Keresés

Részletes keresés

viricsi Creative Commons License 2006.01.22 0 0 4725
Ennél valóban sokkal több infó kellene, de valószínüleg kevés lenne a 6 kw.
Előzmény: toth-abri (4723)
moxi Creative Commons License 2006.01.22 0 0 4724
Akkor most előszedem a klíma papírjait és olvasok...
Előzmény: viricsi (4722)
toth-abri Creative Commons License 2006.01.21 0 0 4723

Sziasztok!

Tudom, hogy a válasz sok mindentől függ, mégis hadd kérdezzem meg, hogy a következő jellegű tetőtéri lakásba elég lenne-e egy 6 kW-os klíma:

Szóval légcsatornás rendszerhez kellene. A tetőtéri lakás hasznos területe 70 m2, és a padlástér 24 m2.

Köszi!

viricsi Creative Commons License 2006.01.21 0 0 4722
Ha a kérdésed valóban komoly és érdekel a téma részletes kifejtése, beszélgethetünk róla.
Most dióhéjban annyit, hogy hogy téli üzemeltetéshez, csak arra alkalmas szabályozórendszerrel és megfelelő védelemmel ellátott klímaberendezés felel meg.
Egy átlagos split klíma nyári ill. tavaszi, őszi időjárás mellett üzemeltethető, megfelelően. Alacsony külső hőmérséklet esetén a berendezés károsodhat (és nagy valószínűséggel károsodni is fog), jelentősen leromlik a hatásfoka és üzemelési zavarok lépnek fel.(lejegesedés, leállás, ...stb)
Minden klímaberendezés dokumentációjában megtalálható, hogy milyen környezeti hőmérséklet tartományban üzemeltethető a készülék.
Előzmény: moxi (4721)
moxi Creative Commons License 2006.01.21 0 0 4721
Mitől lesz egy klíma kimondottan téliesített?
Előzmény: viricsi (4720)
viricsi Creative Commons License 2006.01.20 0 0 4720
Azért továbbra is hangsúlyoznám, amit a 4714-ben írtam:
"Csak kimondottan téliesített klímát szabad alacsony külső hőmérséklet mellett üzemeltetni. Az átlagos split klímák nem ilyenek."

Ezt, azt hiszem, ugye nem vitatod?
Előzmény: klimakiraly (4719)
klimakiraly Creative Commons License 2006.01.20 0 0 4719
Szia!

Csak arra akartam utalni, hogy hidegben is beszabad kapcsolni a klímát.
Mert ugye van aki párátlanítani, van aki fűteni akar. :-)

K.K.
Előzmény: viricsi (4718)
viricsi Creative Commons License 2006.01.20 0 0 4718

Nem értem a kérdést.

Ha világosságot gyújtanál szerény kobakomban, megköszönném.

Előzmény: klimakiraly (4717)
klimakiraly Creative Commons License 2006.01.20 0 0 4717
Hello!

Akkor a ma reggel is beindított, INVERTERes hűtő-fűtő bemutató klímánk tönkre fog menni? (Mert hogy a reggeli felfűtést ezzel végezzük!)

K.K.
Előzmény: viricsi (4714)
suno Creative Commons License 2006.01.18 0 0 4716
Majd meglátjátok, néhány év múlva kijön egy ilyen rendszer az egyik nagynevű gyártótól. Akkor majd foghatjátok fejeteket, hogy nem védettük le :-))
Előzmény: viricsi (4715)
viricsi Creative Commons License 2006.01.17 0 0 4715
Sokan feltaláltuk már ezeket a pofonegyszerűnek látszó, zseniális energiamegtakarító megoldásokat.Nem te vagy az első.Azután az ember elkezdi végigondolni a történetet és rájön, hogy ez mégsem olyan egyszerű és még ráadásul egy vagyonba kerül a megvalósítása.
Ne szabadkozz én szakmabeliként is agyaltam ezeken a feladatokon, de szerintem mindegyik szaki kitalálta már a maga spanyol viaszát. :))
Előzmény: suno (4710)
viricsi Creative Commons License 2006.01.17 0 0 4714
Fontos mondat Remote Acess olvtársnál:
Csak kimondottan téliesített klímát szabad alacsony külső hőmérséklet mellett üzemeltetni.
Az átlagos split klímák nem ilyenek.Télen inkább valamilyen más párátlanító készüléket üzemeltess.
Előzmény: hohocali (4711)
remote access Creative Commons License 2006.01.17 0 0 4713

Bizony párátlanításnál is hideget fúj, mivel a pára a beltériben is csak hideg felületre hajlandó lecsapódni.

Véleményem szerint drága mulatság a felfűtött helységet klímával visszahűteni.

Ami a téli üzemet illeti szerintem a dermedő, besűrűsödő olaj miatt problémás lehet a kompresszor indulása, azokban a klímákban melyeknek ilyen körülmények között is működniük kell kompresszorfűtést alkalmaznak.

klimakiraly Creative Commons License 2006.01.17 0 0 4712
Helló!

Jó nehéz kérdéseket adtál fel! :-)

1. Ártani nem árt de hűteni sem sokat fog.
2. Hűtő üzemmódban kint fűt, tehát nem fagy le.
3. A párátlanító üzemmód annyiban különbözik a hűtő üzem módtól.
Hogy a beltéri ventilátorát leveszi a legkisebb fordulatszámra.

K.K.
hohocali Creative Commons License 2006.01.17 0 0 4711

Sziasztok!

Lehet ilyenkor telen a splitklimat (hutos/futos) paratlanitasra hasznalni? Nem kene hutenie, csak paratlanitson. Van benne ilyen uzemmod, ilyenkor szakszosan uzemel. De ez se az igazi, mert hideget fuj.

1. ha kint fagy van, akkor mukodtetem a klimat huto uzemmodban, ez arthat neki?

2. ilyenkor is fagytalanit kivul (leolvaszt), vagy ez megegyezik a huto uzemmoddal, vagy huto uzemmodban amugy is leolvad kint?

3. ha kiiktatom a belteri ventillatort, az okozhat problemat? Olyan hofok beallitassal, hogy ne menjen allandoan a klima. Mikor paratlanito uzemmodba probaltam, az uzemelo szakaszban ment a ventillator 27 fok korul mutatott a kijelzo. Szunet szakaszban leallt a venti es a kijelzett hofok leesett 21 korulre.

Velemeny?

suno Creative Commons License 2006.01.17 0 0 4710
Azt hittem elég egy hőcserélőt beiktatni a kűlső egység nagynyomású (meleg) ágába, a kompresszor után a hűtőbordák elé. A "hűtő"közeg elvezetése a hőcserélőbe és visszahozása tűnik a legnehezebbnek, jócskán kéne hegeszteni hozzá.
A vizes kör egyszerűbb lenne, állhatna rézcsövezésből, különálló hőcserélőből, egy kisteljesítményű keringető szivatyúból, régi bojler tartályából, leeresztő és töltőcsapból. Ha a tartályban helyezzük el a hőcserélőt, még a keringetőszivatyút is megspórolhatjuk.
Mindezt hobbihasználtra gondoltam, nyári meleg napokon (amikor hűtésre használjuk a légkondit) kismedence vagy kertizuhany vizének fűtéséhez.

Bocs a szakszerűtlenségekért, nem vagyok szakmabeli.
l.
Előzmény: viricsi (4708)
klimakiraly Creative Commons License 2006.01.16 0 0 4709
Szia!

<OFF>
Igen mikor egy kis légkezelő 2 millió a vezérlés hozzá meg 1,8 millió. Igaz a légkezelő méretével az arány javul, de akkor is durva és nélküle csak egy fém darab. Kb ez van a hőszivattyúk és légkezelőhőz kapcsolódó klímáknál is. Egy hőszivattyú padló és falfűtéssel. Na ott már szerintem a vezérlés régen többe van mint egy hűtőgép.
Én ezt a topicot olvasom, néha hát nem is tudom.
http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=9039141&la=50949781

<OFF>
<ON>

A topicról valaki bővítette ezzel a hőszivattyúkkal a profilját?
Mondjuk még ilyen „olcsó” a gáz, nem is tudom ...

K.K.
Előzmény: viricsi (4708)
viricsi Creative Commons License 2006.01.16 0 0 4708
Igen léteznek ilyen rendszerek, de ezek nem igazán háztartásban használatosak ma még.
Annélkül, hogy mélyebben belemásznék a kérdésbe, jelzem, hogy ez esetben nem elég egy egyszerű hőcserélő, hiszen nagyon összetetté válik a rendszer működése.
Hűteni a belső teret, leadni a kiszállított hőmennyiséget, forgatni a fűtendő vizet, stb...,
mindezt úgy, hogy a berendezés gazdaságosan és biztonságos üzemi feltételek mellett működjön.Ráadásul a folyamathoz nyílvánvalóan vezérlés is szükséges.
Ez nem túl egyszerű és nem is olcsó feladat.
Előzmény: suno (4700)
klimakiraly Creative Commons License 2006.01.15 0 0 4707
Szia!

Ezt csak a gépek katalógusából derül ki, nem tudok egyezményes jelről.

És hogy bonyolítsam vannak még az osztott teljesítményű multi gépek is.
Ahol van egy kicsi kompresszor, a teljes kültéri kapacitás 40%-a teljesítménnyel.
És egy nagy kompresszor, a teljes kültéri kapacitás 60%-a teljesítménnyel.

Így a szabályzás sem olyan durva mint a KI-BE kapcsolósnál és olcsóbb is mint az Inverteres.

Ha keveset kell hűteni akkor csak a kicsi (40%) megy.
Ha Ő már nem győzi akkor át kapcsol a nagyra (60%).
Ha már a nagy sem bír a meleggel akkor beindul a kicsi is. (40+60%)

K.K.
Előzmény: moxi (4706)
moxi Creative Commons License 2006.01.15 0 0 4706
Köszi, kimerítő volt, most már csak azt nem tudom, honnét ismerem fel, hogy egy kültériben külön rendszerrel vannak, vagy integrálva?
Előzmény: klimakiraly (4705)
klimakiraly Creative Commons License 2006.01.14 0 0 4705
Helló!

Régen adós vagyok a témával ...
Kb. olyan szerkezet mint az autókban a gázpedál.
Csak ezek a gépek maguk határozzák meg a sebességet.
Mindig csak annyira nyomják a gázt amennyire éppen szükséges a beállított hőfok eléréséhez.
Plusz bekapcsoláskor egy kicsit túl terhelik a rendszer, hogy nekünk minél hamarabb hűvöst adjanak.

Szemben a hagyományos gépekkel, melyek vagy mennek teljes gázzal vagy leállnak.
Így próbálják optimális hőfokon tartani a helységet.

(Mint a háztartási hűtőgépek, csak itt nagyobbak a fogyasztások, itt nem annyira éri meg ez a szabályzás. Ellenben olcsó!
Mintha Pest-Szeged között úgy közlekednénk hogy teljes gáz és ha túl hamar érnénk oda akkor teljesen megállnánk.)

Telepítés az beltéri számra megy nálunk.
A csővezeték hossza az multinál általában hosszabb, ez drágítja.
De mint említettem egy inverter multi az kevesebbet fogyaszt.

(Persze az egy kültériben teljesen külön rendszerűek azok ugyan annyit fogyasztanak.)

K.K.
Előzmény: moxi (4704)
moxi Creative Commons License 2006.01.14 0 0 4704
Köszönöm, körülnéztem a honlapon, mi az az inverteres klíma? egy multi szerelése, és két mono szerelése az kb. egálban van? Azt hiszem mindenképpen felmérés kell, az ügyhöz. Jól látom? 
Előzmény: klimakiraly (4702)
moxi Creative Commons License 2006.01.14 0 0 4703
Mibe kerül egy multi?
Előzmény: klimakiraly (4702)
klimakiraly Creative Commons License 2006.01.13 0 0 4702
Helló!

Igen lehet tetőre.
Kettő mono olcsóbb. Egy multi drágább de olcsóbban üzemel. 10 év távlatában egy inverteres multi szinte már pénzt termel. :-)

K.K.
Előzmény: moxi (4698)
klimakiraly Creative Commons License 2006.01.13 0 0 4701
Szia!

Ha medencét szeretnél hűteni az talán még megy. használati meleg víz az még odébb van. Igaz van ha jól rémlik olyan gép elérhető ami 40C fokos vizet készít ... most hogy írom az már oly rég volt hogy az még R22-es gázzal megy.

K.K.

ps: Ne vedd készpénznek amit írtam, lehet van olyan cég is Magyarországon/Topicban aki tud ilyet. (Uszoda párátlanítók is tudnak medencét fűteni ...)
Előzmény: suno (4700)
suno Creative Commons License 2006.01.13 0 0 4700
sziasztok, létezik olyan légkondi rendszer, amivel meleg vizet lehetne előállítani? Nem tetszik, hogy nyáron drága árammal fűtöm az udvart, hasznosíthatnánk így is a kint leadott hőt. Nem is lenne sokba, talán a kinti hőcserélő elé kéne egy plusz hőleadtó berakni, egy vizeset. Hűtené a lakást, fűtené a medencét...
moxi Creative Commons License 2006.01.13 0 0 4698

Kedves klímatudósok!

Házunk tetőterébe szeretnék klímát. cca 100nm alapterület, 3 szoba, fürdő, gardrób, wc, előtér. Két gyerekszoba egymás mellett van, elsősorban ezeket kellene hűteni cca.40 nm alapterülettel. Sokat morofndíroztam már rajta mi lenne a megoldás.Két belsőegységes egykülsős split klíma, vagy kétkülső+két belső? A házunk védett, a földszinti klíma telepítéskor(4,3 Akai) is maceráztak velünk hogy az utca képet rontja a külső egység, félek, ha még kettőt felnyomunk, mit szólnak hozzá. Tetőre is fel lehet rakni ezeket a kültéri egységeket? Vagy mit javasoltok, milyen típust, és milyen költségvetésre számítsunk? A meglévő Akaival meg vagyunk elégedve, egyrészt mert japán, kettő, csöndes, három éve üzemel, probléma mentesen.

Előre is köszönöm! Kati

Tib-csi Creative Commons License 2006.01.08 0 0 4697

Domain Name: DRKLIMA.COM
Registrar: GO DADDY SOFTWARE, INC.
Whois Server: whois.godaddy.com
Referral URL: http://registrar.godaddy.com
Name Server: NS2.INTERWARE.HU
Name Server: NS.UNREAL.HU
Status: REGISTRAR-LOCK
Updated Date: 10-dec-2005
Creation Date: 02-jun-2005
Expiration Date: 02-jun-20

Registrant:
Csaba Arvai
28, Burkolo St.
Erd, Pest 2030
Hungary

Registered through: GoDaddy.com
Domain Name: DRKLIMA.COM
Created on: 02-Jun-05
Expires on: 02-Jun-06
Last Updated on: 02-Jun-05

Administrative Contact:
Arvai, Csaba info@unreal.hu
28, Burkolo St.
Erd, Pest 2030
Hungary
+36305035791 Fax --

Előzmény: Dr. Klíma (4692)
Dr. Klíma Creative Commons License 2006.01.04 0 0 4696

Köszi a tanácsot :)

Bár nekem kicsit fontosabb dolgom van e világon, mint amit említettél.... kicsiben nem gondolkodunk :D

Előzmény: viricsi (4694)
appl123 Creative Commons License 2006.01.04 0 0 4695
Vektor007 a Klíma Áruháznál lehet kapni kültéri takarót a honlapjukon van fen telefonszám (www.klima.hu), de tényleg ne feljtsd rajta, mert akkor jövőre klímát is kell venned :)
viricsi Creative Commons License 2006.01.04 0 0 4694
Ne vacakolj, kebelezd be a céget és tiéd a lap. :)
Előzmény: Dr. Klíma (4692)
Dr. Klíma Creative Commons License 2006.01.04 0 0 4693

már a címem se tudom leírni :(

helyesen: dr.klima@freemail.hu

Dr. Klíma Creative Commons License 2006.01.04 0 0 4692

Sziasztok!

Vége a "nyári" szünetemnek.... Továbbra is várom a kérdéseiteket, észrevételeiteket.

Tájékoztatásul közlöm, hogy a részemről nemrég felfedezett weboldallal

drklima.com semmilyen kapcsolatom nincs. Csupán a nickkem "nyúlta" le valaki....de tegye, ettől még én az vagyok aki vagyok :)

Továbbra is várom észrevételeiteket, kérdéseiteket.

baráti üdvözlettel: Dr. Klíma drklima@freemail.hu

ui. Sikeres évet mindenkinek...

Bpo-353 Creative Commons License 2005.12.30 0 0 4691

Üdvözletem klímástársaknak

Végre találtam egy ilyen topicot is

Én klímaszerelőnek készülök,és most végzek majd a suliban...szóval jövök majd ide okosodni is :D

klimakiraly Creative Commons License 2005.12.24 0 0 4690
Kellemes Karácsonyt Kívánok Klímások!

K.K.
PÍT Creative Commons License 2005.12.24 0 0 4689

Mindenkinek békés karácsonyt!

c20xe

viricsi Creative Commons License 2005.12.23 0 0 4688
Minden kedves topiclakónak és családjának boldog, békés karácsonyt kívánok.
mljava Creative Commons License 2005.12.14 0 0 4687

Szóval én mondtam, hogy itt sekiről nem feltételezem ezt csak leírtam, hogy

sajons ilyen is van.

Az meg, hogy a kültéri egység mennyire bírja a hideget az függ a minőségtől is.

Nem egy általunk telepített klíma van kinn a szabadban 10-15 éve és nem

volt velük anyag probléma. Igaz mi nem éppen a legolcsóbb kategóriával

foglalkozunk. De valamit valamiért. :-))

Centi the real Creative Commons License 2005.12.14 0 0 4686

:-))

Az ilyen, az tavasszal 4 héten át keresi a távirányítót, és megrendeli újra, addig is a beltérit beüzemeli a rajta lévő kapcsolóval, és a kültéri ventillátora bedarálja az irányítót...   :-))

Előzmény: Degeczi (4684)
Vektor007 Creative Commons License 2005.12.13 0 0 4685

Wazze!

Nem fogom bekapcsolni.

A garázsajtót is kinyitom, mielött kiállok.

Ha a kismegszakítót lekapcsolom, nem fogom véletlenül bekapcsolni. A kismegszakítók kapcsolgatása meg nem rutinfeladat nállunk. Ha egy le van kapcsolva egy nem kapcsolom automatice vissza, hanem elgondolkodok pár percig, mi a f..sz-ért van lekapcsolva, vagy milyen áramkörök vannak rajta amik lenyomhatták.

Persze lehet, hogy itt lököm a süket dumát, és tavasszal kinyírom a klímámat.

Üdv.: Veki

Degeczi Creative Commons License 2005.12.13 0 0 4684
ha saját telken van a kültéri, a(z elemektől megszabadított) távvezérlőt is be lehet rakni a ponyva alá, akkor csak nem kapcsolja be
Előzmény: mljava (4682)
viricsi Creative Commons License 2005.12.13 0 0 4683
No, azért a féltés is jogos.Gondolj csak az autódra.Az is kültérre van tervezve, mégis láthatóan jót tesz neki a garazsírozás,sőt akár az egyszerű leponyvázás is.Ami fémből van az oxidálódik, ami műanyagból, az meg öregszik, törékennyé válik, ami festett, az fakul.
Szerintem sem árt a letakarás, persze nem szabad rajta felejteni.
Előzmény: mljava (4682)
mljava Creative Commons License 2005.12.12 0 0 4682

Nem értem sokan miért féltik anyira azt a kültéri egységet télen.

Azt oda tervezték, ha megfelelően lett kiválasztva a hely és megfelelően

lett felszerelve akkor semmi baja nem lesz.

Sőt itt most nem feltételezek senkiről semmi rosszat, de már párszor megtörtént:

Ősszel kültérit gondosan becsomagolta a tulaj.

Tavasszal gondolt egyet és bekapcsolta. Asszem' sejtitek, hogy mit felejtett el és annak mi lett a következménye!?

viricsi Creative Commons License 2005.12.08 0 0 4681
Ugorj be egy Baumaxba és vegyél egy takaróponyvát.Terítsd rá a kültérire, kösd át spárgával, hogy a szél ne fújja el és kész a téli takaród. Nem kell ebből nagy cécót csinálni, ez kültéri egység,bírnia kell a telet ponyva nélkül is.
Előzmény: Vektor007 (4680)
Vektor007 Creative Commons License 2005.12.08 0 0 4680

Hi!

Ez alias Midea. Nem akarom én úgy kapcsolgattni, hogy rajta van a sapka, és a gyerekek sem tudják, mivel lekapcsolom a kismegszakítóját.

Nem tom, lehet hogy nem árt neki, de gondolom jobban érzné úgy magát, mint eső, hó, jég stb.

Perszer valószínűleg semmi baja nem lesz, de egy ilyen "teherautófólia" nem kerülhet sokba.

Előzmény: klimakiraly (4679)
klimakiraly Creative Commons License 2005.12.06 0 0 4679
Helló!

Én sajna nem tudom.
De miért is kell?
Ha rajta marad és bekapcsolod a gépet hűtés üzemben, és R410a-val van töltve.
Akkor nem sok időd marad leszedni.
Jó esélyel 3 perc alatt szét durran!
A mellet 15 éves GoldStar-ok úgy néznek ki mint az új, egy csepp rozsda nincs rajtuk.
(alias Lucky Gold Star manapság Star nélkül röviden)

K.K.
Előzmény: Vektor007 (4678)
Vektor007 Creative Commons License 2005.12.06 0 0 4678

Sziasztok!

Nem tuddja valaki véletlenül, hogy klíma kültérihez 3,6 Kw hol lehet venni ilyen takaró ....izét, hogy ne ázzon folyamatosan, és majd a hó se lepje?

pasipasi Creative Commons License 2005.12.06 0 0 4677
A párátlanítást a legeredményesen géppel tudjátok megoldani. Ennek a leírása és ismertetőjét itt találod meg: http://www.oktoklima.hu/?cmd=100.174
A cégnél komolyan veszik amit ígérnek, és 5 napon belül visszadják a pénzt ha nem vagy elégedett. kell ennél nagyobb biztosíték-, De nekem nagyon bevált a készülék. Én a pincémben használom, és kb 10 nap alatt teljesen kiszárította.
the praetorian Creative Commons License 2005.12.05 0 0 4676

Köszi szépen a választ, így már legalább tudom, hogy van esély :-)

Kb. tavasszal lesz olyan állapotban a ház, hogy fel lehessen vonulni, majd kérni fogok ajánlatot.

Köszi: tp

Előzmény: klimakiraly (4675)
klimakiraly Creative Commons License 2005.12.05 0 0 4675
Mennyezeti vagy parapet klímaHelló!

Az oldalfali split klímák 25cm magasságnál megállnak, és még fölöttük el kell hagyni 5 centimétert. Ha pedig az előlapja nem rácsos hanem sima akkor 10 cm. minimum.

Neked talán a mennyezeti/parapet klíma lehet a megoldás. Abból van 199 mm-es amit egy kicsit kell hátra buktatni, az elfér mondjuk 20-21 cm-ben.

Ha nem akarsz google-zni akkor itt egy kis választék.

K.K.
Előzmény: the praetorian (4673)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!