Hetek kérdése és megjelenik (végre) a 24x36 milliméteres szenzorral szerelt Pentax K-1 FF DSLR.
Idevárok mindenkit akit érdekel ez a technika, illetve van információja és ezt megszeretné másokkal beszélni.
"Egy kollégám most adja el a nikonját (nem tudom milyen) és vesz k-50-et, mert jobban jár vele."
Hát ezen felröhögtem. Mert pont így jártam a minap. Volta megy iskolai rendezvényen és az egyik szülőtárssal beszélgettünk a gépekről. Neki Nikon gépe volt egész jól el látva (gyerek és hobbi felszerelés).
Majd 1 hét után írt egy mailt, hogy segítsek neki Pentaxot venni mert eladta a Nikont. Neki olyan váz kell amiben benne van az SR és ez a kompatibilitás ez a rugalmasság és ezen az áron. Hangsúlyozom nem egy Mo. közepesen kereső apukáról beszélünk. Inkább olyanról aki a hobbira simán kiad 2-3e eurót. És mégis mikor megmutattam neki a K5IIs képeit. Az obi árakat (amit Peti olyan nagyon lehúz) 1 hét alatt váltott. És azóta mikor találkozunk vigyorog mint a tejbe tök és élvezi az új felszerelését. Ebay-ről veszi a használt FA obikat és imádja minden obival SR amit nem kell minden obiban megfizetni :-).
"Nem értem mi ez a Limited őrület, mintha csak azzal lehetne fényképezni."
Nem csak azzal lehet. De még a feleségem is kiválogatja kb 2000 kép ből. Mit készítettem FA77mm Limiteddel. És nem az exif alapján hanem mikor vetítem a diákat. Ezért jó a Limited. Annyival jobb, hogy azt már a kívül állók is észreveszik.
Mondjuk nekem nincs sajnos még így is sokallom az árát, hogy tudom mit tud.
"Azt szerintem senki nem gondolta - rajtad kívül - hogy a Pentax az első FF-es vázát a "szegény" embereknek fejleszti. Most nagyot kell robbantani, hogy felnézzenek rá, észrevegyék, hogy igenis jó tud lenne egy PENTAX váz, szerintem ez inkább járható út! "
Úgy-úgy! Főleg akkor, amikor ott a k-50, k-3 aps-c lapkával, ami amatőr vonalon bőven kielégítheti az igényeket. Van alternatíva árban apsc-n, nem kell a kardjába dőlni a kispénzűeknek. Egy kollégám most adja el a nikonját (nem tudom milyen) és vesz k-50-et, mert jobban jár vele.
Érdekes dolgokat írsz. Ennél közelebb més sosem volt a Pentax társadalom egy FF vázhoz, TE meg most lettél közömbös... Azt se hallottam még soha, hogy anyagi okok miatt tér át Nikon-ra. Szerintem mindent lehet mondani a Nikonra de azt hogy olcsó... Azt szerintem senki nem gondolta - rajtad kívül - hogy a Pentax az első FF-es vázát a "szegény" embereknek fejleszti. Most nagyot kell robbantani, hogy felnézzenek rá, észrevegyék, hogy igenis jó tud lenne egy PENTAX váz, szerintem ez inkább járható út!
Dehogy vitatkozunk, beszélgetünk. Én kifejezetten nagyon vártam az FF Pentaxot, ami mostanára alábbhagyott, de nem közömbös. Levetkőzve márkaelfogultságomat áttértem Nikonra, mert a pénztárcám úgy ítélte meg, hogy jobban teszem, mintha maradok - akor még APSC - Pentax vonalon. Az azóta megjelent hírek, bejelentések nem fájdítják a szívem, hogy hűtlen lettem. Pedig nekem a fényképezőgép az Pentax. Ha emberi áron vissza tudnék lépni ebbe a rendszerbe, akkor megtenném. De egy FA limited árából akár 3 Nikkor D obit is vehetek.
Márpedig ha szigorúan nézem, akkor a Pentaxnak engem és a hozzám hasonlókat kellene megszólítania a K-1-gyel. Nekem - már - nincs semmim Pentaxhoz. Ha visszatérnék, akkor újonnan kellene megvennem mindent, mert használtan nagyjából beszerezhetetlen. De nem tud megszólítani, mert a megfizethető árkategóriában nem versenyképes. Aki Pentaxos és tele van K-s, M-es, A-s, FA-s obikkal, annak csak a váz fog kelleni, nem hagy annyit a kasszánál, mint egy más márkától elcsábított vásárló.
Feles leges ezen "vitatkozni", ebből a szempontból egyet tudok veled érteni. Nekem egy SMC PENTAX-FA 43mm F1.9 Limited-em volt, de nem tudtam megbékélni a screwdrive hangjával. Azért egy fullos FF vázon megszólal, hát... kicsit vicces. De lehet, hogy csak nekem.
Sot, a Canonra ra is lehet tenni a Pentax es Nikon optikakat, ami nem utolso szempont. De vannak, es talan neki vannak a legmegfizethetobb sajat optikai is, kis penzert.
Hasznaltam egy 180-as makrot filmmel, meg a digitalis elott, aztan APS lapkas geppel. Nekem visszalepes volt.
A kisebb lapkanal azonos kepkitoltesnel ugyanugy megno a felveteli tavolsag, es a melysegelesseg, mint egyebkent is. Ezzel a megnott tavolsaggal tobb nem kivanatos szutykot szed ossze a kep. Ha a termeszetben keszitesz makro felvetelt, belekerulnek olyan reszletek, amik agynvagjak a kepet. Fuszalak, levelek, agak stb. amik nem kellenek. Tobbet kell tisztogatni, vagy ugrott a kep.
Masfelol, ha egy finom, reszletgazdag motivumot nagyobb feluletre kepzel le, a felvetel is reszletgazdagabb lesz, szinten ugy, mint mas teruleten is. Nehezen tudnek olyan felveteli teruletet mondani, ahol hatranyosabb lenne a nagyobb erzekelo. Talan a kasszanal nem akkora elony, de kispenzueknek talaltak ki a hasznalt gepet. mosoly
Azt a minőséget és fényerőt a másik kettőnél megkapod olcsóbban. Egy Nikon D sor sem kutya, de az újabb fejlesztésű G sor sem papírnehezéknek való. Ezt a vonalat jobban ismerem, de gyanítom, hogy a Canonnak is megvan a maga megfelelő sora, amit szembe lehet állítani a három limiteddel.
Ár és fényerő ide vagy oda, a "3 amigos" nagy vonzereje volt eddig is a Pentaxnak. Máshol sem találsz ilyen minőséget ennél olcsóbban. Itt is van DA50, kiváló rajzzal, ráadásul leica kockát kirajzolja. Az FA43 árából vagy 5 kijön. Fura leírni, de a DA35 és FA31 esetén ez még 9 is lehet. Hidd el, ha van rá keret, nem kérdés, hogy az FA-t kell választani. A FA77-est nem is említem, mert az nálam külön fejezet.
Még a 3 zoom hagyján, összevetve a konkurenciával még olcsónak is mondhatóak. Makró kínálatot nem tudom, de arra alkalmasabb az APSC, nem érzem úgy, hogy a makrósok a célközönség. A 3 limited viszont konkrétan rohadt drága a fényerejéhez viszonyítva. És lehet, hogy karcol az már nyitottan is, de a Canikon is hasonlót produkál kb ugyanazért az árért 1,4-es fényerővel.
Én elégedett lennék 9-el is, ha az jó helyen van. Most van 39, abból 1 jó helyen. (mondjuk a középsőt nehéz lenne elrontani, de hátha egyszer összejön valakinek...)
sem a pontos átfogás, sem a megcélzott fényerőt nem látom odaírva. tehát hivatalos infóval nem rendelkezünk róla.
a pentaxrumors meg annyira mérvadó mint az antalvali-mindenegybenblog-tudnodkellinfó triumvirátus. bármit IS újraközölnek mindenféle gondolkodás - utánaolvasás vagy kritikai érzék nélkül...
Persze ezt Én is tudom, De 28-105 nem egy kompromisszum mentes zoom tartomány (szerintem) ebből egy 2,8 jó optikát kihozni... aztán meg nyöszörögnének ez emberek, hogy miért (min.)1500Euro...
A gyártón kívül senki nem tudja, hogy ez a mostani Tamron féle 2.8 lesz e, vagy a régi budget FA felújítása. Mindkettőre lenne pro-és kontra érv, erre a Pentaxrumors megszellőztette a 3.5 - 5.6 -ot.
ahhoz képest hogy hivatalos bejelentés nem volt vele kapcsolatban csak mindenféle alapot nélkülöző pletyókból kiinduló álmodozás, pentax fanként eléggé sikerült elásnotok a pentaxot
A Pentax-al nem vagyok napi kapcsolatban, a fene tudja mit gondolnak, -szerintem gondoltak mar rosszat korabban is-, en a Szekundans kartacs hozzaszolasara reagaltam. mosoly
"De ha csak simán újra elkezdik gyártani az FA obikat új bevonattal azzal sem fognak mellényúlni."
Iggen, ezen a vonalon nem használt ki mindent a gyár. Ha budget kategóriában kellene csinálni valamit, akkor a leporolás lenne a leggyorsabb, leggazdaságosabb módja az obipark fejlesztésének.
A gazdaságos obi alacsonyabb árral vonzóbbá tenné a vázat, tehát lenn egy kedvező visszahatás.
Azért majd egyszer nagyon kíváncsi lennék, hogy egy régi filmes obi hogy szerepel ezen a digit vázon!