Keresés

Részletes keresés

Falusi1 Creative Commons License 2014.12.30 0 0 17875

Gratulálok nektek. Én úgy látszik valamit elrontottam.

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.30 0 0 17874

Mint minden évben, hónapok óta tökéletesen tükörtiszta a borom és fogy, mint a telihold :)

Előzmény: Falusi1 (17871)
juhosttt Creative Commons License 2014.12.30 0 0 17873

Nekem a roze és a fehér is szépen le van tisztulva. 

Előzmény: Falusi1 (17871)
Sanci07 Creative Commons License 2014.12.29 0 0 17872

Nálunk mindegyik fajta tűkőr tiszta,a néró a kékfrankos a rizlingszilváni és a többi is,semmi gondom sincs az idei borokkal.Hacsak az nem hogy nagyon fogy!

Előzmény: Falusi1 (17871)
Falusi1 Creative Commons License 2014.12.29 0 0 17871

Érdeklődnék, hogy tisztulnak-e az idei borok? Két hónappal a zajos erjedés után fejtettem, de nem mutatnak nagy hajlandóságot a tisztulásra, különösen a fehér. A második fejtést még nem csináltam meg. Más években ilyenkor már szép tiszták voltak ilyenkor. Lehet, hogy ez az idei év sajátossága?

juhosttt Creative Commons License 2014.12.27 0 0 17870

Ha el akar fagyani, akkor metszéstől függetlenül is elfagy. Itt esetleg a késő tavaszi fagyok okozhatnak gondot, hogy ha kihajt a rügy az elfagyhat. metszés nélkül ezzel lehet késleltetni. De ez ritka eset és a termőhelyi adottságokat csak ismerik a termelők, hogy milyen gyakran kell számolni tavaszi fagyokkal.

Továbbá ahol meg korán jön az őszi fagy, ott fontos hogy ne túl későn hajtson ki a rügy, hogy szépen beérjem a szőlő.

 

Én is már január-februárba metszek, mert oltani akarok pár szőlőt, a rizling tőkéket meg bővíteni akarom néhány 100 db-al.

 

Előzmény: apilusz (17868)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.27 0 0 17869

Nem

Előzmény: apilusz (17868)
apilusz Creative Commons License 2014.12.27 0 0 17868

Nem fog visszafagyni?

A veltelinit le szoktad húzni?

Előzmény: Törölt nick (17850)
öreg_néne_b Creative Commons License 2014.12.26 0 0 17867

Köszi.

Előzmény: Sanci07 (17866)
Sanci07 Creative Commons License 2014.12.26 0 0 17866

Bár bőtermő és rügyei termékenyek,szálvesszős metszést igényel.

Előzmény: öreg_néne_b (17865)
öreg_néne_b Creative Commons License 2014.12.26 0 0 17865

Sziasztok!

Az Aletta metszéséről nem találtam semmit. Hogyan érdemes? Rövid, hosszú, szálvessző...

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.26 0 0 17864

Nem láttál még ilyent ugye? Mi ekkora gépekkel dolgozunk. Még a szőlőkart is összetöri :)

Előzmény: Ggeri89 (17859)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.26 0 0 17863

Egyszer elég

Előzmény: juhosttt (17858)
juhosttt Creative Commons License 2014.12.25 0 0 17862

Dehogy is! Amikor már szúrta a szemét a vessző hossza. Kb július közepe-vége fele. A fürtök se értek be igazán. Mondjuk az illetőt nem is érdekli hogy kipusztulnak-e a tőkék. Csak kicsit érzékeltetni próbáltam, hogy a vessző mennyiségét nem csak a termőtalaj határozza meg, hanem a művelésmód is, meg a fajta is. 

Előzmény: Falusi1 (17861)
Falusi1 Creative Commons License 2014.12.25 0 0 17861

Mikor vágta vissza, szüret után közvetlen?

Előzmény: juhosttt (17860)
juhosttt Creative Commons License 2014.12.25 0 0 17860

Ezt így kijelenteni nem túl ésszerű dolog!

 

A venyige mennyiséget sok dolog határozza meg.

Pl.:

A tőkén meghagyott vesszők száma

A tőkén meghagyott vesszők hossza.

 

Láttam olyat aki 20 cm-esre vágta vissza az azévi (idei) hajtásokat. Mondanom se kell, hogy úgy elfagytak ahogy van..... Nem volt levél ami tápanyagot gyűjtsön, a vesszők be se értek.

Előzmény: Ggeri89 (17859)
Ggeri89 Creative Commons License 2014.12.25 0 0 17859

Elég gyenge szőlők, ha csak annyi venyige van benne hogy lelehet tárcsázni.

juhosttt Creative Commons License 2014.12.25 0 0 17858

Hányszor tárcsázzák meg, a barázdát, hogy ilyen szépen el van simítva? 

Előzmény: Törölt nick (17857)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.25 0 0 17857

Ahány ház, annyi szokás

Van, aki egyszerűen csak szétdobálja, majd letárcsázza(mint én is)

 

Van, aki barázdát húz a venyigének, abba dobálja és csak utána tárcsázza le

Olyan is van, aki összegyűjti és kihordja

És igen, van aki mulcsozza, mint a szomszédom(bodenvin) de ez és a két utóbbi mind pluszmunkával jár. A legegyszerűbb megoldás az első, azért csinálom én is :)

Előzmény: Ggeri89 (17855)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.25 0 0 17856

Így néz ki trágyázáshoz előkészítve

    

Előzmény: Törölt nick (17854)
Ggeri89 Creative Commons License 2014.12.25 0 0 17855

Miért jó ez a módszer? nem egyszerűbb lemulcsozni?

Előzmény: Törölt nick (17854)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.25 0 0 17854

Töltögető ekének is nevezik.

A sor közepén lévő barázdába csak a venyige megy, a trágyázáshoz a sorok mellé húznak 1-1 barázdát a sor mindkét oldalán jó mélyet(mindjárt hozok képet is)

Előzmény: juhosttt (17852)
Kapa bácsi Creative Commons License 2014.12.24 0 0 17853

Békés Boldog Karácsonyi ünnepeket kívánok minden fórumtagnak!Milyen fából vannak az oszlopok?Felénk az akácot fehérre kérgezik,hanem impregnálod akkor is vígan kibír 25-30,évet.több+ talán nem is igen kell.Az új fém oszlopok most felénk a leggyakoribb,és az min 75,év amit az bír.Régen az akácot a kérgezés után bordóilében áztatták néhány napig,és úgy tették be.Kátránnyal ne dolgozz,szennyezi a környezetet.Az égetés saját tapasztalat nem bír többet mint nélküle.

Előzmény: Gudora (17849)
juhosttt Creative Commons License 2014.12.24 0 0 17852

A barázdát mivel ástátok? Gondolom géppel, de milyen eszközzel? Trágya megy bele, vagy a vesszők is?

Előzmény: Törölt nick (17850)
Falusi1 Creative Commons License 2014.12.24 0 0 17851

Mindenkinek BOLDOG KARÁCSONYT!

Törölt nick Creative Commons License 2014.12.24 0 0 17850

Gőzerővel megy a metszés

  

 

 

Gudora Creative Commons License 2014.12.23 0 0 17849

Szép estét mindenkinek!

 

Ti a szőlőlugas oszlopokat mivel szoktátok impregnálni?

A régebbi oszlopok cseréjekor a földbe kerülő részt tűzben megégettem. Nemrég kaptam bitument. Az új telepítéshez ezzel szeretném lekenni az oszlopok talpát, de azt hallottam, hogy ez nem túl jó dolog. Lehet valami káros anyag "kiáramlás", ami árt a szőlőnek?

Ti mivel dolgoztok?

 

Egyébként pedig minden kedves topik lakónak saját borral, Áldott Karácsonyt, és kórokózóktól mentes, cukorfokban gazdag, savakban kiegyensúlyozott  Boldog Új Évet.

 

Zoli

 

 

 

Oechsle Creative Commons License 2014.12.22 0 0 17848

Nagyon jól sikerült a borszaminárium, köszönöm!

 

A bádeni borrégió termelői közül, akikre régóta odafigyelek, a következőek:

 

http://www.weingutkiefer.de/de/unser-weingut/unser-weingut.php

 

http://www.weingutfritzwassmer.de/startseite/

 

http://www.dasenstein.de/

 

http://www.johner.de/

 

http://www.salwey.de/startseite.html

 

http://www.heger-weine.de/

Sok sikert a keresgélésben!

Előzmény: dezso (17847)
dezso Creative Commons License 2014.12.18 0 0 17847

Ez mar igen!  Remelem, a helyi vagy tavolabbi feherboraszok ott fognak tolongani.

 

Mondjuk menni nem tudok, mert csak masnap erunk haza, meg egyebkent is. 

Ellenben akartam mar kerdezni, hogy a Kaiserstuhlrol, illetve a Fekete-erdobol (vagy kornyekerol, ez lenyegeben a badeni borvidek, ha nem tevedek :) milyen pincek borait erdemes keresni?  Van a kozelunkben par jobb borbolt, meg egy Fekete-erdei specialitasokat arulo masik, csak tudnom kene, mit nezzek :)

Előzmény: Oechsle (17846)
Oechsle Creative Commons License 2014.12.16 0 0 17846

Tisztelt Fórumtársak!

Szombaton, azaz decmber 20-án este 18 órai kezdettel előadást tartok Balatonfüreden a Szent Benedek Gimnázium kóstolótermében (volt Széchenyi Szakközéspiskola). Az előadás során fényképes prezentáció segítségével mutatom be a bádeni borvidéket, a rezisztencianemesítést, az ökológiai szőlőművelés lehetőségeit, a freiburgi borászati kutatóintézetet, vázolok néhány kutatási területen elért szakmai sikert. Az előadás témáihoz a bádeni borrégió borait prezentálom, az bemutató után pedig mindenkinek lehetősége nyílik 15-20 különböző német bor megkóstolására. A borkorcsolyákról és az ásványvízről gondoskodunk. 

Mind a részvétel, mind pedig a fogyasztás díjtalan!

Kérem azonban, hogy december 18-ig (csütörtök) jelezzen vissza a részvételi szándékáról, hogy a létszám tekintetében tudjunk felkészülni az estére. Felhívom továbbá az esten bort fogyasztók figyelmét, hogy a biztonságos hazajutás feltételeiről maguk gondoskodjanak.

A 10 éves nemzetközi tanulmányaim során szerzett tapasztalatok továbbadása a célom, amivel a Balatonfüred-Csopaki borvidéken gazdálkodó borászatok közötti szorosabb összefogást erősíthetem.

Szeretettel várom szombat este!

 

Gyukli Krisztián


info@gyuklipince.hu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!