Köszi az eddigieket, de van még pár kérdésem, nem baj?
Mesterséges édesítőszert (pl. Süssina, Polisett), amire rá van írva, hogy szénhidrátmentes, azt ugye lehet használni? Annyiféle véleményt olvastam már, hogy nem tudok eligazodni. Az első hónapokban semmilyen édesítőt nem használtam, de sajnos nagyon édesszájú vagyok, úgyhogy mostanában sütök Süssinával (és Graham liszttel)sütiket.
A másik kérdés: a kedvesem is candidás, de neki már nincsenek tünetei (a VEGA szerint még nem gyógyult). Kenyeret ehet-e? (Mármint élesztőset.) Mert neki az a gyengéje. Amit én sütök sütőporral, azt nagyon ímmel-ámmal eszi szegény (nekem ízlik).
Vagy például tej, túró, margarin, tejföl. Az egyik könyv megengedi, a másik nem. (Eddig csak kecsketúrót és -sajtot ettem, illetve Joghurt Pluszt vagy natúr Activiát).
Vagy a krumpli (mostanában már eszem).
(Elnézést, ezekről korábban biztos volt már szó köztetek, csak akkor még nem voltam veletek.)
A candida gomba az egészséges bélflórának is része.Nem lehet, és nincs értelme sem a teljes kipusztitását megcélozni. Ha megszünnek a tüneteid, és JÓL érzed magad testileg és szellemileg, akkor egészségesebb vagy. (a "tökéletes egészség" szerintem filozofiai kategoria). Ha fennállnak a jellemző candidás tünetek, és cukor fogyasztása erősiti ezeket,akkor biztos lehetsz benne, hogy a candida gomba elszaporodása okozza ezeket. De ekkor sem a candida gomba irtása kell hogy az elsődleges cél legyen, hanem candida gombák kolonizácioját kiváltó okok megszüntetése. ( ahogy azt itt vki már találóan megállapitotta:"ha nincs szemét, lassan visszavonul a takaritóbrigád (candida) is.")
Akik hajlamosak a gombásodásra, azoknak valszeg egész életükben vigyázni kell a cukorfogyasztással.
Hello Aaghy, bocs hogy nem válaszoltam erre, de a VEGA teszt nekem megfoghatatlan. Hiába kerestem, érthető (fizikai törvényeken alapuló)magyarázatot nem találok sehol..
(Hát egy-egy vodka nekem is lecsuszik alkalomadtán, ami persze megszegése a candida diétának, de még mindig kevesebb tünetfelerősödéssel jár, mint a sör vagy a pezsgő...)
Árulja el nekem valaki, hogy lehet az, hogy a VEGATEST szerint már a gyógyulás határán vagyok, bizonyos tüneteim azonban még egyáltalán nem akarnak megszűnni.
Egyébként teljesen elszégyelltem magam, mikor a hozzászólásaitokat olvastam, mert nekem - azon kívül, hogy betartom a diétát - halvány fogalmam sincs az egészséges életmódról. Úgyhogy köszi, sokat tanulok tőletek.
Kedves Baksika!
Ferencsik növendék vagyok, de a Nystatin hosszú távon nagyon kellemetlen. Legalább 3 hónapig szedtem. Az életemet is megutáltam. Azt már sikerült elérnem, hogy érzem, mikor valami nem jó. Tisztességgel szedtem de végül feladtam Amit tudott biztosan segített. A teafaolaj azonban- pedig az sem leányálom, mégis elfogadhatóbb és még hatásosabb is. Azt is hallottam róla, hogy csak a tünetekre hat. A legbiztosabb a kitartó, méreg és állatimentes sok nyers... Ennél jobb semmilyen gyógy-szer sem lehet!
Üdv.
Elka!
Én bizony a nyaralás egy hete alatt elég sok sört, bort, pálinkát megittam (sőt, még kólát is, és ettem egy kis fagyit). Vissza is jött néhány tünetem, a VEGATESZT szerint viszont nem estem vissza, sőt, javultam (igaz, két hónap alatt csak 6%-ot). Ez hogy lehet?
Baksika, a BUZAFŰ termesztésére az "Élő ételek az egészségért c" (Brian R.Clement, Theresa Foy DiGeronimo) könyv a következőt javasolja:
Rakjunk 1 csészényi őszibúzamagot egy széles szájú befőttesüvegbe, és öntsünk rá annyi tiszta, szobahőmérsékletű vizet, hogy ellepje. A befőttesüveget tüllanyggal vagy gézzel fedjük le, gumizzuk rá. Az üveg ne legyen közvetlen napfénynek kitéve, inkább sötétebb helyen álljon.Áztassuk 6-12 órán át. (éghajlattól, évszaktól, hőmérséklettől függ melegebb környezetben csökken az áztatási idő)
Ezután öntsük le róla a vizet, öblitsük át, majd helyezzük az üveget szájával lefelé (kb 45 fokos szögben) hogy a viz kicsorogjon belőle és szellőzzőn. A csirázási időszak alatt az üvegben ne legyen viz, de a magok maradjanak nedvesen és kapjanak elég levegőt. 12 órán át csiráztassuk, meleg időben legalább 2-szer öblitsük át, nehogy kiszáradjon.
Teritsünk be egy tálcát 2.5 cm vastag földréteggel. (bioföldet javasol, fele-fele arányban tőgzegláppal vegyitve). A négy oldala mentén alakitsunk ki vizelvezető csatornákat. Hintsük be a földet egyenletesen a csiráztatott magokkal. Öntözzük meg alaposan, de ne annyira, hogy a csatornákban álljon a viz. Fedjük le a tálcát egy sötét anyaggal, és hagyjuk rajta 3 napig. Ezután fedjük fel, és tegyük világos helyre, de ne közvetlenül a napra. Öntsünk naponta vizet a vizelvezető csatornákba.A talajt és a csirákat permetezzük vizzel. Az időjárástól és a hőmérséklettől függően a hajtások kb. 7 nap alatt érnek fogyaszthatóvá( a hajtások ez után már vesztik erejüket.) Aratás után hütőben kell tárolni. (préselés után azonnal, negyed órán belül célszerű elfogyasztani)
Ha a magok nem csiráznak ki, azt okozhatja hogy tul sokáig áztak. Ha a csirázott magok megpenészednek, akkor tulöntöztük, vagy tul sürün ültettük, nem tudtak szellőzni.
Ez a (preciz) elméleti leirás. A gyakorlatban mindez egyszerű, rugalmasan is megoldható. (pl. semmi baja nem lett a csiráknak, ha egy hétvégére hűtőbe tettem öket üvegestől, mert nem értem rá elültetni. Egy erkélyládába vetettem, annyi földbe, amennyi belefért, nem alakitottam ki vizelvezető csatornákat sem csak naponta vizet permeteztem rá.
Megéri a ráforditott időt,a BUZAFŰLÉ CSODÁLATOS hatású, ajánlom mindenkinek !!!
A sörélesztő táplálja a candida gombát!!! (Ennek példája az a sok pasi, akik EZÉRT kivánják annyira a sört.)
Örömmel mondhatom el nektek, hogy meggyógyultam!
Minden tünetem elmúlt! Ezért úgy gondoltam leírom ide azt a pontos diétát amit én folytattam.
Kicsit hosszú lesz.
GYÓGYÍTÓ ÉTREND CANDIDIASISBAN SZENVEDŐ BETEGEK RÉSZÉRE
A betegek gyógyítása hosszadalmas és komplex, magába foglalja a gyógyszeres kezelést, a bélflóra helyreállítását valamint a nélkülözhetetelen diétát. Az általános candida diétán kívülmindenkinek ki kell alakítani a saját étrendjét, attól függően, hogy milyen étel allergia alakult ki a betegség folyamán. Az általános candida diétát addig kell betartani, amíg a kezelés tart, orvosi utasítás szerint. Az egyéni allergia függő diétát legalább egy évig kell betartani a kezelés befejezte után, majd az ismételt Vega teszt eredménye alapján lehet azt módosítani.
Az általános candida diéta lényege
-elhagyni mindent, ami a penészgomba táptalaja-finomított szénhidrát, édesség
-elhagyni mindent, ami penészt tartalmaz-élesztő, alkohol, erjesztett termékek
MIT NE EGYÜNK?
Mi képezi a gomba táptalaját? Minden ami édes vagy finomított szénhidrát:
-cukor, méz(háztartási fehér és barna cukor, szőlőcukor, fruktóz, csokoládé, torta, sütemény, fagyi, juharszirup).
-édes gyümölcsök és italok (cseresznye, földieper, barack, szilva, szőlő, mazsola, datolya, füge, narancs, mandarin, görög és sárga dinnye, kivi, ananász, banán -nyers, aszalt vagy szárított formában, lekvár, ivólé vagy szörp úgyszintén
-bármilyen fehér liszt és ebből készült kenyér, tészta, pékáru, fehér rizs, keményítő
-bolti müzli (édesített és aszalt gyümölcsöt tartalmaz)
-ipari üdítők (rostos, szűrt, szénsavas, cola, stb.)
Penészt tartalmazó ételek vagy erjesztéssel készültek:
-élesztő (kenyér, kelt tészta)
-kefir, sajtok
-kovászos uborka, savanyú káposzta, ecetes savanyúság
-gomba, Combucha tea
-sör, bor, pálinka
Kerülendő:
-vörös húsok (sertés, marha, birka) és felvágottak (virsli, párizsi, lecsókolbász), panírozott húsok, sajtok
-állati zsiradék
-általában élelmiszeripari termékek
-földimogyoró és pisztácia (mert gyakran penészes)
-füszerek is lehetnek penészesek (szárítás előtt megpenészedhetnek)
-ha a gabona őrlés előtt megpenészedett a lisznek penész illata van
MIT EHETÜNK?
Nem kell félni, hogy az előző tiltott lista miatt éhezni fogtok. Azt amit ehetnek az a teljes értékű, szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyagokban dús,és a meglevő hiányt pótló értékes élelmiszerek:
-teljes értékű gabona:kása (barna rizs, zab, köles, árpa, hajdina), élesztő nélküli kenyér teljes őrlésű gabonából saját készítésű müzli pelyhekből és magvakból, barna tészta, Hamlet-puffasztott búza, rizs
-zöldségek: nyersen, párolva. levesnek, főzeléknek
-hüvelyesek (bab, lencse, felesborsó, csicseriborsó, szójabab)
-szója készítmények:liszt, granulátum, kocka, tofu, szójaszósz
-magvak (szezám, len, napraforgó, tök, mák, dió, csonthélyas mogyoró, gesztenye)
-gyümölcsök: meggy, málna, szeder, ribizli, áfonya, savanyú alma, birs alama (párolva), grepfruit, citrom, avokádó
-naturjoghurt (Bakony joghurt plusz, Danon activia), aludttej, túró, mozarella és feta sajt, tejföl
-szójatej, rizstej, mandulatej
-hetente többször hal( nem tenyészett), hetente egyszer szárnyasok (csak a hús bőr nélkül)
-heti egy tojás
-fűszerek (tengeri só. köménymag, ánizs, pirospaprika, babérlevél, petrezselyem, snidling, stb.)
-hidegen sajtolt olajok
-italok: forrásvíz, csapvíz (lehtőleg szűrt), szénsavmntes ásványvíz, gyógyteák, kávé, a nem édes gyümölcsből frissen préselt lé
-ecet helyett citromlé
-édesítőszerek:szaharin, Canderel, Polisett, Natreen
-élesztő helyet szódabikarbóna és sütőpor
A TÁPLÁLKOZÁS NÉHÁNY ALAPSZABÁLYA
-legyen az évszaknak megfelelő- akkor fogyasszuk amikor megterem és lehetőleg ott ahol terem
-előnyben részesíteni a friss és nyers formát-legalább a napi mennyiségnek a harmada legyen
-a napi mennyiségnek a 40%-a legyen teljes értékű gabona, 30% zöldség, 10% állati fehérje (a húst lehet mellőzni), 10% gyümölcs
-rövid ideig fözzük, inkább pároljuk a zöldséget
-minden nap legyen valamilyen zöldségleves
-a gyümölcsöt egymagában lehetőleg délelőtt kell fogyasztani
-az állati fehérjét mindíg zöldséggel és nem szénhidráttal (kenyér, tészta, burgonya,rizs) kell fogyasztani
-MINDEN FALATOT JÓL MEGRÁGNI, AKKOR LENYELNI HA MÁR FOLYÉKONY!
-a folyadék mennyisége legyen legalább 2 liter vagy több, evés előtt és nem közben kell fogyaszatni
laspalma, fáradtságra nekem a méhpempő (Royal Jelly)igazi "lórugás".(A méhkaptárból még a propoliszt javaslom (gombaölő hatásu) és a virágport erősitésre ha nem vagy rá allergiás.)
Sok ásványvizet kell inni(SZÉNSAVMENTESET, lúgositó gyógyvizeket), ez csökkenti a mérgezőanyagok koncentrácioját.
A nyers zöldségturmixok szuper hatásuak fáradságra is.
A zöld tea és a ginsengtea jol élénkit, a FODORMENTA tea nekem sokat segitett kotyagosságkor, fejfájáskor. (már az is, ha papirzsebkendőre cseppentett fodormentaolajat szagolgattam).
A Molibdén (nyomelem) szedése csökkenti az u.n."agyi homály" (brain fog ) candidás tünetet. 300mcg/nap a javasolt dozis, a multivitaminés ásványianyag tablettákban ennél jóval kevesebb van, még a béres-cseppben van a legtöbb molibdén.
(Molibdéntartalma jelentős a hajdinának, napraforgómagnak, búzacsirának, árpának, zabnak, lima-babnak szójababnak, lencsének, zőldbabnak.)
A reggeli hideg-meleg váltottzuhany is remek álmosságra.
Hátha érdekel vkit ez a cikk (angol) a molibdén hatásáról candida betegekre:
http://www.theuplink.com/Papers/MOLYBDENUM%20for%20CANDIDA%205-01.pap1.htm
Mindenképp szeretnék megtudni többet a diétádról, mert annyi mindent olvastam már, hogy nem tudok mit ehetek és mit nem.
Ha van időd, légyszíves írj az e mail címemre, mert én a tiédre nem tudok.
Sajnos semmi okosat nem tudok mondani, az első héten én is Algopyrinen éltem, mindig fájt a fejem és fáradt voltam. Én a kávét is elhagytam, de azóta azt olvastam, hogy azt nyugodtan lehet inni (mértékkel). Úgyhogy mostanában ha fáradt vagyok, megiszom egy fél adag kávét.
Lelkesíteni viszont tudlak, mert nekem nagyon hamar elmúltak ezek a tünetek (egy-két hét), pedig én (mint írtam) 30%-kal kezdtem, ami nagyon rossz eredmény. Most 70%-on vagyok (tegnap este voltam mérésen), úgyhogy remélem, már nincs sok hátra.
KITARTÁS!
Ja, Elka!
Köszi!!!
Mondjátok ti, hogy védekeztek a fáradtság, álmosság,
fejfájás ellen ami a diéta elején jelentkezik? A munkahelyen ugyanis koncentrálni és dolgozni kéne, de néha olyan fáradtság tör rám, hogy nem bírok dolgozni, alig haladok. Hiába alszom többet akkor is fáradt vagyok. Segítsetek!!!
Hello Aaghy!
A többhónapos (3+3) diflucan kura időtartamára mondta az orvos a nem teherbeesést. Azt, hogy utána mennyi idő alatt ürül ki biztonsággal a szervezetből, sajnos nem tudom.
Jobbulást!
(Imádom Békéscsabát !! )
Sziasztok!
Örülök, hogy rátok találtam. Én egy békéscsabai sorstárs vagyok. Áprilisban voltam VEGA-teszten, ahol 30%-ra mértek be. 3 hónap szigorú diéta után, a júliusi mérésen már 64%-on voltam (és a fellegekben). A tüneteim nagy része elmúlt. Akkor elkezdtem diabetikus cukrokat enni (mértékkel). Na, ezzel vigyázzatok! Azóta olvastam, hogy ezekben fructóz vagy szorbit van, amit cukorbetegek fogyaszthatnak, CANDIDÁSOK NEM! Ráadásul elmentünk nyaralni, ahol egy hétig alaposan kirúgtunk a hámból. Úgyhogy most izgulok, mennyire estem vissza.
Elka!
Mit mondott az orvos, a Diflucan után mennyi ideig nem lehet teherbe esni? Mi ugyanis már nagyon szeretnénk babát, csak előbb szeretném kiűzni a Candidát.
Nem elég. Szükség van gyógyszerre is ha meg akarsz gyógyulni, a szigorú diéta mellett, amibe nem tartozik bele a hús. Hiába van leírva. A hús tele van méreggel, toxinokkal és ezek szépen táplálják a Candida gombákat.
Én még azt is olvastam, hogy gyógyszeres kezelés nélkül nem szabad diétázni, mert a gombák kiéheznek és átfúrják magukat a beleken, hogy közvetlen a vérből vegyék a cukrot. És ekkor már nehezebb kiirtani őket. Ez azért is fontos nekem mert gyereket szeretnék és ha már a vérben van a gomba akkor a magzathoz is eljut, nem?. Kérdés: gyógyszer helyett elég- e a természetes gombaölő.( fokhagyma, teafaolaj stb)???
Az általad leírt gombaölőkből mennyit kell fogyasztani naponta? Én most napi két gerezd fokhagymát és egy csepp teafaolajat szedek. A teafaolajat éhgyomorra ahogy már te is javasoltad. Ha reggel beszedtem a teafaolajat mennyi idő múlva lehet enni? A gombák a testünkben című könyv megengedi a vörös húsok, felvágottak fogyasztását, a kávét és akinek nem okoz problémát az élesztős dolgok fogyasztását is. Szerinted a kombucha tea segít??
Régen szóltam már hozzá, talán emlékszik rá valaki, nekem sikerült meggyógyulni 3 hónap alatt. Mycosistet v. Diflucant lehet szedni simán fél évig heti 1-szer, nekem sem lett tőle semmi bajom, viszont meggyógyultam, de ehhez a szigorú diéta is kellett. A Nystatin valóban káros, régebben, mikor Ferencsik István írta azt a füzetet, még nem tudták ezt és az új gyógyszereket sem ismerték. A napi 100 g szénhidrát hülyeség, nem ezen van a lényeg, hanem azon, hogy mit esztek. Ha a topcban leirt diétát betartjátok nagy esély van a gyógyulásra, mivel én is meggyógyultam pedig nekem iszonyú tüneteim voltak, már levegőt is alig kaptam. De a szigorú diéta elkezdése után pár nappal rohamosan javult az állapotom. Előtte jártányi erőm sem volt, utána egy héttel rá fitness edzésre kezdtem járni. 3 hónap után a leletem nagtív lett és az összes tünetem elmúlt. Ha van kérdés a diétával kapcsolatban szívesen válaszolok.
Kedves Stoner nagyon tiltakozol a Nystatin ellen. Lehet, hogy igazad van. Ferencsik István eddigi könyveiben mindig csak a természetes táplálkozásról, természetes életmódról olvastam. A Nystatinról azt írja „az emberi szervezetre –minden félretájékoztatás ellenére- teljesen veszélytelen. Amit az orvosok mellékhatásnak vélnek, az a főhatása. Oly mértékben támadja és pusztítja a gombákat, hogy azok elhalt szövetanyaga okoz rosszulétet.” Most akkor hól van az igazság? Te is a tanítványa voltál.
Lehet, hogy ő is tévedett? Miért választotta a gombaírtásar a Nystatint és nem valami természetes szereket. Ez számomra teljesen érthetetlen.
A másik gondom a témával kapcsolatban a B vitamin. Azt írták ebben a fórumban, hogy szedése, nem ajánlott. Ugyanakkor én azt olvastam, hogy napi (100mg) pelyhesítettvagy granulált sörélesztő szedése javasolt…???
A másik kérdésem, hogy a búzafűlével kapcsolatos. Örülnék ha valaki leírná, hogy kell előkészíteni csíráztatásra. Kell-e komposztföld vagy csak beáztatom egy ki vízben és úgy hagyom állni a vízben.
Rincikének:
A szénhidrátfelvétellel( max 100gram) kapcsolatbam szintén Ferences István könyvében olvastam.
Én már hallottam olyan candidás betegről is akit teljesen eltiltottak a kenyérevéstől. Egy évig nem evett. Igaz, hogy nagy cél lebegett a szeme előtt. Egészséges gyermeket szeretett volna . Sikerült is neki.
Kedves Rincike!
Örülök Neked! Az amalgám nem játék. Csupán az anyagiak függvénye. Minden összefügg. Van aki nem szenved tőle annyira, van akinek ez is sokat árthat. Mindenesetre jobb kipucolni, minél előbb.
Az előbbi kérdezőnek: A nystatin is méreg. A gombatakarítók mégegyszer: fokhagyma, vöröshagyma, torma, teafaolaj, grépfrútolaj, olajfalevékivonat és minden nyers zöldség, ami nem ad táptalajt. A kapor és más aromás fűszerek is tisztítanak.
Üdv!
Stóner
Érdekelne a véleményed az amalgámos fogtömésekkel kapcsolatban. Érdemes kicseréltetni őket vagy ez is egy új "hullám" csak ezt is a Candidára fogják?
R
Baksika
Backferment-et a Bp. XI., Szabolcska Mihály utca 5. alatti NAP-Ra bioboltban lehet venni. A tövvi kérdésedre talán Stoner tud válaszolni. Én magam részéről teafaolaj-ra tértem át Nystatin helyett. A napi 100 gram szénhidrát maximumról nem hallottam eddíg ezt hol olvastad?
R
Én voltam ott a gyerekkel, csak olyan elleven volt,hogy egy perc nyugtom nem volt tőle.Nagyon sajnálom, hogy nem tudtam veletek is beszélni egy kicsikét. De azért legközelebb hármatokat biztosan felismerlek.
Nystatint azért kérdeztem, mert Ferences István ezt ajálja mint leghatásosabb gombaölőszert.
Egy természetgyógyászhoz szerettem volna elmenni, hogy megmondja pontosan mit ehetek, mit nem.
De akkor mi lesz a Nystatinnal, ha nem írhatja fel.Ha annyira erős a gomba érintettségem, el tudom-e pusztítani természetes módon?
Szerintetek, ha felerősödnek a tünetek például viszket az orrom az azt jelzi, hogy valamit nem jól csinálok. Vagy csak a gombák tiltakoznak.
Mi van a napi szenhidrátfelvétellel? Nekem a maximum 100 gramm elég nehezen tartható.
Ha valaki tudja, írja meg, hól lehet BACK FERMENT-et venni(élesztő helyetesítő).