Keresés

Részletes keresés

boomerhu Creative Commons License 2004.09.11 0 0 1829

Én nem hiszem, hogy bárki kijelentheti, hogy ezek a noname klímák szarok, hiszen még csak két éve vannak jelen a magyarországi klímapalettán. Nekem a lakásban három Lakes (noname) gép van felszerelve, és két nyarat már gyönyörűen csont nélkül végigdolgoztak. A Pannonklímások  szerelték, nálam porszívóztak, és hibátlan, szép munkát végeztek. De nem is ez a lényeg. A munkahelyemen Samsungok és Lg-k vannak , és egész nyáron itt voltak a szervizesek. már tegeződünk velük, annyit látjuk őket. Hol panelcsere, hol ez, hol amaz a probléma, de ezek a márkás cuccok nem váltották be a hozzájukfűzött reményeket. Pedig kevesebbet is mennek, mint az enyémek (tetőtérben lakom).

Persze, a klímás cégnek nem ildomos a noname készölék propagálása, hisz ezeken minimális a haszon, de nekünk felhasználóknak azért érdemes körülnézni az olcsóbb készülékek között is.

Előzmény: Dr. Klíma (1828)
Dr. Klíma Creative Commons License 2004.09.11 0 0 1828

Szia.

Az érem másik oldaláról is szólok akkor 1-2 szót. A multikban és az olyan cégeknél, ahol az alacsonyabb ár/minőség kategóriát célozták meg, kicsit elszámolták magukat. Az emberek többsége lassan kezd ráébredni, ha kicsit hosszabb távra tervez, akkor nem biztos hogy az olcsóbb készüléket kell megvásárolnia.

Az elmúlt 2 évben jelentős mennyiségű "gagyi" készülék lett üzembe helyezve, melynek nagy százalékával üzemeltetési problémák vannak. Így lassan bekerül a köztudatba, hogy nem azért olcsó, mert ajándékozási láz van,hanem azért mert az ár egyenes arányban van a minőséggel és a szolgáltatás színvonalával.

Ezek után ki-ki maga döntse el, hogy mire van szüksége....

Előzmény: windy12 (1827)
windy12 Creative Commons License 2004.09.11 0 0 1827

Persze, hogy lementek az árak. A tavalyi nagy forróságban volt, hogy nem is lehetett klímát venni (május 10.  Tesco : a meghirdetett berendezések az akció első napján de. 10 óráig elkeltek.) Ezen felbuzdulva egy csomó cég berendelt komolyabb mennyiséget, csakhogy január elsejével betiltották nálunk is az R22-es gázzal működő berendezéseket, és le kellett mondani, vagyis meg kellett változtatni a rendelést. Aztán még egy gikszer volt, felrobbant Kínában az egyik legnagyobb hűtőközeggyár. Ezen okoknál fogva  ahelyett, hogy már márciusban benn lettek volna a készülékek az országban, egy csomó csak májusban, júniusban érkezett meg. Ekkor viszont már nyilvánvalóvá vált, hogy az idei nyár nem lesz elviselhetetlen, és azok is visszaléptek a klímavásárlástól, akik eddig vártak rá.A készletek töredékét adták el az importőrök, a multikhoz kiszállított mennyiség is visszakerült a forgalmazóhoz (mivel azok nem vásárolják meg, csak helyet biztosítanak a cuccnak), és most lehet raktározni, őrizni. Kockázatos dolog, mert nem lehet tudni, hogy alakulnak az árak jövőre, lehet, hogy még lejjebb mennek, akkor viszont lehet, hogy érdemesebb most kiakciózni. Konkrétan tudom, hogy a Szatmárinak, a Tekno pointnak, a Nivelcoolnak, Nile-nek, Dimarsonnak, ezren felül van a készlete. Most biztosan olcsón lehet még néhány hétig vásárolni ezekből, de aztán beraktározzák, és tavasszal megint teli árban lehet csak kapni, ami akár a duplája is lehet a mostaninak.

Előzmény: halford (1826)
halford Creative Commons License 2004.09.11 0 0 1826
Én is ezt mondtam itt nemrég, hogy egy év alatt úgy lementek az árak amit soha nem hittem volna.
Előzmény: Lmr (1825)
Lmr Creative Commons License 2004.09.11 0 0 1825
Sziasztok, aki klímát akar venni, biztos jól jár a bnvvel, "szegény" forgalmazók nagy akciókkal próbálnak szabadulni a felhalmozott készletektől: Szatmári kft Lakes 3,5 br 51.130 Ft. Én a 2.6osat drágábban vettem szezon kezdetén....
Alpári Gnác Creative Commons License 2004.09.10 0 0 1824

"L" alak összekötegelve azt jelenti, hogy a kültéri a beltéri alatt 2 m-rel és attól oldalra 1 m-rel van. Tehát a cső "L" alakban megy, már amennyire meg tudták csinálni.

 

A csatornának a lakásban senki sem örül, de nálam speciel meg lehetett volna úgy csinálni, hogy ne legyen nagyon zavaró. Ugyanis a gázcső pontosan azon a nyomvonalon fut, ahova a csatornát lehetett volna tenni. Úgyhogy mellette engem nem zavart volna.

 

De be is fejezem, mert nem érdemes erről annyit beszélni, csak a tapasztalataimat osztottam meg. Mondtam, végül is nem történt semmi tragédia, de lehet, hogy másnál, máshol ezek a momentumok nagyobb súllyal estek volna a latba.

Előzmény: k2laci (1813)
valakiasokközül Creative Commons License 2004.09.09 0 0 1823
Ha normális (ipari) porszívot alkalmaznak a szerelők, akkor gyakorlatilag ki lehet jelenteni, hogy a fúrás pormentes. Igaz, ehhez azért kell némi gyakorlat. Mint ahhoz is. hogy a fúrás (faláttörés) útán ne maradjon a falon nyom...
Én elvből azt követelem meg az embereimtől, ha nem férnek hozzá a külső szerelési felülethez, akkor belöl csatornázzanak. Ha mindenáron csőmentes falat akar látni az ügyfél, akkor falba vésés! A szakma így is meg van gyalázva. Nem szívesen látnék mégtöbb csúnya szerelést...
Előzmény: windy12 (1822)
windy12 Creative Commons License 2004.09.09 0 0 1822

Pannonklima !!!!!!!!!!

 

Azért szoktuk (nem csak mi, hanem a klímaszerelők zöme) azt a megoldást választani, hogy inkább kinn a falon legyen egy kicsit csúnyább a szerelés , pláne abban az esetben, ha nem is homlokzat, mint, hogy benn a lakásban, falközepén éktelenkedjen három méter karvastagságú kábelcsatorna. Külső falon is lehet ugyan csatornázni, de ahhoz állványzat, emelőkosár, vagy alpintechnika kell. Ezek mindegyike legalább 50 százalékkal emeli a telepítés költségét, amit nem biztos, hogy a tisztelt ügyfél szívesen kifizetne.

Porszívózás: Az esetek 99 százalékában porszívózunk, legalábbis én elvárom a dolgozóimtól. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy elmismásolják a dolgot, ha én nem vagyok ott. Egyébként sajnos még nem találtunk száz százalékos megoldást a pormentes fúrásra. A koronás fúróval a hatvan milliméteres furat sajnos a legnagyobb elővigyázatosság mellett is kosszal jár.  Persze nem mindegy mennyivel.

 

Dr. Klíma Creative Commons License 2004.09.09 0 0 1821

Vannak szép kábelcsatornák ( Quintela ), és hozzá mindenféle idom.....

Egy szerelőnek nem csak azt kell nézni, hogy a szobában szép legyen a szerelés. Arra is gondolni kell, hogy hogyan néz ki az utcáról......KÉPZELD EL HA MINDENKINEK ÖSSZE-VISSZA LÓGNÁNAK A CSÖVEK A KÜLSŐ FALON. 5 év és ci..nynegyed lenne a környék.

Azért megnézném azt a szerelést, ahol kivitték a külső falta a csöveket, de azért nem csatornázták, mert nem érték el. pl hogy hajlította a csövet, hogy tömítette be  a lyukat hogy ne legyen hőhíd, ne költözzenek be a bogarak, hogy oldotta meg a folytonos párazáró szigetelést, .....????

 

Előzmény: Pat_ (1815)
gesztenybogyó Creative Commons License 2004.09.09 0 0 1820
Leugan, hozzád is Dimarson-osok jönnek? (Keravill akció?)
Leugan Creative Commons License 2004.09.09 0 0 1819

Beszerelő cucc van hozzá?

 

Lg.

 

Előzmény: ggaabboo (1816)
Leugan Creative Commons License 2004.09.09 0 0 1818

Hozzám jövő héten jönnek.

 

Kiváncsi leszek, hogy az itt felsoroltakból mi lesz náluk.

 

Lg.

 

Előzmény: Dr. Klíma (1810)
Infomaker Creative Commons License 2004.09.09 0 0 1817
Mi az ára?
Előzmény: ggaabboo (1816)
ggaabboo Creative Commons License 2004.09.09 0 0 1816
Sziasztok!

Eladó 3 db Dimarson DMR-20 GW 2/4 hűtő-fűtő split klíma. Bontatlan mindegyik, augusztusban vásároltuk, de más műszaki megoldás felmerülése okán felesleges beruházás volt.
Nagyon kedvező áron elvihetőek, egyenként is, de egyben természetesen nagyobb a kedvezmény.

Üdv: Gabó

Pat_ Creative Commons License 2004.09.09 0 0 1815
Szerintem helyesen jártak el. Vagy nagyon kell neked bentre 3m 60x60 -as csatorna?

Kint nyilván azért nincs csatornázva, mert nem elérhető 'hagyományos' módszerekkel (gondolom ezért került az ablak alá a kültéri). Ha emelőkosár, állás stb. kell, azt neked kell fizetni, így aztán kompromisszumokat kell kötni.
A porszívó viszont kell. Bár a furat és a porszívócső közt mindenképp tégla/beton/egyéb poros lesz a fal. Enyhén nedves ruhával maradéktalanul lejön egyébként, bár mi diszperzitet is tartunk a kocsiban, fehér fal esetén javítunk. Színezett falnál pedig általában van javítószín az ügyfélnek, ki kell javítani.
Előzmény: Alpári Gnác (1812)
halford Creative Commons License 2004.09.09 0 0 1814
Én meg ha már (tavaly) fizettem a telepítésért, akkor szereljék fel csak a fiúk a cuccot, kint is bent is.
Előzmény: Alpári Gnác (1812)
k2laci Creative Commons License 2004.09.09 0 0 1813

Köszi a tippeket, lehet, hogy felteszem magamnak.

Főleg, mert ez az "ingyenes szerelés" aggaszt kicsit, egyesek szerint a szerelők ugyanugy megkapják a Dimarsontól a szerelési dijat, de akkor meg a klima volt majdnem ingyen.

A 60-as lyukat nem gond kifurni nekem is van hozzá eszközöm.

Én is úgy szoktam lyukat furni, hogy aláteszem a porszivót.

Ezt az elnagyolt "L" alakot összekötegelve viszont nem értem.

Ezt akkor szokták csinálni, hogy ha a gyárilag adott cumót szerelik hozzá és nem akarják elvágni a részcsövet, akkor tekerik fel.

Ha ők adják a csöveket akkor nyilván méretre vágják, peremezik stb.

De majd Windy12 hozzászól a részükről ....

Előzmény: Alpári Gnác (1812)
Alpári Gnác Creative Commons License 2004.09.09 0 0 1812

Én a helyedben felraknám.

 

Nálam a következő történt, a Pannon-Klíma kivitelezésében:

 

Kültéri felszerelve az ablak alá, majd onnan kívül mennek a csövek a beltérihez cca. 3 méter hosszan, elnagyolt "L" alakban, összekötegelve.

A beltéri felfúrásánál sikerült jól összedzsuvázni a falat, le sem lehet mosni, festeni kell.

Más egyéb, szerszámok, kütyük, csövek, beüzemelés teljesen rendben.

 

Namost én úgy szoktam lyukat fúrni, hogy már fúrás közben odatartom a porszívó csövét, így aztán semmi törmelék nem kerül a falra. Ennek értelemszerűen akkor van értelme, ha a 60-as lyukat is ki tudod fúrni, én ki tudtam volna, mert meg van hozzá mindenem.

A másik az, hogy amilyen hülye vagyok, otthagytam a dolgozókat, mert volt más dolgom.

Ezt nem szabad! Ezért lett az, hogy nem a kültéri mögött fúrták át a falat, ahol vékonyabb is lett volna, hanem a beltéri mögött, így nem kellett felrakni mintegy 3 méter műanyag csatornát, hanem odakinn mennek a csövek, ami baromi ronda. Viszont a beltérit szépen körbekenték sziloplaszttal, az rendben lenne önmagában.

Ezektől eltekintve korrekt munkát végeztek, kb. 12 munkaórát tettek bele 40 ezerért, nem tartom drágának.

 

Mármost engem speciel egyik probléma sem izgat különösebben, mert egyrészt amúgy is festeni kellene, másrészt viszonylag ritkán nézegetem kívülről az utcáról egyébként nem is látható falamat.

 

De ha valaki más körülmények között lakik, talán okulhat.

Előzmény: k2laci (1809)
scratch Creative Commons License 2004.09.09 0 0 1811
Ilyen "C4 -es" tömítő anyagot hol lehet szerezni?
Előzmény: windy12 (1804)
Dr. Klíma Creative Commons License 2004.09.08 0 0 1810

Ha valóban mesteremberek (szakemberek) jönnek hozzád, akkor nem kell félni semmítől. Mert meg fogják mondani hogy mi az ami nem jó és hogy mit tudsz tenni ez érdekében.

gyári cső > vékonyfalú, nem mindig vegykezelt, néha nem párazáró szigetelésű

megoldás: a klímás cég által forg. anyagok felhasználása.

csőhosszúság > Meg kell nézni hogy a gépnek gyárilag mennyi a minimális csőhosszúsága. ált min 3-4m

Azzal segíted a szerelőket, ha nem csinálsz előre semmit. Esetleg elpakolod a szekrényeket.

Ha tényleg klímás cég szakemberei jönnek ki hozzád, akkor rendesen fel lesznek szerszámozva. Ebbe a szerszámkészletbe beletartozik a porszívó és a takarófólia is. Így nem hagynak maguk után szemetet.....

Az én véleményem: Döntsd el magadban, hogy hosszútávra vagy rövidtávra szeretnéd beüzemeltetni a klímád. Ha rövidtávra, akkor mindegy. Bárkit beengedhetsz, hogy felszerelje a géped.....:( Ha hosszútávra szeretnéd a géped beüzemeltetni, akkor mikor csengetnek az ajtódon, a következő kérdéseket tedd fel nekik:

Van-e porszívó, fólia, lukmaró, csőhajlító, vákuumszivattyú, vákuummérő, peremező készlet, szivárgáskereső, fényképes zöldkártya, Puhab.

Ha ezekre a kérdésekre igennel válaszolnak, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem ez az első szerelésük, és klímaszerelőknek lehet őket nevezni. Valószínűleg egy minőségi szolgáltatást fogsz kapni.....

Ha nemekkel válaszolnak vagy csak pislognak, hogy  -MI VAN????- akkor nyugodtan zavardd el őket. Nem hiszem, hogy neked megéri pár ezer forint spóroláson hogy holmi kókány kisiparosokkal szétveresd a lakásod és újrafestesd a szobát esetleg jövőre szervízek után telefonálgass, akik majd jó pénzért helyreállítják a mások által elcseszett szerelést. Ha egyáltalán lehet....ez a véleményem! 

 

Előzmény: k2laci (1807)
k2laci Creative Commons License 2004.09.08 0 0 1809
Az tény hogy klima beltérit még sosem szereltem, de furni meg tipplizni azért tudok, meg megvan a helye, hogy hol lesz, úgyhogy olyan nagyot csak nem hibázhatok :-)))
Előzmény: windy12 (1808)
windy12 Creative Commons License 2004.09.08 0 0 1808
A lényeg, hogy jól csináld meg, mert különben csak pluszmunkát csinálsz. A gari ettől nem vész el.
Előzmény: k2laci (1807)
k2laci Creative Commons License 2004.09.08 0 0 1807

Köszi !

Még egy kérdés: Szerintem ha addig is amig jönnek telepiteni, feltenném a beltérit, annak örülnének, vagy esetleg azt mondanák, hogy lőttek a garanciának.

Azért akarom én mert kisebb porolással meg tudom oldani a dolgot, meg nem kapkodva hanem szép nyugodtan, esetleg a 6 cm-es lyukat is ki tudnám fúrni .....

 

Előzmény: windy12 (1804)
gesztenybogyó Creative Commons License 2004.09.08 0 0 1806

Sziasztok.

Én holnap készülök megvenni a DIMARSON DMR 20 GW-4-es tipust de semmi infóm nincs róla azonkívül hogy ócsó.

Valaki megosztaná velem pár szóban az evvel a típussal kapcsolatos élményeit?

Főleg a fogyasztás és a zajszint érdekel.

 

Köszönöm előre is.

LarryCooper46 Creative Commons License 2004.09.08 0 0 1805
Köszönöm. Akkor reménykedek a jószómszédi viszonyban.
Előzmény: windy12 (1804)
windy12 Creative Commons License 2004.09.08 0 0 1804

LayyCooper

 

Elméletileg utcafronton építési engedély-köteles a kültéri egység. Ezt megszerezni kb. kanossza. Ára: kb. 60 ezer forint. Büntetni kerülettől függően büntetnek. A belvárosban mindenképpen, de ott nem is adnak engedélyt, más kerületekben nem foglalkoznak vele, csak, ha valaki feljelent.

 

 

 

Leugan

 

A gyárilag mellékelt cső vékonyfalú, könnyen megtörik, peremezéskor nagyon elvékonyul, könnyen kiszakad a hollandiból. Ha ez megtörténik, akkor elszökik a gáz, és újra kell úgyis csövezni. Érdemes megelőzni a bajt ugyanis ha csak a gázt számolod, az is ötezer forint.

A szigetelést fel lehet használni, az jó.

 

 

K2laci

 

 

Ha a kondenzvíz csövének is a rézcsövekkel együtt kell kimenni, akkor kényelmesen egy 60-as furatot kell fúrni. 50-esben is kimegy, de akkor vszínűbb, hogy sérül a szigetelés a csövön. A furatba nem kell mást betenni, a tömítést pedig meg lehet oldani a Dimarson kelléktárában található C-4-es plasztikbomba kinézetű tömítőanyaggal, vagy jó erősen kitömni hungarocellel, és mindkét oldalon lezárni sziloplaszttal.

Előzmény: LarryCooper46 (1800)
Bys Creative Commons License 2004.09.08 0 0 1803

Fehérváron engedélyztetni kellene.

Utólag nem adnak rá fennmaradási engedélyt. Alapvetően nem b@szakodnak, csak ha van egy kedves szomszédod, vagy jóakaród akkor 30 napon belül leszedetheted... :(

Előzmény: LarryCooper46 (1800)
k2laci Creative Commons License 2004.09.08 0 0 1802
Egy-két kérdés a szakértőkhöz. A falon hány centis lyukat kell furni ? Kell a lyukba tenni valami betétet (pl. müanyag cső) ? Miután át lettek vezetve a csövek mi módon kell szigetelni a lyukat (gondolom olyan anyaggal ami később eltávolitható, tehát nem biztos, hogy gipsz a legjobb választás ?! :-)
Leugan Creative Commons License 2004.09.08 0 0 1801

Szia !

 

Na erre gondoltam. Miért nem lehet a gyári csöveket felhasználni?

 

És mennyibe kerül a nem gyári cső?

 

Nekem max. 2 méterre lesz a kettő egymástól.

 

Lg.

 

 

Előzmény: windy12 (1799)
LarryCooper46 Creative Commons License 2004.09.08 0 0 1800

Sziasztok

 

Még egy kérdés: a kültérit az utcai homlokzaton kell-e engedélyeztetni. Van-e tapasztalat valakinek erről, esetleg nem engedéllyezés esetén büntetésről.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!