Nos a kételyeidre :
" Minden kazán gyártója világosan leírja, hogy a készülék milyen füstgáz elvezetéssel építhető ki és ehhez biztosítja a megfelelő építő elemeket. Akkor miért szükséges kémény tervezés és átvétel?
Igen leírja, sőt különféle rajzos útmutatókat ad, hogyan lehet egy kéményrendszert megvalósítani.
De a gyakorlatban nem mindig így sikerül.
Mindig a kéményes az aki a kazángyártó által javasolt elemekből (vagy akár másféléből ) összerakja azt a kémény rendszert. Megépíti.
A terv csak ezt ábrázolja , rögzíti mint egy adatközlést. A Meo ezt veszi át és bizonyos mérésekkel/vizsgálatokkal megállapítja, hogy az jó vagy sem ( ez a tömöségi vizsgálat ).
Azért a gázvezetékhez is csak hozzányúlnak, a minimális a golyóscsap csere. Tehát a vezetéket megbontják.
EPH úgy ahogy írták 30 éve követelmény.
Ettől függetlenül a kéményesek (nem az építők, hanem az átvevők ) néha túltolják. Nevetséges ,hogy egy olyan rendszernél ahol a gyártó eleve garantálja, hogy a kazán legalább 30 m -es rendszernél legyőzi az ellenállást - a cső átmérők a szokásosak, csak pár könyök van, akkor egy kb. 10 m hosszú rendszernél un. ellenállás számítást kérnek, + hőtechikai humbungot.
Nyilván a határnál pl. 25 m hosszúnál ajánlatos számítást készíteni, de az alatt.... paraszt vakítás.
Láttam ilyen számítást 6 oldal, sok hűhó semmiért.
Persze a 40 eft ért kell valamit nyújtani.
Na most a csere sokszor nem sima csere. Pl. nyilt égésterüről átmenni zártra, vagy zártról a kondisra. itt mindig más a kéményrendszer.
Habár valamikor amikor a kéményseprők még a mostaninál is nagyobb urak voltak ( jó 20 éve ) egy fég nyilt égésterűt cseréltettem volna ugyancsak nyiltra ( Fég C12 - ugyan arra csak újra. igencsak magaslóról beszéltek velem. pl. mondták kell rajz (tervek nevezték ). És a lelkemre kötötték, hogy azt csak épületgépész - engedélyes -készítheti. Visszakérdeztem nem az a lényeg hogy a rajz a valóságot tükrőzze ?
Aztán ezeknek a túlhatalmas kéményseprőknek befellegzett.... magyarosan a tökükre léptek. Ma már nincs kötelező évi un. kémény ellenőrzés.
Nincs azóta több CO halál. Régen is ma is kb. 20 az évi ilyen baleset. Ami nem mind a helytelen kémények miatt van.
De mint utánad írták, ha a feltételek megfelelőek, van un. egyszerűsített csere.
A jó gázszerelő csak felméri,, hogy a feltételek fennállnak vagy sem.