Egyértelműen vadkörte. A Tisza árterében (nem mondom meg hol :), van egy kb 150 éves ültetvény, plusz a magoncai. Minden évben én szedem össze őket, a kutyának sem kell. Frissen az íze értékelhetetlen, pálinkája az egyik legkiválóbb (szerintem). Szóval a helyedben nem hagynám ki
Köszi Miklós1, ez akkor a vastaggallyú lehet. Kár hogy csak most fedeztem fel,nagyon sok ott pusztult alatta, de még talán vagy 15kg-ot a fáról meg tudok menteni.
Nem merem megvárni hogy szottyosodjon és csak utána cefrézzem,megcsinálom azonnal tekintettel a kicsi és már nem pótolható mennyiségre.
A pihentetést azért nem vettem bele az egyszeregybe, mert nincs olyan fontos tennivaló vele, amivel el lehetne rontani a pihentetést. Egyedül a napokban olvasott nyitott üvegben pihentetést nem javasolnám, egyébként lehet pihentetni:
-Demizsonban 60%-ig töltve, vagy tele
-Üvegekbe töltve helyet hagyva vagy teletöltve
-Lazán rátett dugóval, kupakkal
-Szorosan bedugva és időnként 5percre kinyitva
-Hűvösön és melegen
Lényeg az, hogy a legtöbb friss pálinka tényleg kisimul 1-2 hónap alatt és nem sokat befolyásol ezen, hogy a fentiek közül melyik hókuszpókuszt alkalmazzuk.
Teljesen jó ahogy csinálnád! Ezek az értékek csak tájékoztató jellegűek. A gyakorlati tapasztalásod ad majd igazán választ az aggályaidra. Lényeg, h. valamelyest érintkezzen levegővel, azaz, ne legyen az üveg teljesen feltöltve.Szerintem ha félig van vagy 3/4-ig nincs meghatározó jelentősége! Kb. 3 hónap a pihentetési idő.(mármint, ha marad addigra egyáltalán mit pihentetni...:-)
sziasztok! Tegnap este szilvát cefréztünk, borélesztővel. Ma reggel néztem, de 1-2 buborékon kívül semmi pezsgés nem láttam, és még nem is dobott fel semmit a tetejére. Sajnos ezeknek a hordóknak csak kint volt helyük, ughogy gondolom ez már a borélesztőnek is kevés. Van valami másfajta élesztő, amit ilyenkor érdemes beletenni?
Amikor a fentiek szerint megtörtént a pálinka fogyasztási alkoholtartalomra való beállítása (hígítása), a sokkolt pálinkát pihentetni, nyugtatni kell:sötét helyiségben, szobahőmérsékleten, oxigén jelenlétében, 1-3 (vagy ennél is több) hónapig üvegballonban kell tárolni oly módon, hogy a tárolóedényt csak 75 %-áig töltjük meg és csak lazán zárjuk le az üveg száját, hogy a levegő tudjon közlekedni! /pezsgős, műanyag dugót használok, parafa dugó helyett/
Valahol meg azt olvastam, elég ha pihen a tárolóedényben, tehát NEM kell levegőztetni. Ha nincs lezárva, elkezd párologni az alkohol.
Tehát a kérdés a következő, tényleg érdemes levegőztetni, vagy zárjam le koppra?
Ha egy 50 literes üvegbe kb. 30 liternyit, mivel csak annyi van, (60%-os töltöttség), az probléma? Öntsem kisebbe?
Ezt a 75%-os töltöttséget érdemes figyelembe venni?
Röviden: Ki hogy pihenteti?
Előre is köszönöm a hasznos infokat. (Gyakorlati pálinkafőzés.pdf-ben nem találtam erről információt)
Idézet Az év fája- 1998 című kiadványból (összeállította Szmorad Ferenc):
"A vadkörte változatos faj, melyet két, egymás között folytonos alakváltozatosságot mutató alfajra osztanak. A nálunk gyakoribb és Közép-, illetve Kelet-Európára jellemző ssp. pyraster levelei ép szélűek, vagy csúcsi részen finoman fűrészesek, kifejlődve kopaszak. Ennek az alfajnak a magháza kopasz, termése gömbölyded. A nálunk csak átmeneti alakokkal képviselt és Nyugat-Európára jellemző ssp. achras levelei kihegyesedő csúcsúak, határozottan és körben fűrészes szélűek, kifejlődve maradóan molyhos fonákúak. A magház itt molyhos, termése nyakas körte alakú. TERPÓ ANDRÁS az 50-es években a hazai vadkörte populációkból számos változatot és formát írt le, elsősorban a levélalak, levélszél, szőrözöttség, termésalak és terméskocsány hossza alapján. A vadkörte nem csak a nevezéktannál említett nemes körte fajtákkal hibridizálódik, hanem a többi őshonos körtefajunkkal is. Így a fokozottan védett magyar vadkörtével (Pyrus magyarica), melyek hibridjét KÁRPÁTI ZOLTÁNról, a Kertészeti Egyetem botanika-professzoráról Pyrus x kárpátiana névre keresztelte TERPÓ ANDRÁS. Ez a hibrid, miként a magyar vadkörte is, rendkívül ritka. Gyakoribb viszont a másik védett körtefajunkkal, a vastaggallyú körtével (Pyrus nivalis) alkotott hibrid, mely Nyugat-Dunántúlon és Burgerlandban az előbbi szülőfaj génkészletének feloldódása miatt állandósulni is tudott. Ez az osztrák körte (Pyrus x austriaca), melyet sózókörte vagy fekete körte néven - főleg az Õrségben - termesztenek is. A hazai átmeneti körtealakok között nehéz eligazodni, de mint a nemesítés genetikai erőforrásai és kultúrtörténeti reliktumok valamennyien természetvédelmi oltalom alatt állnak."
Szóval az ssp. pyraster lehet a képen. Pálinkája a legjobbak között van.
Látszik, hogy nem olvasod az egyszeregyet, a szénszűrés a 16. oldalon van leírva, a hígításhoz használható vizek meg a 11.oldal tetején a vörös sorokban.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Rázd le, és vidd haza, de csak az épekeket. Otthon várd meg, amíg megszotyósodik, és akkor cefrézd. A szemek egy része inkább rohad, azokat, sajnos, szemenként ki kell válogatni.
Nagyapád találta pel a permetezést, vagy a rézgálic gombaölő hatását? Valami itt nem stimmel. University of. Southampton alapítás éve 1902. (egyetemi státuszt 1952-ben kapott). Révai Lexikon "peronoszpora" címszó alatt tárgyalja a rézgálicos (bordeauxi keverék), grünspános (rézacetát) oldatok gombafertőzések megelőzésének fontosságát, hivatkozva 1830 és 1872 évi irodalmakra. Mikor születet nagyapád?
Szerintem nincs. Múltkor találtam a házban, az egyik szekrényben egy enzimet, amit hűtőben kellett volna tárolni. (asszony műve volt, elásta...) Ráadásul a szavatosságából is már csak 3 hónap lett volna hátra az 1 évből. Egyszer már fel volt bontva, használtam belőle valamikor, jó régen egy keveset. De mivel elfogyott a hűtőben tartott ugyanilyen enzim és erre ráleltem, próba-szerencse alapon megpróbáltam használni. Működött, ugyanúgy, mint a hűtőben tárolt, semmi baja nem volt, pedig jó fél évet egy meleg szekrényben töltött.
Gondba vagyok, hogy mit írjak, hogy ne legyen reklám.
Vettem ma egy Ever-vel kezdődő és zym-re végződő (Color) pektinbontót, a mélyhűtőben várakozó körtémhez.Használta már valaki? Rákerestem a fórumon és két hsz említi,meg egy pár válasz, de úgy igazán véleményt nem találtam. Az L betűs HC-t akartam venni, de a boltos áttért ennek a forgalmazására. "Mongyuk ócsóbb is" ez tény, de félek tőlle. Lehet nagy különbség?
Eddig a szilvához a kedvezőbb árú csepegtetős-t használtam a körte, almához a L HC-t.
Köszi! Már rég meghaltam volna, ha veszélyes lenne. Szőlőmről mi a véleményed? Jó lehet ez a kihozatal, vagy, nem annyira? Ennél a hordónál amit szedtem, nagyon száras volt, a fehérek felét levitte a peronoszpóra, a kékek viszont nagyon szépek, egészségesek voltak, kb. fele-fele arány a fehér és a kék.
Nekem van egy vadkörtefám, aminek termésmérete alig nagyobb a cseresznyénél. Kb 1 hete érte le. Az is nagyon fanyar, amíg héjig nem barnul ( belülről ). Barnulás után kellemmes mazsolás.
Pálinkája is fanyar kissé. Én le szoktam szárazni, szár már több fanyarságot ne addjon hozzá. Kihozatala elég jó, viszont cefre alig lesz folyósabb, mint a törköly, zörög a hordőban.
Már megint a roppant intelligens ujságírók.....akik mindenből tudnak szenzációt csinálni. Az én nagypapám, jóval a Southamptoni Egyetem kutatói előtt rájött, hogy a rézvegyületek hatékonyan pusztítják a gombákat. Ezért permetezte a szőlőt rézgáliccal.
Ma találtam egy erdőszélén.Ami a fa alatt van az már értékelhetetlen, ami a fán van az meg úgy összerántja az ember száját hogy meg sem bír szólalni!:)Vadkörtének saccolom, mert az alakja ugyan almára hasonlít, de az íze minden fanyarsága ellenére körte!:)
Megvan az új üstház a főzőmhöz, összegyűjtöttem rá a lóvét, ma hoztam el. Eddig úgy néz ki megérte a befektetést, nem füstöl, szép, végre szabályozható a levegő-beömlés, és alighanem jól működik a beépített leégésgátlója is.
Holnap megmutatom, hogyan néz ki, nem csináltam még képet róla. Lényege, hogy az üst nem érintkezik közvetlenül a lánggal, van benne egy állítható magasságú terelő-lemez, az üst alja és a lemez között van 1-2 cm levegő. Ezt lehet nagyobbra is állítani, de szerintem bőven elég ez a legfelső beállítás. Körben az üst oldala sem kap közvetlen lángot, csak felszálló meleg levegőt, füstgáz formájában.
Nekiálltam lefőzni a teljes szőlő cefrémet, 50 liter cefréből lett 8,5 liter 40-41%-os alszeszem. 62%-on indult meg, nagyon sokáig 50-55%-os jött, majd 35%-nál lelassult a folyás, itt már gyorsabban csökkentek a %-ok, mint előtte, hiába tüzeltem erősebben 20%-lejövőig bírtam csak szedni. Azt hiszem ez lesz a hőterelő lemez hátránya.
Hagy valamennyit a cefrében, de a légrés megvéd a túl erős tüzeléstől, leégéstől. De majd az igazi próba az almánál lesz, az még odébb lesz.
A múlt vasárnap 17. óra körül, kaptam kb. 15 kg. paradicsomot befőzésre.
Mivel igen nagyon korán kelek és előtte legalább a körmömet illik rendbetenni, már nem volt lehetőségem befőzni, ezért az udvaron, a szabadban tároltam.
Ma kezdtem hozzá. Kb. a fele tönkrement.
Lehet, hogy jobban jártam volna, ha rögtön lecefrézem?
Az általánosan elfogadott vélemény szerint a metanol a pálinkafőzés elején lejövő párlatban feldúsul, és ha ezt külön szedjük, a párlatban nem lesz magas a metanoltartalom. A kísérleti eredmények sajnos ezt nem támasztják alá. Az igaz, hogy a párlat elejének a metanoltartalma magas, de ez a rézeleje a cefrében lévő összes metanolnak csak a töredékét tartalmazza. Egyszerű pálinkafőző készülékkel tehát nem lehet megszabadítani a pálinkát a túl sok metanoltól. Ha a cefre nem elég jó, magas benne a metanol, vagy másképpen fogalmazva alacsony az etanol, akkor abból nem lehet megfelelő metanoltartalmú, jó párlatot készíteni.
Mivel a metanol mennyiségét az etanolra vonatkoztatjuk, a magas metanoltartalmú párlatot csak úgy lehet ihatóvá tenni, ha felhígítjuk olyan párlattal, amiben a metanoltartalom alacsony. A vizes hígítás nem vezet eredményre, mert az nem változtatja meg a metanol - etanol arányát.
A pálinkában szennyezőként előfordulhat:
- metanol
- akrolein
- acetaldehid
- hidrogén-cianid
- réz
A metanolból a maximális megengedett mennyiség 4 g/l 40%-os pálinka esetén.
Amúgy a metanol antidótuma (ellenmérge) az etanol, tehát kis mennyiségű metanol nem ártalmas sok etanol jelenlétében.
A beidézett szöveg úgy baromság, ahogy van. Olvasd el a belinkelt tanagyagokat, vagy keress vissza a hozzászólásokban. A metanollal való riogatás pedig egyszerűen a hivatásos szeszgyártók propagandájához tartozik.
Azt olvtam a neten, hogy balszerencsés esetben kevés faszesz is okozhat teljes vakságot!
...és a májat mégjobban rongálja, mint az alkohol!
Meg ezt:"A pálinkából nem keletkezik a metanol, hanem már benne van a cefrében!!! Azt csak lepároljuk onnan!A rézeleje biztosan sok metanolt tartalmaz, de az kb. 1-2 dl max.Mindamellet sok egyéb retket is!Sajnos a metanolról nem írtak a szakik az oldalakon, ahol jártam ezügyben.Viszont a házipálinka főzésnél tutti lehet metanolt készíteni csak a fűtést kell még alacsonyabbra venni, a hűtést meg még nagyobbra.A metanol könnyebben illan el, mint az etanol, ez evidens a köztük lévő forráspontkülönbség miatt,azonban a pálinkafőzés akkor kezdődik, mikor a cefre felforr...no eddigre a metanol nagyrésze szerintem már a levegőben van!Ha nem engednénk felforrni és mondjuk 60 fokon tartanánk, akkor sztem több metanolt lehetne nyerni belőle...de ez csak fikció.Hiába vagyok vegyész, ezt a részt nem tanítják tüzetesen....talán a páleszfőző se tudja, Főleg aki házilag lábasból, meg slagból eszkábál ilyen cuccot, hogy mi miért és hogy, csak azt tanulta meg, hogy mit kell és mit nem csinálni, de, hogy miért és hogyan tudja másik irányba eltolni a dolgot, azt nem!"
Az alkohol fogyasztás jár némi kockázattal. Ha wiszkit iszunk fenolt is nyelünk, ha szlovák szeszt akkor még több faszeszt. A saját pálinkámat többre tartom mint bármilyen más tömény szeszt.
Hálásan köszönöm Snapszermester szóbeli oktatását. Most beszéltem vele telefonon, és megértette a kemény kobakommal az olajleválasztó lényegét. Valószínűleg azért nem értettem, mert nagyon kezdő vagyok, és nem vagyok tisztában olyan dolgokkal, amikkel ti már igen. Ezért leírom itt az én kezdő agyam számára lefordítva a működési lényeget. Egyben arra kérném a reggeli segítségben naponta megjelenő linkek tulajdonosait, hogy fűzzék be a vonaatkozó szövegrészeket a linkek megfelelő helyeire gondolván a hozzám hasonló NAGYON KEZDŐ pálinkabarátokra is.
Nos, szóval azt nem értettem, hogy mi lesz a kezdeti fél liter hűtővízzel. Hát Snapszermestertől megtudtam, hogy egy bizonyos idő után ez a folyamatosan alszesszel híguló hűtővíz teljesen átcserélődik alszeszre, és átfolxik a gyűjtőedénybe, mint az alszesz, immár szerves része. A lényeg a mennyiségben van. És ezt nem mondtátok. Tehát nagy, több száz literes üstnél ez a hűtő akár 10 literes is volna. Merthogy csak a kezdetben igen tömyén alszeszt kell visszahígítani, hogy belőle az olaj kiváljon. Mire a kerdeti "tömény" hűtővíz felhígul, addigra már nincs szükség hígításra. Tehát a készülék és a folyamat önszabályzó, tudja a dolgát. :-)))))
Még egzser köszönöm Snapszermesternek, hogy megvilágította az elmémet, és mindenkinek köszönöm a türelmét, aki próbálta megértetni velem a fenti folyamatot.
Időközben rájöttem, hogy édesapám esetében azért volt jó a 120 literes hordó, mert 14 szilvafáról szedte a gyümölcsöt, így neki megtelt a hordó rövid idő alatt :)
50 literes főzőm van, amibe kb 40-42 liter cefért szoktam rakni. Akkor ha 50 literes edényt szerzek és 80 %-ig töltöm gyümölccsel az jó lehet ? Jó lenne ha egy edény egy főzet lenne.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Azért egy hétnél tovább az általam leírt módszerrel se gyűjtsd a cefrét, egy hét után kezdjél újat. Több kisebb hordóval, vödörrel jobban jársz, mint egy naggyal, ha lassan jön össze a gyümölcsöd. Sőt, másfél hét múlva már főzheted a cefre elejét, és akkor már fölszabadulnak az edényeid.
Édesapád idejében más volt a pálinkakészítés célja, inkább kármentés. Ma több időt tudunk ráfordítani, és jobban elviseljük, ha a rossz gyümölcsöket kidobjuk. Tiszteletlenségnek hangzik, de hidd el, jobb pálinkád lesz, mint édesapádnak volt.
Nem azért tiszta az először lejövő alszesz, mert nincs benne kozmaolaj. Nagyon is ott van, de a nagy alkoholtartalmú oldatban (60-70%) jól oldódik, ezért tiszta. Azért kell kihigítani, hogy kicsapódjon.
Nem bírok a rajzoló programmal, megpróbálom elmagyarázni. Végy egy dobozt, mérete legyen 200x100x100 mm. A tetejétől számitva 8-10 mm-re fúrj egy lyukat a 100x100-as oldalán és szerkesszél bele egy csövet úgy, hogy a víz ezen a csövön ki tudjon folyni. A hosszabik dobozoldalt osszad négy részre. Rekeszd el a dobozt az egynegyed részénél úgy hogy a válaszfal kb. 1-2 mm magasan legyen a doboz aljától. A cső a kisebbik rekeszből vezesse al a folyadékot. A nagyobbik részbe folyik az alszesz. Kész a kormás olajleválasztó.
A nagyobb részben felúszik a kozmás olaj és ott összagyűlik. A többi rész a gát alatt átfolyik a kisebb részbe, onnand a csövön a gyűjtőbe.
Igen, igen, ez rendben van. De a víz miért nem keveredik el a befolyó alszesszel???? A működését nem értem. Valami fajsúlykülönbséges történet van a dologban? Már annyian próbáltok segíteni, hogy teljesen hülyének érzem magam. Talán nem véletlenül...:-)
Nos. A kiömlő csonk srégan van elvágva, és ugy van a sörös aljára hegesztve, de nem a közepéről indul joval kijebb, ami benne marad azt kiszoktam söpörni a csőbe egy arra használt szivaccsal. A felső perem maga a hordó anyaga, tehát van a bojler és ennek a közepéből kivágtam egy darabot, a tetejére meg akkora lukat vágtam h pontosan ráférjen a sörösre. Kattints a nevemre és a hsz-ok között van sok kép róla még.