Nálunk mindegyik fajta tűkőr tiszta,a néró a kékfrankos a rizlingszilváni és a többi is,semmi gondom sincs az idei borokkal.Hacsak az nem hogy nagyon fogy!
Érdeklődnék, hogy tisztulnak-e az idei borok? Két hónappal a zajos erjedés után fejtettem, de nem mutatnak nagy hajlandóságot a tisztulásra, különösen a fehér. A második fejtést még nem csináltam meg. Más években ilyenkor már szép tiszták voltak ilyenkor. Lehet, hogy ez az idei év sajátossága?
Ha el akar fagyani, akkor metszéstől függetlenül is elfagy. Itt esetleg a késő tavaszi fagyok okozhatnak gondot, hogy ha kihajt a rügy az elfagyhat. metszés nélkül ezzel lehet késleltetni. De ez ritka eset és a termőhelyi adottságokat csak ismerik a termelők, hogy milyen gyakran kell számolni tavaszi fagyokkal.
Továbbá ahol meg korán jön az őszi fagy, ott fontos hogy ne túl későn hajtson ki a rügy, hogy szépen beérjem a szőlő.
Én is már január-februárba metszek, mert oltani akarok pár szőlőt, a rizling tőkéket meg bővíteni akarom néhány 100 db-al.
Dehogy is! Amikor már szúrta a szemét a vessző hossza. Kb július közepe-vége fele. A fürtök se értek be igazán. Mondjuk az illetőt nem is érdekli hogy kipusztulnak-e a tőkék. Csak kicsit érzékeltetni próbáltam, hogy a vessző mennyiségét nem csak a termőtalaj határozza meg, hanem a művelésmód is, meg a fajta is.
Láttam olyat aki 20 cm-esre vágta vissza az azévi (idei) hajtásokat. Mondanom se kell, hogy úgy elfagytak ahogy van..... Nem volt levél ami tápanyagot gyűjtsön, a vesszők be se értek.
Van, aki egyszerűen csak szétdobálja, majd letárcsázza(mint én is)
Van, aki barázdát húz a venyigének, abba dobálja és csak utána tárcsázza le
Olyan is van, aki összegyűjti és kihordja
És igen, van aki mulcsozza, mint a szomszédom(bodenvin) de ez és a két utóbbi mind pluszmunkával jár. A legegyszerűbb megoldás az első, azért csinálom én is :)
A sor közepén lévő barázdába csak a venyige megy, a trágyázáshoz a sorok mellé húznak 1-1 barázdát a sor mindkét oldalán jó mélyet(mindjárt hozok képet is)
Békés Boldog Karácsonyi ünnepeket kívánok minden fórumtagnak!Milyen fából vannak az oszlopok?Felénk az akácot fehérre kérgezik,hanem impregnálod akkor is vígan kibír 25-30,évet.több+ talán nem is igen kell.Az új fém oszlopok most felénk a leggyakoribb,és az min 75,év amit az bír.Régen az akácot a kérgezés után bordóilében áztatták néhány napig,és úgy tették be.Kátránnyal ne dolgozz,szennyezi a környezetet.Az égetés saját tapasztalat nem bír többet mint nélküle.
Ti a szőlőlugas oszlopokat mivel szoktátok impregnálni?
A régebbi oszlopok cseréjekor a földbe kerülő részt tűzben megégettem. Nemrég kaptam bitument. Az új telepítéshez ezzel szeretném lekenni az oszlopok talpát, de azt hallottam, hogy ez nem túl jó dolog. Lehet valami káros anyag "kiáramlás", ami árt a szőlőnek?
Ti mivel dolgoztok?
Egyébként pedig minden kedves topik lakónak saját borral, Áldott Karácsonyt, és kórokózóktól mentes, cukorfokban gazdag, savakban kiegyensúlyozott Boldog Új Évet.
Ez mar igen! Remelem, a helyi vagy tavolabbi feherboraszok ott fognak tolongani.
Mondjuk menni nem tudok, mert csak masnap erunk haza, meg egyebkent is.
Ellenben akartam mar kerdezni, hogy a Kaiserstuhlrol, illetve a Fekete-erdobol (vagy kornyekerol, ez lenyegeben a badeni borvidek, ha nem tevedek :) milyen pincek borait erdemes keresni? Van a kozelunkben par jobb borbolt, meg egy Fekete-erdei specialitasokat arulo masik, csak tudnom kene, mit nezzek :)
Szombaton, azaz decmber 20-án este 18 órai kezdettel előadást tartok Balatonfüreden a Szent Benedek Gimnázium kóstolótermében (volt Széchenyi Szakközéspiskola). Az előadás során fényképes prezentáció segítségével mutatom be a bádeni borvidéket, a rezisztencianemesítést, az ökológiai szőlőművelés lehetőségeit, a freiburgi borászati kutatóintézetet, vázolok néhány kutatási területen elért szakmai sikert. Az előadás témáihoz a bádeni borrégió borait prezentálom, az bemutató után pedig mindenkinek lehetősége nyílik 15-20 különböző német bor megkóstolására. A borkorcsolyákról és az ásványvízről gondoskodunk.
Mind a részvétel, mind pedig a fogyasztás díjtalan!
Kérem azonban, hogy december 18-ig (csütörtök) jelezzen vissza a részvételi szándékáról, hogy a létszám tekintetében tudjunk felkészülni az estére. Felhívom továbbá az esten bort fogyasztók figyelmét, hogy a biztonságos hazajutás feltételeiről maguk gondoskodjanak.
A 10 éves nemzetközi tanulmányaim során szerzett tapasztalatok továbbadása a célom, amivel a Balatonfüred-Csopaki borvidéken gazdálkodó borászatok közötti szorosabb összefogást erősíthetem.