Gyűrűzésről még annyit,hogy egy újnak mondható Kávébarna színűvel úgy jártunk,hogy szólt a gazdája,hogy meg kell gyűrűzni mert nyomja a kipufogón az olajat.Szétszereltük és azt tapasztaltuk,hogy ami benne volt gyűrűgarnitúra még jobb volt mint amit mi be akartunk szerelni.Szépen visza is tettűk a régieket.Rájött a gazda,hisz ő üzemeltette,hogy amikor olyan munkát végez ami monoton egyforma fodulatot kíván akkor felhordta más esetben ,sűrű fordulatszám változtatások közepedte és változó terhelés esetén pedig nem.(Aztán lehet,hogy elégette a kipufogóba? Kitudja). Sokáig így jártak vele.Igen gyűrűk minőségétől is függ meg ugye van 4 és 5 gyűrűs megoldás is.
Az adagoló ár felénk is igy mozog,pláne ha nemcsak elemeket és fejszelepeket cserélnek.A töltés állításról csak annyit,hogy nem biztos az ,hogy a következő tehát szomszédos furatba esik majd az állító csavar,de különben jó csináltad.Arra kell még figyelni hogy amikor a kis pöcköt berakod az okvetlen annál a hengernél fecskendezzen be,mert azt berakhatod te úgy is,hogy az első henger a szelepváltáson van és akkor a negyediknél fecskendez be.(180 fok)De nálad ez nem áll fent.Afedélnél arra gondoltam ami közvetlenül a hengerfejre fekszik föl,amiben a szelepek mozognak.Tehát nem a szelepfedélre,hanem ami alatta van.Amit a nyolcsa csavarok fognak le .A 22-es tömítés.Az 50-esnek is olyan tárcsás fékje van mint a 80-asnak.Nem nagyon fog a fék akkor vagy elkoptak a betétek valamint égettek a ferrodolok-bekeményedtek, tárcsákat kell cserélni meg felszabályozni a nyomólapokat,csak a külső házból is le kell akkor szedni mert akkor nagy lesz a távolság és sokat kell állítani rajta és mégsem fog.Ha bekap akkor vagy levan szakadva a ferrodol vagy már nagyot nyitnak a fékszerkezet nyomólapjai .Amikor felszabályoztattad a kis nyomótárcsákat és a dob belsejét akkor rakd bele az új tárcsákat meg a szerkezetet és ellenőrizd le,hogy mennyire állnak visszább a dob síkjától.Annyi hézagot állíts be,hogy összeszerelt állapotba viszaengedet fékállító csavaroknál a féltengelyt az agynál fogva könnyen el tudd forgatni.Szoktunk variálni- történt már ilyen,hogy ha a dob külső felfekvő felületéből sok lett leszedve és fogott a fék akkor egy tömítésszerű hézagolót betettünk a ház és a dob felfekvő felülete közé.Szimmeringeket okvetlen cseréld ki nehogy leg közelebb meg át engedjék az olajat a féktengelynél.80-as nál "o" -gyűrűket a féktengelybe valamint megnézni,hogy a diffizár membránja nem enged-e be olajat a tárcsákhoz.Vagy a csőcsatlakozó "o" gyűrűje és gumi tömítése.
Első hidat 300-körül. Én is felújítottam pár éve az egyik MTZ-met ugyanaz a jelenség mint nálad, kék füst. Precíz ember vagyok nem nyugodtam bele. Szétszedtem újra. A lemezekből álló olajlehúzó gyűrűket lecseréltem a hagyományos egy darabból állóra. Abban a pillanatban elhagyta a füstölést. Én azóta több darabos olajlehúzó gyűrűt nem használok! Nem mondom, hogy nálad ez a gond, de kíváncsi lennék, hogy te milyen gyűrűket építettél be. Aki erdőn is használja annak az erősebb falu orosz gumit ajánlom. Az orosz radiálnak is erősebb a fala nem csak a diagonálnak. A Taurus radiál jobban tapad, könnyebben tisztul, kevesebb üzemanyagot fogyaszt és drágább. (A fala nagyon vékony, nálam még szántás közben is megsérült!) Én használok ilyet is olyat is. Az egyik T25-ös trakimon az orosz gumi össze- vissza van repedezve, de még bírja. Szóval az orosz változó minőségű, ki kell fogni.
Már 77 üzemóra van a gépben, szerintem a füstölést már el kellett volna hagynia, annyira nem is vészes a dolog, csak engem idegesít. Érdekes ez az előtöltésállítás, mert, amikor megvettem a gépet, olyan előtöltése volt, mint amikor elfokolják az adagolót, csörgött, de kegyetlenül. Az állítótárcsája, ami rámegy a tengelyre, már eléggé ki van szoposodva, így az 1 lyukkal arréb állítás nem sokat segít/segített a dolgon. Én úgy állítottam, hogy betettem a kis pöcköt a lendkerékbe, tehát felső holtponton volt a motor, az első nyomócsövet levettem, és amikor megmozdult a gázolat a fejszelepnél, akkor betettem a 2 csavart ahova lehetett. A blokknak jó hangja van, ezt már sokan megjegyezték, csak kicsit nehezen indul meg ez a füstölése megvan. Hát nem tudom, mi a helyzet a gyűrűkkel, az olajlehúzót (ami 1 darabból áll és egy körrugó nyomja szét) akárhogy néztem anno egyforma volt, nem találtam semmi jelzést, hogy hogyan kellene feltenni. Csak fel kell újíttatni az adagolóját, nincs mese. Nyíregyháza környékén 28.000-ért csinálják, teljesen új cuccot raknak bele. Nemtudom, hogy ez mennyire jó ár, szerintem türhető. Én dörzsáraztam be a szelepvezetőket, van amelyik kicsit pászosabbra sikerült, van amelyik nem, de annyira nem lett rosz egyik sem. Plusz ott van a szimmering is, annak nem volna szabad le engednie az olajat, legalábbis elméletileg. Ezt a közbenső fedelet kifejtenéd még 1x, mert nemnagyon értem, hogy miről van szó!
Még 1 kérdés: Az 50-nek milyen fékje van? Nemsoká műszakiztatni kell, és féket kellene javítani vagy állítani, vagy valamit, hogy fogjon. Olyankor mi a probléma, amikor a féket hiába nyomom nemnagyon fog, aztán 1x hirtelen blokkolóra fékez?
Az ordító hangra reagálva annyit szeretnék elmondani,hogy próbálj meg egy picit nagyobb előtöltést adni neki hátha a kék füst is elmarad.(Különben ha a gyűrűket jól tetted fel van olyan eset,hogy a bejáratás alatti időben picit kék füstöt ad)Vigyázz a helyes járatásra alapjáraton-helyben ne járasd huzamossabb ideig,mert akkor is felhordhatja az olajat.Ha vennéd a fáradtságot levehetnéd a kip. torkot és úgy is megvizsgálhatnád,hogy minden henger vagy csak 1-2 dobja-e a kék füstöt?Az orosz gumi jó,hisz azzal szállítja a gyár is.Igaz mostanában nem foglalkoztam az újabb tipusokkal.Árakat nem tudok mert ahány hely annyi ár.Megjelentek már a kínai gumik is de én nem tudok róluk véleményt mondani.Amikor a szelepszár szimmeringet kicserélted megnézhetted vola nem dörzsárazták-e esetleg nagyobbra annak a hengernek a szelepvezetőjét ahol az olajosodást láttad.A közbenső szelepfedél ház tömítése nincs-e megsérülve vagy a csavarok kellőképpen levannak-e húzva?Előfordulhat,hogy a tömítésnél beszipákol egy kis olajat a szelepfedél alól.Persze ezek csak mint lehetőségek merülnek fel bennem,így vacsora után.
Sziasztok! Nahát ez az index fórum milyen nagyszerű dolog! Ilyen topicot nem is reméltem. Lenne néhány kérdésem! Egy 80-as adagoló felújítása, ha mindnet kicserélnek benne, mennyibe kerül manapság? Az, hogy a frissen bejáratott motorom kicsi kék füstöt ereget, ezt főleg alapjáraton lehet észrevenni, az lehet az adagoló hibája? A felújítást én követtem el saját kezeimmel, egyedül. Kapott új hüvelyt, dugót, gyűrűket, csapszeget. Hengerfej új szimmeringes szelepvezetőket, szelepeket, szelepfészekmarást, síkolást, új porlasztócsúcsokat. Szakember húzta le a hengrefejet, nem is fúj ki, viszont a gépet nem tartom elég erősnek. És nincs olyan igazi órdító hangja, mint amilyen az mtzknek szokott. A síkolás külön történt, a hengerfej ismételt levétele után. Ekkor azt vettem észre, hogy az egyik henger szívószelepe olajos. Nem a henger felől, hanem a fészek felől, vagyis belülről. Azt gondoltam, a szimmering adta meg magát, de a kicserélés után is megmaradt ez a jelenség, úgyhogy szerintem nem ez lesz a baj. Persze az igazi egy új hengerfej lenne, de arra most nincs pénz. Egy első hajtásos hidat mennyiért lehet most venni? És mégegy lenne, hátsó gumiból az oroszat érdemes-e megvenni (KAMA márkáju), és mennyibe kerül darabja (15,5XR38-as)?
Jó napot mindenkinek! Kellen egy kis segítség Mtz 550-ről (1987) lenne szó. Mennyi a normális olajnyomás, mert nekem most 1.8.-2 között van. Előre is köszönöm a segítséget!
Jó reggelt.Köszönöm a könyveket.1pár már meg van de még gyűjtögetek.Én már az aratással végeztem.már tárcsáztam a tegnap.most már készülök szántani a búza helyét.Munka után traktorba ülök,legalább ki szelöztetem a fejem.Örülök,hogy rá találtam ere a fórumra.Mindenkinek szép napot.
A válaszod első részével egyetértek, a második részének meg örülök :-) Készülök lefeküdni, mert holnap elszeretnék végezni a "Niva" felkészítésével és kezdem az aratást. Jó éjt mindenkinek!
A szakkönyv legalább olyan fontos ,mint a szerszám amivel dolgozik az ember.Én is üdvözöllek.Nincs ám elfelejtve az SZK-5-ös téma!!De az SZMD 19 is csípi a szememet azóta is.
Dr. Antal Géza-Miklós András: Az MTZ-80 és az MTZ-82 típusjelű traktorok javítása Mezőgazdasági Kiadó 1985 Nagyon jók a "Kezelési és karbantartási utasítások" is
Érdeklődnék,hogy a k430 vagy m-1345 ös bálázót gyártanak még magyar országon? Na még 1 kérdés.Létezik az mtz nek szerelési és javítási könyve?Azt hiszem műhely könyvnek nevezik,mivel több mindent le ír.Tudna nekem valaki címet vagy szerzőt vagy évjáratot adni?De könyv is érdekelne.Fizetek érte.Köszönöm!
Most nem megyek bele mélyebben,de nézd meg nem húztad-e meg nagyon a porlasztó leszorító anyákat.Én már jártam úgy,hogy megszorult a csúcsba a porl.tű és már nem is ment az a henger.Ki vettem megnéztem-jó. Viszatettem -jól meghúztam megint nem jó.Picit érzéssel lazíts azon amelyik esetleg nem megy.Lazítsd meg sorba a nyomó csöveket és majd elárulja az magát,hogy melyik nem megy.Ellenőrizd le a töltést,hogy biztos a helyén van-e?A fejszelep leszorító csavarokon van rögzítő?Nem lazult meg egy kissé valamelyik csonk a le-fel szerelgetés során?Én most úgy írok,hogy elhiszem neked,hogy van kompresszió ,tehát akkor a gyűrűk-szelepek rendbe vannak.Jó belett fokolva az adagoló?( a padon).Jártam úgy is ,hogy esküdöztek és még sem volt jó.
Elnézést kérek, ha zavart keltettem. Azt próbáltam itt ki, hogy milyen módon változnak a betűk mérete elhelyezése a rendelkezésre álló kódok használatával.
a régi mtz-50-en adagolót és porlasztókat generáloztattam, de borzasztó nehezen indul és rosszul is megy. szelephézag,gyújtás jó, kompresszió van. a hiba az adagoló felszerelése előtt egyik pillanatról a másikra jött, ezért gondoltuk, hogy az adagoló rosz.. Mi lehet a hiba ? Ha tudtok, adjatok tanácsot ! Köszi.