Keresés

Részletes keresés

Szaby27 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 879
Az enyém 8éve van nálunk voltak és vannak bajai, de annyira nem vészes 21.éves gép már ez.

Itt vannak videók van rajta olyanok is amit ez a gép csinált:

http://www.youtube.com/profile?user=mtz552&view=videos
Előzmény: csoppika (875)
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.25 0 0 878
Azt mondják annyi terhet rak az emberre az Isten amennyit eltud viselni, hát engem most próbálgat :-) Kikapcsolódásképpen (mármint a tervezésből) elmentem haza szártépőzni. Az 50-es jobb eleje felnire leeresztve várt. Csak alá bakoltam. Kimentem szártépőzni. Egy kör után megállt a kardán. Elnyíródtak a kis csapok a kivehető bordástengely körül. Megcsináltam. Kis idő után kilyukadt, eltörött a két tankot alul összekötő üa. cső. Utána elvesztettem az alsó hidraulika kar toldatot összefogó egyik csapszeget, pedig olyan erős a biztosító rugója, hogy kalapáccsal szoktam beütni. Mára ennyi: Ti is javítotok közbe, vagy csak nálam romlik el minden?
dutrancs Creative Commons License 2008.10.25 0 0 877
Aztán nem volt elég a traktoros téma, itt egy olyan eset mikor a várost megajándékoztam aug.20-ra két táblával a hídra( én készítettem is),de még fel is kellett szerelnem.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.25 0 0 876
Gondolhatjátok,hogy amikor ennyi féle és ennyi db.-gép ott állt a műhely előtt és egyik sűrgősebb volt mint a másik ,akkor én ráértem azon gondolkodni,hogy Szergej mérnök mit miért tett ezen vagy azon a gépen?Örültem ha minél hamarabb elhúztak minél meszebre.
csoppika Creative Commons License 2008.10.25 0 0 875
Érdeklődnék, hogy milyen nehéz munkát csináltál vele eddig? A faluban is van egy ilyen, az ő gazdája esküdözött, hogy az övé szuper, de amint megkínozták földmunkával, vagy öntözéssel, már nem tudom, egyből kiadta a baját... Az övében is ferdén van az egyik hüvely. Igaz a mienk először akkor roggyant meg, amikor egy gépészmérnök végzettségű! rokon 120 fokos vízzel veretett vele a kombájnunkkal (már akkor is igen hamar melegedett)
Előzmény: Szaby27 (873)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.25 0 0 874
Beáll.értékek különbsége.
Előzmény: Szaby27 (870)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 873
Az enyém is 87-es évjárat. 4izzógyertyás motor. Az én motorom rendbe van csak érdeklődtem. Mert elvileg az 550E motor kevesebbet eszik 10-15%-al mint az 50-es 4izzógyertyás motor.
Előzmény: csoppika (872)
csoppika Creative Commons License 2008.10.25 0 0 872
Nem tudom, igazad van-e, de apám szerint, mikor felújították a szerelővel a traktort, a szerelő át akarta alakíttatni 80-asra, mert elvileg az 550-es főtengelyén van hely a sonkáknak (a mienk 4 izzítós, '87-es évjárat)
Előzmény: Szaby27 (870)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.25 0 0 871
Nekem mindig az a szerep jutott,hogy másét ,amit hozzám hoztak- javítsam meg.Tehát üzemeltetési tapasztalatom -e téren- nincsenek bármennyire is furcsának hangzik.
Előzmény: Szaby27 (865)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 870
Hali!
Az 550E motor(fojtott 80-as) adagoló csak 1700-at vagy 1800-at pörög max, a főtengelyen nincs ellensúly vagyis régi 50-es főtengely van benne, Adagoló kevesebb értéket nyom mint a 80-as.
Előzmény: csoppika (858)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.25 0 0 869
Ez éppen olyan mintha a bicikli hátsó szabadonfutóját-agyát töltenéd meg.Nem tudnak fogni a görgők.
Előzmény: csoppika (864)
csoppika Creative Commons License 2008.10.25 0 0 868
Amikor még arattunk vele vontatott kombájnnal, csak fűtéssel lehetett a vízforrást (amiből a hengerfej-tömítés kiégése következik) megelőzni. NYÁRON:-) Jó idő volt a fülkében:-)
csoppika Creative Commons License 2008.10.25 0 0 867
Nem tudom, a tied milyen állapotú, de az apámét olyan jól sikerült feljavítani annak idején, hogy némely ismerőse a használat után 80-asnak mondta. Nagyon erős, csak hát egy kalap sz*r a hűtése... Kicsi a kisebbik vízkör... Komolyabb munkánál nagyon melegszik...
Előzmény: Szaby27 (865)
csoppika Creative Commons License 2008.10.25 0 0 866
:-) Láttam már ilyesféle hibát. Az indítókulcsot elengedve vígan tovább indítózott a traki:-)
Előzmény: dutrancs (862)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 865
Köszönöm szépen! Kérdésem a következő lenne még:
Melyik motort tartja jobbnak:
4izzógyertyás mtz-50-es vagy az úgynevezett "fojtott 80-as" motor ami az ujjabb fajta 550-es mtzékben van?
Érdemes-e átalakítani 4izzógyertyás mtz-550-es motort átalakítani közvetlenbefecskendezésűre vagyis hűvely-dugó hengerfej és porlasztó cserével?

A két motor között van-e különbség teljesítményben és fogyasztásban?
Előzmény: dutrancs (853)
csoppika Creative Commons License 2008.10.25 0 0 864
hali!
A bendixet szerintem nem szabad kenni. Egy haverom egyszer mindent lekent a kocsijának az önindítóján-ezt is, persze órákon át mosta , áztatta benzinben, mire újra jó lett:-)
Előzmény: laca5 (861)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.25 0 0 863
Ha már így szívat akkor cseréld le.
Előzmény: laca5 (861)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.25 0 0 862
Lehet nézegetni-csemegézni.Előfordulhat hogy az indító relé sem old ki mindig.Meg kellene azt is vizsgálni.
laca5 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 861
Köszönöm mindenkinek hogy foglalkozott a kérdéssel, megnézem majd az adagoló és a motor típusát, amennyire emlékszem nem D50-es.

Azért nem tartom valószínűnek hogy elektromosan "ragad be", mert egyszer sikerült egy olyan állapotba "beragasztani" hogy leállított motornál sem ment vissza a bendix a tengelyén. Az emelőkart, ami korábban szépen mozgatta a rugón keresztül a bendixet, hiába feszegettem, húztam vissza az alap állásába, a tengelyen a csavart bordákon nem mozdult a bendix. Ki volt tolva. Érdekes állapot volt mert indításkor nem is fordította meg a motort csak kattogott és fel-fel pörgött, hiába volt előre tolva a fogaskerék. Ott is hagytam, már bekönyveltem hogy ennek villamosságis lesz a vége, aztán pár nap után ujra próbáltam és a harmadikra helyrejött, de a beragadás azóta is ugyanúgy megvan.

A bendixet belül lehet kenni, olajozni, befújni akármivel, vagy csak cserés?
Előzmény: dutrancs (857)
laca5 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 860
Akkor ez lehet a magyarázat, ez egy folytott 80-as. Hiszen a típusa is erre utal, csak ez a közvetlen befecskendezéses hókamóka bizonytalanított el.

Majd beszámolok róla, hogy hogyan sikerült talpraállítani ezt a petróleumos/gázolajas izzítót, akkor elmondjhatod hogy már kettőről is tudsz, akinek működött :-)))

dutrancs Creative Commons License 2008.10.25 0 0 859
Jól írod a petróleumot,csak külön nyűg beszerezni,hogyha fogyóba van mindig legyen otthon.Azért írtam gázolajat mert az mindig "kéznél" van Lásd pl az Ifát,ott is gyönyörűen szukszukál go.-al.5o es főtengelyre ha nincs kialakítva a helye nem tudsz sonkákat felszerelni.
csoppika Creative Commons License 2008.10.25 0 0 858
Amit azt hiszem hozzá tudok szólni: A kis tartályba tudtommal petróleumot kéne önteni. Eddig egy emberrel találkoztam, aki látott ilyen működőképes izzítást:-) Én a vészleállítóval szoktam télen indítani...ha nem megy, akkor start-pilot.
A 80-as hengerfejjel szerelt motor az újabb 550-esekbe került. Fojtott 80-as, azt ne kérdezd hogyan. Talán adagoló 50-es?. Fordulat levételével is fogy a lóerő... Gondolom a befecskendezés 80-as lehet... Nekünk régi 550-es motorral szerelt van, erre kéne egy 80-as adagoló, 80-as dugattyúk, 80-as hengerfej, és a kiegyensúlyozó sonkák a főtengelyre, és kész a 80-as motor:-) Láttam már régi 50-es blokkot is 80-asként:-)
Az önindítónál valószínű bendix csere lesz...így sajna leégeti az önindítót...
Előzmény: laca5 (855)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.25 0 0 857
Nézd meg milyen adagoló van rajta az elárulja.Izzítani az ellenőrző felizzásáig kell,gázolajat kell bele tenni.Önindító pedig javításra szorul,jól látod,hogy mik lehetnek a hibák.(Szoruló bendix,nem tudja a motor magasabb fordulata viszavágni,de lehet,hogy valamiért zárva marad a behúzótekercs áramköre és az nem, engedi el.)Van kétféle vastagságú izz. ell.-ő.Kérdés milyen van benne.Motor tipus táblát is meglehet nézni.D-50 vagy valami 240 akárhányas.(ford.szám? stb...)
Előzmény: laca5 (855)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.25 0 0 856
Köszi majd valamikor megpróbálom-kikisérletezem.
Előzmény: laca5 (854)
laca5 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 855
Felmerült még néhány kérdés ezzel az 550-es MTZ-vel kapcsolatban, megköszönöm ha tud valaki mondani ezekre valamit.

Az első kicsit elméleti jellegü. Visszaolvasgattam egy részét az eddigi hozzászólásoknak és most inkább kicsit belekavarodtam :-)

Ez az MTZ 550 milyen motortipussal is van szerelve? Az izzítása nem izzítógyertyás, hanem a "flame starter" típusó 1 db lángizzító. Amikor arról volt szó hogy mi a különbség az 50-es és a 80-as motor között, akkor volt szó arról hogy az 50-es előkamrás, izzítógyertyás motor míg a 80-as közvetlen befecskendezésű és ilyen lángizzító van benne.

Mivel az 50-es blokkon lángizzító van, akkor ezekszerint ez közvetlen befecskendezésű? És akkor hány lóerő lakik benne? Ez egy közvetlen befecskendezésű 50Le-s változat lenne? Vagy a számozástól függetlenül ez 80Le-s motor? (nem hiszem)

A másik kérdés is ezzel kapcsolatos, hogyan kell használni azt az izzítóberendezést?
Indítás előtt rá kell fordítani az izzítás állásra, de meddig? Szerintem a visszajelzővel lehet valami gond egyébként. Az izzítót már nemigen használták egy ideje, mert le volt lazulva az elektromos vezeték csavarja, gondolom nem működött hát nem is foglalkoztak vele.
Van rajta egy tartály valamilyen folyadéknak, mit kell abba tölteni?

A harmadik (mert 3 a magyar ... :-), az önindító. Hibátlanul megtekeri a motort, be is indul, de aztán nem ugrik vissza a helyére a bendix. Beragad, visít az indító amíg le nem állítjuk a motort. Ezt akár 2x is megcsinálja egymás után, utána beindít ismét és jó lesz, visszaugrik a helyére. Valahová zsír kellene szerintem, azt gondolom hogy talán azt a tengelyt kellene megzsírozni amelyiken csúszik a bendix.
Ehhez elég levenni az indítót, és lehet látni azt a tengelyt? Vagy teljesen el vagyok tájolva és nem az a baj? Azon is gondolkodtam, hogy akár a szabadonfutó is lehetne az oka, ha szorul és nem "fut" amikor beindul a motor, lehet hogy azért nem tudja elengedni a két fogaskerék egymást.

laca5 Creative Commons License 2008.10.25 0 0 854
Ha szabad javasolnom, nem kell ezeket a sorokat bepötyögni!
A bemásolandó sor elejére kell kattintani az egér bal gombjával és nyomva tartani. Lenyomott egérgombbal végigvinni a mutatót a másolandó sor végéig, ott elengedni. Ekkor sötétkéken ki lesz jelölve a másolandó sor.

A kijelölt, másolandó soron valahol tartva az egeret, a jobb egér gombot egyszer megnyomni, a legördülő menüből kiválasztani a "másolás"-t.

Ezt a szöveget most már tetszőleges helyre be lehet másolni, ha ez egy webcím akkor egy új lapon vagy új oldalon vagy az éppen futó böngésző ablak tetején levő címsorba be lehet másolni.
Egyszerüen az egeret oda kell vinni, ahová be szeretnénk másolni, ott az egér jobb gombbal ismét előhívni a legördülő menüt és abból a "beillesztést" kiválasztva már ott is van.
Egy enter és már nyitja is a linket, vagy amit éppen odamásoltunk.
Előzmény: dutrancs (853)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.25 0 0 853
Meghallgattam a gép hangját, nincs benne kivetni való!Ilyen sok szám  meg betű beütéséhez nincs türelmem,azért nem szoktam megnézni.(Ez az én bajom).
Előzmény: Szaby27 (848)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.25 0 0 852
Egy falevél hullásos őszi nap.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.24 0 0 851
Nemrégen még alig fértek a gépek a műhely udvaron.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.24 0 0 850
Egy T-25-ös és gazdája kuplungozás közben.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.24 0 0 849
Egy 1984 -es gépszemle.
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.24 0 0 848
Nem teszi be a linket.
Ezt a sort kell bemásolni és megy a videó:

http://www.youtube.com/watch?v=ZJFzejiIfdA
Előzmény: Szaby27 (847)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.24 0 0 847
Előzmény: Szaby27 (846)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.24 0 0 846
Köszönöm válaszát, ezt is megtanultam.
megpróbálom a videót belinkelni.
Előzmény: dutrancs (845)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.24 0 0 845
Amennyiben lejjebb van akkor nemgyőzöd a tömítést cserélni mert nincs meg a megfelelő öszenyomás és kiégeti és vagy a víztérbe vagy az olajtérbe belefúj.A videót nem tudom lejátszani majd valamelyik fiatalabb családtag segít.
Előzmény: Szaby27 (758)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.24 0 0 844
Katalógusom van talán olyan amit említettél,vagy csak valami kiegészítés.
Előzmény: Szaby27 (761)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.24 0 0 843
Elnézést, hogy most írok, ha jól emlékszem pénteken és a gépklinikás emailra küldtem. Képek és egy videó is volt. Meg visszább kérdeztem egy két dolgot Öntől csak a keresztfia gépéről irt és azt mondta, hogy visszatérünk hétfőn rá.
Előzmény: dutrancs (836)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.24 0 0 842
Az egy másik gép volt.Ott váltó és hátsóhíd javítás is volt.
Előzmény: Toni82 (841)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.24 0 0 841
cseppet szét ment a kuplung:( de ha csak kulungoztátok, miért kellett a kabint is levenni?
Előzmény: dutrancs (839)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.23 0 0 840
Egy másik eset.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.23 0 0 839
Jó koszos munka volt!!
dutrancs Creative Commons License 2008.10.23 0 0 838
Ezt még nem tettem be.
ymy87 Creative Commons License 2008.10.23 0 0 837
dutrancs Creative Commons License 2008.10.23 0 0 836
Mikor küldted?
Előzmény: Szaby27 (833)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.23 0 0 835
Nem tudtam az este írni mert nem volt elérhető a net.Olvasva az írásodat tényleg nem vagy rózsás helyzetbe.Igazán, ezekre a gondokra-problémákra egyszerűen megáll az ember esze!!Most nem írok többet meert rám is vár egy kis meló.Üdv.
Előzmény: mérnökferi (834)
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.22 0 0 834
Kedves Dutrancs kolléga!

Elnézést kérek, hogy eddig nem válaszoltam, de csak most végeztem az aratással beszállítással. A szártépőzés, szántás még vissza van. Rengeteg tervezési munkám is van, de most akkor is írok egy nagyon hosszú levelet. Majd a munkáimmal is lesz valami!
Először is köszönöm a segítséged, a küldött képeket, a bizalmat és a segíteni akarást, hogy még a tel. számod is megadtad.
Nehéz aratásom volt és nem csak a lehetetlen felvásárlási ár miatt:
-820.2 MTZ-be megdöglött mindkét 12V-os akksi, megindult az olaj a kompresszor bekapcsoló karnál
-80MTZ első kerék kint a földön álló helyben leeresztett, a belső gumi teljesen elszakadt keresztbe, önindító tönkrement
-50MTZ vezérlőtömbbe az egyik vezérlőkarnál "o" gyűrűt cseréltem és a gömb felület is sérült volt
-Szártépő támasztó hengere csapágyas lett, ráadásul a csapágyházat is eltörtem lehúzatáskor, de megtudtam hegeszteni
-SZK: láncszakadás az adapteren, üa. csőtörés a tápsziv. nyomó oldalán. Szűrő-porlasztó résolajcső törés megforrasztottam, egy napot bírt, még egy forrasztás, még egy nap. Másik gépemről levettem, egy nap, egy forrasztás. A forrasztástól úgy megridegedett a cső, hogy teljesen eltört és a tápszivattyú nyomta mindehova a gázolajat, többek közt a menetvariátor szíjra. Mire észrevettem megnyúlt a szíj és leesett, elszakítva az egyik gen. szíjat is. A csövet most fémhálós gumicsőre cseréltem, tudom ezzel kellet volna kezdeni, de ugye ezt a csövet is össze kell szerelni (az egyik fele M12, a másik M10 áteresz csavarra megy). Megindult a gázolaj a szűrőpoharak alatt. Ekkor végképp arra gondoltam, hogy nem rezgés hanem túlnyomás. Felraktam a variátor szijat, de hátára fordult már alapjáraton. Mégegyszer megfordítottam, megfeszítettem, de megint kifordult. 22h már elmúlt, hazamentem vele így és otthon kicseréltem újra. Ekkor írtam neked, enyhén szólva elkeseredve, még a gondolataimat se tudtam rendesen összeszedni. Másnap korán kelve szépen végignéztem mindent, ahogy megbeszéltük. Minden porlasztó jól működött, gyakorlatilag résolaj nem volt. Adagoló nyomáshatároló szelep rendbe, helyén jött bőven a gázolaj. A szűrőpoharakat csak meg kellett húzni. Kimentem a földre lelevegősödött. Légtelenítettem. Egy forduló aratás után lelevegősödött. Ez így ment egy darabig, míg észrevettem, hogy a tápsziv. szívóoldalánál a két csőcsatlakozás közé betett kis külső átmérőjű alátétnél légbuborék jelenik meg. Ezért szép lassan , egy forduló után le tudott levegősödni. Kicseréltem nagyobb alátétre, jó lett. A rejtély másnap oldódott meg. A szűrő kompletten leesett a motorról, az új fémhálós csövek tartották! Az a nagyon vastag, merevítővel ellátott, igaz öntöttvas tartó középen eltört! A törési felület több mint fele teljesen ki volt fényesedve. Tehát szerintem a szűrőház külön tudott a motortól rezegni ezért tudott minden cső eltörni, poharak fellazulni. Hegeszteni nem lehetett, levettem egy másik motorról, de a közvetlen befecskendezésű motorra más tartó kell, mert a porlasztók ferdén vannak a hengerfejbe a közvetett befecskendezésűhöz képest. Vittem ki másik motorról (majd télen legyártom laposacélból). Ezek után learattam hiba nélkül és hálát adtam Istennek, hogy elvégeztem!
Most a tervezéssel kínlódok, mert mire elkészítek egy tervet, addigra mást talál ki a kedves megrendelő. Fizetni persze még az óriási cégek se akarnak. Szóval nem "habostorta"!
Elnézést mindenkitől a hosszú írásért. Mostanában úgyse lesz időm írni, örülök ha áttudom futni más írását.
Üdv. mindenkinek.
Előzmény: dutrancs (820)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.22 0 0 833
Dutrancs az emailem megkapta?
Előzmény: dutrancs (832)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.21 0 0 832
Várunk vissza mielőbb!!
Előzmény: arpipapa6106 (828)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.21 0 0 831
Ez is jó kis csemege.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.21 0 0 830
A másik képen a 61-es.
Előzmény: dutrancs (826)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.21 0 0 829
Az 58-as a rugó(k).
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 828
Ezek a képek nagyon jók! Ezen már könnyebb elmagyarázni az elméletemet és bárki rájöhet a könnyű kormány titkára! Azokat a rugókat még mindíg nem tudom hova tenni, de végülis ez mind1 is.

Egy kis tájékoztatás a fúromtársaknak:

Csütrötöktől átmenetileg nem lesz internethozzáférésem, ugyanis az eddigi szolgáltatóm hülyének néz, márpedig Árpi vagyok nem hülye! Lemondtam a szolgálltatás, az új pedig folymatban van.

Árpád

Előzmény: dutrancs (827)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.21 0 0 827
De ez szebb!!
Előzmény: dutrancs (826)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.21 0 0 826
Egy kis Szervó-tanulmány.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.21 0 0 825
Leengedtük egy motorból az olajat és a hűtővizet.!!
ymy87 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 824
Kösznöm szépem Dudrancs kolléga (elmentettem)! :) Most már tudni fogom!
Előzmény: dutrancs (819)
laca5 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 823
Köszi!
Előzmény: arpipapa6106 (821)
Csaby68 Creative Commons License 2008.10.21 0 0 822
Köszönöm Dutrancs!Ön mindig megtud valami jóval lepni.Még egyszer köszönöm!
Előzmény: dutrancs (819)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 821
Ha nem kopott a gép, akkor nem lehet gond az olajnyomással. Már leírtam korábban, hogy felújítottunk másik gépet, helyesbben másik blokkot, amiben 10-40-es molosat használtak,és a blokkban marad olaj olyan volt, mint a gépzsír. Én ezért tettem bele hígabbat. Ha az olajnyomás nem megfelelő 10-30-as olajjal,akkor ott már baj van. A 3 bar nyomás melegen is megvolt, alapjáraton esett 2.5-re. Most alapjáraton 3, fordulaton 3.5. Hidegen pedig 4 fölött van. Nyugodtan használhatod a 10-30-ast, ha nem kopott a gép, akkor jó lesz. Én felújítás után 600ft-ért vettem a kimérős agip 10-30-ast. A kopottba tegyél sűrűbbet, szerintem abba a 10-40-es molos jó lesz. De ez csak az én véleményem.
Előzmény: laca5 (815)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.20 0 0 820

Mérnökferi!! Boldogulsz az SZMD.-vel??Mi volt a baj?

dutrancs Creative Commons License 2008.10.20 0 0 819
Azért küldöm,hogy legközelebb ne kösd el!
Előzmény: ymy87 (818)
ymy87 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 818
Kösznöm az infókat Holmer, arpiapa6106 és Szaby27-nek ! Megoldódott a problémám, rosszul kötöttem be (egy szempillantás alatt rájött a villamossági szerelő) :-) Most már betekeri a kis 550-est!
laca5 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 817
Nem vagyok annyira érdekes, lehet hogy kapkodtam és félreérthető voltam :-)
Két géphez kellene olajat vegyek, az egyikhez egy 50-es melegoldali KELL mert kopott!
A másikhoz (MTZ 550) meg nem tudom hogy milyen kell, de az motorikusan jó!
Próbálom összehangolni, hogy ne kétféle olaj álljon a kannákban, ezért kérdezem hogy az MTZ-nek jó-e még az 50-es olaj?
Azért tőletek kérdezem mert nyilván kipróbáltatok többfélét is. Ha azt mondjátok hogy az 50-es olaj túl sűrű bele akkor veszek külön az MTZ-be 40-est (pl 15W40-es traktorolajat) bár ahogy a Zorosz tekknikát ismerem nem hiszem hogy nagy gondot okozna, de ki tudja... Mondjuk eddig is egyfokozatú 50-es volt benne de ettől még lehet az neki jó is meg nem is.

Mindenképpen olajat kell cserélni mindkettőben és mindenképpen kétfokozatút szeretnék, mert most lesz munka még decemberben is, úgy látszik :-(

Elnézést ha zavaros :-(

Előzmény: Holmer (816)
Holmer Creative Commons License 2008.10.20 0 0 816
Érdekes vagy Te laca ! Egyszer elméleti okosságokat irsz,hogy a kopott motorba csakis 50es...aztán meg kérdezed,hogy mit tegyél bele :D
laca5 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 815
Persze hogy sürü, az 50-es olaj 20C felett alkalmas kenésre, a 40-es 10C, tehát ebben a hajnali dermesztőben ezek már megdermednek sajnos :-)

A 10W-30-as olaj nem volt túl híg? Olajnyomás rendben volt vele?

Ezért kérdezem a gyári előírást, mert ha nem kell 50-es melegoldali viszkozitású olaj, akkor jöhetnek a 15W40-es olajok ami már lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten működőképesek (elvileg -15C de olyan hidegben indítsa be akinek két anyja van :-))

Még nem használtuk a gépet, mostanában került a családba, de sokat állt és kell már olajat cserélni, ezért ez a töketlenkedés. Másrészt próbálom összesakkozni a vásárlást mert van egy sokkal öregebb vas is amibe viszont már 50-es olaj kell a kopás miatt, viszont hidegben az sem indítható egyfokozatú olajjal úgyhogy kellene vennem egy 20l-es kannával olajat és jó lenne ha egyfélével megúsznánk.

Nem okozok kárt a 15W-50-es olajjal az MTZ-nek?
Előzmény: arpipapa6106 (814)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 814
Én most cseréltem a gépben olajat, mdc sae 40-est vettem bele, de ez is túl sűrű! Ha kapsz valahol, pl autósboltban, lehet, hogy kimérősben 10-30-as Agip-ot, az sokkal hígabb és nagyon jó. Nekem eddig ez volt benne, ezzel járattam. Most más miatt volt muszáj ilyet használnom.
Előzmény: laca5 (813)
laca5 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 813
Sziasztok!
Motorolajat kellene beszereznem egy MTZ 550-hez, (nem turbos 90-es) de nincs tapasztalatom, milyen olaj kell bele.
Most valószínüleg MDC50-es egyfokozatú olaj van benne, de így ősszel eléggé megkínlódik az indítással.

Ami érdekelne:
1. milyen olaj van előírva bele gyárilag?
2. gyakorlatban milyen viszkozitású olaj a megfelelő?
Ahogy nézegettem, talán a 15W50-es olaj lenne talán az az olaj, amivel be is lehet még ősszel is indítani és melegen sem okoz majd gondot. Challoils márkájút találtam.

Előre is köszönöm.
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 812
Hát én nézegettem a gépkönyvet és kitaláltam ezt a megoldást és láss csodát jó lett. Egy 82-est csináltam, annak olyan könnyű lett a kormánya, mintha csak a kormányrudat forgatnád üresen. Eddig az sikerült a legjobban, az enyém is nagyon könnyű, de ahoz még a legújabb személyautóét sem lehetne hasonlítani.
Előzmény: Szaby27 (809)
Csaby68 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 811
Hogyan kell itt linket be másolni?Bocsi de én csak most kezdem ezeket a dolgokat.Köszönöm.A bálázást is láttad?Fogyasztása szántáskor?Amikor mentem ki szántani csordultig tankoltam.3szor mentem ki.Összesen 2,3 Ha szántottam.Kereken félig volt a tank.Nemtom ez sok vagy kevés?Menyiért adnak most 1 kis öninditót?Ennyimen 4éve van fent.De az aksi meg 8 éves.Szerintem nem mindegy mivel inditunk. Ja most nincs több videóm.
Előzmény: Szaby27 (799)
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.19 0 0 810
Önindítóból csak a Cseh (Magneton) vagy Ruszki,gyári ! A többi az mind selejt!
Előzmény: ymy87 (805)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 809
A vezérlőben! Pontosan még nem láttam csak van a környékünkön egy srác, hogy megcsinálja a hagyományos szervó kormányokat könnyűre majdnem olyanra mint az orbitos kormány! Egy ismerősőmnek csinálta 10ezeért és az ő elmondása szerint ezt a három rugót cserélte le adagoló fejszeleprugóra és utánna könnyű lett a kormány! Azóta is probláma mentesen működik a kormány! De a te módszeredet is hallotam már! :)
Előzmény: arpipapa6106 (808)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 808
Hol is vannak ezek a rugók?
Előzmény: Szaby27 (790)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 807
Egyébként, ha rendesen működe a kis önindító, akkor is néha csinál olyat, hogy nem kap bele a fogaskoszorúba és akkor elég érdekes hangot ad ki. Néha többször egymás után is megcsinálja.
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 806
Az eredetije, ha jó állapotban van. Csak legyen az akku is jó állapotban és feltöltve. Akkor nagyon jó az is.
Előzmény: ymy87 (805)
ymy87 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 805
köszönöm az infókat, ma már nem, de holnap mindenféleképpen megnézem. És ha úgy sem megy akkor visszaviszem. Amúgy melyik a jó önindító? Én valmi csehről halottam jó dolgokat (kis henger formája van).
Előzmény: arpipapa6106 (804)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 804
Próbáld meg kézileg (egy darab vastag dróttal) összezárni a 2 pontot, hátha úgy lesz valami eredmény, ha nem akkor tényleg vidd vissza.
Előzmény: ymy87 (803)
ymy87 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 803
Fekete Lengyel! Lehet hogy az a hiba.
Előzmény: Holmer (802)
Holmer Creative Commons License 2008.10.19 0 0 802
Behúzótekercs lesz a ludas. Kis öninditóból Magneton (fekete) érdemes venni.
Előzmény: ymy87 (801)
ymy87 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 801
Igen új. És kis önidító. Nem hajtja meg a kis fogaskerék a lenkereket, mikor izzítás után ráindítok.
Előzmény: Szaby27 (800)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 800
Jól van bekötve? Ha újjonan vetted a akkor reggel vidd vissza és cseréltesd ki. Ez a kisöninditó ami átttételes?
Előzmény: ymy87 (798)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 799
Nagyon jók a videók, de a bemásolt linken egyik sem található meg, egy pár perces keresgélés után megtaláltam. Nagyon jó a hangja a gépnek! Az ekéd szépen szánt! Ha van még video rakj fel. Mennyi a fogyasztása a gépnk szántáskor?
Előzmény: Csaby68 (795)
ymy87 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 798
Jó estét mindenkinek! Lenne egy kérdésem. Vettem egy Litván önidítót, de nem jön ki a közepe (nem hajtja meg a lenkereket). Mi lehet a hiba? Sürgős lenne, holnap munka lenne a géppel. Minden választ készséggel fogadok. Köszönöm előre is!
Csaby68 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 797
www.auto.indavideo.hu/my_videos
Előzmény: Csaby68 (796)
Csaby68 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 796
Ja itt lehet megnézni.
Előzmény: Szaby27 (794)
Csaby68 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 795
Köszi a segítséged.Próbálkoztam.Töltöttem fel bálázást és 2db szántást.Ez van.Terep 4el szántottam 24cm mélyen.szerintem ez 1 50-es trakitól és 1 3-as ekétől fél kötött talajon jó.
Előzmény: Szaby27 (794)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 794
Hali! Ugyanígy dolgozna! :) Csak lassaban húzná a gép! Most országuti 6.ikban húzom ott meg terep 5.ikben vinné!
Videót úgy tudsz feltölteni, hogy regisztrálsz videofeltöltő oldalon és utánna csak fel kell tölteni mint egy emailben a képet szoktad csatolni!
Videofeltöltő oldalak:
www.youtube.com
www.indavideo.hu
www.videa.hu
Az indavideóra a legegyszerübb mert már ide beregisztráltál.
Előzmény: Csaby68 (793)
Csaby68 Creative Commons License 2008.10.19 0 0 793
Kellemes vasárnapot mindenkinek.Szabi megnéztem a szántásodat.De kiváncsi lenék vajon nálam kötött talajon mit csinálna az ekéd?Nekem 550 es em van.Kicsit túrbózva.felezö be épitve.És saját készitésü ekém.Hogyan tudok vidit feltölteni?Köszi a válaszod.
Előzmény: Szaby27 (775)
Holmer Creative Commons License 2008.10.19 0 0 792

Na ezt azért mégsem kéne!

1 ez MTZ topic

2 ez nem netre való (gondolj bele,ha a Te hozzátartozód lene ott)

3borzasztó

Előzmény: zsebdömper (791)
zsebdömper Creative Commons License 2008.10.19 0 0 791
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.18 0 0 790
Én ennél tudok egyszerübbet! :)

A vezérlőben van 3 vagy 4 rugó azt kell kicserélni adagoló fejszeleprugóra! :) És ugyanolyan mintha orbitos lenne! Ezt szokták 10-15ezerért belerakni a nem hozzáértőknek! A 4rugó 240Ft! :)
Előzmény: arpipapa6106 (788)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.18 0 0 789
Bocsi, de a kép lemaradt, itt lesz alul. A 3-as számu alkatrészt nézd!

arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.18 0 0 788
Hát én a vezérlés tanulmányozása után arra jöttem rá, hogy nagyon szép és jó, elméletileg stimmel a dolog. Gyakorlatban azonban mégsem. Ennél a régifajta kormánynál gyakorlatilag egy szelep mozgatásával szabályozod az olaj utját, ami mozdítja a munkahengert, ami pedig a kereket. Csak nem tudsz eleget mozdítani azon a szelepen, hogy megfelelő mennyiségű olaj jusson a munkahengerhez, így nehéz a kormány. A megoldás nagyon egyszerű. Teszek be egy képet alulra. A 3-as számú alkatrészt kiveszed, nevezzük ezt síkszelepnek. Elhaladsz vele 1 esztergályoshoz, és esztergáltatsz 4 db ugyanekkora, vagy inkább egy picivel kisebb átmérőjü karikát. 2 db 1mm vastagságut és 2 db 0.5mm vastagságut. Általában az 1milis szokott jó lenni, de van akinél a fél milis vált be. Visszaszereled a síkszelepet, csak raksz 1 karikát mögé, 1-et pedig elé. A szervóolajat engedd le szerelés előtt! Ezzel azt éred el, hogy a szelep gyakorlatilag hosszabb lesz, többet tudsz rajta mozdítani, több olaj jut a munkahegerhez. Lehetne egy hosszabb szelepet is csináltatni, de ennek a szelepnek a külső rétege cementálva van, borzasztóan kemény és kopásálló, így jobb módszer a 2 karika. A 2 karikával összerakod és ha minden igaz utána örülni fogsz. Én az 1 milissel próbálkoznék, ha nem jön össze, akkor a fél milissel. De mindezek előtt mérd meg a nyomást a szervóban, mert ha nincs megfelelő akkor nem segít a karika, ha szükséghes és lehetséges állíts a nyomáson. Gondolom tudod hol kell mérni és állítani. Ha jól emléxem 80-asnál 80 bar elég a kormányzáshoz, én 100 barral használom, így viszont a személyautók megirigyelhetik a kormányomat. Az orbitosnál sokkal könnyebb.

Sok sikert!

Árpád
Előzmény: csoppika (787)
csoppika Creative Commons License 2008.10.18 0 0 787
Hali! A kormányszervós trükkről hallhatnék bővebben???
Előzmény: arpipapa6106 (785)
Mezőgazda Creative Commons License 2008.10.18 0 0 786
Ma a 1025-ösömön jobb oldali féltengelyszimeringet cseréltem mert egyre jobban látszott a felni,hogy csöppen az olaj
A kérdésem az lenne,hogy a szimering keményedett ki,vagy a csapágy betegeskedik már benne?
Nem láttam a csapágyon sérülést vagy sorját,legalábbis a külsőn,abban reménykedem nincs gondja neki.
Ja igen,ha a belső csapágy kimegy akkor a sonkát elég levenni ugye és úgy cserélni a capágyat belűlről.
Valami trükk a külső csapágy kibogarászásához?

Köszi a válaszokat,üdv: Attila
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.18 0 0 785
A mai mtz-kbe, a gyár is motorolajat tölt a kormányba. Ennél azért célszerű, mert ha a kormányszivattyú simmeringe átereszt, akkor belefolyik a kormányból a hidraulikaolaj a blokkba, ami nem egészséges. Én ezt elkerülendő kicseréltem a szivattyúban a simmeringeket, ugyanis 2 darab van egymás mellé téve.

Amikor megvettem a gépet, olyan nehét volt a kormány, hogy majd megszakadtam, pedig a szivattyú 100 bar fölött dolgozott melegen is, és nem hajt az eleje. Addig nézegettem a vezérművet, míg egy ötletes megoldással 500 Ft-ból némi szereléssel egyujjas lett a kormány. Azóta néhány emberkének is megcsináltam, akik hasonló cipőben jártak.
Előzmény: Holmer (778)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.18 0 0 784
Köszönöm, meglesz!
Előzmény: dutrancs (782)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.18 0 0 783
Jumz generátor képét tettem be.
Előzmény: Csaby68 (753)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.18 0 0 782
Akkor jó munkát kívánok.
Előzmény: arpipapa6106 (781)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.18 0 0 781
Hát itt nálunk van helyben egy kiskereskedő, drága, viszont van nála hitel is, ami nem egy rossz dolog, ha az ember meg van szorulva, és bajban van. Tőle hoztam az olajat, Favorit MDC SAE 40, ezt kaptam bele 5400Ft/10 liter. Azt mondta, hogy viszik, mint a cukrot. Végülis turbófeltöltő nélküli diesel motorokba jó, legalábbis ez van ráírva, sajnos elég sűrű, de sztem mtz-be megfelelő. Én 120 üóránként cserélem. A fene egye meg, nemrég voltam a kgst-n, vehettem volna ott féláron.

Most voltam tankolni a géppel, holnap szárzúzózás, tárcsázás, meg ami belefér a napba, kíváncsi leszek a gépre, bár már most úgy gondolom, érzem, hogy nagyon jót tett neki a pici előtöltés állítás.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.18 0 0 780
Köszönöm a jó kívánságokat,viszont kívánom.
Előzmény: arpipapa6106 (765)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.18 0 0 779
Vendégségből írok röviden. valamikor a TSZ-ben mi is motorolajat töltöttünk mindenhova.
Előzmény: Szaby27 (777)
Holmer Creative Commons License 2008.10.18 0 0 778
Biztonság kedvéért megnéztem,de nem ir helyettesitésre mást,csakis hidraulika olajat. Mindenesetre valoszinü azért nem folyik a rendszerböl,mert sürübb a motorolaj.Viszont teljesen más tulajdonságokkal rendelkezik,mint a speciálisan erre a célre kifejlesztett olaj ami nem korroziv,teljesen más hőközléssel és viszkozitással,dermedéspontal rendelkezik. Szerintem ahol fogaskerékszivattyu van és nagy nyomás,ott csakis hidraulikaolaj a jó.
Előzmény: Szaby27 (777)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.18 0 0 777
Nem habzik fel a hidraulikában az olaj és nem folyik sehol mint egyes mtz-ék! Nekem tiszta minden vezértömbtől kezdve csövek munkahenger stb. Sehol nem engedi az olajat! Birják az o gyűrűk és a tömítések. A kormány nem hagy ki annyi különbség van, hogy télen nagy hidegben mig nem melegszik fel az olaj egy kicsit nehezbb a kormány.

Nézd meg egy mtz könyvet ott is motorolajat ajánlanak bele! :)
Előzmény: Holmer (776)
Holmer Creative Commons License 2008.10.18 0 0 776
Hidraulikában nem habzik fel,kormányod nem hagy ki néha? A gumi alkatrészek,O gyürük birják?
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.18 0 0 775
Semmi baja a 4bár olajnyomástól. Nekem reggel hidegen 4,5-5bár alapjáraton, fordulaton hidegen 5-5,5bár. Üzemmeleg motornál 70fok könyékén alapjáraton 3-3.5bár fordulaton 4-4.5bár között van.

Milyen olajjal jársz? Én orosz kamaz olajat szoktam belerakni 1500ft/5liter tökéletes bele annyi, hogy 200üzemóránként cserélem benne. Az olajat boltban nem lehet kapni én a nyíregyházi kgst piacon szerzem be egyszerre megveszek 10-12 kannával és engednek az árából legutóbb 1300ft/5litertért sikerült venni! Én a kormányba és a hidraulikába is ezt használom.

Ezen a linken tudjátok megnézni az összes videómat amit készítettem:

http://www.youtube.com/user/mtz552
Előzmény: arpipapa6106 (772)
Holmer Creative Commons License 2008.10.18 0 0 774
Mert he egésznap annyi,akkor inkább vedd vissza ugy,hogy közepes fordulaton 3bar legyen. Ez a névleges. Mondjuk olyat még nem hallottam,hogy kárt okozott volna a magas olajnyomás.
Előzmény: Holmer (773)
Holmer Creative Commons License 2008.10.18 0 0 773
Hidegen,vagy melegen? Egész nap annyi,ha gyötröd is?  Állitani kell vissza az olajszürő oldalán a rugós torlószelepen.
Előzmény: arpipapa6106 (772)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 772
Arra még nem kaptam választ, hogy egy 80-as blokknál sok-e a 4 bar néha picivel 4 bar fölötti olajnyomás. Mióta lecseréltem az olajat és sűrűbb került bele, azóta ment fel ennyire az olajnyomás.
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 771
Értem! Kösz az infókat!
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 770
Az inditómotor felett a blokkba megybe és a hengerfejen hátul ahova a fűtés van bekötve ott jön ki! Szerintem 1200W-os karcsú lesz! A 2000w-os is kb 40-45 perc alatt melegiti fel a motort és úgy hogy a fűtés kivan zárva!
Előzmény: arpipapa6106 (768)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 769
Azért van rajta kamaz inditómotor mert ezzel vettük a gépet. A kamz inditómor is passzol rá, meg a kamz motor 6hengeres erősebb motort teker be és az mtz motort könnyeben inditja be.
Előzmény: arpipapa6106 (767)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 768
És melyik 2 pont közé van bekötve a vízmelegítő? Én is csinálni akarok egyet. Csak vékonyabb savállócsőből (kipufogócsőtől picit nagyobb átmérőjü van itthon), meg vettem egy 1000-1200 wattos bojler fűtőszálat, ez pont belefér a csőbe.
Előzmény: Szaby27 (766)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 767
Kamaz indítómotor? Azt észrevettem, hogy nem a szokványos mtz, de ma már annyi fajta van ebből is, hogy sosem lehet tudni, hogy mtz-é vagy nem. És miért kamazét használod?
Előzmény: Szaby27 (766)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 766
Igen vizmelegítő. A másik oldalra van bekötve! A kamaz inditómotor miatt nem fért be! Amúgy 2kW-os villanybojler fűtőtestjéből van csinálva saválló csőből! Ez volt otthon és igy gyakorlatilag ingyan van!
Előzmény: arpipapa6106 (764)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 765
Kedves dutrancs!

Elnézést, hogy így látatlanban letegeztem, nem gondoltam, hogy egy idősebb motoros is itt van és aktívan fórumozik. Hálistennek van köztünk egy tapasztalt, sokatlátott szakember is! Jó egészséget kívánok!

Árpád
Előzmény: dutrancs (748)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 764
Ha szabad megkérdeznem, a legalsó képen a légtartály fölött, az a piros kisebb tartály, amiből csöveg lógnak ki, az mi? Vízmelegítő?
Előzmény: Szaby27 (760)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 763
Ok! Jó hétvégét! Majd hétfő este folytatjuk!
Előzmény: dutrancs (762)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.17 0 0 762
Már a szlovák határ széléről jelentkezem.Eljöttünk anyósomékhoz és a keresztfiam gépéről írok. hétfőn majd bővebben.
Előzmény: Szaby27 (761)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 761
Dutrancs!

Nincs önnek olyan mtz-és könyve ami panorámás mtz-550,552-es és még a négyizzógyertyás motor van benne 1987 körüli gépek. Alkatrész katalógus és kezelési karbantartási könyv?
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 760
Megpróbálok egy pár képet berakni:
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 759
Küldtem képeket a gépklinás emailre.
Előzmény: dutrancs (757)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 758
Köszönöm válaszát és elnézést, hogy kérdésekkel zaklatom de nem tanultam a szerelést csak apámról ragadt rám egy kicsi vagyis konyítok hozzá.
És ha lentebb van a hűvely egy picivel mint a minimum érték akkor mi a jelenség?
A teflonkarikával mi is szereltünk egy pluszt, sok volt alá és "gőzőlt a motor" a karter csövön. Utánna kicsréltük az újfajta tömítésre aminek a szélén piros szegély van z se vált be kb 20üzemóra után megjelent a viz. A régi hagyományos tömítés vált be teflonkarika nélkül.
Ha ir egy email címet akkor küldök a trakimról képeket.
Az én email címem: szaby24@citromail.hu
Előzmény: dutrancs (756)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.17 0 0 757
Vannak még képek a szerelésről csak azt másik  géppel csináltam és arról valamiéert nem tudom leszedni.
Előzmény: Szaby27 (754)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.17 0 0 756

Az ,hogy felöntöd vízzel és szivárog a tömítés alol:Meg az olaj is nagy előszeretettel megindul,különösen a jobb hátsó saroknál,ahol az olajnyomás jön föl a hengerfejbe.

Ugyanez a jeleség mikor nem kell és beteszik a teflon gyűrűket a hengerekhez.Most nekem is feladta aleckét egy 80-as blokk mert betettük az új hüvelyeket és nincs kiállás.Ki van kopva aperselyek furata ,Legalább egy 0,1mmm-es hézagológyűrű kellene alá és mondanom se kell,hogy nem ilyen méretű lemezekkel van tele itthon a polc.Dilemma:honnan veszel és mivel vágod ki,hogy jó is legyen.Azért ha lenne anyagom csak ki vágnám.Multikár alá sörös dobozból kellett vágnunk,hogy jó legyen.Azon felül,hogy ahhoz létezik gyári,csak éppen nem úgy adta ki a méreteket.Szerintem 50 -esnél is elég az a kiállás.Nem szoktunk vele foglalkozni mindaddíg amíg nem nyomja ki sűrűn a hengerfej tömítést.Akkor már gyanus és megkell tüzetesebben vizsgálni.Amennyiben a gazdájától nem jön ilyen irányú kérés-panasz akkor minden oké.

Előzmény: Szaby27 (755)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 755
És ha jobban kiáll a hűvely a blokkból ahogy az előirás akkor mi tapasztalható?
Előzmény: dutrancs (752)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 754
Köszönöm válaszát. Képet, hogy lehet betenni mert tegnap beraktam egy párat csak én nem látom? Ön látja a beszúrt képeimet? Amúgy jól szétkapták az mtz-ét? A miénk is erre a sorsra fog jutni. Mtz-50-es hengerfej min milyen vastag lehet?
0,12mm+-0,03mm-en a hűvelykiállását érti a blokkon?
Előzmény: dutrancs (752)
Csaby68 Creative Commons License 2008.10.17 0 0 753
Köszönöm a rajzot.Végre 1 jó dolog.Örök hálám!!
Előzmény: dutrancs (742)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.16 0 0 752
Szétdobáltak ezek mindent mint léghajó a homokot....Egyszer már korábban,vagy 3éve már meghúztuk a koronás anyáját a kúpkeréknek.Azt húztuk meg megint hogy motorfék üzembe ne visítson.Hátramenetbe ez is adott olyan hangokat-különösen terepen,hogy az ürge majdnem kiugrott belőle.A szabadon futó fogaskerék tűgörgői koptak el.Ami a kompresszort hajtja.Szergejbácsi Minszkből azt írta( nem Simonbácsi Dabasról),hogy 0,12+-0,03mm legyen a kiállás(erőhatás nélkül).Megengedett legkisebb vastagság(magasság)100,00mm.80-asról beszélek.
Előzmény: Szaby27 (750)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.16 0 0 751
Mennyire kell kiállni a hűvelynek és mennyire lehet max köszörülni a hengerfejből? Van rá táblázat?
Előzmény: dutrancs (749)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.16 0 0 750
Szomorúan hallom, hogy nincs jól! De az irásából úgy veszem ki, hogy az olajszaga az hiányzik vagyis nem tud élni nélküle! :) A mi mtz-énk is hamarosan lesz csinálva előtét és váltó felújjítás, most már zajos mikor 9.ikbe leveszem a gázt meg rükvercbe ordít de rendesen! A nyáron a tlt és a difit ujjítottuk fel 21évesen még levolt plombázva a dificsavarok küzöl néhány pedig 10000üzemóra körül van benne! 5700üzemórával vettük 5999-nél megállt az óra vettem bele egy 80-asét amibe hamarabb megy bele 1üzemóra és abban az órában van 4500 körül. Ja és 1évet óra nélkül ment nálunk!
Azt hittük nyáron, hogy a rükvercbe való ordítást a difiben a nagy anya lelazulása okozza és szétszedés után derült ki, hogy nincs lelazulva hanem a kisfogaskerék a tengelyel mozog előre-hátra fél cm-t! A váltóban van ki a két csapágy ez lesz most hamarosan megcsinálva ha az öszi munkák lemennek.
Előzmény: dutrancs (748)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.16 0 0 749
Mi értelme lenne többfélét csinálni? Megvan,hogy a hüvely mennyire álljon ki a blokkból és mennyire lehet max. leszedni a hengerfej vastagságát és kabát.Összekell rakni és had rúgja a port.Különben is ha lenne akkor az alkatrészkereskedők tudnának róla meg a javítási utasítások ódákat zengenének róla.197o-óta benne voltam-vagyok ,de énnekem vastagsági problémáim meg,hogy a hangja meg a járása stb... nem okozott gondot.
Előzmény: Szaby27 (747)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.16 0 0 748
Köszi a  kérdésedet nem valami jól.Csak úgy elvegetálok itthon.Úgy dolgozom,hogy eljön a tulaj elhozza a traktorját,hoz magával segítséget és én adom a tanácsokat-szerszámokat.Míg él ,addig mozog az ember.Na meg a fiam, azzal elvállaltatom és megcsináltattatom.Most csináltunk egy 20 éves -békebeli MTZ-ét,9000 üzemóra van benne.Előtétház és váltó csapágyazás volt,nyelestengely csere.Egyetlen egy fogaskereket sem kellett benne kicserélni.Már kész is kipróbálva-beüzemelve ,holnap reggel jönnek érte.( Féltengelycsapágyak is eredetiek benne .A szimmering a második garnitúra van benne egy kicsit olajos csak annyira amit még a por el is tud nyelni.)
Előzmény: Szaby27 (747)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.16 0 0 747
Tudom, hogy nem olyan érzékeny, csak egyik ismerősőm állítása szerint több féle vastagságú van és a motorjárását befojásolja! Én is azt mondtam rá, hogy hűlyeség!, csak gondoltam megkérdezem egy mestertől.
Amúgy egészsége, hogy szolgál?
Előzmény: dutrancs (746)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.16 0 0 746
Nem olyan érzékeny és igényes motor az.
Előzmény: Szaby27 (744)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.16 0 0 745
Máshogy oldottam meg. Át lett alakítva nyolvanaséra. Így legalább nem kell hegeszteni, vagy forrasztani. Persz meg lehetett volna forrasztani lánggal, ha lenne lánghegesztőm, de sajna már nincs, remélem majd lesz újra. Másra meg nem szeretem az ilyet bízni, meg nem is kifizetődő. Egy pici munkáért pofátlanul nagy összeget képesek elkérni. Általában meg szoktam oldani itthon az ilyeneket.

Kérédés: A 4 bar vagy picit fölötti olajnyomás az sok?

Előzmény: Szaby27 (740)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.16 0 0 744
Dutrancs!

Mtz-50-es hengerfejtömítésből van-e több méret vastagságra gondoltam? Esetleg befolyásol-e a vastagság valamit?
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.16 0 0 743
Ez egy generátorhoz való fesszabályzó, egyenirányító diódákkal, ha jól gondolom....
Előzmény: dutrancs (742)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.15 0 0 742
És ez?
Előzmény: veteránka (741)
veteránka Creative Commons License 2008.10.15 0 0 741
Ezen a rajzon még külső szabályozású generátor látható. (400 W )
Előzmény: Csaby68 (556)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.15 0 0 740
Szerintem vagy Te olyan ügyes, hogy megtudod csinálni a régi darabból a négyszöget egy közcsavar és hidraulikacső összehozásával.
Előzmény: arpipapa6106 (739)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.15 0 0 739
Ez nekem is eszembe jutott, de miután kb 10 üzletet/alkatrészközpontot hívtam fel 40 km-es körzeten belül, és mindenhol azt a választ kaptam, hogy nincs, mert az nem szokott tönkre menni kezdtem kétségbe esni. Úgy néz ki, hogy megoldódik a helyzet.
Előzmény: Szaby27 (738)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.14 0 0 738

Egyszerű bemész egy mtz boltba és veszel egyet! Viszed a csövet és mutatod, hogy ilyen kell. Nem nagy összeg.

www.zsoeni.hu  oldalon árat is tudsz nézni a webáruház menű alatt a letölthető árlistát kell keresni abban tudsz cikkszám szerint keresni!

Előzmény: arpipapa6106 (737)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.14 0 0 737
Sziasztok! Nagy segítség kellene, mert így nem tudok meg se mozdulni a géppel. Kellene az 50-eshez 1 cső, ami a kormányoszlop alsó kivezetésétől a kormányszivattyú alsó részéhez megy. Ez 50-esnél teljesen fém, 80-asnál van 1 gumi toldás benne. Az olajtartályhoz (kormányoszlop) hollanderrel csatlakozik (kúpra zár), a szivattyúhoz 2db 8-as csavarral kell rögziteni, és a közepébe jár 1 gumigyűrű. Ha valakinek van otthon ilyen, amit tud hanyagolni, megvásárolnám!

Árpád
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.14 0 0 736
Én is nagyon sokáig azt raktam bele. Ezt a Mol-os standardet, aszem 10W40-es. Télen nagyon sűrű, de nyáron is az. Motorfelújításnál, ami a motorban maradt (nem az enyém, amiben megfagyott a víz) olyan volt, mint a gépzsír. Én hígabb 10-30-as Agipot raktam bele, ez valamivel jobb, viszont ez ilyen kimérős volt, az ilyentől meg félek.
Előzmény: Holmer (711)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.14 0 0 735
Beszúrás elmaradt.
Előzmény: dutrancs (734)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.14 0 0 734
Mégegyszer.Azt meg el is felejtettem,hogy a fiamnak is most van a szülinapja!!!
Előzmény: mérnökferi (729)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.14 0 0 733
" matis" Írok ám mindent álmosan.
Előzmény: dutrancs (732)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.14 0 0 732
Teréz nap lesz és az anyukámat úgy hívják és a feleségem lázas sütésbe van,hogy idejébe meglegyen vele én meg szolidáris vagyok vele és én sem alszom.Azért jó éjt neked is is reggel sikeres hibafelderítést.Ideírom a tel.sz.-matis fel is tudsz hívni.O6 302 660 008
Előzmény: mérnökferi (730)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.14 0 0 731
Úgy is jó,csak nem akartam annyira plussz magyarázatot írni.Itt küldök egy MTZ adagolón levő szelep fényképét.
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.14 0 0 730
Köszönöm a türelmedet, menjél aludni.
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.14 0 0 729
Ezt megpróbálom és ezáltal kiderül, hogy a tápsziv. által szállított plusz üa. ki tud e folyni a rendszerből! A ledugózás nem gond, mert egy rövidebb áteresz csavarral kötöm be a szívócsövet (leveszem teljesen az adagolótól jövő csövet a tápszivattyúról).
Előzmény: dutrancs (726)
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.14 0 0 728
Két porlasztótól a résolaj a szívótorokba van bekötve. A másik két porlasztóé van összefogva és a te rajzodon a 13-as szám hátsó felénél lévő zárócsavar (ez nálam egy áteresz csavar) helyén van bevezetve a szűrőbe.
Nem a résolajjal nem tudok szerintem mit kezdeni (én is gondoltam a tartályba vezetésre, de mikor eltört ez a bizonyos cső és a menetvariátor szíjtól kezdve minden csupa go. lett, mert ezáltal "kinyilt" a szűrőház és a tápszivanyú a szabadba dolgozott. Szóval itt szerintem nem résolaj gond van, hanem a tápszivattyú plusz olaja nem tud hova lenni. Azt se értem,hogy órákig lehet vele dolgozni, aztán egyszer csak fogja magát és szétnyom valamit. Ha kiveszem az áteresz csavart és lezárom a te rajzod szerinti zárócsavarral akkor majd jön a poharaknál.
Előzmény: dutrancs (721)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.14 0 0 727
Persze.Az így van minden olyan motornál ahol nem a szűrő tetejére helyezik ezta nyomástartó szelepet.Arra a szelepre utalok!
Előzmény: mérnökferi (725)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.14 0 0 726
Próbaképpen vedd ki az adagolónál a nyomástartó szelepet,tápszivattyúzz és figyeld meg,hogy jön-e akadálymentesen a gázolaj,tehát,hogy löki-e teljes furatvastagságon a gázolajat.Nézd meg a szelep golyóját-rugóját minden rendbe van-e?Igen ám de most gondokozok azon ,hogyha leveszed azt a csövet  ill. a szelepet kiveszed nem tudsz tápszivattyúzni mert az adagoló túlfolyó csöve a tápszivattyú szívó oldalára van kötve és akkor levegőt kap.Addig le kellene dugózni valahogy a csőnek a szemes végét míg szivattyúzol.Azt nem tudom,hogy ennél az adagolonál a közös tüz.a csatornába nincs-e bent egy terelő lemez amelyik elmozdulva-elfordulva letudná zárni a viszafolyást.Valamelyi motor adagolójában van egy ilyen betét.
Előzmény: mérnökferi (723)
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.14 0 0 725
Most, hogy jobban megnézem az adagoló rajzot a plusz gázolajat elvezető átereszcsavarba van egy golyós szelep
Előzmény: mérnökferi (723)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.14 0 0 724
Érdekes probléma hisz gondolom te sem ma kezdted.Eddig még nem fordult elő,akkor ezt mot mi válthatta ki?Nincs valami dugulás abba a szűrőházba vagy üreges csavarjába ahol a porlasztóktól visszafolyik a gázolaj,?
Előzmény: mérnökferi (720)
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.14 0 0 723
Nézz rá egy tápszivattyú rajzra (előttem van egy) szerintem az abban lévő szelepek szabályozzák az üa. ellátó rendszerbe a nyomást????????????
Előzmény: dutrancs (719)
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.14 0 0 722
Átváltócsap még az életbe nem lett átváltva. A motor úgy megy mint egy DOXA. Gyönyörű alapjárata van, bírja a terhelést (szép a kukoricám), kizárt dolognak tartom, hogy valamelyik henger ne menjen.
Előzmény: dutrancs (719)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.14 0 0 721
A tápszivattyúban két szelep van a szívó és nyomó.Ha indul és megy-nem áll le a motor akkor azok jól működnek.Az adagolón levő nyomástartó szelep pedig amennyiben valamiért nem engedne visza akkor sem szabadna előfordulni ekkora nyomásnak mert akkor szerintem a túl nyomás a tápszivattyút kitámasztaná és mindaddig nem szállítana míg elnem fogy a go. ill le nem esik a nyomás.mikor leesik a túlnyomás akkor megint neki tud érni a görgős emelő tőke a bütyköstengelyhez és újból szállít.Ha máshogy nem boldogulsz vele próbáld meg a szűrő helyett a porlasztoktól a tartályba viszavezetni próbaképpen a plusz üzemanyagot egy hoszú PVC csővel(ideiglenesen).hogy akkor mit csinál.A túlzott szállítási mennyiségre azért van szükség,hogy minden pozicióban elég üz.a. legyen valamint a g.o. áramoltatásával hűtik az adagoló szerkezeti elemeit.
Előzmény: mérnökferi (718)
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.14 0 0 720
Nyugtass meg, hogy foglalkozol a problémámmal, mert akkor várok :-)
Előzmény: mérnökferi (718)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.14 0 0 719
A rendszer rajzát elküldöm és én is keresek még ezzel öszefüggésbe hozható képeket.Ami azt illeti nem valami teenáger korú tipusról van szó.A 11-es számnál lehet a nyomástartó szelep.Azt szeretném megkérdezni,hogy az ikerszűrőn lévő átváltócsapod helyzete jól áll?Nem úgy áll véletlenül,hogy a porlasztótól viszafolyó ág nem tud ürülni?Megy minden hengered,nem akadt föl valamelyik porlasztótűd?Nézek még képeket.
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.13 0 0 718
Most nézem a tápszivattyú robbantott rajzát azon két szelep is van ezek lehetnek a bűnösek
Előzmény: mérnökferi (717)
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.13 0 0 717
Szk-5. Első nap szétment a tápszivattyútól a szűrőig menő cső. Belenyugodtam régi műanyag volt. Kicseréltem fémhálósra. Utána szétment a résolajcső. A résolaj két porlasztóról vissza van vezetve a szűrőbe ,ez egy fémcső. Ráfogtam, hogy a rezgéstől tört el. Keményforrasztottam. A forrasztás egy napig bírta, újraforrasztottam. Széttört. Tettem rá másik gépemről, egy nap után az is széttört. Gyanús lett, hogy itt tulnyomás lehet. Úgy tudtam a földről bemenni, hogy oda is fémhálós csövet tettem. Most "izzadnak" a szűrőpoharak, tehát valami mindig enged. A hosszú bevezető után az a kérdésem, hogy a tápszivattyúba van e nyomásszab. szelep vagy az adagolóban? Mert a plusz gázolaj a tápszivattyú szívó részére van visszakötve. A T25-nek is ugyanilyen a rendszere, de ilyen problémám még nem volt. Teljes gázon (ekkor úgy tudom a tápszivattyú a szükséges mennyiség 5-szörösét szállítja) jött mindig ki a gázolaj, alapjáraton meg se lehetett látni. Az a bizonyos valahol lévő szelep hol működik nálam hol nem, mert 1-1 napot kibírt.
Előzmény: mérnökferi (715)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.13 0 0 716
Háááát -ez egy kissé túlzás! !Én valamikor voltam résztvevő,mamár csak szurkoló vagyok,de ha tudok segítek.
Előzmény: mérnökferi (715)
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.13 0 0 715
Bocsi, hogy ilyen későn,de nappal aratok éjjel javítok. Légyszi maradj vonalba írom a problémám nincs most energiám és időm könyvekbe utánanézni te úgyis tudsz mindent fejből. Egy hete már lényegébe nem aludtam.
Előzmény: dutrancs (714)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.13 0 0 714
Írjad!
Előzmény: mérnökferi (713)
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.13 0 0 713
Nem vagy véletlenül ébren "Dutrancs" kolléga? Egy sürgős kérdésem lenne.
Holmer Creative Commons License 2008.10.13 0 0 712
bocsi egyfokozatu helyett többfokozatut akartam
Előzmény: Holmer (711)
Holmer Creative Commons License 2008.10.13 0 0 711

Standard diesel!20w-40 egyfokozatut rakj bele ha nem turbos a motorod.

Szivem szerint a turbosba is ilyet raknék. A higabb olaj a turbo miatt kell csak (hütés,kenés)A higabb olaj hamarabb leadja a hőt,gyorsabban felér a turbohoz inditáskor,gyorsabban bekuszik a résekbe,de gyorsabban ki is megy ha ráterhel valami amikor legjobban tudna károsodni,ha nincs megfelelő kenés.

Nem kell félszintetikus meg stb. Ezek sima ásványolajjal lettek tervezve. Mol os jo is olcso is.

Előzmény: arpipapa6106 (710)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 710
Motorolaj ügyben valakinek valami hozzáfűzni valója esetleg? Elég sűrgős lenne, mert holnap akarom lecserélni.
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 709
Biztos neked van igazad, ez tuti, hogy barna volt, sosem felejtem el. A víz járatás alatt volt 1-2 alkalommal rozsdás, előtte és után inni lehetett volna belőle.
Előzmény: Toni82 (708)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 708
az a rozsdabarna trugymó, a rozsdás vízvégett volt nem? sokszor láttam ha víz került az olajba akkor szürke lett az olaj
Előzmény: arpipapa6106 (707)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 707
Én pár éve leengedtem (vagyis csak akartam) a blokkból a vizet, miután hazajöttem éjszaka a szántásból. Kinyitottam a 2 csapot, a víz folyt kifele otthagytam, mikor legközelebb a gépre néztem a hengerfejen a fagydugó ki volt nyomva, a nívópálca félig mutatta a rozsdabarna trugymót az olajteknőben, a blokkot alig bírta átfordítani az önindító. Az egyik hüvely megrepedt=>blokkfelújítás. Végülis esedékes is volt már, meg aszem 20.000-ből meg is úsztam+hengerfej felújítás, igaz magam raktam össze.

A többit szerintem nem nekem akartad írni.
Előzmény: Toni82 (705)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 706
enyémben turbó diesel olaj van:)
Előzmény: arpipapa6106 (704)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 705
előfordulhat hogy a víz a hengerbe folyik bele és eldolgozza. Nem tapasztaltad hogy nehezen indul is még a vízfogyás mellett?? Biztos a hengerfejpakolás van átégve vmelyik hengernél. Ha a víz olajba kerül, akkor az olaj szürke lesz:))

Amúgy a váltóba bármilyen olaj jó, csak az a lényeg hogy folyjon, oda még a fáradt olaj is jó. Amúgy elég ha a váltó oldalán a nívó csavart kitekered, és elkezded önteni az olajat a sebváltókar mellett és ha a nívó csavarnál megjelenik az olaj, akkor már elég:), de némelyik sebváltóoldalfalán van nívópálca is:
Előzmény: arpipapa6106 (703)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 704
Lenne nekem is egy kérdésem, vélemyéneket, tapasztalatokat kérnék. Sima 80-as blokkba érdemes, ajánlott vagy nem ajánlott beletölteni a turbo diesel motorolajat, és miért, milyen következmények várhatóak?

Azért kérdezem, mert általában a turbós olajok elég hígak szoktak lenni, ami jó lenne télen. Most 30-as Agip van benne, de télen ez is olyan mint a méz.
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 703
A motorolaj is rendben van? Nem barna szinü?
Előzmény: ymy87 (701)
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 702
Felül a kartelnél nem gőzöl a motor! Lehet az is oka, hogy a hengerfej tömítés valahol átereszt és gőz formájában távozik attól függetlenül, hogy főzné a vizet! Én így jártam egyszer ez szezon munkában volt majd szezon munka után cseréltem egy hengerfejtömítést és jó lett! Mindig reggelente öntöttem 2-3 liter vizet utánna meg volt nállam egy 20literes kanna víz ha probléma lenne!
Előzmény: ymy87 (701)
ymy87 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 701
Úraim lenne egy kérdésem. Mi lehet annak az okat, a hűtőviz állandóan fogyik van olyankor mikor 3-4 l is elfogy belőle. A hűtőviz nem olajos tehát abba a nem dolgozik bele a motor. A hűtő sem lyukas(Mtz 550 1987es). Válaszokat előre is köszönöm!
Szaby27 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 700

Nekem mikor annó 1994-ben vettük a T-25-öst akkor első olajcsere a váltóban 250üzemóránál volt utánna meg 2000üzemóránál és utánna ajánlatos 2000üzemóránként cserélni. Ezt ajánlották a szakszervízben!

Apámék a tsz világban mtz traktorban így csinálták az olajcserét ahogy leirtam 2000 üzemóráig utánna 3000üzemóránként cserélték ki. 140-es olajat használtak.

Én szerintem kicserélheted nyugodtan főleg ha megvan az olaj és 2500-3000üzemóráig nyugodtan vagy. 41liter kell bele a könyv szerint!

Előzmény: Csaby68 (697)
csoppika Creative Commons License 2008.10.13 0 0 699
:-) Nekem a régi jó öreg ötvenesen egyszer az olajszivattyú lazult le teljesen. Előtte ritkán használtuk, már akkor is volt egy bizonyos hangja, de azt hittük, a vízpumpa csapágyas:-) le is cseréltük, a hang maradt (gondolom nagy volt a foghézag a laza csavar miatt a szivattyúnál). Aztán mikor tavaszi használatba vettük volna egyszerűen nem nyomta az olajat. Az a röhej, hogy kb 20 évig nem volt leszedve a karter.
Esetleg Toni82 még a szívócső lazulásra tippelnék...
csoppika Creative Commons License 2008.10.13 0 0 698
Kb 40 liter, nekem akörül ment bele:-) Ha gondolod, cseréld le, felénk nem szokás (a legtöbb helyen motorolajat tesznek bele- olcsóbb), de elvileg biztosan cserélni kéne x üzemóra után:-)
Előzmény: Csaby68 (697)
Csaby68 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 697
Uraim 1 kérdés.Kell a mtz váltóban olajat cserélni,vagy nem?Meg van a 80/90 es olajam csak nem tudom mit csináljak.Tehát van benne a nivó csavarig csak szeretném tudni cseréljem vagy nem?Mennyi olaj kell bele?40-45l?
Csaby68 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 696
Jó reggelt.Bocsánat amiért csak most válaszolok,de földet műveltem.Na szóval az elektromos hőfok mérő azért akad ki amikor világítást kapcsolsz mert nincs rendes test pontja.Égőn keresztül kap testet.Állandóan változik,nem valós értéket mutat.A műszer le testelése meg oldja.
Előzmény: Holmer (638)
tw400 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 695
Köszönöm neked is a választ így megkésve is.
Előzmény: dutrancs (645)
tw400 Creative Commons License 2008.10.13 0 0 694
Köszönöm a választ. Akkor szerintem csere lessz.
Előzmény: arpipapa6106 (628)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 693
Végülis igaz!
Előzmény: Holmer (691)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 692
már meg van a másik centrifugálszűrő, holnap lecseréljük meló után
Előzmény: arpipapa6106 (689)
Holmer Creative Commons License 2008.10.12 0 0 691

hogy került ide ennyi vessző :D?

Előzmény: Holmer (690)
Holmer Creative Commons License 2008.10.12 0 0 690

Szerintem nem akkora összeg egy uj komplett szürő,hogy ne érje meg kicserélni,ahhoz képest,hogy mekkora kár keletkezhet olajnyomás nélkül a ,m

orotban.

Előzmény: arpipapa6106 (689)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 689
Erre már én is gondoltam. A szelepdekli fedelét kellene levenni, és azt a kis 90 fokban meghajtott fém csövet megnézni, nincs-e véletlenül lelazulva, vagy elnyalva alatta a rézkarika. Én levenném azt a centrifugálszűrőt és porrábontanám. Át kellene mosni és sűrített levegővel kifúvatni. A rugókat, golyót ellenőrizni. Azt a nyomásállító csavart különös tekintettel. Nyakamat tenném rá, hogy menthető még az a szűrő és hogy ott lesz a hiba forrása.
Előzmény: Holmer (687)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 688
amikor szétszedtük a centrifugálszűrőt hibát nem találtunk, tömítetlenség nincs, olajfolyás nincs, holnap majd kicseréljük a centrifugálszűrőt.
Előzmény: Holmer (687)
Holmer Creative Commons License 2008.10.12 0 0 687

A centrifugának nagyon jol kell tömiteni,mert az megy tele olajjal és a fuvokáin kiáramlo olaj kezdi el pörgetni. Gondolom a zökkenőnél elmegy a pörgettyütüske meg a centrifuga között valahogy a tömitettség :) 

Dobd le rola,aztán uj tömités alá,fel az uj komplett szürőt és kész.  Himbatengelyt és a kis olajcsövét nézted? (kis könyök rézfékcső) Ott is elmehet a nyomás. Hát,vedd le a kartert is,de nem valoszinü,hogy a szivattyu csinálja.

Előzmény: Toni82 (686)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 686
van rajta állítócsavar, azzal lehet szabályozni. amúgy most is van 3,0 bar nyomás
csak rázkódik a gép akkor 2-3 mp-re elmegy 0-ra, majd ujra visszajön a 3,0 bar. pedig órát, nyomócsőt cseréltünk, szétszedtük a centrifugálszűrőt is
Előzmény: Holmer (685)
Holmer Creative Commons License 2008.10.12 0 0 685

Azaz! Cseréld le komplett az egészet! :)

Aztán vigyázz,mert felmegy ám a nyomás,be kell állitani.

Előzmény: Toni82 (684)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 684
hali.

kint voltam szántani, az olajnyomás ingadozás újra visszajött, ha zöttyent a gép újra elment 2-3 mp-re az olajnyomás, majd utána rendesen mutatott. Azt hiszem centrifugálszűrőház csere lesz, ha így sem javul meg, akkor a kartell lesz leszedve és olajszivattyú vizsgálat.
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.12 0 0 683
Hát több, mint a semmi, bár az igazi a könyv volna. Na majd lehet veszek egyet.
Előzmény: csoppika (682)
csoppika Creative Commons License 2008.10.12 0 0 682
Használd a Google-t:-) http://www.traktoralkatresz.hu/rabrak/index.html ez a link jó lesz kezdésnek???:-)
Előzmény: arpipapa6106 (677)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 681
hm

kint voltam kombinátorozni, de bejöttem az olajnyomás miatt. A munkahenger biztosítót a karral nem tudtam lenyomni, kézzel kellett kintről lenyomnom kis segítséggel, vmelyik csap megadta magát:S
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 680
Hát télen nemigen lesz a mezőgazdaságból élőknek olyan sok dolga, ha valaki ráér, rendelkezik a szükséges felszereléssel és akar egy kis társadalmi munkát végezni az olyanok megsegítésére, mint pl én, az sokat tudna lendíteni a többi emberen. Igen egy kicsit pepecs munka, de nem kell az egészet egyszerre megcsinálni.
Előzmény: dutrancs (679)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 679
Szerintem nagy meló lenne .Vagy én nem értek hozzá annyira?
Előzmény: arpipapa6106 (677)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 678
Láncfűrész, McCulloch Double Eagle 50, 50 köbcentis, 50-es Oregon vezetővel, frissen élezett, még többször élezhető .325-ös Stihl lánccal, jó, azonnal munkára fogható állapotban, kitűnő kompreszzióval eladó! Erős gép, döntéshez, tüzifa kuglizáshoz kiváló! Ár.: 30.000 Ft Érd.: 30/528-29-73

Bocs az OFF-ért!

arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 677
Nem hát, hátha valakinek szüksége lesz azokra a képekre.

Egyszer valaki igazán beszkennelhetné, azt mtz 50,80,82 robbantott ábráit tartalmazó könyvet, meg szerelési utasítását.
Előzmény: dutrancs (676)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 676
De nem baj,ugye?
Előzmény: arpipapa6106 (675)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 675
Valaki tényleg nagyon ráér! :)
Előzmény: dutrancs (674)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 674
Ehhez mit szóltok? Nekem tetszik.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 673
JUMZ-osoknak,egy kis holtjáték kereső ábra.Ne haragudjatok,hogy így ráérek,de nincs itthon az aszonykám és most nagyon ráérek.Ha zavar benneteket ez a sok összevisszaság csak szóljatok rám nyugodtan!!!
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 672
Megértelek ám én, ezt vetted alapul illetve ilyen esetekre gondolsz.Itt esik a fene seggre a radiális csapágynál!
Előzmény: csoppika (664)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 671
mérnökferinek találtam mégegy képet a membrános karburátorról-kismotorra.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 670
Küldök egy képet Orosz csodákról.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 669
Ott vannak pl-ul a JUMZ-ok mikor utólagosan rápakolták a tolólapot meg a mélyásó szereléket.Mekkora plusz tömeg és azért -bírják.-bírták.8o-asoknál amikor rászerelik a Hidrot rézsűkaszát annak pedig eltörik a féltengelye.(sűrűbben mint azt az üzemeltető elvárná,de az sem véletlen)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 668
Van itt egy pár jó öreg Orosz autó .Ezekbe meg kúpgörgős csapágyat tettek mert számoltak arra,hogy a platóját esetleg megrakják-leterhelik.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 667

Viccelhetek tovább?

Simon törvénye:Amit ember öszerakott,előbb-utóbb szétesik.

George törvénye:Minden plusznak van egy minusza. Ilyen az élet.

dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 666
Ismered a Murpfy -törvényt? Ami elromolhat az el is romlik.Igaz ez sovány vigasz!Azért véleményem szerint nem olyan secc-perc az ami alatt az tönkre megy.
Előzmény: csoppika (664)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 665
Azt kérdezed ki hallott ilyet? Mindenki aki látott már Mtz-ét, Jumz-ot,meg más traktorokat.Az igazság az,hogy nem a traktorszerelőket és üzemeltetőket kérdezték meg a mérnökök.Igy volt ez már pl-ul az UNIVERZÁL traktorba is már hajdanán.Ime:De említhettem volna a vlagyimírecet,a K-25-öst az RS -t...Először mint vontató erőgépet terveztek majd csak később pakolták meg mindenféle nehéz függesztett gépekkel.
Előzmény: csoppika (661)
csoppika Creative Commons License 2008.10.11 0 0 664
No mindegy, csak azt nem értem, ha ez jó megoldás lenne, akkor hogyan tud centiket lötyögni ki-be a féltengely? Szerintem addig jó, amíg maga a csapágyillesztés tart... a fedél nem egy komoly öntvény, azt megesz secc-perc, a sima golyóscsapágy pedig elég hamar tud kotyogni oldalra, mert nem ilyen erőkre gyártották:-)
Előzmény: dutrancs (662)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 663
Amennyiben nem gyári vastagságú tömítés kerül beépítésre, a külső szimmeringház pereme már nem is támassza a csapágyat és meg tud mozdulni.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 662
Azért küldtem a képet,hogy megtudd vizsgálnia féltengelyen kialakított vállakat,a csapágyakat megtámasztó vállat -belül és a szimmeringház falát-kívül.Ezért hagyták el a seegert szerintem.
Előzmény: csoppika (658)
csoppika Creative Commons License 2008.10.11 0 0 661
Ez a féltengely teljes generálkor lett kidobva, mert amit nem evett meg a rosszul hézagolt váltó, lelazult kúpkerék, azt megette ez a ki-be csúszkáló féltengely. Ki hallott a világon olyat, hogy egy nehéz jármű tengelyét nem kúpcsapággyal oldják meg? Mi tart itt komolyabban oldalra? ( a golyóscsapágy radiális terhelésre készült...)féltengelyolaj
Toni82 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 660
ide hozzászólva:
mienkében is mozognak a féltengelyek, lehet seegergyűrű kopás, féltengyelkopás, vagy a féltengelyház kopott meg a csapágynál:) és a csapággyal együtt mozog a féltengely, ilyen is előfordult. különben is amíg folyik az olaj, azt jelenti, addig van benne:) nézd meg a féltengelyházat, ajánlom figyelmedbe
Előzmény: csoppika (658)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 659
annyi hozzászólásom lenne, nem lehet hogy a hűtőben dugulás lehet és egy jó pár cellán nem megy a víz? Kisebb a hűtőfelület = melegebb víz.
Előzmény: Holmer (643)
csoppika Creative Commons License 2008.10.11 0 0 658
Kösz! Akkor szerinted hülyeség, hogy minden MTZ-ben, amivel nehéz dolgokat visznek terepen megmozdul a féltengely? Az a seeger-gyűrű ugyan nem fogja meg. Az újonnan kaphatókon pedig már seeger sincs...
Előzmény: dutrancs (646)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 657
no asszem megoldodott a dolog, a csövet kikötöttük, tettem rá egy másik órát, gépet elindítottam fülkénél fogva mozgattam és ugyan úgy elment a nyomás egy pillanatra, majd visszajött. Utána a centrifugálszűrőt szedtük szét, kitakarítottuk, összerakva, majd elindítva ujra ugyanazt tapasztaltuk. Majd a szűrőház alatti szelepeket szedte ki apám, golyókat megmozgatta, rugót visszarakva, elindítva nem tapasztaltuk a jelenséget, nyomáson állítottunk most 2,8-3,0 között van. Kivittem a gépet tárcsázott földre, direkten hajtottam, de a jelenség csak egyszer jött elő, az elején, utána stabilan tartotta a nyomást. Lehet hogy csak egy kis piszok lehetett az egyik szelepnél.
Előzmény: arpipapa6106 (654)
csoppika Creative Commons License 2008.10.11 0 0 656
Hali! Nincs furcsa hupogó, kopogós hangja? Ha igen, akkor a két szelep között dolgozik át a repedésen. Nekem mondjuk a két henger összedumál a 80-asban a blokkcsavarok menetszakadása miatt, annak fura a hangja... Igaz, így sem melegszik, hanem csak erőtlen, pedig a vízbe is dolgozik már néha...
csoppika Creative Commons License 2008.10.11 0 0 655
Hali! Gondolod, nekem nem jutott már eszembe? Az a baj, hogy a függőlegestől is ferdén van a hüvely. egyik felén igen kiáll, a másikon le van süllyedve szint alá:-( Ezt nagyon nehéz kihézagolni... Komplett blokkot ki kéne szedni. Kibelezni, síkba köszörülni, utána hüvelyeket bele hézagolva, majd a hüvelyeket is síkba kicsit... Nagy meló+pepecselős...
Előzmény: dutrancs (648)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 654
Hali! Szerintem vedd le azt a nyomócsövet és takarítsd ki, nem nagy munka, én szétvenném a centrifugálszűrőt is és kitakarítanám szépen benzinnel. Ha mégsem jön be, akkor lehet bontani tovább.
Előzmény: Toni82 (653)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 653
hali

Nékem olyan problémám van, a motorolajnyomással, hogy zöttyenik a gép és elmegy a nyomásmérő mutatója 0-ra majd 1-2 mp múlva visszamegy és rendesen mutat, és rendszeresen csinálja ezt. Cseréltem mérőórát, ujjat raktam be, de a jelenség ugyan úgy fent áll. Na már most vagy a motorolajszivattyú szűrője lehet lelazulva és amikor zöttyenik a gép akkor eltakar a szivattyúcsatornájából egy darabot, vagy a centrifugál szűrőből a mérőórába menő nyomásmérőcsőben lehet dugulás?

alapban mikor műuton megyek akkor is játszadozik kb 0,2 bar-t fel le, 2,3 és 2,1 között
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 652
Amig nekem is kopott blokkom volt, addig úgy tekerte télen, mint a rongyot, de nem indult, mert annyira kopott volt. Most a felújítás-bejáratás után meg már nem bírja tekerni és ezért nem indul. Akku új, önindító és az elektromos kapcsolatok rendben vannak. Van akinek nagyon bevált, van akinek nem. Bár lehet nálam az adagoló a bűnös a nehéz indulásban.
Előzmény: 121121 (651)
121121 Creative Commons License 2008.10.11 0 0 651
csak annyit a kis öninditóról: télen-18c hidegbe, izzitás nélkül fél perc alatt indul. az aku nem új, a traki kopott 82,
Előzmény: arpipapa6106 (639)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 650
Vedd le a ventillátor szíjat és öntsd fel csurig a hűtőt és indítsd be a motort és úgy is figyeld meg.Hízik-e víz és jön-e ki belőle buborék,hogy meggyőződj,hogy valóban beledolgozás okozza-e a melegedést.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 649
Kérdezed,hogy ettől lehet még hengerfej? Persze,hogy lehet.Ha a hüvelykiállásod jó meg kellene a hengerfejet síkba köszörültetni valamint kiszedni a porlasztó hüvelyeket és megvizsgálni,hogy valamelyik alatt nem fúj -e bele a motor.Meg kellene a hengerfejbe jól húzni a porl.hüvely befogó hornyos anyákat.Nem ártana egy hengerfej felújítóba megnyomatni a hengerfejet nincs-e elrepedve valahol.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 648
Írod,hogy nincs meg a hüvelykiállás.Akkor máris megvan a hiba okozója.Be kell állítani(alá kell hézagolni).
Előzmény: csoppika (635)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 647
Amennyiben lenyomta a kart és úgy maradt az annak a jele,hogy nem működik a karokat autómatikusan visszatérító szelep a tolattyú végében.Most mindenre csak tőmondatokba reagálok.Bocs.
Előzmény: arpipapa6106 (637)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.11 0 0 646
Itt lehet tanulmányozni,hogy mi merre megy vagy nem megy,vagy nem mehet!Csak nem bírtam ki,hogy netegyem be ezt a rajzot.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.10 0 0 645
10+_2mm.Most jöttem haza most többet ma már nem írok.
Előzmény: tw400 (627)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 644
Azt mondanám, hogy a helyedben megnézném az előtöltését, mert ha túl nagy az elő vagy utóltöltés, az elhúzódó égés miatt melegedhet a motor. De mivel eddig nem tapasztaltál ilyet most meg igen, így őszintén megvalva ötletem sincs. Gondolom olajat nem felejtettél el tölteni bele. Esetleg a blokkban valami nem észrevehető dugulás, vízkövesedés? Több ötletem nincs.
Holmer Creative Commons License 2008.10.10 0 0 643
Levéve a hütősapkát látni hogy frankón áramlik a viz .
Előzmény: arpipapa6106 (642)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 642
Hát nem tudom. Annó az egyik rokonom járt úgy, hogy inkább utótöltése volt a gépnek, a teljesítményén annyira nem érződött, de éjszaka szántás közben a kipufogócső végén a láng 10 centire dugdosta a nyelvét, akkor az is melegítette a vizet. Ha gátas lenne a hengerfej látszódna kipufogófüstön, fehéres színe lenne. Ha az olaj tiszta, akkor a gumigyűrűk épek a persely körül. Azt honnan gondolod, hogy a vízszivattyú működik?
Előzmény: Holmer (641)
Holmer Creative Commons License 2008.10.10 0 0 641
Jaj bocs,az is ki lett véve. A blokkbol is szépen lejön a viz,dugulás sincs.Nemtom,de idegesitő,mert régebben nem volt ilyen. Gondolom ha hengerfejes lenne kicsit is,akkor is enné a vizet valamennyire meg akkor gyorsabban felforrna,de nem fogy belöle.A hütő aranytiszta,a motor jol jár,nagyon is :) elötöltés se hiszem,hogy lehet,ami felnyomná.
Előzmény: arpipapa6106 (640)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 640
Termosztát?
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 639
Szia!

Hát nekem annyian ajánlották, így megcsináltam. Elméletileg nem hülyeség. Azt viszont tapasztaltam, hogy a korrodált akkusaru hogy meg tudja szivatni az embert. Egyébként én könnyen beszélek, nekem volt itthon hozzávaló kábel, nem kellett venni, egyébként egy kisebb vagyon. Én az én 80asomra (50-es 80-as blokkal) vettem kis áttétes önindítót, kemény 7000 Ft-ért. Aztán muszáj voltam akkut is venni (100Ah), mert kipurcant a régi. Hát nemis tudom. Nyáron fasza ez a kis önindító, de télen nem nagy szám. Én elég gyengének vélem. Busz akksira sajnos nem tellik, ha rámszakad a bank egyszer veszek még egy 100Ah-s akksit, egy párhuzamkapcsolót és felteszem a régi 12V-os önindítót 24V-al. Én láttam ilyet, -10 fokban úgy tekeri a blokkot, mintha nem volna rajta hengerfej :) A régi önindító úgy is a mülyeben porosodik, fel van újítva, csak fel kell rakni.
Előzmény: csoppika (636)
Holmer Creative Commons License 2008.10.10 0 0 638
Hali! Nekem meg a 80ason melegszik mostanában a viz,közepes terhelésnél is,ahol eddig nem melegedett,szép lassan de felkuszik 90-100közé( a piros szélére),no akkor leállok.  Hütőt átmostam nagynyomásuval,szivattyu jo,ugyanaz a szitu.Erre kicseréltem a hőfok jeladót,ugyanaz a szitu.Gondoltam az óra rossz,mert ha világitást kapcsolok,akkor kiakad. De nemtudom,mert leállitom és rottyan a viz,lehet hallani ha kiszállok.   A viz nem fogy,olaj tiszta. Ettől lehet még hengerfej? 
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 637
Még 1 dolog. Biztosan 10000 emberből 1 jár így, én így jártam, szóval nem lehetetlen. Nálam a hidraulika hátsó 2 kivezetése (ami pl. vontatott tárcsához...stb kell) úgy van megoldva, hogy nem 2 acél cső megy hátulra, hanem 2 hidraulika cső, gyorscsatlakozókkal a végén. Tehát 2 db 2-2,5 m-es hidraulikacső fut végig a fülke alatt. Namármost ugye ezt az ember nemsűrűn nézegeti, én sem tettem. Egyszer valami munkagépet akatam felemelni, de nem oda figyeltem és rossz kart nyomtam le. Azt a kart nyomtam le, ami a hátsó 2 kivezetéshez tartozik. Ugyebár a gyorscsatlakozók nem engedték ki az olajat, csak azt vettem észre, hogy erőlködik a hidraulika szivattyú. Délután aztán nézem, egyik oldalon olajos a felni belülről. Én is féltengelyszimmeringre gondoltam, és hosszú idő utá rájöttem, hogy el van repedve az egyik hidraulika cső és spriccel ki belőle az olaj. Csere, azóta nem olajos a felni belülről.

Egyébként gyakorlatilag értelmetlen cserélni a szimmeringet, egyik ismerősömnek a szervizesek cserélték az új gépen, a nap végére újra folyt.
Előzmény: ymy87 (629)
csoppika Creative Commons License 2008.10.10 0 0 636
Szia!
A fülke általában le van testelve a kasztnihoz külön:-) De valamit tényleg jelent a közvetlen testelés, felénk esküsznek rá. Én inkább a buszakksira esküszök:-) Azzal még szar önindítóval is indul:-)
Előzmény: arpipapa6106 (630)
csoppika Creative Commons License 2008.10.10 0 0 635
Hali! Szerintem szimmeringes lesz. De sajnos valószínű neked is lötyög a féltengelyed ki-be (nem biztos). Ha néha látszik a féltengelyen az öntvény-ház mellett 1-2 cm-es tiszta rész, akkor igen. Ettől is lehet szimmeringes. Javítása lehetetlen, meg lehet erősíteni a seeger-gyűrűt bent, de ideiglenes megoldás. Az a helyzet, hogy ezt a részét egy műszaki analfabéta tervezte az MTZ-gyárban. A féltengelyen van egy seeger-gyűrű, ami nem engedi befelé, de arra nem is tudna menni, kifele viszont nem fogja semmi, csak a csapágy illesztett felülete, ha ez elkopik, mert bemozdult a tengely, akkor megette a fene. általában nehéz dolgok vontatásánál (traki viszi a súlyt:pl. trágyaszóró) szokott előfordulni. Egyébként apámnak is ilyen gépe van, mint a tied: Elbaltázott hűtés, rotyog a víz, hiába bivalyerős. Állandóan hengerfejes. A ruszkik egy egész sorozatot lenyomtak ebből a szériából rossz blokkal. A negyedik henger fészke félre van fúrva (nincs meg a hüvelyelőállás, emiatt kiég a tömítés). Elég egyszer 100 fokos víz:-(
ymy87 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 634
Köszönöm szépen az instukciókat, holnap meg is csinálom a sarukat és a többi dolognak is végére járok.
Előzmény: arpipapa6106 (630)
mtz820 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 633
Kacsázásal még a kormányoszloppal lehet brobléma még akkor is kacsázhat az eleje én is így járódtam az MTZ 82 sel annak a függőleges tengej rögzítő csavart kellet meghúzni
mtz820 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 632
Sziasztok tudna nekem segíteni valaki MTZ re előre hogyan lehet megoldani a hidraulikus emelőtés kardán meghajtást mert érdekelne nagyon előre is köszönöm.
dzsaguar Creative Commons License 2008.10.10 0 0 631
mtz 820.2 első kerékagyról tudna valaki feltenni egy robbantott ábrát.
Link is megteszi. :)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 630
Akkor vagy önindító vagy akku lesz a probléma valószinü oka. Az a baj a 12V-os rendszerrel, hogy túl nagy amperrel dolgozik, és nagy a vesztesége. Én húztam egy plusz testkábelt a testkapcsolótól, az önindító sarkáig, ezzel kiküszöböltem azt, hogy a fülketartó gumibakokon elvesszen az amper, illetve növeltem a vezeték keresztmetszetét. Érdemes megnézni az akkusarukat is, nincs-e véletlenül eloxidálódva, illetve lelazulva. A réz akkusaru a legegyszerűbben úgy tisztítható meg, hogy forrásban lévő vízbe teszed és lötyögteted. Teljesen le lehet takarítani így, utána esetleg egy kis drótkefe és zsír. Az akku sarkát is meg kell drótkefézni, és jól megthúzni a saruk csavarjait. Ha van egy multimétered nézd meg mennyi a feszültség az akkuban! Ha 12 volt vagy alatta akkor valószínüleg zárlatos. Ezt terhelővillával lehetne leellenőrizni, autósboltok általában szoktak tartani és ingyen megnézik. Vagy esetleg úgy lehetne még megnézni, hogy megméred a feszülséget ma este, feljegyzed és megméred holnap este is, ha sokat merült (1 volt körül), akkor zárlatos, ha nem akkor még menthető. Az akku legyen feltöltve! Ha minden stimmel és az önindító még mindíg nem teker úgy ahogy kellene, akkor esztergályos csinál bele perselyt, érdemes a komutátort is felszabályoztatni. Az esztergályos figyelmét hívd fel, hogy ha hidegben csinálja (hideg a műhely), akkor ne legyen nagyon pászos, mert melegben meg fog szorulni, inkáb kottyanjon egy kicsit.
ymy87 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 629
Utánna néztem.(Csopikka) Mindent redbe találtam izzitás is megfelelő, az izzító gyertyák is jók (nem testel le sehol). Fekete füstöt nyom, szerintem ezek szerint az önidítóval lesz a gubanc (persely?). De még lenne egy másik kérdésem is, jobb hátsó féltengejnél ereszti az oljat. Rácsöpög a felnire. Szimeriges lenne? (Mtz 550 1987-es)
A válaszokat is előre köszönöm.
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 628
A kerekek kacsázása, a külső és belső (általában külső) gömcsuklók kopása miatt van, cserével, esetleg utánhúzással (a csere jobb és nem drága) javítható. Érdemes új porvédőgumit is venni rá, és szép új dróttal lebiztosítani (műszakinál megnézik!) A kerékösszetartásban nem tudok segíteni.

Árpád
Előzmény: tw400 (627)
tw400 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 627

Sziasztok!

Tudnátok nekem segíteni abban, hogy JUMZ 6KL traktornál mennyinek kellen lenni a kerékösszetartás értékének?

Valamint mitől lehet az, hogy egy bizonyos sebesség felett a két első kerék elkezd ide-oda kacsázni. Én körbenéztem a csapokat meg a perselyeket de nem lógtak. Ez összefügghet a kormányszervóval?

Válaszotokat előre is köszönöm.

arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 626
Beállítottam a szelephézagot, mert elég fura hangja volt 1-2 szelepnek, hát volt amelyiknél luxus volt a hézag. Csak attam neki előtöltést is. Kopogósabb lett a blokk hangja, viszont így alig füstöl, mármint a feketén kivül, jobban kapja magát, és ordítósabb lett a hangja is. Sok gépnek, új gépnek olyan kopogós a hangja, hogy én nem merném olyanra állítani. Nem vészes ez a kopogás legalábbis szerintem és előnyére változott a gép.

Köszönöm!

Árpád
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.10 0 0 625
Akkor nem bántom, mert így csináltam, leszámítva a csövet, meg azt, hogy egyedül csináltam. Amikor megmozdult, akkor lekulcsoltam, a hangja jó, nem csak szeintem mások szerint is. Kopogni nem kopog, a kis füstölés megvan, de akkor ezek szerint nem ez lesz a hiba. Az hogy van, hogy a gép hangja gyönyörű, akár menet közben akár álló helyzetben, de nem ordít ahogy kellene és nehezen indul. Meg a teljesítmény sem az igazi, pedig bejáratott teljesen felújított blokkról van szó!? Lehet ez az adagoló hibája?
Előzmény: dutrancs (624)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.09 0 0 624
Úgynevezett kapilláris csövet kell húznod-szerelned a nyomócső csatlakozó helyére és nem az a lényeg,hogy hány mm.-ert mozdul,hanem ,hogy mikor indul.Amikor bent van a stifft ,amikor beugrik a helyére akkor kell a befecskendezésnek kezdődni.Ezt hároman a legjobb csinálni.Egy hajtja a motort ,egy nyomja a stifftet a harmadik pedig erősen figyel.Egyedül úgy kell,hogy amikor bent van a stifft akkor a két rögzítő csavart kiveszed(függetleníted az adagoló hajtást a motortól aztán 27-es vill.kulcsal tekered az adagoló tengelyét forgásirányba és amikor a csőben megmozdul a folyadék ott megállsz és rögzíted a csavarokkal a tárcsát.Amennyiben szerencséd van éppen van ott furat a rögz. csavarok számára. Mert olyan is elő szokott fordulni ,hogy éppen sehova nem jó a csavarok.akkor egy picit valamerre még mozdítasz rajta.Aztán már fülre észre veszed,hogy jó lett-e.Indul-e könnyen füstöl-e,kopog-e vagy nem.Mert akkor még érzéssel egy picit korrigálhatsz rajta.De amennyiben van műszered akkor könnyebb a helyzeted.
Előzmény: arpipapa6106 (623)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 623
Nem úgy értettem. A főtengely végénél, nincs valami tárcsa, amin a fokok be vannak jelölve? Vagy a 123-as mercivel keverem? A hivatalos állítás, az gondolom úgy lenne, ahogy leírtam, azzal a kiegészítéssel, hogy húzni kellene egy adott átmérőjü műanyag csövet a nyomócső helyére, abba gázolajat tölteni, és figyelni a gázolaj elmozdulását. Namármost mekkora átmérőjü cső kellene ehez, és mennyit kell a gázolajnak elmozdulni mm-ben ?
Előzmény: dutrancs (622)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.09 0 0 622
595-ös hozzászólásodba már írtad hogyan csináltad.Nem vagy te azért teljesen laikus.
Előzmény: arpipapa6106 (620)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.09 0 0 621
Így néz ki.A fedél képe 80-asé,de az ne zavarjon.
Előzmény: arpipapa6106 (620)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 620
Hát mostmár kezd idegesíteni ez az előtölés dolog. Ha jól emlékszem a gépen alul, valahol az olajteknő előtt van 1 fokolótárcsa, vagy nrm jól rémlik? ha mégis van, azt hogyan kell használni? Hány fokra kell állítani?
dutrancs Creative Commons License 2008.10.09 0 0 619
Kicsit más téma!!     Egy ilyen vagy ehhez hasonló,de lehet egyszerűbb, kézihajtásos triőr kellene hajómalom felújításához.Cserébe tudnának adni egy szelelőt.Amennyiben valaki tud ilyenről kérem értesítsen.Köszönöm.(Ha pénzért akkor ár megjelöléssel).
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 618
Ezer köszönet, ez is megy a többi mellé, csak összehozzuk valahogy.
Előzmény: dutrancs (617)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.09 0 0 617
50-es fék.Egy régi megoldás,ami a rögzítést illeti.
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 616
Köszönöm, elmentettem őket, majd előveszem, ha szükség lesz rá!

Egy kis off:

Láncfűrész, McCulloch Double Eagle 50, 50 köbcentis, 50-es Oregon vezetővel, frissen élezett, még többször élezhető .325-ös Stihl lánccal, jó, azonnal munkára fogható állapotban, kitűnő kompreszzióval eladó! Erős gép, döntéshez, tüzifa kuglizáshoz kiváló! Ár: 30.000 Ft Érd.: 06-30/528-2973 Fehér Árpád

mcculloch

Előzmény: csoppika (614)
ymy87 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 615
Köszönöm az infót, utánajárok a dolognak.
Előzmény: csoppika (613)
csoppika Creative Commons License 2008.10.09 0 0 614
Hali! ezek a 80-as fékjei, de szerintem az 50-es ugyanaz lehet, csak a diffizár nem ugyanaz.fékfék kézi
Előzmény: arpipapa6106 (610)
csoppika Creative Commons License 2008.10.09 0 0 613
Hali!
Gondolom régi 550-esed van? (50-es motor) Ha fehéren füstöl indítás után, akkor porlasztó csere. (esetleg lehet állítani az előtöltésen, de kicsit bonyolult lenne) Érdemes megnézni, hogy izzít-e mind a négy szál? (nem testel le, nincs elégve a gyertya) Ha hamar felizzik a visszajelző, akkor ezzel van gond. Ha lassan teker az önindító, akkor vagy önindító, vagy akksi.
Előzmény: ymy87 (612)
ymy87 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 612
Jó napot mindenkinek! Mtz 550-es reggelete nehezen indul. Mit tehetnék vele hogy könnyebben induljon? Valamikor a 2 x izzitás sem segít. Adagoló?
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 611
Szerintem az első híd bírná a nagyobb terhelést is, de a segédalváz már nem biztos. Azért csavaroznak az új gépek segédalvázához plusz kazánlemez mervítőket, hogy bírja a nagyobb terhelést. Bár a 80-as eleje nem hajt, így szétszakadni nem tudna.
Előzmény: Toni82 (608)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.09 0 0 610
Jó sok választ kaptam, ezért egyben válszolok mindenkinek. A dugattyú biztosan c-s, a hüvelyen ha jól emléxem nem volt betűjelzés. 2 olajlehúzó van rajta, 1 alul a csapszeg alatt, egy pedig felül. Mindkettő az 1 darabból áló körrugós változat, azt hiszem, hogy gyárilag ezzel szerelik. Gumit (15.5XR38) 60-62 ezerért adná az ukrán belsővel együtt. A fedélnél, kifele olaj nem folyik, de mivel abban mozognak a szelepek, a himba...stb, ezért nyílván ott olajnak kell lennie, van is, azért lenne a szimmering, hogy ne engedje le. A féket majd szét fogom/fogjuk szedni, és megnézzük, hogy mi a hiba oka. Dutrancs! Köszönöm a leírást, el fogom tenni, és fékjavításnál előveszem, ha lennél annyira kedves, a fékról 1 robbantott ábrát rakj már be ide, vagy valahova máshova (kepfeltoltes.hu), jó nagy méretben, mert nincs könyvem hozzá. Egyébként 50-es gépem van, nyolcvanas blokkal.

Köszönök mindent!

Árpád
Toni82 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 609
amúgy még a régi 50-esek cuccai is meg vannak, jó lesz alapon még más hová is, még kuplung tárcsa is van, de mikor kuplungoztuk a 80-ast újat vettünk bele:)
Előzmény: dutrancs (607)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 608
azt akarom megtudakozni valakitől, hogy a 80-as elejét mennyire lehet lesulyjozni?
most 2q van fent hogy még rakhatok-e fel? és vajon elbírja-e az első híd, vagy van-e vmilyen határ, amit nem lehet illetve nem ajánlatos átlépni?
dutrancs Creative Commons License 2008.10.08 0 0 607
Mi is azt szoktuk mondani ,jó lesz ez még egy szegényebb embernek.Aztán kitúr bennünket a sok lom és az ócskavas.
Előzmény: Toni82 (605)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 606
ezt a táblázatot vhol láttam már:)
Előzmény: dutrancs (604)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 605
amúgy egyforma számozásúak a dugók és gyűrűk, csak mi az 5 gyűrűset használjuk, a 4 gyűrűseket kidobáltuk belőle, ill. eltettük hátha kellhet még:)
Előzmény: Toni82 (603)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.08 0 0 604
Ime:
Toni82 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 603
rugó cserénél, mind a 3-at cserélni kell, nem egy nagy beruházás, assem 100-150 FT/db, ja és mind a 3 egyforma legyen, vagy 3 vagy 5 menetes, új rugóhoz már új golyó is dukál:)
Előzmény: dutrancs (601)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.08 0 0 602
A betűjelnek nincs szerepe ha a hüvely is ugyanolyan jelű.Más-eltérő betűjelűeket nem szabad öszeszerelni.Az az illesztési hézagokra utal.Úgyhogy ha azok stimmelnek baj nem lehet.(Régen azt mondtuk hacsak Szergej nem sietett a pártgyűlésre és elnem rontotta.)
Előzmény: Toni82 (599)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.08 0 0 601
Jogos a rugó téma mert kilágyúl-kinyúlik.Mi mindig kiszoktuk cserélni,csak valahogy el is feledkeztem megemlíteni.Igen mert akkor lötyög a szerkezet mint a kinyúlt gatya!
Előzmény: Toni82 (599)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 600
első híd új ára: 574.000 Ft egy vadonat új-é

a gumiköpenyt több helyen kell megnézni, célszerű az is hogy adnak-e hozzá belsőt is
Előzmény: mérnökferi (596)
Toni82 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 599
én nem akarok belekotnyeleskedni, de amikor mi csináltuk a 80-asom motorját akkor 2 olajlehúzó gyűrűhellyel ellátott dugattyúkat raktunk bele - azt hiszem C-s dugók, de ebben nem vagyok biztos - mert az egy olajlehúzósaknál alapjáraton tényleg könnyebben felhordja az olajat, ezért is füstölhet.

A fékre visszatérve, az is lehet a hiba hogy a fékszerkezeteknél a rúgók megnyúltak, és a golyók kimozdulhatnak és ezért is lehet hogy bekap a fék, ilyen volt nálunk is, és nem régiben újra tapasztaltam. ezért ha úgy van egy kerékre fékezek.
Tóni
dutrancs Creative Commons License 2008.10.08 0 0 598
Gyűrűzésről még annyit,hogy egy újnak mondható Kávébarna színűvel úgy jártunk,hogy szólt a gazdája,hogy meg kell gyűrűzni mert nyomja a kipufogón az olajat.Szétszereltük és azt tapasztaltuk,hogy ami benne volt gyűrűgarnitúra még jobb volt mint amit mi be akartunk szerelni.Szépen visza is tettűk a régieket.Rájött a gazda,hisz ő üzemeltette,hogy amikor olyan munkát végez ami monoton egyforma fodulatot kíván  akkor felhordta más esetben ,sűrű fordulatszám  változtatások közepedte és  változó terhelés esetén pedig nem.(Aztán lehet,hogy elégette a kipufogóba? Kitudja). Sokáig így jártak vele.Igen gyűrűk minőségétől is függ meg ugye van 4 és 5 gyűrűs megoldás is.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.08 0 0 597
Az adagoló ár felénk is igy mozog,pláne ha nemcsak elemeket és fejszelepeket cserélnek.A töltés állításról csak annyit,hogy nem biztos az ,hogy a következő tehát szomszédos furatba esik majd az állító csavar,de különben jó csináltad.Arra kell még figyelni hogy amikor a kis pöcköt berakod az okvetlen annál a hengernél fecskendezzen be,mert azt berakhatod te úgy is,hogy az első henger a szelepváltáson van és akkor a negyediknél fecskendez be.(180 fok)De nálad ez nem áll fent.Afedélnél arra gondoltam ami közvetlenül a hengerfejre fekszik föl,amiben a szelepek mozognak.Tehát nem a szelepfedélre,hanem ami alatta van.Amit a nyolcsa csavarok fognak le .A 22-es tömítés.Az 50-esnek is olyan tárcsás fékje van mint a 80-asnak.Nem nagyon fog a fék akkor vagy elkoptak a betétek valamint égettek a ferrodolok-bekeményedtek, tárcsákat kell cserélni meg felszabályozni a nyomólapokat,csak a külső házból is le kell akkor szedni mert akkor nagy lesz a távolság és sokat kell állítani rajta és mégsem fog.Ha bekap akkor vagy levan szakadva a ferrodol vagy már nagyot nyitnak a fékszerkezet nyomólapjai .Amikor felszabályoztattad a kis nyomótárcsákat és a dob belsejét akkor rakd bele az új tárcsákat meg a szerkezetet és ellenőrizd le,hogy mennyire állnak visszább a dob síkjától.Annyi hézagot állíts be,hogy összeszerelt állapotba viszaengedet fékállító csavaroknál a féltengelyt az agynál fogva könnyen el tudd forgatni.Szoktunk variálni- történt már ilyen,hogy ha a dob külső felfekvő felületéből sok lett leszedve és  fogott a fék akkor egy tömítésszerű hézagolót betettünk a ház és a dob felfekvő felülete közé.Szimmeringeket okvetlen cseréld ki nehogy leg közelebb meg át engedjék az olajat a féktengelynél.80-as nál "o" -gyűrűket a féktengelybe valamint megnézni,hogy a diffizár membránja nem enged-e be olajat a tárcsákhoz.Vagy a csőcsatlakozó "o" gyűrűje és gumi tömítése.
Előzmény: arpipapa6106 (595)
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.08 0 0 596
Első hidat 300-körül.
Én is felújítottam pár éve az egyik MTZ-met ugyanaz a jelenség mint nálad, kék füst. Precíz ember vagyok nem nyugodtam bele. Szétszedtem újra. A lemezekből álló olajlehúzó gyűrűket lecseréltem a hagyományos egy darabból állóra. Abban a pillanatban elhagyta a füstölést. Én azóta több darabos olajlehúzó gyűrűt nem használok! Nem mondom, hogy nálad ez a gond, de kíváncsi lennék, hogy te milyen gyűrűket építettél be.
Aki erdőn is használja annak az erősebb falu orosz gumit ajánlom. Az orosz radiálnak is erősebb a fala nem csak a diagonálnak. A Taurus radiál jobban tapad, könnyebben tisztul, kevesebb üzemanyagot fogyaszt és drágább. (A fala nagyon vékony, nálam még szántás közben is megsérült!) Én használok ilyet is olyat is. Az egyik T25-ös trakimon az orosz gumi össze- vissza van repedezve, de még bírja. Szóval az orosz változó minőségű, ki kell fogni.
Előzmény: arpipapa6106 (593)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 595
Már 77 üzemóra van a gépben, szerintem a füstölést már el kellett volna hagynia, annyira nem is vészes a dolog, csak engem idegesít. Érdekes ez az előtöltésállítás, mert, amikor megvettem a gépet, olyan előtöltése volt, mint amikor elfokolják az adagolót, csörgött, de kegyetlenül. Az állítótárcsája, ami rámegy a tengelyre, már eléggé ki van szoposodva, így az 1 lyukkal arréb állítás nem sokat segít/segített a dolgon. Én úgy állítottam, hogy betettem a kis pöcköt a lendkerékbe, tehát felső holtponton volt a motor, az első nyomócsövet levettem, és amikor megmozdult a gázolat a fejszelepnél, akkor betettem a 2 csavart ahova lehetett. A blokknak jó hangja van, ezt már sokan megjegyezték, csak kicsit nehezen indul meg ez a füstölése megvan. Hát nem tudom, mi a helyzet a gyűrűkkel, az olajlehúzót (ami 1 darabból áll és egy körrugó nyomja szét) akárhogy néztem anno egyforma volt, nem találtam semmi jelzést, hogy hogyan kellene feltenni. Csak fel kell újíttatni az adagolóját, nincs mese. Nyíregyháza környékén 28.000-ért csinálják, teljesen új cuccot raknak bele. Nemtudom, hogy ez mennyire jó ár, szerintem türhető. Én dörzsáraztam be a szelepvezetőket, van amelyik kicsit pászosabbra sikerült, van amelyik nem, de annyira nem lett rosz egyik sem. Plusz ott van a szimmering is, annak nem volna szabad le engednie az olajat, legalábbis elméletileg. Ezt a közbenső fedelet kifejtenéd még 1x, mert nemnagyon értem, hogy miről van szó!

Még 1 kérdés: Az 50-nek milyen fékje van? Nemsoká műszakiztatni kell, és féket kellene javítani vagy állítani, vagy valamit, hogy fogjon. Olyankor mi a probléma, amikor a féket hiába nyomom nemnagyon fog, aztán 1x hirtelen blokkolóra fékez?
Előzmény: dutrancs (594)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.08 0 0 594
Az ordító hangra reagálva annyit szeretnék elmondani,hogy próbálj meg egy picit nagyobb előtöltést adni neki hátha a kék füst is elmarad.(Különben ha a gyűrűket jól tetted fel van olyan eset,hogy a bejáratás alatti időben picit kék füstöt ad)Vigyázz a helyes járatásra alapjáraton-helyben ne járasd huzamossabb ideig,mert akkor is felhordhatja az olajat.Ha vennéd a fáradtságot levehetnéd a kip. torkot és úgy is megvizsgálhatnád,hogy minden henger vagy csak 1-2 dobja-e a kék füstöt?Az orosz gumi jó,hisz azzal szállítja a gyár is.Igaz mostanában nem foglalkoztam az újabb tipusokkal.Árakat nem tudok mert ahány hely annyi ár.Megjelentek már a kínai gumik is de én nem tudok róluk véleményt mondani.Amikor a szelepszár szimmeringet kicserélted megnézhetted vola nem dörzsárazták-e esetleg nagyobbra annak a hengernek a szelepvezetőjét ahol az olajosodást láttad.A  közbenső szelepfedél ház tömítése nincs-e megsérülve vagy a csavarok kellőképpen levannak-e húzva?Előfordulhat,hogy a tömítésnél beszipákol egy kis olajat a szelepfedél alól.Persze ezek csak mint lehetőségek merülnek fel bennem,így vacsora után.
Előzmény: arpipapa6106 (593)
arpipapa6106 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 593
Sziasztok! Nahát ez az index fórum milyen nagyszerű dolog! Ilyen topicot nem is reméltem. Lenne néhány kérdésem! Egy 80-as adagoló felújítása, ha mindnet kicserélnek benne, mennyibe kerül manapság? Az, hogy a frissen bejáratott motorom kicsi kék füstöt ereget, ezt főleg alapjáraton lehet észrevenni, az lehet az adagoló hibája? A felújítást én követtem el saját kezeimmel, egyedül. Kapott új hüvelyt, dugót, gyűrűket, csapszeget. Hengerfej új szimmeringes szelepvezetőket, szelepeket, szelepfészekmarást, síkolást, új porlasztócsúcsokat. Szakember húzta le a hengrefejet, nem is fúj ki, viszont a gépet nem tartom elég erősnek. És nincs olyan igazi órdító hangja, mint amilyen az mtzknek szokott. A síkolás külön történt, a hengerfej ismételt levétele után. Ekkor azt vettem észre, hogy az egyik henger szívószelepe olajos. Nem a henger felől, hanem a fészek felől, vagyis belülről. Azt gondoltam, a szimmering adta meg magát, de a kicserélés után is megmaradt ez a jelenség, úgyhogy szerintem nem ez lesz a baj. Persze az igazi egy új hengerfej lenne, de arra most nincs pénz. Egy első hajtásos hidat mennyiért lehet most venni? És mégegy lenne, hátsó gumiból az oroszat érdemes-e megvenni (KAMA márkáju), és mennyibe kerül darabja (15,5XR38-as)?

A válaszokat köszönöm előre is!

Árpád
ymy87 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 592
Nagyon szépen köszönöm az infót! Van még más kérdésem is!
Előzmény: dutrancs (591)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.08 0 0 591
Le is írhattam volna, de így jobb-hitelesebb.
Előzmény: ymy87 (590)
ymy87 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 590
Jó napot mindenkinek! Kellen egy kis segítség Mtz 550-ről (1987) lenne szó. Mennyi a normális olajnyomás, mert nekem most 1.8.-2 között van. Előre is köszönöm a segítséget!
Csaby68 Creative Commons License 2008.10.08 0 0 589
Jó reggelt.Köszönöm a könyveket.1pár már meg van de még gyűjtögetek.Én már az aratással végeztem.már tárcsáztam a tegnap.most már készülök szántani a búza helyét.Munka után traktorba ülök,legalább ki szelöztetem a fejem.Örülök,hogy rá találtam ere a fórumra.Mindenkinek szép napot.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.07 0 0 588
Akkor neked meg  jó munkát holnap!!
Előzmény: mérnökferi (587)
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.07 0 0 587
A válaszod első részével egyetértek, a második részének meg örülök :-)
Készülök lefeküdni, mert holnap elszeretnék végezni a "Niva" felkészítésével és kezdem az aratást.
Jó éjt mindenkinek!
Előzmény: dutrancs (586)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.07 0 0 586
A szakkönyv legalább olyan fontos ,mint a szerszám amivel dolgozik az ember.Én is üdvözöllek.Nincs ám elfelejtve az SZK-5-ös téma!!De az SZMD 19 is csípi a szememet azóta is.
Előzmény: mérnökferi (585)
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.07 0 0 585
Ha valamit nem tudnál (ez persze elképzelhetetlen :-) , akkor van hol utána nézni!
Üdv.
Előzmény: dutrancs (583)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.07 0 0 584
Ezek gondolom már megvannak.Jól van nem fájdítom a szívedet tovább!!
Előzmény: Csaby68 (581)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.07 0 0 583
Nekem nem érdemes elkezdeni valamit ,mert nem tudom abbahagyni!!
dutrancs Creative Commons License 2008.10.07 0 0 582
De ha mást nem találsz ezek is jók.( és még nem teljes a paletta).
Előzmény: Csaby68 (581)
Csaby68 Creative Commons License 2008.10.07 0 0 581
Uraim köszönöm szépen.Keresem ezeket a könyveket.Most már van ki induló pontom.
Előzmény: dutrancs (580)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.07 0 0 580
Ilyet is kereshetsz.Meg a testvérét amit mérnökferi ajánlott.
Előzmény: Csaby68 (578)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.07 0 0 579
Ez nem "jobb",ez bal.
Előzmény: Csaby68 (578)
Csaby68 Creative Commons License 2008.10.07 0 0 578
Köszönöm.Ettől létezik még komolyabb javítási könyv is?Csak érdeklődöm.Mit megtesz az ember 1 jó MTZ-ért.
Előzmény: mérnökferi (576)
Csaby68 Creative Commons License 2008.10.07 0 0 577
Nagyon szépen köszönöm.Nekem ez a tipus van csak még a német kivitel.Megpróbálom hátha alkatrésszel is foglalkoznak.Örök hálám.
Előzmény: 121121 (575)
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.06 0 0 576
Dr. Antal Géza-Miklós András: Az MTZ-80 és az MTZ-82 típusjelű traktorok javítása
Mezőgazdasági Kiadó 1985
Nagyon jók a "Kezelési és karbantartási utasítások" is
Előzmény: Csaby68 (574)
121121 Creative Commons License 2008.10.06 0 0 575
a német kiskocka bálázó még készül magyarországon, békéscsabán. ugy hivják hogy optibal. meg lehet nézni: www.optigep.hu
Előzmény: Csaby68 (574)
Csaby68 Creative Commons License 2008.10.06 0 0 574
Érdeklődnék,hogy a k430 vagy m-1345 ös bálázót gyártanak még magyar országon? Na még 1 kérdés.Létezik az mtz nek szerelési és javítási könyve?Azt hiszem műhely könyvnek nevezik,mivel több mindent le ír.Tudna nekem valaki címet vagy szerzőt vagy évjáratot adni?De könyv is érdekelne.Fizetek érte.Köszönöm!
Előzmény: mérnökferi (571)
Mezőgazda Creative Commons License 2008.10.04 0 0 573
Most miért kell értetlennek lenned?
Vannak fórumok ahol kiélheted magad,de légyszives ne itt!
Előzmény: kiskollega (565)
dutrancs Creative Commons License 2008.10.04 0 0 572
Most nem megyek bele mélyebben,de nézd meg nem húztad-e meg nagyon a porlasztó leszorító anyákat.Én már jártam úgy,hogy megszorult a csúcsba a porl.tű és már nem is ment az a henger.Ki vettem megnéztem-jó. Viszatettem -jól meghúztam megint nem jó.Picit érzéssel lazíts azon amelyik esetleg nem megy.Lazítsd meg sorba a nyomó csöveket és majd elárulja az magát,hogy melyik nem megy.Ellenőrizd le a töltést,hogy biztos a helyén van-e?A fejszelep leszorító csavarokon van rögzítő?Nem lazult meg egy kissé valamelyik csonk a le-fel szerelgetés során?Én most úgy írok,hogy elhiszem neked,hogy van kompresszió ,tehát akkor a gyűrűk-szelepek rendbe vannak.Jó belett fokolva az adagoló?( a padon).Jártam úgy is ,hogy esküdöztek és még sem volt jó.
Előzmény: öregjárgány (569)
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.03 0 0 571
Mi a gondod?
Előzmény: Csaby68 (568)
kiskollega Creative Commons License 2008.10.03 0 0 570
Elnézést kérek, ha zavart keltettem.
Azt próbáltam itt ki, hogy milyen módon változnak a betűk mérete elhelyezése a rendelkezésre álló kódok használatával.
Előzmény: mérnökferi (566)
öregjárgány Creative Commons License 2008.10.03 0 0 569
a régi mtz-50-en adagolót és porlasztókat generáloztattam, de borzasztó nehezen indul és rosszul is megy. szelephézag,gyújtás jó, kompresszió van. a hiba az adagoló felszerelése előtt egyik pillanatról a másikra jött, ezért gondoltuk, hogy az adagoló rosz.. Mi lehet a hiba ? Ha tudtok, adjatok tanácsot ! Köszi.
Csaby68 Creative Commons License 2008.10.03 0 0 568
Jó reggelt.Valami jó téma?Foglalkozott esetleg valaki kis kockabálázó javításával?Pl:k430-as vagy M-1345.
dutrancs Creative Commons License 2008.10.03 0 0 567
Teljes mértékben egyet kell,hogy értsek veled!!
Előzmény: mérnökferi (566)
mérnökferi Creative Commons License 2008.10.02 0 0 566
Ne haragudj "kiskolléga" az emberrel előfordul, hogy bénáskodik és többször elküld valamit, vagy lemarad a képcsatolás stb.,de hogy te mit művelsz azt nem értem? Tulajdonképen mit tesztelsz, mit akarsz, ezt nem lehet a fórum nélkül megoldani? Olyan kevés komoly fórum van ahova értelmes, kedves emberek írogatnak és ami számomra különösen fontos nem használnak csúnya szavakat. Szóval ne haragudj, tényleg nem bántani akarlak, de inkább írjál valami értelmeset, akár csupa nagybetűvel vagy ahogy neked tetszik :-)
Üdv.
Előzmény: kiskollega (565)
kiskollega Creative Commons License 2008.10.02 0 0 565

[color:8A2BE2] Na most mit látok? [/color:]

kiskollega Creative Commons License 2008.10.02 0 0 564

. #8A2BE2 Na most mit látok?

Csaby68 Creative Commons License 2008.10.02 0 0 563
Jó napot.
kiskollega Creative Commons License 2008.10.02 0 0 562
.Szép nagy betűk ezek...
sgndhfngdh

kiskollega Creative Commons License 2008.10.02 0 0 561
[sizeN] .cgmmmm.. [/sizeN]
[size6] .yghhggh. . [/size6]
.ggggg..
[size9] ..gggggg . [/size9]
[link http://www.youtube.com/watch?v=YamDoDK71Ds&feature=related]
[linkhttp://www.youtube.com/watch?v=YamDoDK71Ds&feature=related]
Előzmény: kiskollega (560)
kiskollega Creative Commons License 2008.10.02 0 0 560
[size20] ghdhmhm... [/size20]
kiskollega Creative Commons License 2008.10.01 0 0 559
Elnézést, csak tesztelek!
Félkövér
- Aláhúzott
- Áthúzott
- Felső index
- Alsó index

- balra igazítás (általában nincs rá szükség)

- középre húzás

- jobbra igazítás

[size10] ..fgjdjdjghj. [/size] vagy [size20] ghdhmhm... [/sizeN]
- Dőlt
Csaby68 Creative Commons License 2008.09.30 0 0 558
Jó reggelt.Köszönöm megkaptam.Válaszoltam is rá.Örök hálám!!!!
Előzmény: dutrancs (557)
dutrancs Creative Commons License 2008.09.29 0 0 557
Küldtem e-mailt!
Előzmény: Csaby68 (556)
Csaby68 Creative Commons License 2008.09.29 0 0 556
Na még 1 kérdés.Nem tud senki mtz elektromos rajzot ami jól olvasható is?Fizetnék is érte.Nagyon kellene.
Csaby68 Creative Commons License 2008.09.29 0 0 555
Jó estét mindenkinek.Most szálltam ki a traktorból.Az ennyim 50 lovas volt a sivatagi.De többet tudott a szélesebb kerekével,de lassabb volt mivel kisebb volt a kereke.Aztán átalakitotuk a motorját 80 lovasra.Verhetetlen lett.
belarus550 Creative Commons License 2008.09.29 0 0 554

Gyakorlatilag ezekből nőte ki magát amit ma meg veszünk itthon!

Változás nem sok történt.

Küllemileg, Le-ben! Motorikussan mennyi??

Előzmény: Holmer (551)
Holmer Creative Commons License 2008.09.29 0 0 553
Holmer Creative Commons License 2008.09.29 0 0 552
Holmer Creative Commons License 2008.09.29 0 0 551
Igen,meg panorámás is. Egyébként a ruszkiknál meg majdhogy nem csak ilyenek voltak északon.
Előzmény: belarus550 (550)
belarus550 Creative Commons License 2008.09.29 0 0 550
De ezekbe a fajtákba voltak kisfülkések is ha jól tudom nem csak fülke nélküli változat??!!
Előzmény: Holmer (548)
dutrancs Creative Commons License 2008.09.29 0 0 549
135 bar-ra.Én még sosem figyeltem meg ,hogy melyikkel mit csinál.Induljon,ne füstöljön,legyen benne meg az előírt paci szám aztán vigye a gályát.Nem szoktunk ezen lelkizni.
Előzmény: Szaby27 (547)
Holmer Creative Commons License 2008.09.29 0 0 548
80
Előzmény: belarus550 (546)
Szaby27 Creative Commons License 2008.09.29 0 0 547

Köszönöm válaszát!

Ön szerint melyik a jobb porlasztó? Van e különbség motor járásában a két fajta porlasztó közül?

Mennyire állítja a porlasztó nyomást 50-es mtzében?

Előzmény: dutrancs (542)
belarus550 Creative Commons License 2008.09.29 0 0 546
Le mennyi volt a legnagyobb?
Előzmény: Holmer (545)
Holmer Creative Commons License 2008.09.29 0 0 545
Nem hülyeség!Nagy ballonos hátsogumi volt rajtuk,kisebb belső átmérővel és felnivel,az idősebek még emlékeznek rá.
Előzmény: belarus550 (544)
belarus550 Creative Commons License 2008.09.29 0 0 544
Milyen volt a sívatagi mtz?? Egy másik oldalon le húrrogtak ezért, hogy hülyeség ilyen traktor nem is létezett aminek ez volt a neve!!
Előzmény: Csaby68 (543)
Csaby68 Creative Commons License 2008.09.29 0 0 543
Jó napot mindenkinek.Én is tanulni járok ide.1992 ben vettem az első MTZ-zém.1fülke nélküli sivatagi mtz vel kezdtem.most van 1 mtz-550 venesem.
dutrancs Creative Commons License 2008.09.28 0 0 542
Nem szoktam ebből ügyet csinálni.Más tipusoknál is van többféle megoldás mint pl.,hogy ne menjünk meszire a mi Csepel-motorunknál is több féle választási lehetőség volt a klf.-le gyártmányú csúcsokból.Lehetőség szerint egy motorba tegyél egyformát(ha már jó bele mindkettő) és nyomd neki a kakaót.Majd a kamrába jól összekeveredik, te meg jó ráizzítasz aztán csapj a lovak közé.Én jómagam nem tartom nagy szakinak,csak megcsináltam amit kellett,vagy elvártak tőlem.Az a baj,hogy már egyre kevesebbet gyokorlom a szakmát mert a család nem akarja engedni az egészségemre való tekintettel.Már nem nagyon vagyok résztvevő,csak egy kis szurkoló!!
Előzmény: Szaby27 (537)
dutrancs Creative Commons License 2008.09.28 0 0 541
Ja- és eszembe juttattál egy vicces mondást a "jó pappal"-kapcsolatba.Tudod a jó pap is........ holtáig él!!
Előzmény: mérnökferi (539)
dutrancs Creative Commons License 2008.09.28 0 0 540
Mindannyiunk nevében köszönöm a minden igényt kielégítő válaszodat.Néha csak az tart visza a terjedelmesebb írástól,hogy kicsit lusta vagyok mostanába annyit írni.Most meg valami lett a benti géppel,így most a műhelyből írok.
Előzmény: mérnökferi (538)
mérnökferi Creative Commons License 2008.09.28 0 0 539
Semmi gond! Sőt azért van ez a fórum hogy tájékozódjunk. Jó pap is holtig tanul! "Dutrancs" nagymestertől azt hiszem mindnyájan sokat tanulhatunk!
Előzmény: Toni82 (533)
mérnökferi Creative Commons License 2008.09.28 0 0 538
Természetesen nem sértődök meg, sőt akár Rákosi elvtárs: Önkritikát gyakorolok! Helyes,hogy kijavítottál ne legyen téves információ ilyen komoly topicban! Mentségemre talán csak azt tudom felhozni, hogy előtte D-344 motor metszetébe gyönyörködtem, s ezek szerint ilyen nagy hatással volt rám :-) Nálam az örvénykamra D50, SZMD 15K, 17K motorok „személyében” képviseltetik.
A hozzászólásomnak inkább az lett volna a lényege, hogy sokan az 50-es 80-as motorok közti különbséget csak a megnövelt teljesítményben, fordulatszámban és az izzító gyertyák elhagyásában látják és nem igazán vannak tisztába a két befecskendezési rendszer közti különbséggel. Miért is nincs izzító gyertya?
A közvetett befecskendezésű (osztott égésterű) motorokat kedvezőtlen felület-térfogat arány jellemzi, ami az örvénykamra/előkamra és a dugattyú feletti tér, tehát a teljes égéstér kialakításából, elnyújtott formájából adódik. Az adott térfogathoz nagy felület tartozik, amely nagyon lehűti a beszívott, összesűrített levegőt. Ezért elő kell melegíteni az égésteret ahhoz, hogy a hidegindítási hajlandóság javuljon. Ezért kell izzító gyertya amely indítás előtt előmelegíti az előkamrát és környezetét, meggyújtja az üzemanyagot.
A közvetlen befecskendezésű (osztatlan égésterű) motorokat viszont jobb felület-térfogat arány jellemzi hiszen az égéstér közvetlenül a dugattyúban van kialakítva ezért nem szükséges izzító gyertya!
Hozzászólásommal kioktatni senkit nem akartam inkább csak tájékoztatni, hátha van valaki aki úgy gondolja, hogy hasznos volt a fenti gondolataimat „papírra vetni”.
Előzmény: dutrancs (531)
Szaby27 Creative Commons License 2008.09.28 0 0 537
Dutrancs! Te nagy szaki vagy mtz-ében? 50-es négyizzógyertyás motornak a porlasztójáról kérdeznék.
Melyik jó bele az 1x25fokos vagy a 2x25fokos porlasztású porlasztó? Mert kétfajta van hozzá és több adagolóst kérdeztem már egyik a kis kúpszögűre esküszik a másik meg a nagyobb kúpszögűre! Több katalógusom van és abban is irja mind a kettőt.
Előzmény: dutrancs (535)
Csaby68 Creative Commons License 2008.09.28 0 0 536
Jó estét.Csak most volt időm benézni.
dutrancs Creative Commons License 2008.09.28 0 0 535
Igen.
Előzmény: Toni82 (534)
Toni82 Creative Commons License 2008.09.26 0 0 534
50-es örvénykamrás:) A 80/82-es meg dugattyúkamrás nem?
Előzmény: dutrancs (531)
Toni82 Creative Commons License 2008.09.26 0 0 533
hali

akkor bocsesz, de mi azt hívjuk dekompresszornak, ezek szerint teljesen rosszul tudtam, bocsánat érte. De én a mai napig azzal indítom a gépet. kihúzom a a fojtószelepet mihelyt gyorsabban pörgeti a motort az önindító akkor már erszetem is el és már megy is. 2.-3. fordításnál indul is.
Bocsánat, nem akartam senkit félre vezetni:)
üdv Tóni
Előzmény: mérnökferi (529)
dutrancs Creative Commons License 2008.09.26 0 0 532
Jumzoknál is elő fodult már sőt a Forschrit traktoroknál is,hogy vagy az anyából jött ki a menet vagy a csavar szakadt el.
Előzmény: mérnökferi (530)
dutrancs Creative Commons License 2008.09.26 0 0 531

Egy iciri -piciri helyreigazítást eszközlök(gondolom nem fogsz megsértődni).Én tisztába vagyok vele,hogy te tudod csak véletlenül megtévedtél.Az MTZ-5o-es az örvénykamrás,de a lényegen nem változtat,teljesen igazad van .Üdv.
Előzmény: mérnökferi (527)
mérnökferi Creative Commons License 2008.09.26 0 0 530
Egyszer az egyik RS-ünkön szintén nem emelt ki a kuplung és a finom zajtalan váltó recsegett. Annak az volt a baja hogy az egyik békát tartó csavaron megszakadt a menet. Így a kuplung kinyomásakor is - az elferdült szerkezet- hajtotta a váltót. Skoda kuplungszerk. csavarja pont jó volt bele.
Előzmény: Vincze Imre (523)
mérnökferi Creative Commons License 2008.09.26 0 0 529
Az 518-as számú hozzászólásod alapján úgy gondolom, hogy nem csináltatok dekompresszort a 80-asra. Jól gondolom?
Előzmény: Toni82 (512)
mérnökferi Creative Commons License 2008.09.26 0 0 528
A dekompresszor egy bütykös tengely, amit ha elfordítasz a kipufogó szelepek himbáit lenyomva nyitva tartja a szelepeket. Így nem jön létre sűrítés és könnyen megtudja forgatni az önindító a motort. Mikor már lendületbe van a motor akkor "adod neki a sűrítést", indítasz. Kíméli az önindítót is.
A légtorokban egy csappantyú van, aminek működtetésével egyszerűen elzárod a szívócsövet. Nem kap levegőt és ezért leáll a motor.
Előzmény: Toni82 (518)
mérnökferi Creative Commons License 2008.09.26 0 0 527
"Sőt még a hengerenkénti izzítást is lefokozták torokizzításra!" "Ez így ebben a formában nem teljesen igaz", hogy egy klasszikus kabarészámból idézzek. Az 50-es elő kamrás dízel. Itt az elő kamrába benyúló izzítógyertyát érinti a gázolajsugár és azt begyújtva, innen indul meg az égés és terjed át a dugattyú feletti térre. A torokizzításos motorok közvetlen befecskendezésűek. Az üzemanyag levegő keveredése a dugattyú tetején kialakított "kamrában" történik. Mindkét konstrukciónak van előnye is és hátránya is. Ma a közvetlen befecskendezésű a trendi.
Előzmény: Törölt nick (507)
mérnökferi Creative Commons License 2008.09.26 0 0 526
Köszönöm! Megpróbálkozok cikkszám alapján.
Előzmény: dutrancs (506)
dutrancs Creative Commons License 2008.09.25 0 0 525
Én nem szoktam méregetni.Szétszedett állapotba megjáratom az állító csavarokat,a kinyomócsapágyat a rudazaton hátra állítom .Összetolás után  az ablakon keresztül oda állítom a békákat a kinyomócsapágytól kb 3mm-re.Ha van kuplungféked még esetleg arra is ráállíthatsz.Amennyiben kiemel és túl keménynek érzed óvatosan mehetsz visszább a békákkal és a csapággyal utána a holtjáték erejéig.
Előzmény: Vincze Imre (523)
Vincze Imre Creative Commons License 2008.09.25 0 0 524
A segítséget meg köszönném.
Vincze Imre Creative Commons License 2008.09.25 0 0 523
Valaki meg tudja-e mondani hogy mért nem emel ki teljesen a kuplung (1 éve cseréltem kuplung tárcsát), a szerkezeten a 3 kiemelő lábat hány mm-re kell beállítani.
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.25 0 0 522
Jó,mindegy nem lényeg!
Előzmény: belarus550 (521)
belarus550 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 521
Na az a c betűs mi MTZ-be nincs ilyen! Vagy rosszul tudom??
Előzmény: Törölt nick (519)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.25 0 0 520
Nem! A dekompresszor az egy kar ami megemeli a szelepeket! Így tudod könnyíteni az indítást pölö! MTZ-n nem is kell keresni! Amire gondolsz az a bizonyos "vészleállító" fojtó!
Előzmény: Toni82 (518)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.25 0 0 519
Akkor ok! Még jók,és nincs még másik! És nektek az a c bÖtűs traktor?
Előzmény: belarus550 (511)
Toni82 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 518
hali

Lehet hülyeséget kérdezek. Az a dekompresszor, ami a légtorokban van nem?
Előzmény: belarus550 (513)
Csaby68 Creative Commons License 2008.09.25 0 0 517
Jó reggelt.Mindenki földet művel?
Előzmény: Csaby68 (515)
Csaby68 Creative Commons License 2008.09.24 0 0 516
Hello.Tudtál már kapcsolókhoz külső tokokat szerezni?Nekem vannak ujjak.Mivel cserélem őket.Ujj ára kb 120 Ft.
Csaby68 Creative Commons License 2008.09.24 0 0 515
Ja ha valakinek gondja van az mtz elekromoságával kérdezen.Ezekkel foglalkozom.Újrafüzöm őket.Nekem csak 550-es em van.de kicsit át alakítva.
Előzmény: Csaby68 (514)
Csaby68 Creative Commons License 2008.09.24 0 0 514
Sziasztok.Tudna valaki nekem segíteni?Mtz nagy fülkés traktor elektromos rajza kellene nekem.De ami olvasható is.Magyarán mondva amit ki tudok olvasni,hogy mi micsoda.Nagyon meg köszönöm!Tud valaki segíteni?
belarus550 Creative Commons License 2008.09.24 0 0 513
És hogyan??
Előzmény: Toni82 (512)
Toni82 Creative Commons License 2008.09.24 0 0 512
hali

a MTZ-80-as gépemen van dekompresszor, tényleg néha jó ha van, főleg télen. Mi megcsináltuk hozzá.
Előzmény: belarus550 (511)
belarus550 Creative Commons License 2008.09.24 0 0 511
Bocs, de én nem téged piszkálni jöttem ide! Ha van téma szólok veled vagy másnak. A MTZ 82 szuperál még, nincs helyette másikí? És akis zőld?
Előzmény: Törölt nick (505)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.23 0 0 510
Ja ezeket elfelejtettem!
http://www.youtube.com/watch?v=5hISlTfXRzk
http://www.youtube.com/watch?v=36c9wNK346E&feature=related
Ha már a ennél a témánál tartottunk!
Előzmény: dutrancs (508)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.23 0 0 509
Akkor oké! :-) Sokszor én is hiányolom a 82-es MTZ-én,ha sz..r valamelyik akksi benne vagy nagyon hideg van és nincs a vízmelegítőnek ideje berottyantani,sőt az az ízzítás sem ér sokat,a "vészleállítót" kihúzni indításkor (folytás) az sem! Egyedül tán a dekompresszort az áttételes kisönindító helyettesítheti! Ismered azokat?
Előzmény: dutrancs (508)
dutrancs Creative Commons License 2008.09.23 0 0 508
Teljes mértékben igazad van mert itt is  áll a zászló a Murphy-törvénynek:ami elromolhat az el is romlik.Ebben a megoldásnál pedig van bőven minek elromlani.(karbi beállítás,gyújtás beállítás,hüvely-dugó-gyűrű állapota,szimmeringek állapota ,regulátor és ez csak dióhéjban a motor és amiről még nem esett szó a kismotor kuplungja és bendixe).-Aki nem ismeri annak beteszek egy képet,hogy miről is beszélek.Eredeti 1964-es MTZ-5L katalógusból.A dekompresszorral kapcsolatba is osztom a nézeted.Sokszor jól jött volna ha lett volna az 5o-es és 8o-as tipusokon.
Előzmény: Törölt nick (507)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.23 0 0 507
Na ezért,szerintem egy ilyen fajta indítás több hibalehetőséget rejt magában mint az elektromos! Azt viszont nem értem miért nem raktak dekompresszort pl az 50-es MTZ-től a későbbi típusokig! Nagyon jó dolog az szerintem! Sőt még a hengerenkénti ízzítást is lefokozták torokízzításra!
Előzmény: dutrancs (498)
dutrancs Creative Commons License 2008.09.23 0 0 506
Ne haragudj de makacskodott a gépem és nem tudtam belépni.Köszönöm a jókívánságodat. A karburátorcserés ügyben hazudnák,ha azt mondanám neked,hogy van tapasztalatom.Ki kell próbálni.Szerintem MTZ alk. forgalmazó cégnél kellene megpróbálni a következő cikkszám szerint:Ko6-1107150 membránt beszerezni.Próbáltam T-150-K katalógusba is körülnézni,de az enyémben csak kpl karbi rajza és cikkszáma volt megadva.
Előzmény: mérnökferi (500)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.23 0 0 505
De ha nem rosszindulattal jöttél ide akkor,esetleg tárgyalhatunk de csak és kizárólag amiről szól a topik! De ha igen akkor áll az,hogy "befejeztük itt (is)"!
Előzmény: Törölt nick (504)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.23 0 0 504
Nagyon is örülök neki! Ezzel befejeztük itt (is)!
Előzmény: belarus550 (503)
belarus550 Creative Commons License 2008.09.23 0 0 503
Nincs ott semmi! Nem hiányzik senki, főleg " te" nem! Gép......! Ott nyugi, ha sok bolond nincs ott!
Előzmény: Törölt nick (479)
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.09.22 0 0 502
az uncsim gépén nem zetor adagoló volt.azt mi raktuk rá
Előzmény: Törölt nick (480)
mérnökferi Creative Commons License 2008.09.22 0 0 501
Bocsánat valamit elrontottam. A jókívánságot elsősorban "dutrancs" kollégának szántam!-de ezt nyugodtan "magára veheti" minden kedves fórumos!
Előzmény: mérnökferi (499)
mérnökferi Creative Commons License 2008.09.22 0 0 500
Élnék is a lehetőséggel, hogy újra itt vagy. A kismotoros gépemet nagyon ritkán használom.
Mióta a jó ólmos BENZIN helyett vegyszeres szemetet árulnak csak szenvedés az életem. Rég nem használt két ütemű motoromba a főtengelycsapágy megrozsdásodott, üzemanyagtartályok úgyszintén! Ezen szomorú tapasztalat alapján már régóta azt csinálom, hogy amit egy évnél hosszabb időre leállítok abban benzint nem hagyok a motorjába meg olajat töltök! Előkerült egy közel 30 éves általam sima acéllemezből hegesztett tank félig benzinnel és nem volt rozsdás a belseje!!!!! A mai lötty még a rézszövet szűrőt is megeszi, ha évekig bent van! A nagy magyar üzemanyag forgalmazó cég laboratóriumával is felvettem a kapcsolatot. Azt mondták, hogy az oktánszám növelésére használt vegyszertől ilyen agresszív a benzin. Szerintük a benzin- levegő fázishatáron rozsdásodik tőle legjobban minden. Személyes tapasztalatom alapján, meg a benzin alatt. Mindegy. Állításuk szerint normál használat mellett, tehát ha cserélődik az üzemanyag akkor nem rosszabb mint a régi. Én meg úgy érzem, hogy ez a nagy látszat fejlődés sehova nem vezet! Minden egyre rosszabb! Ez egy eldobható világ!
Na bocsi, hogy elkalandoztam. A kérdésem, az én kismotorom mióta rendbe raktam, beállítottam jól működik. Mivel mint már írtam ritkán használom, ezért minden indítás előtt ki kell vennem az úszót, mert leragad. Az acél tűjét a rozsda lefogja az úszóházba. Letörlöm a rozsdát visszarakom és már megy is. Ezért szeretném átalakítani membránosra. Azokkal milyen a tapasztalat? Mert ahogy írtad ki kell ismerni őket. Ezeknek a régi gépeknek lelkük van :-) Már MÉH telepen találtam egy membrános porlasztót, de a membránja el van szakadva. Hol lehet ilyet beszerezni, vagy pl. UAZ-ba nincs ilyen, vagy valami benzinálló anyagból kivágni? Egyáltalán érdemes porlasztót cserélni? Várom véleményed, tanácsod.
Természetesen bárki segítségét szívesen fogadom aki végigküzdötte magát soraimon!
Előzmény: dutrancs (498)
mérnökferi Creative Commons License 2008.09.22 0 0 499
Örülök, hogy újra olvashatom tanácsaid (a felrakott képeid nagy részét le szoktam menteni). Nagyon jó egészséget kívánok!
dutrancs Creative Commons License 2008.09.21 0 0 498
Hogy sok baj volt-e velük?Az függött a kezelőjétől is meg attól is ki milyen szériát fogott ki, mint minden másba.Mindegyiket más módszerrel kellett indítani,amit ha a gazdája kitapasztalt akkor már könnyen elindította.Be kellett neki önteni indítás előtt,de a kérdés mennyit? egyik így indult könnyen a másik annélkül is csak jól megkellett szívatni.Amikor bezabált viszont egy csavart ki kellett csavarni a forg.ház alatt és kirángatni belőle-no meg a gyertya sem volt mindegy milyen volt benne.Akkor ki kellett tapasztalni mennyire nyisd ki a pillangó szelepét valamint mennyire volt kajak a gyújtómágnese.A 60-as évekbe és a 70-es évekbe a mi TSZ-ünkbe nem sokat cicóztak velük.Volt egy ami könnyen indult azt beindították és az behúzta a többit amelyik nehezen indult és nem állították le a motort,ha nem volt muszály.Volt amelyik viszarántott ha az ember nem keményen rántotta meg vagy nagyobb volt az előgyújtása.Lehetne mesélni reggelig.Nem beszélve a T-150-eseken,Koloszokon alkalmazott kismotorokról.Azok között  is volt nagyon jó de volt amit még a kis elektromos motornak is elég volt beindítani.Akkor mondogattuk,hogy ezt akkor rántással-kötéllel,hogy indítanánk el?Jó volt téli hideg-zimankós reggeleken,hajnalokon mert a kis motor kipufogója be volt vezetve a nagy motor szívócsövébe és előmelegítette a levegőt és a vizet is mert közös volt a vízterük a motoroknak.Ez nem merült le mint az akksi-jól meg lehetett töretni vele a motorolajat.Ehhez párosult még a dekompresszor kar is,még könnyebben tudott tekerni.Valamikor voltak a D-35-ös lánctalpasok már azokon is ilyen indítómotor volt.Így elalvás előtt ennyit.
Előzmény: Törölt nick (488)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.21 0 0 497
Tied az az 1025-ös amit láttam a videJón? Bevált gép? Hidraulikája könnyedzik (na meg máshol mint szokták)?
Előzmény: Mezőgazda (495)
Mezőgazda Creative Commons License 2008.09.21 0 0 496
Valaki 1025-ös mtz váltó robbantott rajzot tudna?
Mezőgazda Creative Commons License 2008.09.21 0 0 495
Valami GAZ,vgy ZIL, talán Ural?
Előzmény: Törölt nick (492)
dutrancs Creative Commons License 2008.09.21 0 0 494
Ez egy autógréder motorja.Tipusa A-01.
Előzmény: Törölt nick (489)
Mezőgazda Creative Commons License 2008.09.21 0 0 493
Végre sikerült beszúrnom

Előzmény: Mezőgazda (491)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.21 0 0 492
Á,ennyit azért én is gondolok,csak hirtelen ez jutott az eszembe! :-) De nem is a 6 hengeres MTZ-é! :-) Valami más Ruszkivas!
Előzmény: Mezőgazda (490)
Mezőgazda Creative Commons License 2008.09.21 0 0 491
Ez inkább árulkodik 1 tank motorjáról :)
Mezőgazda Creative Commons License 2008.09.21 0 0 490
Nem hinném,hogy tank motor lenne ;)
Előzmény: Törölt nick (489)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.21 0 0 489
Ez minek a motorja? Tanké,gondolom nem a 6 hengeres MTZ-é?
Előzmény: dutrancs (486)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.21 0 0 488
És sok baj volt a kismotorral? Mondjuk a ruszki hidegbe jobb is volt ez szerintem,mint az elektromos,na meg nem volt kötelező az akksi beléjük,de nekem nem kellene ilyen indítású traktor! Pl ha a kismotor nem mindig indul el akkor baj van!
Előzmény: dutrancs (482)
dutrancs Creative Commons License 2008.09.21 0 0 487
Az MTZ-5L és az M lendkerekei közötti különbség
Előzmény: dutrancs (482)
dutrancs Creative Commons License 2008.09.21 0 0 486
ez egy ritkábbnak mondható 6 hengeres  soros orosz motorés egy metszeti kép.
dutrancs Creative Commons License 2008.09.21 0 0 485
No meg beszúrás!!
Előzmény: dutrancs (484)
dutrancs Creative Commons License 2008.09.21 0 0 484
Nem mentek el a képek,már elfelejtettem,hogy feltöltés is kell!!
Előzmény: dutrancs (483)
dutrancs Creative Commons License 2008.09.21 0 0 483
DT-54,MTZ-50L,D-48L -tip . motorok.
Előzmény: liderces (473)
dutrancs Creative Commons License 2008.09.21 0 0 482
Megkésve válaszolok neked(nem voltam gépközelbe),hogy én már láttam!Teljes mértékben egyet értek mérnökferi hozzászólásával amikor arról ír,hogy az a lényeg ,hogy a kuplungharang is a "kismotoros"-é legyen.Roppan jól fogalmazott mikor azt írta,hogy "fogadni tudja".100%-ig így van. Sőt én még kiegészíteném egy másik lényeges dologgal,hogy a lendkerék a fogaskoszorúval sem egyezik meg a kismotoros meg az elektromos indítású motorokon. A 45-ösökön meg a régi DT-54-eseken még kézi berántású volt amit később más tipusoknál már egy kis elektromos indító motor tekert be.A "Stabilmotorok"-című topikba találsz egy metszetet róla.Majd teszek fel képeket csak nem tudom hová tettem.
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.21 0 0 480
Jut eszbe az unokatesód 892.2-én eredetileg is Zetor adagoló volt? Aki most vett itt felénk azon eredetileg most az van,bár nemtudom mi értelme van ennek,hogy Zetor adagolóval adjon el gépet és ne az Orosszal! Bár lehet így üti meg az Ejrós szintet! :-)
Előzmény: belarus1025.3 (446)
Mezőgazda Creative Commons License 2008.09.19 0 0 478
kis videó a tárcsázásról 1025-mtz (saját gép)

http://www.youtube.com/watch?v=k-zozPUfjIg
Mezőgazda Creative Commons License 2008.09.19 0 0 477
köszönöm, és várom a válaszodat :)
Előzmény: belarus1025.3 (476)
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.09.18 0 0 476
.A jobb oldali kapcsoló lefelé billenő felfelé sima állásos kapcsoló  melyet csak  az bal oldali kapcsoló átkapcsolásáig kell nyomva tartani.További használati részletek vannak a traktor kezelési könyvébe ami a géphez járt.Ha meg találom pontosabban és érthetőbben le irok amit tudok. Nem igérem a napokba mert tanuló vagyok és nem mindig van időm ilyenekkel foglalkozni de rajta leszek a témán.
Előzmény: Mezőgazda (475)
Mezőgazda Creative Commons License 2008.09.17 0 0 475
belarus1025.3

kérdeznélek,hogy oldalt van 2 kapcsoló,neked azok az első hajtást és a közvetlen4x4 hajtást kapcsolják?
nekem is van 1025-ös mtz de nekem csak 1 kapcsoló van és 2 állása van neki,ha jól tudom ha felém kapcsolom akkor az elejét teszi bele, ha felfelé akkor összkerék hajtás van van.
kicsit még most tapasztalom a gépt
Előzmény: belarus1025.3 (443)
mérnökferi Creative Commons License 2008.09.17 0 0 474
Sok orosz gépen van ugyanaz a "kismotornak" nevezett benzinmotor. 45-50-80MTZ, JUMZ, SZMD motorok. Ehhez azonban olyan kuplungház kell ami azt fogadni is tudja! A kismotoros kuplungház nem egyezik meg a villamos önindítóssal!
A kismotoros MTZ-k típusjele pl: MTZ 50L
liderces Creative Commons License 2008.09.16 0 0 473
sziasztok! Azt szeretném megkérdezni van e itt olyan aki látott már közelről MTZ 45-öst. Konkrétan az érdekelne állitólag van hozzá egy kis benzinmotor ami az öninditó szerepét tudja. Na ezzel kapcsolatban kellene információ link alkatrészjegyzék robbantottábra stb. Azt sem tudom hova van felszerelve, fel lehet tenni az utánna következő 50-es mtz-re is? üzi doksi egyéb anyag-infó jöhet a liderces@gmail.com-ra is köszönettel Laci
ropikaaa Creative Commons License 2008.09.13 0 0 472
willer86 ti milyen tárcsát húztok a 892.2-vel?????
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.06 0 0 471
A régihez képest viszonyítom mert az már jócskán szar volt! A legjobban a talajmunka miatt ette meg,és eszi is az MTZ a kipufogót! Most még szép fekete! :-)
Előzmény: mérnökferi (466)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.06 0 0 470
Értem,addig kár is! Ismerősöm most vett 1 892.2-est,majd kíváncsi leszek,hogy válik be,elképzelhető,hogy majd valamikor én is belevágok egybe,de most más dolgokra kellene a pénz nagyon! Ajánlom neked egy kis beleolvasásra az Agro-s fórumot! Nemtom ismered-e?
Előzmény: belarus1025.3 (467)
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.09.05 0 0 469
meg látom hogy sip tanácsba hogy took segiteni mer elmagyarázni nem tom hol heggesz hol furj lyukat meg ilyenek
Előzmény: Szaby27 (468)
Szaby27 Creative Commons License 2008.09.05 0 0 468
Hali! 175-ön a porlasztó dolgozik szerintem az adagolónak többet kell tudnia! A sipoló engem érdekel e tudnád magyarázni, hogy kell csinálni? Előre is köszi!
Előzmény: belarus1025.3 (462)
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.09.04 0 0 467
Nem nem még a milyeinken egyiken sincs cső majd kb 1000 üzem óránál piszkáljuk meg őket még most kevés  az üzem óra és vtek lenne hozzájuk nyulni.
Előzmény: Törölt nick (463)
mérnökferi Creative Commons License 2008.09.04 0 0 466
Én csak a 820.2-ig tudom úgy-ahogy követni az MTZ típusokat. Ha a 920.3 turbós akkor biztos az általam említett kipufogó van rajt. Azt kizárt dolognak tartom, hogy te egy traktoron használat közben észre vedd a teljesítményváltozást egy kipufogó cserénél(az MTZ kipufogók minimális fojtást jelentenek egy szgk. kipufogó rendszeréhez képest, főleg egy részecske szűrőssel összehasonlítva). Minden négyütemű motoron (kétüteműnél a gázlengések felhasználása miatt hangolt dobok kellenek) bármilyen kipufogószerkezet fojtást, energiaveszteséget jelent. Ez fékpadon mérhető.
Az "elszabadult belsejű" dobot keresztbe elszoktam vágni. Kiszedem a maradványokat és CO-val körbe összehegesztem, kvázi turbós dobot csinálok belőle :-) Kicsit nagyobb a hangja, de műszakin még sose szóltak érte. Az egyszerű csővel az a probléma, hogy felénk a hangtompító hiányaként fogják fel és műszakin nem engedik át. Amúgy nem néz ki rosszul egy rozsdamentes cső :-)
Előzmény: Törölt nick (465)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.03 0 0 465
Akkor pl,egy új 920.3-asra is azt raknak a gyárban? Én nem tartom rossz dolognak a csövet,szép hangja van vele! Én a 82-en most cseréltem kipuffantót! Szerintem jobban megy vele! A régiben már elszabadult a belseje! De még kiherélve tartaléknak jó lehet! Szerinted a kipuffantó döntő tényező? Mármint erőleadásban!
Előzmény: mérnökferi (464)
mérnökferi Creative Commons License 2008.09.03 0 0 464
A turbós kipufogó külsőre olyan mint a nem turbós, csak belül nincs bent semmi fojtás. Simán átlátsz rajt, mint egy üres csőn. Én ezt használom és ajánlom, mert hangtompítást végez (a gáz közben tud tágulni, míg egy sima cső esetén nincs hangtompítás) és műszakin se feltűnő. Ha szépen megvan csinálva a turbó felszerelés észre se veszik műszakin. Én most tavasszal vizsgáztattam az ország egyik legszigorúbb vizsgabázisán.
Előzmény: Törölt nick (463)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.03 0 0 463
A tiéden is rajta van a rozsdamentes cső? :-) Különben a turbósra nem is jó a hagyományos mert visszafojtja!
Előzmény: belarus1025.3 (462)
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.09.03 0 0 462

helló

hát előszöris nem tudom hol kezdjem. na mindeggy kezdem a lényeggel, tehát a 892.2 -t úgy piszkáltuk meg hogy raktunk rá 2 fő dolgot szlovák túrbó,szlovák adagoló.zetor 7340-es ről lett le szedve a túrbó és az adagoló is és azt tettük rá. A másik pedig a kipufogó. Na a gyárit szépen le vettük róla és raktunk a helyére egy jóval vastagabb saválló csövet. DE ha a szükség úgy teszi tehecc rá egy darab csatorna csövet az is tökéletesen meg teszi. A zetor adagoló gyárilag 175-re volt állitva a 892.2 -nek gyárilag 170-en volt mi a szlovák adagolót úgy ahogy volt 175-ön úgy raktuk fel de ez eleve érthető hogy a túrbó miatt adni kell neki egy kicsit:D a gázon meg kb egy 100-as fodulatot állitottunk  feljebb hogy közuton lehesenn vele jobbann repeszteni.Am jó tanács a kipuffra csinálj kokast hogy ha esik az eső és nem jár a gép a kipuffba ne hulljon bele az eső.De ha nincs kedved akkor eső előtt gyorsan egy félbevágott colás üveget ha rá teszel akkor 1.osztályú.De ha meg szin alatt álll a gép szinte felesleges.ennyi a 10LE. így már a hangja is a szlovák túrbó miatt elég sipákolós lessz és mély de nagyon jó hangja van és még ha a hangot még szivfájditóbra akarod fokozni tehecc a kipuffba házi készitésü sipot ez a hangján sokat dob főleg észre vehető egy sima túrbóónélküli gépenn is 82-es 820.2 es en is de csak az amelyket én csinálom bele mert az se mindeggy.Másik jó tanács ebbe a +10LE-s dologba csak akkor kezdj bele ha van olyan vizsgásztató haverod aki le fogja vizsgáztatni neked a gépet mert ha nem akkor a vizsgán úgyis észre veszik és nehogy  zokon essen hogy dolgozol a gépen 2hétig mig mindent rá szerelsz meg jó pénzér be szerzed az adagolót meg a túrbót aztán vizsga előtt meg vissza kell rá cuccolni mindent.

Előzmény: Törölt nick (461)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.03 0 0 461
Szia!
Meg szeretném kérdezni hogy mit alakítottatok át a 892,2 traktoron, amivel lóerőt nyertetek. Nekünk is ilyen van és a 100 ló az kecsegtető.
Előzmény: belarus1025.3 (450)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.03 0 0 460
Helló!
A gépünk egész jól szuperál, még semmi probléma nem volt vele szerencsére. 90 lovas, néha feladja neki a leckét a 3 fejes eke, de csak mélyszántáskor(Hozzá kell tenni hogy felénk nagyon kötött talajok vannak). Ha ilyet akarsz venni nem fogsz benne csalódni.
Előzmény: ropikaaa (445)
mérnökferi Creative Commons License 2008.09.01 0 0 459
Végleges meghúzási nyomaték 160-180 Nm, amit 5s-ig tartani kell.
Előzmény: csoppika (456)
Toni82 Creative Commons License 2008.08.30 0 0 458
nyomaték nagysága 250 Nm?
de megkérdezem, lehet hogy most hülyeséget írtam.
Várj vele addig. Megérdeklődöm.
Előzmény: Toni82 (457)
Toni82 Creative Commons License 2008.08.30 0 0 457
csacs

megkérdeztem, mert már nem emlékeztem rá, szóval: 14-es menetről 16-osra lett átfurva a blokk menetje, a tőcsavar úgy lett esztergáltatva, le lett kontraanyázva és nyomatékkulccsal lett meghúzva.
Előzmény: csoppika (456)
csoppika Creative Commons License 2008.08.29 0 0 456
És még egy kérdés: Mekkora nyomatékkal kell lehúzni a hengerfejcsavarokat?
mt3-50 Creative Commons License 2008.08.29 0 0 455
Bocsi kicsit gondban vagyok a nicknevekkel, csoppika voltam:-) Ez egy régi regisztrációs név (bekavart az indapass)
mt3-50 Creative Commons License 2008.08.29 0 0 454
Köszönöm a választ! Csak még 2 kérdésem lenne. Elég vastag mindenhol a fal a fúráshoz? Nem szeretnék a víztérben kikötni... Kb. milyen anyagminőség jó a tőcsavarhoz? 10.9? 12.9?
Toni82 Creative Commons License 2008.08.28 0 0 453
hali csoppika!

fújratok bele nagyobb menetet és átmenős csavart rakjatok bele, aminek nincs feje, hanem anya szorítja le a hengerfejet. Nekem is ilyen van a 80-asomban. régen ilyen csavarokkal szerelték a blokkokat. Nyugodtan tehetsz bele átmenőcsavart. csak nagyobb menetet furassál bele.
Előzmény: csoppika (452)
csoppika Creative Commons License 2008.08.27 0 0 452
Sziasztok! Új vagyok itt, de lenne egy kérdésem... Ha a régi mtz-80-as blokkban 3 tőcsavar nem racsnizik el a nyomatékkulccsal, mi a teendő? Értem ezalatt: menetfelfúrás, tőcsavar beleragasztás (loctite-tal), új blokk (kiráz a hideg!)? A fülke felőli hengernél 1 a porlasztók felől, 2 a kipufogó felől szakadt. A menet még nem jött ki teljesen... Itt összedolgozik a 2 henger:-( Az ötleteket előre is köszönöm:-)
Toni82 Creative Commons License 2008.08.27 0 0 451
Én nekem személyem szerint a 100Le-s MTZ váltója nagyon nem fekszik, jópárszor dolgoztam már vele, de csapnivaló a váltója, hagyhatták volna a 18+4-es régi váltót.
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.27 0 0 450

igen a 1025 nek a régi műszerfala van és azt azér szeretem jobban mer mindig működik.Hát azaz igazság hogy még én nem nagyon láttam olyan mtz-t amelyknek ne folyna pl:a vezértömbje.(vagy ki tudja lehet azt az oroszok még nem találták fel) A 892.2 nagyon jól meg állja a helyét vagyis az uncsim még eddig nem panaszkodott rá.Mivel gyárilag csak 90Le de mi raktunk bele pár jó cuccot így 100Le van benne és a 3-as vogel noot farmer ekét kemény talajon erőlködés nélkül húzza, a gép 2005 jun. kidás és most van benne 1500 üzem óraúgy hogy ki van kimélve. A 1025.3-as unk talajmunkába nagyon jól viselkedik szintén erőlködés nélkül húzza az ugyan olyan ekét,(mélyen szoktunk szántani nem csak karcolgatni szoktuk a földet) a 320cm-es vontatott V-tárcsával meg mind a 2 traktor elszalad.

..........
Előzmény: Törölt nick (448)
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.27 0 0 449
semmiség még vannak bőven ilyenek
Előzmény: ropikaaa (447)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.26 0 0 448
Jók a képeid,az 1025-nek a régebbi fajta műszerfala van ugye? :-) Én egy hibát látok az összesben! taknyolja az olajat orrba.szájba és a hidraulikája egy komolytalan gyerekjáték (persze ha javítani kell akkor már tud újat mutatni) de én sem értem miért fikázzák sokan az MTZ-ét! A 892.2-es talajmunkában,hogy állja meg a helyét,és a te 1025.3-asod?
Előzmény: belarus1025.3 (446)
ropikaaa Creative Commons License 2008.08.26 0 0 447
Köszönöm a képeket.:)
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.26 0 0 446

Egy 892.2-es  100Le (a gép az uncsimé)

.....
ropikaaa Creative Commons License 2008.08.26 0 0 445
Hello willer86!!!Mond hogy megy a 892.2???Az idén vagy jövőre én is szeretnék egy ilyet vásárolni és érdekelne mi a véleményed a traktorról.Ha esetleg van képed tudnál küldeni?????Címem: belarus@indamail.hu 
Előre is kössz!!!
ropikaaa Creative Commons License 2008.08.26 0 0 444

A 892-nek nem is szinkron a váltója de a 892.2-esnek igen!!!!!!!!

Előzmény: Szaby27 (440)
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.25 0 0 443

1025.3 váltókváltóváltó.

Belarus 1025.3 váltó

belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.25 0 0 442
Nem a szinkron váltó recseg, éppen az a jó mert az nem recseg és könnyben lehet neki lökdösni a sebbeséget.Bocs vissza olvastam és előzőleg elég hosszú hozászólást írtam és bele kavarodtam a 2 fajta váltóba
Előzmény: ropikaaa (439)
peterice Creative Commons License 2008.08.25 0 0 441
Nekünk van egy MTZ 920.2-esünk, 4 sebességes szinkronváltóval. Nemtudom h vagytok vele nekünk nem recseg a váltó pedig kapja az ívet rendesen...... Igazából én a hagyomás 9sebességes mechanikus váltó híve vagyok, mert ott sokkal több sebesség közül választhatsz... de azért ajnálani tudom a 4 semebbséges szinkront is :)
Szaby27 Creative Commons License 2008.08.25 0 0 440
Nekem mtz-920-asról van tapasztalatom az is 4sebességes és szinkronváltós de ha magas az alapjárat akkor recseg az a váltó is! Ha jól tudom a 892-esnek sima 9sebességes nem szinkronos a váltója a 952-esnek szinkronos a váltója!
Előzmény: ropikaaa (439)
ropikaaa Creative Commons License 2008.08.25 0 0 439

Kedves " belarus1025.3 " akkor azt mondod hogy a szinkron váltó recseg???? Én úgy tudom a szinkron váltó pont hogy nem recseg :S

Idén szeretnék vásárolni egy 892.2-es (szinkronváltós) MTZ-ét és ezért érdekelne a véleményed a szinkron váltóról.
Válaszodat előre is köszönöm :)

belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 438
Am Frezia a rekodó leszerelése nem igényel több időt mint egy eke felakasztása:D letalpalni,a joystik vezérlőkábelt kihúzni,3db gyorscsatlakozós hidraulika csövet ki húzni és le állni róla ,kb 3-3.5 perc az egész
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 437
A mehanikus 4 sebeséges váltó nem igen recseg ez 100%. A tartomány váltó meg szinkron váltó ezért recseg és gyors tartományba csak álló helyzetbe lehet be tenni és alapjáraton,próbáld ki ha nem menne akkor túl nagy az alapjárat..De már az előbbi pár hozzászólásomban jelemeztem hogy milyen és ott le írtam mindent.Nincs az a váltó össze keverve nagyon is jól van meg csinálva.mert lassú tartományba és 4 be ha mész és pl a hátad mögött szagattsz 100mázsa terményt akkor mire lassú tartománybol át teszed gyors tartományba akor a sebesség váltót vissza kell tenni 1-es be különben ha 4. be hagyod le ful a gép.Ezt a műveletet annyi idő alatt csak akkor tudod meg csinálni ha hegyről lefelé mész hogy ne álljon meg a gép de még akkor is ott a probléma hogy lassúból gyorsba csak álló helyzetbe veszi be.És mire meg álla gép feleslegesen raktad fel gyors tartományba.Így elindul a gép gyors tartományba 1-es be kb padló gázzal és óvatos kuplugal.
Előzmény: Toni82 (436)
Toni82 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 436
hali

A 105 Le-s MTZ váltója nagyon nem jó. Annyira megvariálták, hogy már könnyű belekeveredni, és recsegés nélkül nem lehet váltani.
Előzmény: belarus1025.3 (435)
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 435

a 1025.3 as váltó rajzáról  holnap csinálok képet

joy1025.3 váltók820.2 rakodóval820.2 rakodó nélkül
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 434
aha egy tral lift sl 220-as joystik os rakodó van rajta
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.24 0 0 433
Szivesen! :-) Láttam már az egy váltókarról,meg a sebességek állásáról,de jó! Ha jól látom homlokrakodó van rajta,ott látszik a vezérlőkarja! :-)
Előzmény: belarus1025.3 (432)
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 432
kösz a segitséget:) am ez a 820.2 es 9 sebességes szinkron váltója
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 431
huhh820.2 9 sebességes szinkron váltótáblázata
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 430
nem tudom hogy kell felrakni valaki segítsen mer falusi paraszt kölyök vagyok:D
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.24 0 0 429
Mikor betöltöd a képet,szúrd be,akkor rakja be!
Előzmény: belarus1025.3 (428)
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 428
nem toom hülye vagyok ehhez
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 427

.

belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 426
Én úgy gondolom hogy minden mtz-hez a mérnökök a leg tökéletesebb váltót szermányolják. Mivel a 820.2-nk be 9 sebességes szinkron váltó van én meg vagyok vele elégedve a szinkronal anyi probléma van hogy recseg és nehezebben lehet rakni a sebességet de egy idő után meg lehet szokni. A 1025.3 asunkba 2 darab váltó van egy szinkron tartomány váltó amibe benne van a gyors és lassú tartomány (12)-(34) benne van az (R) és a terep és országut városiasan (teknősbéka)-(nyuszi) ez mind egy váltókarba és ez néha recseg (34) be tehát gyors tartományba csak álló helyzetbe lehet be tenni és csak alapjáraton , a másik egy sima mehanikus 4 sebességes fokozat váltó amit könnyeben recsegés nélkül tudsz rakosgatni én a 1025.3 munkba imádom a váltót mert könnyen gyorsan lehet vele gyorsitani a gépet és sziveseben is járok vele mert zseretem nyomni a szemét a gépnek.Ha sikerül felraknom képet akkor rakok fel a váltókról:)
Előzmény: Törölt nick (425)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.24 0 0 425
Akkor jó,akkor egy sima 1025-ös volt előtte ha jól értem! Én a 920.3-ast nézegettem (rendszám miatt is) de mivel a csóróságmérő jelez így nem veszek traktort egyelőre! :-)
Igaz egy lemezest jobban szeretnék,de a műanyagos bajától jó lenne ez is,a 82.-em alá meg raknék vékony kereket nyárára! :-)) Szerinted igaz,hogy az MTZ-nek csak a hagyományos váltója a jó,a szinkron meg nemigazán? Ilyet is hallottam már!
Előzmény: belarus1025.3 (423)
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 424
Na meg a 1025 szántás közbe nem csörög úgy mint ha egy zsál csavart ráznának a füled mellet mint a 82-es nél.Meg kényelemből meg teheted hogy az ablakokat zárva tartsd és így kevesebbszer kell takarítanod  gépet(már ha van klímád) :) 
Előzmény: Törölt nick (422)
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 423
Elektronika szinten csak biztositékot kell cserélni de az a pár 100 forint nem vágja földnek az embert (1025 be még nem kellet vennem) most annyi hogy világitásnak a billenőkapőcsolója fel melegedett és belüröl meg olvadt és nehézkesen lehet kapcsolni de hát egy olyan kapcsoló 250ft csődbe nem megyek tőle az mtz meg amúgyse minőségi traktor és szerencsémre ebbe a gépembe a régi km/h óra van és nem a digit kijelzős arra sokan panaszkodnak hogy nem méri a sebességet ha mér akkkor nem mindig a pontos (ez az oroszoknak nem nagyon jött be) értéket ezt pl tapasztalom a 820.2-es embe abba ugyan ezek a hibák ,a fordulat mérő is ha nincs kedve dolgozni akkor le ül a 0-ra és nem mér ha mér akkor mér de csak 1300-as fordulatig mert 1300-as fodulatnál meg ragadt a mutatóm(450 üzem óra van benne).:-)A gázolaj szűrő az a letekerős de igazából nem a szűrővel volt a probléma hanem a gumi tömitésel:) így inkább raktunk bele 2 tömitő gumi gyűrüt meg egy kis tömitő pasztával be nyomkodtuk és így már nincs rá panaszom;) Egy .3 as semmivel se kényelmesebb mint a mezei 82 .Anyiból kényelmesebb hogy szervó meg egy 70'000ft kartámaszos grammer ülés-em van benne meg a sima 4 sebeséges váltóval könyeben lehet neki szúrni a sebességet de ezeket a váltón kivül mindent bele lehet tenni egy 82-es be is.Na meg anyival jobb hogy ha esőbe mész a gépeel nem csorog a nyakadba a víz, nekünk is volt 82-es ünk és a tetején a lyukak Tesco-s szatyorral volt be tömködve meg egy 12 éves khr-80-as rakodó volt rajta ami spaniferrel volt össze kötözve rajta de mentem vele:) Az orosz észt én nem néha hanem elég sürün szoktam szidni és nem csak én. :)De hát ez az elektronikus difi kapcsoló is muszály volt fejlesztésnek az oroszoknak hogy valamilyen szinten lépést tudjanak tartani a nyugati gépekkel.Még most nagyon új a gép majd 1000 üzem óránál egy kis ezzel azzal meg bolondítjuk hogy a 105Le ből 115Le legyen:)
Előzmény: Törölt nick (422)
Törölt nick Creative Commons License 2008.08.24 0 0 422
Nézesd meg,tudod kevés elektronika van egy MTZ-ben,de az sem jó sosem! :-) A gázolajszűrő ez a letekerős,vagy még a szűrőházban kell cserélni benne a szűrőbetétet? Egy .3-as MTZ mennyivel kényelmesebb mint egy mezei 82-es? Én sem tudom sokan miért szidják az MTZ-ét,bár néha lehet szidni az Orosz észt! :-)
Előzmény: belarus1025.3 (421)
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.24 0 0 421

Köszi a tippet. De ha legalább szervizre nem is viszem legalább az elektronikát egy mtz szervizes haverommal átnézetem. Amúgy jó gép én meg vagyok vele elégedve.-Nem tudom sokaknak mi bajuk van vele a váltót is el találták bele. szerintem jó gép egyedül csak nekem van ez a difis baja meg 6 hónap alatt a 6. gázolaj szürő van rajta meg annyi hogy műanyag de ezek elviselhetők gondok és ezek előjöhetnek egy másik tipuson is.

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.24 0 0 420
Az eleje valszeg azért kapcsol be mert a mostani új traktorokon 90 ló felett követelmény fékezni az első kerekeket is! A többi meg szerintem elektronikus hiba lehet,szerintem szólj egy hivatalos MTZ szervíznek! Amúgy jó a gép,ezen a hibáján kívül? Csakmert a .3-asokról nincsenek jó véleménnyel!
Előzmény: belarus1025.3 (418)
zso680 Creative Commons License 2008.08.23 0 0 419
Ahásan köszönöm a rajzot !!

Sajnos a szöveg olvashatatlan, kérhetném jobb minőségben ?

Előre is köszönöm !
Előzmény: dutrancs (416)
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.23 0 0 418

Helló mindenkinek!

A segítségeteket szeretném kérni.  Egy BELARUS 1025.3-as om van 6 hónapos a gép 600 üzemórával tehát ebbe már elektronikusan kapcsolható difizár van 2db billenő kapcsoló segítségével. És nekem az a problémám hogy amikor megyek a géppel és rá lépek a fék-re akkor be kapcsol az elsőkerék hajtás lehet érezni ,és jobb oldalt a difizár kapcsolófelületén az elsőkerék hajtásnak a vissza jelző lámpája is ki világít néha csak akkor amikor be van nyomva a fék de világít folyamatosan akkor is amikor nem fékezek. Eddig senki nem jött rá hogy mi baja lehet.És eléggé idegesit hogy vajon mi lehet.A traktor szervizen nem volt de nem is tudom elvinni mert minden nap megy.Ezzel a difis problémámmal kérném a segítségeteket.Minden ötlet érdekel akár itt a fórumon vagy az opcs892@freemail.hu  -ra is.

Törölt nick Creative Commons License 2008.08.22 0 0 417
Szevasztok!
Megoldódott a vízmelegedési probláma ( kitisztítottuk a hűtőt).
Mostmár úgy viszi mint a kisangyal, minden paraméter tökéletes.
Végeztünk a buktatással, (terep 5-ödik kb 9,3 km/h) elág jól bírja szerencsére.
Köszönöm a problémákmhoz az ötleteket.
dutrancs Creative Commons License 2008.08.21 0 0 416
Pahancsolj kérlek ahásan!!
Előzmény: zso680 (413)
belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 415

belarus1025.3 Creative Commons License 2008.08.20 0 0 414

Helló mindenkinek !!!

zso680 Creative Commons License 2008.08.19 0 0 413
Segítséget szeretnék kérni!

MTZ 82-es panorámafülkés traktor (1982-es évjárat) műszerfala alatt lévő 20 pólusú csatlakozó lábkiosztásáról keresek leírást vagy kapcsolási rajzot .

Előre is köszönöm.
Szaby27 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 412
Szereld le az adagolót és vidd szakműlyebe mert az adagoló elemek tönkre mentek! Fel kell újjítani az adagolót!
Előzmény: Mtz 80 (410)
Toni82 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 411
hali

Az adagolón keresztül kerülhet bele a gázolaj a motorolajba. Az adagolóban a fejszelepeknél kerülhet bele a gázolaj a motorolajba, ha jól emlékszem, vagy talán még a tápszivattyúnál kerülhet bele.

Cseréld le az adagolót, és a motorolajat.
Előzmény: Mtz 80 (410)
Mtz 80 Creative Commons License 2008.08.17 0 0 410

Helló

van egy MTZ 80 as mi lehet a hiba?  A motor olajba gázolaj került ,

hol kerülhet bele?      SEGITSÉGET KÉREK  KÖSZÖNÖM

Toni82 Creative Commons License 2008.08.14 0 0 409
látod az is igaz:)
Előzmény: peterice (408)
peterice Creative Commons License 2008.08.13 0 0 408
Vagy mindenki dolgozik és az MTZ-be nyeli a port... :-)
Toni82 Creative Commons License 2008.08.12 0 0 407
Mindenki szabadságon van és üdül?:)
Toni82 Creative Commons License 2008.08.06 0 0 406
A vezérlőkaroknál lent a műszerfal alatt a harmonika guminál nyomta az olajat, kicseréltem, és újra nyomta, utána vettem egy másik tömítőkészletet és akkor mondták ilyenkor tömítőgumicserénél célszerű cserélni a diókat is, mivel megkopnak és nem tömít rendesen. Kicseréltem a diókat is és ment rendesen. Amit vettem feljavítókészletet, abból az egyik harmonika gumi gyári hibás volt, lyukas volt.
Előzmény: peterice (405)
peterice Creative Commons License 2008.08.06 0 0 405
Hát sztem ha legközelebb is engedi az olajat, meg baj lesz a vezérlőtömbbel akkor már nem tömítés csere lesz, hanem vezérlőtömb csere. :-) jó dolog... a legutálosabb dolog amit valaha láttam :D nemrég cseréltük a 82-esen.
Toni82 Creative Commons License 2008.08.04 0 0 404
Pénteken hamstereztem, és észrevettük hogy folyik az olaj a hidraulia rendszer vezérlőszelepénél, ahol a hidraulika karok vannak bekötve. A külső régi gumitömítés szivacs szerűvé vált és dőlt az olaj belőle, a középsőkar szelepénél. Szétszedtük, gumitömítéseket kicseréltük, összeraktuk és ujabb jelentős olajfolyást tapasztaltunk. ma vettem ujabb tömítő készletet és "diókat" a vezérlőkarokhoz való műanyagtömítő gyűrűket, mert azt mondták ha gumitömítést cserél az ember akkor cserélje vele a műanyagtömítést (diókat) is. Amikor megbontottuk legelősször, azt tapasztaltam hogy a középsőkarnál a műanyagdió helyett aluminium volt bent, lehet az előző tulaj házilag esztergált bele aluminiumból, ezt kicseréltem és azóta megy rendesen.
Toni82 Creative Commons License 2008.08.04 0 0 403
már megijedtem hogy vmi egetverő hülyeséget írtam:)
Előzmény: dutrancs (402)
dutrancs Creative Commons License 2008.08.03 0 0 402
Nem mondasz hülyeséget a gépészetben bármi-bármikor előadhatja magát.
Előzmény: Toni82 (401)
Toni82 Creative Commons License 2008.08.01 0 0 401
Lehet hogy hülyeséget mondok? Hütőből nem hiányzik a víz és esetleg a motorolaj nem vizes?
mert lehet a szervószívattyúnál a fogaskerekeknél a szimering átereszt és vizes olaj kerülhet bele.
Előzmény: Vincze Imre (400)
Vincze Imre Creative Commons License 2008.08.01 0 0 400
Én sem vicceltem! Kicseréltem a szervóban az olajt mert vizes volt. Rá kb. 2-3 hónapra megint nem akart fordulni a kormány, ezért megint megnéztem a szervóban az olajt és és természetesen vizes.
Előzmény: dutrancs (399)
dutrancs Creative Commons License 2008.08.01 0 0 399
Ez nem vicc! Idős bácsi egyszer a hűtő helyett a szervót öntötte föl vízzel.Észre sem vette,csak télen mikor belefagyott és nem mozdult a kormány semerre.
Előzmény: Vincze Imre (398)
Vincze Imre Creative Commons License 2008.08.01 0 0 398
Valaki tudja-e, hogy mitől vizesedik meg a szervóban az olaj?
peterice Creative Commons License 2008.07.31 0 0 397
Mi egy 3 fejes Kühne ekét húzunk 20cm-en kötött talajon a gödöllöi dombság felé és szerencsére nem volt még ilyen problémánk :) Egy 920.2essel húzzuk szinrkonváltó, terep 2, vagy terep 2 lefelezve!
Előzmény: Törölt nick (366)
Szaby27 Creative Commons License 2008.07.28 0 0 396
Köszönöm szépen a jókívánságot!
Előzmény: dutrancs (395)
dutrancs Creative Commons License 2008.07.28 0 0 395
Sok boldog névnapot kívánok.
Előzmény: Szaby27 (394)
Szaby27 Creative Commons License 2008.07.26 0 0 394
Kössz a tanácsot! Igen 2féle méretben kapható 4 és 3mm-esbe én is a kisebbre gondoltam és azt is fogom venni!
Előzmény: mérnökferi (391)
dutrancs Creative Commons License 2008.07.25 0 0 393
És egy kis ráadás.(1966-ban igaz volt ,talán igaz most is.)A legújabbakat nem tudom!
dutrancs Creative Commons License 2008.07.25 0 0 392
Itt vannak a mh. tipusok és a furat átmérők!
Előzmény: mérnökferi (391)
mérnökferi Creative Commons License 2008.07.25 0 0 391
Én pár éve az egyik MTZm-be kicseréltem a gyárinál kisebb méretűre. Már nem emlékszem a gyári méretre, lehet hogy 4mm-es és lehet kisebb furattal is venni, talán 3-assal. A nehéz ásóboronámnál jól jön. Neked is érdemes elgondolkodni, hogy melyiket vedd! Én a kisebb furatút javasolnám. Emeléskor nem zavarja a gépet, mert akkor az olaj meg tudja kerülni a lemezkét.
Előzmény: Szaby27 (387)
dutrancs Creative Commons License 2008.07.25 0 0 390
Beteszem az RM-2-es visszafolyást fékező szelepét is hátha valakinek jól jön.
Előzmény: Szaby27 (389)
Szaby27 Creative Commons License 2008.07.25 0 0 389
A fűkaszákat nem ismerem!
Előzmény: dutrancs (388)
dutrancs Creative Commons License 2008.07.25 0 0 388
Az RM-2-es fűkaszák munkahengerébe is van folytás a lezuhanás miatt!
Előzmény: Szaby27 (387)
Szaby27 Creative Commons License 2008.07.25 0 0 387
Ott nem folyt az olaj! Csak az a gondom, hogy mikor leakarom ereszteni a munkagépet akkor lezuhan a munkagép. És a munkahenger felújítása után is zuhan. Ma lettem figyelmes ere a szelepes közcsavarra. holnap veszek is egyet és beépítem!
Előzmény: dutrancs (386)
dutrancs Creative Commons License 2008.07.25 0 0 386
Házilag annyiból nehezebb az elkészítése ,hogy a mh.-be levő felén kúpos menet kell mert az tömít meghúzáskor.
Előzmény: Szaby27 (383)
Szaby27 Creative Commons License 2008.07.25 0 0 385
Na ezért lett átdolgozva a munkahenger mert már folyt az olaj belőle a kis pucánál meg a szárnál is.
Előzmény: dutrancs (384)
dutrancs Creative Commons License 2008.07.25 0 0 384
Úgy bizony! Az olajat is tudja engedni ha elöregszik és elkopik az "O"-gyűrűje.
Előzmény: Szaby27 (382)
Szaby27 Creative Commons License 2008.07.25 0 0 383
Házilag készített közcsavar van benne mind a kettőnek egyforma a furatátmérőja vagyis egyikben sincs semmi a belsejében.
Előzmény: dutrancs (381)
Szaby27 Creative Commons License 2008.07.25 0 0 382
Ez az a kis puca ami a munkahenger végén van amikor bevan húzva a munkahenger szára akkor ez állítja meg vagyis a száron van egy állító akármi azzal állítom a magaságot, hogy milyen magasra emeljen?
Előzmény: dutrancs (379)
dutrancs Creative Commons License 2008.07.25 0 0 381
Leveszed a hidr.tömlőt- belenézel és látni kellene.
Előzmény: Szaby27 (380)
Szaby27 Creative Commons License 2008.07.25 0 0 380
Valószínű, hogy kivan herélve mert már így vettem a gépet 7évvel ezelőtt és még csak most kellet felújjítani a munkahengert és nem találkoztam ilyennel! Ma keresgéltem közcsavart az interneten és akkor bukkantam rá, hogy van szelepes meg sima közcsavar. mert az egyik közcsavarnak a mente megsérült! Amúgy a tlt sipolás megoldódott a szalaggal volt a probléma nem volt megfelelő a rádiusza belülről és a két vége kikapcsolt állapotban hozzáért a dobhoz az adta a sipoló hangot!
Előzmény: dutrancs (376)
dutrancs Creative Commons License 2008.07.25 0 0 379
Akkor már küldök képet a határoló szelepről is.50-es ,80-as nál fölfelé ,45-ösnél lefelé határolja a löketet.
dutrancs Creative Commons License 2008.07.25 0 0 378
Itt egy másik kép.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!