Keresés

Részletes keresés

SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89650

Lehet úgy is készíteni, mint a birset, nagy üstben forrásig hevíteni (szét ne főjjön), és utána cefrézni. Jó kísérletezést.

 

Előzmény: SándorTiszteletes (89649)
SándorTiszteletes Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89649

Egyértelműen vadkörte. A Tisza árterében (nem mondom meg hol :), van egy kb 150 éves ültetvény, plusz a magoncai. Minden évben én szedem össze őket, a kutyának sem kell. Frissen az íze értékelhetetlen, pálinkája az egyik legkiválóbb (szerintem). Szóval a helyedben nem hagynám ki

Előzmény: kupeci (89598)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89648

Hogyan lehet lágyítani a karcosabb pálinkákat?!

jancsusz Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89647

Jó lét!

Nashi-t cefrézett már valaki?Van valami különleges amire figyelni kell vagy valami tanács?

G.á.b.o.r. Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89646

Most hegesztem a bojlerből a köpenyt de csak úgy  fröcsög az elektróda, csak nem öntvény lenne a lelkem?

kupeci Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89645

Ne hogy félre érts, én nem azért iszom, csak mert kíváncsi vagyok!:)))

Előzmény: Tan-csi (89644)
Tan-csi Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89644

Mi? Delírium? :)))

Előzmény: kupeci (89642)
Tan-csi Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89643

Bizony jó! :))

Lehet kicsit ki kéne bővíteni, jó dolgok készültek likőr címszó alatt is.

(Ha jól emlékszem) :))

Előzmény: Törölt nick (89630)
kupeci Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89642

Deliridiórum?:)))))

Előzmény: Tan-csi (89623)
kupeci Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89641

Köszi Miklós1, ez akkor a vastaggallyú lehet. Kár hogy csak most fedeztem fel,nagyon sok ott pusztult alatta, de még talán vagy 15kg-ot a fáról meg tudok menteni.

Nem merem megvárni hogy szottyosodjon és csak utána cefrézzem,megcsinálom azonnal tekintettel a kicsi és már nem pótolható mennyiségre.

Te csináltál már ilyet?

Előzmény: Miklós1 (89633)
peterkovacspeter Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89640

Egy kis videó:

http://www.kovodel.cz/kovodelcz/media/Kovodel/Flash/kotel_animace_hu.swf?ext=.swf

No, és az oldal termékei sem utolsók!

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89639

Már a kérdés is sértő :)

Előzmény: snapszmester (89638)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89638

Szerintem is hokuszpókusz.

Elrontani nem lehet, de ha nem jó, ettől nem fog megjavulni. És mi van a folyamatos ellenőrzéssel? Képesek lennétek hónapokig nézni kóstolás nélkül?

Előzmény: Miklós1 (89637)
Miklós1 Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89637

A pihentetést azért nem vettem bele az egyszeregybe, mert nincs olyan fontos tennivaló vele, amivel el lehetne rontani a pihentetést. Egyedül a napokban olvasott nyitott üvegben pihentetést nem javasolnám, egyébként lehet pihentetni:

-Demizsonban 60%-ig töltve, vagy tele

-Üvegekbe töltve helyet hagyva vagy teletöltve

-Lazán rátett dugóval, kupakkal

-Szorosan bedugva és időnként 5percre kinyitva

-Hűvösön és melegen

Lényeg az, hogy a legtöbb friss pálinka tényleg kisimul 1-2 hónap alatt és nem sokat befolyásol ezen, hogy a fentiek közül melyik hókuszpókuszt alkalmazzuk.

Előzmény: Kovács Tamás2 (89634)
GelleKMB Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89636

Teljesen jó ahogy csinálnád! Ezek az értékek csak tájékoztató jellegűek. A gyakorlati tapasztalásod ad majd igazán választ az aggályaidra. Lényeg, h. valamelyest érintkezzen levegővel, azaz, ne legyen az üveg teljesen feltöltve.Szerintem ha félig van vagy 3/4-ig nincs meghatározó jelentősége! Kb. 3 hónap a pihentetési idő.(mármint, ha marad addigra egyáltalán mit pihentetni...:-)

Előzmény: Kovács Tamás2 (89634)
edding1100 Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89635

sziasztok!
Tegnap este szilvát cefréztünk, borélesztővel. Ma reggel néztem, de 1-2 buborékon kívül semmi pezsgés nem láttam, és még nem is dobott fel semmit a tetejére. Sajnos ezeknek a hordóknak csak kint volt helyük, ughogy gondolom ez már a borélesztőnek is kevés. Van valami másfajta élesztő, amit ilyenkor érdemes beletenni?

Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89634

A pálinka pihentetésével kapcsolatban szeretnék pontos információkat kapni tőletek.

Több oldalon ugyanazt az információt találom:

forrás pl.: http://www.palinka-recso.eoldal.hu/cikkek/palinka-keszites/palimkafozesi-tippek-5.html

 

Idézett szöveg:

Amikor a fentiek szerint megtörtént a pálinka fogyasztási alkoholtartalomra való beállítása (hígítása), a „sokkolt” pálinkát ” pihentetni, nyugtatni ” kell: sötét helyiségben, szobahőmérsékleten, oxigén „jelenlétében”, 1-3 (vagy ennél is több) hónapig üvegballonban kell tárolni oly módon, hogy a tárolóedényt csak 75 %-áig töltjük meg és csak lazán zárjuk le az üveg száját, hogy a levegő tudjon ’közlekedni’! /pezsgős, műanyag dugót használok, parafa dugó helyett/

 

Valahol meg azt olvastam, elég ha pihen a tárolóedényben, tehát NEM kell levegőztetni. Ha nincs lezárva, elkezd párologni az alkohol.

 

Tehát a kérdés a következő, tényleg érdemes levegőztetni, vagy zárjam le koppra?

Ha egy 50 literes üvegbe kb. 30 liternyit, mivel csak annyi van, (60%-os töltöttség), az probléma? Öntsem kisebbe?

Ezt a 75%-os töltöttséget érdemes figyelembe venni?

 

Röviden: Ki hogy pihenteti?

 

Előre is köszönöm a hasznos infokat.  (Gyakorlati pálinkafőzés.pdf-ben nem találtam erről információt)

 

 

 

 

Miklós1 Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89633

Idézet Az év fája- 1998 című kiadványból (összeállította Szmorad Ferenc):

"A vadkörte változatos faj, melyet két, egymás között folytonos alakváltozatosságot mutató alfajra osztanak. A nálunk gyakoribb és Közép-, illetve Kelet-Európára jellemző ssp. pyraster levelei ép szélűek, vagy csúcsi részen finoman fűrészesek, kifejlődve kopaszak. Ennek az alfajnak a magháza kopasz, termése gömbölyded. A nálunk csak átmeneti alakokkal képviselt és Nyugat-Európára jellemző ssp. achras levelei kihegyesedő
csúcsúak, határozottan és körben fűrészes szélűek, kifejlődve maradóan molyhos fonákúak. A magház itt molyhos, termése nyakas körte alakú. TERPÓ ANDRÁS az 50-es években a hazai vadkörte populációkból számos változatot és formát írt le, elsősorban a levélalak, levélszél, szőrözöttség, termésalak és terméskocsány hossza alapján.
A vadkörte nem csak a nevezéktannál említett nemes körte fajtákkal hibridizálódik, hanem a többi őshonos körtefajunkkal is. Így a fokozottan védett magyar vadkörtével (Pyrus magyarica), melyek hibridjét KÁRPÁTI ZOLTÁNról, a Kertészeti Egyetem botanika-professzoráról Pyrus x kárpátiana névre keresztelte TERPÓ ANDRÁS. Ez a hibrid, miként a magyar vadkörte is, rendkívül ritka. Gyakoribb viszont a másik védett körtefajunkkal, a
vastaggallyú körtével (Pyrus nivalis) alkotott hibrid, mely Nyugat-Dunántúlon és Burgerlandban az előbbi szülőfaj génkészletének feloldódása miatt állandósulni is tudott. Ez az osztrák körte (Pyrus x austriaca), melyet sózókörte vagy fekete körte néven - főleg az Õrségben - termesztenek is. A hazai átmeneti körtealakok között nehéz eligazodni, de
mint a nemesítés genetikai erőforrásai és kultúrtörténeti reliktumok valamennyien természetvédelmi oltalom alatt állnak."

Szóval az ssp. pyraster lehet a képen. Pálinkája a legjobbak között van.

Vadkörte azonosításhoz ajánlom még ezt a cikket.

jani&999

Látszik, hogy nem olvasod az egyszeregyet, a szénszűrés a 16. oldalon van leírva, a hígításhoz használható vizek meg a 11.oldal tetején a vörös sorokban.

Előzmény: kupeci (89598)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89632

komoly látogatottsága volt

Előzmény: templomhegyi (89631)
templomhegyi Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89631

Olyan is volt?:))

Előzmény: Törölt nick (89630)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89630

Jó volt a ZD-n a likőrök órája is

Előzmény: Tan-csi (89629)
Tan-csi Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89629

Az hagyján, de milyen jólesik ilyen hűvös őszi reggelen! :))

Előzmény: templomhegyi (89628)
templomhegyi Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89628

Ez a hivatalos elnevezése (szerintem)és még jól is hangzik:)

Előzmény: Tan-csi (89623)
templomhegyi Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89627

Még néhány segédeszköz:))

Előzmény: TINTUS (89620)
kupeci Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89626

Egyre szebb neveket kap!:)

Előzmény: Tan-csi (89623)
kupeci Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89625

Ok,egy próbát megér:)

Előzmény: barkócza (89613)
kupeci Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89624

Ennek inkáb diónnyi a mérete,de nagyon fanyar.

Előzmény: fehérkutya (89603)
Tan-csi Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89623

Amikor én bizonytalankodtam a mrghatározással, Temlomhegyi kollégától hallottam egy jó elnevezést: pálinkalikőr. :)

Bár az imént olvasott diórium sem rossz.

Előzmény: kupeci (89523)
TINTUS Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89622

nekem több éves már a parim de a téglapucoló munkások megitták én már nem. Hagytam belőle vigyek Neked a téli zd-re?

Előzmény: citrus04 (89590)
TINTUS Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89621

Jó a forralt vi is csak le kell szűrni, az ioncserélt megmenekít ettől a macerától.

Előzmény: jani&999 (89616)
TINTUS Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89620

Egy segédeszköz bemutatása a lerázott gyümölcsök összekotrásához:

 

sogi01 Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89619

      vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (89565)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89618

hát most direkte egyedül érzem magamat! -))) 

Előzmény: zsuzska60 (89583)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89617

Gyanakodtam én, hogy a sok etanol nem lehet rossz! -))

 

Azért csak jó lenne föltalálni egy eccerű metanoltalanítót...

 

Legyünk már kreatívabbak olvtársak! -))

Előzmény: Glavingojn (89587)
jani&999 Creative Commons License 2013.09.14 0 0 89616

Olvastam, hogy ha dohos ízű a pélinka akkor aktív szén, szűrés-sel lehet javítnai. Azt hogy kell csinálni?

Pálinka higitásához jó a forrlat víz vagy inkább vegyek desztillált (ioncserélt) vizet?

 

 

 

In Lak'ech Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89615

Nem, nem. Magát a rézgálicot. :-))))

Előzmény: csalitos (89610)
barkócza Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89614

Sőt. A rézfaszú bagoly sem kapja el az AIDS-et.

Előzmény: truffle (89607)
barkócza Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89613

Rázd le, és vidd haza, de csak az épekeket. Otthon várd meg, amíg megszotyósodik, és akkor cefrézd. A szemek egy része inkább rohad, azokat, sajnos, szemenként ki kell válogatni.

Előzmény: kupeci (89598)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89612

Nem baromságokat kéne kimásolni, jobbról-balról, hanem átgondolnunk az életünk sodrásának értelmét!

Előzmény: Glavingojn (89587)
Piszra Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89611

Kösz a választ!

Mi ebből a tanulság??

A Zasszonyoknak milyen fontos szerepe van a jó és minőségi párlat elkészítésében...:-D

Isten Áldja Meg Őket!

Előzmény: Törölt nick (89609)
csalitos Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89610

   Nagyapád találta pel a permetezést, vagy a rézgálic gombaölő hatását? Valami itt nem stimmel. University of. Southampton alapítás éve 1902. (egyetemi státuszt 1952-ben kapott). Révai Lexikon "peronoszpora" címszó alatt tárgyalja a rézgálicos (bordeauxi keverék), grünspános (rézacetát) oldatok gombafertőzések megelőzésének fontosságát, hivatkozva 1830 és 1872 évi irodalmakra. Mikor születet nagyapád?

   Egyébként nem érdekes!

Előzmény: In Lak'ech (89599)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89609

 Szerintem nincs. Múltkor találtam a házban, az egyik szekrényben egy enzimet, amit hűtőben kellett volna tárolni. (asszony műve volt, elásta...) Ráadásul a szavatosságából is már csak 3 hónap lett volna hátra az 1 évből. Egyszer már fel volt bontva, használtam belőle valamikor, jó régen egy keveset. De mivel elfogyott a hűtőben tartott ugyanilyen enzim és erre ráleltem, próba-szerencse alapon megpróbáltam használni. Működött, ugyanúgy, mint a hűtőben tárolt, semmi baja nem volt, pedig jó fél évet egy meleg szekrényben töltött.

Előzmény: Piszra (89608)
Piszra Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89608

Ja, és még annyit,amit felfedeztem ezen az érintett pektinbontón, hogy:

Tárolás: 5-10 C-n (C a o-ikononon :-D)

Származás: Olaszország.

 

A boltba ahogy beléptem, kb 21 fok lehetett,és elképzeltem ahogy hűtőkamionban, hűtődobozba leszállították Kis Hazánkba.........:-D

Ennek van jelentősége???

Előzmény: Piszra (89606)
truffle Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89607

A réz kilincsekről ne is beszéljünk. Influenza vírus legyen a talpán, amelyik túléli a vele való találkozást ;).

Előzmény: In Lak'ech (89599)
Piszra Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89606

Üdv. 

 

Gondba vagyok, hogy mit írjak, hogy ne legyen reklám. 

Vettem ma egy Ever-vel kezdődő és zym-re végződő (Color) pektinbontót, a mélyhűtőben várakozó körtémhez.Használta már valaki? Rákerestem a fórumon és két hsz említi,meg egy pár válasz, de úgy igazán véleményt nem találtam. Az L betűs HC-t akartam venni, de a boltos áttért ennek a forgalmazására. "Mongyuk ócsóbb is" ez tény, de félek tőlle. Lehet nagy különbség?

Eddig a szilvához a kedvezőbb árú csepegtetős-t használtam a körte, almához a L HC-t. 

 

Üdv.:

Piszra.

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89605

 Köszi! Már rég meghaltam volna, ha veszélyes lenne. Szőlőmről mi a véleményed? Jó lehet ez a kihozatal, vagy, nem annyira? Ennél a hordónál amit szedtem, nagyon száras volt, a fehérek felét levitte a peronoszpóra, a kékek viszont nagyon szépek, egészségesek voltak, kb. fele-fele arány a fehér és a kék.

Előzmény: snapszmester (89602)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89604

Nofene van itten,talán a rémségek napja?

fehérkutya Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89603

Nekem van egy vadkörtefám, aminek termésmérete alig nagyobb a cseresznyénél. Kb 1 hete érte le. Az is nagyon fanyar, amíg héjig nem barnul ( belülről ). Barnulás után kellemmes mazsolás.

Pálinkája is fanyar kissé. Én le szoktam szárazni, szár már több fanyarságot ne addjon hozzá. Kihozatala elég jó, viszont cefre alig lesz folyósabb, mint a törköly, zörög a hordőban.

Most erjed 60 liter.

Előzmény: kupeci (89598)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89602

Ne keresgélj. A közvetlen tőzeg füsttel szárított malátának van karbol szaga. Szerintem.

Annyira veszélyes mint a metanol. Semennyire.

Előzmény: Törölt nick (89595)
kupeci Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89601

Szerintem is, kíváncsi vagyok főzött é már valaki ilyet?:)

Előzmény: In Lak'ech (89600)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89600

A levele is határozottan körte.

Előzmény: kupeci (89598)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89599

Már megint a roppant intelligens ujságírók.....akik mindenből tudnak szenzációt csinálni. Az én nagypapám, jóval a Southamptoni Egyetem kutatói előtt rájött, hogy a rézvegyületek hatékonyan pusztítják a gombákat. Ezért permetezte a szőlőt rézgáliccal.

 

Előzmény: jatti1 (89594)
kupeci Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89598

Ma találtam egy erdőszélén.Ami a fa alatt van az már értékelhetetlen, ami a fán van az meg úgy összerántja az ember száját hogy meg sem bír szólalni!:)Vadkörtének saccolom, mert az alakja ugyan almára hasonlít, de az íze minden fanyarsága ellenére körte!:)

Ismer valaki hasonlót?

citrus04 Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89597

A medvehagymások nagyon finomak voltak, csak kicsit büdösek:-)))

Talán a paradicsom nem lett volna annyira büdös::-)))

Most már mindegy, lefőztem paradicsomlének:-)))

Előzmény: sogi01 (89592)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89596

 Megvan az új üstház a főzőmhöz, összegyűjtöttem rá a lóvét, ma hoztam el. Eddig úgy néz ki megérte a befektetést, nem füstöl, szép, végre szabályozható a levegő-beömlés, és alighanem jól működik a beépített leégésgátlója is.

  Holnap megmutatom, hogyan néz ki, nem csináltam még képet róla. Lényege, hogy az üst nem érintkezik közvetlenül a lánggal, van benne egy állítható magasságú terelő-lemez, az üst alja és a lemez között van 1-2 cm levegő. Ezt lehet nagyobbra is állítani, de szerintem bőven elég ez a legfelső beállítás. Körben az üst oldala sem kap közvetlen lángot, csak felszálló meleg levegőt, füstgáz formájában.

  Nekiálltam lefőzni a teljes szőlő cefrémet, 50 liter cefréből lett 8,5 liter 40-41%-os alszeszem. 62%-on indult meg, nagyon sokáig 50-55%-os jött, majd 35%-nál lelassult a folyás, itt már gyorsabban csökkentek a %-ok, mint előtte, hiába tüzeltem erősebben 20%-lejövőig bírtam csak szedni. Azt hiszem ez lesz a hőterelő lemez hátránya.

  Hagy valamennyit a cefrében, de a légrés megvéd a túl erős tüzeléstől, leégéstől. De majd az igazi próba az almánál lesz, az még odébb lesz.

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89595

Ennek a fenolos dolognak holnap utána kell néznem. Semmit sem tudok róla, igazából.

Előzmény: snapszmester (89575)
jatti1 Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89594
csalitos Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89593

   Azt a... ezt mért csak most mondod? Titkolózunk, titkolózunk?

Előzmény: Glavingojn (89588)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89592

Paradicsom??? Abból rettenet lessz ...Rosszabb mint a medvahagymás:)))

 

Előzmény: citrus04 (89590)
barkócza Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89591

Én is már aggódtam, hogy hülyén halunk meg. De nem...

Előzmény: snapszmester (89589)
citrus04 Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89590

Pálinkás szép estét mindenkinek!

A múlt vasárnap 17. óra körül, kaptam kb. 15 kg. paradicsomot befőzésre.

Mivel igen nagyon korán kelek és előtte legalább a körmömet illik rendbetenni, már nem volt lehetőségem befőzni, ezért az udvaron, a szabadban tároltam.

Ma kezdtem hozzá. Kb. a fele tönkrement.

Lehet, hogy jobban jártam volna, ha rögtön lecefrézem?

 

 

snapszmester Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89589

Kösz, sokat segítettél.

Előzmény: Glavingojn (89588)
Glavingojn Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89588

A metanol a cefre erjedése során a gyümölcs pektintartalmából keletkezik, emiatt a gyümölcspárlatok természetes alkotórésze.

Előzmény: snapszmester (89584)
Glavingojn Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89587

Az általánosan elfogadott vélemény szerint a metanol a pálinkafőzés elején lejövő párlatban feldúsul, és ha ezt külön szedjük, a párlatban nem lesz magas a metanoltartalom. A  kísérleti eredmények sajnos ezt nem támasztják alá. Az igaz, hogy a párlat elejének a metanoltartalma magas, de ez a rézeleje a cefrében lévő összes metanolnak csak a töredékét tartalmazza. Egyszerű pálinkafőző készülékkel tehát nem lehet megszabadítani a pálinkát a túl sok metanoltól. Ha a cefre nem elég jó, magas benne a metanol, vagy másképpen fogalmazva alacsony az etanol, akkor abból nem lehet megfelelő metanoltartalmú, jó párlatot készíteni.

 

Mivel a metanol mennyiségét az etanolra vonatkoztatjuk, a magas metanoltartalmú párlatot csak úgy lehet ihatóvá tenni, ha felhígítjuk olyan párlattal, amiben a metanoltartalom alacsony. A vizes hígítás nem vezet eredményre, mert az nem változtatja meg a metanol - etanol arányát.

 

A pálinkában szennyezőként előfordulhat:

- metanol

- akrolein

- acetaldehid

- hidrogén-cianid

- réz

 

A metanolból a maximális megengedett mennyiség 4 g/l 40%-os pálinka esetén.

 

Amúgy a metanol antidótuma (ellenmérge) az etanol, tehát kis mennyiségű metanol nem ártalmas sok etanol jelenlétében.

 

Előzmény: Törölt nick (89576)
Cipurró Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89586

A metil ellenszere az etil, abból meg lényegesen több van a pálinkában.Tehát igyál sokat, akkor életben maradsz :-)

Előzmény: Törölt nick (89576)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89585

És, kissebbrészt? Kíváncsi? De igazad van.

Előzmény: zsuzska60 (89583)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89584

Szerintem, maximálisan. Nem hallottam olyanról, hogy az egészségi határérték felett találtak volna metanolt gyümölcspálinkában.

Előzmény: Törölt nick (89578)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89583

nem vagy egyedül, aki ide beugrik kérdezni, nagyobbrészt lusta

Előzmény: Törölt nick (89582)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89582

bocsi,hogy lusta voltam -((

Előzmény: barkócza (89581)
barkócza Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89581

Itt a kereső a bal oldalon, pötyögd be, hogy "metanol", válaszd ki, hogy "Hozzászólások között", majd nyomj egy OK-ot. Utána olvasgassál.

Előzmény: Törölt nick (89580)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89580

Bocsi, de én könnyen riogatható wok... -(((

Előzmény: barkócza (89579)
barkócza Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89579

A beidézett szöveg úgy baromság, ahogy van. Olvasd el a belinkelt tanagyagokat, vagy keress vissza a hozzászólásokban. A metanollal való riogatás pedig egyszerűen a hivatásos szeszgyártók propagandájához tartozik.

Előzmény: Törölt nick (89576)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89578

Mennyire megbízhatók szerinted a "bevizsgáló helyek",ahol megadják a házipálesz összetételét, és minőségi tanúsítványt is adnak, ha tényleg jó?

Előzmény: snapszmester (89577)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89577

Remélem szervetlen vegyész vagy mert a metanolról, forráspontról, desztillálásról még többet kellene tudnod.

Az elméleted maradjon fikció. Az otthon főzők megkapnak minden információt amire szükségük van. Amin meg nem tudnak váltóztatni azt hiába is értik.

Előzmény: Törölt nick (89576)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89576

Azt olvtam a neten, hogy balszerencsés esetben kevés faszesz is okozhat teljes vakságot!

...és a májat mégjobban rongálja, mint az alkohol!

 

 Meg ezt:"A pálinkából nem keletkezik a metanol, hanem már benne van a cefrében!!!
Azt csak lepároljuk onnan!A rézeleje biztosan sok metanolt tartalmaz, de az kb. 1-2 dl max.Mindamellet sok egyéb retket is!Sajnos a metanolról nem írtak a szakik az oldalakon, ahol jártam ezügyben.Viszont a házipálinka főzésnél tutti lehet metanolt készíteni csak a fűtést kell még alacsonyabbra venni, a hűtést meg még nagyobbra.A metanol könnyebben illan el, mint az etanol, ez evidens a köztük lévő forráspontkülönbség miatt,azonban a pálinkafőzés akkor kezdődik, mikor a cefre felforr...no eddigre a metanol nagyrésze szerintem már a levegőben van!Ha nem engednénk felforrni és mondjuk 60 fokon tartanánk, akkor sztem több metanolt lehetne nyerni belőle...de ez csak fikció.Hiába vagyok vegyész, ezt a részt nem tanítják tüzetesen....talán a páleszfőző se tudja, Főleg aki házilag lábasból, meg slagból eszkábál ilyen cuccot, hogy mi miért és hogy, csak azt tanulta meg, hogy mit kell és mit nem csinálni, de, hogy miért és hogyan tudja másik irányba eltolni a dolgot, azt nem!"

Előzmény: snapszmester (89575)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89575

Az alkohol fogyasztás jár némi kockázattal. Ha wiszkit iszunk fenolt is nyelünk, ha szlovák szeszt akkor még több faszeszt. A saját pálinkámat többre tartom mint bármilyen más tömény szeszt.

Előzmény: Törölt nick (89574)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89574

Az optikus gyártja a fehérbotot ?

Előzmény: snapszmester (89573)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89573

Mi ezzel nem foglalkozunk, megisszuk faszesszel együtt. Az optikusoknak is élni kell valamiből.

Előzmény: Törölt nick (89570)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89572

Hálásan köszönöm Snapszermester szóbeli oktatását. Most beszéltem vele telefonon, és megértette a kemény kobakommal az olajleválasztó lényegét.  Valószínűleg azért nem értettem, mert nagyon kezdő vagyok, és nem vagyok tisztában olyan dolgokkal, amikkel ti már igen. Ezért leírom itt az én kezdő agyam számára lefordítva a működési lényeget. Egyben arra kérném a reggeli segítségben naponta megjelenő linkek tulajdonosait, hogy fűzzék be a vonaatkozó szövegrészeket a linkek megfelelő helyeire gondolván a hozzám hasonló NAGYON KEZDŐ pálinkabarátokra is.

 

Nos, szóval azt nem értettem, hogy mi lesz a kezdeti fél liter hűtővízzel.  Hát Snapszermestertől megtudtam, hogy egy bizonyos idő után ez a folyamatosan alszesszel híguló hűtővíz teljesen átcserélődik alszeszre, és átfolxik a gyűjtőedénybe, mint az alszesz, immár szerves része. A lényeg a mennyiségben van. És ezt nem mondtátok.  Tehát nagy, több száz literes üstnél ez a hűtő akár 10 literes is volna. Merthogy csak a kezdetben igen tömyén alszeszt kell visszahígítani, hogy belőle az olaj kiváljon. Mire a kerdeti "tömény" hűtővíz felhígul, addigra már nincs szükség hígításra. Tehát a készülék és a folyamat önszabályzó, tudja a dolgát. :-)))))

 

Még egzser köszönöm Snapszermesternek, hogy megvilágította az elmémet, és mindenkinek köszönöm a türelmét, aki próbálta megértetni velem a fenti folyamatot.

 

Jó nedűt: In Lak'ech

benchmade Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89571

Mikor és milyen állapotban kell leszedni a birset? Kell utóérlelni, vagy megkell várni míg a fán megérik? Bár addigra gondolom rengeteg lepotyogna.

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89570

A házipálinkák faszesz tartalmáról tud valaki uj statisztikát?!

bobyvankenobi Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89569

Rájöttem közben, hogy neki sok fája van és hamar megtelik az edénye... :)

 

Írtad, hogy amint a "kotyogár ritka lesz....". Ezek szeritn van kotyogód az edény tetején ?

Előzmény: fehérkutya (89535)
bobyvankenobi Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89568

Időközben rájöttem, hogy édesapám esetében azért volt jó a 120 literes hordó, mert 14 szilvafáról szedte a gyümölcsöt, így neki megtelt a hordó rövid idő alatt :)

 

50 literes főzőm van, amibe kb 40-42 liter cefért szoktam rakni. Akkor ha 50 literes edényt szerzek és 80 %-ig töltöm gyümölccsel az jó lehet ? Jó lenne ha egy edény egy főzet lenne.

Előzmény: barkócza (89562)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89567

... nem spriccol bele a pálinkába az a maccska?? -(

Előzmény: Szkajvolker Lajos (89555)
bobyvankenobi Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89566

Már értem mit értesz az alatt, hogy minden reggel segítetek :D

Előzmény: sogi01 (89565)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89565

        vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (89471)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89564

Én a másodikat választanám. Mellette szól a keverő + üstház + normális méretű hűtő (kevesebb parasztvakítás - több gyakorlatiasság).

Előzmény: Garolca (89563)
Garolca Creative Commons License 2013.09.13 0 0 89563

Sziasztok!

 

Szeretnék hamarosan vásárolni egy kisüstöt! A helyzet az, hogy még nem döntöttem el, hogy melyik legyen az alábbiak közül:

http://rezpalinkafozo.hu/termek.php?product=duplaf20l_palinkafozo20l

vagy 

http://palinkafozokazan.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=28:billens-palinkafz-60-literes-kevervel-komplett&catid=2:palinkafz-keszuelekek

 

Mi a véleményetek ezekről? Melyiknek jobb a kialakítása?

Van valakinek ezekhez tapasztalatat, esetleg tudtok ajánlani hasonlót?

 

Előre isnagyon köszönöm!

barkócza Creative Commons License 2013.09.12 0 0 89562

Azért egy hétnél tovább az általam leírt módszerrel se gyűjtsd a cefrét, egy hét után kezdjél újat. Több kisebb hordóval, vödörrel jobban jársz, mint egy naggyal, ha lassan jön össze a gyümölcsöd. Sőt, másfél hét múlva már főzheted a cefre elejét, és akkor már fölszabadulnak az edényeid.

 

Édesapád idejében más volt a pálinkakészítés célja, inkább kármentés. Ma több időt tudunk ráfordítani, és jobban elviseljük, ha a rossz gyümölcsöket kidobjuk. Tiszteletlenségnek hangzik, de hidd el, jobb pálinkád lesz, mint édesapádnak volt.

Előzmény: bobyvankenobi (89513)
barkócza Creative Commons License 2013.09.12 0 0 89561

Nem azért tiszta az először lejövő alszesz, mert nincs benne kozmaolaj. Nagyon is ott van, de a nagy alkoholtartalmú oldatban (60-70%) jól oldódik, ezért tiszta. Azért kell kihigítani, hogy  kicsapódjon.

Előzmény: In Lak'ech (89526)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.12 0 0 89560

kulcsszó a hideg... hideg vízzel teli szűrőben ,kiül az olaj  az alszesz tetején... és ezt kell leszedni.

Előzmény: In Lak'ech (89556)
csalitos Creative Commons License 2013.09.12 0 0 89559

   Nagyon vulgárisan, mint az olaj a vizen. Kb. egy kicsit, majdnem. Az a jó, ha minnél kevesebb.

Előzmény: In Lak'ech (89556)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.12 0 0 89558

Hát, igen.

Miért ne keveredne a vízzel a pálinka? A kivált olajnak nem kell keveredni.

Előzmény: In Lak'ech (89556)
csalitos Creative Commons License 2013.09.12 0 0 89557

   Nem bírok a rajzoló programmal, megpróbálom elmagyarázni. Végy egy dobozt, mérete legyen 200x100x100 mm. A tetejétől számitva 8-10 mm-re fúrj egy lyukat a 100x100-as oldalán és szerkesszél bele egy csövet úgy, hogy a víz ezen a csövön ki tudjon folyni. A hosszabik dobozoldalt osszad négy részre. Rekeszd el a dobozt az egynegyed részénél úgy hogy a válaszfal kb. 1-2 mm magasan legyen a doboz aljától. A cső a kisebbik rekeszből vezesse al a folyadékot. A nagyobbik részbe folyik az alszesz. Kész a kormás olajleválasztó.

   A nagyobb részben felúszik a kozmás olaj és ott összagyűlik. A többi rész a gát alatt átfolyik a kisebb részbe, onnand a csövön a gyűjtőbe.

   Minden jót

   Józsipapa

Előzmény: csalitos (89547)
In Lak'ech Creative Commons License 2013.09.12 0 0 89556

Igen, igen, ez rendben van. De a víz miért nem keveredik el a befolyó alszesszel???? A működését nem értem. Valami fajsúlykülönbséges történet van a dologban? Már annyian próbáltok segíteni, hogy teljesen hülyének érzem magam. Talán nem véletlenül...:-)

Előzmény: sogi01 (89552)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2013.09.12 0 0 89555

Nos. A kiömlő csonk srégan van elvágva, és ugy van a sörös aljára hegesztve, de nem a közepéről indul joval kijebb, ami benne marad azt kiszoktam söpörni a csőbe egy arra használt szivaccsal. A  felső perem maga a hordó anyaga, tehát van a bojler és ennek a közepéből kivágtam egy darabot, a tetejére meg akkora lukat vágtam h pontosan ráférjen a sörösre. Kattints a nevemre és a hsz-ok között van sok kép róla még.

 

Előzmény: G.á.b.o.r. (89542)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.12 0 0 89554

Az a sokpolcos imazsámoly egy külön tanulmány :))))

Előzmény: truffle (89543)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.12 0 0 89553

Hosszú volt az előjáték, de annál édesebb a beteljesedés! ;)

 

Előzmény: truffle (89543)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.12 0 0 89552

Bocsánat Rézmüves mester!

 

 

 

 

Ezt az edényt töltöd hideg  vizzel!

Jobb oldali rekeszbe folyik az alszeszesz.

Tetején kiül az olaj..alul átfolyik az alszesz...

Előzmény: In Lak'ech (89541)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.12 0 0 89551

...csak az én ajjándok szilwapáleszemet ne!! -))

Előzmény: In Lak'ech (89550)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!