Keresés

Részletes keresés

sanda balázs Creative Commons License 2008.03.15 0 0 17
megmetszettem, lepermeteztem...a meggyfám eléggé moniliás...
kardhal01 Creative Commons License 2007.09.27 0 0 16
Köszönöm!
Előzmény: Iszka (15)
Iszka Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15
A te képeden Atalanta vagy admirális lepke van.
Csalánon él a szegény kis családja.
Tehát a fához azt hiszem semmi köze, de nézz utána.

Előzmény: kardhal01 (12)
Vork12 Creative Commons License 2007.09.23 0 0 14

Most itt van az őz. Javaslom, hogy vegyél talajfertőtlenítőt és amior ásol akkor szórd bele a nyomba.

Mi így csináltuk az egyik évben. Majd tavasszal ismét megismételtük a talaj elmunkálásakor. mára a gondunk megszünt. Nekünk is sok volt az epresben. és a sárgarépában.

Fákkal nem volt gondunk.

Vork12 Creative Commons License 2007.09.23 0 0 13

Nem tudom, hogy milyen lepke.

Itt van a farontó lepke képe.

Nagy farontó lepke

kardhal01 Creative Commons License 2007.09.23 0 0 12
Farontó lepke!

Ma kivettem 2 db sárgabarack fát és darabonként kb. 20 db lárvát találtam a talaj közeli részben. A fák olyanok voltak mint egy lyukacsos sajt.Ezzel már összesen 4 db gyümölcsfám ment tönkre. Mivel van még vagy 20 db félek, hogy az egészre kiterjed. Valakinek van valamilyen tapasztalata illetve ötlete ezzel kapcsolatban?
Láttam a fák körül lepkét le is fényképeztem. Ez lehet az a bizonyos farontó lepke?
Flanell Creative Commons License 2007.09.02 0 0 11
Ha sem száraz ág, sem mézgacsepp, sem sárguló v. gyengén fejlődő ág nem volt korábban, akkor nincs tippem. A gyümölcsön lévő petty valószínűleg nem függött össze vele.
Előzmény: kisidi (7)
Flanell Creative Commons License 2007.09.02 0 0 10
A farontó kukac elsősorban az almát és a körtét imádja (bár akácban és szilvában is találtam már), úgyhogy komoly esély van rá.
Előzmény: Flanell (9)
Flanell Creative Commons License 2007.09.02 0 0 9
Ha át akart terjedni a betegség, már átterjedhetett, úgyhogy pár hónap ide vagy oda nem számít igazán. Csak másik telekre ne vidd át. Esetleg a betegebb ágakat ne tárold.
Ha viszont valami farontóbogár van benne, ami szintén okozhat rákosodáshoz hasonló tüneteket (a beteg részt átfűrészelve meglátod, van-e benne lyuk), akkor mielőbb semmisítsd meg.
Előzmény: Vezso (8)
Vezso Creative Commons License 2007.09.01 0 0 8
és akkor ha kivágom a fát, azonnal tüzeljem el, vagy eltehetem szalonnasütéshez?
Előzmény: Flanell (4)
kisidi Creative Commons License 2007.09.01 0 0 7
Látszólag semmi baja nem volt, bár a gyümik rajta olyan csúnya pöttyösek voltak. Se gyomírtózás, sem műtrágya, sem más permetezés nem volt mostanában.
Előzmény: Flanell (6)
Flanell Creative Commons License 2007.08.31 0 0 6
Ha előbb történik, azt mondtam volna, hogy gutaütés. De ilyen későn már nem jellemző.
Mennyi idős volt?
Eddig nem volt vele probléma? Szép, erős hajtásokat hozott, vagy pedig kicsi, esetleg sárgásakat?
Nem műtrágyáztátok?
Előzmény: kisidi (5)
kisidi Creative Commons License 2007.08.31 0 0 5
Kipurcant egy kajszibarackfánk. Pár napja, hihetetlen gyorsasággal, 1-2 nap alatt besárgult-barnult, teljesen kész. Ma kikaptuk, mert féltem, hogy átterjed másra. Mi lehetett ez a hírtelen halál?
Flanell Creative Commons License 2007.08.30 0 0 4
Nagy fánál tényleg nem sok mindent lehet tenni, ha rákosodik. Legfeljebb ha csak néhány ágra terjed, akkor ezeket levágni, és a fát rendszeresen permetezgetni, hogy minél jobb egészségi állapotban legyen.
Nekem van olyan nagy szilvafám, ami már vagy 20 éve rákos, és a kétharmada még most is él és terem.

Vettem egy Rappai-féle datolyaszilvát, aminek a második évben erősen elrákosodott a törzse, körben. Az átmérője legalább a duplája lett, mint másfelé.
Olyan minden mindegy alapon nyár vége felé a legdurvább elhalt részeket lefaragtam, a maradékot ecsettel bekentem valami hígítás nélküli lemosóval, aztán mikor megszáradt, még vagy 30 centi hosszan az egész törzset gépzsírral, hogy ne kapjon levegőt.
Nem tudom, hogy mi segített, talán minden kezeléstől független volt a dolog, de a következő évben már nem terjedt tovább a seb, és ma már alig látni, hogy hol volt gond vele.
Előzmény: Vezso (2)
Szalkó Creative Commons License 2007.08.30 0 0 3

Az is lehet, hogy valamelyik farontó lepke hernyója lehet a bűnös, azok nem fehér színűek, hanem barnák.

Annyit tudok, hogy fatisztogatáskor ajánlatos fertőtleníteni az eszközöket, mielőtt egy másik fán akarunk tisztogatni.

Az ilyen rákos sebeknél már nincs mit tenni, csak idő kérdése és a fa elpusztul. :(

Előzmény: Vezso (2)
Vezso Creative Commons License 2007.08.30 0 0 2

Hasonló, de a pajort nagyon jól ismerem, bár nem vagyok túl nagy kertész. Ezért is hasonlítottam ehhez. Csak ennél vékonyabb, hosszabb, és nem tekeredik annyira fel. Ja és két ásónyom mélyen van és egy kivágott, elhalt körtefa tönkjéből is ilyesmit kapirgálhattam ki, bár az eléggé szétnyomódott.

Közben az egyik könyvemben találtam valamit, lehet, hogy ez a baja, de mivel nem kimondottan fás könyv nem ír sokat róla. Olyan, mintha rákosak lennének a fák, és tényleg olyan a törzsük, mintha valami fekély lenne rajtuk. Szinte érezni, hogy élve rothad a fa. Azt írják, hogy le kell kapirgálni az élő részig, de azt nem, hogy mennyi ilyen kapirgálást bír ki a fa. Nahogy az legyen, hogy azzal, hogy megpróbálok egyet megmenteni a többire ragasszam a nyavaját.

Előzmény: Szalkó (1)
Szalkó Creative Commons License 2007.08.29 0 0 1

Az a "fehér, pajorhoz hasonló valami" így néz ki? Ez a cserebogár lárvája, a cserebogár pajor.

Ellenük vegyszerrel  lehet védekezni, és dehogy kell kiásni a már elültetett kisfát. Elég a fa körül a talaj tetejére kiszórni a vegyszert, még bedolgozni sem kell. Ilyen szer pl. a BUVATOX, mely gázosít, úgy fejti ki hatását. Ha nedves a talaj, jobb a hatásfoka!

Jó még pl. a Diasinon, a Basudin is a pajor ellen.

Előzmény: Vezso (-)
drakulady Creative Commons License 2007.08.28 0 0 0

0-t termett idén a fa

Vezso Creative Commons License 2007.08.28 0 1 topiknyitó

Sziasztok!

Építési telkünkön elég sok fa volt, de három évig rájuk se néztünk, aztán építkeztünk és csak arra volt időm és energiám, hogy a halot fákat kivágjam. Sajnos nem voltak kevesen. Továbbra is terjednek betegségek a kevés megmaradt fa között.

Kétféle gonddal találkoztam azt hiszem. Az egyik a drótféreg, legalábbis arra gyanakszom, ez főleg a szilvafákon okoz gondot. Szerencsétlenek próbálnak gyantával védekezni, de van olyan, amin már alig van ép kéreg. Ezt gondolom érdemes mielőbb kivágni és mindenestől elégetni. Vagy tárolhatom szalonnasütéshez? Félek, hogy a kártevők átmennek másik fára is róla. Van amelyik még nincs ilyen rosz állapotban. Ezzel tudok valamit csinálni?

A másik valami fehér, pajorhoz hasonló valami, ami a gyökeret támadja, sőt a törzsbe is felrágja magát. Ez főleg körte és almafákat vágott haza, de gyanítom, hogy az egyik szilvában is van ilyen. Ezzel mit lehet kezdeni. Azt mondták, hogy fertőtlenítsem a kisfák beültetésekör a földet, de ezek már öregek, ezek halálra vannak ítélve? És a kis fákat meddig védi ez a szer. És amelyik kisfát már elültettem, azt ássam ki és fertőtlenítsem le a gödröt?

Remélem tud valaki segíteni.

Előre is kösz!

Vezso

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!