én már álmomban a K2D-t simogatom...................egy 2,8/16-80 AS,AF,TI,DZ,EF,GH,SUBi-DUBI,XYZ objektívvel.mongyuk zeiss gyártmányban:):):):):):) . ....szipogva bevallom, utoljára a k20d-én január 19-én nyomtam meg az expógombot........... most hogy kézbe vettem, furcsa is volt.............ejjjjjjj, ez egy piszok ergonómikus váz, testes, jó súlyelosztás -főleg a P6 biometar 2,8/80-al- a grip írtóra hiányzik:(:(:(: . . áááááááÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Persze, mind a kettő lehet előny vagy hátrány, megszokás kérdése. Az én 500-asom pl. tartalmaz egy behúzó gyűrűt, amivel a blendét tudja behúzni élességállítás után. (Persze ki állítaná 8-nál sötétebbre...)
:-) Ez a tipikus esete, amikor valaki egy "hibából" előnyt kovácsol. Az eredeti kijelentésed félrevezető, még ha technikailag igazad is van. Az általad említett előny mondjuk F8 esetén alkonyatkor nem biztos, hogy akkora előny. Köszönöm a pontosítást, nem használok M42 obikat, ismét tanultam valamit.
Mert K bajonettnél zöld gombot kell nyomni, M42-nél meg semmit, viszont sötétedik a kereső, ahogy csukod befelé az obit. (Azaz: az obit mindenképp lerekeszeled valamennyire, utána M42-n semmit sem kell csinálnod, de minél nagyobb lesz a blende szám (most nem jut eszembe, mi a neve), annál sötétebb lesz a keresőd, K-snál ugyan nem változik a keresőkép, viszont nyomni kell egy zöld gombot. Ha elfelejted, akkor alulexponált képeid lesznek. Én néha elfelejtem.)
M42-t lehet Av-ben használni. Csak tapasztalatom szerint, az egyes obik a legkülönbözőbb korrekciót igénylik. A Tair 300/4,5 +2FÉ-t igényelt, a Super-Takumar 300/4 -2FÉ-t... Meg persze nincs blende beugrasztás.
na szóval, ha az üzemmódválasztót Av-be tesszük, akkor a gép nem kezel blendenyílást, tök mindegy, hogy az objektív blendegyűrűjén mit állítunk be, a maximálisra kinyitott blende mellett szabályozza az expozíciós időt
ha M-be tesszük a kapcsolót, akkor a gyűrűn beállított értékre beugró blende működik, de nem működik a fénymérés
A fénymérés azért egyszerűbb az M42 obikkal, de a csere sokkal kevésbé macerás K-sakkal. Szerintem összességében egyszerűbb K-s obikat használni, mint M42-ket. De ha van, akkor ruházz be egy jobb adapterbe, mint a lent említett Optiformos.
"Van-e tapasztalata valakinek az átalakítógyűrűs M42-es obik+K20D összeállításról?" Teljes kompatibilitás.
"Gépváz ilyenkor elektronikailag mit szól a helyzethez?" Köszöni szépen jól van :)
"Olvastam valahol, hogy esetleg túlságosan belóghat az M42-es vége a gépvázba esetleg a tükörig is, aztán olyat is olvastam, hogy nem lehet éles képet varázsolni végtelen állásban ezekkel az obikkal." Max vmelyik Canon-on. Gyári adapterrel van végtelen. 3500 Ft az Optiformban.
"Még egy utolsó kérdés - használ valaki régi (analóghoz gyártott) K bajonettes pentax objektívet uj K10-en vagy K20D-n? Rengetegen.
"Azzal lehetnek élességállítási, egyéb problémáim?" Kizárt. Szintén teljes a kompatibilitás.
Lenne egy-két kérdésem hozzátok - bár próbáltam végigböngészni a fórum nagy részét, ezzel kapcsolatban nem találtam választ...
K20d-t használok én is egy 16-45-ös DA és a 100mm-es D FA macro objektívekkel..
Szeretnék egy jó fényerejű fix obit pl da star 55mm-est - bár kissé drágállom...
CSábító számomra az 55-300mm-es Da lencse általános használatra - használ ilyet valaki, vagy van vkinek infója róla?
Gondolkodtam átalakító gyűrűs használaton -M42-es obikkal, mert van egy jó kis 50mm-es és egy 135mm-es pentacon-om jó állapotban.
Van-e tapasztalata valakinek az átalakítógyűrűs M42-es obik+K20D összeállításról?
Gépváz ilyenkor elektronikailag mit szól a helyzethez?
Olvastam valahol, hogy esetleg túlságosan belóghat az M42-es vége a gépvázba esetleg a tükörig is, aztán olyat is olvastam, hogy nem lehet éles képet varázsolni végtelen állásban ezekkel az obikkal. Tapasztalat híján meg vagyok lőve, pedig nagyon elszórakoznék egy ilyen fullmanuál rendszerrel.
A DA Star (aranycsíkos) lencsék teljes képkört adnak esetleges full frame-hez is?
Még egy utolsó kérdés - használ valaki régi (analóghoz gyártott) K bajonettes pentax objektívet uj K10-en vagy K20D-n? Egy ismerős eladna nekem egyet.. Azzal lehetnek élességállítási, egyéb problémáim?