Keresés

Részletes keresés

Olgy Creative Commons License 2000.02.02 0 0 470
Mulan, köszönöm. Nekem is a répákkal volt gondom, de majd kipróbálom a Te technikádat, az eredményről értesítelek.
Mulan Creative Commons License 2000.02.01 0 0 469
Olgy, kedves, én kidolgoztam egy technológiát, aminek láttán egy kínai szakács lehet, hogy a szívéhez kapna, de írásban ismertetni... ráadásul nagyon függ a vagdosandó zöldség alakjától, fogásától.

A póré, újhagyma a legegyszerűbb, mert bizonyos irányban önként esik szét. Ezt először a kívánt hosszúságúra darabolom, majd hosszában kettévágva, a domború felével lefelé három ujjal leszorítom, és ógy végom, mint a metéltet.

A karalábé is könnyű: félbe (vagy kisebb hengerekre - a laposra felületre merőleges méret legyen a leendő csík hossza) vágom, lapjára fektetve először vékony lapokra szeletelem, majd az összefogott lapokat keresztbe fordítom, és most vágom csíkokra - ez a módszer leginkább a hagymavágásra emlékeztet.

A félbevágott paprikát héjával lefelé teszem a deszkára, és bal kézzel úgy szorítom le, minha metéltet vágnék, csak egy kicsit ferde szögben eltartva magamtól, és nem a kés élével vágok le
egy csíkot, ahogy a metéltnél szoktuk, hanem a sokkal meredekebben tartott kés hegyét húzom végig a paprikán. Utólag vágom gyufahosszúságúra a csíkokat.

Nekem legnehezebb a gyökerekkel. Még legjobban azzal a technikával megy, amivel a franciasalátához vágom a répát, uborkát (csak persze a kockázás helyett vágom gyufahosszúra) - félbevágva, lapjára fektetve leszorítom, vízszinesen lapokra vágom, kétoldalt megfogom (mint a hagymavágásnál), és a tenyerem íve alatt szeletelem hosszában (mint a hagymavágásnál), csak szintén egy kicsit meredekebben tartott késsel, késheggyel végighúzva (így esetleg - hosszabb daraboknál - még fogást is tudok váltani bal kézzel egy csík "lehúzása" közben)

Hát, nem tudom, egy ilyen leírásból mit lehet hasznosítani, de megvágtam volna egyet-egyet az említett zöldségekből, míg leeírtam. (Érdekes: a szöveghossz arányos a vagdosás vesződségességével)

Előzmény: Olgy (468)
Olgy Creative Commons License 2000.02.01 0 0 468
Változatok tésztára: a krumplis tészta másképpen -a pörkölt alapra kockára vágott virsli, majd rá a megfőtt kockáravágott krumpli s úgy a kifőtt tészta. igen laktató, érdemes megpróbálni s nem utolsó sorban a "tészta nem étel" húsimádóknak is be lehet fogni a szájacskáját.

Más: gyümölcslevest úgy habarom be, hogy a tejfölbe főzhető vanilia v. citrom pudingot keverek ua. mint ha liszt lenne és ezáltal nagyon szép krémes lesz a leves. Gyümölcse válogtja, hogy melyiket használom .

Kérdés, nincs valakinek valami jó ötlete, hogy hoyan lehet nagyon vékony, egyenltes csíkokra vágni a zöldséget a kínai kajáhpz. Nem igazán akar sikerülni, sokszor a kezem bánja.

Előzmény: joy (442)
Mulan Creative Commons License 2000.02.01 0 0 467
Mutterfly, kedves, üdv a csapatban!

Megpróbálom a saját tapasztalataimat átadni, hátha hasznát veszed:

1. Gondolom, 15 év tapasztalatod elég ahhoz, hogy a habarást sűrű állapotában keverd simára, fokozatosan higítsd fel, és azután tedd az ételbe - ezen kívül a tejföl minőségétől függ, csomósodik-e. Próbáld ki egyszer, hogy a tejszínnel készült habarással előfordul-e ilyesmi; ha a habarási technikád jó: soha. Továbbá a házi tejföllel sem. (Az ember tejszínt vesz, és hagyja "megromlani")
Ha csak "egybeöntött" bolti tejfölöd van, próbáld meg azt, hogy az étel sűrűjét félrerakva csak a lét habarod be, és így, akkor amikor már kiderült milyen lesz, szükség esetén át tudod szűrni.

2. Tapasztalatom szerint nagyon meleg sütőbe kell tenni, akkor hamar kérget kap, nem tud annyira kiszáradni. Viszont később persze mérsékeni kell a tüzet, mert ugye szénkérget sem akarok csinálni. És tényleg sűrűn locsolgatni.
Na most, tényleg sokszor a sütőtől függően ez így csak egy szép elv; ilyenkor viszont esetleg használnak a tésztáknál már emlegetett "sütőjavító" módszerek: kis lábos víz a sütőbe, cserép a sütő alján

3. Erre sajnos tippem sincs, pedig biztosan finom, engem is érdekelne

Előzmény: Mutterfly (466)
Mutterfly Creative Commons License 2000.01.31 0 0 466
Kedves Mulan és Ti ügyes többiek!

Új vagyok itt,de mindenkit szeretettel köszöntök.

Régóta olvasgatom a topicot,és már kigyűjtöttem magamnak néhány
nagyszerű ötletet. / Ma este is innen származott a vacsi!!! /
Három kérdésem lenne.
Segítenétek?

1. Mitől függ,hogy a habarás éppen csomós lesz vagy nem?
/ 15 éve főzök ! -:))))))))))) /

2. Az egybesült fasirtot Ti mennyi ideig aszaljátok a sütőben?
/ Jó,tudom,hogy sütő kérdése is!!!!!/ ,de az enyém mindig száraz lesz.

3. Legnehezebb,viszont legfontosabb kérdés - kérés a következő:

Keresek egy régi,gyerekkori ízt.

Fogalmam nincs, hogy hol ettem,még az is lehet,hogy külföldön.
Németország, Ausztria esetleg / a régi / Csehszlovákia jöhet számításba.
Hatalmas fazék ugrik a képbe, telis-tele / valószínűleg / savanyú káposztával.
Úgy fő és rotyog,mint minálunk a töltött káposzta, de a káposzta színe
nem piros,hanem fehér. Nem, nem fehér. Inkább sárgás.
A "töltelék" pedig? Nem hús,hanem öklömnyi tésztagombócok,
amelyek hófehérek,puhák,foszlósak ,omlósak és forrón gőzölgők.
A gombócba a villa fokát beleakasztva vékony tésztacsíkokat lehet
letekerni., hasonlóan a kakaós csigához.
Isteni volt. Vagy ez már nosztalgia? /
Van valakinek ötlete,mi lehetett ez?
V.mi számotokra is ismeretlen kaja,vagy csak nekem nem "jön" át?
Szeretném újra élvezni az ízét, no és az sem lenne utolsó, ha a gyerekeimmel
is megismertethetném ezt az ételt.
/ Bár,hogy nekik mennyire jönne be,az igazán kétesélyes./
A választ előre is köszönöm!!!!!!!!
Sziasztok!!

Törölt nick Creative Commons License 2000.01.31 0 0 465
Üdv Topiclakók!

Van egy isteni májfasírt receptem, ha nem felejtem el, akkor holnap behozom magammal és bepötyögöm nektek, valami fantasztikus. Azért nem írok róla most "ízelítőt", mert fejből úgy sem tudom, akkor meg minek zavarjak össze mindent. Annyit elárulok, hogy sertésmájból készül és még azoknak is ízlik, akik amúgy nem nagy májrajongók (pl. a férjem).
Én egyébként szoktam tenni a "hagyományos" fasírtba egy kis szójagranulátumot meg fokhagymát, sőt őrölt köménymagot is, meg petrezselyemzöldet. (Ha valami ismétlés ütütte volna fel a fejét akkor elnézést, de nem olvastam végig nagyon tüzetesen e témákat)

Egyelőre ennyi, üdv, Cic

Mulan Creative Commons License 2000.01.31 0 0 464
maminti, kedves, a krumplifőzeléktől alighanem eltérített bennünket a fasírt téma, pedig ez a kakukkfüves biztosan érdekes változat. (Bár hagyományosból is annyi vari van, hogy nem unjuk el őket, mert igazából ritkán kerül rájuk sor).

Pástétom nagyon sokféle van, finomra eldolgozott alapanyagokból készülő kenhető massza, vagy szeletelhető "tömb", elsősorban hidegen szokás elővezetni, kenyérfélével, de léteznek meleg pástétomok is. Készülhet hidegen összekevert miegymásokból, vagy serpenyőben, kevergetve/sütve, tepsiben, mint az egybesült fasírt, formában, gőzben főzve - több elkészítési mód hirtelen nem jut eszembe. Ha belenézel a NetSzakácsba, az előételeknél, van néhány májpástétom, bár elismerem, elég szűk választékban.

Előzmény: Maminti (463)
Maminti Creative Commons License 2000.01.31 0 0 463
Mulan kedves, és pástétomot hogy kell készíteni?

hüpp-hüpp... Senki sem szól hozzá a fenomenális krumplifőzelékemhez? :))))))))

Előzmény: Mulan (462)
Mulan Creative Commons License 2000.01.31 0 0 462
Én is csak egybesütve próbáltam, de úgy nagyon jó tud lenni.

Persze, lehet, hogy az már nem is fasírt, hanem pástétom, ha a máj elég finomra el van benne boronálva.... Viszont az egybesült fasírtféléket ugyanezen feltétellel szintén nevezhetjük pástétomnak...

Előzmény: Wayan (461)
Wayan Creative Commons License 2000.01.31 0 0 461
Valahogy a májas fasírt - már ha erre gondolsz - még nem jutott eszembe, pesig finom lehet és szeretjük is a májat. Én a csirke tölrtelékébe meg a csak csirke nélkül megsütött, esetleg zöldség töltelékébe szoktam májat tenni.
Most hogy említem, a magában megsütött töltelék is olyasmi, mint a fasírt (és nagyon finom, csak úgy korog a gyomrom, ha rágondolok)
Előzmény: Mulan (460)
Mulan Creative Commons License 2000.01.31 0 0 460
A fasírt éppolyan kimeríthetetlen témának tűnik, mint a sült rizs, a rántotta, vagy a töltött akármi - én inkább ilyesmit szoktam maradékból:)))))))))))) Viszont májas variációkról még szó sem esett...
De az apró szerintem mindenképpen kipotyog némileg, bár a kukorica és a borsó nagyon mutatós.

A csemegeuborka originálisan nem az én ötletem, azokból a "magyarosnak" titulált étkekből származik, amit azért kereszteltek magyarosnak, mert piros-fehér-zöld tüzdelés vagy ragu szerepel a recipében.

Wayan Creative Commons License 2000.01.31 0 0 459
Ja és Mulan: a csemegeuborka remek ötlet, én még ne próbáltam, de ami késik, nem múlik!
Előzmény: Mulan (457)
Wayan Creative Commons License 2000.01.31 0 0 458
Folytatva a kiegészítést: Nem csak egybe dolgokat lehet beletenni, hanem mozaikszerű lesz ha apró, színes mindenfélét keversz a masszába: sárgarépakocka, kukorica, zöldborsó, zöldbab, bab... Ha olyan a fűszerezés belefér a gyümölcs is! És persse apró húsféle (pl sonkakockák v apróra vágott sült pulyka, csirke - amolyan maradék) is mehet bele meg sajt.
Viszont a vágásnál itt vastagabb szeletek ajánlottak. És én kicsit több nyers tojást tennék bele, hogy biztosan ne potyodjon ki belőle a sok finomság.
Egyébként nálunk időnként a maradékokat felhasználva készül a fasírt - már ha van maradék.
Előzmény: Mulan (457)
Mulan Creative Commons License 2000.01.31 0 0 457
Én meg most Wayant egészítem ki egy kicsit az egybesült fasírtra vonatkozó további ötletekkel: csemegeuborka, főtt sárgarépa, piros vagy sötétzöld vastaghúsú paprika is nagyon guszta benne.

A szép szeletelésnek (mint más egészben sült húsfélénél is) az a titka, hogy meg kell vele várni, míg kihűl, inkább melegíteni, ha nem hidegen akarod tálalni.

Előzmény: Wayan (455)
Maminti Creative Commons License 2000.01.31 0 0 456
Sziasztok!

Kedves Mulan és Wayan, köszönöm szépen a tippeket! Sajnos pénteken már nem tudtam elolvasni őket, így a saját buksi után mentem: stefániát csináltam, egyik oldalán tojással, a másikon kolbásszal... :) kimitszeret alapján. Majdnem kifelejtettem belőle a zsemlét, utolsó pillanatban jutott eszembe, micsoda egy szédült tyúk... :))) Kicsit sok pörköltízesítőt tettem bele (elfogyott a pirosarany), és ezért nekem kicsit kolbászízű lett, de ízlett! :) Anyunak volt egy jó tippje a kolbász bőrének lehúzására: forró vízben kell áztatni - tényleg nagyon könnyen lejött! :)

Köretként elkövettem életem első krumplifőzelékét. Rántottam is habartam is, tettem bele szárított petrezselyemzöldjét és babérlevél helyett kakukkfüvet. Érdekes íze volt, de nagyon finom. Estére abból sem maradt... :))))

Legközelebbi fasírtos alkalommal kiprósza a zöldséges és egyéb nyalánkságokat is!

Wayan Creative Commons License 2000.01.31 0 0 455
Kiegészíteném kicsit Mulant: a zöldségfasírt lehet többféle zöldségből (tök, répa, paprika. kel, spenót...), de alapvetően kétfélét csinálok: nyers reszelt, darált zöldséggel vagy párolttal. Kb ugyanúgy kell eljárni, csak a nyersnél számítani kell arra, hogy ropogós marad és frissebb az íze, ezért szerintem kevesebb fűszer kell bele. Ja lés meg lehet őket bolondítani sajttal, mustárral, Worchesterrel és egyéb szószokkal - ez mindenféle fasírtra igaz.
Ja és ha van zsírokra érzékeny gyomrú-epéjű a családban, érdemes megkockáztatni az egybesült fasírtot. Ez sem rosszabb! Ráadásul hidegen nagyon szép - és finom! - lehet, ha belefoglalsz a közepébe kolbászt, főtt tojást, sajtcsíkot, egész gombát, virslit, krinolint, karfiolrózsát... Csak a szeletéssel kell vigyázni, nehogy szétessen.
Előzmény: Mulan (454)
Mulan Creative Commons License 2000.01.31 0 0 454
Maminti, kedves!

Darált hús helyett összetört főtt tojás, finomra, de nem "péppé" vágott (vagy villázott, vagy darált) párolt gomba ill. tetszőleges vegyes zöldség kerül bele - esetleg ezek ízlés szerinti arányban kombinálva egymással, netán darált hússal. Azután áztatott-kifacsart kenyér vagy péksütemény, nyers tojás, ami összetartja, és fűszerek.

Húsból - de akkor csak húsból - lehet csinálni kenyér és nyers tojás nélkül is. De lehet csinálni csak kenyérből és nyers tojásból hús és miegymás nélkül, ezt hívjuk hamis fasírtnak, és főzelékfélékhez (főleg spenót, sóska mellé) csináljuk néha feltétnek.

Előzmény: Maminti (453)
Maminti Creative Commons License 2000.01.28 0 0 453
Gombafasírt, tojásfasírt, zöldséges fasírt? Igen, pont ilyenekre gondoltam! Hogy kell készíteni őket?
Előzmény: Mulan (452)
Mulan Creative Commons License 2000.01.28 0 0 452
Gombafasírtot, tojásfasírtot próbáltál már?
A szóját szerintem is nagyon meg kell fűszerezni, hogy legyen valami íze, és még úgy is csak végszükségben szereti a család.
Előzmény: Wayan (451)
Wayan Creative Commons License 2000.01.28 0 0 451
Én imádom a szójafasírtot is, meg a zöldségfasírtokat is. Ez nem csak azért van, mert én nem vagyok egy húsrajongó, hanem a ragadozó ismerőseim is szeretik.
A szójás lelke a sok fűszer. Én a szóját húleveskockás lébe áztatom - ha van vmi finom lvesem, akkor abba - és jól megfűszerezem.
Előzmény: Mulan (450)
Mulan Creative Commons License 2000.01.28 0 0 450
Wayan, kedves, azért lehet ám banánt is, csak el kell vele számolni...
Friss zöld borshoz nekem még nem volt szerencsém, csak olyan sós-eceteshez, de azt elég sok helyen lehet kapni (én alighanem az Arrabonában vettem legutóbb).

Maminti, kedves, a jó fasírtnak alighanem az a titka, hogy meg kell kóstolni nyersen a masszát, megfelelő arányban tettél-e bele sót, borsot, fokhagymát. Nem árt, ha hús is van benne, de nem azon múlik. (Gondolj az állítólag színhúsból való, fűrészporpogácsa jellegű hamburgerekre). Pici, nagyon apróra (észrevehetetlen apróra) vagdosott zöldpaprika a masszába - cégünk specialitása, mástól még nem hallottam.

Szintén nem hallottam máshol, hogy vizes kézzel kell tömör gombócot (és azután laposat vagy hosszúkásat) gyúrni belőle, viszont mások szerint is bő, forró zsiradékban célszerű sütni - kivéve, ha egészben, tepsiben sütöd, akkor nem sok zsír kell kell alá, de nem árt zsírjával locsolgatni sütés közben.

Wayan Creative Commons License 2000.01.28 0 0 449
Mulan drága! mostanában tényleg csak almát és nem banánt sütök, de attól még emlékszem a régi kedvencekre. És szeretném, ha ti is megkóstolhatnátok!
A többiektől bocs, az off miatt.
Előzmény: Mulan (444)
Wayan Creative Commons License 2000.01.28 0 0 448
Joy!
Lehet kapni ecetes-sós lében eltett friss zöldborsot - én az Asiaban vettem. Majdnem olyan finom, mint a teljesen friss.
Előzmény: joy (446)
Maminti Creative Commons License 2000.01.28 0 0 447
Kedves Bölcsek Bölcsei!

Újabb feladatot kaptam, vasárnapra fasírtot kért a párom. Az alapokat tudom, arra lennék kíváncsi, hogy mivel lehet igazán megbolondítani a fasírtot, hogy 10 ujjat lehessen utána nyalni? :)) Valamint olyan trükkökre is, hogy ne égjen oda, ne essen szét, meg hasonlók.

joy Creative Commons License 2000.01.28 0 0 446
Lehet, hogy ez is csak borsos mártás...
5 dkg vajon 2 eka búzakeményítőt, 2 kk vegyes őröltborsot (azt hiszem, vagy 5 féle van benne) pirongatok, fölengedem annyi csont, vagy húslével, hogy félfolyós mártásom legyen, yóóól átforralom, pár csepp citromlével savanyítani kell.

Egyébként aki hozzájut az >friss< zöldborsból készítse! Én még nem találkoztam itthon vele, csak egy havernál (Indiából hozta).

!Vigyázat! Beteg, érzékeny gyomor kikészül tőle!

Előzmény: Mulan (445)
Mulan Creative Commons License 2000.01.27 0 0 445
Kaptam egy ilyen kérdést, én csak madagaszkárt tudok zöld borssal - help, hilfe!!!!!

"Publikus, közzéteheto.

Nagyon kíváncsi vagyok, hogyan kell borsmártást készíteni.
Imádom, (különösen bélszín szeletekre locsolva :-), különféle módon
elkészítetteket ettem már, puhára fott, vagy félkemény borsszemekkel,
feketével, vagy színes vegyesborssal. Egyszer elmondás alapján en is
foztem otthon, de az nem borsmártás volt (mint utólag kiderült).
Szóval, várom a tanácsokat.
Üdv,
Tomi"


Mulan Creative Commons License 2000.01.27 0 0 444
yoj, kedves, én is úgy emléxem, írta itt valaki tojással a krumplistésztát, de nem én voltam (nudli, barátfüle, dödölle, miegymásos gombóc)

A rendes (magyaros főtt) tésztát mi nem hideg vízbe szedjük, hanem a szűrőben ráborítjuk a hideg vizet, jól lerázogatjuk róla, és azután forgatjuk bele mindenfélébe - szerintem ez közel hasonló eljárás.

Az olaszos száraz tésztát főzzük úgy, hogy olajos vízbe kerül a tészta, kicsit olajos lesz útközben (kavarni azért kell), nem öblítjük.

Wayan, kedves, Te mostanában nem inkább szegfúszeggel tűzdelt almát sütsz? A banánban rengeteg ....

Mindent el kell kezdeni egyszer alapon fennállásom óta először sütöttem palacsintát villanyrezsón, egy szál teflonserpenyőben. Észrevételeim:
- Ha egyszer bemelegedett, egyenletesen meleg, nem is olyan rémes
- Egy serpenyővel unalmas - illetve rengeteg kitöltetlen idő akad közben
- Megint nem számoltam meg (40-60?)
- Elfogyott

Wayan Creative Commons License 2000.01.24 0 0 443
Halihó!
Régen nem jártam erre, de ahogyan most olvasgattam a hozzászólásokat megakadt a szemem a sült banán problémán. Nekem van egy finom receptem, bár ez kicsit másképp sült, viszont isteni és egészséges!
A banánt félbevágom - megpucolva! - és a két felet bevagdosom, mint a halat.Két alufóliát vágok, amekkora bőven elég az egy-egy félbanán becsomagolásához és beleteszem a banánfelet. Ezután hajószerűen felhajtom a fóliát és beleöntök egy kevés konyakot vagy bort, egy kis citromlét és megszórom fűszerrel: gyömbér, fahéj vagy szegfűszeg. Becsomagolom és forró sütőben vagy grillben 10-15 percig sütöm. Ha valaki bűnözni akar, akkor a banán-bevágatokba csokit is tehet! Jó étvágyat!
joy Creative Commons License 2000.01.24 0 0 442
Yóóó sokat kellett olvasnom, mert megfutottatok mióta nem tudtam erre járni.
A kifőtt tésztákat én a forróvízből egyenesen hideg vízbe szedem át, leszűröm, azután kevés olvasztott vajra, vagy margarinra öntöm, elkeverem.
A sajtoshoz - csak úgy mint a túróshoz - vaj helyett tejföllel keverem el, és a forrón tányérra szedett tésztára ezután kerül rá a sajt.
A túróval viszont összekeverem az egészet.
Az olaj a vízbe nem rossz ötlet, de nálam nem igazán jött be, az olaj a főzővízen maradt, a tészta meg összeállt egy tömbbé.

Nudli-galuska: A családi hagyomány nálunk azt tartja a galuska az tojás, liszt, stb; míg a nudli az, amelyiknek alapja a krumlis massza...

Mulan Creative Commons License 2000.01.21 0 0 441
Azt az előbb elfelejtettem, hogy annak a tubusos magyar spagetti- meg pizzaszósznak az ára is barátságosabb, mint a többi ilyen készen kapható segédanyagnak.

Szijja, Cic!

OFF: jó is, hogy jöttél, mert pár napig most én nem leszek...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!