Keresés

Részletes keresés

At1 Creative Commons License 2004.08.16 0 0 1621

Végre valaki, aki feltesz egy leírást! Örülök, hogy valaki felismerte a lehetőséget.

 

 

Előzmény: windy12 (1620)
windy12 Creative Commons License 2004.08.16 0 0 1620

Na most sikerült feltenni azt a fránya leírást. Ami fontos, hogy a csóvastagság, és a hűtőközeg, ami a leírásban szerepel az specifikus, a többi viszont teljesen általános útmutató, szinte szó szerint használható. Szóval : www.pannonklima.hu aztán bal alsó kis smiley, és ha minden jól megy előjön a cucc. Azért nem írtam én le, mert nem akartam senkire ráerőltetni az én szerelési metodikámat, ez így semleges.

 

technoklima

 

Én is találkoztam átmatricázott géppel, Daewoo volt, és átalakítás nélkül 417A- ra droppolták a 22-es töltetet. Elméletileg ez hibátlan, mégis tapasztaltam egy kis csúszást az elpárolgásban.

 

 

Egyébként mi is üzemelünk be már szerelt cuccot, de valami szívás mindig van vele. Legutóbb emberünk felszerelte a kültérit is, a beltérit is, majd felhívott, hogy elvesztette a fonalat, fejezzem be a telepítést. Jó, ár megegyez, kocsiba, nekiállás, természetesen mindent le kellett szedni, emberünk még a vezérléskábelt se kötötte be, azt is be kellett húzni. Fel sem merült benne, hogy a rézcsövekben csak a gáz megy az elektrika más útvonalon közlekedik a két készülék között. Természetesen a faláttörés sem volt jó helyen, a beltérit lehetetlen volt feltenni, hát levesz beltéri szerlap is. Végén számla több mint alapszerelés. Áll leesik, hogy miért is? Mondom, hát azért, mert többet kellett dolgoznom, mint ha én kezdem el nulláról.

Máshol ügyfél végigcsinálta a duál telepítését, aztán mégsem ment. Öt perc alatt kiderült, hogy a szívócsöveket  felcserélte, persze, hogy nem szaladt a masina.

Azért csak tessék szerelgetni, aztám ha elakad a dolog, még mindig tudunk segíteni, akár on-line is.

technoklima Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1619

Üdv Pat! A 407C tényleg nem drop in semmire sem. Viszont már nyolc tíz éve gyártanak klímakompresszort ( Carrier ) mely szint. olajjal R22-re és R407C-re is megfelelő. Adott aggregátnál csak választania kellett a gyártónak mivel akarja tölteni. Csak a kapcső mérete nem mindegy.

A magas elpárolgási nyomás minden esetben túltelített elpárologtatóra utal. Szerintem. Ha minden ok, akkor csak  a kapcső lehet a bűnös, vagy nem forog a kültéri ventillátora ( bocs ez csak trefa volt).

A túltelítést 22 kontra 407C, valamint a 407C 10 kelvin körüli csúszása ( ha jól emlékszem) okozza. Sztem elég lenne szűkíteni a kapcsövet ( apró kézmozdulat ) és a problema mint ha nem is lett volna. Igaz igy nehezebben tolerálja a külső hőm. változást, de nagy melegben rendesen kiterhelhető.

Meg még az is lehet, hogy szaunában kever a beltéri, azért magas a szívó nyomás ( újfent csak ... )  

Előzmény: Pat_ (1618)
Pat_ Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1618
Ebből is látszik, hogy csak átmatricázás van - speciel NileLine sosem volt R22 előddel. Én is gondoltam tervezési 'hiányosságokra", bár különösképpen nem foglalkoztat.

Ismereteim szerint a 407c nem drop-in közeg.(talán a 417A?)
Vagy pedig egy régebbi architektúrát használtak fel, 407c komp. bele, haddszóljon?

Félreértés elkerülése érdekében: a készülékek alapesetben jól hűtenek. Elpárolgásra beállítani viszont, ha kell, csak tapasztalatból lehet... (+10 C)
Előzmény: technoklima (1613)
technoklima Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1617
Mi üzemelünk, szerelés nélkül is. Persze, ha nagyon nagy kapufa a felszerelés, akkor nem üzemeljük be, vagy a tulaj fizeti az átszerelést. Ha azonban előre leegyeztetjük az elképzeléseket telefonon, akkor szerintem vízmérétéket, ceruzát, fúrógépet, centit elég sok műszaki ember tud használni. Egy átlagos gépszerelés uszkve 3-5 óra, ami javarészt fúrásból, takarításból, csavarozásból és erőlködésből ( kültéri ) áll. Ha ezektől valaki megszabadít és csak a szakmai része marad, meg még fizet is érte... Nekem ez a jó üzlet.  
Előzmény: k2laci (1616)
k2laci Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1616
OK, én hiszek neked, akkor a következő feladat: honnan lehet vákuum-szivattyút és nyomásmérőt kölcsönözni, esetleg olyan klimást találni, aki csak a beüzemelést elvállalja, természetesen ez esetben a telepítésért nem kell vállalnia a garanciát ....
Előzmény: technoklima (1614)
technoklima Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1615
Bocs, tárgyi tévedés. A régi gázoknál nem észter olajat, hanem alkilbenzolt alkalmaztak. A többi stimmel.
Előzmény: technoklima (1614)
technoklima Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1614

Üdv LMR! Több ok is van, ami miatt kapufa a történet. Próbálom rövidre fogni. Vákuumozni az idegen gáz jelenléte valamint a benne lévő víz miatt kell. A víz a kompresszor olajával keveredve az savassá teszi. A savassá vált olaj leoldja a betétmotor tekercseléséről a szigetelést. Menetzárlat, kompresszor viszlát.

A lefuvatásos rendszer az egyanyagú gázoknál (R12, R22) vízlekötő tuladonságuk , valamint az alkalmazott ásványi és észterolaj tul.-i miatt viszonylag "kockázatmentes" megoldás. Az új keverék gázoknál viszont már ez nem nyert. Az új gázoknál (R407C, R410A, R134A- autóklíma ) szintetikus olajat kell használni. A szint olaj molekula szerkezete olyan, hogy 100x könnyebben megköti a vizet, mint elődei. Ha meg már megkötötte vákuumozással sem távolítható el belőlle. Indokolt a hosszú ideig tartó vákuumolás beüzemelés előtt.

Másrészt a kültéri egységekben lévő gáz un. nyersgáz, ami még nem " dolgozott", nincs összekeveredve. Az alkotó elemek különböző halmazállapotban, nyomásszinteken és helyen tartózkodnak. Lefuvatáskor az egyik alkotó elem mennyisége kevesebb lesz ( olyan mint ha az instant kávét nem keverjük el, és leöntjük a tetejét). Az eredmény egy nem meghatározható számú hűtőközeg, ami eredeti tulajdonságait már nem bírja. Vagy a hűtő teljesítmény csökken, vagy gyúlékonysága nő, vagy olaj elhordó képessége stb.

Tehát a vákuumolásnál maradni még mindig egyszerűbb, mint később agyalni és vegyészkedni azon, hogy mi lehet a probléma, ha valami nem smakkol.

Előzmény: Lmr (1612)
technoklima Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1613
Üdv! Van is meg nincs is. A 407C blend mivoltához semmi. Viszont ahhoz, hogy a készüléket hogyan kell méretezni R22-ről R407C- re ahhoz annál inkább. Valószínű, hogy csak a gázt cserélték ügyes ferde szemű gyártók ( erre biizonyos univ. kompresszoroknál van lehetőség ), a kapillár csövet nem módosították. Ebből eredően magas szivó oldali nyomás alakul ki, amit a magasabb kondinyomás indokol és meg is magyaráz. Javaslat 15%-al hosszabb kapcső alkalmazásával a problémák megszünnek és a gép is hűteni fog.  
Előzmény: Pat_ (1598)
Lmr Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1612
technoklima köszi a véleményem és hozzáállásom megerősítéstét. részleteznéd hogy miért ítélődik kudarcra a szerelés? kíváncsi vagyok
Előzmény: technoklima (1611)
technoklima Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1611

Üdv! Én megértem  a kispénzű ezermestereket, de lehetséges hogy a beüzemelést mégis csak szakemberre kellene bízni. A mi ügyfeleink körében is sok esetben előfordult ( idősek, stb. ), hogy egy telepítést nem tudnak finanszírozni, viszont a beüzemelés költségeit ( ami jóval kevesebb ), azért kigazdálkodják valahogy. Ilyen esetben is szükséges a helyszini felmérés, kellenek a szerelési instrukciók, a megfelelő elhelyezés, villamos betáp stb. Persze az se mindegy, hogy beüzemelés után vállalható a garancia is a későbbiekben ( no nem mindegy hogy milyen típusra :)). Rengeteg gagyi gép került be a piacra. Elég sok a probléma is velük. Elég sok a mi gondunk is azokkal a gépekkel, amit más cégek vagy házilagos szereléssel vagy szaktudás nélkül szereltek fel. Természetesen velünk is előfordul, hogy vissza kell mennünk hibát javítani, mert senki sem tévedhetetlen. Egyébként pont az olcsó és gagyi aggregátok beüzemelésénél kell a legkörültekintőbben eljárni, mert a gyenge minőségű termék rengeteg, amúgy elő nem forduló hibát rejt.

A házilagos beüzemelésnek semmiképpen sem vagyok híve. Nem hiszem, hogy minden háztartás rendelkezik 2,5-3 millió forintos felszereléssel, ami garantálja a korrekt szerelést.

A lefuvatásos módszert ideje lenne már elfelejteni, mert az új környezet barát ( ami szintén csak részben igaz ) gázokkal töltött gépeknél eleve kudarcra itélt a szerelés. Az okaira ha vki kiváncsi, akkor leírom. Mellesleg a klíma élettartamát jelentős részben a beüzemelés minősége és a rendeltetésszerű használat határozzák meg.

Előzmény: k2laci (1610)
k2laci Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1610
Ha segítség kell, szólj !
Előzmény: windy12 (1605)
k2laci Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1609
Én magam is minőségpárti vagyok, de meg kell érteni azt a kispénzű, de ezermester illetőt is akinek talán 40 eft-ja lenne a klímára de 80 eft semmiképp, de szeretne egy kicsi hűvöst a lakásába, ha kinn 40C-fok van ... I.
Előzmény: Lmr (1608)
Lmr Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1608
laci rossz embert kérdezel, én nem klímaszerelő vagyok, nem fogok garantálni semmit, de ennek ellenére az én mentalitásomtól távol áll a veszek valami műszaik cikket olcsón, lespórolom a szakembert aztán 2-3 év múlva kidobom, mert tönkrement. Most hogy a gép szar, vagy te szarul szerelted az szerintem tökmindegy...
Előzmény: k2laci (1607)
k2laci Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1607
Én azt hiszem, hogy ezek a 40 eft alatti klimák akkor sem tartanak sokkal tovább, ha még 40 eft-ot rászánunk a beszereltetésére. Vagy Te tudod garantálni, hogy ha szakember szereli fel, akkor 2x annyi ideig tart ? Ezt nem tudhatod garantálni, mert lehet, hogy a készülék minősége olyan, hogy max. 2-3 évig birja, és akkor aki maga szerelte fel, lehajitja, és a szerelésből megspórolt pénzen vesz egy másikat és felteszi ....
Előzmény: Lmr (1606)
Lmr Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1606
k2laci nem arról van szó hogy mindnekit le akarok beszélni, csak azt akarom mondani hogy nem elég az eltökéltség, és a gyári szett. itt még évekig lehet majd venni r22-vel töltött gépet is, és abból majd szépen kiengedik a gázt. sajnis a magyar ember mentalitása még nem eu komform... gyári szettről is megvolt avélemény hogy többet árt, mint használ....
Előzmény: k2laci (1604)
windy12 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1605

k2laci

 

Kis türelem, fenn lesz az, csak még aplikálom.

Előzmény: k2laci (1604)
k2laci Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1604

Windy12: Sajna a Smiley-ra kattintva csak a 6 oldal hivatkozása található, de rájuk kattintva nem jön elő semmi.

 

Lmr: Én megértem, hogy mindenkit le akarsz beszélni, de ettől még kerülhetnéd a hamis infókat ....

Azt ugye már kitárgyaltuk, hogy azért EU-komform a gáz, mert nem bontja az ózonmolekulákat, peremezni meg nem mindig kell, ha valaki a gyári szettet szereli fel ...

Előzmény: windy12 (1602)
Lmr Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1603
windy megoldjuk, úgyis összefutunk még zsaluügyben legkésőbb 90 napon belül ;) de küldök képet, aztán majd dumáljunk mert lesz 1-2 kérdésem én sem féltem a bizniszedet, csak alapjában véve ezt nem tartom jó tendenciának. akit érdekel, és akar spórolni egy kis pénzt azzal hogy magának rakja fel, az valóban dícséretes, de akkor is valamilyen szűrő funkciót javaslok a tudás átadása előtt. Ha ide kirakjátok, és jön egy mekkmester, aztán dobálja fel a klímákat mert ő már tud szerelni az inkább szakmátok megítélést rontja... Az dícséretes hogy nincs nagy szakmai féltékenységed, de arra is gondolni kell sajnos hogy az átadott tudást nem megfelelően használják. Konkrétan Nálam amit el lehetett rontani azt el is rontották az építtető által javasolt szerelők meg az építtető is. csak a kész kifestett lakást kellett szétvésni, meg a hőszigetelt külső vakolatot és desszertként az erkélyen is fel kellett törni 5 padlólapot...
Előzmény: windy12 (1602)
windy12 Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1602

Lmr

 

Kipróbálnám, de ha más nem, legalábbis megnézném az új kocsidat.

 

Az sk. szerelésről meg az a véleményem, hogy az a néhány ügyes ember, aki felszereli saját magának a klímáját, azok szerintem már csak a vállalkozókedvük miatt is dícséretet érdemelnek, én nem féltem a cégünk kenyerét tőlük, hiszen igencsak elenyésző számban vannak. Szívesen segítek is, és bár megpróbáltam felrakni azt a manual-t amit ígértem, de sajna nem sikerült (nem vagyok egy internetes zseni). Úgyhogy, aki meg akarja nézni, annak fel kell keresni a honlapunkat  www.pannonklima.hu , és a kezdőlap bal sarkában alig látható smiley-ra kattintva olvashatja el azt.

 

Pat

 

Abban szó szerint igazad van, hogy az előcsövezést nagyon el lehet tolni, erről Lmr tudna mesélni, nála volt ezzel egy kis zűr. De nem csak nála találkoztam már rosszul kivitelezett csövezéssel akár a koncepciót, akár a gyakorlati részét nézve.

Előzmény: Lmr (1600)
Pat_ Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1601
A telepítési költség nem függ a készülék értékétől. De páran már leírták előttem is.

Persze sk is felszerelheted, tőlem is kértek már kölcsön célszerszámokat. Egyszer-kétszer ez rendben is van (haverok), de mi ebből élünk, más meg másból. (Suszter-kaptafa)

Feles csövet pedig tényleg ne használd fel, inkább szerezz egyeset ha már mindenképp barkácsolni akarsz. (ezt csak általánosan, nem a #1599 -re)

Lassan véget ér a szezon, kezdődnek az előszerelések. Ezek hiányosságairól talán érdemes lenne 1-2 szót szólni, mert nagyon el lehet trehánykodni, lakott lakásban visszabontani pedig több, mint kényelmetlen.
Előzmény: holló (1599)
Lmr Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1600
Félreértés ne essék nem akarok senkit megbántani, de aki sk akar klímát szerelni annak nagyon fel kell készülni. Ha csak a vákumszivattyút meg a peremezőt számolom, és a többi segédanyagot , akkor bőven megéri a 40- ezres klímát 40 ezerért felszereltetni. Engedjétek csak ki a gázt nyugodtan a levegőbe, mert úgyis van több milliárd ózonmolekula amit le kell bontani. Esküszöm autót sokkal könnyebb szerelni, mint klímát, ahhoz mégsem fognak hozzá sokan, pedig sokkal több pénzt lehetne spórolni. Windy tisztellek, a szakértelmed meg a hozzáállásod miatt is, ha lenne belőled 1000 megnyernénk a háborút, de vákumszivattyú nélkül hogyan szerelnek majd a klímaszerelő szakkör tagjai? Vagy lehet majd kölcsönözni? No mindegy. Úgy néz kedden meglesz az ótó :)
Előzmény: holló (1599)
holló Creative Commons License 2004.08.15 0 0 1599

Én nem riasztanék el senkit az sk szereléstől, bár a bátorításhoz sincs kedvem, de mindenképpen az lenne a jó, ha a "szakmai LÓZUNG-ok" helyett a hozzáértők megírnák, hogy milyen műveleteket kell elvégezni, s miképpen.

Be kell látni, hogy a mai 40ezer forintos klímákat nem igazán érdemes 40-50 ezer forintért felszereltetni, főleg, ha már a gyártók is részletes beszerelési leírást adnak a készülékhez.

Remélem ezen az oldalon megjelennek azok a szakemberek, akik hozzáértésüket azzal is bizonyítják, hogy pontos technológiát adnak meg, írnak le.

Előzmény: proteus1 (1588)
Pat_ Creative Commons License 2004.08.14 0 0 1598
Juteszembe: NileLine.

400 db korul adtunk el, szereltunk fel (2003-). Eddig 2 darab keszuleket kellett cserelni, ki erti ezt.
Emlekszem a 2002 -es LG maniara, sztem 10% korul volt a (eleve) beallt gepek aranya, foleg 5kW felett. Mar nem forgalmazzuk csak kulon keresre... Kalvert detto.

Szoval, Nile. Baross ter, hotel, "2,7 kW" NileLine, bejelentes, "rendellenes mukodes". Kimentem, mondjak "nemreg volt kint valaki, gazt tett bele". A gep szivooldali uzemi nyomasa 8-8,5 bar (=nyolc) kozott, majd' leugrik az erkelyrol csoro. Kerdezem miota megy ez igy, mondjak "kb 2 hete, de szerintunk nem hut jol" :) . Azert az nemrossz.

Egyebkent a 9000 -es telj., "economy" kategoriaban (Nile, Genex & tsai.), 407 -es keszulekeknel egyre gyakrabban talalkozok +10-15 C kozotti elparolgassal, gyari toltet mellett. Beszivott 28 C -nal ugyanakkor 6-7 C kifujt homerseklet.
Elso daraboknal meg visszaallitottam 0 C -ra, ekkor toltethianyossagra utalo jelek jelentkeztek. Igy hat inkabb visszatoltottem. Ezt csak es kizarolag az olcso 9000 -es gepeknel tapasztalom, magasabb teljesitmenyueknel ill. brand ket es feleseknel nem. Amugy a gepek azota is jol mukodnek.

Mi lehet a turpissag? Osszefugghet -e a 407C blend mivoltaval? Tapasztalta-e valaki mar a jelenseget?
viricsi Creative Commons License 2004.08.14 0 0 1597

Húú !

Ez ám a jó hír! Én meg még azt hittem,hogy át kell ütemeznem a szabadságom miatt a munkáimat.Míg én az Adriában áztatom magam,klíma helyett gyorsan csináltatnak ablakot.k2Lacinak igaza van,majd átképezzük magunkat üvegesnek...ha majd visszajöttem!

Én most egy kicsit(10-12nap)kiszállok.Bizonyára igen jól meglesztek az okoskodásom nélkül is.

A jókivánságokat és részvétnyilatkozatokat kérném mellőzni.

 

Üdvözlettel: viricsi

Előzmény: Epikurosz (1593)
Pat_ Creative Commons License 2004.08.14 0 0 1596
En azert egy picit aggodok.

Biciklivel is lattam mar onjelolt klimaszerelot. 3 (!) ezerert telepitett. Lenyegtelen, hogy hogy. Felkerült a keszulek.

(Ezt az az ugyfel meselte el, akinek 2 oraig tuloraztam a NileLine -jan. Nem volt a rendszerben olyan pont, amihez ne kellett volna hozzanyulni, 16k lett a szamla vege... az meg barati is volt.)
Előzmény: k2laci (1595)
k2laci Creative Commons License 2004.08.14 0 0 1595
Ez igaz, de ezt az ablakot csak egyszer kell megvenni, valószinűleg tartósabb lesz mint egy klima, és főleg kevesebbet :-)) fogyaszt. Mindazonáltal én sem aggódom a klimások jövőjéért (max. átképzik magukat üvegeseknek :-)))
Előzmény: mooz (1594)
mooz Creative Commons License 2004.08.14 0 0 1594
Szia,

szerintem te nem cseréltettél sem ablakot, sem ablaküveget az utóbbi időben....
Ha hőszigetelt ablakra váltasz, az sem olcsó mulatság, hát még ha ilyen spec. üveg fog belekerülni! Én jelenleg nem aggódom a klímások jövője miatt.

Üdv.

Mooz
Előzmény: Epikurosz (1593)
Epikurosz Creative Commons License 2004.08.14 0 0 1593

Hát, kérem szépen, befellegzett a klímásoknak.

Biztosan olvastátok ti is a hírt, hogy brit kutatók felfedezték azt az üveget (titánoxid meg ilyenek), amely egy bizonyos hőmérséket fellett elnyeli a hősugarakat.

Már csak a sorozatgyártás van hátra.

Most aztán tényleg az arcunkra fagy a mosoly :-))

 

Pá!

k2laci Creative Commons License 2004.08.14 0 0 1592

Windy12: Ez igazán egy önzetlen lépés lenne, bár a szakma biztos felhördülne....

Bár lehet, hogy üzletileg mégis jó fogás lenne, hiszen gyanítható, hogy akik maguknak szerelik fel, (pont emiatt) előbb utóbb titeket fognak hívni :-)

Előzmény: windy12 (1591)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!