Keresés

Részletes keresés

hevezoli64 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89956

Semmi. Használom, míg ki nem lyukad.

Csak megérjem.

Üdv.

Előzmény: Kovács Tamás2 (89953)
kupeci Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89955

Gyönyörűek!:)

Előzmény: Kovács Tamás2 (89953)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.20 0 0 89954

vf1 linkgyüjteménye 

linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

A tudás forrása

http://www.snapszmester.uw.hu/

Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (89870)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89953

tehát az ideális kombináció:

réz: sisak, páracső

saválló: üst, hűtő

Mi a helyzet akkor a full-réz főző csodákkal?

Előzmény: Miklós1 (89939)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89952

Én olyan helyen vettem, ahol dolgoznak is rézcsővel, nem csak árulják. Bármekkora darabot adtak, de szó szerint. Le is vágták a szálból szó nélkül, de pár centis darabokat is kotortak nekem, idomok közé, toldó darabnak.

Előzmény: fehérkutya (89951)
fehérkutya Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89951

Víz-gáz-fűtésboltokban kaphatsz rézcsöveket. Próbálj félkeményet vagy lágyat ( spirálnak ) szerezni.

Nekem helyben nem sikerült. Vastagabb csőből csak egész szálat akartak eladni. Webshopból vettem meg mindent. Szállítással is olcsóbb volt, mint helyben lett volna.

Ha kell a webshop neve, küldj egy e-mailt.

Előzmény: Kovács Tamás2 (89922)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89950

Nyilván jobb lehet a duplafalú, egyszer majd nekem is lesz, de egyenlőre nagyon elégedett vagyok ezzel a hőlégfürdős szimplával. Elég lassan sikerült össze-legózni, de minden fillért megért.

Előzmény: csalitos (89948)
badubadu Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89949

Én Chromot használok böngészőnek de ott se működik a citromail. :-(

csalitos Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89948

Én csak tisztázáskor használok saválló üstöt. Főzés duplafalú...

Előzmény: Törölt nick (89947)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89947

Lehet csak az a baj, hogy sok szőlő, meg a barack cefre után álltam neki a körtének. Ahhoz képest lesújtó a csökkenés. Megszoktam a jót, a ceruzabél vastagságú gyors folyást. Lassan főztem, vagy egy órával több kellett neki, mint a szőlőnek, de kicsit így is letapadt az alja, most nem akarok reklámot, de minden főzésnél használom azt a bizonyos "habzásgátló"-t. Szilikonos cucc. Jól gondoltam, hogy az üst aljának is jót tesz, nem csak az oldalának, amit írnak rajta. Könnyű pucolni, mert alul is védőréteget képez. Ez, kérem szépen, már űrtechnika!:-))

Előzmény: csalitos (89946)
csalitos Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89946

Az átlag 97%-a néked rossz eredmény? Azt az elégedetlen tereb-buráját... Egyébként a cukor megoldja az alkohogyengeség problémáját. A tapasztalat gyűjtése a közeljövő eredményesége.... :-))  (Jaj de szépen mondtam)

Egyébként nem rossz a kihozatal.

Minden jót.

Józsipapa

Előzmény: Törölt nick (89941)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89945

De mozzillám van.:-)) Nincsennek eltűnve gombok, enged belépni, csak onnan sehová sem, mintha le lenne fagyva.

Előzmény: barkócza (89944)
barkócza Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89944

A iexplorernél a "kompatibilitás mód"-dal szokott lenni ilyen probléma, hogy gombok eltűnnek.

Előzmény: Törölt nick (89943)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89943

Nekem sem megy, valami hiba lehet, holnap talán már működni fog.

Előzmény: citrus04 (89940)
Joexe Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89942

Szia, nem használok leégésgátlót! kb nekem is igy néz ki a dolog kb 65-70  liter cefre megy bele a 80 as ba,   nem lehet színig tenni mint RÉzműves:D ahogy szokta:D  mivel az enyém vízzáras:D

Na a lényeg még , kb 8 kw gázégő kell neked a 80 literes főződhöz!

A következő képpen töltöm meg az üstömet,  kb 5 10 literes vödör cefréhez töltök  annyi vizet amennyi belefér! Ezután a felfűtési idő kb 1 óra 15 perc ! Az elején pörkölöm rendesen neki majdnem maxon, mivel ha eléggé viszkózus nem ég le ,főleg hogy manuális keverővel :) ami egy nagy fakanál azzal jópárszor megkeverem, ( megjegyzem az elején még nem teszem fel a sisakot , persze lehet vitatkozni azon hogy ha az eljétől fennt van picit előbb felmelegszik , de próbáltam igy is ugy is , nem számottevő a különbség, illetve ilyenkor még aroma nem tud elpárolgni.

Addig tüzelem maxon amikor kezded érezni pl a páracsövet megérintve hogy kb már alakul a dolog , akkor visszaveszek a tüzelésből . Amikor kezd folyni az alszesz  úgy is látod hogy mennyire pisil a cső , először ugye cseppekben, később meg vékonyan folyamatosan csurog!

:) igazából ki kell tapasztalni a saját rendszered , de figy irj mailt azt megadom az elérhetőségemet azt elmondom mit hogyan szoktam azt kipróbálod! Kb hasonlók a főzőink paraméterei .

S lehetőleg ha duplafalusitásba gondolkozol akkor csak olajjal, s többiek leirták hogy miként, illetve a forumon találsz egy csomo infót!

Előzmény: elek81 (89886)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89941

Köszi! Belelapoztam az 1x1-be, hogy mennyit is kéne adnia. Ahhoz képest nem rossz, inkább csak főzni rosszabb, a sűrűsége végett lassú. Ma 2 töltetet főztem, az 100 liter, és 13 liter 30%-os alszesz az eredmény. Átszámolva=7,8 liter 50%, Miklós 8 liter 50%-os írásával szemben.

Mindkét 200 literes hordó kapott 3 kiló cukrot, 12 liter vízzel, nem az erősítés végett, hanem hogy legyen több leve. Tehát 100 liter 1,5 kilót. Kíváncsi leszek, hogy a "rendes" érett mézédes körtéből készült cefre, ami pár nap erjedés alatt vízzé vált, hogy abból vajjon mennyi lesz. Az nem kapott napfényt. Elvileg sokkal többnek kéne majd lennie, de az biztos, hogy gyorsabban főzhető.

Előzmény: csalitos (89936)
citrus04 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89940

Nem működik a Citromailem, valami adatkezelési izét kellene elfogadnom, de nincs olyan gomb, hogy elfogadom:-)))

Holnap utánajárok a dolognak.

Pálinkás szép estét mindenkinek!

Miklós1 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89939

Néhány éve megkérdeztük Panyiknét a réz-saválló kérdésben és ez volt a válasz:

Zozicska 16375:
Figyeljetek! Megkaptam Panyiknétől az információt! Idézem az e-mailt:

"Ott kell rézből készülni a berendezésnek, ahol gőz állapotban van az anyag, vagyis az üst töltés feletti része, a sisak és a páracső, de csak a hűtőbe való áthajlási ívig. Ha a hűtő is réz, akkor rezes lesz a pálinka!!!, s ez hiba!!!
A réz szerepe: megköti a kéntartalmú vegyületeket(pl kéndioxid, merkaptánok, stb), de új aromakomponensek képződését is katalizálja, amelyek finomabbak, mint amilyen formában a cefrében voltak."

Nos, az engem is meglepett, hogy a hűtő nem jó, ha rézből van.

Eddig az idézett hozzászólás, ha jól emlékszem Zozicska tanítványa volt Panyiknénak a Corvinus egyetemen.

Előzmény: GelleKMB (89930)
csalitos Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89938

Fányi?! Ki a fene az a Fányi? Talán Fáni, nem? Franciska....:-D

Előzmény: Baracilin (89937)
Baracilin Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89937

Akor cefrézem amikor elkezd sárgulni az egész fányi.

Előzmény: TINTUS (89850)
csalitos Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89936

Segitségül.   (Kiollózott)

Utóérő zöldségek és gyümölcsök:
- paprika, paradicsom, tojásgyümölcs, sárgadinnye
- alma, körte, birsalma, őszibarack, kajszibarack, banán. (Őszbarack, kajszibarack átmeneti az utóérő és a nem utóérő között. Teljes érettségben szedve még pohulhatnak.)
Nem utóérő zöldségek és gyümölcsök:
- görögdinnye, uborka, tökfélék, hüvelyesek
- cseresznye, meggy, szilva, bogyósok, földieper, citrusfélék
Az utóéréshez megfelelő környezeti feltételek szükségesek, ezek az éréshez egyébként is megfelelő hőmérséklet (ez fajonként változó), és az akadálytalan légzés, tehát oxigén és megfelelő légcsere.
Az utóérés sebessége fajonként, sőt fajtánként is változó, de egyértelműen hőmérsékletfüggő. Ezért az utóérés alacsony hőmérséklet tartásával lelassítható, sőt, megállítható, ez a feladat az átmeneti tárolás alatt.
Az utóérés gyorsítható is, ha ez a feladat. Erre lehet szükség zölden szedett paradicsom, banán beérleléséhez.

Minden jót.

Józsipapa

Előzmény: Törölt nick (89935)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89935

Azt kellett volna csinálnom,,de most már mindegy. Törpefákról szedtem, első év, hogy normálisan teremtek. Tavaly is ugyanekkor szedtük, de akkor édesebbek voltak.

Érintésre a körték a kezünkben maradtak, meg már potyogni is elkezdtek, darazsak is érdeklődtek már. Fullra tele voltak a pici fák és az útról elég jól látszanak, muszáj volt leszedni. Az utóérlelés lehet a kulcs. Nagyon jó körtés aromája van, tavaly is finom pálinkát adott.

Előzmény: Tucso69 (89933)
csalitos Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89934

Szerinted mitől higulna, ha nincs ben víz???...

Előzmény: Kovács Tamás2 (89925)
Tucso69 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89933

Kár éretlenül becefrézni!

A körte utóérő, tehát szépen ládában tárolod, és pár naponta átnézed, az érettet kiszedegeted.

Egyébként hasonló fanyar körtét szedtem, éretten édes és fanyar, tehát csak pálinka lehet belőle! :-)

Előzmény: Törölt nick (89908)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89932

Látom már, rendben van.

Előzmény: snapszmester (89929)
GelleKMB Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89931

Ahogy érzed...

Előzmény: szilvakukc (89923)
GelleKMB Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89930

Egy esetleges "verseny" esetén, ez a módszer egy teljesen jó megoldás lehet! Egyébiránt versenytől függetlenül, tényleg kiváncsi lennék,-az átalad írt megoldást követve,-hogy van-e tényleges különbség, a két anyaggal, azonos cefréből, külön-külön főzött itóka között!

Előzmény: Kovács Tamás2 (89919)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89929

A kulcsszó: felhígul

Figyelj  már.

Előzmény: Kovács Tamás2 (89925)
Cernunnos, Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89928

Ha jól értem, nem csapódik ki azonnal, ezért kell magasabbra tenni az átvezető csöveket, hogy legyen ideje kiülni a kozmaolajnak a folyadék tetejére?

Józsipapa pontosan elmagyarázta.:)

Előzmény: Kovács Tamás2 (89922)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89927

Térfogat L =0,15XSzXH

Előzmény: snapszmester (89924)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89926

Köszönöm

Előzmény: snapszmester (89924)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89925

az előzőleg betöltött hidegebb víz hatására felhígul és a bent lévő kormás olaj kicsapódik és fent marad a víz tetején.

pl. ha a doboz alja beleér egy hideg vizes vödörbe,az úgy nem elég? A vízzel való feltöltés jobb?

Előzmény: csalitos (89920)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89924

1:25 arány a főző térfogatához képest. A folyadék magassága legyen 15 cm. A többit ki kell számolni.

Előzmény: Kovács Tamás2 (89911)
szilvakukc Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89923

Helyes! Le a savállósokkal!

Előzmény: GelleKMB (89918)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89922

73 literes főzőt néztem ki, ehhez mérten kb. mekkora "űrtartalmú" rekesz ajánlott szerintetek?

1liter a nagyobbik, 0,7 liter a kisebb rekesznek?

Ha jól értem, nem csapódik ki azonnal, ezért kell magasabbra tenni az átvezető csöveket, hogy legyen ideje kiülni a kozmaolajnak a folyadék tetejére?

"amikor megindul az alszesz (ekkor jön a k-olaj java) Azt leitatom a többi mehet bele."

Gondolom ki kell tapasztalni:-).

Miklós1 korábbi hozzászólását megtaláltam, ha esetleg másnak is erről kell információ:

http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=109831544&t=9007484

Idézet:

Jól látod, a hideg víz tetejére kell engedni az alszeszt. Ez nem jelenti azt, hogy az alszesz réteg ott marad a víz tetején (ez a hülyeség). Az alszesz rögtön beoldódik a vízbe és a kozmaolaj jön fel a víz tetejére, innen kell lekanalazni, papírszalvétával lerántani stb.

1. Elegendő hideg a 15-20°C-os víz a szűrőnek abban a rekeszében ahová az alszesz csöpög, (de a másik rekesze is ugyanolyan hideg vizet fog tartalmazni).

2. A jégkocka kicsit hidegebben tartja a vizet és több kozmaolaj válik ki, van olyan profi főzdés aki még hűtőgépet is szerelt a szűrőjére de a többség megelégszik az egyszerű hideg vízzel, ugyanis nem kell minden kozmaolajat eltávolítani a pálinkából. A hideg víz nem melegszik fel szobahőmérsékletűre, mert hideg alszesz csöpög bele folyton.

3. Az üsttérfogat 2-3%-a lehet a szűrő térfogat.

4. Snapszmester honlapján le van rajzolva a Szöllősy szűrő, olvasd el a fórum fejlécében a Tisztelt látogató kezdetű mondatot aztán kattints a linkre.

Kecskemét környékén tud esetleg valaki olyan helyet, ahol rézcsöveket árulnak?

Nem tudom, hogy szabad-e a fórumon ilyesmit kérdezni, esetleg a válasz reklámot tartalmazhat..

Ha esetleg nem szabad, ne válaszoljatok.

üdv,

Tamás

Előzmény: Cernunnos, (89913)
elek81 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89921

Nos én gázzal fűtök, ott nem tudom, hogy mennyire szerencsés a tömör vas lemez használata. Amúgy nagyanyám korszakából még emlékszem a jó öreg konyhai gáztűzhelyhez kapható hőelosztó lemezre, de azom kind perforáltak voltak. Lehet az én esetemben is akkor egy perforált lemez lenne a megoldás? És ezt tehetném akár közvetlenül az üst feneke alá, avagy erre rátehetném atz üstömet?

Előzmény: vasbicikli (89917)
csalitos Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89920

A közlekedő edények elve alapján működik a kozmaolaj leválasztó. Érdekes módon nagyon sokan első (vagy sokadik) látásra nem ismerik fel a működés lényegét. Ez első rekeszben befolyó alszeszből a kozmásolaj az előzőleg betöltött hidegebb víz hatására felhígul és a bent lévő kormás olaj kicsapódik és fent marad a víz tetején. A válaszfalon lévő csö azt szolgálja, hogy az ide befolyó már jócskán megtísztult alszeszt a másik edényfélbe átvezesse. Ez a második edényfél azért kell, hogy a vízszintet álandó színten lehessen tartani. A kifolyó cső magasága (milyen magasan van az edény aljától) határozza meg az egész renszerben lévő folyadék magaságát.

Megjegyezném, hogyha a két edényfél között lévő csövet elhagynád, de a válaszfal nem érne le az edény aljáig, hanem lenne 1-2 mm. rés közte, ugyanazt a hatást érnéd el és talán a működését is jobban megértenéd. (Az én berendezésem spec. így működik és tökéletesen)

Ha a fotót megfigyeled a válaszfalban lévő cső talén 1-1,5 mm.-rel lejebb van, mint a kifolyócső. Ha most elképzeled, és lemodelezed a remdszert, világosság fog gyúlni. Töltsd fel a rendszert vízzel. (Valóságban is így kell kezdeni, fel kell tölteni vízzel.) Készits egy keveréker, 1-2 l víz és egy-két gyüszünyi étolaj összerázva. majd lassacskén (ahogy az alszesz csordogál) öntsd bele az első tartályrészbe. Ha elfogyott, vizsgáld át a szűrő tartalmát. Észre fogod venni, hogy az étolaj teljes mennyiségét megtalálod az első tartályrésben lévő víz tetejé.

Az egész edény térfogata kb. 1,5-2 l. (pl. 100x120x170 mm. sz/m/h)

A víz tetején összegyűlt kozmás olajat időnként le lehet halászni egy kés lapjával. Ezt az összegyűlt szűrőben lévő trutyis vízet nem célszerű az alszeszhez önteni, ki kell burítani.

Minden jót.

Józsipapa

Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89919

Ugyanazt a cefrét kellene 2 típusú főzőben lefőzni, úgy talán "pontosan" érezhető lenne a különbség, ha lenne.

A gyümölcs állaga, érettségi foka, cukortartalma, illata teljesen eltérő lehet, az ország más-más pontján.

Előzmény: GelleKMB (89918)
GelleKMB Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89918

Én savállós techinkával (még) nem főztem, azonban részben azért van tapasztalatom, mert kóstoltam savállós pálimkafőzővel készített nedüt. Nekem tényleg jellegtelenebb volt, mint a rézben főzőtté.

Az csak dícséretes, hogy van viszont olyan savállós konstrukció, amivel jó az ital. A réz lehet, hogy hamarabb kopik, én azonban az egyéb kedvező tulajdonságai miatt vagyok rézpárti!

Előzmény: peca_matyi (89897)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89917

Kicsit tekerj lejjebb, épp a napokban volt róla részletes, képes beszámoló + némi tapasztalatcsere a használatáról.

Előzmény: elek81 (89915)
Cernunnos, Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89916

Kozmaolajat úgy képzeld el mint a húsleves tetején egy zsírt. azt leveszed róla valamivel és kész. Egy papírlapot lapjával ráteszed, hogy a papír ne süllyedjen el, amikor felitta az olajat leveszed

elek81 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89915

Szia Fűrészes!

És mekkora hőfokig kevergessem?Milyen hőfoktól kezd el veszteséget okozó módon kipárologni az alkohol a cefréből?

Fűteni gázzal fűtök, ezen egyenlőre nem változtatnék. Erre a hőelosztó vaslemezre pedig már találtam utalást több üzenetben, de valaki bedobhatna pár képet erről az eszközről.

Jó nedűt!

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89914

Főzéskor adtam én is az 50 literhez a 6 liter vizet, nem cefrézéskor.

Nem mindegyik ilyen sűrű. Ha jó édes fajta körte van becefrézve, ami puha, omlós, megbarnult, szottyos, az mindig olyan lesz, mint a víz, majdnem. Van ilyenem is, 3-4 napja lett cefrézve 70 liter, és már tiszta folyékony az egész. Ez a keménykörte cefre meg olyan volt, mint az almáim szoktak, de talán még picivel annál is sűrűbb.

Előzmény: Cernunnos, (89910)
Cernunnos, Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89913

A szűrő ideális térfogatát a főző mérete adja meg, azt hogy mi az ideális nem tudom megmondani én is amatőr vagyok. Erre a célra egy ennél egyszerűbb kb 4 decis műanyag dobozt használok egy kis műanyag csővel. A tetejéről egy papírlappal felitatom a kozmaolajat. A főzés végén a doboz tartalmát az alszesz közé öntöm.

Kell, hogy legyen magassága a folyadéknak, hogy a kozmaolaj kitudjon válni. A cső tartájban lévő része alulról vezeti ki az alszeszt, az olaj felül gyülik. A két lépcsős megoldás az alaposabb szűrés miatt kell. Az olaj nagyobb része a szűrő kisebb rekeszében lesz.

De nem kell az egész kozma olajat eltávolítani mert ízetlen lesz a pálinka. tavaj használtam ezt először, a körtém kevésbbé ízletes lett mint előtte. Most úgy csinálom, hogy amikor megindul az alszesz (ekkor jön a k-olaj java) Azt leitatom a többi mehet bele. A szilvát így csináltam és most tisztázom, meglátjuk milyen lesz, az illata alapján igéretes. ;)

szilvakukc Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89912

Mivel mérted a cukorfokot? Ha refivel, akkor az szárazanyagtartalom. És akkor a 14, az szilvánál elég kevés. 

Előzmény: kbarnus_ (89907)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89911

Azért kérdeztem, mert a a kép alapján kb. 1 literes lehet a nagyobbik tárolórész, így ha annyira magasan van a kivezető cső, akkor sok marad benne, többet kell esetlegesen szűrni.

Miért nincs lentebb mind a 2 akkor?

Igazából a logikát szeretném megérteni.

Előzmény: Cernunnos, (89909)
Cernunnos, Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89910

Körte cefre mindig sűrűbb mind a többi. Ha nagyon sűrű a cefre én főzéskor szoktam adni hozzá egy kis vizet.

Előzmény: Törölt nick (89908)
Cernunnos, Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89909

Az E betűvel jelölt helyen nem lenne érdemes az edény aljához közelebb elhelyezni a kivezető csövet?

Ha lejjebb rakod, lejjebb kerül a folyadék szint. Szerintem úgy jó.

Előzmény: Kovács Tamás2 (89906)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89908

Szia! Beton keménységű fanyar ízű körte, (betonkörte? ) fáról szedve 1,5% napfénnyel 50 liter cefre+6 liter vizes adag adott 7 liter 29% alszeszt. Féltem főzni, mert igen sűrű volt az állaga a cefrének, nem igazán folyósódott el. Talán éretlen is volt, de szedni kellett, mert félő volt, hogy elviszik az indiánok. Gyenge, de örülök, hogy ennyi is lett belőle. Másfajta körték szinte vízzé szoktak változni, ezt alighanem pihentetni kellett volna, aztán csak utána cefrézni. Phúú,,még 350 liter van belőle.

Előzmény: Baracilin (89842)
kbarnus_ Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89907

Sziasztok!

Elena fajtájú szlvám van eladó, nagy tételben 50 Ft./kg áron. Szabolcs megyében van. Nagyon finom, édes, cca 14-es a cukorfoka. Érdeklődni a 06 70/ 9383-393 telefonon. Fogjatok össze és gyertek el érte egy mikrobusszal :).

Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89906

Üdv rézműves1, a Szöllősi szűrőddel kapcsolatban lenne kérdésem, természetesen más is válaszolhat. :-).

Milyen méretekkel készítetted? Bevonalkáztam az egyik képedet egyszerűségképpen: A, B, C, D, valamint E.

A rézcsövek egy magasságban vannak, ha jól látom. Az E ponttal a rézcső magasságát kérdezném, a szűrő aljától.

Ugye a kozmaolaj feljön a folyadék (alszesz, pálinka, párlat..nevezzük folyadéknak) tetejére, a csövön keresztül távozik az elvileg tiszta, kozmaolaj mentes folyadék.

Miért nincsenek lentebb a csövek? Van valami jelentősége, hogy annyira fent vannak?

Az E betűvel jelölt helyen nem lenne érdemes az edény aljához közelebb elhelyezni a kivezető csövet?

Előzmény: rézműves1 (89223)
Cernunnos, Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89905

...és természetessen főzd ki egyben.

Előzmény: Cernunnos, (89902)
barkócza Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89904

(Bocs, látom, már te is leírtad.)

Előzmény: vasbicikli (89898)
barkócza Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89903

Beszéltünk már róla. Nem tudni, mennyire korrózív. Feltehetően nagyon. Egy próbát azért megérne...

Előzmény: Antisystem (89890)
Cernunnos, Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89902

4-5 éve minden évben készitek pálinkát a lugasunkon termet szőlőből kb. (60l cefre/év).

Lebogyozóm(tehát a szár nem kerül bele) becefrézem ahogy kell. Ha megindul az erjedés 1-2nappon belül a hordó aljára ül a szőllő mag, kézzel kiszedem amit tudok, ami marad a héj és a lé. Szerintem ne szed kim a héját sokat vesztesz vele, aromát és alkoholt is. Erjedhet egybe.

Előzmény: Geri87 (89901)
Geri87 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89901

Köszönöm a válaszokat!

Kizárólag pálinkát készítek a szőlő levéből és a törkölyből is.
Nem tudtam, bűn-e, ha benne hagyok egy kis héjat/kocsányt.
De így akkor valamenyi kocsányt és héjatt kiszedek, majd ezt is becefrézem.

Kovács Tamás2

Köszönöm a táblázatot!
A bocsó+lé cefre főzése egyben lesz, vagy előtte szűrítek?

Előzmény: firekiller (89893)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89900

Minden alkotóelem saválló, vagy esetleg a páracső az rézből van?

Előzmény: peca_matyi (89897)
fürészes Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89899

Szia! Kevergesd még elég meleg nem lesz a cefréd , és utána fedd le, így feljön a sűrűje, nem az alján lesz,a leégés gátlódat ne használd, nem tudom mivel tüzelsz alatta, ha fával akkor még tehetnél a tűztérde a üst alá egy vastagabb vas lemezt.

Előzmény: elek81 (89872)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89898

"miért nem használják az ilyen NYILT rendszerek feltöltésére mondjuk a tömény kalcium-klorid oldatot, aminek a forráspontja 120 fok körül van"

Szerintem egyrészt azért, mert fennáll a veszély, hogy belekristályosodik a rendszerbe, másrészt ideális feltételeket teremt az elektrokémiai korrózióhoz.

Röviden: több problémát idéz elő, mint amennyit megold :)

Előzmény: Antisystem (89890)
peca_matyi Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89897

Én mondok neked szakmai indokot a réz / kontra saválló üst témában.

A réz előbb/ utóbb kilyukad. A saválló sohasem.

A gyümölcsök , esetleg a cefrék ( rossz esetben ecetes ) savtartalma sajnos tönkreteszi a rezet.

Én savállóban főzök most. Korábban rézben főztem. Van tapasztalatom mindkettővel. Itt nincs különbség.

Azt is elárulom , hol van. A hűtőm korábban réz volt , most saválló. A csere óta nem használok ioncserélőt , mert nincs rá szükség. Sokkal simább a pálinka a saválló hűtőből , pontosabban sokkal hamarabb simább . Mert a réz hűtővel készült is kisimul , csak idő kell hozzá.

Előzmény: GelleKMB (89857)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89896

Mi a célod vele?

Párlat/Pálinka főzés, esetleg meghagyni bornak?

Idén mi azt csináltuk, hogy darálás után a csumák 80-90 kiszedtük, a maradékot hordóba tettük, tehát bogyó+lé együtt.

Előzmény: Geri87 (89892)
peca_matyi Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89895

Ha törkölyös jelleget szeretnél , hagyd bent a szárat , ha illatosabb pálinkát szeretnél , szedd ki a szárat. 100 kg szőlő nem a világ...

vasbicikli Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89894

"Nagyságrendileg sokat buktam azzal, hogy 35 %-nál el kellett zárnom a főzést?"

Miklós1 régebben tett fel a fórumra néhány lepárlási görbét, ami bemutatja, hogy egy bizonyos szeszfok elérésekor mennyi alkoholt nyertünk ki, és mennyi maradt még az üstben. Ez a grafikon különféle kialakítású főzők esetében más és más, ezért alkalmas a főzők teljesítményének (elválasztóképességének) összehasonlítására.
Én most a Miklós1-féle görbék alapján emlékezetből rajzoltam egy (ill. két) kis grafikont, ami egy átlagos kisüsti főző esetében nagyságrendileg mutatja, mi a helyzet cefre főzéskor. 

A zölddel színezett rész a kinyert, a sárga a cefrében maradt alkoholt jelenti, a mennyiségek a területekkel arányosak.

Ez lenne abban az esetben, ha 10 %-nál hagyjuk abba a főzést.

Ez meg akkor, ha 35 %-nál álltál le.

firekiller Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89893

Ha akarsz  bort + törkölyt akkor erjeszd héjon (vörös szőlőnél).

Fehér szőlőnél szívd le a mustot és erjeszd külön.

Ha csak pálinkát akarsz, akkor erjesztheted együtt.

Geri87 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89892

Sziasztok!

Szedve lett kb. 100l szöllő.
Az egészet kocsányostól mindenestül ledaráltam. Prést sajnos nem tudtam szerezni, így leszűrném ezt a darált eredményt. 
A szürletet és a fennmaradó "törkölyt" külön kezelném.
Jó lehet ez az elképzelés?

A másik vezió hogy egyben erjesztem, de nem tudom, milyen lehet ennek végeredménye.

firekiller Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89891

Zárt rendszerbe lehet olajat önteni, de érdemes egy csapot az olaj beöntöre rakni.

Nekem az van, néha megnyitom, de csak picit szusszan.

Antisystem Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89890

Zárt rendszerbe lehet olajat is tölteni?

Persze, csak nem ajánlatos, mert nehezen veszed észre a túlhevülést, a nyomásmérő onnantól nem mond semmit, csak a hőmérő... extrém esetben robban, gyullad... viszont, ha egy zárt rendszeren nem húzod meg a beöntőnyílás fedelét pl. akkor egy nyitott rendszert kapsz eredményül, szóval a zárt rendszerű készülék többnyire simán használható nyitottként is, amíg visszafele ez már nem igaz.

Én meg itt azon filózok két napja, hogy miért nem használják az ilyen NYILT rendszerek feltöltésére mondjuk a tömény kalcium-klorid oldatot, aminek a forráspontja 120 fok körül van, tehát majdnem az 1 bar túlnyomású (121 fok) zárt rendszernek felel meg, az anyag nem mérgező, könnyen és olcsón beszerezhető mint "zöld útszórósó"... és túlhevülni, cefrét égetni sem tud ... mondjuk vannak persze hátrányai is, a szénacél külső köpenyt igen hamar megeszi, ha abból van éppen... érdemes lenne körbejárni, mert ha véletlenül alkalmas lenne, akkor az etanol forráspontjához képest a vízfűrdőn hevítésre pont az ideálisnak mondható cc. 40 foknyi hőmérséklet-különbséget adja. Mondjuk nem tudom, a rézzel szemben hogyan viselkedik, ezt mindenképp meg kell nézni, szóval nehogy valaki tanácsnak vegye, ez csak ötlet.

ÜdV

firekiller Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89889

OK , Legközelebb főzől egy növendéket és + egy bogrács marhát. Mi bevállaljuk a zsűrizést ;)))

Előzmény: kupeci (89882)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89888

Azt elfelejtettem,h a 2cm-es "tér" valószínűleg olajra vonatkozik.

Előzmény: Kovács Tamás2 (89887)
Kovács Tamás2 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89887

Találtam egy pár képet a korábbi hozzászólásokat átnézve.

Csatoltam a képet:

Jól látható a képen, hogy 2cm van a 2 fal között.

Korábbi hozzászólás, ez vízre vonatkozik:

http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=111234916&t=9007484

Idézet (atís48-tól):

Úgylátom,hogy elég gyakran felvetődik a duplafalu vizessel kapcsolatban,hogy mennyi vízzel üzemeltessük ill.mennyi legyen a két fal közti távolság.Az enyém egy gyári 100l-es konyhai levesfőzőből készült,a két fal közti távolság 40mm,alul a tűztérenél 200mm,így ha teljesen feltölteném 87liter lenne.Eleinte próbálkoztam különböző mennyiségekkel,de a felfűtési idő nagyon hosszú volt ,1 óra 20és45között.Mikor lecsökkentettem a mennyiséget 14-15 literre akkor a felfűtési idő lecsökkent 40-45 percre.Gyakorlatilag a fűtővíz nem érheti el az üst fenekét nekünk elég a110C fokos gőz ,idő és energiamegtakarítás jelentős.

elek81 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89886

Szia Joexe!

Ha jól veszem ki a szavaidból, akkor te nem használ leégésgátlót és vízzel higítod a cefrédet. Az üstöm 80 liter, sajnos a méretei nem igazán az ideálishoz közelítőek.

650 mm magas tető nélkül az üst ée 410 mm átmérőjű. Ezt töltöttem 80%-ig(ca. 68 liter).

Az alszeszem nem volt barna, de igen, valóban erős szaga volt, amit pont idpőben sikerült elvennem.

A különböző cefréket milyen arányban érdemes vízzel higítanom, hogy ne égjen le?

Szia zsuzska60! 

A 67-68 liter cefrét ca. 2 óra alatt tudtam felfűteni, így ezt elsőre elvetném. Az átalakítás marad a holt szezonra, mert mielőbb le kéne főzzem a meglévő cefréket. A leégés helyét jól felcsiszoltam, elkerülendő az újbóli leégés lehetőségét, de majd meglátjuk.

Mindenki!

Ha már átalakítás: Alul és oldalt mekkora víztérre van szükség, ha duplafalura szereltetném át? Zárt rendszerbe lehet olajat is tölteni?

Jó nedűt!

Előzmény: Joexe (89873)
kupeci Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89885

Én meg őrízgetek itt egy oklevelet ami nem is az enyém. Gondoltam bekereteztetem, a nevet meg letakarom. No erre varjál gombot!:))))))

Előzmény: szentöltvíz (89880)
kupeci Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89884

Vannak dolgok amik jól esnek, köztuk ez is:))))))

kupeci Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89883

Ne csüggeggy!:)

Előzmény: Feriba51 (89879)
kupeci Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89882

Na itt akkor oszlassuk el a ködöt! vagy növendék, vagy marha!:))))

Előzmény: firekiller (89878)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89881

szentöltvíz Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89880

Növendékben Kupeci a Király !!

Előzmény: firekiller (89878)
Feriba51 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89879

Helló Kupeci!

Háááát, nem is tudom , hogy mersz itt ilyesmivel előállni:-)))

Felbátorítottál és bevallom nekem rézüstön van zománcozott sisak.

Talán feladom az egészet:-)))

Jó nedűt!!!

Előzmény: kupeci (89877)
firekiller Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89878

Főzzél benne növendék marhát :)

Előzmény: kupeci (89877)
kupeci Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89877

Szia Norris barátom!

Most én akkor mit tegyek a zománcos üstömmel!?:))))

Előzmény: norris53 (89848)
zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89876

szerintem erősen tüzeltél alá.

Próbáld meg finomabb fűtéssel, vagy csinálj bele keverőt, esetleg dupla falra szerelj át, az a legbiztosabb.

Ahol egyszer már leégett, ott könnyebben odakap legközelebb is, jól polírozd fel!

zsuzska60 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89875

Ezért van kiírva a horgászbolt ajtajára, hogy a hátsó bejáratnál sebzett szájú hal kapható :-)

Előzmény: truffle (89869)
Joexe Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89874

Biztosan hozzászólnak majd itt még tapasztaltabb szakik is, akik jóval többet értenek hozzá mint személyem, s értelmesebben fogalmaznak:D

Előzmény: Joexe (89873)
Joexe Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89873

Kedves Elek!   NEkem gyári szimpla szlovén főzőm van ahhoz is lehetett venni leégésgátlót! Ami sokszor (szerintem legtöbbször) ez okozza a leégést, mivel hiába öntesz vizet a leégésgátló alá , forrás közben a víz keveredik stb! S a leégés nyilván akkor következett be mikor már a cefrében kevés volt a kinyerhető alkohol, s magasabb már a bent lévő hőmérséklet is!

Szóval nem az elején égett le már, mivel akkor egész végig barna égett alszeszed lett volna már!

Az elején én is jártam igy!  A  cefre vizezésével tudod ezt megoldani ,illetve kitapasztalni a fűtést! A forumon olvass vissza jó pár hozzászólás van ezekről a dolgokról!

A szilva nálam mondjuk általában a legfolyékonyabb cefre , az nem szokott problémát okozni , a körtére viszont figyelj mert a körtét jóval nehezebb főzni mint egy szilvát,  mivel a megnézed a cefréd  a kiforrt körte  ilyen ikrás jellegű ami igazán hajlamos leégni ha nem figyelsz szimpla falú üsttel!

Megjegyzem szimplafalu rézzel l sem  égetek oda semmit , annyi a hátránya hogy kell bele több víz  a cefre higitása érdekében, igy nem ég le. A hátránya annyi hogy több fözés lesz igy , mivel szaporátlanabb lesz!

Nem tudom mekkora lehet az üstöd ,illetve mennyi cefrét tettél fel, de nekem a 80 literesnél max 1-2 liter alszeszt jelentene, szóval  szerintem elenyésző a bukásod:) szerencse hogy figyeltél és észrevetted!

elek81 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89872

Sziasztok!

Kissé elkeseredtem tegnap. Szilvát főztem és 35%-nál erős kozmás íllatú és ízű lett az alszesz, leégett a cefre. Így elzártam. Szerencsére időben, az addig lefolyt alszeszbe nem érződik sem ízre, se szagra.

Az üstöm 68 liter (80%) cefrével volt töltve, azaz ebből 7 liter víz volt az üst aljába öntve, ez lepi el a leégésgátlómat. Erre öntöttem vödrönként a cefrét, hogy a lehető legkevesebb jusson le a leégésgátló alá. Sajnos lejutott, amikor kimertem a cefrét és kivettem a leégésgátlót, alatta a sűrű, szósz állagú cefre volt. 

Hogyan tudnám megerlőzni, hogy a körtével is így járják? Vegyem ki a leégésgátlót, és higítsam a cefrét több vízzel, majd óvatosan tüzeljek?

Vágjam le e leégésgátló lábait, amik ca. 5 cm magasak és így azt tegyem az üst fenekére?

Néhány kép:

Íme a leégés.

Leégésgátló vörösréz lemezből, rajta 4,5 mm-es lyukak. Ez áll ca. 5 cm- es lábakon.

Nagyságrendileg sokat buktam azzal, hogy 35 %-nál el kellett zárnom a főzést?

Szóval mivel tudnám kiküszöbölni, hogy a továbbiakban is így járjak? A cefréim készek, így átalakításra jelenleg nincs időm, sem kapacitásom.

Jó bedűt!

vasbicikli Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89871

"-muszáj nekem alszesz készítésekor eprüvettával, fokolóval bajlódnom?"

Miért lenne muszáj?

Ha egyszer belőtted a hőmérődet a fokolóhoz, akkor a hőmérsékletből is látod, hogy mikor mi van. Ugyanígy a finomításnál is. Fokolni én is csak a készterméket szoktam, egyébként a táblicska után megyek.

Előzmény: truffle (89863)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89870

vf1 linkgyüjteménye 

linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

A tudás forrása

http://www.snapszmester.uw.hu/

Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (89797)
truffle Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89869

Van aki alibiből vadászni jár...van aki horgászni...és vannak az alibi-pálinkafőzők ;). 

Előzmény: schlumbergerrrr (89868)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2013.09.19 0 0 89868

... Meg a zasszony ébersége!!!

Előzmény: schlumbergerrrr (89867)
schlumbergerrrr Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89867

mehet át biztonságosabban a szomszédasszonyhoz egy kávéra ;). 

Azt szomszédasszonya válogatja...

Előzmény: truffle (89865)
cefre_86 Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89866

Általában sokan egyetértenek azzal a megállapitással, hogy a majdani pálinka minőségét (nagyságrendileg -80- 90%) a cefrézés kivitelezése alapvetően meghatározza. Tehát ebből nekem következik, hogy ha jó pálinka készül savállóból készült berendezésben, akkor valószinüleg jó az alapanyag is. Rossz alapanyagból pedig akkor se lesz jó pálesz, ha tisztán rezes lepárlóval készül.

Előzmény: GelleKMB (89852)
truffle Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89865

Rendben, kösz! A felhabzás elleni praktikákat én is alkalmazni fogom, de azért nem árt tudni, hogy az ember fia a lepárlás melyik szakaszában mehet át biztonságosabban a szomszédasszonyhoz egy kávéra ;).

Előzmény: toalettduck (89864)
toalettduck Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89864

Nekem mindig az elején habzott fel legalábbis addig amig nem kezdtem alkalmazni a 2 kanál olajat a cefre tetejére módszert azóta semmi felfutás.

Előzmény: truffle (89863)
truffle Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89863

Most, hogy már rengeteg tapasztalatom van /két alszesz ;)/ kérdezném:

-muszáj nekem alszesz készítésekor eprüvettával, fokolóval bajlódnom? A páracső végébe szerelt dig.hőmérő gyönyörűen mutatja a  sisakban történő változásokat, az alkoholt az utolsó cseppig szeretném mindig kiszedni, szóval nem állok meg "x" alkoholfoknál, hanem  inkább a hőmérőt figyelem. Azt bizton tudom, hogy nálam a víz 99°-on forr...egyszerűen megvárom amíg 98°-ról 99°-ra ugrik (igaz, hogy  egy örökkévalóság) és biztos lehetek benne, hogy az összes gyakorlatilag kinyerhető alkoholt kivettem belőle. Egyébként így mindkét  alszeszem 25° alatt van, nem fog kelleni hígítani.

- egy esetleges felhabzás a lepárlás melyik részénél (eleje, közepe, vége) jellemző? Csak tippelek az elejére.

Kösz.

GelleKMB Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89857

Esetleg 2 dl-es üvegbe, postai úton továbbított pálinkacsere egy  járható út...A személyes találkozás sem rossz, bár ott félő, hogy 2 deci fogyasztása kevés lesz a döntéshez...:-)

Előzmény: TINTUS (89856)
TINTUS Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89856

A lecke fel van adva....

Előzmény: GelleKMB (89852)
snapszmester Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89855

Hány fokon indul az készülék és cefre függő. Ha tudsz 25%-os alszeszt csinálni úgy hogy a cefrében nem marad alkohol, akkor rendben van. Gyufapróba: ha a kifolyó szesz nem gyullad meg a forró üstön akkor végeztél az alszeszfőzéssel és az összes párlatnak 20% felett kell lenni.

Előzmény: emGeza (89846)
TINTUS Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89854

nálam a garázsba is van TV (mobil antennával) és kis notebuk.

Jobban megy az idő.

Előzmény: Törölt nick (89816)
fehérkutya Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89853

Vilmost épp most főzöm. Nem tudom még milyen lesz. Árpával érő 2.6liter/ 50 liter cefre volt cukor nélkül ( másik hordó 2 kg cukorral 3.2 liter, nem vizzel kevertema  cukrot, csak a habarcskeverővel ).

Főztem erdőn talált magoncból, az lett 6,6 liter / 50 liter cefre, de gondolom ahhoz adtam cukrot ( max 2kg / 50 liter ).

Tüskéskörte sem adott gyengén. Idén eddig 7 féle körtét cefréztem külön. Amiből csak a vilmos és a tüskés a fajtatiszta. 

Még nem mindet főztem le.

Előzmény: Baracilin (89842)
GelleKMB Creative Commons License 2013.09.18 0 0 89852

Megpróbálom a nyelveden megfogalmazni:

Az "adjon isten" vagyis a "parasztvakítás" nem neked szólt, sőt nem is más  konkrét személynek, fórumozónak!

Amennyiben neked minőségi,jó aromás pálinka csöpög ki a rozsdamentes főződből, végképp ne vedd magadra amit a fórumozónak írtam!

A rozsdamentesről írt válaszom vélemény, ami bennem -szakemberek, más pálinkafőző barátok illetve némiképp a saját tapasztalatom alapján- alakult ki.

Nekem rézből van a főzőm,neked rozsdamentes anyagból, így nincs más hátra mint pálinkacserével dönteni...:-)

Előzmény: norris53 (89848)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!