem, a ficko szomszedja is a tetore szereltette a kulterit, de az nem lathato mas lakasabol), ezt mi nem tenyleg tettuk meg. :-( A kulterink kb. 10 meterre van a ficko ablakatol.
A ficko mar vegighivta a kozos kepviselot, a regi kozos kepviselot, panaszkodik mar mindenkinek. Azt mondta, a zajon kivul az a baja, hoyg eddig a sima lapostetonket latta, most meg a teton van 2 feher doboz, ami nem esztetikus.....
Mi a csudahoz lehet joga? Mit tud tenni? Azt mondta, o semmikepp nem hagyja, hoyg nalunk ez igy maradjon.
Remélem az én nikkemért nem fog jelentkezni valaki 20 évvel ezelöttről.... bár nekem könnyű volt, mert így hívnak.... :) lol
Hát nekem kicsit többoldalú a ténykedésem, így csak annyit mondok, hogy minden amit a klímatechnikával össze lehet boronálni (adminisztrációs oldalról is)
Csak tömören a Frigo-ban kezdtem és valószínű ott hallotam a Klíma Király kifejezést. És mikor itt regisztráltam ez kattant be, a cikk olvasása után probáltam új álnevet kitalálni. De nem megy nekem az ilyen, a cikket meg valakitől E-mail-ban kaptam. Csak tudnám kitől.
Cégtulaj na az sem vagyok, csak alkalmazott. És abból is végén, egy egyszerű szerelő.
Akkor most már jöhet a többiek bemutatkozása is. :o)
Akkor most Te ki vagy??? Ha jól nézem az újságcikket, akkor azon a frigotrade van feltüntetve és ott van a klímakirály nick. Az indexes bemutatkozásodnál meg az alfaklíma van feltüntetve... :)
Most akkor ki vagy... esetleg mindkét céghez van közöd??? Netán te vagy a cégtulajdonos, vagy egyéb érdekeltséged is van? ( mivel a cikk szerint a frigotrade-s cégtulajdonos anno szerelt klímákat is...)
jaja az arc vallal mindent megvan a zoldkartya szama szoval no para :) nekem kurva sok viz kimegy egyebként mivel a tetoterben van akeszulek es hat itt jo meleg van azaz volt :)))).
de még milyen sok! :-(
kérdés:
1. nektek 1 óra alatt kb. mennyi víz csöpög ki? és ez a víz tényleg vegytiszta?
2. nekünk Genex gépünk van, a hivatalos beszerelő csinálta, fúrt, gipszelt, tömített meg minden, de...
...a gépet nem én vettem, hanem Ő hozta, a jegyzőkönyvet aláírta, rajta van a zöldszáma is vagymi, meg pecsét, dátum, de... ...nincs vásárlási blokkom, szal ha beszarik a gép, hogy fogom érvényesíteni a garanciát? Vagy majd Ő megoldja okosba?
(amúgy alles zusammen 80e volt, natürlich számla nélkül.)
Szia! Ha a szomszéd lépcsőház a ti társasházatokhoz tartozik akkor a közgyűlésen meg kell szavaztatnod hogy építhetsz-e kültérit a tetőre vagy nem.
Ha megszavazzák és a zajérték alatt van akkor mond meg a szomszédodnak hogy cseréltessen zajvédő ablakot!
A mi társasházunkban 80% van klimája. és csak 1 hangos van de az trilál 1méter 10 cm magas kb és óriási hangja van meg elviszi a kiakasztott ruhákat az erkélyen.
szomszédunknak dimarson klimálya van de az is hangos.
Én együtt érzek vele mert melege van és nem akarom hogy hőgutát kapjon.
Vagy a rajta lévő matricán fel van tüntetve, vagy az azon feltüntetett fogyasztási adatokból megállapítható, hogy az milyen energia fogyasztási osztály.
Hali, ne busulj, a szomszeddal ne foglakozz egyeduli parad a zaj lehet de ha az 1 meteren merve nem eri el az 50 decibelt akkor nincs gond azzal sem. Viszont ha nagyobb 50tol decibelenként asszem valami 14 rugot kell perkalni + elbontas. Egyebként meg nem hiszem el hogy ha tobb meterre van az ablaka a kulteritol akkor o halja. Egyebként erdekes hogy mennyi jo akaro van, sok az irigy ember.
Nézz utánna az alapító okiratban, hogy a szomszéd lépcsőház is az osztatlan közös tulajdonotok része e. Ha igen, akkor próbálj meg egyezkedni vele. Az önkormányzatnak semmi köze a dologhoz, nincs közterület felé eső részen a géped. Egyébként ha jól emlékszem én is említettem ezt problémát.Nézz utánna, hogy egyáltalán kell e neked a tulajdonostársaktól engedélyt kérned az osztatlan közös tulajdon használatára.Ha jól emlékszem nem, de nem zárhatsz el senkit a használattól. Pl: van egy közös bringatároló, minden külön engedély nélkül használhatod, de bárki más is használhatja. Szerintem még nem kell betojnod, a "jóakaródnak" sincs több joga, mint neked, tanulmányozd át figyelmesen az alapító okiratot.
hat igy jartunk: ferjem keresere a legkondi kulterije a tetore lett szerelve. Most csongetett a szomszed lepcsohazban lako, hogy az o ablakai eppen ide neznek, es nagyon zug a kulteri, es a latvany se felemelo...:-( Es azonnal tuntessuk el onnan, mert az kulonben is kozos terulet es o nem jarult hozza stb.
Most kellokeppen ideges lettem, nem tudom, hogy mindenkepp at kell-e szereltetnunk vagy van esteleg valami mas megoldas (valami szigetelo doboz ra vagy ilyesmi?). :-((
Köszönöm szépen. A voltot elírtam :) ja és kosz a jelzot :). Jólvan csak vicc volt :) , majd jövőre a karbantartásnál mondom a a szakinak mérja meg a feszkót az ionizálon :). Nehogy ne működjön nekem, csak tod mi az érdekes, hogy Mideas szaki nem vágta hol az ionizáló, azt mondta elnéztem a készüléket szerinte ebben nincs :).
szia. az ionizálás "paraszti" lényege, hogy sok töltést viszel egy kis keresztmetszetű vezető egyik végére és azok a nagy tülekedésben leesnek onnan és közben magukkal rántanak néhány oxigén atomot, melyeknek beépülnek a szerkezetébe és módosítják annak semleges töltését. a 7.5 KV egy becsült érték. szerkezetenként egyedileg kell beállítani. már néhány tized volt esetén is létrejön a polarizáció és az elektron tülekedés a vezető csúcsán, csak nehéz onnan lepiszkálni azokat. 6-7 KV körül alakul ki az u.n. koronajelenség, ami nem más mint egy plazmagömb. sötétben nagyon jól néz ki. az, hogy ez pontosan hány voltnál jelentkezik, az sok mindentől függ. többek között a vezető vékonyságától (minél vékonyabb, annál előbb), anyagától és a levegő páratartalmától is.
az, hogy pár mm a vezető, nem baj. nem is kell hosszabb. amikor legutóbb ionizátort építettem (kb. 15 éve) injekcióstűt használtam a koronához. az se volt több 8-10 mm-nél. a feszültséggel az a baj, hogy ha alacsony, akkor nem keletkezik plazma és esze águkban sincs lemászni az elektronoknak a csúcsról. el kell érned azt a feszültséget amikor már kialakul a korona. ez a saját készülékemen olyan 7.3 KV körül volt látható. 7.5 KV fölött azonban már egyértelműen jött az ózon. a szaga jellegzetes, összetéveszthetetlen.
mivel a klíma ráfújja a levegőt a vezetőcsúcsra ezzel segítve az elektronok leválását, valamivel kisebb feszültségen is működhet mint azok a statikus ionizátorok, amiknél a termikus mozgásra van bízva az elektronok leválasztása. nem tized voltnyi különbségrőll van szó, hanem pár százról, de ilyen magasfeszültséget nem is lehet annyira pontosan szabályozni egy beltériben. tehát, ha a plazma gerjesztő feszültsége alatt működik a szerkezet nem kell attól félni, hogy ózont gyárt, csak éppen ionizálni sem fog.
ez nálunk sem jött be. két panel illesztése közé folyatták a mesterek és 4-5 emelettel lejjebb a szél telinyomta vízzel a lakók ablakát. most kis gumicső lóg el a faltól. csúnya, de működik.
Olvass vissza a topicon, elég részletesen ki lett tárgyalva a tisztítás. Egyébként, egyszerű a válasz, ha koszos a géped akkor fontos, ha kevésbé koszos, akkor nem olyan fontos, de ajánlott.
Azt szeretném kérdezni egy szakavatottól, hogy a klímák tisztítása mennyire fontos, elmaradása esetén milyen gondok lehetnek? Azért kérdem, mert hallottam korábban, hogy így ilyen-olyan betegségeket lehet összeszedni.
na igen en is valami iylet szeretnek :) majd lefotozom, de ha en epitkezek majd eccer :) akkor becsovezem az egesz lakast es minden szobaban lesz befuvas :)
Az itt lakó (leendő lakó) úriembernek is az volt a kérése, hogy az esőcsatornába legyen bekötve a kondenzvíz. Bár a képen is jól látszik, hogy a konzol lábánál kicsöpögtetve már a virágos kertbe esne a vízcsepp.
Így egy kicsit csúfítja a homlokzatot, de a jelenlegi lehetőségekhez képest szerintünk a legjobb megoldás volt. :)
Ha a szoba nem lenne készre festve (kicsit hamarabb szereljük a klímát, mint beköltözés elött 2 nappal), akkor a szoba belső falába bevésve, majd közvetlen falátfúrás után az ereszcsatornába lett volna bekötve.....
Csak szeretnek koszonetet mondani Viricsinek az elozetes infokert es tanacsokert, es megkoszonni a Pannon Klimatech Kft-nek a gyors es szakszeru munkat!
Ha magad vezeted a cső végig lejtsen, ne legyen benne egy átmérőnyi hullám. És a cső vége se lógjon bele a vödörbe. Nem fog kifolyni a cseppvíz és ázik a fal belül.
Mi mostanság neki folyatjuk a falnak, és a fal melegétől párolog el. A legnagyobb és legpárásabb napokon megy le max. 3 méterig.
nallunk van, hat ahol kifolyik a viz abba huzzal bele muanyag csovet es hat vezesd le az erkélyek mellet, es rogzitsd a falhoz, persze illedelmesen kérdezd meg a tobbi lakot mehet e ott egy cso vagy inkabb a viz folyon :). szerintem bele mennek :)
10 literes vodor :) ize szepen csovezd be, en is jovo7en csovezem az enyem. Igaz ez senkit nem zavar csak engem, de belekotom a csatornaba, mivel a melegben nagyon sok vizet kienged.Inkabb azt kell hogy mondjam folyik belole a viz.
Hi!
Nemrég szereltettünk be split klímát, de bassza a lakók csőrét a harmadikról lecsöpögő víz. Kérdés: Szerintetek hogyan lehetne megoldani ezt a problémát, mert most egy literes fantásüveg van a csőre húzva, de ez nem a legjobb megoldás, mert ebben a melegben kb. féloránként ki kell űríteni... :(
Kukucskálj bele a terelőlapát baloldalán. És látni fogsz egy kb 7 - 8 mm hosszú ecset szerű fekete izét. :-)
Na az az ionizátor, de ne piszkáld mert folyamatossan üzemben van! (Sok Volt van benne ... ) Vagy ki tudja, a távirányíton nincs gomb hozzá, és méregetni/leírást szereznihozzá. Még nem volt időnk ....
Rengeteg ilyen kütyüt lehet kapni http://www.lyonker.hu/clean/trion/trion.html itt is van egy pár meg egy pár ajanlás! Szóval ha 0,1 v feszültségen múlik akkor nem tom :( .
Ionizátor: még az orvosok is vitatják a negatív ionok hasznosságát, azonban azzal mindenki egyet ért, hogy az ózon nagyon káros az egészségre. A plazmatűs ionizátoroknál (pl. a pana is) ha csak egy kicsit elmászik a 7.5 KV-os csúcsfeszültség, amivel az oxigént ionizálja, már nem negatív O2 iont, hanem O3-at, azaz ózont generál. Köszönöm ebből nem kérek.
Az LG nem véletlen 5,6 kV-ot ereszt a "plazmaszűrőbe"...
Archibald Tuttle : Ha lesz egy kis időd, kérlek részletesen írd le a véleményed a negatív ionokról, az oxigéndúsításról....
Szerintem rajtam kívűl még mást is érdekelhet az álláspontod... köszi
Dr. Klíma még egy kérdés ebben a Midea MSF1-12HRN2-ben valóban van ionizátor? Nem látom akészülékben :) mivel nekem az arról az elképzelésem hoyg az valami kis lapocska ami feszültséggel van feltöltve. Mi a tapasztalatod? THX
A heten vegre sikerult klimatizalodni! Hala viricsinek! Ezuton is koszonom a korrekt, minosegi munkat viricsinek es huseges tarsanak! Valahogy igy kepzeltem el. Minden tuti, frankon mukodik a berendezes!
jaja panel :) hat magasan van talan azert tunik vekonynak 3xes zoom volt :)) hat a faszi racsimpaszkodott mikor felrakta :) , mubizonylat ez jo :) majd szerdan megkerdem tole :)
Sajnos nem tudok képet feltenni, mert nincs digi gépünk.
Ma egyébként megint itt volt a "klímás szaki" nálunk, és most nem én hívtam hanem ő jelentkezett reggel, hogy szeretné megnézni a gépet. Ez azért már nagy előrelépés az eddigiekhez képest. Ma már azt is elismerte, hogy alaposan be van gombásodva a beltéri és hogy valóban nagyon büdös.
Lehet, hogy a Klima-Szala reagált a levelemre és a fejére koppintottak :-))))
Bár nekem még nem küldtek választ. A levelemben még a Fogyasztóvédelemmel is megfenyegettem őket, remélem rendbeteszik a gépet, mert jővőhét közepére igérte a "klímás szaki", hogy egy másik kollégával eljön és megpróbálnak "valamit" tenni.
szoval iylen sorhazi lakasom van ami sajnos panel :( es ket elem koze esik a kulteri az egyik a gardrob fele a masik a halo fele amit ugye egy fal valaszt el, es valszeg a gardrob elnyeli a hangot:) telleg nem tom :) nem en teszek koze gumicsikot jon a szaki o teszi meg biztos segedjet is hozza :) ha nem akkor majd en segitek neki.Meghat ahhoz hogy tudjuk tenni eleg az egyiket kivenni a masikat meg kilazitani :) meghat cobos vagyok ja :)
Micsoda? Hogyan teszel be magad a konzol és a fal közé gumicsíkot, és közben egyensúlyozol egy 40 kilós bekötött kültérivel????!!!! Amúgy hányadikon laksz?
És hogyan hallod, hogy csak az egyik konzol felől jön a hang?
Kb 50cm-re vannak egymástól. Jó mondjuk nyilván az egyikhez közelebb van a kompresszor.
Ui. tényleg vannak "combos" gumibakok, keress olyanokat is :))
Na igen a vasbeton az mas :( most vagattam gumicsikot a konzol és a falkoze, remélem megszunik a zaj. A zajt egyebként csak az egyik tartokonzol felol hallom, vegulis ez reszlet kerdes, mindegy a szaki azt mondta felteszi. Hatha jobb lesz.
panel na jah igazi vasbeton fal :)) most vagattam gumit a konzol es a falkoze, hivtam a szakit azt mondja beteszi koze nem mintha en nem tudnam de megis csak kifizettem sok zset eshat dolgozzon meg erte :) szoval lehet jo lesz, meg azt mondta vegyek valami nagyobb gumibakot a keszulek ala :). Egyébként csak az egyik oldali tartokonzol felol hallani a daralast.
nekem is ez a "folyamatos hullámzó darálós" hang volt (szintén midea), de mint mondtam a gumibaktól olyan minimálisra csökkent, hogy figyelve sem zavar. (nekem B30-as falam van)
Kívülről (5m-magas) ezt nem hallani, sőt a kültérit sem nagyon.
De a panel egy más tészta, az tényleg minden hangot visz...
Egy 3,5 kw-os Mideam van a kulteri es a belteri között a távolság kb 7m van. A zaj az olyan mintha egy folyamatos luktetetes zummoges lenne viszont ha kimegyek a külteri ala akkor ott nem hallani. A felfogatas sajnos két panel elemen van nem pedig egyen (nem tudom ennek van-e jelentősege). Képeket delutan tudok mellekelni. Esetleg meg az lehet e gond hogy a lyukban amiben kimegy kivulre a rézcső abban hozzaer a betonhoz vagy esetlegesen a betonban a vasbetonszalhoz? Mivel az van ott mindket oldalrol mert el lett az is talalva :(.
Nem írtad milyen géped van és, hogy pontosan mit is hallasz, hogy néz ki a szerelés, ...így nehéz látatlanba a megfelelő okosságot mondani...
Mivel a beltéri és a kültéri egység fémesen (tömítés) nélkül van összekötve, így a kültériben keletkező rezonanciát, illetve a hangját bevihetik a rézcsövek a beltéri irányába. Már láttam olyat is, mikor egy szigetelőbe volt behúzva a két rézcső... A PURhab az egyik legjobb tömítőanyag. Nemcsak hangelnyelő, de a jó hőszigetelő képessége miatt a hőhidakat is kiküszöböli. A felülete mindig keményebb, mint a belső szerkezete.
A zajosság adódhat a rövid csőhosszból is, mikor a gáz "párolgását", forrását hallod....
Ha kicsit bővebben írsz, biztos, hogy a többi topiklakó is segít a hiba feltárásában. Esetleg ha van lehetőséged, dobj be 1-2 képet...
az meg eszembe jutott, hogy mikor kiprobaltuk tegnap a keszuleket, akkor nem csinalta ezt a hangot, mára pedig a pur hab zsirul kikemenyedett, mit gondoltok? ettol lehet?
arra gondoltam en is de gondoltam hatha van valakinek iylen jellegu tapasztalata :))) aztan raerek a szerelot hivni, meg meg itt a 7vege ugye meleget mondanak, hasznalom, hatha bekopik a gumibak lol :)))
nekem 1 évig ment gumibak nélkül,és akkor tényleg átjött a falon a hang, vagyis inkább egy rezgés, amit bent már hangnak hallottam. Miután felkerültek a gumibakok, ez teljesen megszünt. A szerelő nagyon húzta a száját, amikor feltetettem vele a következő karbantartásnál. Végig azt hajtogatta, hogy 1 év alatt szétrázza a gép. De akkor már olvastam a fórumot :)))) és hajthatatlan voltam. Nos eltelt 2 év és alig van repedés rajta, de ha még lekezeltem volna valami szilikonnal, szerintem még az sem lenne...
Hallottam olyat is, hogy a rézcső hozza be a rezonanciát, de erről inkább a szakik :))
Buzablans! Fel tudnál tenni néhány képet a beltéridről?
jóestét kívanok, egy kérdesem lenne hátha valaki tud segíteni illetve tapasztalatok erdekelnének. Tegnap felszereltettem egy klímát zsír is lett, ma hazajöttem bekapcsoltam :) aztan beindult a kültéri és hát hoyg is mondjam olyan szépen szakosan lehet hallani a hangokat odabent elég durván kimentem a ház mellé, ott sokkal halkabb. A készülék gumibakokon áll szóval szerintem ugy van ahogy kell, viszont panel a hazam, lehet az abaj? vagy nem szabad neki iylen hangokat adni belülre, kérnék szepen sok oks infot :). Lehet meg a gumibaknak meg kell ülepednmi? :)))) vagy hívjam a szakit garanciában hogy szüntesse meg a hangokat? Köszke előre is :)
Sajnos nincs még páraelszívó/szagelszívóm, mert a konyhám úgy van elrendezve, hogy nagyon körülményes lenne a felrögzítése. Befelé nyíló ablak alá van a tűzhely telepítve. Körbe az egész konyha méretre szabott bútorral beépített, így máshova nem tudom áthelyezni.
Mivel láttam az általad betett képen hogy nézz ki az elszívóban lévő filc, valamilyen megoldást mégis fogunk találni az elszívó felszerelésre.
Persze ettől még a klímám nem lesz kitakarítva, mert a "Szaki" szerint nem lehet szétszedni.
Ezt már más is monda nekem, hogy valszeg nem új gépet szereltek fel, de Itt a lakásomon csomagolta ki a "szaki", gyári origonálnak nézett ki. Persze ettől még lehet, hogy jól átvertek, mert nem vagyok egy nagy műszaki szakértő.
Egyébként én ezt megemlítettem a szerelőnek is, aki oly mértékben felháborodott még a gondolattól is, hogy ezt a feltételezést rögtön el is felejtettem.
Szvsz fizikai lehetetlenség, hogy 1 hónapos gép így nézen ki, normál használat melett, a körülményeid nem extrémek, de még nem is átlagon felüliek. Szvsz lehet, hogy az a gép nem volt új, lehet, hogy használtan adták el Neked. De ez szígoruan szvsz...
A hőcserélőről készítettem egyet vaku nélkül is (be is mozdult :) de így is látszik, hogy tiszta (optikailag)
3 év alatt csak tavaly fújtam csak be (Cleannel, nem volt más itthon :)) de utána rögtön lemostam. Előtte is ugyanilyen tiszta volt, csak akkortájt volt a legionella pánik és úgy gondoltam azonnyomban cselekednem kell :)) Azon kívül nem volt tisztítva! még a belső műanyag keret sem !!!! pedig látszik, hogy az is hófehér.
....egy szoba tisztítását meg komoly ember erre a "papírzsebkendőre" nem bízza :)
Páraelszívód/szagelszívód van a tűzhely felett? Ez nem olyan vészes, kb 8-12e-ért elfogadhatót (és halkat!) lehet kapni.
Én rendszeresen cserélem a filcet benne, de 1 hónap után úgy néz ki, mintha "hurkazsírral" lenne átitatva + a külsejét isnagyon kell pucolni. Szóval a főzéssel és a párával rendkívül sok szervesanyag kerül a levegőbe.
Ismered a mondást: nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél... ezzel csak azt akarom mondani; hogy ez egy figyelmeztető jel, aminek a végére kell járnod, ki kell vizsgálnod a dolgot mert így valószínűleg egy egészségtelen környezetben élsz, amiről esetleg eddig nem is tudtál. (vagy naggggyon' rosszul telepítették a géped :(
Őszíntén nem dicsekvésnek mondom, de a 3 éves Mideámon, még szinte csillog a hőcserélő felülete, és a mókuskeréken egy szöszmösz sincs...( na jó...nem a "Nagykőrúton" lakom :)
Nem is konkrétizáltam, hogy Argo klíma, v valami más, csak - mint laikus -, a tendenciát véltem kiolvasni, hogy egyre több már a meghibásodás, a vadiúj készülékek esetében is.
Ha Tiéd 212.000 Ft-ért művelte azt amit, az már külön egyéni pech lehet, típushiba ennyiért, talán nem is létezhet...
Szinte biztos vagyok benne, hogy ez nem garanciális "probléma" Sőt, ha az egyenletlen felületi szennyeződés miatt a mókuskereked kisúlyozása "elmegy" és elkezd remegni a berendezésed, majd tönkremegy a csapágy......akkor talán jogilag még azt is mondhatják, hogy helytelen használat miatt tönkretetted a berendezésed és így ugrott a gari...
Az tény, hogy 1 hónapos berendezésnek nem lenne szabad így kinéznie.
Mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólásokat és a segítséget.
Dr.Klíma!
A fotókhoz hasonlatosan nézett ki tavaly 1 hónap után a klímám, akkor próbálta a "szaki" ecsettel tisztogatni.
Egyébként a berendezés a Klíma-Szalánál lett vásárolva és az ö emberei is szerelték, üzemelték be. Némi tájékoztatást is adtak beüzemeléskor, de több hasznos tanácsot olvastam itt a fórumon Tőled és a többi hozzáértő klímástól, mint amit ők elmondtak.
Még annyit azért elmondanék a dologhoz, hogy a lakásban valóban főzés történik mindennap, de nem nagyüzemi konyhát vezetek, hanem a 4 tagú családom részére általában 1 fogásos (egytál) ételt főzők, az edényekhez minden esetben használok fedőket.
A klíma berendezés az előszobában helyezkedik el, és a nappalihoz van közelebb nem a konyhához.
Sajnos a dolog mára odáig fajult, hogy egyszerűen el sem jön a "szaki" megnézni a berendezést, mert "nem tud vele mit kezdeni".
Váltig állítja, hogy nem lehet kivenni a "mókuskereket" nem tudja másképp tisztítani.
Mivel a készülék még 2 évig garanciális nem merek másik szerelőt hívni, mert félek, hogy garanciavesztéssel jár (sajnos egy tv készülékkel már jártam így).
Hogyan tudnám rákényszeríteni a szerelőt, hogy normálisan tisztítsa ki és fertőtlenítse le a berendezést? (Már írtam levelet a Klima-Szalának is, de még választ nem kaptam)
Ez nem garanciális probléma, hogy egy gép normál használat mellett 1 hónap elteltével eldugul, és nem lehet megtisztítani, mert nem szétszedhető?
Üdv.
Buzablans
Ebben egyetértünk, bár szerintem igenis sok lelkiismeretes szerelő van,de ugyebár az embert nem a jó munkához szokták javításra hívni. Így meg könnyen kialakulhat a tiédhez hasonló vélemény, ha mindig csak sz.r munkával találkozol.
...ebben teljesen igazad van, bár sajnos hozzáteszem, hogy százalékosan nagyon kevesen vannak a "jó és lelkiismeretes" szerelők...
az én álláspontom az, hogy hiába szerel valaki húszért nagyon profin. Ebből nem tudja hosszú távon fenntartani magát. A jó szerelőnek mindig egyre több munkája lesz, amihez egyre többet kell befektetni... a szezonalitás miatt meg ugye "önköltségen" nem dolgozhatsz...legalábbis hosszútávon
ez világos...nem akartam tovább poénkodni a "szépségszalon-szőkenő" volanon.
Fura, de akár a reklámok is felhívják a figyelmet a veszélyekre (persze valamelyest túlzottan) domestos és társai, csak gondolom a nőci olyan beszélő és zöld kukacokat várt mint a Tv-ben :))
Különben én is leültem a 90fokban elforgatott kültéritől :)
Egyébként egy darabig "porszívó ügynökként" is tevékenykedtem (úgy gondolom a rendesebbik és nem a rábeszélős fajtából :)) és sajnos nem kell külön bemutatni a (nagyon) tájékozatlan embereket :))
Ha ez így lenne, abban a lakásban k.rva gyorsan meg lehetne találni a szennyezés forrását és nem azt írná a tulaj, hogy: " A lakásomban nincs büdös (amikor a klímát nem használom :-))))) naponta 2-3 alkalommal szellőztetek, rendszeresen, mindennap porszívózva van az egész lakás, mert a fiam allergiás és asztmás is." Valami itt nem kerek nekem.
"És a szűrőtisztításnál, hogy nem tünt fel, hogy fél kiló gomba figyel' benne?"
Tudod az emberek "buták", pontosabban fogalmuk sincs a dolgokról. Ha tisztában lennének a dolgokkal, akkor jobban odafigyelnének saját és mások épségére, biztonságára....Nap mint nap találkozok olyan berendezéssel, amit "no name" szerelők helyeztek fel...az ügyfélnek sokszor arról sincs fogalma, hogy van a berendezésben 1-2 légszűrő amit időnként tisztítani kell.
Egyik topiktársunk nemrég berakott egy képet, melyen egy Dimarson berendezést szereltek fel 90 fokkal elforgatva...szerinted azoknak a szerelőknek van fogalmuk a klímarendszer működéséről, üzemeltetéséről???
Itt emelném ki azt, hogy többek között itt mutatkozik meg a 40.000 Ft-os munkadíj és a 20 000 Ft-os munkadíj közötti különbség. Kicsit jobban elvonatkoztatva a klíma és a klímának látszó valami közötti különbség.
Az én szerelőimnek kutyakötelességük (és ha nem mondanám nekik akkor is szívből) mindenkinek elmondják az üzemeltetési feltételeket...pontosabban az apróbetűs részeket, amik gyakorlatilag a "gyári" felhasználói leírásban sincs benne.
a szépségszalonban valószínűleg a levegő páratartalma és a benne oldott szerves molekulák erőteljesen segítették a telep képződését.
Elég a felületen 1 kis por lerakódása, majd akár a testnedved párolgása (még mielött másra gondolsz, az izzadságod), és máris megvan a táptalaj. Ehhez jön a páralecsapódás és a levegőben megtalálható gombafélék hada....és már kész is a telep........majd folyamatos üzem esetén a felületen kialakuló "pangó vízben" a baktériumok is hadba lépnek.
Ez a jelenség olyan helyen, ahol több ember megfordul, vagy folyamatosan tartózkodik (konditerem, fodrászat, szépségszalon, sportlétesítmények, irodák, stb.) szinte törvényszerű.
elég egy rosszul szellőző lakás, egy nem kiszáradt vakolat, egy helytelen használat, egy átszivárgó konyhai gőz, egy nem megfelelően takarított szűrő, egy rossz beltéri felületi kezelés, egy nem megfelelő szerrel befújt hőcserélő és még biztos fel lehetne sorolni egy pár dolgot, de hirtelenjében ennyi jutott az eszembe
valahogy mégis arra tippelnék (abszolút laikusként) , hogy a levegőben is lehetett, valami gombásodásra hajlamos vegyület...a sok eldobált élőflórás joghurtdobozok :))
de viccen kívül :esetleg kozmetikai anyagok permetei,gőzei.
És a szűrőtisztításnál, hogy nem tünt fel, hogy fél kiló gomba figyel' benne?
Amúgy melyik szűrő? Mert a műanyag háló, ugye a gépet védi, a másik, meg jó, ha 2 papírzsebkendőnyi méretű és erős kételyeim vannak afelől, hogy bármit is megszűrne (legalábbis az enyém)
Az elején (3 éve) ki is vettem, mert azt mondták a szakik, hogy illatosítópárna (de komolyan!)
...még annyit, hogy a képekkel azt szerettem volna bemutatni, hogy másoknál is vannak érdekes szennyeződések a gépen. Ez nem baj, mert van rá megoldás. A beltérit igenis szét lehet szedni és alkatrészről alkatrészre meg lehet tisztítani, ki lehet fertőtleníteni.....
Aztán mindenki eldönti, hogy melyik a hatékonyabb. Illatos anyaggal befújni, majd ecsettel kapargatni egy kicsit 5-6000 Ft-ért és lesz ami lesz, vagy szakszerűen leszerelni, szétszedni, tisztítani fertőtleníteni 15-18000 Ft-ért....
Nemrég jártam gyógyszertárba egy kis megfázásos-infulenzás-szarulérzemmagam betegség kezelésére...és majdnem ennyit fizettem érte..... Így összehasonlítva az árakat mindenki eldöntheti, hogy mit mennyiért....
Én is beleszólnék ebbe a mókuskerék beszélgetésbe.
Erősen furcsállom az írásod, kissé ellentmond a szokásos állapotoknak. Egy tiszta lakásban mi a bánattól rakódhat tele a klímád szutyokkal egy hónap alatt? A géped biztos nem termeli a koszt. Amit te leírsz, talán egy lángossütő bódéban fordulhat elő. Itt nem csak tisztítani kell a gépet, hanem meg kell keresni a szenyező forrást.
Ahogy Gergo9 is írja, normál körülmények közt,egy átlagos lakásban szinte észre sem lehet venni szennyeződést a beltéri egységen.
Amikor a gombatelepeket már szabad szemmel is jól lehet látni, akkor ott gáz van. Hozzáteszem a gombák okozta megbetegedések általában nem halálosak ! A legionella baktérium egy hasonló, de mégis más téma...
bár szerintem mintha ezt már tavaly kiveséztük volna, így nem is növelem a bitek számát a topikban
Ez a gép speciál egy szépségszalonban volt...kb 6 éves Toshiba...Szűrőtisztítás évente 1-2 szer. Szerelő utoljára a telepítéskor látta.
Polgári lakásokban is lehet hasonlókat tapasztalni, bár ott tényleg nem ennyire brutális. A lényeg az, hogy a szűrő jó minőségű legyen és megfelelő ciklusokban legyen takarítva. Tudniillik a levegőben keringő mikroszkópikus méretű szennyeződéseket nagyon kevés gép tudja nagy hatékonysággal megszűrni. Fontos, hogy leállításkor ki legyen szárítva a készülék belseje......de ezeket minden szerelő elmondja a telepítéskor...
A szántódi Oázis-Tempo szupermarket zöldséges részlegénél (kis elkülönítés) van 3 Samsung split dolgozik, és hát azok légterelőinél is "érdekes" szürkés megfolyásokat láttam.
Elképedve nézem a fényképeid...brutális! Nagyon kíváncsi lennék - és szerintem a többiek is :)) - hogy hol volt ez a beltéri?
Mármint, hogy egy normális polgári lakásban, vagy panelben, vagy "putriban" , lángossütőben? egyéb szennyeződési lehetőség ?
Hogy lehet ennyire "berohadva" Hány éves volt a gép?...szóval minden... :))))
Őszíntén nem dicsekvésnek mondom, de a 3 éves Mideámon, még szinte csillog a hőcserélő felülete, és a mókuskeréken egy szöszmösz sincs...( na jó...nem a "Nagykőrúton" lakom :)
A "bűz" nem más, mint szerves anyagok sokasága a klímádban....magyarul a lecsapódott pára, zsírgőz és a rá telepedett gombák és baktériumok berohadt egyvelege.... :)
Az ecsettel való szutyizás nem jó semmire...(pontosabban csak arra, hogy a tudatlan ügyfelet lehúzzák)
Ezek a képek természetesen extrém esetek, de valóságosak. Azért nem minden klíma így néz ki, pontosabban azok a klímák amikhez szakemberek mennek ki, biztos hogy nem ilyen állapotban vannak....
Amúgy meg a klímát darabokra lehet szedni és ez után tökéletesen (100%) osan kitisztítani, fertőtleníteni.....Persze ennek van + költsége....
Remélem belátod, hogy a te emberkéd a szappanos vízzel "szmötyizi" a berendezésed és még ecsettel bűvészkedik mellé egy kicsit......
Tavaly vásároltam egy Argo split klimát, de már a vásárlás után különböző gondok voltak vele. Kellemetlen büdöset fújt ki, valamint a felszerelés után már 1 hónap elteltével a "mókuskerék" teljesen bedugult a rárakodott szennyeződéstől, és nem hűtött.
Szerettem volna, ha az elkoszolodott "mókuskereket" a klímás szaki kiveszi és alaposan megtisztítja, de helyette a légterelő lemez rácsozatán egyesével benyúlva megpróbálta egy kis méretű ecset segítségével letakarítani, ami persze nem sikerült maradéktalanul. Kérdésemre, hogy miért így csinálja, azt válaszolta, mert nem lehet a "mókuskereket" kivenni.
Valamennyire megtísztította és újra hűtöt a klíma kb. még két hetet használtam, de már a szezon végén voltunk nem volt szükségem tovább a hűtésre, így jött a újra a klímás szaki és elvégezte a szezonvégi karbantartást, ami abból ált, hogy valamilyen kellemes illatú folyadékkal befújta a beltéri egység belsejét, azt mondta kb. 1 órát járasam csak ventillálva a gépet és azután jővő nyárig kikapcsolhatom.
Beköszöntött az idei nyár, a szaki jött szezonelőtti karbantartásra, újabb spricni.
Pár nap után újra kezdtük a kellemetlen szagot érezni (főleg a hideg befúvás után néhány perccel érezhető - amikor már a kültéri leáll). Telefon a szakinak, válasza nem tudok mit tenni ilyennel még nem találkoztam, pedig rengeteg klímát szereltem már fel.
Mára annyira bűdöset fúj a klima, hogy szabályos rotthadt szagot áraszt, de a szaki nem tud mit tenni!
Ez a kellemetlen bűz mitől lehet???
A lakásomban nincs büdös (amikor a klímát nem használom :-))))) naponta 2-3 alkalommal szellőztetek, rendszeresen, mindennap porszívózva van az egész lakás, mert a fiam allergiás és asztmás is.
A klíma, 3 egybenyitott helységet hivatott hűteni, konyha, előszoba, nappali. Mivel a konyhában naponta főzök, a klímás szaki szerint biztos ettől van a bűdös szag, csak az a bibi, hogy a büdös akkor is érezhető, ha napokon át nincs főzés. Mellesleg főzés után kereszthuzattal szoktam szellőztettni úgy, hogy közben a klímát csak ventilláción járatom.
Bocs, hogy kicsit hosszúra sikerült a hozzászólásom.
És az emlitett márkához szó szerint van alkatrész, egy hét hollandiából a kezembe. Nem csak addig amig az egy konténer behozott klímából futja.
De nem olyan nagy baj ez a thread, legalább egyes emberekben tisztul a kép. (Hogy néznénk ki ha egy WV is így javulna, amig van a kereskedönek raktáron új autó, szétszedi hogy javítsa amit már eladott. Ha eladta mind akkor meg szét teszi a kezét, hogy ezt a modellt nem gyártják és nem tud mit tenni.)
K.K.
ui: Pana-hoz is van de az közvetlen a gyárból jöt 3 - 4 hét alatt. :-(
Nem bántásból, de ezt el kell viselned. Itt többször elmondták már a topikban, hogy az ár-értek arány viszonylag helyén van. Alacsonyabb árkategóriás berendezésnél bármikor történhet hasonló helyzet. Alkatrészekkel meg valóban nem nagyon látják el a szervízeket....
Miért nem vettél mondjuk LG-t. Az nem romlik el... Ha esetleg mégis (talán 1000 ből 1) akkor 2 napon belül van alkatrész....
Adj hálát, hogy nem 40 fokos hőség lesz 3 hétig....
Én vagyok a windy kollégája akivel beszéltél telefonon ( többször is ).
A panelcseréddel kapcsolatban, nem tudom honnan veszed hogy a panel amit beszereltünk 3 hete, nem volt új ? Én szedtem ki egy vadonat új ( dobozos ) beltéri-ből. Azt hiszem a windy mondta neked hogy a G..EX-nél nincs panel, de kaptunk egy komplett beltérit . Részünkről a jó szándék megvolt akkor is, most is ! Ma beszéltem a kapcsolattartó emberünkkel, de nincs raktáron sem panel, sem komplett beltéri egység nekik . Azt mondta 2-3 héten belül lesz csak . Ha megkapjuk természetesen lemegyünk és kicseréljük, annyit azonban nem árt ha a többiek is tudnak itt a topic-ban, hogy a windy kifejezetten mondta neked hogy ne G..EX gépet vegyél hanem LAKES-et ! Te nem hallgattál rá, itt az eredménye ! Ha meglesz a paneled jelentkezni fogok .
ui. Elnézést, nem akartam durva lenni, csak úgy éreztem nem a mi cégünket kellene minősíteni más hibálya miatt .
Hagytad menni kb. 10 percig? Merugye indul, nyomásviszonyok kiegyenlítődnek pár perc, kompresszor indúl, pár perc, mégegykis idő, és utánna mondja azt a panel, hogy akár lasabban is lehet forogni. Szerintem.
Nemtom milyem vezérlése lehet, de valószínűleg tilisztoros. Azok meg úgy durrannak el, hogy meg sem mozdul a ventilátor. Perszer ezek az egymodulos rendszerek mindenre képesek.
Sajnos fejből Én csak egy márkát tudok megjelölni. Az LG Art Cool az tuti mozgatja oldalra is motorral távírányítoról vezérelve. Meg az LG Plasma sorozat is ha jól rémlik, a 2,6kW-ostól felfelé, de ennek utána kellene olvasni. Mert Én csak szerelek a forgalmazás más asztala a cégnél.
Oldalfali klíma vásárlására készülök,és fontos lenne,hogy a beltéri rész lamelláit a távirányítóval lehessen szabályozni.Nem le-fel mozgatásra hanem oldalirányúra gondolok.
Kérdésem az lenne,hogy mennyire általános dolog ez.Illetve ha nem az,akkor mely márkákra jellemző. Köszi a segítséget.
Azt írod: "Szerintem majdnem mindenki tudja hogy a klímánál általában a beszerelő/beüzemelő javít."
A fenti mondat akkor igaz, ha a beüzemelő a javításra szerződést is köt a forgalmazóval, ill. a garanciaviselő céggel. Ha nem kötök, akkor a garanciavislő köteles a készüléket javítani. Pl. én szereltem be Genexet, mégsem én vállalom a garanciális javítást. Én a beszerelésre/beüzemelésre vállalok garanciát. Korábban már valahol írtam, nem az ügyfélre tartozik, hogy a garanciaviselő cég hogyan oldja meg a javítást,ez az ő dolguk. Az ügyfél bejelenti a hibát, a cég meg intézkedik a javításról.Nem az ügyfélnek kell rohangálni.
Nem neheztelek senkire, csak ez fórum is általában arról szól. Mit a többi, hogy vannak egy páran ezen az oldalon. Egy páran a másikon. :-)
De egy kis ON topic is. Itt azt hiszem mind ketten hibáztak. Szerintem majdnem mindenki tudja hogy a klímánál általában a beszerelő/beüzemelő javít. A garanciát az viseli aki eladja. És hogy kifizet annak aki megjavítja fizikálissan az néha, a senki. Szóval ugy kell klímát szerelni hogy ne romoljon el. És ha elromlik akkor annak az egy két javításra tartaléknak maradni kell! Szóval ingyen nem megy...
A nem helyi szerelő az csak annyiban hiba hogy nehéz lesz kivárni, még arra jár. De legalább annyival több lesz a garancia. Tudom sovány vigasz de ez van.
Azt értem, hogy szívtál a Genexel (őszintén sajnálom) Klimakirályt nem értettem pontosan, mármint, hogy a genexre neheztel (úgy általában) vagy a kontár szakikra.
Amúgy szerintem jól tetted, hogy Windyéket, illetve úgy fogalmaznék inkább, hogy a fórumból választottál. Én is így tennék, tudod mindig is ezt hajtogattam.
Személyesen nem ismerem Windyt, de így látatlanban is biztos vagyok benne, hogy nem fog pácban hagyni...
És a TV-t be kellet üzemelni? Ugye nem, bedugtad azt ment. Ez a klíma egy kicsit más tészta. De hiába mondjuk ... majd jön a (hu de bajba vagyok a nick-ekkel) a tul van lihegve jel mondatú kolléga.
Nahh de mind egy, most hogy napi 5 vagy 10 ilyen és hasonló megkeresésünk van.
És forgalmazok is ez felé haladnak, a viszonteladói árrés tartalmazza a garanciás javítások költségét. Csak anyagot adnak!
Sziasztok
Nagy valószínűséggel holnap veszek egy GENEX gyártmányú klímát... Valaki tud róla mondani valami bíztatót, vagy elrettentőt??? Elég olcsó... Főleg, hogy jár mellé 3x4 eFT DÉMÁSZ kedvezmény.... Azt mondta az eladó, hogy ebben benne van a gáz... De pénteken azt mondták, hogy nincs feltöltve... Szerintetek???
Előre is köszi
Ha nincs digit géped, de van egy középhullámú rádiód akkor is kipróbálhatod a távirányítót! Kapcsold a rádiót középhullámra (MW. ott ahol a Kosuth jön), kicsit hangold félre, hogy rádiót ne, csak zajt halljál, kicsit hangosítsdd fel, és ha a közelébe megnyomod a távirányítót akkor jellegzetes pattogást kell, hogy hallj (ferltéve, hogy a távirányítód működik)
Biztos, hogy a távirányitód a rossz és nem a vevőpanel? Ha van digitális fényképeződ, azzal kiróbálhatod. Tartsd a lencse felé a távirányítót és nyomd meg valamelyik gombját.Mivel a fotómasinák infra érzékenyek, ha jó a távkapcs, a kijelzőn látni fogod a led felvillanásait.
Tehát kijöttek, lefertőtlenítették a gépet, ha jól láttam a külső egységnél meg még vízzel is kimostak vmit (fene tudja pontosan, hogy mit is), majd karbantartási könyvbe beírtak, és 5 rongy volt összesítve ez az egész ca 30 perces művelet.
No, hasonlót írtam a 3546-ban. A külömbség annyi, hogy azt én követtem el és nem otthagytam, hanem kicseréltem a csövet.(ahogy kell).Ezt hivják(már amit te mutatsz) lelkiismeretlen kontár munkának.
Ha javasolhatom, inkább a nagyobb teljesítményű gépet vásárold meg. A sajátkezű szerelésről igen sokat olvashatsz a fórumon.Ha nem vagy túlzottan csóró(nem sértésként írom), inkább bízd szakemberre a beszerelést.Általában az a tapasztalat, hogy ilyen házi szereléseknél kiderül, hogy mit kellett volna másképp csinálni és lehet "átszabni" a szerelést. Ahogy mondani szokták: az ördög a részletekben rejlik, nincs semmi ördöngösség a szerelésben, ha mindenre gondolsz és tudod, hogy mit akarsz csinálni. Igen, így is vállalja a szerelő(vállaljuk), csak nem szereti(szeretjük).
Sziasztok.. Huh elég sokmindent olvastam itt, de lenne egy konkrét kérdésem, látom sok itt a szakamber...
Szeretnék Én is klímát venni. Vettem egy olcsó (2kW-osnak mondott, 1.6kW-os) mobilklímát, 2 óra alatt semmi sem változott... Visszaadtam.. Most Split klíma után nézelődök... A szobám 4*4.4 m-es, normál 2.5-2.7m magas sima kocka téglaház.. 2 falam van az udvarra, vagyis 2x 4mx2.7m. az egyik É-K, a másik D-K irányban... Az É-K-i oldalon van egy normál 1.3x1.8-as dupla ablak.. A plafon igazából nem jól szigetelt.. Találtam olyan oldalt, ahol voltak hőmennyiség kalkulátorok.. Egy magyar szerint 2.5KW, egy angol nyelvű szerint 3.2KW (2 emberrel, 200W elektromos belső+).. Mekkorát vegyek??? A 2kW-os gondolom kicsi.. Egy 2.6kW-ossal nem fürdök be?? Csak a szoba hűtésére kellene....
A másik: Én elvileg feltudnám szerelni, vagyis a belső és a külső konzolt felszerelném, rá a gépet is, be is kötném, villamosan is, csak a klíma üzembe helyezését, a vákuum, majd gázfeltöltés várna csak a szerelőre... Szerintetek, így vállalja a szerelő??? A konzol+bekötésben nincs semmi nagyon fontos dolog??? A Dél-Keleti falon lenne a kültéri....
Előre is köszönöm..
Tegnap találkoztak a kollégáim egy szomorú, de tanulságos esettel. Egy Felhasználó megvásárolt egy Panasonic 3,5 kW-os klímaberendezést. Sokallta az 55000 Ft-os telepítési díjat. Keresett egy "olcsó" vállalkozó párost, akik 35 000 Ft-ért beszerelték neki kb 4m csővel (átlagos szerelés). Ez kb 2 hónapja történt. Már a beüzemeléskor sem működött rendesen a berendezés. (minimális hűtési teljesítmény). ekkor a szerelők azt mondták, hogy hideg van és ezért...majd nyáron hűteni fog.
Nahh szegény emberke várta a nyarat, ami megérkezett, de a klíma továbbra sem hűtött rendesen. Felhívta a szerelőket, akiket nagynehezen tudott elérni...közölték vele, hogy ők javítással nem foglalkoznak, csak szereléssel...és különben is ne tartsa fel őket :((( (se számla, se írásos bizonyíték...) Elkeseredett emberünk kereste a céget ahol a berendezést vásárolta. Ott megmondták neki, hogy mivel nem ők telepítették, így a garanciális terheket sem ők viselik.....esetleg majd ősszel ránéznek a gépre.....
és ekkor hívott bennünket, hogy nézzük meg. Mi kimentünk, de előre telefonon tisztáztuk a fizetési feltételeket.....
Magánház, két szoba gipszkartonnal elválasztva. Egyik szobában falon kívüli csatornázás, majd gipszkartonon átfúrva a másik oldalon a klíma....
Hiba megállapítása a következő képeken jól látható...
(nem szakiknak megjegyzés: a csöveket úgy szabad hajlítani, hogy az fizikálisan ne sérüljön, illetve a keresztmetszet se csökkenjen...)
remélem tanúlságos történet a leendő klímatulajdonosok részére...
Nekém lg hűtőm van és van benne min 3db ventillátor + kondenzátor hűtését is ventillátor segíti ami nagyon koszolodik és porosodik. Fél évenként kitakarítom mert csökken a hatásfoka a hűtőnek.(ebben nagyon igazad van)
Modell : GR-T452G
DOOR COOLING ajtóhűtéses rendszer. A hátfalból és az ajtóból áramló levegő egyenletes belső hőmérsékletet biztosít.
Modell kiválasztása
Modell kiválasztása GR-262SQ GR-292SQ GR-642AVP GR-S552QC GR-T452G
270 l hűtő nettó űrtartalom 103 l fagyasztó nettó űrtartalom NO FROST rendszerű jegesedésmentes technológia DOOR COOLING- ajtóhűtéses rendszer Többszörös légáramoltatás Polconkénti hűtés Antibakteriális ajtószigetelés Magic Crisper Frissentartó rekesz
Teljes nettó űrtartalom(l) : 373
Nettó hűtő űrtartalom(l) : 270
Energiafogyasztás(kWh) : 539
Nettó fagyasztó ürtartalom(l) : 103
Energiaosztály : B
No Frost technológia : X
Többszörös légáram : X
Icebeam technológia : -
Door Cooling -Ajtóhűtés : X
Minibár : -
Italadagoló : -
Jég,-jágkása adagoló : -
Kijelző : -
Expressz fagyasztás : -
Vakáció program : -
Bioshield ajtószigetelés : X
Nyitott ajtó figyelmeztetés : -
Átfordítható ajtószigetelés : -
Frissentartó rekesz : X
Polcok anyaga : műanyag
Kerekek : X
Titánium ajtóbevonat : -
Szélesség(mm) : 680
Magasság(mm) : 1725
Mélység(mm) (ajtóval) : 687
A hűtőszekrényt teljesen készre szerelve vásárolod és nincs intenzív légáramoltatás sem benne,nincsenek ventillátorai, mozgó légterelő lamellái, tehát alapvetően más a müködési környezete, egyszerűen tisztítható és valóban nem igényel karbantartást.
Még önhibánkon kívül is visszatömítjük a lyukat, de a tömőanyag száradási ideje miatt sem simítást,sem festést nem végzünk.Nem lehetünk felkészülve tokéletes visszajavításra.Gondold meg, szerinted reális lenne, hogy ezerféle festéket és szinezőanyagot hordjunk magunkkal? A precíz szerelésnek is vannak ésszerűségi határai.Mi általában a klíma felszerelését vállaljuk, természetesen csak egy bizonyos szintig visszajavítva a falat. Azt persze csak zárójelben jegyzem meg, hogy ha te azt mondtad a szakiknak, hogy itt fúrjanak és az mégsem lett oké,(bár illik vezetékkeresővel megnézni a falat,de ez sem mindig pontos) akkor bizony te vagy a hunyó és a szaki szivességet tesz neked, hogy betömi a lyukat.
Hát jó, az új autó egy jó példa. De mondjuk a hűtőszekrényünk évek óta nem igénynel karbantartást. Pedig egy árban volt a légkondival. No mindegy. Azért bizakodom.
Viricsi, ha ti csináltok egy lukat a falba, s kiderül, hogy az még sem lesz jó (önhibátokon kívül) hogyan tüntetitek el? Egy kis látszatpacsmag, vagy rendesen betömve, gipszelve, glettelve, lefestve? Vagy majd az ügyfél?
E gondolatsorod csak korlátozottan igaz.Valóban nem szükségszerű szerelőt látnia, de a a garancia csak megfelelő működési feltételek mellett érvényes, amit a garanciaviselő fél, a karbantartások alatt ellenőriz, illetve korrigál, ha szükséges. Mire is gondolok? A klímaberendezések hőcserélői a rajtuk átáramló levegő szennyezőanyag tartamának függvényében elkoszolódnak,így romlik a hőleadó képességük, ezáltal nem lesz megfelelő például a kompresszor hűtése, ami leéghet. A kosz miatt megszorulhatnak a légterelő lamellák, zajosodhatnak a lerakódástól a ventillátorok...stb. Ellenőrizni kell a hűtőkör tömítettségét is, nincs e gázszivárgás a rendszerben. A beüzemelés hibájából bekövetkező gázhiány miatti károsodás sem tartozik a készülék garanciális körébe.(a szerelési hibára a beüzemelő szerelőnek kell garanciát vállalnia) Ellenőrizni kell a berendezés rögzítettségét is, nem rázódott e ki a tipli a rezonanciától..stb. Az ellenőrzések során garanciavállalási szempontból nagyjából ezeket nézik át és javítják, ha szükséges.Jó esetben nem lesz semmi gond a gépeddel és a garancia ketyeg tovább. Az új autókra is előírnak kötelező szervizeket és bizony ezekért is fizetni kell.
Én úgy gondolom, hogyha egy termék a megvásárlásától számítva 2 évig garanciális, akkor annak két évig nem kell szükségszerűen szerelőt látnia. Rosszul gondolom? De miért is gondolom rosszul? Tényleg szükségszerű az évenkénti 2 alkalom?
Tegnap járt nálam klímaszerelő, íme amit tapasztaltam:
2 fiatal srác érkezett a reggeli órákban, s igen gyorsan tele is pakolták erkélyemet általam még sosem látott kütyükkel. Lenyűgöző volt a majd egy méteres fúrófej is. A srácok kedvesek, udvariasak, kézmosós típusúak voltak, de az hamar kiderült, hogy egyikük csak segéderő. A beltéri egységet gyorsan felfúrták, majd a csövek kimenetéhez láttak hozzá, s rögtön meg is találták a falban az elektromos vezetékek osztódobozát. A második luk a falban már szerencsére nem volt problémás, sikerült átfúrni. A kültéri - szerintem - szépen, stabilan áll, nem hullik a vakolat sehol, bár a vezetékeknél a faltömítés szerintem necces, mintahogy a belső falon a csatorna alatt/mellett is vannak apróbb lukak. Az osztódobozt is bepacsmagolták, de fehér festékük híján a folt eltűntetése - úgy tűnik - rám vár. Nagyon fájt ellenben hogy a hűsítőként kínált kóla nyomait felfedezni véltem a szobám távolabbi részein is (pl., szőnyeg, parketta). Gondolom véletlenül eldőlt a palack, de vizes szivacsot az ugyan nem kértek. Én meg csodálkoztam mibe ragadok bele. Pakolással együtt 5 óra alatt lettek kész. A gép használatát szerintem felületesen mondták el. Arra a kérdésre, hogy áramszünet esetén újra indul-e a kütyü, a használati utasításban szereplő megoldással ellentétes választ adtak. Távozásuk után porszívózás, és kétszeri felmosás várt rám, ill. a törmelékek elszállítását is rám bízták. Otthagyták a szoba közepén egy dobozban. De ebben nem tudom mi az általános másoknál. A szerelés 35 pénz volt, a gép (3,5 kw Midea) ára a többi klímás által is mondott listaár.
Ez persze csak a szerelés tapasztalatai a továbbiakat meglássuk, viszonylag hamar, hiszen évente kétszeri karbantartást "írtak" elő, hogy a garancia megmaradjon. Pl. a szeptemberi az első. Ez ugye nem pénzes kiszállást akar jelenteni?
Várom észrevételeiteket. Aki kéri, annak mailben elküldöm a cég nevét. Üdv, Viktor.
Tegnap este fél óra után már nem fújt meleg levegőt (közelében sem volt a szoba hőmérséklete a beállított értékhez:o), ma reggel már nem is próbált meleget fújni. Szerencsére új készülék, garis. Majd megkérdezem az üzembehelyezőt. Csak kiváncsi vagyok mi lehet.
1. Igen el lehet térni, ha a helység hőterhelése kisebb az átlagosnál.A kompresszor, ha tovább jár,gyorsabban kopik, több energiát fogyaszt...stb. A Trabantod sem szeretne állandóan az érdi emelkedőn felfele közlekedni.
2. Attól függ, hogy a hűtőközeg hűtéstechnikai tulajdonságait, vagy a hűtőközeg környezetre gyakorolt hatását vizsgáljuk. Más az eredmény.
3. Például az, hogy csak egy kültéri egységet, egyetlen konzolra kell felszereltetned, ezáltal kevesebb helyet foglal és jó esetben az energiafelhasználása is takarékosabb két mono-split üzemeltetésénél.
Rövid kérdéseim lennének, talán tud rá valaki válaszolni:
1. A klímák méretezéséhez ajánlott nm-értéktől el lehet -e térni fölfelé? Azt hallottam, hogy a klímagépek nagyobb tereket is kihűtenek, mint amekkorára ajánlják őket. Gondolom a kompresszora tovább megy ilyenkor?
2. Melyik hűtőközeg tekinthető jónak, és melyik a kevésbé jó?
3. Mi értelme a duál-split klímáknak, ha kettőbe megvéve sokszor olcsóbb?
Ahogy a szezont elnezem, nem maradtal le semmirol... 3 napot ment eddig a klimam :-) Ha jol ertelmezem a hosszutavu elojelzeseket, majd juli masodik fele es aug lesz igazan meleg, addig eleg valtozo idojaras varhato.
Már régen szerettem volna klímát vásárolni, de idén eljött az ideje. Tudom szezonilag kicsit megkésve, de így alakult. Úgy láttam, itt a topicban profik is vannak szép számmal
Két kérdésem lenne. Kér márkát néztem ki magamnak, melyek nem a legdrágábbak, de állítólag megbízhatóak és mindkettő japán licence alapján gyártott.
- Ezek a Toyo illetve Midea. Melyiket válasszam - Illetve érdemes-e hypermarketekben kapható Daewoo, Dimarson klíma vásárlása.
Ami számomra fontos, az a megbízhatóság, de elfogadható áron.
Hogy kicsit lényegre törőbb legyek, tudtok-e ajánlani valakit szerelésre (illetve beszerzésre), illetve a profik ajánlkoznának-e. A kivitelezés helyszíne Vecsésen lenne Ahogyan én számoltam (mindenféle segédletek alapján) egy 2,6 KW hűtő/fűtő berendezés, lenne a választottam. Ha megtisztelnétek egy ajánlattal, azt a sagia@monornet.hu címen boldogan fogadnám.
Négyezertől indul felfelé. Függ a távolságtól(üzemanyag+idő), a gép esetleges gondjaitól(szivárgás, rögzítés, elszennyezettség...stb.), a megrendelő igényeitől(mossa már le a kábelcsatornát is, nekem "csodaszerrel" fertőtlenítse...stb). Iparosember számlával dolgozik, mert tudja, hogy ki kell vennie a részét a közteherviselésből. :))
Korábban feltettem egy kérdést, miszerint mennyibe kerül most a klíma karbantartás (szla-val/szla nélkül)! Sajnos eddig nem érkezett használható infó, kivéve doki korábbi hozzászólását, hogy ők "Mari néninek" 7.5k-ért csinálják....
Szóval mennyi szokott lenni? Ha nem kérek szla-t akkor olcsóbb? Vagy mivel a garancia miatt be kell írni, akkor mindegy hogy szla-val vagy nélküle?
Úszómedencés házat építők, vagy akinek már van, és tudja, hogy mekkora a villany & gázszámlája!
Vegyen GÁZMOTOROS kisőerőművet, ha önnek egész évben folyamatosan hőre és villamosenergiára van szüksége. (Úszómedence, mosoda, panzió. ) Bontatlani gyári csomagolásában, vadonat új német DACHS S G 5. 5 földgázüzemű kiserőmű eladó, 750 l- s tárolő tarrtállyal.
Ára 3.250.000 Ft. (Ez az importőri nettó ár! A kereskedelmi ára: 4. 170. 000 Ft + áfa, én adósság fejében kaptam.) Németországban több mint 6000 db üzemel belőle! Villamos teljesítménye 5, 5 kW, hőteljesítménye 12, 5 kW. A gázmotor élettartama 80.000 üzemóra!!!
Elsőre drágának tűnik, de egy kazán sohasem keresi meg az árát, míg egy erőmű igen!
No reggel használtam a klímámat előszőr "éles" üzemben.
FŰTÉSRE !! nyáron (szobában 19,8 fok)
Meglepően jól szerepelt. a 3,8 KW-os fűtőteljesítmény (mondjuk kint sincs izom hideg) kb. 10 perc alatt, 2 fokot emelt a 25 nm-es szoba hőmérsékletén. 25-30 perc múlva már kifejezetten meleg volt.
Én nem is hittem volna, hogy ez a klíma ilyen meleg levegőt fúj. Mintha 3-4 hajszárítót működtettnék egymás melett.
De irigyellek titeket. Ha én megemliteném ezt, akkor asszem mehetnék a fenébe.
Most is 4 vagy 5 meló leadva kb. 3 hónapja aztán a kintlévöségem meg 4-500 000 Ft.
És ez egyre csak rosszabb. Már sz@ros 20-30 ezerért is két-három órát alkudozom, persze már a meló leszállítása után. Ez borzasztó.
Már azon töprengek, hogy valami mást kéne csinálni, és hagyni ezt az egész építöipart a fenébe. Egyszerüen elegem van abból, hogy megtervezek egy százmillás kunyhót és sokalják a 100-150 ezer tervezési díjat. Pedig 10 ezer az illeték, kéményseprö, tüzoltó, külsö közmü persze darabonként külön-külön, egy csomó egyeztetés, mindenhol két-három óra szarakodás, aztán vagy beleegyeznek vagy nem, és akkor még nem húztam egy vonalat sem. Az még vagy egy hetes munka. Aztán mindent 12 példányban másolni (hogy minek azt nem tudom), ez még plusz költség és aztán beadom a épitéshatósághoz, majd várok 60 napot. Ha megadják szerencsém van, ha át kell tervezni mindent, akkor kezdödik elölröl az egész. És még elöleg sincs. Az egészben az iszonyú bosszantó, hogy jogilag, ha megadják az épenget, és az jogeröre emelkedik, és engem nem fizet ki a megrendelö, akkor már nem vonathatom vissza az engedélyt én sem mint tervezö. Jópofa nem ?
Ezek a magyar jogszabályok. Ha pereskedni akarok, akkor meg le kell tennem a perlendö összeg 6 százalékát. Egyszerüen ezt már nem válalja be senki. És ezt nagyon jól tudják a megrendelök is.
Na hát ennyi. Csak hogy én is dühöngjek egy kicsit.
Igazatok van, csak tudod mikor megcsinálsz 1 esetleg 2 sikeres projektet ugyanazzal a személlyel (céggel) akkor a harmadik projektnél már hiszel a szavaknak is és nem veszed észre a késéseket....az átverést. Mire feleszmélsz már nincs szerződött cég, nincs jogutód, nincs személy (szó szerint).... úgy is mondhatom, hogy nagy volumenű csalások sorozatába estél ....
Tanultunk az esetből, levontuk a következtetéseket...csak sajnos saját kárunkon (remélem más okosabb és ügyesebb lesz hasonló helyzetben).
Egyébként meg a magánszférában is akadnak olyanok akik a réseket keresik...pl üzletkötő kimegy felmér , ajánlatot ad, megbeszél pontosít , fix szerződés....aztán meg a szerencsétlen szerelőnek a gazda előadja, hogy nem ide, hanem oda szerelje, mert oda kell neki.......aztán meg a többlet anyagköltséget nem akarja fizetni, mert Ő más összegre kapott ajánlatot.......és mehetsz pár ezerért pereskedni ha van kapacitásod.....
Nahh mi ezen már túlléptünk, csak anno volt egy pár ilyen esetünk
Szerelési szerződés, előleg, részfizetés.Ha nem megy bele az ügyfél, akkor szerintem nem szabad vállalni. Jobb egy elmaradt haszon, mint egy biztos szinte ráfizetés. Én azt szoktam mondani magamnak, hogy annyira nem kell a pénz. Jobb nyugodtan aludni, pedig ez nekem, mint kicsinek sem mindig sikerül.
Igen, ez is egy megoldás...csak van amikor egy folyadékhűtő 10 milla...hiába szeded ki a kompjútert belőle... a pénzed nagy része még ott áll. Sőt már olyan is volt, mire észbekaptál, hogy a szopás rossz felén állsz addigra eladva a beruházás. Más tulaj...ugye onnan meg nem hozhatsz el semmit, mert az önbíráskodás és csúnyán megjárhatod....
Nahh ez nem ennek a topiknak a témája úgyhogy nem is folytatom.
Az a tapasztalatom, hogy az emberek kezdenek ovatosan bánni az olcsóklíma vásárlással....nem is beszélve az ingyenbeszerelős meséről. A napokban több olyan emberkével beszéltem akik majdnem beugrottak.....
Átérzem a helyzeteteket, ugyanis az egyik haveromat rendre hasonlóan verték át.
Pályázatok, levegőbejelentések stb.... A srác leadta az anyagot Word-be (tudjátok mennyit ér a "csak olvasásra Microsoft védelem" :(( persze, hogy utána futhatott a pénze után, később csak nyomtatva, de azt egy sima karakterfelismerő prg. beolvasták, utána már kimaradtak fontos számadatok, illetve eredmények, de ma már kombinálunk: Word,excel hiányos adatokkal keresztbe vízjelként, hogy "minta, nem használható" és ezt konvertálva .PDF-be. Na ezzel úgy tűnik, már nem tudnak mit kezdeni, és csak pályázati határidő előtt ill. fizetéskor kapják meg az eredetit. Most ne kérdezzétek miért kell nekik előtte, nem én csinálom, csak az ötletadó voltam :)
Valami hasonló dolgot kéne tenni. Pl. nem adni oda a távvezérlőt (tudom ez önmagában elég gyenge ötlet :) de kombinálva pl. nuku távkapcs.+kiszedegetni a vezérlőpaneleket, vagy valami nagy értékű dolgot (ami eléri, az adott készülék 20-30%-át, ergo ne érje meg a beruházónak külön beszerezni + beszereltetni az alkatrészt) és mindez úgy teszi használhatatlanná a rendszert, hogy közben nem károsítja, de gyorsan visszailleszthető a fizetéskor. (nyilván az említett nagyberuházásoknál)
Szerintem jól döntöttél. Ezért a melóért nem kell nagy lét felmarni. Ha lesz késöbb üzleti kapcsolatotok, ha nem lesz, ne úgy tekitsen rád, mint egy "kispolgárvállalkozóra". Kapott egy korrekt munkát korrekt áron, ezt letárolja a kis buksiában, és majd lesz valami.
Ja, vendéglátós, 10 klíma nem kis hely. Hát wazze ez ismeri a fél környéket, szerintem semmiképp ne okozz olyan szitut, hogy úgyérezze átpallantották. Hidd el néha megkérdik tölle, kivel szereltette a klímáit. És nem mindegy milyen szájízzel válaszol.
A másik téma. Beleszaladtam multkor egy ugyanijen szituba. Elfogyott a pénz, nem akartak tudni záros határidőn belül kifizettni az első munkafázist. Mondom a kis pöcsharcsának nem lesz így jó. Széttárja kezeit, nincs pénz egyszerűen nem tud fizettni. Oké. Közöltem vele, vasárnap 12.00-kor itt vagyunk, és elvisszük azokat a wéber csöveket, valamint vezetékeket, amiket beépítettünk. Az, hogy közbe rávakoltak engem nem érdekel. Miért kezdett bele egy munkafázisba, ha az előzőt nem zárta le.
Szal szombaton megvolt a lé, kifizetett, és indítványomat, hogy a munkát nem én fogom befejezni, és senkit nem is ajánlok elfogadta. Nekem ilyen "ügyfél" nem kell.
Tudod a Hofi poént. Röviden .. Hívták a rendörségre ingyé fellépni ... majd intézkednek ha baj van. Na baj lett. Telefon baj van. Vissza kérdeznek fehér vagy barna szijjas volt. Mert ha fehér tudnak segitenek ha barna akkor azok belügyesek és azokkal nem tudnak mit kezdeni. És erre Hofi mondta. Magyarországon két rendörség van. Egyik akinek ingyen kell fellépni. Egy meg aki megbüntett!
Na szóval pénzért mindent, igéretért keveset/semmit.
Ha közel van, akkor nem kiszállásoznák. 2x 3850Ft +ÁFA És a Panel + 25% árrés. Azt kalap ha TE telepítetted. Ha nem akkor ugye mások a számok, és általában azokat 3 hétre vállaljuk. Ha kell kell, ha nem nem.
Kicsi cég vagyunk, nincs mindenre kapacitásunk.....
Köszi neked is, hogy foglalkoztál a témával és megosztottad velünk a véleményed.
Egyébként az én álláspontom pont az, hogy minimális haszonal oldjuk meg ezt a helyzetet. Több is veszett alapon... Bízva abba, hogy felismeri valódi értékünket és a későbbiekben tárgyalhatunk a berendezések üzemeltetéséről...Természetesen a mennyiségi kedvezmények itt már szóbajöhetnek...
Viszont nemegyszer találkozok olyan emberekkel akik mindig azonnal és a legolcsóbban akarják megoldani, hogy majd....és aztán meg még azt sem akarják kifizetni amiben megegyezünk..Az ilyeneknek van általában 4-5 jól menő cégük (tisztelet a kivételnek)...
Ha már itt tartunk, Ti hogy oldjátok meg a "közepes" vállalkozásokat. pl 10-15 lakásos társasház komplett klímatechnikai kivitelezése. Mikor kezdetben mindent fizet a beruházó, majd a végefele elkezd elmaradozni és csak hazudozik össze-vissza, meg ígérget.....de te ugye nem állhatsz meg, mert határidős a munkád és nem tarthatod fel az építkezést....aztán meg a végén ott maradsz a 20-30 %-os hiánnyal...Mondhatjuk úgy is, hogy a hasznod nincs kifizetve, ingyen dolgoztál...hetekig hitegetnek, mire rádöbbensz, hogy esélyed sincs, aztán mehetsz a bíróságra..... csak ugye a pénzed ott áll és másba (biztos kicsibe) is be kellene ruházni....
bocs a kitérőért, úgy belejöttem a "panaszkodásba" ezen a szép esős napon... :)
A több, mint bruttó 20k szvsz sok. De tudni kell a vevő helyzetét is. Ha magán személy biztos sok, ha csak nem valami bő lére eresztett, ha cég és nem nagyon számít akkor talán okés. Az igazság szvsz valahol Vectornál van. Ez nem az a szítú, ahol nagyot lehet lehet kaszálni...Ez talán késöbb, máshol fog megtérülni.
Az Eu. Te is tudod jelen pillnatban teljesen más dimenzió, Pl: Barátom Bécsben él. Elmondása szerint kint megfizethetetlen lenne ,hogy kéziautómosóban 6-8 ember ugrálja körbe az autód, itthon meg kb. 2k-ból meg van.
Pont ez az ügy miatt alakult ki egy kis nézeteltérés a kolégákkal...
A gépeket még 2000 ben a cégünk telepítette. Az ügyfél azóta le se sza.. minket, mert talált nálunk olcsóbbat aki karbantartotta a berendezéseket (étterem, tehát van rendesen üzemóra és lé is...) Most hogy a környéken senki nem ment ki, vagy nem tudta megcsinálni így jöttünk újra a képbe... ( ez csak feltételezés, de közel a valósághoz)
Tehát vagy megkérem a munkám árát normálisan (nyári üzemmódnak, S.O.S. javításnak megfelelően), vagy nagyon szelíd, szinte önköltségi haszonnal végzem.
A kérdés az, hogy ezek után van-e közös jövőnk...??
Kivételezzek-e vele azért mert 10 gépe van??? de csak akkor gondol ránk ha bajban van....
Ugye, mert Mariska néni csak 1 gépet vesz tőlünk, de ő becsületesen kifizeti az évenkénti 1 szeri 7500 Ft-os karbantartási díjat és nem alkudik....és ezzel Ő a megbecsülendő ügyfél....
Ezek miatt vagyok kíváncsi, hogy Ti konkrétan a jelen pillanatban mennyit kérnétek számszerűen az elöbb felsorolt tények tudatában...