Keresés

Részletes keresés

Wayan Creative Commons License 2000.02.07 0 0 494
Nálunk, mivel nehéz étel nagyon ritkán van és nem is én szoktam csinálni, de annyit tudok, hogy puhára kell párolni-főzni a finom húsos csülköt és azután kell megsütni pirosra, ropogósra. Mi le szoktunk menet közben szedni a zsírjából, ami kisül. Meg vörösborocska is megy alá. Meg sok hagyma és krumpli. Emellet - ha lúd, akkor legyen kövér alapon - még lisztezett sült hagyma is kerül hozzá, mint a hagymás rostélyoshoz.
Előzmény: Törölt nick (493)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.07 0 0 493
Sziasztok!

Csülök pékné módra rejtelmei - volt már róla szó e topicban, vagy sem? Ha igen, akkor elkerülte a figyelmemet és akkor tereljetek a helyes útra, ha meg nem, akkor ki hogyan szokta?

Üdv, Cic

joy Creative Commons License 2000.02.05 0 0 492
Most figyeltem csak a szólásszámlálóra. Lassan elérjük az 5C-t, pedig nem is anyázós a topic!
HURRÁ!
Éljenek a konyhamalacok!
joy Creative Commons License 2000.02.04 0 0 491
Fasírtokhoz:
Én speciel hús-tejeszsömle-tojás-dinsztelt hagyma,zöldzöld-fokhagyma-só-bors-csipet piripaprika- alappal kezdem. Van, hogy be is fejezem.
Azonban szoktam nyers krumpilit belereszelni, vagy sajtot kockázni, de gyufaszál répa-gyökér,kelkáposzta, stb is került már bele. A legutóbbi ökörség erősen kitekert aprított savanyúkáposzta volt, de akkora sikerrel, hogy a hétvégén megint az lesz.
Egybensült->stefánia:Én is szeretem, ha márványos, ezért 2 letisztított csirkemájat, fölcsíkozott és előfőzött répa-gyökér-karalábokat(ezeket a levesből lopom ki), csemegeubit, cukkinit szoktam beletenni hosszában, de öszzevissza, és nem túl sokat. Előtte a koltát vékony baconszeletekkel bélelem ki, és a masszát be is takarom vele.
Szeletelni valóban csak hülés után szabad!
joy Creative Commons License 2000.02.04 0 0 490
Csomómentes habarás:
Kistálban a tejfölbe búzakeményítőt teszek, habverővel óvatosan símára keverem, majd folyamatos keverés közben 1-2 merőkanálnyi lével előmelegítem-hígítom, majd ezt beleöntöm -szintén folyamatos keverés mellett- a levesbe, és fölforralom.
Van olyan tejföl, ami eleve csomós. Helyette inkább tejjel csinálom a habarást, és a legvégén pár csepp citromlével savanyítom, ha kell.
A Sole 20-as tejfölt szoktam leggtöbbször venni, mert abban még nem csalódtam.
Egyébként joghurttal is lehet habarni.
Lényeg a habverős símára keverés, és a melegítő hígítás!
joy Creative Commons License 2000.02.04 0 0 489
Vékonyra szeletelő: műanyag szerkentyű - a mienk fehér, nem ">" alakú, de cserélhető vágólapok vannak benne, amik bevagdossák hosszába a darabolandót, azután a nagy penge keresztbe metszi. !Vigyázat! 2 centi távolságból célszerű a szerkentyűhöz adott tüskös micsodával folytatni a darabolást!
Én a Tescoban láttam legutóbb a konyhafölszerelések között, de volt a Corában is(Szegeden).
Előzmény: Olgy (468)
abraxas Creative Commons License 2000.02.04 0 0 488
Rakott dolgok rulez :o)
Főleg a darálhúsos-rizses verziók soooooook tejföllel
Mulan Creative Commons License 2000.02.04 0 0 487
Rakott zsemlye
Őgy rémlik, egyszer mér emlegettem ebben a topicban a felfújt zsemlye minősége következtében kínomban feltalált, de bevált recipeként.
Előzmény: Maminti (485)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.04 0 0 486
Üdv Mindenkinek!

Kicsit off leszek, mert ez végül is nem a macskaetető topic, csak annyit akartam hozzáfűzni, hogy az enyém is bezabálja a zöldséget ha a kajamaradékban az is jut neki, amúgy meg nem tudom mit kapkodnának a konzervkajás cégek a szívükhöz, amikor a szárazeledel "echte" gabona, csak lepermetezik valami hús ízű lével, hogy valami vonzó is legyen benne. :-)))

Rakott dolgok "füstölgése" - nekem (gyorsan le is kopogom) még nem nagyon volt ilyenben részem. Sőt, amikor pl. rakott kruplit csinálok akkor eleve szándékosan hagyok kilógni (a kruplin kívül ugyebár) egy pár karika főtt tojást is, mert imádom amikor ropogóssá változik. :-)) Meg is éheztem...

Üdv, Cic

Előzmény: Maminti (485)
Maminti Creative Commons License 2000.02.03 0 0 485
Hát, az is igaz, hogy erősen domborodott az a virsli... :) Viszont körülnéztem, semmi nem fröcskölődött/esett ki a jénaiból, ami ezt az örömtüzet okozta volna...

Egyébként a macsekok nagyon is szeretik a zöldségféléket, állítólag a sütőtökért bármire hajlandóak. Noha ezt még nem próbáltam ki, de látván a kelbimbó sikerét, nem csodálkoznék rajta... :))) Ha ezt látták volna a konzervkajás cégek, vizes borogatással a szívükön kellett volna újraéleszteni őket... :)))

Rakott zsömlye?

Előzmény: Mulan (484)
Mulan Creative Commons License 2000.02.03 0 0 484
Macsek kelbimbót? Az tényleg extra lehetett :-))))))))))

Egyébként azt hiszem, a rakott akármi is kimeríthetetlen téma, és nagyon jókat lehet összehozni VAM alapon is. Úgyis fejtörőkém volt a mai vacsora ügyében, most döntöttem: rakott zsömlye lesz.

Viszont én még soha nem tapasztaltam, hogy azért füstöljön, mert nem teljesen fedte be szósz, pláne előbb, mint a sajt. Nem lehet, hogy az a virslikarika egyébként is erősen kilógott a sorból? (Én sütőből-füstöt csak úgy szoktam csinálni, hogy valami kiloccsan/kifröccsen a tepsiből. Májnak, hurkának pl. egyenesen hobbija teleköpködni a sütőt. Azután szellőztetünk, és sütősúrolás :(((()

Előzmény: Maminti (481)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.03 0 0 483
Speciel a debreceniben láttam, de szerintem bármelyikben kapható, pontosabban vehető.
Előzmény: Olgy (482)
Olgy Creative Commons License 2000.02.03 0 0 482
Kedves Cicvarek!
melyik Metróban, merthogy több is van!
Előzmény: Törölt nick (476)
Maminti Creative Commons License 2000.02.03 0 0 481
Kedves Cicvarek, köszi szépen a májfasírtos receptet, főleg azért, mert ezek szerint azok is kedvelik, akik egyébként nem nagy májfogyasztók. Mindenképpen kiprósza!

Tegnapi alkotásom rakott kelbimbó volt virslivel és sajttal. Ez azért is volt különleges, mert először csináltam rakott valamit, először használtam jénait, először ment tele füsttel a konyha (tanulság: a tejfölös, reszelt sajtos "bundának" teljesen be kell takarnia az utolsó sort; egyetlen darab virslikarika füstölte tele a konyhát) és mindezek ellenére előszörre sikerült! :)))) Egyre jobban megkedvelem a főzést... :)

Ui: ez a kel(l)bimbós dolog annyira sikerült, hogy két, tüzesen szimatoló macskaorr társaságában ettünk, s a végén a nekik hagyott kóstoló kelbimbóstul, virslistül, tejfölös-sajtos szószostul pillanatok alatt eltünt... :)))

Törölt nick Creative Commons License 2000.02.03 0 0 480
De igen!! :-))) Csak azt hittem, valami más jelentése is vannak annak, amit leírtál... :-)) Nem baj, így futottam két fölösleges kört. :-))
Előzmény: Mulan (479)
Mulan Creative Commons License 2000.02.03 0 0 479
Az általam érdeklődésre méltatott topicok közül a nyolc legfrissebb jön fel a fejlécben, ha bejelentkezem. Nálad nem?
Előzmény: Törölt nick (478)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.03 0 0 478
Mulan!
Tény és való, hogy ma az átlagosnál gyengébb az agyam felfogó képessége, de az utóiratot nem egészen értem. :-))

Cic

Előzmény: Mulan (477)
Mulan Creative Commons License 2000.02.03 0 0 477
Kösz, Cicvarek!

Ime bizonyság: a fasírt tényleg tág fogalom

Egyéb megj:
1. májjal bütykölni tényleg véres munka, de nem megéri?:)))
2. keserű vagy fűrészpor- ill. bocskortalp állagú csak akkor lesz a máj, ha rosszul bánnak vele

Ps: és OFF: külön kösz, mert már kezdtem azt hinni, hogy csak politika van a kedvenceimben

Előzmény: Törölt nick (474)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.03 0 0 476
A Metro Áruházban láttam valami ehhez hasonlót, megint kezdik szerintem felkapni. Igazából nem néztem meg közelről mert már nem érdekel, ugyanis nekem is van már egy több évvel ezelőtt beszerzett kütyü. :-)) Egyébként tényleg nagyon hasznos kis bizgentyű.

Cic

Előzmény: Mutterfly (475)
Mutterfly Creative Commons License 2000.02.03 0 0 475
Kedves Olgi!

Az én kütyüm már kb.10 éves,ha nem több.
Műanyag "házban" jó éles, V alakú kések,ide lehet
a különböző betéteket belecsúsztatni.
Életem egyik legjobb beruházása.
Mostanában nem láttam,bár nem is kerestem.
Üdv.mf

Előzmény: Olgy (473)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.03 0 0 474
Szia Mindenkinek!

Teljesíteném ígéretemet, amelyet valamelyik nap tettem a májfasírtra vonatkozóan. tehát:

Májfasírt (4 személyre)

30 dkg sertésmájat húsdarálón ledarálunk (nem kell megijedni, egy kicsit "gusztustalan" lesz). 3 db közepes méretű krumplit lereszelünk a sajtreszelőn és kinyomkodás után bele a májba. 1 fej vöröshagymát apróra vágva, sót, borsot, vegetát, 2 tojás sárgáját, 2 szelet tejbe áztatott, majd kinyomkodott kenyérszeletet, 2 ek prézlit és a tojások felvert habját mind-mind belekeverjük a májas masszába.
Ez így pihen kb. 20-25 percet. Ez idő alatt egy nagyobb mennyiségű fokhagymát apróra szoktam zúzni és megcsinálom a mártást a tetejére (olajon liszt pirítva, 1 pohár tejföllel és kevés tejjel felöntve, só, bors, vegeta bele, közepes sűrűségűre főzve).

Forró olajba evőkanállal belerakosgatom a májas "trutyit", nem kell meglepődni, de alig sűrűbb egy jó sűrű palacsintatésztánál. Megsütöm, amikor egy adag kisült, kiszedem a tálra, mindegyik fasírt tetejét (mely fasírt inkább lepényforma, mert lapos) gazdagon megpakolom zúzott fokhagymával és megöntözöm a tetejét a mártással. A következő adagot ennek a tetejére szedem, eljárás ugyanaz.

Jó étvágyat hozzá és azoknak is tudom ajánlani, akik amúgy nem nagyon szeretik a májat, mert nincs meg már az a kesernyés mellékíze, de szerintem nagyon finom. :-))

Üdv, Cic

Olgy Creative Commons License 2000.02.03 0 0 473
Kedves Mutterfly!
Hol lehet olyan kütyüt kapni a répéhoz, vevő lennék rá!
Mutterfly Creative Commons License 2000.02.02 0 0 472
Kedves Mulan!

A tippjeid alapján elkészített , gombával dúsított fasírtot 3 db gyermekem
őrült sebességgel habzsolta be. Pitában tálaltam,sajt-és uborkakockákkal.
A sütőm is "bevette" a kislábosnyi víz című trükköt.
:)))))) Majdnem műanyag fülű lábost tettem be???!!
A hús tényleg klassz lett,omlós,porhanyós. /Locsolgattam !!/

Ezt a vizeslábos" trükköt " sütiknél is be lehet dobni?
U.is hátul mindig megég ,pl.a pizza is!!

Habarás: ebben a tejföl-dologban lehet valami.Pedig annyiféle márkát-fajtát
kipróbáltam már, legutóbb a Milli csomósodott össze.
És vajon miért mindig akkor,amikor nagyon akarom,,hogy igazán jó legyen?

Eszembe jutott szegény Dédike, aki kalácsdagasztás közben
a rossz minőségű lisztre panaszkodott. Mosolyogtam akkor magamban,
pedig milyen igaza volt szegénynek!!!

Répaaprítás: Nektek nincs olyan V alakú betéttel ellátott " szerkentyűtök,"
amivel vékony csíkokat lehet aprítani?
Na jó.az ujjakat nem árt előtte megszámolni, és talán a gyufaszálnál
gondolatnyival vastagabb " csíkokat " eredményez,de eléggé szapora.
Üdv,mf

Előzmény: Mulan (467)
abraxas Creative Commons License 2000.02.02 0 0 471
Amit Te mondsz, az a savanyútejszín (sauer creme)
a tejföl(ungarische specialitet ;o) egy picit más.
Előzmény: Mulan (467)
Olgy Creative Commons License 2000.02.02 0 0 470
Mulan, köszönöm. Nekem is a répákkal volt gondom, de majd kipróbálom a Te technikádat, az eredményről értesítelek.
Mulan Creative Commons License 2000.02.01 0 0 469
Olgy, kedves, én kidolgoztam egy technológiát, aminek láttán egy kínai szakács lehet, hogy a szívéhez kapna, de írásban ismertetni... ráadásul nagyon függ a vagdosandó zöldség alakjától, fogásától.

A póré, újhagyma a legegyszerűbb, mert bizonyos irányban önként esik szét. Ezt először a kívánt hosszúságúra darabolom, majd hosszában kettévágva, a domború felével lefelé három ujjal leszorítom, és ógy végom, mint a metéltet.

A karalábé is könnyű: félbe (vagy kisebb hengerekre - a laposra felületre merőleges méret legyen a leendő csík hossza) vágom, lapjára fektetve először vékony lapokra szeletelem, majd az összefogott lapokat keresztbe fordítom, és most vágom csíkokra - ez a módszer leginkább a hagymavágásra emlékeztet.

A félbevágott paprikát héjával lefelé teszem a deszkára, és bal kézzel úgy szorítom le, minha metéltet vágnék, csak egy kicsit ferde szögben eltartva magamtól, és nem a kés élével vágok le
egy csíkot, ahogy a metéltnél szoktuk, hanem a sokkal meredekebben tartott kés hegyét húzom végig a paprikán. Utólag vágom gyufahosszúságúra a csíkokat.

Nekem legnehezebb a gyökerekkel. Még legjobban azzal a technikával megy, amivel a franciasalátához vágom a répát, uborkát (csak persze a kockázás helyett vágom gyufahosszúra) - félbevágva, lapjára fektetve leszorítom, vízszinesen lapokra vágom, kétoldalt megfogom (mint a hagymavágásnál), és a tenyerem íve alatt szeletelem hosszában (mint a hagymavágásnál), csak szintén egy kicsit meredekebben tartott késsel, késheggyel végighúzva (így esetleg - hosszabb daraboknál - még fogást is tudok váltani bal kézzel egy csík "lehúzása" közben)

Hát, nem tudom, egy ilyen leírásból mit lehet hasznosítani, de megvágtam volna egyet-egyet az említett zöldségekből, míg leeírtam. (Érdekes: a szöveghossz arányos a vagdosás vesződségességével)

Előzmény: Olgy (468)
Olgy Creative Commons License 2000.02.01 0 0 468
Változatok tésztára: a krumplis tészta másképpen -a pörkölt alapra kockára vágott virsli, majd rá a megfőtt kockáravágott krumpli s úgy a kifőtt tészta. igen laktató, érdemes megpróbálni s nem utolsó sorban a "tészta nem étel" húsimádóknak is be lehet fogni a szájacskáját.

Más: gyümölcslevest úgy habarom be, hogy a tejfölbe főzhető vanilia v. citrom pudingot keverek ua. mint ha liszt lenne és ezáltal nagyon szép krémes lesz a leves. Gyümölcse válogtja, hogy melyiket használom .

Kérdés, nincs valakinek valami jó ötlete, hogy hoyan lehet nagyon vékony, egyenltes csíkokra vágni a zöldséget a kínai kajáhpz. Nem igazán akar sikerülni, sokszor a kezem bánja.

Előzmény: joy (442)
Mulan Creative Commons License 2000.02.01 0 0 467
Mutterfly, kedves, üdv a csapatban!

Megpróbálom a saját tapasztalataimat átadni, hátha hasznát veszed:

1. Gondolom, 15 év tapasztalatod elég ahhoz, hogy a habarást sűrű állapotában keverd simára, fokozatosan higítsd fel, és azután tedd az ételbe - ezen kívül a tejföl minőségétől függ, csomósodik-e. Próbáld ki egyszer, hogy a tejszínnel készült habarással előfordul-e ilyesmi; ha a habarási technikád jó: soha. Továbbá a házi tejföllel sem. (Az ember tejszínt vesz, és hagyja "megromlani")
Ha csak "egybeöntött" bolti tejfölöd van, próbáld meg azt, hogy az étel sűrűjét félrerakva csak a lét habarod be, és így, akkor amikor már kiderült milyen lesz, szükség esetén át tudod szűrni.

2. Tapasztalatom szerint nagyon meleg sütőbe kell tenni, akkor hamar kérget kap, nem tud annyira kiszáradni. Viszont később persze mérsékeni kell a tüzet, mert ugye szénkérget sem akarok csinálni. És tényleg sűrűn locsolgatni.
Na most, tényleg sokszor a sütőtől függően ez így csak egy szép elv; ilyenkor viszont esetleg használnak a tésztáknál már emlegetett "sütőjavító" módszerek: kis lábos víz a sütőbe, cserép a sütő alján

3. Erre sajnos tippem sincs, pedig biztosan finom, engem is érdekelne

Előzmény: Mutterfly (466)
Mutterfly Creative Commons License 2000.01.31 0 0 466
Kedves Mulan és Ti ügyes többiek!

Új vagyok itt,de mindenkit szeretettel köszöntök.

Régóta olvasgatom a topicot,és már kigyűjtöttem magamnak néhány
nagyszerű ötletet. / Ma este is innen származott a vacsi!!! /
Három kérdésem lenne.
Segítenétek?

1. Mitől függ,hogy a habarás éppen csomós lesz vagy nem?
/ 15 éve főzök ! -:))))))))))) /

2. Az egybesült fasirtot Ti mennyi ideig aszaljátok a sütőben?
/ Jó,tudom,hogy sütő kérdése is!!!!!/ ,de az enyém mindig száraz lesz.

3. Legnehezebb,viszont legfontosabb kérdés - kérés a következő:

Keresek egy régi,gyerekkori ízt.

Fogalmam nincs, hogy hol ettem,még az is lehet,hogy külföldön.
Németország, Ausztria esetleg / a régi / Csehszlovákia jöhet számításba.
Hatalmas fazék ugrik a képbe, telis-tele / valószínűleg / savanyú káposztával.
Úgy fő és rotyog,mint minálunk a töltött káposzta, de a káposzta színe
nem piros,hanem fehér. Nem, nem fehér. Inkább sárgás.
A "töltelék" pedig? Nem hús,hanem öklömnyi tésztagombócok,
amelyek hófehérek,puhák,foszlósak ,omlósak és forrón gőzölgők.
A gombócba a villa fokát beleakasztva vékony tésztacsíkokat lehet
letekerni., hasonlóan a kakaós csigához.
Isteni volt. Vagy ez már nosztalgia? /
Van valakinek ötlete,mi lehetett ez?
V.mi számotokra is ismeretlen kaja,vagy csak nekem nem "jön" át?
Szeretném újra élvezni az ízét, no és az sem lenne utolsó, ha a gyerekeimmel
is megismertethetném ezt az ételt.
/ Bár,hogy nekik mennyire jönne be,az igazán kétesélyes./
A választ előre is köszönöm!!!!!!!!
Sziasztok!!

Törölt nick Creative Commons License 2000.01.31 0 0 465
Üdv Topiclakók!

Van egy isteni májfasírt receptem, ha nem felejtem el, akkor holnap behozom magammal és bepötyögöm nektek, valami fantasztikus. Azért nem írok róla most "ízelítőt", mert fejből úgy sem tudom, akkor meg minek zavarjak össze mindent. Annyit elárulok, hogy sertésmájból készül és még azoknak is ízlik, akik amúgy nem nagy májrajongók (pl. a férjem).
Én egyébként szoktam tenni a "hagyományos" fasírtba egy kis szójagranulátumot meg fokhagymát, sőt őrölt köménymagot is, meg petrezselyemzöldet. (Ha valami ismétlés ütütte volna fel a fejét akkor elnézést, de nem olvastam végig nagyon tüzetesen e témákat)

Egyelőre ennyi, üdv, Cic

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!